Gość: deggial IP: *.arkada.pl / *.arkada.pl 03.07.04, 23:15 Jaka jest najlepsza książka jaką czytaliście. Wybierzcie tylką jedną ( wiem że to trudne ), plus dwa słowa uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.adas Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 03.07.04, 23:47 Mario Vargas Llosa "Rozmowa w <Katedrze>" Najbardziej wściekła książka Peruwiańczyka, Dowód, że jednak można połączyć nowatorską formę z ważną treścią. W tej książce czuć pasję, której brakuje nowszym powieściom pisarza. Mała sugestia, najlepiej czytać razem z Marquezem. Ta sama treść, zupełnie inna forma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gertruda Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.04, 23:54 nie wiem jak po polsku ten tytul..ale przetlumacze..tak po chlopsku:) SZUKAM IMPOTENTNEGO MEZCZYZNE NA CALE ZYCIE mitglied.lycos.de/ania0409/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUGUST B.-W. Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 00:26 To wyszło po polsku: Impotent pilnie poszukiwany, czy jakoś tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pampaloniusz GRONA GNIEWU - J.STEIBNECK IP: 194.242.62.* 12.08.04, 13:29 za prostotę i głębię, za marzenia i realizm, za piekno i trud człowieczego losu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iw Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:33 TO WEŹ SOBIE MOJEGO FACETA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iw Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:51 Jak na razie to "Księga śmiechu i zapomnienia" Kundery - choć momentami drażni mnie jego erotomania Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia3 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 04.07.04, 22:41 "Szkice piórkiem" Andrzeja Bobkowskiego, bo myślę tak jak ten facet. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
esaga Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 10.07.04, 17:30 Cieszę się, ze ktoś myśli podobnie, jak ja. Bobkowski napisał książkę znakomitą, choć znaną głównie studentom polonistyki. W Szkicach piórkiem można znaleźć receptę na życie: na postrzeganie codzienności w dośc nietypowy sposób i bycie szczęśliwym człowiekiem. Po lekturze zaczęłam dostrzegać rzeczy, które wcześniej nie wydawały się godne zauważenia. Poza tym - ciekawe ujęcie problemu wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camille21 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: 217.153.68.* 13.08.04, 09:18 o przepraszam - studentom Zarzadzania i Marketingu rowniez jest swietnie znana i podziwiana:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wosiek Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:06 A ja jestem romanistą i też bardzo cenię Bobkowskiego. No tak, tylko mnie z nim bardzo po drodze, bo strasznie mi sie podobają jego celne spostrzeżenia na temat Francji i Francuzów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr Cin Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 20:46 Nie do dostania, czy to w księgarniach, czy w antykwariatach, przynajmniej w Wolnym Mieście Gdańsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 08:40 już się bałem, że oprócz mnie nikt nie zna tej książki a przecież obok Lalki Prusa jest to najlepsza rzecz w polskiej literaturze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re: nad brzegiem rzeki piedry usiadłam i płakałam. IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.04, 10:23 bo uczy marzyć i wierzyć w marzenia, zmienia utarty porządek swiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zocha Re: nad brzegiem rzeki piedry usiadłam i płakałam IP: *.siec2000.pl 21.07.04, 12:43 wg mnie książki Coehla nie wymagają myślenia.Wszystko podane kawa na ławę...straszne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak maly Re: nad brzegiem rzeki piedry usiadłam i płakałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 12:00 zastanawiam sie ile ktos musial przeczytac ksiazek zeby w ten sposob opisac pablo? ja przeczytalem naprawde sporo i wiem ze to sztuka napisac cos prostego i pieknego zarazem, a jesli to jeszcze na dodatek jest madre to chwala mu za to. w takiej wypowiedzi rozpoznaje jakas mila osobe z 3 klasy liceum milej nauki i czytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zytka zgadzam się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 10:41 prosto, ale mądrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: nad brzegiem rzeki piedry usiadłam i płakałam IP: *.bitech.krakow.pl 29.09.04, 22:51 Jestem troszeczke starsza niz uczniowie trzeciej klasy liceum, a literatura jest niejako moja dziedzina. Moze dlatego potrafie zauwazyc, ze ksiazki Coelho sa zlepkiem roznych trendow i pomyslow. "Weronika postanawia umrzec" jest ksiazka przeklamana z punktu widzenia medycznego. Nie uwazam tej literatury za bardzo krzywdzaca (moze: ograniczajaca, jesli nie wychodzi sie poza rzeczy tego typu) poza ta wymieniona przeze mnie. "Na brzegu rzeki Piedry..." porusza ciekawy temat, ale jakos wole ogladac "Ptaki ciernistych krzewow". Odpowiedz Link Zgłoś
marutka Re: nad brzegiem rzeki piedry usiadłam i płakałam 20.08.04, 13:04 JA TEŻ TAK MYŚLĘ!!! ZBYT INFANTYLNE I KOJARZĄ MI SIĘ Z BIBLIĄ DLA DZIECI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Alchemik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 19:58 Bo nauczyła mnie patrzeć na znaki od Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Alchemik to plagiat IP: *.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 14.08.04, 11:57 Oryginał alchemika znajduje się w baśni tysiaca i jednej nocy, ale tego Coelho raczej nie doczytal, - mysle, ze ukradl pomysl z opowiadania Borgesa, ktory napisal je na podstawie jednej z basni (on w przeciwienstwie do Coelho we wstepie pisze skad wzial pomysl). Cala tworczosc Coelho to smutny symbol naszych czasow - sukces odniesiony w wyniku bezczelnego plagiatu a potem kolejne ksiazki zawierajace juz tylko madrosci rodem z poradnika "kazdy by zrozumial". Nie mailbym nic przeciwko Alchemikowi, gdyby Coelho napisal, ze to nie jego pomysl, a tak - mierzi mnie jego obecnosc w zyciu literackim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lagerfuehrer Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 15:38 jednej sie nie da wybrac... no dobra, "Uklad" Eliaha Kazana . Bo mowi o sprawach normalnych,no ktore mozna spojrzec nienormalnie. Bo chcialbym tak jak glowny bohater otworzyc oczy...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "Mordercy" - Kazan Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.euro.mmm.com / *.mmm.com 13.08.04, 09:07 "Mordercy" - cudowna książka Kazana opowiadająca o miłości ojca do córki i fatalnych tego konsekwencjach, a takze o niekonsekwencji amerykanskiego prawa - akcja umieszczona w czasach hippisów. Ryczałam jak bóbr!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 14:05 otóż to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUGUST B.-W. Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 00:27 ZIELONY DOM dużo lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUGUST B.-W. Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 00:38 Tylko Nienacki. RAZ W ROKU W SIKOŁAPKACH i WIELKI LAS !!! Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 20:17 W Skiroławkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leas Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.ists.pl / *.ists.pl 13.08.04, 19:08 w "Skirołapkach", chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUGUST B.-W. Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 00:40 Zdecydowanie DOMY NAD WISŁĄ Bogdana Ostromęckiego! Polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.multicon.pl / *.MultiCon.PL 14.07.04, 00:44 Książka dla wytrwałych: W poszukiwaniu straconego czasu Marcela Prousta Dwa razy podchodziłem i odkładałem (co często mi się zdarza z WIELKIMI KSIĄŻKAMI vide Wojna i pokój, Anna Karenina, Czarodziejska góra), ale jak zaskoczyłem to 2 tygodnie bez opamiętania. GENIALNA proza. Kocham też Mistrza i Margarete i prawie całych iberoamerykanów ( z zastrzeżeniem do Cortazara) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia B Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.sll.se 16.07.04, 03:34 Moje ukochane ksiazki to: 1.Dalai Lama Szczescie 2.Elisabeth Kubler-Ross Zyc zyciem i Smierc jest najwazniejsza w zyciu Nie wiem,czy dobrze przetlumaczylam tytuly poniewaz ksiazki czytalam po szwedzku.Polecam je goraco ludziom,ktorzy biora zycie na powaznie,ktorzy szukaja drog dotarcia do samego siebie,poznania swojego wnetrza i jego rozwoju.Te ksiazki staly sie dla mnie drogowskazami w moim zyciu,nie umiem bez nich zyc..Sa swietnie napisane,bardzo osobiste i latwe w czytaniu.Goraco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SmOCzyC4 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.icpnet.pl 21.07.04, 16:30 "CZARODZIEJSKA GÓRA" - oczywiście... magiczna, wysoka, porywająca, narkotyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leas Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.ists.pl / *.ists.pl 13.08.04, 19:16 Zgadzam się na "Annę Kareninę" i "Wojnę i pokój" (mimo przydłużyzn filozofującego autora). Prousta i całej literatury iberoamerykańskiej nie potrafię strawić. Wracam zawsze do Hrabala, Kundery (ach, ta "Nieznośna lekkość...") i ukochanego Parnickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.chello.pl 14.08.04, 16:39 "Czarodziejska góra" Tomasz Mann. Czyta się czarodziejsko... Wiem już ile sensów może mieć zupa... Po przeczytaniu zachorowałam na gróźlicę, na szczęście odbyło się bez werandowana. Uwierzylam jednak w siłę sprawczą literatury. Po gróźlicy zostały w moich płucach małe zwapnienia, a po lekturze "dreszcz" emocji nieopisywalnych. Przeczytajcie... poczyjecie go na własnej skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
anduin Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 15.08.04, 01:05 Cortazar jest przecież najlepszy z nich wszystkich i to nie tylko z nich ale w ogóle ze wszystkich jest najlepszy. Nie zdarzylo mi sie czytac nic co można byłoby z nim porównać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magia Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.stacje.agora.pl 20.07.04, 14:54 John Steinbeck Na wschód od Edenu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.autocom.pl 20.07.04, 21:58 Mam to od odstapienia po ang. Zainteresowana? To daj znac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.j.pl 22.07.04, 08:37 Bardzo chętnie kupilabym wersje ang. Odpowiedz Link Zgłoś
antekbrak Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 21.07.04, 08:40 "Zbrodnia i Kara" Dostojewski. Może to banał, ale jest to niewątpliwie arcydzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 10:40 To żaden banał tylko jedno z największych arcydzieł literackich Odpowiedz Link Zgłoś
justa28 "Zaślubiny patyków" 07.10.04, 14:59 Jonathana Carolla.Porywająca, nie dająca się od siebie oderwać do momentu ukończenia lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.au.poznan.pl 22.07.04, 11:49 jaką książkę Marqueza masz na myśli mówiąc ta sama treść? Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 22.07.04, 12:13 Mea culpa. Może tak: Mała sugestia, Llosę najlepiej czytać razem z Marquezem. Ta sama treść, zupełnie inna forma. Pa adas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.au.poznan.pl 24.07.04, 15:20 wydaje mi się, że tak samo napisałeś poprzednim razem :-). nadal nie wiem, którą książkę Marqueza masz na myśli. chyba, że mówisz ogólnie o ich twórczości, a nie o "Rozmowie w katedrze", którą to podałeś na początku. pozdrawiam, a. - również wielbicielka Llosy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.katowice.msk.pl / 81.219.117.* 25.07.04, 03:23 Po kolei To nie tylko mój pomysł - Domasławski pisał coś podobnego przy "Świecie kozła", porównując bodaj z "Jesienia patriarchy" Llosa i ja forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=14079522&a=14130368 Poprzednim razem nie było głównego bohatera - Llosy:). Nie przepadam za (i nie znam zbyt dobrze) Marquezem. Tak mówię ogólnie o ich twórczości, uff:), wreszcie sie dogadaliśmy. Choć stawienie tych pisarzy na przeciwstawnych biegunach moze być zgubne - bo co zrobić z "Gawędziarzem" czy "Litumą w Andach". O ile dobrze pamietam, to najczęściej Llosę kojarzy się z Faulknerem (nie do końca sie zgadzam) i trafiłem na podobnie zbudowane opowiadanie Cortazara. Llosa trochę przypomina Fuentesa, też jest LatynoEuropejczykiem:) Pzdr adas Ps W tym tygodniu zabieram się za "Pantaleona..." a ( zdarzało się, zdarzało) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.au.poznan.pl 22.07.04, 12:04 jaką książkę Marqueza masz na myśli pisząc - ta sama treść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.promontel.net.pl / *.promontel.net.pl 14.08.04, 20:36 czterej pancerni i pies Odpowiedz Link Zgłoś
jenisiej Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 03.07.04, 23:59 Gość portalu: deggial napisał(a): > Jaka jest najlepsza książka jaką czytaliście. Wybierzcie tylką jedną ( wiem > że to trudne ), Biblia. > plus dwa słowa uzasadnienia. Jest zajebista. Zmieściłem się w wyznaczonym na recenzję limicie;) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 04.07.04, 00:12 jeszcze takiej nie przeczytałam bo nie ma książki do której wróciłabym na razie więcej niż 2 razy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abrilla Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 14:29 Zdecydowanie tomiki poezji Wisławy Szymborskiej. Nie jeden, lecz wszystkie, bo tworzą one nierozerwalną całość. Wracam do nich zawsze kiedy mam wolną chwilę i ochotę na coś subtelnego i pięknego. Mimo, że czytałam je już wiele razy, zawsze odkrywam w nich coś nowego, co daje do myślenia. Nie ma innego poety, który by w tak piękny sposób pisał o rzeczach prostych i zwyczajnych do tego stopnia, że ich nie zauważamy (a szkoda). Pozdrawiam i zachęcam do tej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUGUST B.-W. Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 00:35 Tak, polecam zwłaszcza świetny tomik "DLATEGO ŻYJEMY". Genialne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.crowley.pl 20.07.04, 22:34 A kto powiedział, że trzeba do książki wracać 2 raz? Ja nigdy nie wracam, bo moim zdaniem za dużo jest jeszcze przeczytania, żeby ' tracić' czas na coś, co nigdyś już czytaliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
waldy25 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 21.07.04, 14:49 Dostojewski, cały.Lem, cały.Vonnegut. Odpowiedz Link Zgłoś
lunalovelight Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 04.07.04, 10:15 "Mag" Johna Fowlesa. pierwszy raz czytałam ją jakieś 10 lat temu. w międzyczasie jeszcze okolo 4-5 razy i za każdym razie odkrywałam w tej zadzwiającej opowieści coś nowego, coś, czego nie zauważyłam wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia-ja Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 04.07.04, 13:16 mistrz i malagorzata mag zabiore cie ze soba ammanitiego to sa ksiazki mojego zycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktmajcher Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.ae.poznan.pl 22.07.04, 07:43 Cieszę się, że ktoś wspomniał tę książkę. Jest to moja pozycja prawie na każde lato (a zwłaszcza na nadmorską plażę). Poza nią fundament stanowi "Sto lat samotności". O "S@motności w sieci" wypowiem się za kilka lat. Na dzień dzisiejszy też mnie chwyta, ale jak długo to potrwa... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.b7 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 15.08.04, 19:38 MAG też tak myślę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 04.07.04, 13:55 "o tym co alicja odkryla po drugiej stronie lustra". lepsze niz pierwsza czesc, tajemnicze,, no i takie... alicjowate... arcydzielo, bo nawet joyce sie tym inspirowal. przeczytalam pierwszy raz 10 lat temu i wracam srednio 2 razy w roku. wierszyki znam na pamiec :) oczywscie- tlumaczenie slomczynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 04.07.04, 14:19 Chyba 'Leśne morze' Newerlyego... dziwne, że to napisałam, bo czytałam tę książkę tylko raz, mimo że mam ją w domu, a są przecież dziesiątki książek, które czytałam po pięć i więcej razy. Ale tamte to czytadła, a 'Morze' jest dobre. Na razie najlepsze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anetkarobert Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 05.07.04, 17:51 "Jaszczur" Honore de Balzac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 20:39 Zgadzam sie!!! Newerly! i jeszcze "Wzgórze Błękitnego Snu" - po prostu piękna polszczyzna, można się delektować bez końca. Aż czuć zapach sosen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodzio Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.acn.waw.pl 04.07.04, 15:59 'Mały Książę'. Bez uzasadniania:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.it / 62.233.189.* 04.07.04, 16:31 Dla mnie to pierwszy tom opowiadan Irvina Shawa "Glosy letniego dnia" ze wzgledu na opowiadanie (dlugie bardzo) pod tym wlasnie tytulem. Chociaz majstersztykiem byloby raczej "Chleb na wody plynace' czy "Hotel sw. Augustyna" ale nie, zdecydowanie te "Glosy letniego dnia" Nie wiem dlaczego. Od lat niezmiennie porywa mi serce. Jak to czytam, czuje sie szczesliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 04.07.04, 17:38 "Kubuś Puchatek" i "Chatka Puchatka". Jedyne, do których wracam po kilkadziesiąt razy i zawsze mnie śmieszą i urzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.chello.pl 04.07.04, 18:37 To forum powinno się nazywać "Rankingomania". Nawet przeciętnie oczytanemu człowiekowi takie pytanie wydaje się śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
mroovechka Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 04.07.04, 21:57 "Władca pierścieni" J.R.R. Tolkiena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 13.08.04, 14:52 PO\opieram, ale jest to jedna z lepszych książek, poza tym Narnia - lewisa POżegnanie z Afryką - Blixten cykl o MMa Ramotswe - anglika, tytuł pierwszej części The no. 1 wonem detective Agency - polecam, cudowne afrykańskie klimaty, inna mentalność, pisana przez człowieka urodzonego w Botswanie - niedawno podobno przetłumaczono ją na polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 00:03 nie wiem jak się tym można zachwycać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 00:05 chodziło mi o Puchatka Odpowiedz Link Zgłoś
marutka Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 20.08.04, 13:20 A CO SĄDZISZ O INNYCH DZIEŁACH EXUPEREGO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.o. Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 12:04 Zdecydowanie Paragraf 22 Uzasadnienie : przeslanie, styl i ironia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kto.to Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 12:14 "Opowieści z Narni" Lewisa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ore Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.ec.pl / *.ec.pl 16.07.04, 00:46 moja najwspanialsza ksiazka!!! zwlaszcza Podróż 'Wędrowca do Świtu'. A poza tym - Zapisane na ciele Jeannette Winterson. dlaczego? z miłości :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerome Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: 62.233.177.* 20.07.04, 16:57 Wiele jest dobrych książek, bo i mądrych ludzi było/jest niemało. Ważna jest nie tylko sama książka, ale i kto, i kiedy ją czyta, i co z niej pozostanie pod czaszką. Proponuję choćby "Limes Inferior", "Jesień w Pekinie", "Kongres Futurologiczny" Odpowiedz Link Zgłoś
paszczi Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 13.08.04, 01:54 W pelni popieram... moze tylko Srebrne Krzeslo bylo troche nie specjalne. Jednakze dodalbym jeszcze inny cykl C.S.Lewisa dla nieco starszych odbiorcow: Z Milczacej Planety, Perelandra, That Hidious Strength (niestety nie znam tytulu polskiego).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BEbe Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 13.08.04, 14:45 Tak opowieści z Narni!!! Za nieśmiertelność i mądrość, prostotę i magię!!! Odpowiedz Link Zgłoś
corzano Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 05.07.04, 14:40 Encyklopedia. Zdecydowanie. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.chello.pl 09.07.04, 06:58 corzano napisał: > Encyklopedia. Zdecydowanie. ;-) > A ja myślałam że tylko mnie przychodzą takie pomysły do głowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puciapucia Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.cats / *.cats-net.com 21.07.04, 09:39 Nie tylko Tobie , mnie tez !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hannah Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 15:13 "Sto Lat Samotności" Marqueza uzasadnienie: bo jest o tym, ze mozna postrzegać rzeczywistość na różne sposoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajacyk Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 15:59 "gra w klasy" uzasadnienie niepotrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babs Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: 62.121.129.* 14.07.04, 09:07 Dla mnie "Gra w klasy" to moze ksiazka nie najlepsza (bo coz to znaczy?)ale na pewno najwazniejsza dla mnie, ksiazka, ktora miala na mnie najwiekszy wplyw. Odpowiedz Link Zgłoś
blackcoffee Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 20.07.04, 20:50 gra w klasy. zdecydowanie. książka, w której za każdym razem odkrywa się coś nowego, coś co wcześniej umknęło, albo w międzyczasie zmieniło barwę i znaczenie, sposób odczytania, z biegiem lat i biegiem dni. poza skakać dowolnie po rozdziałach. odkrywac nowe smaki. bawić się. i zadumać. no i ta muzyka w tle... Odpowiedz Link Zgłoś
antekbrak Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 21.07.04, 08:44 Dźięki zo objaśnienie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anielka Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 15:13 "Sto lat samotności" - za każdym razem (a wracam często)inna perspektywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 13.08.04, 14:47 Zgadzam sie w pełni, jak się zatopisz, to po skończeniu wydostajesz się z tego swiata przez następne dwie doby! Odpowiedz Link Zgłoś
ajsch Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 05.07.04, 17:14 Amos Oz CZARNA SKRZYNKA to najpiekniejsza ksiazka o milosci jaka czytalem do tego bardzo fajna forma ujecia tematu polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galla_tea Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 21:57 George Orwell ,,Rok 1984"!!!!!!! Tej ksiązki nie trzeba uzasadniać!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karenina Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.chello.pl 05.07.04, 22:44 zbrodnia i kara - dl mnie kopalnia mądrości i wyzwalacz refleksji. miejsce nr 2 to borges- alef opowiadania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.bauhuette.FH-Aachen.DE 06.07.04, 00:07 GREK ZORBA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Passia Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 06.07.04, 13:42 Inna na kazda pore dnia i nocy, inna na kazda pore roku, inna na kazdy humor... Ostatnio w odpowiedzi na to pytanie przychodzi mi do glowy "Egipcjanin Sinuhe" Mika Waltari. Jest prawdziwa, zawsze aktualna, zmusza do refleksji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 13:47 Chyba "Mistrz i Małgorzata" (nie trzeba uzasadniać), ale ostatnio czytałam "S@motność w sieci" Janusza Leona Wiśniewskiego i w sumie to też tą ksiązke bardzo polecam - choć jest cholernie smutna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SmOCzyC4 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.icpnet.pl 21.07.04, 16:36 "Samotność w sieci"????????????? To chyba żarty... jak zresztą pare jeszcze pozycji na tej liście:D czytajcie więcej, skoro takie książki to najlepsze dla Was pozycje! Odpowiedz Link Zgłoś
jula56 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 13.08.04, 07:35 Zgadzan się z tym, że Samotność w sieci to miernota. Książka mojego życia to DZIECI Z BULERBYN, no i tysiąc innych książek, bo nie da się wybrać tej jedynej Odpowiedz Link Zgłoś
golabek Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 12.08.04, 13:49 Gość portalu: Aga napisał(a): > Chyba "Mistrz i Małgorzata" (nie trzeba uzasadniać), > ale ostatnio czytałam "S@motność w sieci" Janusza Leona Wiśniewskiego i w > sumie to też tą ksiązke bardzo polecam - choć jest cholernie smutna... Skoro tak to sięgnij po Turmsa Niesmiertelnego. Goraco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anei Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 22:42 Jestem mile zaskoczona, że ktoś w ogóle zna i pamięta o Mice Waltarim. Dla mnie jest to, od wielu lat, pisarz numer 1. Przeczytałam setki ksiażek różnego rodzaju, z racji zawodu muszę znać dobrze literaturę, ale u Waltariego właśnie znajduję to, czego szukam, to co jest najistotniejsze. Kłaniam się przy tej okazji nisko panu Zygmuntowi Łanowskimu i dziekuję za rewelacyjne tłumaczenia, nikt juz później tak Waltariego nie tłumaczył. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawurka.a Mały książe IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 06.07.04, 13:57 ponadczasowa, o wszystkim , czyli poprostu o życiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Mały książe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 00:02 może i jest dobra, ale w szkole dokładnie obrzydzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga74 Re: Mały książe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 14:36 "Nędznicy" Viktora Hugo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 14:04 Rozmowa w Katedrze! bez dwóch słów! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anastasia27 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 06.07.04, 15:35 Margaret Atwood "Slepy zabójca" Wciągające i prawdziwe a zarazem magiczne i tajemnicze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.quicknet.nl 09.07.04, 15:23 Absolutnie sie z toba zgadzam! Odpowiedz Link Zgłoś
asica.r Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 06.07.04, 23:10 Bardzo cięzki wybór, gdyż dużo czytam. Ale ostatnio została mi w pamięci i zrobiłam na mnie niesamowite wrażenie książka Roberta Graves'a "Ja, Klaudiusz", nie mówiąc oczywiście o "Stu lat samotności" G.G.Marquez'a. Obie serdecznie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SmOCzyC4 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.icpnet.pl 21.07.04, 16:34 "Ja, Klaudiusz" - też cudowna, ale w innej kategorii. Wracam do niej od czasu do czasu, tak jak wracam do czekolady - bo lubię ten smak:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sirLong Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.07.04, 23:22 "Wilk stepowy" Hermann Hesse Ta ksiazka jest o mnie, jestem wilkiem stepowym. Odpowiedz Link Zgłoś
picka21 Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 08.07.04, 21:37 popieram świetna książka , na mnie też zrobiła duże wrażenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.dwory.pl / *.dwory.pl 09.07.04, 14:31 "wilki bywają obojga płci..... wilk stepoway to ja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mara Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.07.04, 20:06 Jasne, tylko Hesse tylko Wilk Stepowy (sic!), no może jeszcze "Narcyz i Złotousty" choć to już nie o wilku i nie o słodko-cierpkim i cudownym smaku samotności umysłu niezależnego Odpowiedz Link Zgłoś
urtiko Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 06.07.04, 23:42 Gość portalu: deggial napisał(a): > Jaka jest najlepsza książka jaką czytaliście. Wybierzcie tylką jedną ( wiem > że to trudne ), plus dwa słowa uzasadnienia. nie potrafię wybrać, bo są różnice między np. "mistrzem i Małgorzatą", "Magłami Avalonu", czy też "Literaturą i szaleństwem"... Odpowiedz Link Zgłoś
paszczi Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. 13.08.04, 01:59 urtiko napisał: > Gość portalu: deggial napisał(a): (...) > nie potrafię wybrać, bo są różnice między np. "mistrzem i Małgorzatą", "Magłami > Avalonu", czy też "Literaturą i szaleństwem"... wedlug mnie "Mgly Avalonu" sa jedna z najgorszych ksiazek jakie czytalem, i to nie tylko z fantasy... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobofruit Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 00:01 Jeśli to jest poważne pytanie, to odpowiem również poważnie: E. Husserl "Logische Untersuchungen" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiii Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 17:49 super wybór! chociaż ja wolę raczej późniejsze, może Medytacje kartezjańskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorka Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 14:02 Mistrz i Malgorzata Eugeniusz Oniegin Sto lat samotnosci Tajemniczy przybysz Zabic drozda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karuuu Re: Najlepsza książka jaką czytaliście. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 19:09 "Weiser Dawidek" Pawla Huellego magia, niepokojaca atmosfera, wspomnienie o swiecie, ktory odszedl. Odpowiedz Link Zgłoś