Dodaj do ulubionych

nareszcie wolna od hormonow :):)

16.11.07, 13:43
chcialam sie podzielic moim szczesciemsmile

wiele lat bralam tabsy przy ktorych raz czulam sie lepiej, raz gorzej. oststni
rok byl jednak juz nie do zniesienia. rzucilam tym i stanelam przed wielkim
problemem jak zapewne wiele z nas. totalnie nie wiedzialam co mam zrobic. i
przez przypadek dowiedzialam sie o metodzie objawowo-termicznej, ktora mnie
bardzo zaciekawila. Do tego stopnia ze z zapalem zaczelam mierzyc temperature
i sie obserwowac. Najwieksza niespodzianaka bylo to, ze to dziala !! I to
naprawde bardzo dobrze smile

wszystkim niezdecydowanym polecam chociaz sprobowac smile Ja stosuje oczywiscie w
okresach plodnych srodki barieriowe, ale na czas bezplodnosci korzystamy na
maksa z wolnosci. I dla tego sie oplaca mierzyc tempke smile

I przypominam to nie jest kaledarzyk, tylko bardzo nowoczesna metoda
wyznaczania bezplodnosci w przypadku odkladajacych. PI 99,8% mnie najbardziej
do tego przekonalo smile

tak wiec dziewczyny ktore nie moga, nie chca brac hormonow namawiam chociaz na
sprobowanie smile w razie czego sluze pomoca, bo juz mmam wiele cykli
zaobserwowanych i sie w tym dobrze orientuje smile

pozdrawiam

szczesliwa smile
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 16.11.07, 13:50
      no to rzeczywiście amerykę odkryłaś... uncertain/

metoda termiczno-objawowa jest stara jak krakowskie sukiennice i niestety
      zawodna, bo wystarczy zwykłe przeziębienie, żeby już miec zaburzoną
      temperaturę...a przy tym wymaga wielkiego zdyscyplinowania od obojga partnerów i
      powtrzymywania się od współżycia w niektóre dni lub stosowania prezerwatyw....

nie widzę w tym zadnej rewelacji....
      • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 16.11.07, 13:55
        dla mnie jest roznica, czy mam caly cykl stosowac gumki, czy tylko w dni plodne
        smile dla mnie to Ameryka, szczegolnie dla mojego meza.

a przeziebienie mam raz na ruski rok i tylko jak wypadnie w tych paru
        decydujacych dniach to tempka moze byc fakt zaklocona. ale jeszcze nigdy nie
        zaklocilo mi to calkiem wykresu.

zdyscyplinowanie, hmmm i tak wstaje o 6:30 rano wiec mi nie przeszkadza
        mierzenie. nie widze tu jakis wad smile

doral2, ale u mnie tabsy odpadaja, wiec innego wyjscia jak barierowe nie
        wymyslili sad
        • yola.d Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 16.11.07, 15:29
          Kobieto wreszcie szczesliwa smile popieram cie w zupelnosci !!! Tez
          bralam tabletki anty i ze wzgledu na okropne samopoczucie
          zrezygnowalam z nich i czuje sie coraz lepiej !!! I tez sie ogromnie
          ciesze , ze dzieki NPR mozemy spokojnie zrezygnowac z mezem
          z "gumek" w okresie nieplodnym .
          Pozdrawiam smile
        • zosiaczek25 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 20.11.07, 20:13
          wreszcie_szczesliwa_kobieta napisała:

> dla mnie jest roznica, czy mam caly cykl stosowac gumki, czy tylko w dni plodne
          > smile dla mnie to Ameryka, szczegolnie dla mojego meza.
          >

A co? Maz ma "alergie na latex"? Czy boi sie, ze dostanie raka od gumek?
      • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 16.11.07, 14:16
        Jak sama nazwa wskazuje, metoda objawowo termiczna to temperatura + OBJAWY
        DODATKOWE. Metoda, w której bierze się pod uwagę tylko temperaturę - to metoda
        termiczna i faktycznie ma mniejszy współczynnik bezpieczeństwa, choćby z
        wspomnianego przez Ciebie powodu.
        Objawowo termiczna to jednak temperatura + śluz + szyjka. Na tę ostatnią
        działają tylko hormony, więc nie ma mowy o jakichkolwiek zafałszowaniach przy
        przeziębieniu, grypie czy lekach na takowe.
        Śluz również rzadko reaguje na przeziębienia (jakkolwiek - na niego mogą wpłynąć
        infekcje dróg rodnych - tylko, że wtedy zostaje temperatura i szyjka).

Bzdurą jest, że metoda wymaga zdyscyplinowania obojga partnerów, mój Połówek
        bladego pojęcia nie ma o metodzie i mieć nie chce mimo, że stosuję ją od dwóch
        lat. nie wymagam od niego podawania mi termometru czy dyskusji o moim śluzie.

Dla mnie osobiście rewelacja jest taka, że nie muszę się przejmować
        antybiotykami przy tabletkach, nawracającymi stanami zapalnymi dróg rodnych,
        oraz tym czym popijam tabletkę - nie wspominając o zwiększonym ryzyku raka
        piersi. Ale to MÓJ wybór - przez co nie wmawiam innym, że tabletki są fe. Tak
        samo NPR nie jest dla wszystkich jak i tabletki nie są dla wszystkich a piząc o
        pewności wypadałoby doral, żebyś zapoznała się z badaniami naukowymi, które
        wskazują, że prawidłowo stosowana metoda objawowo termiczna ma dokładnie taki
        sam współczynnik bezpieczeństwa jak prawidłowo stosowane tabletki
        antykoncepcyjne natomiast ciąże dotyczą tylko niepłodności względnej
        (przedowulacyjnej) a w grupie badanej ilości kobiet nie zaobserwowano ani jednej
        ciąży z dobrze wyznaczonej niepłodności bezwzględnej (poowulacyjnej). Stopień
        trudności nie ma nic do tego, bo chcieć to móc - jeden woli łatwiej a inny woli
        konkretniej i dokładniej, lubi wiedzieć. Ja się metody nauczyłam w 3 miesiące -
        teoretycznie szybciej, praktycznie nabrałam wprawy dokładnie po 3 miesiącach.
        dlatego dziwię się, że piszesz o czymś, czego nawet nie spróbowałaś. To wchodzi
        w krew tak samo szybko jak mycie rąk przed jedzeniem, czy spuszczanie po sobie
        wody przy wyjściu z toalety. Nie widzę w tym żadnej trudności.
        Nie twierdzę, że NPR jest bez wad ale tą wsdą na pewno nie jest wspomniana przez
        Ciebie skuteczność - czy raczej jej brak.
    • turzyca Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 16.11.07, 22:51
      A gdzie byl wprowadzony przymus lykania hormonow?
      • dlania Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 16.11.07, 23:06
        A ja sie dobrze czuje przy hormonach. I całe szczęście, bo przy tych naturalnych
        metodach to z samego stresu (no dobra, nie z samegowink) w ciąże bym zaszła. Ale
        jesli dla Ciebie jest to metoda skuteczna - to masz fajnie.
        I tylko mała prosba na marginesie: Jezusicku, dorosła kobieta mówi o jakiejś
        "tempce"... Tekst jak z "Brava"... Jak to takie męczące to podsyłaj mi swoje
        posty, ja będe te skróty rozwijacwink
    • sundry Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 17.11.07, 13:38
      Przeczytałam ostatnio wypowiedź pewnej forumowiczki, która mierzyła sobie
      temperaturę i "miała owulację" w każdy weekend po imprezie..
    • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 17.11.07, 13:49
      turzyca, a kto tu o przymusie mowi??? ja naprawde z checia bralam, bralabym
      dalej gdyby nie skutki uboczne i jak sie niedawno okazalo moje zaczynajace sie
      zylaki sad

dlania, fajnie ze czujesz sie dobrze smile nie wiem tylko dlaczego metode
      obj-termiczna kojarzysz ze stresem? ja nigdy go nie mialam smile a ze skotu uzylam,
      sorry. kazdemu sie moze zdarzyc. wiem, ze nie kazdemu sie to podooba, wiec
      postaram sie byc tu "powazniejsza".

sundy, wlasnie wiem ze jest duzo takich "znawcow". niestety sad ale tabletkowe
      dziewczyny czesto tez mialy niesamowite wpadkitongue_out przynajmniej sie troche mozna
      posmiac. no i oczywiscie powyjasniac. nie kazdy jest od malego alfa i omega
      przeciez smile

pozdrawiam

• turzyca Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 17.11.07, 14:04
        No skoro nareszcie jestes wolna to wczesniej bylas zmuszana?

A poza tym to szczere gratulacje, ze Ci to jakkolwiek wychodzi. Moj wykres
        temperatury przyprawia o zawal kazdego nprowca, bo ciagnace sie tygodniami
        przeziebienia, absolutnie wykluczaja czesc termiczna metody. A czesc objawowa
        staralam sie wykorzystac przy przewidywaniu okresu, bo wg specjalistow odstep
        miedzy owulacja a menstruacja jest staly. A ze owulacje u mnie zauwazyc latwo,
        bo moje cialo krzyczy o tym wielkimi literami to mialam nadzieje, ze uda mi sie
        okresy przewidziec. Po tym jak moj organizm wyprodukowal, przy normalnym cyklu
        rzedu 22 dni, cykle 18 i 28 dniowy z owulacja w 10 dniu stwierdzilam, ze cos sie
        kupy nie trzyma. Podwojne owulacje tez mi sie trafialy. Jakos nikt z
        zachwalajacych npr nie umial wytlumaczyc, co sie robi w takich wypadkach.
        Obserwacje prowadzilam w czasie, gdy tryb zycia mialam uregulowany do tego
        stopnia, ze nawet w niedziele budzilam sie o 6 rano - bez budzika.
        • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 17.11.07, 20:58
          turzyca, no fakt, zle sie wyslowilamm smile oczywiscie, ze nie bylam zmuszana, ale
          sama na sile probowalam to przebolec, zmienialam tabletki, lekarzy, robilam
          dlugo wszystko zeby nie odchodzic od tej formy antykoncepcji.

czy te owulaje w 10 dniu (przy krotkich cyklach czesto wystepuja wlasnie okolo
          tego dnia) i podwojne byly potwierdzone USG??

cytuje Cie:

"Po tym jak moj organizm wyprodukowal, przy normalnym cyklu
          rzedu 22 dni, cykle 18 i 28 dniowy z owulacja w 10 dniu stwierdzilam, ze cos sie
          kupy nie trzyma."

troche nie rozumiem tego zdania jednak, moglabys to wytlumaczyc ??

masz moze te zapiski cykli, chetnie bym spojrzala smile

pozdrawiam smile
          • turzyca Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 17.11.07, 22:08
            smile tak brzmi jednak duzo lepiej

Obserwacje robilam, jak mialam 18 lat i moje niewiarygodnie bolesne okresy i
            nieregularne cykle doprowadzaly mnie do szalenstwa (a miesiaczkowalam wtedy juz
            ponad 6 lat, zeby nie bylo, ze to pierwsze nieuregulowane jeszcze cykle). Zabawe
            z pomiarem temperatury trafil szlag po tym jak udalo mi sie zalapac pierwsze
            zapalenie zatok, bo potem to juz sie ciagnelo przeziebieniami przez cala zime z
            poteznymi i dlugotrwalymi skokami temperatury, wynikajacymi z choroby, mniej
            wiecej co 1,5/2 miesiace. No ale przy reszcie obserwacji sie zaparlam, bo na
            samym poczatku roku szkolnego mialam tak glupia sytuacje z powodu okresu, ktory
            przyszedl zupelnie niespodziewanie, ze zalezalo mi na jakichkolwiek wskazowkach.
            Owulacja jest u mnie wyrazna, objawy wrecz podrecznikowe, wiec wydawalo mi sie,
            ze bedzie latwo. Nie bylo. Nie udalo mi sie zaobserwowac zadnej powtarzalnosci.
            Fakt, ze byl to strasznie ciezki rok, bo nie wiedzialam, na jakie studia isc i
            jakie przedmioty na maturze zdawac i w wyniku laczenia humana z matematyka
            mialam 10 godzin polskiego, 10 godzin matematyki, 10 godzin jezykow, 6 godzin
            historii i jakies tam drobiazgi dodatkowe typu wos czy wf oraz, jakzeby inaczej,
            kurs weekendowy przygotowujacy do egzaminu na studia (sama zreszta nie wiem po
            co, chyba uleglam zbiorowej psychozie). Objawy psychosomatyczne stresu tak
            nasilone, ze sama sie dziwie, jak bylam w stanie funkcjonowac.
            Czy zdanie o nietrzymaniu sie kupy jest teraz jasne? Mam wrazenie, ze kupy mogl
            sie nie trzymac moj organizm, ale to opinia ferrowana teraz, 6 lat po wydarzeniach.
            No i sama rozumiesz, ze 18letnia siksa, ktorej nie zalezalo na seksie, dziecku
            czy czym tam jeszcze, za to zabiegana tak, ze zeby spotykac sie z wlasnym
            chlopakiem musiala sie zapisac na wspolny z nim kurs, nie latala jeszcze
            sprawdzac owulacji na usg. Nie mowiac o tym, ze kasy tez nie mialam.
            Wiekszosc rzeczy z tamtego okresu splonela radosnym ogniem. Tamte notatki
            obserwacyjne tez.

• ally Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 16:58
            a mi to pachnie ukrytą kampanią na rzecz npr-u w wykonaniu nawiedzonej babki,
            która opowieściami o pigułkach chce się wkupić w łaski forumowiczek

kto normalny wybierałby sobie nick "wreszcie szczęśliwa kobieta" po zmianie
            antykoncepcji? (ups, sorry, npr to NIE jest antykoncepcja)

i jeszcze ta kościelna nowomowa: "wszystko tez zalezy od otwartosci w danym
            > momencie na dziecko. gdy sie kochalam z mezem w dni potencialnie plodne, bralam
            > pod uwage to, ze moze poczac sie nowe zycie. ale uwazam, ze mimo tego znam sie
            > na npr. jestem swiadoma kiedy wspolzyje i co moze z tego wyniknac. nie uciekam
            > od odpowiedzialnosci. "

• nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 17.11.07, 22:26
          Turzyca, jakie podwójne owulacje, na jakiej podstawie?
          Nie ma czegoś takiego jak podwójna owulacja. Owulacja w cyku jest tylko jedna,
          mogą być wyłącznie nieudane PODEJŚCIA do owulacji - ale nie dwie owulacje w 1 cyklu!
          • turzyca Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 18.11.07, 01:28
            if you say so...
            a skad sie biora wieloraczki?
            • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 18.11.07, 04:01
              1. Wielojajowe - z kilku jajeczek (pękających w jednym czasie, ostatnie jajeczko
              może pęknąć w czasie maxymalnym 24 godziny od chwili pęknięcia pierwszego)
              2. Jednojajowe - z jednego jajeczka, które się dzieli.

Ale owulacja jest jedna. Nie ma możliwości, by doszło do więcej niż jednej
              owulacji z prostego względu: po owulacji wydzielany jest progesteron
              (przygotowujący endometrium do przyjęcia jajeczka, odpowiadający za utrzymanie
              ciąży) - który skutecznie hamuje wzrost kolejnych pęcherzyków, dlatego nie ma
              możliwości, by doszło do kolejnej owulacji.
              Jeśli zdarzy się, że progesteron nie wzrośnie - to cykl traktowany będzie jako
              bezowulacyjny, temperatura nie wzrośnie, nie ma możliwości ciąży z uwagi na brak
              progesteronu.

Nasuwa się dodatkowa kwestia.
              Skrajnie rzadko się zdarza tak wcześnie ale załóżmy, że zagnieżdżanie rozpocznie
              się teraz, po 24 godzinach od zapłodnienia a po 38 godzinach od owulacji - bo
              jajeczko jest zdolne do zapłodnienia 12-16 godzin. W takiej sytuacji nawet,
              jeśli 14 godzin temu została uwolniona druga komórka i w tej chwili zostaje
              zapłodniona a proces zagnieżdżania pierwszej już się rozpoczął - druga komórka
              się nie zagnieździ poprzez gwałtowny skok stężenia progesteronu.
              Czyli nie ma możliwości na ciążę z dwóch owulacji. Jajeczek może być kilka, ale
              owulacja jest jedna.

Ps: ciekawostka, o której w chwili obecnej mogą myśleć inni. Bliźnięta z różną
              wagą i z różną wielkością.
              Odpowiedź prosta:
              - bliźnięta jednojajowe mają niemal identyczną wagę i wielkość a niewielka
              różnica wynika z tego, że jedno z dzieci zawsze jest dominujące na drugim
              (zazwyczaj te, które wychodzi pierwsze, jeśli jest poród naturalny)
              - bliźnięta dwujajowe są w stosunku do siebie jak rodzeństwa, ich kod genetyczny
              różni się w tym samym stopniu, co kod genetyczny zwykłego rodzeństwa poczętego w
              różnym czasie, stąd ani waga ani wielkość nie powinna budzić żadnych
              wątpliwości, dzieci są różne - te, które rodziły więcej niż raz - znają różnicę
              z własnego doświadczenia
              • turzyca Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 18.11.07, 15:52
                Pamietasz, ze ja robilam tylko obserwacje, bo badania temperatury byly
                niemozliwe? A ginekolog u ktorej bylam stwierdzila ze tak bywa. Choc bronic baby
                nie bede, niemila byla, opryskliwa i niedelikatna, moze i niedouczona.

ciekawostka, o ktorej ja mysle to opisywana ze dwa lata temu w prasie kobieta,
                ktora urodzila dwojaczki - jedno czarne, jedno biale. Czyli ewidentnie od dwoch
                roznych ojcow. A przeciez nie miala stosunkow godzina po godzinie (to nie byla
                prostytutka).
                • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 18.11.07, 16:39
                  Po pierwsze nie tak ewidentnie, bo należałoby wykluczyć ojcostwo białego pana i
                  jednocześnie udowodnić, że w przodkach nie było czarnego człowieka. Niestety,
                  ale jest to możliwe.
                  Druga sprawa, że to, o czym piszesz nijak nie świadczy o podwójnej owulacji a
                  może świadczyć wyłącznie tyle, że nawet jeśli było dwóch ojców, to pogratulować
                  silnym plemnikom, jedne znalazły się tam wcześniej a drugie niedługo później i
                  każde z nich mogło zapłodnić inne jajeczko. Dla mnie to żadna filozofia choć
                  przypadek byłby niezły. Nie jest to niemożliwe.

Tak, pisałaś, że nie robiłaś pomiarów, dlatego zapytałam skąd wniosek o
                  podwójnej owulacji - bo jeśli na obrazie USG nie było widać płynu w zatoce
                  Douglasa - dwukrotnie w odstępie powiedzmy dwutygodniowym, tonie można
                  powiedzieć o podwójnej owulacji (jak już wyjaśniłam, jest to fizjologicznie
                  niemożliwe). A domowym sposobem na potwierdzenie owu jest tylko temperatura -
                  śluz, szyjka i testy tylko zapowiadają owulację ale nie dają gwarancji, że się
                  ona odbędzie, szyjka może się zamknąć, śluz zaniknąć, by powtórzyć wszystko za
                  tydzień, dwa - owulacja jest przy ostatnim podejściu. Gdyby była przy
                  wcześniejszym, nie byłoby kolejnego itp.Tak, czas od owulacji do miesiączki jest
                  u 1 kobiety względnie stały i wynosi prawidłowo 12-16 dni. Dłuższa faza może
                  świadczyć o ciąży lub nieprawidłowościach (nie ma innej opcji) - zbyt krótka
                  nadaje się do leczenia.
                  • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 18.11.07, 20:44
                    moje zdziwienie wynikło jedynie z faktu, że nareszcie_szczęśliwa dopiero TERAZ
                    odkryła metodę znaną od wielu lat...i jej entuzjazm i euforia jest dla mnie co
                    najmniej śmieszne...

co do wieloraczków (to akurat to mój konik, hehehehe), przy jednojajowych można
                    z całą pewnością powiedzieć, że była JEDNA owulacja...

ale przy dwujajowych to radziłabym nie podstawiać ręki do ucięcia.....
                    • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 18.11.07, 20:59
                      Doral, że tak powiem.. to są podstawy fizjologii więc moja ręka nie ma tu nic do
                      tego.
                      To zwykły mit a powtarzany na forach dodatkowo straszy (niepotrzebnie).
                    • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 19.11.07, 11:29
                      doral2 napisała:

> moje zdziwienie wynikło jedynie z faktu, że nareszcie_szczęśliwa dopiero TERAZ
                      > odkryła metodę znaną od wielu lat...i jej entuzjazm i euforia jest dla mnie co
                      > najmniej śmieszne...

doral2, nie znalam tej metody, bo w szkole nie uczyli, a mama zna kalendarzyk. z
                      niego tez ja jestem i szostka mojego rodzenstwa!! tak, tak nas jest 7-mioro z
                      cudownego kalendarzyka mojej "glupiej" mamy, szkoda gadac...

odnosnie dwoch owilacji to zgadazm sie ngielka smile
                  • turzyca Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 18.11.07, 21:05
                    O ile dobrze pamietam ojcostwo obywdu panow bylo potwierdzane badaniami.
                    • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 18.11.07, 21:12
                      No, czyli - jakby nie patrzeć - drugiego wariantu nie można wykluczyć. Silne
                      plemniki w dobrym śluzie mogą przeżyć do 7 dni, wniosek więc (przynajmniej u
                      mnie) nasuwa się sam). Na to nie znajdzie się jednoznacznej odpowiedzi, dlatego
                      też nie można bezsprzecznie orzec, że to była wielokrotna owulacja.
                      • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 18.11.07, 22:03
                        tak samo jak nie można bezprzecznie orzec, że byla tylko JEDNA owulacja.....

tak się bowiem przedziwnie składa, że to akurat ja mam bliźniaki, dwujajowe,
                        różniące się płcią, wagą urodzeniową, dojrzałością psychiczną i fizyczną i
                        intelektualną, i rozważania teoretyków lekko mnie rozśmieszają....amen.
                        • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 18.11.07, 22:23
                          Owszem, można, bo medycyna taką możliwość wyklucza. Z pewnością zostałabyś
                          wyróżniona, gdybyś znalazła dowód na istnienie dwóch owulacji. O ile
                          przeżywalność plemników do 7 dni została udowodniona - o tyle wszelkie fakty
                          przeczą przeciwko istnieniu możliwości przebycia więcej niż 1 owulacji w 1 cyklu.

Nie rozważam ani nie jestem teoretykiem - wystarczy poczytać. Skoro masz
                          bliźniaki dwujajowych to tym bardziej powinnaś co nieco o tym wiedzieć - w
                          przeciwnym wypadku informacja o "posiadaniu" bliźniąt nic nie zmienia.
                          A dlaczego bliźnięta dwujajowe różnią się wagą i wielkością jest jasne jak
                          słońce - są jak zwykłe rodzeństwo, czy urodzone wspólnie, czy jedno po drugim z
                          pojedynczych ciąż.
                          • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 18.11.07, 22:46
                            Ps: za błędy przepraszam
                            przeczą przeciwko istnieniu = przeczą istnieniu
                            bliźniaki dwujajowych = bliźniaki dwujajowe

Jeśli masz ochotę pogrzebać w książkach to szukaj informacji o pęcherzykach (w
                            jednym cyklu dojrzewa więcej niż 1 ale z reguły pęka 1 i kolejne są blokowane -
                            czasem jednak jak pisałam - w max 24-godzinnym odstępie czasu pękają 2 lub
                            więcej, stąd właśnie wieloraczki).
                          • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 20.11.07, 14:18
                            nglka napisała:

> Owszem, można, bo medycyna taką możliwość wyklucza. Z pewnością zostałabyś
                            wyróżniona, gdybyś znalazła dowód na istnienie dwóch owulacji. O ile
                            przeżywalność plemników do 7 dni została udowodniona - o tyle wszelkie fakty
                            przeczą przeciwko istnieniu możliwości przebycia więcej niż 1 owulacji w 1 cyklu.
                            >
                            > Nie rozważam ani nie jestem teoretykiem - wystarczy poczytać. Skoro masz
                            bliźniaki dwujajowych to tym bardziej powinnaś co nieco o tym wiedzieć - w
                            przeciwnym wypadku informacja o "posiadaniu" bliźniąt nic nie zmienia.
                            > A dlaczego bliźnięta dwujajowe różnią się wagą i wielkością jest jasne jak
                            słońce - są jak zwykłe rodzeństwo, czy urodzone wspólnie, czy jedno po drugim z
                            pojedynczych ciąż..."

jedno pytanko - jesteś lekarzem ginekologiem z długoletnim stażem i prowadzisz
                            badania, że możesz się tak autorytatywnie w tym temacie wypowiadać??

bo jeśli twoja wiedza wynika jedynie, jak to się byłaś uprzejma wyrazić, z
                            grzebania w książkach, to ja bym była ostrożniejsza w wyrażaniu tak pewnych
                            siebie sądów...
                            • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 20.11.07, 15:09
                              Nie muszę być ginekologiem by mieć wiedzę. Nie musisz mi wierzyć, wręcz
                              odwrotnie - zachęcam cię do pogrzebania w książkach. Bo siedzieć na pupie i
                              podpierać się "urodziłam bliźnięta, więc WIEM alekarz powiedziała, że to
                              możliwe" jest wygodnie - ale nie świadczy o niczym więcej.
                              To, że lekarze mówią różne rzeczy wiem ja, Ty i wiele innych osób. Bycie
                              lekarzem nie daje monopolu na posiadanie racji, tym bardziej - zdanie jednego
                              czy kilku lekarzy w stosunku do wszystkich "z brańży".
                              • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 20.11.07, 15:18
                                ojojoj....
      • dlania Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 17.11.07, 14:37

>
        > dlania, fajnie ze czujesz sie dobrze smile nie wiem tylko dlaczego metode
        > obj-termiczna kojarzysz ze stresem? ja nigdy go nie mialam smile
        >

A to juz moja osobnicza przypadłośc, zwana schizą ciązową. Skoro mam ją biorąc
        tabletki anty, to bez nich czułabym się już zupełnie bezbronna wobec darów
        losu....wink)))
        • yola.d Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 17.11.07, 17:15
          Dlania , uczciwie mowiac ,to ci zazdroszcze . Tez chetnie
          pozostalabym przy tabletkach . Ale rozumiem doskonale o czym pisze
          kobieta_szczesliwa. Jesli NIE MA sie zadnej alternatywy i nie
          przepada sie przy tym za prezerwatywami , milo znalezc metode, ktora
          umozliwia pozbycie sie "gumek" przynajmniej od czasu do czasu big_grin
          • nutella26 Do turzycy :) 20.11.07, 12:22
            Turzyca: „Obserwacje prowadzilam w czasie, gdy tryb zycia mialam
            uregulowany....”

Turzyca: „Fakt, ze byl to strasznie ciezki rok, bo nie wiedzialam,
            na jakie studia isc i jakie przedmioty na maturze zdawac i w wyniku
            laczenia humana z matematyka mialam 10 godzin polskiego, 10 godzin
            matematyki, 10 godzin jezykow, 6 godzin historii i jakies tam
            drobiazgi (...) Objawy psychosomatyczne stresu tak nasilone, ze sama
            sie dziwie, jak bylam w stanie funkcjonowac.”

Czy objawy psychosomatyczne stresu rzeczywiście świadczą o tym
            rzekomo ustabilizowanym trybie życia?
            • turzyca Re: Do turzycy :) 20.11.07, 21:19
              Nie wykluczaja ustabilizowanego trybu zycia. :]
              Jesli wstajesz codziennie rowno o godzinie 6 rano, po czym o godzinie 8 rano
              zaczynasz zajecia w szkole/kursy, zjadasz obiad o 13, uczysz sie dalej, o 18
              zjadasz kolacje, uczysz sie dalej, o 22 usypiasz we wlasnym lozku, i tak w kolko
              przez caly tydzien z wyjatkiem niedzieli, kiedy po kolacji idziesz do kosciola
              na wieczorna msze o 20, to jest to niezwykle uregulowany tryb zycia. Nigdy
              wczesniej i pozniej moje dni nie byly tak do siebie podobne, mozna bylo co do 5
              minut przewidziec, co bede robic za kilka tygodni. A jednoczesnie w zwiazku z
              zawierucha polityczna kolo matury i po prostu ciezkim trybem szkoly oraz
              rodzinnymi problemami, zylam w ostym stresie, ktory objawial sie wlasnie
              podatnoscia na przeziebienia, bolami brzucha, dziwnymi reakcjami w trudnych
              sytuacjach.
              Tryb zycia byl niezwykle ustabilizowany, ale niedostosowany do potrzeb mojego ciala.

A na przyklad w tym roku prowadzilam kompletnie nieuregulowany tryb zycia -
              wstawalam, kiedy sie wyspalam, szlam spac, jak czulam sie zmeczona, posilki,
              jadlam jak mialam apetyt i do tego mocno fanaberyjnie, bo przez caly czerwiec i
              polowe lipca zywilam sie glownie salatka pomidorowa. Nie bylo zadnych wskazowek,
              ktore okreslaly, co bede robic nastepnego dnia, a przewidzenie kolejnego
              tygodnia w ogole nie bylo mozliwe. To byl nieustabilizowany tryb zycia, ale za
              to absolutnie zgodny z tym, czego chcialo moje cialo. big_grin Duzo latwiej mi bylo
              przezywac stresy zwiazane z obrona funkcjonujac w takim rytmie niz stresy
              maturalne w rytmie narzuconym z zewnatrz.
    • zosiaczek25 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 20.11.07, 20:11
      Kurcze, a juz myslalam, ze cos na serio, a tu tylko reklama.
      Zapomnialas dodac, moja droga, ze ta metoda nie opiera sie jedynie na mierzeniu
      sobie temperaturki. Bo tylko takie pomiary nie mowia nam o niczym. Do
      temperatury dochodzi takze badanie sluzu. I to nie jakiestam patrzenie na sluz
      na majtkach wink a wkladanie sobie palcow gleboko w... To wszystko nalezy
      wykonywac codziennie o tej samej porze, zaraz po przebudzeniu i najlepiej ok
      godziny 7.00. Moze i jest to zdrowa metoda, moze i dla niektorych skuteczna, ale
      wiele kobiet odstrasza, i slusznie, codzienne grzebanie sobie w pochwie. A ja
      osobiscie dodatkowo w zyciu nie obudzilabym sie w wolny weekend przed siodma
      tylko po to, zeby sobie wsadzic termometr i palce w p....
      • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 20.11.07, 20:37
        1. Większości wystarczy ogląd na bieliźnie lub na papierze, nie wszystkie
        kobiety cierpią na niedobór śluzu i muszą sprawdzać przy szyjce (dla ścisłości -
        akurat ja - muszę).
        2. Tylko temp. mierzy się zaraz po przebudzeniu i jeszcze przed wstaniem, co do
        śluzu nie ma takich restrykcji, można badać kilka razy dziennie przy okazji
        wizyty w toalecie.
        3. Racja, to nie jest metoda dla wszystkich, ta samo jak i wszystkie inne. Każdy
        wybiera, co mu wygodne.
        • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 20.11.07, 20:38
          A temp. można mierzyć i w ustach (ważne, by było przy styku z błonami), więc nie
          trzeba sobie "wsadzać" jak to piszesz - w "p....".

A swoją drogą język polski jest bogaty, nie trzeba kropkować wulgaryzmów, można
          wypowiadać się kulturalnie i bez przerywników uncertain
          • turzyca Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 20.11.07, 21:27
            Niektorzy nie sa w stanie napisac slowa pochwa. Nadmierna wstydliwosc tez sie
            zdarza... wink
            • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 20.11.07, 21:39
              Ale Ona użyła słowa "pochwa" bodajże zdanie wcześniej, dlatego wywnioskowałam,
              że kolejne "p..." - pochwy nie oznacza wink
              • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 09:01
                Nglka wielkim fachowcem jest....sama stosuje jako zabezpieczenie stosunek
                przerywany w dni płodne...no boskie po prostu...
                • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 14:21
                  Droga Doral, wielką umiejętnością jest, by prócz czytania, umieć CZYTAĆ ZE
                  ZROZUMIENIEM smile
                  Nigdzie nie napisałam, że stosunek przerywany stosuję jako ZABEZPIECZENIE. A to,
                  że go stosuję - nie świadczy o niczym, poza tym, że liczę się z ciążą.

Pokłony dla doral za odkrycie roku, jesteś boska, od dziś oddaje ci swe modły smile
              • zosiaczek25 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 09:02
                Juz mnie tu raz skrytykowano za to, ze wypowiadajac sie na tematy sexualne za
                duzo uzywam slow typu pochwa, penis itp. To tyle. A ty za duzo nie mysl, bo ci
                to nie wychodzi.
    • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 14:01
      zosiaczek25

Ta metoda nie wymaga grzebania w pochwie i sprawdzania sluzu o 7 rano. badanie
      szyjki jest badaniem dodatkowym, ale wcale nie potrzebnym. normalnie wystarczy
      obserwowac sluz za kazdym razem w toalecie i rano zmierzyc temperature. to
      starcza, jak najbardziej smile

Moj maz nie boi sie raka od gumek ani nie ma uczulenia na latex. poprostu
      kondomy nie sa zbyt wygodne i naprawde powoduja mniejsze doznania. rowniez dla
      mnie.

doral2, ja mysle, ze to nie tobie oceniac co stosuje ktos inny. kazdy ma prawo
      stosowac stoszunek przerywany. wszystko tez zalezy od otwartosci w danym
      momencie na dziecko. gdy sie kochalam z mezem w dni potencialnie plodne, bralam
      pod uwage to, ze moze poczac sie nowe zycie. ale uwazam, ze mimo tego znam sie
      na npr. jestem swiadoma kiedy wspolzyje i co moze z tego wyniknac. nie uciekam
      od odpowiedzialnosci.
      • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 14:33
        Wreszcie_szczęśliwa - stosujesz metodę termiczno-objawową dopiero od trzech
        miesięcy, a już pretendujesz do eksperta....gratulacje! smile

nie oceniam metody stosowanej przez was, każdy stosuje taką jaką uważa za
        stosowne i wygodne,.... ale nie widzę powodu żeby mienić się ekspertem od
        antykoncepcji stosując tylko jedna metodę (jak Nglka, jej metoda
        termiczno-objawowa oraz stosunek przerywany, który jak wiadomo antykoncepcją nie
        jest w ogóle ) lub ty, która do tej pory stosowała tabletki (zapewne źle
        dobrane, skoro źle się po nich czułaś) i metodę termiczno-objawową od raptem
        trzech miesięcy...

Nglka ponadto mieni się być ekspertem od antykoncepcji i owulacji bo, jak to
        elegancko określiła, pogrzebała trochę w książkach...

sądziłam, że aby być ekspertem w jakiejkolwiek dziedzinie to trzeba się nią
        parać niemalże zawodowo i przeprowadzać badania...sama wiedza książkowa nie
        wystarczy...

i na dokładkę ja nie narzucam nikomu stosowanej przez siebie metody antykoncepcji...

aha, żeby nie być gołosłownym - stosowałam i npr, i tabletki i wkładki
        (miedziana, miedziano-złota, mirena), i plastry i szklankę wody zamiast...

każda metoda ma swoje wady i zalety, kwestią jest tylko dobranie odpowiedniej
        dla danej osoby, temperamentu i poziomu hormonów...

ja na przykład nie mam ani czasu ani ochoty na codzienne mierzenie temperatury
        i oglądania cóż mi tam w majtkach nakapie, liczenia dni i stosowania
        prezerwatyw bądź wstrzmięźliwości w dniach płodnych...jestem osobą nieco zajętą
        i nie mam czasu na takie pierdoły...

wychodzę z założenia, że po to wymyślono antykoncepcję, żeby z niej korzystać i
        móc uprawiać (lub nie) seks wtedy kiedy się ma na to ochotę, a nie wtedy kiedy
        akurat nie mam owulacji..

ale byłabym ostrożniejsza w twierdzeniu, która metoda jest najlepsza...bo to co
        jest dobre dla mnie, wcale nie musi być dobre dla ciebie i odwrotnie...
        • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 14:36
          i nie jesteś wolna od hormonów....twój organizm produkuje je bez
          przerwy....tylko w innych dawkach...
        • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 14:46
          Ojojojo doral lepiej nie pisz już nic, bo z każdym postem pokazujesz
          nieumiejętność czytania ze zrozumieniem i nie stwarzałoby to problemu, gdybyś
          nie wyciągała błędnych wniosków na temat tego, co czytasz.
          Każdy ma prawo do obrony, dlatego wykorzystam tę odpowiedź i pozwolę sobie
          sprostować.

> Nglka ponadto mieni się być ekspertem od antykoncepcji i owulacji bo, jak to
          > elegancko określiła, pogrzebała trochę w książkach...

W którym miejscu, pytam? Bo to, jak Ty odbierasz moje słowa - na to nie mam
          większego wpływu. Mniejszy owszem, bo jestem autorką ale nic nie zrobię, jeśli
          napiszę "igła" a Ty odczytasz "gwóźdź".
          Nie uważam się za eksperta i każda logicznie myśląca osoba wyciągnęłaby z moich
          postów wniosek taki, że opieram się na wiedzy książkowej (dla ścisłości, wiele
          informacji owszem, KONSULTUJĘ ze swoim lekarzem ginekologiem).
          • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 15:18
            uwielbiam argument - "nieumijętność czytania ze zrozumieniem"

sugerujesz mi, że jestem kretynem i nie rozumiem co piszesz??
            • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 15:40
              Sama sugerujesz, że nie rozumiesz tego, co CZYTASZ.
              • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 21:03
                nglka napisała:

> Sama sugerujesz, że nie rozumiesz tego, co CZYTASZ..."

z reguły jak ktoś nie potrafi obronić swoich argumentów lub wysłowić się, o co
                mu tak naprawdę chodzi, to wyjeżdża z argumentem, że czytelnicy nie potrafią
                czytać ze zrozumieniem...

i dlatego ten argument należy do moich ulubionych big_grinDDDDDDDD
                • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 21:08
                  a tutaj a propos grzebania w książkach
                  samozdrowie.interia.pl/karnet_news?inf=477883&tyt=Uwa%C5%BCaj!&cc=93746f88c99c838df0657492cf57386c
                  www.google.pl/search?q=metoda+termiczno-objawowa&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
                  a nasza nareszczcie_szczęsliwa_kobieta potrafiła znaleźć forum antykoncepcja, a
                  nie potrafiła znaleźć wcześniej metody termiczno-objawowej i zupełnie przez
                  przypadek ją odkryła...cud i łaska boska, że w ogóle....
                  • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 21:09
                    linki do antykoncepcji w każdej postaci
                    www.google.pl/search?q=antykoncepcja&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
                  • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 21:17
                    doral2, to forum znalam juz dlugo i slaszalam o naturalnych metodach ale zawsze
                    jako zawodnych i do dupy. ale na szczescie znalazlam madra ksiazke i madrego
                    lekarza. tak, przez przypadek. mozesz wierzyc albo nie smile
                    • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 21:34
                      a tutaj obalimy mit niezwykłej skuteczności metody termiczno-objawowej....
                      www.narodziny.med.pl/pearl.htm
                      znajduje się na szarym końcu i jak widać WCALE nie jest tak skuteczna jak nasza
                      nareszcie_szczesliwa nam przedstawiła....

ale grunt to mieć dobrą książkę i dobrego lekarza, a wtedy antykoncepcja
                      murowana....
                      • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 21:36
                        a tutaj zalety, a zwłaszcza wady słynnej, niezawodnej metody stosowanej przez
                        nareszcie_szczesliwa_kobiete

www.narodziny.med.pl/termobj.htm
                      • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 22:16
                        doral2 napisała:

> a tutaj obalimy mit niezwykłej skuteczności metody termiczno-objawowej....
                        > www.narodziny.med.pl/pearl.htm
                        > znajduje się na szarym końcu i jak widać WCALE nie jest tak skuteczna jak nasza
                        > nareszcie_szczesliwa nam przedstawiła....
                        >
                        > ale grunt to mieć dobrą książkę i dobrego lekarza, a wtedy antykoncepcja
                        > murowana....

Właśnie podsumowałaś całą swoją nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, tudzież
                        myślenia przy czytaniu (wychodzi po równo w tym przypadku). Pomyśl przez chwilę
                        jak to możliwe, żeby metoda termiczna była skuteczniejsza od termiczno
                        objawowej? Jeśli coś takiego uważasz za wiarygodne źródło a wiedzę czerpiesz z
                        netu, ze strony, przy której NIE MA źródła, roku badania, liczby przebadanych
                        kobiet - to gratuluję. Rzucę Ci tu stroną, że św. Mikołaj istnieje smile
                        Coraz bardziej się dyskryminujesz, Doral. Jedyne, co potrafisz to zwrcać uwagę
                        inny i piszczeć o ulotkę - a sama podajesz linki do stron zupełnie
                        niewiarygodnych (bez źródła!!!). Tak i poczytaj też o Wskaźniku Pearla.
                    • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 21:40

> doral2, to forum znalam juz dlugo i slaszalam o naturalnych metodach ale
                      zawsze jako zawodnych i do dupy..."
                      _______________________________________________________________

naprawdę???

_______________________________________________________________

wreszcie_szczesliwa_kobieta 16.11.07, 13:43 Odpowiedz

"....chcialam sie podzielic moim szczesciemsmile

przez przypadek dowiedzialam sie o metodzie objawowo-termicznej, ktora
                      mniebardzo zaciekawila. Do tego stopnia ze z zapalem zaczelam mierzyc
                      temperature i sie obserwowac. Najwieksza niespodzianaka bylo to, ze to dziala !!
                      I to naprawde bardzo dobrze smile .."

____________________________________________________________________

no to w końcu wiedziałaś wcześniej o tej metodzie czy nie???
                      bo chciałabym wreszcie zacząć rozumieć, co czytam big_grinDDDDD
                      • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 21:49
                        ze ci sie chce....smile

przez przypadek taka prawdziwa metode a nie cos glupiego w necie o PI 60% i
                        gadaanie ze to jakas watykanska ruletka. ni i ze dziala jak kalendarzyk (co
                        naprawde mnie odstaszalo z racji rodzinnej historii hihi). zreszta bralam
                        tabletki i koncentrowalam sie na ulepszaniu tej formy antykoncepcji smile

dziekuje, skonczylam. mnie to naprawde nie obchodzi czy ty teraz rozumiesz juz
                        czy nie.

pozdrawiam i milego wieczora zyczesmile
                • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 22:21
                  Moje argumenty same się bronią, a dokładniej - bronisz ich sama pokazując
                  dalszymi postami, że mam całkowitą rację. Ty nie musisz tego rozumieć. Widzą to
                  inni.
                  • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 08:46
                    to może ty podasz źródło w którym można sprawdzić, że metoda termiczno-objawowa
                    jest skuteczna w 99,8%? na obronę swoich argumentów, ofkors....źródło z
                    badaniami, profesjonalne źródło?
                    podaj choć jeden tytuł książki i jej autora, w której mogłabym "pogrzebać"...

bo jak na razie nie podałaś ŻADNYCH wiarygodnych lub niewiarygodnych źródeł,
                    poza swoją głęboką wiedzą, konsultowaną ze swoim ginekologiem...
                    • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 10:29
                      Nowoczesne metody rozpoznawania płodności - wybrane zagadnienia. Pod redakcją dr
                      n. med. Renaty Domżał-Drzewickiej, dr n. med. Edyty Gałęziowskiej. Wyd. Makmed,
                      Lublin 2007
                      Mocno świeża wiedza. I wbrew pozorom mało tam o metodach samych w sobie.
                      Tam znajdziesz konkretne dane z podaniem źródła badań.

Z innego źródła - Wskaźnik Pearla, czyli skuteczność między innymi
                      objawowo-termicznej wg FDA - strona 4 (j.angielski):
                      www.fda.gov/ohrms/dockets/dailys/04/may04/050504/00d-1350-c00019-vol6.pdf
                      Nie podałam żadnych źródeł. bo NIKT mnie o to dotychczas nie prosił. Ja Ciebie
                      też o źródła nie prosiłam, ale skoro już podałaś adres strony - to pozwoliłam
                      sobie skomentować wiarygodność podanych tam informacji.
                      • nglka A to jeszcze wg WHO /ang/ 22.11.07, 10:39
                        www.who.int/reproductive-health/publications/spr/spr_effectiveness_method.html
                        • doral2 Re: A to jeszcze wg WHO /ang/ 22.11.07, 11:11
                          to teraz porównaj sobie tabelki zalinkowane przez ciebie z tabelkami
                          zalinkowanymi przeze mnie i znajdź różnice...
                          • nglka Re: A to jeszcze wg WHO /ang/ 22.11.07, 11:16
                            Różnica jest kolosalna. Poza podstawową (ilość ciąż przy prawidłowym stosowaniu
                            objawowo-termicznej) jest jeszcze dodatkowa - informacja o źródle, skąd badania
                            pochodzą. W jednym przypadkudokładny opis badań, ilości cykli (FDA), w drugim
                            (WHO) taka "mała" różnica:

"Source: Trussell J. Contraceptive efficacy. In: Hatcher RA, Trussell J, Stewart
                            F, Nelson A, Cates W, Guest F, Kowal D. Contraceptive Technology. Eighteenth
                            Revised Edition. New York, NY, Ardent Media, 2004.

Note: This table has been adapted from the source document by including generic
                            as well as trade names and by modifying footnotes.
                            "

Trzecia różnica - to są jednak organizacje znane na skalę światową i choćby nie
                            było źródła - cokolwiek zostanie tam napisane i tak będzie bardziej wiarygodne,
                            niż strona edytowana przez anonimowego Administratora (również bez źródła).
                            • doral2 Re: A to jeszcze wg WHO /ang/ 22.11.07, 14:48
                              nglka napisała:

> Różnica jest kolosalna. Poza podstawową (ilość ciąż przy prawidłowym
                              stosowaniu objawowo-termicznej) ..."

Kolosalna??? nie sadzę...

ja porównałam wszystkie trzy linkowane źródła, nawet porównałam te dwa, ktore ty
                              podałaś i one się między sobą również różnią i podają różne wartości dla tej
                              samej metody, więc nie wiem dlaczego akurat zalinkowana przeze mnie tabela
                              miałaby byc dyskredytowana...

i przy tak tu zachwalanej metodzie termiczno objawowej mamy wskaźnik pearla 1
                              lub 2 lub 3 (w mojej tabeli), przy prezerwatywach 2 lub 3,9 ( w mojej tabeli)
                              lub 5...
                              • nglka Re: A to jeszcze wg WHO /ang/ 22.11.07, 15:58
                                DLATEGO, ŻE NIE MA ŻADNYCH ŹRÓDEŁ.
                                Co znaczy, że każdy sobie może zrobić tabelę i wpisać na oślep a znaczną różnicą
                                jest to, że w naukowych źródłach nie ma błędów logicznych (vide termiczna
                                skuteczniejsza od termiczno objawowej). A wyniki się różnią, bo jak poczytasz
                                dokładniej to zobaczysz, że były różne warunki, różni badacze i rożne lata
                                wykonania. Do każdej tabeli. Im nowsze badania, tym wskaźnik ryzyka malał
                                odnośnie restrykcji w stosowaniu metody.
                                Autorka tematu ponadto na samym dole podała link do najnowszych badań, gdyby
                                zechciała zajrzeć - najnowsze badania wskazują na to, że współczynnik pearla
                                jest bliski 0,2 czyli mniej więcej tyle, ile przy pigułkach. Zdaje się, że te
                                badania były robione w tym roku.
                                No przecież wersję Polską podała post wyżej, niż na Niego odpisałaś.
                                http://npr.pl//index.php/component/option,com_docman/task,cat_view/gid,54/Itemid,45/?mosmsg=Pr%F3bujesz+wykona%E6+operacj%EA+z+nieuprawnionej+domeny.+Przykro+nam%2C+ale+zosta%B3y+w%B3%B1czone+procedury+ochronne.+%28forum.gazeta.pl%29
                      • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 15:01
                        nglka napisała:

> Nowoczesne metody rozpoznawania płodności - wybrane zagadnienia. Pod redakcją
                        dr n. med. Renaty Domżał-Drzewickiej, dr n. med. Edyty Gałęziowskiej. Wyd.
                        Makmed, Lublin 2007
                        > Mocno świeża wiedza. .."

ja też potrafię z gugla korzystać....

www.google.com/search?q=Nowoczesne+metody+rozpoznawania+p%C5%82odno%C5%9Bci+-+wybrane+zagadnienia.+Pod+redakcj%C4%85+dr&sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B2GGFB_enPL223PL224
                        • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 16:00
                          Zartujesz, prawda? smile Akurat to żywo zerżnęłam z książki, która leży obok. Masz
                          manię prześladowcą? Mam Ci zdjęcie okładki zrobić z papierowym napisem "ngLka"
                          ułożonym na okładce?
                          • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 23.11.07, 08:59
                            nawiedzona fanatyczka....
                            • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 23.11.07, 11:51
                              doral2 napisała:

> nawiedzona fanatyczka....

Jasne jasne, tak sobie tłumacz, stara baba a umysł pięciolatka. Zapuszkujesz
                              każdego, kto śmie podważyć twoją wątpliwą wiedzę na jakikolwiek temat.
                              Fanatyczką będzie nawet kobieta, która ci udowodni, że gruszka to gruszka, a nie
                              jabłko. Wobec tego dyskusję uznaję za zakończoną.
                              Argument pierwsza klasa - przy braku własnych, nie ma co. Żyj sobie ale nie siej
                              wyimaginowanej "wiedzy" na forum bo SZKODZISZ i im szybciej to zrozumiesz, ty
                              będzie lepiej dla innych.
                              • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 23.11.07, 11:58
                                "Fanatyzm (od łacińskiego "natchniony', "zagorzały"), zjawisko społeczne i
                                postawa społeczna (religijna, ideologiczna, polityczna) przejawiające się w
                                ślepiej wierze w przyjęte poglądy religijne, społeczne, polityczne. Fanatyzm
                                charakteryzuje się skrajną nietolerancją wobec przedstawicieli innych ideologii,
                                religii, poglądów społecznych czy politycznych."

Właśnie podsumowałaś sama siebie. Weszła doral na noworodek.pl, prZeczytała coś
                                tam, urodziła bliźnięta i nie musi czytać, pytać - wszystko wie najlepiej.
                                Podważenie jej wiary w nieuniknione groZi oskarżeniem o fanatyzm, oskarżeniem o
                                zżynanie z google, oskarżeniem o zabezpieczanie się stosunkiem przerywanym,
                                oskarżeniem o czerpanie zysku ze strony dot. NRP.
                                Gratuluję doral. A na koniec dodam, że nie jestem Katoliczką.
                                Fanatyk ze mnie, tak samo, jak z lekarzy, którzy zanim nimi ię staną - UCZĄ SIĘ
                                Z KSIĄŻEK smile
                                Taka postawa to już nie tyle fanatyzm, co głupota.
                                • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 23.11.07, 14:34
                                  fajnie się wkurzasz, ponawijaj jeszcze troszkę big_grinDDDDDDDD
      • zosiaczek25 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 09:07
        > Ta metoda nie wymaga grzebania w pochwie i sprawdzania sluzu o 7 rano. badanie
        > szyjki jest badaniem dodatkowym, ale wcale nie potrzebnym. normalnie wystarczy
        > obserwowac sluz za kazdym razem w toalecie i rano zmierzyc temperature. to
        > starcza, jak najbardziej smile

Jestes po kursie tej metody? Dlugo ja stosujesz? (Nie pamietam, moze pisalas
        wczesniej) Ile czytalas ksiazek na ten temat? Chodzisz na forum NPR? Bo bzdury
        piszesz. Samo badanie temperatury nie daje nic. A badanie sluzu na majtkach tez
        nie wystarczy. Bo zadko ktora kobieta wydziela z siebie codziennie bez wzgledu
        na dzien cyklu tyle sluzu, zeby mogla stanowczo okreslic faze. Jedyna pewnosc
        daje badanie sluzu wewnatrz w polaczeniu z mierzeniem temperatury.
        • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 10:07
          aaa, wszystko już wiadomo...zwłaszcza to, czemu Nglka tak zajadle broni metody
          npr i mnetody termiczno-objawowej...

otóż Nglka najwyraźniej czerpie zyski ze stronki 28dni.pl/cennik
          • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 10:31
            doral2 napisała:

> aaa, wszystko już wiadomo...zwłaszcza to, czemu Nglka tak zajadle broni metody
            > npr i mnetody termiczno-objawowej...
            >
            > otóż Nglka najwyraźniej czerpie zyski ze stronki 28dni.pl/cennik
            >

Wiem, że chciałabyś mieć (szczególnie w tym wypadku) rację, ale muszę Cię
            rozczarować - mylisz się smile
            Zadziwiające jest to, jak usilnie szukasz gdzie by mnie tu złapać. A to
            wmawiasz, że ZABEZPIECZAM się przerywanym... a to, że zarabiam na stronie.
            Wyparujesz zaraz smile
            • nglka Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 10:35
              I mała poprawka - nie bronię metody, zwyczajnie prostuję fałszywe informacje. I
              bez względu na to, w co wierzysz - robię to w rażących przypadkach przekłamań
              NIEZALEŻNIE od tego, czy dotyczy to NPR, czy tabletek.
              Dziwniejsze od tego wszystkiego jest, że są tacy, którzy to widzą. Jakim więc
              cudem, Doral, dopatrujesz się u mnie ukrytego celu? Bo chyba za duża
              dziewczynka jesteś, by oceniać wg własnego przykładu postępowania? A chyba tak
              zaczynam myśleć...
    • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 20:51
      doral2, gdzie napisalam ze stosuje npr od 3 miesiecy? chyba sie przejezyczylam
      jak cos. mam juz ponad 30 cykli wiec moge powiedziec, ze sie znam.

piszesz:
      "wychodzę z założenia, że po to wymyślono antykoncepcję, żeby z niej korzystać i
      móc uprawiać (lub nie) seks wtedy kiedy się ma na to ochotę, a nie wtedy kiedy
      akurat nie mam owulacji.."

przeciez ja stosuje metode mieszana, wiec moge sie kochac kiedy chce. tylko raz
      z gumka, raz bez. i o to chodzi smile

"i nie jesteś wolna od hormonów....twój organizm produkuje je bez
      przerwy....tylko w innych dawkach..."

oj naprawde bystra jestes, musze przyznac big_grin

ally:
      "a mi to pachnie ukrytą kampanią na rzecz npr-u w wykonaniu

"kto normalny wybierałby sobie nick "wreszcie szczęśliwa kobieta" po zmianie
      antykoncepcji? (ups, sorry, npr to NIE jest antykoncepcja)nawiedzonej babki,
      która opowieściami o pigułkach chce się wkupić w łaski forumowiczek"

nie mam zamiaru sie wkupiac w laski, bo mi to niepotrzebne. nawiedzona tez nie
      jestem hihi i sama stosowalam pigulki, wiem co mowie i nie mam zamiaru krecic.

"kto normalny wybierałby sobie nick "wreszcie szczęśliwa kobieta" po zmianie
      antykoncepcji? (ups, sorry, npr to NIE jest antykoncepcja)"

npr jak zwal tak zwal, dla mnie stosuje to jako antykoncepcje, wkoncu uzywamy
      tez kondomow, wiec nie zalicza sie to do "czystego" npr. a nick,
      wiesz....decyzja chwili. naprawde nie musisz dopisywac tu zadnej swojej
      historyjki smile
      • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 21:14

> doral2, gdzie napisalam ze stosuje npr od 3 miesiecy? chyba sie przejezyczylam
        jak cos. mam juz ponad 30 cykli wiec moge powiedziec, ze sie znam..."
        >

30 cykli??? w ciągu ostatniego roku??? to jakoś strasznie krótkie te cykle
        miałaś...uncertain

wreszcie_szczesliwa_kobieta 16.11.07, 13:43 Odpowiedz

"...chcialam sie podzielic moim szczesciemsmile

wiele lat bralam tabsy przy ktorych raz czulam sie lepiej, raz gorzej. oststni
        rok byl jednak juz nie do zniesienia.

no, chyba że ten ostatni rok był przed pierwszą wojną światową....to zwracam
        honor...

"...przeciez ja stosuje metode mieszana, wiec moge sie kochac kiedy chce. tylko
        raz z gumka, raz bez. i o to chodzi smile .."

ja gumki stosuję do weków...
        • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 21:38
          ostatni rok brania tabletek smile

a ja gumki uzywam tez do szybkowara hihi
          • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 21.11.07, 21:44

> a ja gumki uzywam tez do szybkowara hihi
            ____________________________________________________________________\

a to jeszcze sprawdźmy skuteczność słynnych gumek do szybkowara

www.narodziny.med.pl/pearl.htm
            wskaźnik wynosi 3,9.....

a przy demonizowanych tabletkach 0,2..
            życzę powodzenia....
    • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 11:14
      doral2, podana przez ciebie strona pokazuje wlasnie to klamstow o metodzie
      obj-termiczne. no ale czlowiek tez bladzi, wiem po sobie smile tu masz link do
      ostatnich badan robionych przez niemiecka grupe naukowcow zajmujacych sie ta
      metoda od wielu lat:

npr.pl/index.php/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,33/Itemid,45/
      link jest po angielsku, ale moze akurat znasz.

a oto moje ksiazki:
      ecx.images-amazon.com/images/I/41WeV2FLkzL._SS500_.jpg
      ecx.images-amazon.com/images/I/51SZFZ9FBWL._SS500_.jpg
      lekarza Ci nie musze przedstawiac tongue_out

zosiaczek25:
      "Jestes po kursie tej metody? Dlugo ja stosujesz? (Nie pamietam, moze pisalas
      wczesniej) Ile czytalas ksiazek na ten temat? Chodzisz na forum NPR? Bo bzdury
      piszesz. Samo badanie temperatury nie daje nic. A badanie sluzu na majtkach tez
      nie wystarczy. Bo zadko ktora kobieta wydziela z siebie codziennie bez wzgledu
      na dzien cyklu tyle sluzu, zeby mogla stanowczo okreslic faze. Jedyna pewnosc
      daje badanie sluzu wewnatrz w polaczeniu z mierzeniem temperatury. "

nie jestem po kursie, umie czytac ze zrozumieniem ksiazki. mam juz jakos 30
      cykli. nie chodze na forum npr. samo badanie temperatury daje bardzo duzo, bo
      czysta metoda temperaturowa jest rowniez bardzo skuteczna (Döring), ale ja jej
      nie uzywam. nie napisalam ze badam sluz na majtkach. ale za kazdym razem grzebac
      w pochwie nie musze. wiekszosc kobiet nie ma wielkich problemow z okresleniem
      sluzu, nie musi za kazdym razem pobierac z szyjki. a propos...szyjke badam, jest
      to pomocne ale nie konieczne.

troche poczytajcie linki, pogrzebcie w ksiazkach, po polsku jest dostepna
      ksiazka Rötzera. mysle, ze zmienicie zdanie smile
    • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 11:17
      i jeszcze ciekawy wywiad na temat najnowszych badan z ich autorka, tym razem po
      niemiecku.

www.klinikticker.de/index.php?id=821
      • doral2 Re: nareszcie wolna od hormonow :):) 22.11.07, 14:33
        szkoda, że nie ma po polsku, wtedy być może więcej forumowiczów mogłoby się
        zapoznać z tymi pozycjami....i odnieść do zawartych w nich treści...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka