yasemin
03.10.19, 08:39
Czy możecie polecić jakieś dobre książki opowiadające o przeżyciach młodych ludzi, niby dorosłych, ale jeszcze ciągle młodych, zwłaszcza duchem, maturzystów, studentów, ewentualnie młodych (zwłaszcza dziewcząt) tuż po studiach, wkraczających w życie i wciąż mających wiele problemów, które należy rozwiązać na tym etapie rozwoju?
Zdecydowana większość książek młodzieżowych, na które trafiam, opisuje życie nastolatków 15-16 lat, tymczasem ja poszukuję o odrobinę starszych. Przeczytałam prawie wszystkie książki Anny Łaciny, w których wiele bohaterek jest około 18tki, czytam „Szkołę latania”, nie mogłam skończyć „Paladynów” - kompletnie nie rozumiem bohaterki, ale wolałabym też coś bardziej współczesnego. Różnego rodzaju „pamiętniki maturzystek” też czytałam lub wypatrzyłam w katalogu bibliotecznym i wkrótce wypożyczę – a co z pamiętnikami studentek? Oczywiście w „Jeżycjadzie” jest trochę bohaterek w wieku już dorosłym, choć ciągle bardzo młodym, ale tę serię znam niemal na pamięć. Chciałabym odkryć coś nowego. I raczej niech to będzie polska literatura.