Dodaj do ulubionych

Życie codzienne polskiej burżuazji w XIX wieku

19.10.06, 12:22
Drodzy forumowicze,

Czy możecie mi polecić jakieś książki poświęcone codziennemu życiu polskiej
burżuazji, inteligencji i szlachty w miastach w XIX wieku, organizacji
gospodarstwa domowego tych grup społecznych i pracy ich służby?
Chodzi mi o coś w rodzaju "W salonie i w kuchni" autorstwa Elżbiety Koweckiej.

Pozdrawiam

malgga
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Życie codzienne polskiej burżuazji w XIX wiek 19.10.06, 12:39
      przejrzyj "Chochla i mieczem" Wachowicz-Makowskiej
      oraz "Przy polskim stole", "Na polskim stole" Szymanderskiej
    • onion68 Re: Życie codzienne polskiej burżuazji w XIX wiek 19.10.06, 13:10
      Wydaje mi się, że wiele wiadomości na ten temat można znaleźć w powieściach B.
      Prusa - "Lalka", "Emancypantki".
      • marghot Re: Życie codzienne polskiej burżuazji w XIX wiek 19.10.06, 13:29
        a propos Lalki etc. przypomniały mi się książki Poli Gojawiczyńskiej np.
        Dziewczęta z Nowolipek czy Rajska Jabłoń.
        Ponadto co nieco w powieściach Gabrieli Zapolskiej, jak choćby Moralność Pani
        Dulskiej
        • bdx65 Re: Życie codzienne polskiej burżuazji w XIX wiek 20.10.06, 08:04
          Bałucki - dramaty
    • marghot za szybko wyslalam... 19.10.06, 13:30
      ksiązki wymienione w ostatnim pości echyba jednak bardziej wiek XX opisują,
      więc nei wiem czy będziesz mogła je wykorzystać
      • agnieszka_azj Re: za szybko wyslalam... 19.10.06, 14:28
        Gojawiczyńska to zdecydowanie XX wiek.
        Nasuwa mi się tutaj "Ziemia obiecana" Reymonta i rozmaite książki kucharskie z
        tego okresu, będące zarazem poradnikami jak prowadzic gospodarstwo. Tu
        przychodzi mi na myśl Ćwierciakiewiczowa, ale nie jestem pewna, czy lapie się
        na XIX wiek.
        • agnieszka_azj Re: za szybko wyslalam... 19.10.06, 17:00
          Sprawdziłam - pierwsze wydanie było w roku 1860. Bardzo ciekawe rzeczy na temat
          przemian w gospodarstwie domowym znajdziesz w książce "W kuchni babci i
          wnuczki" Barbary Adamczewskiej i Beaty Mellerowej.
          • malgga Serdecznie dziękuję za odpowiedzi 21.10.06, 09:54
            Cześć,

Serdecznie dziękuję za pomoc, ale chodziło mi raczej o książki historyczne, a
            nie o beletrystykę. Przepraszam, że tego wcześniej nie napisałam. Jednak
            chętnie zapoznam się ze wszystkimi wymienionymi przez Was tytułami.

Trzymajcie się
            • meredith-bairre Re: Serdecznie dziękuję za odpowiedzi 21.10.06, 11:37
              jest coś takiego jak życie ziemiaństawa w XIX w.w Wielkopolsce, nie pamiętam
              autora :(, ale polecam!
              • meredith-bairre Re: Serdecznie dziękuję za odpowiedzi 21.10.06, 11:40
                ooo mam dokładniejszy tytuł i jest to praca nanukowa(właśnie dostrzegłam, że
                takowych poszukujesz)chodzi o : Molik W., Życie codzienne ziemiaństwa w
                Wielkopolsce XIX i na początku XX wieku. Kultura materialna, Poznań 1999
              • Gość: gada Re: Serdecznie dziękuję za odpowiedzi IP: *.uznam.net.pl 25.10.06, 13:43
                No ziemianstwo to nie burzuazja
    • przewodnikpokrakowie Re: Życie codzienne polskiej burżuazji w XIX wiek 21.10.06, 11:52
      Na pewno znajdziesz coś w "Życiu towarzyskim i obyczajowym Krakowa w latach
      1848-1863" Marii Estreicherówny.
      • malgga Podbijam wątek (n/t) 24.10.06, 12:08
        • Gość: cogito Re: Podbijam wątek (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 14:28
          "Obyczaje w Polsce - od średniowiecza do czasów współczesnych"
          Wydawnictwo Naukowe PWN, Wwa 32005
          Praca zbiorowa po red. Andrzeja Chwalby

Znajdziesz tam rozdziały dotyczące interesującego Cię okresu i klasy społecznej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka