Dodaj do ulubionych

spirala = stany zapalne co z tym zrobic???????????

19.12.07, 10:15
Dziewczyny pomozcie... nie wiem co mam robic. Przez 10 lat bralam
pigułki, pod koniec brania miałam straszne problemy zwlaszcza z
odczuwaniem tzw ciezkic nog- nogi bolaly mnie strasznie.
No i torbiele w watrobie i nerce...
Po urodzeniu dziecka zalozylam sobie wkladke MULTILOAD na 5 lat.
Przez 3 lata było mniej więcej ok, ale od pol roku jest masakra. Mam
tak straszne stany zapalne, ze graniczy to z tragedią. Po okresie
musze przez kilka dni brac lactovaginal bo inaczej zapach intymny
przypomina stare mięso i wszystko mnie piecze, w srodku cyklu jest
jeszcze gorzej bo mam taki stan zapalny ze bez wizyty u lekarza i
serii leków dopochwowoych sie juz nie zdaża. Poza tym po kazdym
stosunku musze natychmiast brac lactovaginal bo inaczej nastepnego
dnia znow mam swedzenie itp... Chce wyjac ta spirale ale powiedzcie
jakie macie doswiadczenia z EVRA? Jak wasza tolerancja? Czy nie
miałyście uczucia cięzkich nóg?
Pozdrawiam i bede wdzieczna za wszystkie rady, mzoe ktos mi cos
innego pleci?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 19.12.07, 12:28
      no przy spiralach niestety często tak się zdarza...
      może wyjąć tą, a założyć nową? może mirenę, jeśli cię stać?
      co do plastrów - jest na forum specjalny wacik poświęcony plastrom, polecam smile
      ja nosiłam je krótko, bo tylko 4 miesiące, ale nie mam o nich dobrego
      zdania..odklejają się, przykleja się do nich pełno paprochów i plaster wygląda
      ohydnie, ciało pod plastrem się odparza, mają więcej hormonów niż tabletki, no i
      są dosyć drogie, około 50-60 złotych, czyli półtora roku plastrów równa się
      pięcioletnia mirena...
      no ale to moje zdanie....
      • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 19.12.07, 14:19
        Dzięki, myslalam o mirenie, ale planuje 2 ciaze za ok 1,5 roku wiec
        mirena troszke bez sensu...
        • turzyca Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 19.12.07, 22:43
          Poszukaj dobrego lekarza, ktory starannie dobierze Ci pigulki na podstawie
          badan. Moze dla Ciebie lepsze bylyby pigulki z bardzo mala zawartoscia hormonow?
          (Akurat plastry maja dosc duza ilosc hormonow.) A moze wazny jest drugi skladnik
          - rozne kobiety roznie toleruja niektore zwiazki. Ale zeby to ustalic potrzebny
          jest porzadny fachowiec, a nie gdybanie amatorki. smile
          • doral2 Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 20.12.07, 09:10
            oo, Turzyca dobrze prawi, zrób posiew z antybiogramem, bedzie wiadomo co to za
            franca i na co jest wrażliwa...
            wtedy szybciutko się wyleczysz smile
          • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 20.12.07, 11:23
            Pigułka odpada, ma 2 torbiele na watrobie i 1 w nerce wiec żaden z
            lekarzy mi nie radzi obciązać watroby,nie mowiacjuz o żałądku z
            ktorym mam ciągle problem.. zwłaszcza ze w mojej rodzinie były
            przypadki nowotworów /sama robie kolonoskopie co 2 lata i
            gastroskopie co 2 lata oraz USG jamy brzusznej co pół roku ze
            względu na obciązenia genetyczne../ Każdy ginekolog po obejżeniu
            moich innych badan mowi ze owszem ale na moja odpowiedzialnosc...
            • doral2 Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 20.12.07, 11:28
              no to współczuję...zrób ten posiew z antybiogramem, powinno coś wyjść..
              • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 20.12.07, 11:46
                Swietnie ze mi to podsunęłyście, spróbuje z tym posiewem i
                antybiogramem. Dzieki.
              • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 20.12.07, 11:57
                Powiedzcie mi jeszcze kiedy najlepiej robic ten posiew i
                antybiogram? Czy sa jakies najlepsze momenty cyklu?
    • wreszcie_szczesliwa_kobieta Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 20.12.07, 12:58
      mozesz tez przejsc na metode objawowo-termiczna, szczegolnie jak planujesz
      jeszcze potomstwo to moze ci sie przydac. do tego skutecznosc jak pigulki smile
      a takie wieczne zapalenia moga prowadzic niestety do problemow z plodnoscia sad
      • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 20.12.07, 13:05
        No coz to raczej nie dla mnie, bo po pierwsze niecierpie
        jakichkolwiek ograniczen, 2 sprawa to fakt ze w dni płodne uwielbiam
        się kochac i sprawia mi to najwieksza przyjemnosc, wiec dla mnei to
        by bylo zupelnie bezsensowne...
        • doral2 Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 20.12.07, 13:12
          nie ma zaleceń co do dnia cyklu, oczywiście poza menstruacją smile
          • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 16.01.08, 13:05
            Dziewczyny,zrobilam sobie posiew i nic nie wyszło, moj gin i
            inny /poszlam do 2 / dali mi proszki na stan zapalny ktory wystepuje
            i tak zawsze przy spirali ... proszki bralam przez 2 tygodnie, nadal
            zle sie czuje, unikam seksu bo wszystko mnie swedzi i denerwuje. W
            takim przypadku trzymanie spirali mija sie z celem, gdy seks jest 3
            razy w miesiacu... dodam ze normalnie mam dosc duzy temperament i
            kochalismy sie prawie codziennie... Lekarze powiedzili mi, ze
            czasem tak jest ze po dluzszym czasie maleje tolerancja organizmu na
            obce ciało jakim jest spirala. Ja mam ja juz 3,5 roku i organizm
            chyba uznał ze juz wystarczysad tak wiec nie mam wyjscia i wyjmuje
            ja, jak tylko dostane okressad Poki co chyba przeprosze sie z
            gumkami... choc czarno to widze...
            • doral2 Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 16.01.08, 13:17
              nic a nic nie wyszło??? dziwne...

no ale skoro tak, to wyjmij spiralę...w sumie i tak będziecie się starać o
              dziecko, to nawet jak by niespodziewanie to tragedii wszak nie będzie
              smile...powodzenia smile)

chociaz może jeszcze cie podręczę - kąpiesz się w wannie czy pod prysznicem??
              leczysz się sama czy razem z mężem? drzwi od łazienki zamykasz czy sa uchylone?

to ważne pytania, więc?
              • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 16.01.08, 13:40
                Sama liczyłam ze cos wyjdzie, ale niestety... wolalabym by wyszlo,
                bo miałabym jasną sytuacje
                Dostałam leki na 14 dni i doustne na 4 miesiace- przeciwgrzybiczne i
                przeciwbakteryjne /1 w miesiacu sie bierze - dla mnei i meza/
                Kąpie się pod prysznicem. Drzwi od łazienki uchylone... nie zamykam
                się smile
                • malpolid Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 22.01.08, 12:37
                  Życzę Ci żebyś wytrzymała te 14 dni, bo znowu dostaniesz stanu zapalnego...nie
                  lubisz ograniczeń - to się nie dziw Kobieto, że masz takie problemy...
                  • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 22.01.08, 14:15
                    Nie lubie ograniczen ale tez trudno miec ochote na cokolwiek jak
                    wszystko swedzi i boli... mam juz to za soba,kuracja nic nie dała
                    spirala wyjeta... powrot do początków seksu się szykuje, lateks w
                    szufladziesmile Za to san zapalny minął jak ręką odjąć po 2 dniach od
                    wyjęcia, po zaledwie 2 kapsulkach lactovaginalu... Gin mi powiedizał
                    ze czesto sie zdarza ze w ten sposob organizm po jakims czasie
                    reaguje, co nie znaczy ze juz nigdy wkładki nei załoze..
                    • doral2 Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 22.01.08, 15:36
                      taaak, to potwierdza nasze przypuszczenia, że jednak za ten stan zapalny
                      opowiedzialna jest spirala....i potwierdzam, że stan zapalny mija jak ręką odjął
                      po wyjęciu spirali, też tak miałam...dosłownie 2 czy 3 dni i to bez leczenia
                      czymkolwiek...

miedzianki niestety dają takie efekty uncertain/
              • turzyca Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 22.01.08, 18:52
                doral2 napisała:

> nic a nic nie wyszło??? dziwne...
                >
                > no ale skoro tak, to wyjmij spiralę...w sumie i tak będziecie się starać o
                > dziecko, to nawet jak by niespodziewanie to tragedii wszak nie będzie
                > smile...powodzenia smile)
                >
                > chociaz może jeszcze cie podręczę - kąpiesz się w wannie czy pod prysznicem??
                > leczysz się sama czy razem z mężem? drzwi od łazienki zamykasz czy sa uchylone?
                >
                > to ważne pytania, więc?

Tak z ciekawosci, o co chodzi z tymi drzwiami? Bo sens reszty pytan rozumiem,
                ale tego nie. smile
                • doral2 Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 22.01.08, 20:49
                  smile)))) cieszę się, że pytasz smile))

w łazience jest szczególnie pozytywne, ciepło-wilgotne środowisko, sprzyjające
                  rozwojowi grzybów wszelakich...na pewno każda z was widziała takie czarne plamy
                  na fugach przy obrzeżach wanny/prysznica....jeśli drzwi od łazienki są zawsze
                  zamykane po kąpieli, to środowisko jest cały czas sprzyjające rozwojowi grzybów
                  wszelakich....
                  drzwi łazienkowe wiecznie otwarte powodują zmianę środowiska z wilgotnego i
                  cieplutkiego, na suchy i chłodny, czyli całkiem nie pasujący grzybom....
                  dodatkowo polecam zlewanie wanny/prysznica (co tam kto ma) wybielaczem,
                  przynajmniej raz na tydzień....

mam osobiście wypracowaną teorię, że powalająca większość grzybic pochwy zaczyna
                  się w osobistej łazience właścicielki tejże pochwy..

oczywiście mogę się mylić, bom ani lekarz, ani mikrobiolog, i w ogóle z medycyną
                  mam niewiele wspólnego, ale z obserwacji własnych i na różnych forumach, taki
                  mi się właśnie obraz wyłania...
                  • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 23.01.08, 11:30
                    Doral dzieki za wsparcie, dziekuje za wszystkie rady
                    A propos jeszcze łazienki, moj mąz i ja mamy swira na punkcie
                    grzybów itp, więc conajmniej 2 razy w tygodniu spryskujemy kabine
                    specjalnym sodkiem przeciwgrzybicznym HG /do kupienia w Castoramie/
                    Ktory czysci fugi do białego /trzeba stosowac regularnie/
                    Dodam ze mamy takiego swira ze do sucha wycieramy całą kabinę wraz
                    ze szkłem i brodizkiem po kazdym prysznicu.
                    Łazienkę mamy z Oknem i doscsporą - ok 15m2 , wiec wietrzymy ją,
                    jest tez wentylacja mechaniczna /rekuperator/ wiec wątpie by cos to
                    zawiniło... czyli chodziło o spirale
                    powiem Wam szczerze ze mimo ze dopiero kilka dni minelo od wyjecia
                    Wkładki to czuje sie cudownie, nic mi juz nie dolega, jak reką
                    odjął, no i libido wrociło wręcz ogromne..
                    Tak wiec same pozytywy, no moze poza tym lateksem... ale cos za
                    cossmile
                    Dzieki
                    • doral2 Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 23.01.08, 11:39
                      uuu, zburzyłaś moją misterną teorię względności, ty paskudo wink)))

no to super, że jest super smile))

a gąbki do mycia ciała? takie zwykłe gąbki gąbkowe? bo do gąbek też mam
                      dorobioną teorię smile))
                      • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 23.01.08, 12:54
                        Ha uzywam rekawiczki która wkladam do mikrofali raz w tygodniu, po
                        miesiacu wywalam, moj maz ma gabkę z która to samo robimy... smile
                        swiry, nie? he he
                        • doral2 Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 23.01.08, 13:15
                          właśnie chciałam ci zaproponować wywalenie gąbek raz na forever, i zastąpienie
                          ich takimi nylonowymi myjkami, a miejsca "strategiczne: myć gołą ręką... smile)
                          • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 23.01.08, 13:54
                            Tez nie lubie gabek, mam taka nylonówkę dla mojego synkasmile ale lubie
                            rękawiczke bo ona jednoczesnie fajnie masuje i lekko pilingujesmile
                            oczywiscie miejsca strategiczne tylko recznie..
                            • turzyca Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 23.01.08, 14:35
                              nie tylko recznie, ale jeszcze plynem z odpowiednim ph i wlasciwymi bakteriami. wink
                              • dosiadpl Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 23.01.08, 14:42
                                Oczywiscie, gołą reka i płynem.. po mydle to by dopiero był stan
                                zapalny..az na sama mysl mnei wszystko piecze..
                      • turzyca Re: spirala = stany zapalne co z tym zrobic?????? 23.01.08, 14:36
                        doral, wcale nie zburzyla. smile
                        Dosia miala po prostu inna wyrazna przyczyne. Ale jak ktoras nie bierze pigulek,
                        nie ma spirali, a grzybice nawracaja, to Twoj pomysl chyba jest do wziecia pod
                        uwage.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka