Gość: sto100 Re: co teraz czytacie? IP: *.eltronik.net.pl 24.04.12, 19:50 Steve Jobs, fascynująca biografia, fascynujący człowiek. Szkoda, że odszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 Re: co teraz czytacie? 26.04.12, 01:54 Mam "na kupce" do przeczytania. Wielki wizjoner, niepowetowana strata... Odpowiedz Link Zgłoś
neure Re: co teraz czytacie? 23.05.12, 13:21 cashek01 napisała: > Mam "na kupce" do przeczytania. Wielki wizjoner, niepowetowana strata... jaki tam wielki wizjoner. Komiwojażer ,ktory pracował dla Apple i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kropeczka Re: co teraz czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 23:35 Witajcie, podsyłam link do swojej strony z krótkimi opowiadaniami. Jest w nich pewna ciągłość, choć mogą też być czytane niezależnie. Jeśli macie czas, będzie mi miło przeczytać Wasz komentarz, uwagi. Na wieży Babel Pozdrawiam, Kropeczka Odpowiedz Link Zgłoś
hrafn1 Re: co teraz czytacie? 25.04.12, 08:59 Ja cofnąłem się do pisarzy amerykańskich - Styron, Faulkner, Steinback. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
mrukmrukmruk Re: co teraz czytacie? 25.04.12, 12:08 Dziś skończyłem drugi tom Gry o tron - "Starcie królów" i mam ochotę pobiec do księgarni po 3 :D, ale na razie nie mam pieniędzy. Bardzo mnie wciągnęła ta książka, pierwsza część tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
lora_c Pamuk "Czarna ksiąga" 25.04.12, 13:43 Jest już nowa książka Pamuka, jak zwykle wciągająca i nawet z lekkim wątkiem kryminalnym. Świetnie się to czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Lala, Dehnel 27.04.12, 15:11 Przed chwilą skończyłam "Dom na kresach", Marsdena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyn Re: Śniadanie z Sokratesem- Robert Smith IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 18:10 anetapzn- jak wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 Re: Śniadanie z Sokratesem- Robert Smith 06.05.12, 04:48 Jest zaczytana ;). Odpowiedz Link Zgłoś
moleslaw Re: co teraz czytacie? 27.04.12, 16:03 W.Grzelak "Wśród autorów i książek" Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Lawendowy pył. 15.05.12, 17:30 Trzy autorki, czytadło ale podoba mi sie bardzo - ma szerokie tło historyczne i ciekawie opisany proces repatriacji. Odpowiedz Link Zgłoś
0mirka2 Re: co teraz czytacie? 15.05.12, 21:23 Zaczęłam "Nie ma się czego bać" Juliana Barnesa. Odpowiedz Link Zgłoś
hrafn1 Re: co teraz czytacie? 16.05.12, 10:16 Polecam opowiadania trochę zapomnianego już Edgara Allana Poe. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Mała matura- Janusz Majewski 18.05.12, 20:45 Rodziewiczówny "Straszny dziadunio" po raz enty :) A już dawno go nie czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Ludzie średniowiecza - Robert Fossier 22.05.12, 07:51 Właśnie skończone, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Nim nadejdzie mróz- Henning Mankell 22.05.12, 07:52 W trakcie czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Rącze konie- Cormac McCarthy 23.05.12, 13:25 Skonczone "Wszyscy maja tajemnice" Cobena, zaczete "Kobiety dyktatorów" Diane Ducret Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Rącze konie- Cormac McCarthy IP: *.31.40.183.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.05.12, 16:19 Czy Coben się podobał? Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Rącze konie- Cormac McCarthy 23.05.12, 21:41 Baaaaaaaaaaaaardzo. Przedostatnio wydana ksiazka "Klinika smierci" byla okropna ale teraz mamy dobrego Cobena: jest Myron, jest Win... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilak Poznam sympatycznego Boga E.Weiner IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.12, 20:43 No, powiem Wam, że dawno już żadna książka mnie tak nie uwiodła. I nie chodzi o zachwyty, ochy achy. Chodzi o mądrość, tolerancje, humor i autoironię. Autor, czterdziestoparolatek, kryzys wieku średniego, depresja, lęki egzystencjalne, wyrusza na poszukiwanie SWOJEGO Boga. Sama idea, że to człowiek wybiera sobie Boga jak nową taryfę w telefonii komórkowej wstrząsa nim (i mną z lekka, ale podoba mi się niezmiernie). Odwiedza w kolejności: sufich w Turcji, buddystów w Nepalu, franciszkanów, raelian (wierzą w UFO), wiccańską czarownicę i szamanów w różnych miejscach USA a na koniec Izraelitów praktykujących kabałę. Ogromnie dużo się dowiedziałam o tych religiach i ich postrzeganiu przez kompletnego ateistę. Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 Re: Poznam sympatycznego Boga E.Weiner 30.05.12, 02:15 Zaciekawiłaś mnie. Słyszałam o tym Weinerze. Czy to nie ten od "Geografii szczęścia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figaro Re: Poznam sympatycznego Boga E.Weiner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 19:19 Czytałem geografię. Genialny pisarz i podróżnik z tego Weinera. Odpowiedz Link Zgłoś
zooba Re: Poznam sympatycznego Boga E.Weiner 20.06.12, 11:31 A jak po lekturze "Poznam sympatycznego Boga"? Warto? Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 Re: Poznam sympatycznego Boga E.Weiner 03.07.12, 11:15 Ja już przeczuytałam i przyznaję- rewelacja. Świetnie się czyta, przy okazji dobrej zabawy zdobywa się dużą wiedzę n/t różnych religii. Weiner uwodzi niesamwicie :). Odpowiedz Link Zgłoś
replika78 Re: Poznam sympatycznego Boga E.Weiner 05.07.12, 13:21 No warto, warto. Wyjątkowo wręcz warto. Dowiedziałam si,e paru rzeczy o których nie miałam pojęcia, np. o sufizmie.Nie wiedziałam nawet, że istnieje tak pokojowy odłam islamu... Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 Re: Poznam sympatycznego Boga E.Weiner 10.07.12, 10:37 Moim zdaniem to jedna z najlepszych książek, jakie ostatnio przeczytałam. Naprawdę wyjątkowo dobra, no i rzeczywiście zgłębia wiedzę- nie tylko na temat sufizmu, czy wikka, czy raelinizmu, ale także i kabały oraz chrześcijaństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
replika78 Re: Poznam sympatycznego Boga E.Weiner 28.06.12, 16:06 znam to i poprzednią jego książkę: Geografia szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
lora_c Elfride Jelinek "Dzieci umarłych" 25.05.12, 23:00 Ale nie wiem będzie dalej, bo póki co książka nieco mnie wymęczyła. Mam nadzieję, że dotrwam do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 Maciupek i Maleńtas. Niezwykłe przygody w Brzuchu 30.05.12, 02:13 "Maciupek i Maleńtas. Niezwykłe przygody w Brzuchu Mamy" Anny Janko. To dziś miałyśmy na tapecie :). Polecam jako antidotum na trudne dziecięce pytania typu: "skąd się biorą dzieci i czemu są w brzuchach mam? " ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podles Re: Maciupek i Maleńtas. Niezwykłe przygody w Brz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 17:38 Czytałam o tej książeczce. Moi znajomi ją bardzo chwalą. Jak tylko będzie okazja, kupię dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
noopinion Re: co teraz czytacie? 30.05.12, 22:33 A ja teraz czytam "Wybrałam życie" o kobietach, które postanowiły urodzić mimo, że to kosztowało je wiele wyrzeczeń, czasem dla nas niewyobrażalnych. Piękny, spokojny głos w dyskusji o aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
traviata666 Re: co teraz czytacie? 31.05.12, 15:02 "Tamara Lempicka" Laura Claridge a zamierzam sie zabrac niebawem za " jedz modl sie jedz" Booth Michael Odpowiedz Link Zgłoś
black_jotka Re: co teraz czytacie? 31.05.12, 19:04 "Tamara Lempicka" Laura Claridge Ciekawa pozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
traviata666 Re: co teraz czytacie? 04.06.12, 20:15 "Jedz, módl się, jedz" Michael Booth bardzo pozytywne, polecam:) recenzja na blogu: www.marymetiffany.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 Re: co teraz czytacie? 03.07.12, 11:19 Jestem w trakcie czytania. Przyznaję, że przedstawiony obraz Indii mnie zaszokował. To zupełnie inni Hindusi, niż ci dobrzy, spolegliwi, szanujący każde życie.... Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 R.R. Smith "Podróże z Platonem" 04.06.12, 22:02 R.R. Smith "Podróże z Platonem". Zauroczona "Śniadaniem z Sokratesem" tego samego autora sięgnęłam po tę pozycję. I znów się nie zawiodłam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinaa Re: R.R. Smith "Podróże z Platonem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 14:09 Czy to c.d.? Kontynuacja? A może coś nowego? Odpowiedz Link Zgłoś
replika78 Re: R.R. Smith "Podróże z Platonem" 28.06.12, 15:22 Śniadanie dotyczyło filozoficznego spojrzenia na jeden dzień z życia człowieka. Podróże dotyczą tego samego, ale w stosunku do najważniejszych momentów życia: narodziny, pierwszy krok, jazda na rowerze, szkoła, pierwszy pocałunek... Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 Re: R.R. Smith "Podróże z Platonem" 03.07.12, 11:22 alinaa- moim zdaniem kontynuacja. Kontynuacja filozoficznego pdejścia do własnego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
replika78 Re: R.R. Smith "Podróże z Platonem" 23.07.12, 17:46 Można i tak do tego podejść :) Odpowiedz Link Zgłoś
cashek01 Re: R.R. Smith "Podróże z Platonem" 23.07.12, 20:58 A przeczytałaś? Masz inn zdanie? Napisz :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: surreal Re: R.R. Smith "Podróże z Platonem" IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.12, 14:13 Podoba mi się nawet bardziej niż Śniadanie z Sokratesem. Odpowiedz Link Zgłoś
liiona Re: co teraz czytacie? 07.06.12, 12:56 Wypożyczyłam kilka pozycji Singera - dwie przeczytałam, trzecią w połowie, czwartej nie ruszyłam bo nie pasuje mi ta twórczość. Nie to żeby ciekawe nie było, było ciekawe ale mnie jakoś tak nie podeszło. No to się wzięłam za Marian Keyes "Sushi dla początkujących" ale ja nie umiem czytać żeby postaci książkowych nie przenieść w swoje otoczenie i później robi się nie ciekawie z tego powodu, bo jak postać negatywna to koniec, a jak pozytywna to za dużo sobie wyobrażam, a w tej to właśnie książce pisze że przekleństwem jest mieć dużą wyobraźnię:P Niee ...chyba jednak zrezygnuję z czytania;) Ale, ale, zapomniałabym, ostatnio przeczytałam" Na zakręcie" Bartosza Michalaka "Białą bluzkę "Agnieszki Osieckiej, "Listy na wyczerpanym papierze" i to mi jakoś wchodzi znaczy się lubię...... bo Ją lubię:-) Z tą pierwszą pozycją " Na zakręcie" związana jest niesamowita historia. A było tak: Idę z pracy i myślę sobie coby do biblioteki wejść i coś wypożyczyć, brak konkretów, pani bibliotekarka pomoże - trzeba szukać ulubieńców na chybił trafił. Wchodzę, ale nie ma nikogo, co za pech! Muszę sama wybrać, stoję i patrzę na półki - dużo tego?! i nagle.....przeciągu nie było przysięgam..... przewraca się grzbietem w moją stronę, pierwsza a może ostatnia (nie wiem jak to się patrzy) książka z półki na wysokości moich oczu, ta właśnie książka "Na zakręcie Agnieszka Osiecka we wspomnieniach" Jak przyszła pani bibliotekarka pomoc nie była już potrzebna:-)W tym wątku to umieściłam bo pytanie było co czytacie? to właśnie to ostatnio czytałam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: co teraz czytacie? 08.06.12, 19:06 Olga Rudnicka "Cichy wielbiciel". Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Długi cień Wielkiego Muru - Edward Kajdański 09.06.12, 08:56 Fascynująca opowieść o tym, jak Polacy przez ostatnie kilka wieków odkrywali Chiny. Odpowiedz Link Zgłoś
garga-mella Re: co teraz czytacie? 09.06.12, 11:47 J. C. Oates: "Moja siostra, moja miłość" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kin Re: co teraz czytacie? IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.12, 18:59 Moja ulubiona to cała literatura staropolska niedawno czytalem wiersze J.A. Morsztyna. Polecam, cos innego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Marilyn - ostatnie seanse IP: *.9.175.181.ng.pl 11.06.12, 18:35 Ciekawa jestem, jak wypadnie w porównaniu z Blondynką Oates. Odpowiedz Link Zgłoś
replika78 Re: co teraz czytacie? 11.06.12, 23:51 Podróże z Platonem Roberta Smitha. To już kolejna jego książka, która pozwala oswoić filozofię. Odpowiedz Link Zgłoś