Dodaj do ulubionych

jaka książka rozśmieszyła cię do łez

27.03.07, 08:29
Poszukuję książki od której nie mogłabym się oderwać a zarazem by mnie
rozśmieszyła
Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • edycia_s Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 27.03.07, 10:29
      Oczywiscie - seria "Mikolajek". Placze jak je czytam, nieodmiennie od lat.

Pozdrawiam,
      E
      • Gość: EWa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.CNet.Gawex.PL 27.03.07, 13:17
        "Zielone dziecko" Cami
        • Gość: Maniek Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.aster.net.pl 04.04.07, 15:58
          Wynston Groom - Forrest Gump -łzy potokami lecą ze śmiechu
          • Gość: Maniek Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.aster.net.pl 04.04.07, 15:59
            Winston oczywiście....
            • Gość: Marra Wilq. IP: *.zax.pl 04.04.07, 17:54
              Dziwnym nie jest.
              • kszynka Re: Wilq. 04.04.07, 21:18
                boso ale w ostrogach
                :-)
                • puba Paragraf 22, Hellera 05.04.07, 12:06
                  ..oczywiście:)
                  • Gość: kiwaczek11 Re: Paragraf 22, Hellera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 23:10
                    przłączam się:)
          • badjuk Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 23:00
            "Klub Pickwicka" Karola Dickensa
          • martin70 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 09:58
            ,,Paragraf 22,,
            • pinacolada77 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 16:29
              Oczywiście Lesio Chmielewskiej i Boczne drogi
              Mikołajki wszystkie serie
              Adrian Mole;)
              • pompompom Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 08.04.07, 15:20
                Przy Lesiu piałam, kwiczałam, brzuch mnie rozbolał i omal się nie posikałam.
                A może ktoś kojarzy kryminał, którego głównym bohaterem był kościelny. Autor
                ksiązki był polecany przez panią Chmielewską. Szczegółow nie pamiętam.

Alleluja
              • zawisza60 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 08.04.07, 19:36
                Tak Adrian Mole jest fantastyczny. Kilka lat temu na wakacjach czytalismy to
                cala rodzina (kazdy inny tom)i wyrywalismy sobie doslownie ksiazki z rak!
                Bardzo polecam!
              • anialit Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 09.04.07, 18:31
                Dodałabym jeszcze "Lądowanie w Garwolinie" i "(Nie)Boszczyk mąż" J. Ch., chociaż w wielu innych jej książkach też jest sporo humorystycznych elementów.
            • Gość: lutors Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.tvk.torun.pl 09.04.07, 19:18
              Nareszcie ktos wspomniał o tej ksiazce, zdecydowanie popieram .Trudno ocenic czy
              jest to najsmieszniejsza ksiązka ale z cała pewnoscią jest to ksiazka wybitnie
              smieszna
          • aissa1 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 07.04.07, 13:42
            oj tak zgadzam się :)
      • Gość: GAPi "Znaczy Kapitan" IP: *.onlink.net 04.04.07, 22:44
        za kazdym razem gdy ja czytam, lzy kapia mi ciurkiem
        • marylar Re: "Znaczy Kapitan" 05.04.07, 14:34
          To ptawda, ja również polecam te książkę.
        • zona_mi Re: "Znaczy Kapitan" 06.04.07, 17:45
          Poważnie? "Znaczy kapitan" rozśmiesza do łez?
          • Gość: k. Re: "Znaczy Kapitan" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 18:05
            Poważnie.
            • zona-mi Re: "Znaczy Kapitan" 06.04.07, 21:19
              Ha, widać ma w sobie coś śmiesznego, na co moje oczy są zamknięte - bardzo ją
              lubię, ale nie powala mnie ze śmiechu.
      • Gość: huzkaa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.stg.pl 05.04.07, 07:38
        Zycie i niezwykle przygody zolnierza iwana czonkina!
        • Gość: ciri Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.chello.pl 05.04.07, 10:48
          Jerome Klapka Jerome, "Trzech panów w łódce"! Ale do łez rozśmieszają mnie
          niezmiennie także: "Ferdydurke"(zwłaszcza lekcja języka polskiego) i "Zmory"
          Zegadłowicza. A the best of the best to "KONOPIELKA". Znam prawie na pamięć i
          nadal płaczę ze śmiechu, gdy czytam. Pozdrawiam.
          • Gość: ksjp Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 12:13
            wszystkie historie - Sharpe Toma - Wilt i pozostałe .....
            • t000mek Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 13:54
              Krzyzacy i Chlopi, no i oczywiscie Wesele, boki zrywac!!!
      • n536168 "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrowskiego 05.04.07, 11:09
        > Poszukuję książki od której nie mogłabym się oderwać a zarazem by mnie
        > rozśmieszyła

