Dodaj do ulubionych

kobiety nie potrafią pisać dobrych książek

30.09.04, 19:17
Do takiego wniosku doszliśmy ostatnio z Tatą. Nie widzimy ani jednej pisarki,
która napisałaby coś na naprawdę wysokim poziomie, skierowanego dla
wymagającego umysłu. Poetek nam się kilka naliczyło, ale pisarek - ani jednej.
Jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
    • bobofruit99 Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 30.09.04, 19:19
      z Polek? ostatnio? Natasza Goerke, Magdalena Tulli choćby
      • j_u Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 30.09.04, 19:47
        Oooo, nie zaliczyłabym tego do naprawdę wybitnej literatury, wybacz. Goerke
        małpuje styl gombrowiczowskiego Dziennika, okraszając na chama od czasu do czasu
        mądrościami z bushido. Tulli to bełkot, postmodernistyczny bełkot. Nie, żebym
        miała coś przeciwko postmodernizmowi, wydał paru świetnych autorów (Joyce,
        Kafka, Mann, Pound - sami mężczyźni ;D ). Ale wydał także masę przeciętnych
        pismaków silących się na dobre pisanie (dobrymi chęciami piekło wybrukowane...).
        Tulli smaruje na kilkadziesiąt stron jakieś wynurzenia: "Niczym klaun w
        kraciastych pantalonach, który spadłszy ze stołka pośród wybuchów śmiechu
        przetaczających się po widowni, od razu włazi na chwiejącą się drabinę, nie
        przerywając monologu: żałosna osobistość, nieodwołalnie zesłana na żółty od
        trocin padół areny, potykająca się raz po raz na równej drodze, dożywotnio
        uwięziona w błędnym kole widowiska." Ło matko. Nasuwa się pytanie: CZY autor
        miał coś na myśli? ;DDD Nie, kobiety nie są w stanie chyba dobrze pisać...
        • klymenystra Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 30.09.04, 19:51
          oo pardon a Sylvia Plath? a pani Wolf ? he? simone de beauvoir ? nie kobitki
          moze ?
          • aszar.kari Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 30.09.04, 20:08
            Literatura kanadyjska OPIERA sie na wspanialych dzielach kobiet pisarek! Mam
            wyliczac nazwiska, czy znacie? czytacie? lubicie?
            :)
            Aszar
            • klymenystra Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 30.09.04, 20:11
              wymieniaj. na pohybel seksistom !

(ja znam pania montgomery i ubowstiam ja za blekitny zamek i dzban ciotki
              becky. arcymistrzostwo :))
              • Gość: ja Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 07.10.04, 12:55
                Mais pourquoi pas???? si, il y en a qui en profitent!
        • bobofruit99 Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 01.10.04, 00:18
          No prawie się wściekłem.

1. To zupełnie nieistotne, czy autor miał coś na myśli, bo i tak nigdy tego nie
          dojdziesz. A podałaś doskonały przykład; jeśli nie dostrzegasz/wyczuwasz jego
          piękna, to zapisz go na kartce w równych liniach, przeczytaj cicho pod nosem i
          rozrysuj całą prozodię: zaznacz akcenty, zmierz rytm i wykreśl intonację.
          Gotowe? Teraz pomyśl chwilę, jesli nie czujesz. I jeszcze weź pod uwagę takie
          skomplikowanie, że zdanie to, rozwijając się, komentuje samo siebie.

2. Bełkot. Foucault uczy, że to niebezpieczne pojęcie.

3. Styl gombrowiczowskiego Dziennika małpuje pewnie z połowa polskiej literatury
          po Dzienniku... akurat Tulli szczęśliwie się z tego wygrzebuje.
        • Gość: Aga Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 17:54
          Mann postmodernistą? Hmmm.... Joyce? Jak tak dalej pójdzie to za czołowego
          postmodernistę uważać się będzie Cervantesa :)
          • j_u Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 02.10.04, 18:09
            Radzę poczytać o postmodernizmie.
            • Gość: Aga Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 01:01
              oj czytałam i to baaardzo dużo! :) tak na poczatek polecam Wilkoszewską, taka
              pigułka "o", a już tam owych autorów do literatury "nader modernistycznej"
              zalicza :)
        • Gość: ja Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 07.10.04, 12:40
          Na pewno ty zapełnisz tę lukę! Zyczę powodzenia
        • Gość: gość portalu Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 20:58
          [postmodernizm] wydał paru świetnych autorów (Joyce, Kafka, Mann, Pound)

Judytko, może jeszcze Descartesa? Radze Ci poczytać coś o historii literatury...
          • j_u Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 19.10.04, 21:37
            Kajam się w pyle i worku pokutnym.
        • Gość: aster Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 13:31
          Szanowna j_u, jeśli Ty nie wiesz o czym są te książki, to wcale jeszcze nie
          znaczy, że inni też nie wiedzą.
        • Gość: aster Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 15:18
          j-u napisała: "Oooo, nie zaliczyłabym tego do naprawdę wybitnej literatury,
          wybacz. Goerke
          małpuje styl gombrowiczowskiego Dziennika, okraszając na chama od czasu do czasu
          mądrościami z bushido. Tulli to bełkot, postmodernistyczny bełkot. Nie, żebym
          miała coś przeciwko postmodernizmowi, wydał paru świetnych autorów (Joyce,
          Kafka, Mann, Pound - sami mężczyźni ;D ). Ale wydał także masę przeciętnych
          pismaków silących się na dobre pisanie (dobrymi chęciami piekło wybrukowane...).
          Tulli smaruje na kilkadziesiąt stron jakieś wynurzenia: "Niczym klaun w
          kraciastych pantalonach, który spadłszy ze stołka pośród wybuchów śmiechu
          przetaczających się po widowni, od razu włazi na chwiejącą się drabinę, nie
          przerywając monologu: żałosna osobistość, nieodwołalnie zesłana na żółty od
          trocin padół areny, potykająca się raz po raz na równej drodze, dożywotnio
          uwięziona w błędnym kole widowiska." Ło matko. Nasuwa się pytanie: CZY autor
          miał coś na myśli? ;DDD Nie, kobiety nie są w stanie chyba dobrze pisać..."

Droga j_u, jeśli Ty nie wiesz o czym są te książki, to nie znaczy, że inni też
          nie wiedzą.

• Gość: Może Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 20:14
      Może mężczyźni nie potrafią czytać?
    • hrabalek Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 30.09.04, 20:17
      Kobiety nie potrafią pisać dobrych książek,

bo kobiety piszą BARDZO DOBRE KSIĄŻKI!

JAK BARDZO WYSOKI MUSI BYĆ POZIOM I JAK BARDZO WYMAGAJĄCY UMYSŁ?

• monikate Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 30.09.04, 20:54
        A choćby "Krystyna córka Lavransa", o której to powieści toczy się dyskusja w
        wątku na tej stronie!
        Perełki Jane Austen (tylko z pozoru są to opowiastki On+Ona i dążenia do ślubu
        z przeszkodami na drodze). Kapitalne studia psychologiczno-socjologiczne!
        Aktualne do bólu.
        Z nowszych-powieści kanadyjskiej pisarki Margaret Atwood.
      • Gość: musia Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 06.10.04, 22:41
        A z polskich Dorota Terakowska!
      • Gość: mysz Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 01.12.04, 11:18
        BRAWO!!!!!!!!!!!!
    • a.adas Przypominam 30.09.04, 21:11
      "Krytykować to znaczy przekonać autora, że nie robi tego tak, jakbym to robił
      ja, gdybym to umiał"

(Karel Capek "Krytyk")

Choć bardzo, bardzo rzadko czytam coś spod kobiecej ręki
      Chyba się boję
      Tego, co zostałoby mi odkryte :)

• Gość: Mix Czy horror może być ciekawą książką? IP: 213.76.130.* 04.10.04, 11:02
        ... i czy kobiety piszą dobre horrory?

Gdzie kupić tani ale ciekawy horror?
        Jakieś księgarnie wysyłkowe, aukcje. Ważne żeby było tanio ale ciekawie. Czyli
        pozostaje jeszcze pytanie jakie tytuły.

Pozdrawiam Mix
    • braineater Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 30.09.04, 21:19
      Angela Carter, Gertruda Stein, Simone Weil, Anais Nin - więcej czy wystarczy?
      Pozdrowienia:)
      • aszar.kari No to wymieniam... :) 30.09.04, 21:29
        Dla bardziej skrupulatnych, specjalnie w parzadku alfabetycznym :)

Margaret Atwood *
        Sandra Birdsell
        Marie-Claire Blais *
        Mavis Gallant
        Anne Hébert *
        Janette Turner Hospital
        Isabel Huggan
        Joy Kogawa *
        Alice Munro *
        Marlene Nourbese Philip *
        Carol Shields *
        Audrey Thomas
        Jane Urquhart *

Wiem, ze kilka moze byc w Polsce mniej znanych ale to tylko zle swiadczy o
        tlumaczach z angielskiego i francuskiego a nie o poziomie literatury tych
        akurat pan :) A wciaz przybywa nowych, wysmienitych autorek!
        Moje ulubione zaznaczylam gwiazdeczka ale jakos dziwnie duzo Ich wyszlo ;)
    • Gość: treia Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 21:47
      potrafią :)
      kolejne przykłady: Edith Wharton, Anita Brookner

• venus22 Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 01.10.04, 03:14
        Barbary Kingsolver ksiazka o rodzinie misjonarza ktory wyjechal do Afryki -
        wspaniala!
        Venus
        • staua Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 01.10.04, 03:27
          Aha, ja czytalam "The Poisonwood Bible" Barbary Kingsolver - tez bardzo dobra
          ksiazka!
      • jelonek_k ? 01.10.04, 15:50
        Mogłabyś coś więcej napisać o Anicie Brookner? Będę wdzięczna.
        • treia Jelonku 02.10.04, 15:27
          Bardzo mały był ten znak zapytania :)

Mnie w jej książkach najbardziej pociąga nuta melancholii i niespełnienia,
          unosząca sie nad światem bohaterów, głębia wglądu psychologicznego w ich życie
          wewnętrzne, relacje...
          Napisane pięknym, oszczędnym językiem. Spokojne, lecz poruszające.

Tutaj nieco więcej:
          www.contemporarywriters.com/authors/?p=auth19
          www.sc.edu/uscpress/2001/3435.html
          • jelonek_k Treio 02.10.04, 20:52
            Dziękuję, właśnie czytam i mam ochotę na więcej.
          • jelonek_k Brookner 03.10.04, 19:37
            Czytałas może ostatnio wydaną w Polsce książkę "Uwikłane"? Jak ją oceniasz na
            tle całokształtu jej twórczości? Dobra? A może czytać cos innego?
            • treia Re: Brookner 05.10.04, 01:46
              A nie, nie czytałam... nie wiedziałam nawet, że ją tu wydano. Dzięki, Jelonku.
              Żadna z książek Anity Brookner nie sprawiła mi jeszcze zawodu, przeczuwam więc,
              że i tym razem nie będzie inaczej. Ale daleko mi do znajomości całokształtu
              twórczości B., natrafiłam na zaledwie sześć z jej powieści :)
              A Ty, Jelonku, już jakąś przeczytałaś, czy dopiero zaczynasz?...
              Ja odkryłam jako pierwszą "Opatrzność", wydaną w latach 90.
              (było trochę o niej w linku). Myślę że to dobry początek...

Na razie mam zamiar udać się do biblioteki w sprawie owego nagrodzonego
              "Hotelu du Lac". Skoro tyle tam humoru... przyda się, dla odmiany :)
              • jelonek_k Re: Brookner 05.10.04, 18:56
                Brookner dopiero poznaję, dzieki Tobie zresztą. Znalazłam ją parę dni temu w
                antykwariacie, była to "Opatrzność" właśnie i teraz się nią delektuję.
                Spodobała mi się ta oszczędność i spokój jej prozy.
                Niedługo zaczynam "Uwikłane"
                • Gość: treia Re: Brookner IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.10.04, 02:26
                  Cieszę się z powodu tej "Opatrzności" :)
                  Do "Uwikłanych" zajrzę nieco poźniej, chętnie. Moją ulubioną książką Brookner
                  jest "Falling Slowly", jej bohaterkami są również dwie dojrzałe kobiety,
                  siostry. Piękny jest tam początek, z pewnym niedużym obrazem w roli głównej...

• hajota Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 30.09.04, 22:00
      Mój typ: A.S. Byatt "Opętanie".

A w ogóle, to czy należy rozumieć, że przeczytaliście z Tatą wszystkie książki
      napisane przez kobiety w dziejach literatury światowej?
      • jottka re 30.09.04, 22:53
        nie - to znaczy, że wątkodawczyni wraz z przodkiem niewiele czytali:)
      • pierans Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 01.10.04, 11:34
        To mój najlepszy typ ;-)
        Czułam, że ktoś poda i tę Autorkę i ten tytuł
    • iselin Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 30.09.04, 23:06
      j_u napisała:

> Do takiego wniosku doszliśmy ostatnio z Tatą. Nie widzimy ani jednej pisarki,
      > która napisałaby coś na naprawdę wysokim poziomie, skierowanego dla
      > wymagającego umysłu. Poetek nam się kilka naliczyło, ale pisarek - ani jednej.
      > Jakieś propozycje?
      >
      >

A Anais Nin?????
    • iselin Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 30.09.04, 23:06
      j_u napisała:

> Do takiego wniosku doszliśmy ostatnio z Tatą. Nie widzimy ani jednej pisarki,
      > która napisałaby coś na naprawdę wysokim poziomie, skierowanego dla
      > wymagającego umysłu. Poetek nam się kilka naliczyło, ale pisarek - ani jednej.
      > Jakieś propozycje?
      >
      >

Ursula Le Guin???
      Jane Campion?
    • hrabalek ....a Astrid? 30.09.04, 23:14
      ..a jakiż to pisarz potrafi pisać tak ciepło, miło,serdecznie ..jako Astrid
      Lindgren?
      ..że dla dzieci?-dopiero musi być ambitnie! one od razu wyczują ,kiedy coś jest
      nie tak.

• Gość: białykruk Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 23:38
      Nasuwa się pytanie autor(ka?) tego tematu
      ma coś na myśli? ;DDD Nie, kobiety są chyba w stanie dobrze pisać... hihi
    • Gość: Daniel Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.piotrkow.net.pl 01.10.04, 01:37
      Dobrze piszą chociażby Isabel Allende ("Córka fortuny" i dalej), Margaret
      Atwood ("Pani Wyrocznia"), Susan Vreeland ("Pasja Artemizji")...

może wreszcie wyjdziecie z opłotków Klewek i zauważycie, że światowa literatura
      to nie tylko Gretkowska i Nałkowska ;)
      • staua Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 01.10.04, 02:52
        A ja wlasnie przeczytalam "Bialy kamien" i moge dodac Anne Bolecka do dobrze
        piszacych Polek...
        • Gość: Nina Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.chello.pl 01.12.04, 10:22
          Ale concerto damore chyba nie bardzo jej wyszło
    • harriet_makepeace Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 01.10.04, 08:46
      Olga Tokarczuk, F. Sagan (zmarła ostatnio niestety), A.Christie. To tak na
      szybko. Nie zgadzam się ani z Tobą j_u ani z Twoim tatą.
    • perli nie 01.10.04, 11:22
      potrafią pisac dobrych. Piszą książki doskonałe. A teraz sobie zapalę...
      • rena11 no..... 01.10.04, 19:47
        tak samo jak nie potrafia "dobrze" rodzic dzieci. Mezczyzni robia to o wiele
        lepiej.
    • Gość: uszczypnij_muzo Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.toya.net.pl 01.10.04, 12:33
      Z fantastyki - i owszem się naliczyło kilka pisarek dobrych - Andre Norton
      (chociaż nie wszystko z cyklu Świata Czarownic jest strawialne), czy też Anne
      Innez McCaffrey i "Jeźdzcy smoków" (za które to dziełko autorka dostała
      Nebulę). Jednak generalnie zgadzam się z Tobą, mało jest pisarek piszących na
      wysokim poiomie (patrz chociażby Helen Fielding, czy znienawidzona Orzeszkowa).
      • Gość: niniel Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: 195.205.228.* 03.10.04, 19:29
        Z Norton się nie zgodzę - jedna książka podobna do drugiej. Znakomicie czyta
        się wielokrotnie zresztą w Ameryce nagradzane powieści Lois McMaster Bujold.
    • karodzaj Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 01.10.04, 12:42
      ręce mi opadły i popłakałam się ze śmiechu....
      Drogi panie, frustracje powinno się wyładowywać gdzie indziej.

Virginia Woolf,
      sylvia PLath,
      Atwood Margaret.
      Edith Wharton,
      SImone de Beavuoir,
      Gretkowska, NIn, Diamat,

FAceci nie potrfią czytać, ot co.
      • Gość: Daniel Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek IP: *.piotrkow.net.pl 01.10.04, 14:02
        Odpowiadasz na :
        karodzaj napisała:

>
        >
        > FAceci nie potrfią czytać, ot co.

j_u to nie wszyscy faceci!!! ;)

(a poza tym czy powiedział/a;) że jest facetem?)
      • nefil Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 03.10.04, 12:35
        karodzaj napisała:

> ręce mi opadły i popłakałam się ze śmiechu....
        > Gretkowska
        Mi również ręce opadły. Gretkowska nie jest pisarką! Jest grafomanką, gorszą od
        Rodziewiczówny.
        • karodzaj Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 04.10.04, 11:17
          jest pisarką z całą pewnością.
    • butah Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 01.10.04, 14:39
      Margaret Atwood
      Daniela Hodrova (ale po polsku tylko fragmenty w Literaturze na świecie)
      Herta Muller

I trochę inny rodzaj "pisarstwa":
      Maria Janion
      Hanna Kral
      Hannah Atendt

To, że ktoś nie potrafi wymienić żadnej dobrze piszącej kobiety to kwestia
      braku oczytania, ale w tym przypadku to chyba rodzinne ;) A może trzeba było
      porozmawiać z Mamą?

• Gość: nieestetyczny Re: No przepraszam, a Janusz Wisniewski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 15:03
    • Gość: Klaudia Kobieta czy nie kobieta.... liczy sie ksiazka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 16:16
      Nie powinno sie analizowac pisarzy na pleć..... Bo to niesprawiedliwe....
      zreszta kazda ksiazka podoba sie komus innemu.... nie widze sensu w tym, zeby
      tak sie nad tym zastanawiac... Ja sama napisalam 6 ksiazek... moze rzeczywiscie
      nie sa one doskonalymi bestsselerami, ale coz... pisze to co jest we mnie... a
      w innych tego nie ma, wiec moze dlatego nie podobaja im sie moje ksiazki...
      Pozdrawiam
    • Gość: Klaudia Kobieta czy nie kobieta.... liczy sie ksiazka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 16:18
      Aha.... i polecam ksiazke pani Doroty Terakowskiej "Poczwarka".... prosze
      przeczytac, a wtedy zrozumiecie, co to znaczy napisac dobra ksiazke...
    • Gość: iwi Re: kobiety nie potrafia˛ pisac´ dobrych ksia˛z˙ek IP: *.tnt3.hbg2.deu.da.uu.net 01.10.04, 17:31
      to zalezy co uwazamy za dobre... dla mnie bardzo dobre ksiazki pisze olga
      tokarczuk oraz anna bolecka. poprostu badzo mi sie podobaja i dla mnie sa
      dobre. ach ostatnio udalo mi sie przeczytac "siostra" m. saramonowicz i dodam
      ja rowniez do mojej listy "dobrych" ksiazek.
    • amstafik79 Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 01.10.04, 18:29
      to prawda szczera prawda z poetkami naj... też nie jest.
    • yanga Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 01.10.04, 19:00
      A faceci, rzecz jasna, to sami geniusze. Ludzie, bądźcie poważni!
    • slonecznawiosna Re: kobiety nie potrafią pisać dobrych książek 01.10.04, 19:00
      Dodam do głównego wątku:

- Amelie Nothomb
      - Iris Murdoch
      - Jane Austen
      - Joyce Carol Oates...

Może j_u miał/a na myśli, że jest _mniej_ dobrych pisarek od znakomitych
      pisarzy?
      Z tym się zgadzam.

Pozdrawiam

Iskierka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się