Dodaj do ulubionych

Książki o/dla młodzieży 18+

03.10.19, 08:39
Czy możecie polecić jakieś dobre książki opowiadające o przeżyciach młodych ludzi, niby dorosłych, ale jeszcze ciągle młodych, zwłaszcza duchem, maturzystów, studentów, ewentualnie młodych (zwłaszcza dziewcząt) tuż po studiach, wkraczających w życie i wciąż mających wiele problemów, które należy rozwiązać na tym etapie rozwoju?
Zdecydowana większość książek młodzieżowych, na które trafiam, opisuje życie nastolatków 15-16 lat, tymczasem ja poszukuję o odrobinę starszych. Przeczytałam prawie wszystkie książki Anny Łaciny, w których wiele bohaterek jest około 18tki, czytam „Szkołę latania”, nie mogłam skończyć „Paladynów” - kompletnie nie rozumiem bohaterki, ale wolałabym też coś bardziej współczesnego. Różnego rodzaju „pamiętniki maturzystek” też czytałam lub wypatrzyłam w katalogu bibliotecznym i wkrótce wypożyczę – a co z pamiętnikami studentek? Oczywiście w „Jeżycjadzie” jest trochę bohaterek w wieku już dorosłym, choć ciągle bardzo młodym, ale tę serię znam niemal na pamięć. Chciałabym odkryć coś nowego. I raczej niech to będzie polska literatura.
Obserwuj wątek
    • agnieszka_azj Re: Książki o/dla młodzieży 18+ 03.10.19, 18:52
      Pierwsze, co przyszło mi d głowy to "Zła dziewczyna" Beaty Ostrowickiej poczytajmi.blog/2019/09/04/zla-dziewczyna/
      Poza tym Małgorzata Karolina Piekarska wydała ostatnio "Licencję na dorosłość" - trzecią część cyklu opisującą pomaturalne losy bohaterów, których czasy gimnazjalne były wcześniej w "Klasie pani Czajki", a licealne w "LO-terii".
      • yasemin Re: Książki o/dla młodzieży 18+ 05.10.19, 08:14
        Dzięki :) "Złą dziewczynę" kiedyś czytałam, a o "Licencji" nie słyszałam jeszcze; "Klasę pani Czajki" czytałam z zainteresowaniem, uważam, że jest bardzo dobrze napisana, w stylu dawnych pisarzy młodzieżowych, czego niestety nie mogę powiedzieć o "LO-terii", której z tego powodu nie dokończyłam. Jak to jest z tą serią o wychowankach pani Czajki - czy tak jak z Jeżycjadą, że każdy kolejny tom jest gorszy, czy trzeci tom jest lepszy niż drugi?
        Przypomniało mi się też, że czytałam serię owocową Izabeli Sowy i kilka książek Andrzeja Klawittera.

Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje?
        • nchyb Re: Książki o/dla młodzieży 18+ 07.10.19, 09:47
          trzy propozycje takie mało współczesne, ale nie całkiem ramotowate, ale imo warte uwagi i mimo wszystko nawet na swój sposób aktualne:
          -Po prostu Lucynka P - Maria Kruger
          -Con Amore - Krystyna Berwińska - był nawet film
          -Firma Zamiast - Janina Wieczerska /ta od Zawsze jakieś jutro/
          i jeszcze nie polska, tylko z byłej Jugosławii - Maturzyści - Ivica Ivanac

ze współczesnych polskich jakoś nic na razie wartego uwagi nie przychodzi mi do głowy :)
    • Gość: Adrianna Re: Książki o/dla młodzieży 18+ IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.19, 09:51
      Ja czytam teraz wszystkie książki W. Rybskiego, póki co najbardziej podobała mi się Kłopotliwa Oferta. Jeśli lubisz polską literaturę i szukasz nowości to koniecznie przeczytaj ;)
    • bifurkacja Re: Książki o/dla młodzieży 18+ 27.10.19, 15:27
      Wydawnictwo Literatura ma taką serię: Plus-minus szesnaście. Może tam znajdziesz coś ciekawego? Przyznaję się, że nie czytałam:) Ze "staroci" to u Siesickiej pewnie byś znalazła takie bohaterki - ale to są książki z lat '70-'80.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka