Dodaj do ulubionych

co teraz czytacie?

IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.17, 16:07
Ja właśnie kończę Fazę REM Agnieszki Sudomir. Kryminał naprawdę wciąga, fajny bohater i świetnie pokazana Łódź. Spokojnie mogę polecić. Potem zamierzam nadrobić zaległości, czyli Pierwszy śnieg Nesbo. Podobno film słaby. Był ktoś? Jakieś opinie?
Obserwuj wątek
    • vlm76 Re: co teraz czytacie? 11.11.17, 01:20
      Obecnie: Erich von Däniken - "Mój Świat w obrazach", a w kolejce czkają "Wyspy Zaczarowane" Waldemara Łysiaka.
      • tormson Re: co teraz czytacie? 29.11.17, 19:19
        Ja się przymierzam do "Wspomnień z przyszłości", bo mnie zaintrygowała postać samego autora.
        • palacz67 Re: co teraz czytacie? 28.01.18, 17:06
          lubimyczytac.pl/ksiazka/4178157/corka-doskonala

Przeczytałam z miesiąc temu, szczerze polecam.
      • zegarmistrz82 Re: co teraz czytacie? 01.02.18, 10:33
        Łysiak nie do podrobienia, dobra lektura :)
    • zaczytanaistota Re: co teraz czytacie? 30.01.18, 16:50
      Pogromca demonów
      • palacz67 Re: co teraz czytacie? 01.02.18, 06:28
        Czasami wracam do tej książki, choć już ją przeczytałam dawno temu.
        lubimyczytac.pl/ksiazka/183085/pamietniki-wloscianina-od-panszczyzny-do-dni-dziesiejszych

www.linux.net.pl/~wkotwica/slomka/slomka.html
        • palacz67 Re: co teraz czytacie? 02.02.18, 18:47
          lubimyczytac.pl/ksiazka/206079/mniszka-opowiesc-sandomierska
    • vlm76 Re: co teraz czytacie? 24.02.18, 17:30
      Norman Davies - Boże igrzysko. Historia Polski.
      • anapaa Re: co teraz czytacie? 04.06.18, 11:02
        Świetne to jest!
    • bukowski90 Re: co teraz czytacie? 24.05.18, 14:14
      Aktualnie "Ostatni portret Melanii" Ewy Madyeskiej. Autorka "Katonieli". Trzyma poziom.
      • maluala Re: co teraz czytacie? 07.06.18, 16:08
        Też właśnie zaczęłam czytać Ostatni Portret Melanii i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, bo ostatnio literatura kobieca bardzo mnie rozczarowywała a ta książka jest świetna. Bawi i skłania do refleksji.
        • tagataga Re: co teraz czytacie? 15.06.18, 09:50
          Bardzo dobra książka, Czytałam Katoniele, Klątwę rodziny O, uważam jednak, że ta jest najlepsza. Wiele kobiet może w tej książce odnaleźć siebie. Czekam na pozostałe dwie.
    • dziku.grodowy Re: co teraz czytacie? 29.05.18, 09:40
      Teraz - "Słodka bomba Silly" - następna czeka Rigil Prime w ogniu
    • marynika123 Re: co teraz czytacie? 29.05.18, 18:33
      Lucy Di Angeli-Ilovan - Zapisane w gwiazdach i Żniwo gniewu. Autorka najpierw napisała tę drugą a potem dopiero pierwszą. No i teraz po przeczytaniu pierwszej trzeba ponownie sięgnąć po pierwszą bo już się zapomniało.
    • Gość: Ildona Re: co teraz czytacie? IP: *.sileman.net.pl 01.06.18, 00:03
      Zaczynam właśnie czytać "Weterana" (współczesna adaptacja Pięknej i Bestii) autorstwa Regnery Katy. Zapowiada się naprawdę fajna, babska lektura. Na pewno skończę do końca długiego weekendu ;)
    • anapaa Re: co teraz czytacie? 04.06.18, 11:01
      Ponieważ Tokarczuk dostała nagrodę, to sięgnęłam po jej "Biegunów" - lektura, która elektryzuje, wciąga i hipnotyzuje.
      • awi.ka Re: co teraz czytacie? 26.09.19, 12:39
        przeczytałam Biegunów ładnych parę lat temu, od tamtego czasu żadna książka nie zrobiła
        na mnie większego wrażenia
    • vartus Re: co teraz czytacie? 07.06.18, 09:31
      Jestem w połowie II części Dawcy przysięgi Brandona Sandersona. Jak narazie trochę rozczarowuje w porównaniu z pozostałymi częściami serii, ale nie jest źle. Przyzwyczaiłem się do wysokiego poziomu jego książek.
    • vlm76 Re: co teraz czytacie? 13.06.18, 03:23
      "W mroku gwiazd" Tadeusza Micińskiego.
      • anapaa Re: co teraz czytacie? 20.06.18, 10:34
        dramaturgia, mistycyzm, cudowe!!!
      • ddor8 Re: co teraz czytacie? 29.12.19, 13:30
        Poczuć więcej Nachnati Bowks, nie wymysły, tylko książka napisana na faktach, gorąco polecam
    • 0mirka2 Re: co teraz czytacie? 20.06.18, 08:07
      Czytam fascynującą, a przy tym wstrząsającą książkę, która przeleżała u mnie na półce kilka lat... Zwlekałam z czytaniem, bo niezbyt lubię azjatyckie klimaty. Ależ byłam durna. Teraz trudno mi się od niej oderwać! To "Dzikie łabędzie. Trzy córki Chin" Jung Chang. Wspaniała, bardzo polecam.
    • papryczka9 Re: co teraz czytacie? 20.06.18, 09:02
      Ja koncze "Hate" Alana Gibbonsa. Swietna ksiazka, choc temat nie latwy. Pokazuje, do czego moze doprowadzic brak tolerancji dla innosci- w tym wypadku do morderstwa.
      • rokicki1 Re: co teraz czytacie? 21.06.18, 11:22
        A na jakim tle była ta nienawiść? Rasowym, religijnym, czy jak? "Hate" to mi się kojarzy z internetowymi prześladowaniami.
        • papryczka9 Re: co teraz czytacie? 23.06.18, 19:20
          No wlasnie czesto nam sie tak wydaje, ze dotyczy tylko swiata wirtualnego. Tu autor pokazuje , ze w realu tez niestety jest to mozliwe. Malo tego, ksiazka jest oparta na prawdziwych wydarzeniach, W parku mloda dziewczyna , ze swoim chlopakiem zostaja zaatakowani przez bande jakis wyrostkow, tylko dlatego , ze ubieraja się na czarno, wygladaja moze inaczej niz wszyscy, ale nie robia nikomu nic zlego... A mimo to,dziewczyna ginie...
          • miraflores5 Re: co teraz czytacie? 23.06.18, 23:54
            Pokonać mur-wspomnienia Mariny Abramović
          • rokicki1 Re: co teraz czytacie? 25.06.18, 15:25
            papryczka9 - czytam, myślałem, że spojllerujesz z tym morderstwem dziewczyny, ale to nie spojler, tylko akcja rozgrywa się "już po". Swoją drogą to ciekawe, że z ta nienawiścią spotykamy się wszędzie, nie tylko w internecie, a tego problemu w ogóle nie porusza się np. w szkole, w domu też nie kojarzę takich rozmów.
            • papryczka9 Re: co teraz czytacie? 27.06.18, 22:53
              Tak, morderstwo jest tylko punktem wyjscia do calej historii. No wlasnie , mysle, ze temat w dobie internetu, wszechobecnego hejtu wazny, a jednak spychany gdzies na margines, bo trudny... Coz , nauka tolerancji, to trudna sprawa i powinna sie zaczynac juz od malego w domu.
              • rokicki1 Re: co teraz czytacie? 29.06.18, 21:24
                W domu i nie tylko w domu, powinno być o niej najgłośniej w szkole, bo to tam przez pierwsze lata życia ludzie żyją w takim "mikro społeczeństwie".
                • rokicki1 Re: co teraz czytacie? 01.07.18, 00:15
                  Czytam od wczoraj "Hate" i nie mogę się tym bardziej zgodzić. W domu dzieje się jedno, ale jak człowiek dorasta, to kształtuje się chyba bardziej w grupie znajomych, z pierwszymi miłościami i swoimi idolami albo przyłączając się do jakieś subkultury. Wtedy rodzina schodzi bardziej na drugi plan. Na pierwszych są te wymienione wyżej rzeczy + szkoła, do której chodzą wszyscy rówieśnicy.
                  • papryczka9 Re: co teraz czytacie? 02.07.18, 10:19
                    To prawda, ze grupa rowiesnicza w pewnym wieku ma ogromne znaczenie, ale jesli w domu relacje byly poprawne i byly prezkazywane wartosci, to mlody czlowiek, mimo, ze ta grupa rowiesnicza odgrywa tak duza rola ,nie zgodzi sie na to.
                    • rokicki1 Re: co teraz czytacie? 03.07.18, 16:35
                      papryczka9 - może się nie zgodzi, a może zgodzi - w grupie łatwiej nam stracić rozum i zrobić coś głupiego albo nawet strasznego, bo odpowiedzialność jest rozproszona.
      • cooleris89 Re: co teraz czytacie? 26.06.18, 12:11
        Na pewno może doprowadzić do zmiany nastawienia jeśli chodzi o ocenianie o wygląd, zainteresowania itp..
        • papryczka9 Re: co teraz czytacie? 30.06.18, 18:20
          W szkole oczywiscie tez, ale kregoslup moralny ksztaltuja dom, dlatego to na rodzicow spada odpowiedzilanosc za to. Zreszta, mlodzi ucza sie przez obserwacje... Wiec to my, dorosli swoja postawa przekazujemy wartosci.
        • rokicki1 Re: co teraz czytacie? 03.07.18, 16:37
          cooleris89 napisał(a):

> Na pewno może doprowadzić do zmiany nastawienia jeśli chodzi o ocenianie o wygl
          > ąd, zainteresowania itp..

Oby, nam trzeba jeszcze trochę tego kulturowego luzu.
    • jumaja Re: co teraz czytacie? 24.06.18, 08:05
      Jessie Burton "Muza" - ciekawa fabuła, doskonały styl, tekst płynny, nie męczy. To drugi tytuł tej autorki po "Miniaturzystce" - obie książki warto przeczytać.
    • marynika123 Re: co teraz czytacie? 28.06.18, 15:00
      Edward Rutherfurd "Rosja". Przebrnęłam wcześniej przez "Paryż" - ponad 900 stron, było ciekawe. Mam nadzieję, że "Rosja" też mnie zainteresuje
      • anapaa Re: co teraz czytacie? 04.10.18, 12:18
        Zawsze mnie rażą przegadane tomiszcza, jakby redaktor zapomniał, że trzeba czasem coś wyciąć, bo autorowi się poleciało. ;/
    • vlm76 Re: co teraz czytacie? 03.07.18, 02:14
      Platon - Obrona Sokratesa.
    • tonyf Re: co teraz czytacie? 04.07.18, 13:24
      Aktualnie "Jaskinia filozofów" (José Carlos Somoza)
      Niesamowita, kryminał z zacięciem filozoficznym
    • quizowy_maniak Re: co teraz czytacie? 04.07.18, 23:06
      Ja ostatnio pochłaniam Camillę Läckberg i bardzo polecam!
    • marynika123 Re: co teraz czytacie? 05.07.18, 21:42
      Eugen Ruge - W czasach, gdy ubywało światła
      • bettylou133 Re: co teraz czytacie? 10.07.18, 13:52
        To coś więcej, aniżeli powieść, którą gatunkowo podpiąć możemy pod sci fiction. "Księga Joanny" to powieść wielopłaszczyznowa, o sile Natury, przetrwaniu, o destrukcyjnej mocy populizmu i kultury konsumpcyjnej. Prowokuje wizją końca gatunku, sięgając jednocześnie po obrazy apokaliptyczne, wybudowane na zgliszczach ziemi owładniętej żądzą władzy i populizmu. Moją szczególną uwagę zwróciły jednak nawiązania do szekspirowskiej twórczości mistrza pióra oraz nawiązania do stylistyki biblijnej. Zauważywszy te dwa zabiegi, powinna zapalić się nam czerwona lampka, sygnalizująca, że trzymamy niepozornie ambitne dzieło współczesnej literatury. Więcej nie zdradzę ponieważ gorąco zachęcam do sięgnięcia po najnowszą powieść Lidii Yuknavitch, obok której, świadomy czytelnik nie powinien przejść obojętnie.
    • aertw133 Re: co teraz czytacie? 17.07.18, 01:27
      Książe mgły
    • marcowa_aprilla Re: co teraz czytacie? 17.07.18, 08:39
      Niekoñczáca sie historia. Dopadlam wznowienie i zanim dam dziecku sama wpadlam po uszy :)
    • wielomek Re: co teraz czytacie? 17.07.18, 19:39
      Ja czytam obecnie Grzędowicza ;P
    • daria.roz Re: co teraz czytacie? 24.07.18, 16:03
      Dzika droga, świetna książka, właśnie kończę.
    • marynika123 Re: co teraz czytacie? 27.07.18, 13:38
      Massaquoi - "Neger, Neger..." - opowieść o dorastaniu czarnoskórego chłopca w nazistowskich Niemczech - to książka z gatunku tzw "książek prawdziwych". Autor Hans Juergen Massaquoi syn Niemki i liberyjskiego studenta prawa (syna dyplomaty-konsula Liberii w Niemczech) urodzony w 1926 roku w Hamburgu. Czuje się niemieckim patriotą ale kolor jego skóry na każdym kroku daje mu odczuć, że jest wrogiem i podczłowiekiem dla wielu Niemców
      • anapaa Re: co teraz czytacie? 30.07.18, 15:50
        podobnie jak "Opowieść nocnych kobiet" :)
      • senioryta13 Re: co teraz czytacie? 08.11.18, 22:14
        czytać napewno nie będę :(
      • senioryta13 Re: co teraz czytacie? 08.11.18, 22:16
        czytać napewno nie będę :(
        • finka9 Re: co teraz czytacie? 24.02.19, 13:13
          "Kolacja " Herman Koch
    • 5000lib Re: co teraz czytacie? 31.07.18, 13:11

Nie wiem nic o Fazie rem, to znaczy wiem, ale chyba nie o tej, o której piszesz. :-).
      Podczytuję nowość, o Arturze Hajzerze (himalaiście). Podczytuję, bo czasu mało.
      Pozdrawiam, owocnej lektury.
      • miraflores5 Re: co teraz czytacie? 07.08.18, 16:19

Przeczytałam "Na plaży Chesil"
      • Gość: kos Re: co teraz czytacie? IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.18, 21:22
        Faza REM jest w porządku. Mogę polecić. Za to Nesbo mnie pokonał. Chyba nie moja bajka. Teraz odświeżam Chandlera. Na wakacje ok :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka