Dodaj do ulubionych

książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipek"

20.11.19, 17:06

Czy ktoś może polecić coś w zbliżonej stylistyce?
Obserwuj wątek
    • m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipek" 21.11.19, 23:24
      Grażyna Plebanek: Dziewczyny z Portofino.
      Według mnie podobne. Dziewczyny mieszkające po sąsiedzku, w Warszawie, koleżanki. Akcja zaczyna się w PRL i trwa do naszych czasów. Fajnie napisana.
      • m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 21.11.19, 23:47
        Książka Manuli Kalickiej opowiada o trzech dziewczynach, które spotkały się po powstaniu warszawskim i razem próbują przetrwać do końca wojny na prowincji, później wracają do Warszawy, gdzie czeka na nie nie bardzo zniszczone mieszkanie jednej z nich. Ciekawie przedstawiona rzeczywistość lat okupacji, wyzwolenia i pierwszych lat powojennych.
        Manula Kalicka: Koniec i początek.
        • agulag76 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 09:24
          Książka o której piszesz to 2 tom cyklu: t.1. Dziewczyna z kabaretu, t.2. Koniec i początek, t.3. Jej drugie życie
          • m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 11:28
            Zgadza się, ale Mokka pytała o coś zbliżonego do Dziewcząt z Nowolipek, dlatego napisałam jedynie o drugiej części.
            W pierwszym wydaniu Dziewczyna z kabaretu nosiła tytuł Wojna, Rembrandt i dziewczyna z kabaretu.
            • agulag76 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 12:12
              w sumie Dziewczęta z Nowolipek też maja II część... :)
              • m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 12:25
                Ale Rajska jabłoń jest kontynuacją Dziewcząt, opisującą ich dalsze losy. U Kalickiej jest inaczej. Są nawiązania do bohaterów z poprzednich tomów, jedynie losy Irenki są kontynuowane w Końcu i początku.
                • agulag76 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 12:53
                  to już autorka wątku zdecyduje czy sobie przeczyta całość czy tylko 1 tom... ja osobiście nie lubię czytać wybiórczo...
                  a przy okazji przypomniała mi się podobna w tematyce seria: Agnieszka Wojdowicz - Trylogia Niepokorne Eliza, Klara, Judyta
                  • m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 13:31
                    Myślisz, że nie czytała Rajskiej? To tak, jakby przeczytała tylko pół książki.
                    • agulag76 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 14:05
                      nic takiego nie sugerowałam, myślałam raczej o twojej propozycji... ale tak jak wcześniej wspomniałam to decyzja autorki czy przeczyta 3 tomy M. Kalickiej czy tylko jeden
                      • m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 14:19
                        Nie sugerowałaś, ale jednak coś w tym jest. Gdyby autorka wątku czytała Rajską jabłoń, to pewnie coś by o tym wspomniała, pytając o książki w podobnym klimacie.
                        Książki Kalickiej są powiązane ze sobą, ale można je czytać osobno, bez szkody dla zdrowia, jakby powiedziała Joanna Chmielewska. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka