mokka39 20.11.19, 17:06 Czy ktoś może polecić coś w zbliżonej stylistyce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipek" 21.11.19, 23:24 Grażyna Plebanek: Dziewczyny z Portofino. Według mnie podobne. Dziewczyny mieszkające po sąsiedzku, w Warszawie, koleżanki. Akcja zaczyna się w PRL i trwa do naszych czasów. Fajnie napisana. Odpowiedz Link Zgłoś
m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 21.11.19, 23:47 Książka Manuli Kalickiej opowiada o trzech dziewczynach, które spotkały się po powstaniu warszawskim i razem próbują przetrwać do końca wojny na prowincji, później wracają do Warszawy, gdzie czeka na nie nie bardzo zniszczone mieszkanie jednej z nich. Ciekawie przedstawiona rzeczywistość lat okupacji, wyzwolenia i pierwszych lat powojennych. Manula Kalicka: Koniec i początek. Odpowiedz Link Zgłoś
agulag76 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 09:24 Książka o której piszesz to 2 tom cyklu: t.1. Dziewczyna z kabaretu, t.2. Koniec i początek, t.3. Jej drugie życie Odpowiedz Link Zgłoś
m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 11:28 Zgadza się, ale Mokka pytała o coś zbliżonego do Dziewcząt z Nowolipek, dlatego napisałam jedynie o drugiej części. W pierwszym wydaniu Dziewczyna z kabaretu nosiła tytuł Wojna, Rembrandt i dziewczyna z kabaretu. Odpowiedz Link Zgłoś
agulag76 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 12:12 w sumie Dziewczęta z Nowolipek też maja II część... :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 12:25 Ale Rajska jabłoń jest kontynuacją Dziewcząt, opisującą ich dalsze losy. U Kalickiej jest inaczej. Są nawiązania do bohaterów z poprzednich tomów, jedynie losy Irenki są kontynuowane w Końcu i początku. Odpowiedz Link Zgłoś
agulag76 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 12:53 to już autorka wątku zdecyduje czy sobie przeczyta całość czy tylko 1 tom... ja osobiście nie lubię czytać wybiórczo... a przy okazji przypomniała mi się podobna w tematyce seria: Agnieszka Wojdowicz - Trylogia Niepokorne Eliza, Klara, Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 13:31 Myślisz, że nie czytała Rajskiej? To tak, jakby przeczytała tylko pół książki. Odpowiedz Link Zgłoś
agulag76 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 14:05 nic takiego nie sugerowałam, myślałam raczej o twojej propozycji... ale tak jak wcześniej wspomniałam to decyzja autorki czy przeczyta 3 tomy M. Kalickiej czy tylko jeden Odpowiedz Link Zgłoś
m.y.q.2 Re: książki podobne do "Dziewczęta z Nowolipe 25.11.19, 14:19 Nie sugerowałaś, ale jednak coś w tym jest. Gdyby autorka wątku czytała Rajską jabłoń, to pewnie coś by o tym wspomniała, pytając o książki w podobnym klimacie. Książki Kalickiej są powiązane ze sobą, ale można je czytać osobno, bez szkody dla zdrowia, jakby powiedziała Joanna Chmielewska. ;) Odpowiedz Link Zgłoś