drzewko214 Re: co teraz czytacie? 26.01.13, 04:01 "Jesień w Pekinie" Boris Vian "Siedmiu ludzi wśród pingwinów" Mario Marret A czeka: Bohumil Hrabal "Piękna rupieciarnia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziuniek Re: co teraz czytacie? IP: *.99.wv.cust.t-mobile.co.uk 27.01.13, 03:51 Akunin Boris - Skrzynia na zloto. Już prawie kończę, kryminał i sensacja w jednym, z historią w tle. Natomiast druga lekko mnie zdziwiła, na razie spisem treści: Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków - Mary Roach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOLESLAW "Stanisław Przybyszewski" Krystyny Kolińskiej IP: *.cable.net-inotel.pl 27.01.13, 14:22 Odpowiedz Link Zgłoś
przeprowadzacz22 Re: co teraz czytacie? 27.01.13, 16:59 "Egzamin z oddychania" Jan Jakub Kolski Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? 28.01.13, 14:03 Norman Davies "Zaginione Królestwa" Odpowiedz Link Zgłoś
dziurawbrodzie.odspodu Re: co teraz czytacie? 29.01.13, 18:30 Anna Applebaum "Między Wschodem a Zachodem", reportaże znanej historyk z podróży po współczesnej Litwie, Białorusi, Ukrainie. Barwne, ciekawe, dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: co teraz czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 13:07 jesli nie wiecie co czytac polecam recenzje okiem-filolozki.blogspot.com/search/label/recenzje kazdy znajdzie cos dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
traviata666 Poradnikowo pozytywnie 31.01.13, 12:23 Ewa Foley "Zakochaj się z życiu" Odpowiedz Link Zgłoś
iwonp-iotr Re: co teraz czytacie? 31.01.13, 13:04 Lekarz, który wiedział za dużo - Christer Mjaset Co jedzą ludzie (to z siedmiolatką) Odpowiedz Link Zgłoś
dziurawbrodzie.odspodu Re: co teraz czytacie? 31.01.13, 14:33 Kiran Desai - Brzemię rzeczy utraconych Odpowiedz Link Zgłoś
dziurawbrodzie.odspodu Re: co teraz czytacie? 31.01.13, 14:38 dziurawbrodzie.odspodu napisała: > Kiran Desai - Brzemię rzeczy utraconych Przejmujáca, raczej smutna. Inne (nie "zachodnie") podejscie do problemów zycia w zwyczajnym, troche tylko przerazajacym, swiecie codziennym. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko214 Re: co teraz czytacie? 22.04.13, 00:20 Karel Čapek "Księga apokryfów" Zbiór niezwykłych, zdecydowanie niekanonicznych opowiastek o historii, religii i literaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? 27.04.13, 03:54 Jaume Cabre "Wyznaję" i Brian Aldiss "Tłumacz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elviska Re: co teraz czytacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.13, 21:07 Ostatnio przeczytałam świetny thriller z wątkiem romantycznym. Jest to moje pierwsze (i na pewno nie ostatnie) spotkanie z twórczością Spindler: czytelnicze-zacisze.blogspot.com/2013/04/erica-spindler-ukarac-zbrodnie.html Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? 30.04.13, 14:26 Zaczynam Ewy Stachniak "Katarzyna Wielka. Gra o władzę" Skończyłam "Złote nietoperze" - jestem pod wrażeniem, proza polska z klimatem, myśli sie o książce i bohaterach po przeczytaniu, zapada w pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
eydur8791 Re: co teraz czytacie? 30.04.13, 14:36 "Sądowe postępowanie egzekucyjne" oraz "Postępowanie cywilne", czyli sesja za pasem Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko214 Re: co teraz czytacie? 01.05.13, 03:42 "Brudna robota" Christopher Moore Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko214 Re: co teraz czytacie? 03.05.13, 01:05 Rewolucja mrówek Bernard Werber Odpowiedz Link Zgłoś
22lh2o Re: co teraz czytacie? 04.05.13, 07:15 już kończę "Pij, graj, używaj" Andrew Gottlieb Odpowiedz Link Zgłoś
przeprowadzacz22 Re: co teraz czytacie? 04.05.13, 18:35 Agnieszka Osiecka - Biała bluzka Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? 06.05.13, 02:56 "Auteczko" Bohumil Hrabal "Straszne historie o otyłości i pożądaniu" Anna Fryczkowska Odpowiedz Link Zgłoś
agrat59 Re: co teraz czytacie? 06.05.13, 15:01 "Mężczyzna od A do Z" aktualnie :) -- zyciowewartosci.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
noopinion Re: co teraz czytacie? 06.05.13, 17:25 "Oszustwo niedoskonałe" Davida Walscha, o tym jak rozgryzł aferę dopingową słynnego kolarza Lance'a Amstronga. Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? 08.05.13, 16:29 "Wyspa kanibali. 1933 deportacja i śmierć na Syberii" Nicolas Werth Właśnie się przymierzam do tej książki, ale nie wiem czy podołam. Ponoć bardzo wstrząsająca. Tu kilkanaście stron wstępu do przeczytania, udostepnione przez wydawnictwo: Człowiek przestał być człowiekiem. Zmienił się w szakala. Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? 11.05.13, 02:05 "Pan Lodowego Ogrodu" Jarosław Grzędowicz Właśnie zaczynam tom I, fajnie by było gdyby się spodobało ;) Bo są 4 tomy, potencjalnie świetnego czytania :) Odpowiedz Link Zgłoś
drzewko214 Re: co teraz czytacie? 13.05.13, 16:30 Spryciarz z Londynu - Terry Pratchett Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? 15.05.13, 10:59 "Śnieżka musi umrzeć" Nele Neuhaus Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? Na niebiesko trochę ;) 16.05.13, 03:36 "Niebieski autobus" Barbara Kosmowska "Nebieski syfon. Z dziejów Bazaru Różyckiego" Piotr Kulesza Odpowiedz Link Zgłoś
zooba Re: co teraz czytacie? Na niebiesko trochę ;) 17.05.13, 13:56 Bardzo jestem ciekawa twojej opinii - wpisałam ją sobie do kolejki na fali nostalgii za dzieciństwem PRL-owskim. Jakie są twoje wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? Na niebiesko trochę ;) 18.05.13, 00:06 Zooba, na dobre właśnie zaczynam "Niebieski autobus" :) I jeżeli Twoje dzieciństwo, podobnie jak i moje, przypadało na czasy PRL-u - to nie ma mocnych ;) książka Ci się spodoba. Narratorką jest główna bohaterka, opowieści (przynajmniej te które dziś przeczytałam, z początkowej części) są plastyczne, wspomnieniowe, jakieś takie, mimo wszystko, poetyckie. Mimo wszystko, bo różowo nie było... Ale humor bohaterce dopisuje. Mnie książka zagarnęła w "swój" świat od pierwszych, początkowych zdań: "Moje dzieciństwo składało się z dźwięków, smaków, zapachów i z czterech pór roku, z których najlepiej zapamiętałam wiosnę. To wraz z nią nadciągały ponętne wonie wolności przerywanej matczynymi krzykami z okna. „Do doomuuu!!!" — wrzeszczało w powietrze jednocześnie kilka matek, a do otwartych okien kamienic wpadały z majowym ciepłem pierwsze wieczorne chrabąszcze. Jestem pewna, że to właśnie chrabąszcze uwalniały sygnał Dziennika Telewizyjnego, który niepostrzeżenie opuszczał duszne pokoje i spływał z wysoka dalekim echem..." "Niebieski autobus" to moja pierwsza książka tej autorki. Nie znałam wcześniejszych jej powieści. Ale jeżeli są w podobnym nastroju to też je chętnie przeczytam. Zastanawiam się czy dla tych, którzy nie znają realiów tamtego świata książka będzie równie ciekawa ? Może potraktują coś jak skansen ;) albo z niedowierzaniem ? Ciekawa jestem tej książki, akcji, przemyśleń. I moich i bohaterki :) Wracam do przygód Miśki. Za kilka dni napiszę więcej o wrażeniach. Daj znać jak już zaczniesz czytać, fajne takie "czytanie synchroniczne" :) Odpowiedz Link Zgłoś
zooba Re: co teraz czytacie? Na niebiesko trochę ;) 18.05.13, 16:19 O dzięki, w takim razie się za nią wezmę. Dzisiaj, w ramach Nocy Muzeów, przejadę się takim autobusem, jak z okładki tej książki. Nie wiem, czy nazwa "ogórek" była ogólnopolska, u nas w Poznaniu, tak się na nie mówiło. Odpowiedz Link Zgłoś
przeprowadzacz22 Re: co teraz czytacie? Na niebiesko trochę ;) 19.05.13, 13:26 mimbla.londyn napisała: > > na dobre właśnie zaczynam "Niebieski autobus" :) > > I jak ? Przeczytałaś ? Dla mnie Niebieski autobus jakimś cudem trochę książki Bator przypomina, a momentami Sklepy cynamonowe. Dzięki, że poleciłaś tę książkę, nie wpadłaby mi w oko gdyby nie Twoja zachęta :) Dzięki. Postaram się odwdzięczyć też jakąś polecanką. Jeżeli interesują Cię reportaże współczesne, daj znać, coś podpowiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? Na niebiesko trochę ;) 24.05.13, 14:03 O, dzięki za opinię :) A ze współczesnych reportaży chętnie przyjmę podpowiedzi. Teraz czytam "Jutro przypłynie królowa" Wasielewskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
przeprowadzacz22 Re: co teraz czytacie? Na niebiesko trochę ;) 05.06.13, 21:15 mimbla.londyn napisała: > > O, dzięki za opinię :) > A ze współczesnych reportaży chętnie przyjmę podpowiedzi. > Teraz czytam "Jutro przypłynie królowa" Wasielewskiego :) O, tak. Wasielewski wart przeczytania. Polecam Ci też serdecznie: "Król kier znów na wylocie" Hanna Krall "Z niedalekich podróży" Julia Hartwig Daj znać czy się spodobały. Odpowiedz Link Zgłoś
przeprowadzacz22 Re: co teraz czytacie? 05.06.13, 21:19 Listy na wyczerpanym papierze - Agnieszka Osiecka, Jeremi Przybora Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? Na niebiesko trochę ;) 06.06.13, 01:14 przeprowadzacz22 napisał: > > Polecam Ci też serdecznie: > > "Król kier znów na wylocie" Hanna Krall > > Daj znać czy się spodobały. > Tak, czytałam już Króla Kier :) w ogóle reportaże Hanny Krall są nie do przeoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zooba Re: co teraz czytacie? Na niebiesko trochę ;) 13.06.13, 10:20 Skończyłam "Niebieski autobus" i niestety nie zachwyciła mnie. Owszem, opisy plastyczne, i kasztan mi się podobał i pan Sygiduszka ale denerwowała mnie bohaterka. Miałam wrażenie, że nigdy nie dorosła. I ten wątek z Krzysiem i zakończenie - myślę, że napisany został z premedytacją, żeby móc kontynuować historię Miśki, a dla mnie był nieprawdziwy, nieprawdopodobny i kopciuszkowo-baśniowy. Moim zdaniem "Chmurdalia" jest dużo lepsza, postaci bardziej wyraziste i żywe. Odpowiedz Link Zgłoś
mimbla.londyn Re: co teraz czytacie? Na niebiesko trochę ;) 17.06.13, 00:37 Miałam podobne, choć może nie tak skrajne, odczucia. "Niebieski autobus" na początku wciąga, obiecuje sobie czytelnik dużo, później czyta się jakby ... z rozpędu ;) Odniosłam wrażenie, momentami co prawda, że autorka sie gdzieś spieszy ;) i chce jak najszybciej, jakby w skrócie, opowiedzieć historię do końca. Też bardziej do gustu przypadła mi rola Miśki "opisywaczki" rzeczywistości wspomnieniowej, niż jej uczestniczki, współautorki wydarzeń. Jednak daję autorce drugą szansę :) Przeczytam jej kolejną czy poprzednia książkę. A teraz czytam " I odpuść nam nasze winy" Romain Sardou Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: co teraz czytacie? IP: *.9.175.46.ng.pl 17.05.13, 10:54 Ostrygojady - Fletcher Odpowiedz Link Zgłoś
22lh2o Re: co teraz czytacie? 19.05.13, 07:47 Alyson Noel - Nieśmiertelni 'Ever' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowiaczekcija Re: co teraz czytacie? IP: *.multi-play.net.pl 29.05.13, 11:57 Capuzzo Michael - Klub koneserow zbrodni Odpowiedz Link Zgłoś