No to ja Ci polecam ksiazke Wojtka Cejrowskiego "Gringo wśród dzikich plemion".
        To jest wlasnie ksiazka od ktorej cięzko się oderwać. Do tego rozsmiesza do łez.
        • Gość: Piotr Re: "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrows IP: *.galwanotechnika.com.pl 05.04.07, 12:09
          Zgadzam się i również polecam!
        • Gość: kasia Re: "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrows IP: *.aster.pl 05.04.07, 15:51
          tez polecam. wlasnie ja czytam i od wczoraj juz ponad sto stron.bardzo bedzie
          mi ja szkoda skonczyc. czy jego inne ksiazki tez sa tak zabawne?
          • Gość: xiexie Re: "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrows IP: 88.220.32.* 05.04.07, 17:57
            Owszem. Jeżeli podoba Ci się poczucie humoru pana Wojtka to w ciemno można
            czytać inne jego pozycje.
        • aissa1 Re: "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrows 07.04.07, 13:45
          Książka jest fantastyczna! Polecam... czyta się jednym tchem, a szczególnie
          przypisy Heleny Trojańskiej

n536168 napisał:

> > Poszukuję książki od której nie mogłabym się oderwać a zarazem by mnie
          > > rozśmieszyła
          >
          > No to ja Ci polecam ksiazke Wojtka Cejrowskiego "Gringo wśród dzikich plemion".
          > To jest wlasnie ksiazka od ktorej cięzko się oderwać. Do tego rozsmiesza do łez
          > .
        • little.miss.sunshine Re: "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrows 08.04.07, 09:38
          zgadzam się!jest świetna, polecam też Rio Anaconda Wojciecha Cejrowskiego.
          Koniecznie czytaj przypisy:)
          • zawisza60 "Z glowy" Glowackiego ! 08.04.07, 19:38
            Pekalam ze smiechu!
      • Gość: wolf Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.axelspringer.pl 05.04.07, 13:08
        Dla mnie Trzęsienie czasu Vonneguta, jest tam taki fragment
        który kończy się słowami ...bim bam bom ty...
      • Gość: ania Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 21:33
        "Szaleństwa Brooklynu" czy jakoś tak :))
    • Gość: jarmilka55 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.piotrkow.pilicka.pl 27.03.07, 13:42
      " Mikołajek", oczywiście.Dodaję jeszcze parę tytułow " Trzech panów w łódce,
      nie licząc psa" Jerome Jerome, Moja rodzina i inne zwierzęta" i "Moje ptaki,
      zwierzaki i krewni" obie Geralda Durrela ( polecam też dla lubiących zwierzęta,
      wszystko Jamesa Herriota to tak na marginesie) Haska " Przygody dobrego wojaka
      Szwejka". Trochę ramotkowaty, ale śmieszny Wodehouse i wczesny Adrian Mole Sue
      Townsend.
      • Gość: EWa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.CNet.Gawex.PL 27.03.07, 14:17
        "W tył zwrot, pani Lot!" ephraim Kishon
      • Gość: rororo Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.zdv.Uni-Mainz.DE 04.04.07, 20:47
        "Przygody dobrego wojaka Szwejka" i "Don Kichote".
      • xanaxy Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 22:52
        Gość portalu: jarmilka55 napisał(a):

> " Mikołajek", oczywiście.Dodaję jeszcze parę tytułow " Trzech panów w łódce,
        > nie licząc psa" Jerome Jerome, Moja rodzina i inne zwierzęta" i "Moje ptaki,
        > zwierzaki i krewni" obie Geralda Durrela ( polecam też dla lubiących
        zwierzęta,
        >
        > wszystko Jamesa Herriota to tak na marginesie) Haska " Przygody dobrego
        wojaka
        > Szwejka". Trochę ramotkowaty, ale śmieszny Wodehouse i wczesny Adrian Mole
        Sue
        > Townsend.
        Maslowska : "Wojna", ale tlko dla b. muzykalnych na ...slowo!
      • edavenpo Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 16:27

Tu mnie zaskoczylas bo nie mialam pojecia ze Wodehouse jest dostepny po polsku.
        Wlasnie zagoglowalam i okazuje sie ze tak. Ja go czytam w oryginale i uwielbiam
        - mam cala serie Jeeves&Wooster, serie Blandings tez lubie ale mniej ;-)

Powstal tez znakomity serial telewizyjny ze Stephenem Fry i Hugh Laurie w rolach
        glownych - dla fanow J&W prawdziwa gratka bo swietnie wyprodukowany, zagrany i
        wierny ksiazkom ;-)
      • ellutka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 20:30
        "Trochę ramotkowaty, ale śmieszny Wodehouse"
        jes, jes, jes...
    • pic1 dziękuję 27.03.07, 14:47
      dziękuję bardzo za propozycje napewno poszukam tych tytułów i przeczytam
      • sztuka.latania Re: dziękuję 27.03.07, 18:41
        Hmm ja tak miałam z "Dwanaście" Świetlickiego i z Muminkami tak miewam :)
        • andaba Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 27.03.07, 20:25
          Chyba coś nie tak z moim poczuciem humoru. Żadna z tych pozycji do łez mnie nie doprowadziła (dwóch nie czytałam). Owszem, niektóre mi się podobały (Durell), ale żeby to takie strasznie śmieszne było?
          • Gość: jarmilka55 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.piotrkow.pilicka.pl 03.04.07, 13:45
            oczywiście nie cały Durrel, ale jego autobiograficzne ksiązki o jego
            dzieciństwie , które spędził ( wraz z rodzieństwem i super wyrozumiałą matką )
            na wyspie Korfu.
            • Gość: pepperann Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 12:13
              Popieram w sprawie Durella. "Moje ptaki, zwierzaki i krewni" oraz "moja rodzina
              i inne zwierzęta".

A myżlałam, że nikt tego poza mną nie czytał!
          • Gość: jaro Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.szczecin.mm.pl 04.04.07, 17:28
            "Lesio" Chmielewskiej
            • Gość: Bartoszek Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 21:39
              "Lesio" Chmielewskiej czytam zawsze kiedy chce się pośmiać bo można płakać ze śmiechu, Polecam!
              • katelyn Popieram "Lesio" jest przekomiczny :))) 05.04.07, 11:07

• Gość: E. Re: Popieram "Lesio" jest przekomiczny :))) IP: *.chello.pl 05.04.07, 11:15
                  Lesio, Wszystko Czerwone, w ogole praktycznie cala Chmielewska... Wspaniale
                  pisane, a i jeszcze z serii rodzinnej 'Boczne drogi' i 'Studnie przodkow'...
                  • ellutka Re: Popieram "Lesio" jest przekomiczny :))) 05.04.07, 20:42
                    > w ogole praktycznie cala Chmielewska...

Niestety nie. Od kilkunastu lat już nawet nie próbuję tego czytać :(
                    Kobieta ma poczucie humoru niewątpliwie, podejrzewam więc, że nawet jej toto
                    nie śmieszy. Ale czego się nie robi dla pieniędzy...
                • Gość: owieczka30 Re: Popieram "Lesio" jest przekomiczny :))) IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.07, 15:28
                  Lesio no i część pierwsza tej jakby sagi o architektach czyli Dzikie białko, w życiu nie czytałam nic śmieszniejszego
            • Gość: kate Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.iios.pwr.wroc.pl 05.04.07, 13:17
              Chmielewska, każda książka
            • aissa1 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 07.04.07, 13:47
              Popieram
          • Gość: Julka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.marketing-house.pl 05.04.07, 12:45
            Bo na tym forum wypada napisać, że śmieszy mnie "Trzech panów w łódce".
            Żenujące.....
            • Gość: Oko Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.chello.pl 05.04.07, 14:13
              O to to!Zasugerowalam sie, kupilam, przeczytalam i..doopa.
              • Gość: GJC Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.iihr.uiowa.edu 05.04.07, 18:52
                Moze w polskiej wersji jest "doopa"?
                Ja doslownie "boki zrywalem" czytajac oryginal.

• Gość: Oko Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.chello.pl 06.04.07, 09:51
                  Moze...Nie mam dostepu do oryginalu,ale wiele osob pisze, ze zasmiewalo sie z
                  polskiego przekladu. Coz, poczucie humoru-rzecz wzgledna
                  • andziaos Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 10.04.07, 17:59
                    są dwa przekłady (niestety bnie pamiętam nazwisk tłumaczy). jeden wyśmienity,
                    drugi wprost przeciwnie... i stąd rózne opinie.
            • Gość: AW Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.acn.waw.pl 06.04.07, 23:15
              Żenujące? Mnie śmieszyła... Po prostu poczucie humoru i to, co Cię bawi jest
              rzeczywiście względne. Też się dziwię, że kogoś śmieszył 'Wojak Szwejk' (mnie
              nie rusza kompletnie prawie), ale żeby to była żenada (?!) Chyba nie :-) Dziwne
              są takie oceny.
              Poza tym typ numer jeden to dla mnie wspomniany Wodehouse. Mam po polsku z
              siedem jego książek i wszystkie cudowne :-) W oryginale już nie to jednak -
              brakuje znajomości i wyczucia języka jednak :-(
              • zielonamysz Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 09.04.07, 09:16
                Jakie siedem? Na moje oko wyszly trzy.A moze sie mylę?
                I mam pytanko - jak sie nazywal ten ang serial zrobiony wg ksiazek Woodehouse?
                • Gość: AW Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.acn.waw.pl 14.04.07, 16:04
                  Po wojnie wyszły co najmniej cztery książki: 'Pełnia księżyca', 'Dewiza
                  Woosterów', 'Dziękuję Jeeves!' i 'Wielce zobowiązany, Jeeves'. Jest też trochę
                  wydań przedwojennych.

Serial - czy o ten chodzi? www.imdb.com/title/tt0098833/
          • czlonekukladu Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 13:22
            Jak ktoś sam z siebie pisze o książce, pozycja - to nic go nie rozbawi, chyba że
            jednak sięgniesz po:

1) "Klub Pickwicka" - polskie tłumaczenie jest świetne, ale oryginał jeszcze lepszy.
            2) "Mistrza i Małgorzatę"
            3) "Paragraf 22", "Auto da fe", "Martwe dusze", "Moskwa Pietuszki", "Rękopis
            znaleziony w Saragossie"... jest tego całe mnóstwo
            • Gość: xiexie Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 88.220.32.* 05.04.07, 18:02
              A mnie paragraf 22 nie rozśmieszył.
              "Nie mam pańskiego płaszcza. I co mi Pan zrobisz?"
            • Gość: aga Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 19:12
              o rany! klubu pickwicka nie byłam w stanie przeczytać, a paragraf 22 zmeczyłam
              tylko daltego, zeby się dowiedzieć dlaczego ludzie się tym zachwycają (no i
              dalej nie wiem). czy z moim poczuciem humoru jest coś nie tak?
            • annuszka85 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 08.04.07, 19:52
              dołączam się do "Mistrza i Małgorzaty", po prostu zacne :D
        • Gość: Małgorzata Re: dziękuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 20:28
          Z Muminkami? A które fragmenty wywołują łzy ze śmiechu?
    • Gość: szara_bajka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 195.117.157.* 28.03.07, 12:04
    • szara_bajka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 12:05
      Przygody dobrego wojaka Szwejka
      • blekish Re:M.V.Llosa "Pantaleon i wizytantki" 05.04.07, 08:57
        • Gość: GJC Re:M.V.Llosa "Pantaleon i wizytantki" IP: *.iihr.uiowa.edu 05.04.07, 19:01
          Wiele lat temu sluchalem "Pantaleona..." czytanego chyba
          przez Fronczewskiego, na Trojce (chyba). Przesmiesznie!
          "Ferdydurke" tez bylo czytane bosko (nie ujmujac ksiazce".

Ciekawe czy mozna gdzies zdobyc takie nagrania.
          Moze ktos wie?

• Gość: kk Re:M.V.Llosa "Pantaleon i wizytantki" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 09:52
          czytalam "Pantaleona..." w autobusach i smialam sie w glos zwracajac uwage
          wszystkich :))
    • Gość: baa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 81.210.87.* 28.03.07, 12:38
      "Lesio" Chmielewskiej. Za autorką nie przepadam jakoś specjalnie, przeczytałam jeszcze jedną jej książkę,
      ale "lesio" jest rewelacyjny. Czytałam w nocy i śmiechem budziłam rodzinę. No i oczywiście wielki Pan
      Sławomir Mrożek - opowiadania, sztuki i np. "Maleńkie lato" - cudowna powieść. Oj, i to chyba wszystko :
      (
      • Gość: Teresa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.07, 08:30
        Tak jak tu juz wspomniano: Lesio - Chmielewskiej. Czytałam bardzo dawno temu,
        ale do tej pory chyba żadna książka tak mnie nie rozbawiła.
      • Gość: Anka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 80.51.153.* 13.08.07, 23:19
        Tak!!!Opowiadania Mrożka - prześmieszne. I "Z głowy", Głowackiego.
    • Gość: sumire Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 213.17.128.* 28.03.07, 12:40
      "15 opowiadań nowojorskich" Damona Runyona - choć może nie w całości zabawne,
      bo momentami troszkę ściska serce. tak czy inaczej, polecam gorąco :)
      poza tym "Stefcia Ćwiek w szponach życia" Dubravki Ugresić.

bardzo mnie też bawią Pratchett i Douglas Adams.
      • xanaxy Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 22:56
        Gość portalu: sumire napisał(a):

> "15 opowiadań nowojorskich" Damona Runyona - choć może nie w całości zabawne,
        > bo momentami troszkę ściska serce. tak czy inaczej, polecam gorąco :)
        > poza tym "Stefcia Ćwiek w szponach życia" Dubravki Ugresić.
        >
        > bardzo mnie też bawią Pratchett i Douglas Adams.
        Szymborska " Lektuty nadobowiazkowe". ZAWSZE placze , bo tak smiesznie i tak
        GENIALNIE napisane. Noblistka. Dlatego naprawde umie sie bawic. Podobny
        byl /niestety/ Milosz. rechotal na targach ksiazki tak,ze bylo GO slychac
        pietro nizej. Kocham ...inteligencje. Prawdziwa.
    • queen_elizabeth Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 13:52
      cała seria o Wilcie Toma Sharpe'a
      • Gość: justysia_g Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.range86-145.btcentralplus.com 04.04.07, 21:23
        popieram! podpisuje sie rekami i nogami pod Wiltem Tom'a Sharp'a.
        zalewalam sie lzami, brzuch bolal okropnie od smiechu,a moj krzys nie mogl
        zlowic zadnej rybki na kaszubach, bo wszystkie potencjalne zdobycze odstraszal
        moj ciagly smiech. :D:D:D
        pozdrawiam
        justyna
    • noida Polecam zapoznanie się z tym wątkiem 28.03.07, 15:15
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=30804681
      • wieslawa-siemiankowska Re: Polecam zapoznanie się z tym wątkiem 28.03.07, 16:23
        Książka nietypowa, akcja toczy się w szpitalu psychiatrycznym " Kuracja" Jacka
        Głębskiego, śmiałam się niemal przy każdej stronie:) Swego czasu widziałam też
        sztukę w TV pod tym samym tytułem, ale zupełnie nie oddała charakteru książki.
    • flora80 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 16:34
      Ja kiedyś bardzo sie śmialam podczas czytania "Tato" williama Whartona. ze
      śmiechu a potem smutku.
      • kkokos Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 16:58
        "Wspomnienia chałturzystki" Grodzieńskiej - na pewno pierwsza dziesiątka
        najśmieszniejszych książek
        PJ Wooodhouse - całość, okropnie śmieszne :)
        "Przeznaczenie ma na imie Klotylda" Guareschiego
        "Pegaz zdębiał" Barańczaka
        "Książki najgorsze" Barańczaka
        "lesio" i inne wczesne (wczesne!) Chmielewskie
        jako młodsze dziecko dziecko rżałam nad Makuszyńskim
        jako trochę starsze - nad dziełami Magdaleny Samozwaniec, tużpowojennymi
        felietonami Grodzieńskiej i przedwojennymi recenzjami teatralnymi np.
        Słonimskiego, ale nie tylko...
        • andaba Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 18:16
          Takie pytanie mam - niejednokrotnie czytałam zachwyty n/t Grodzieńskej - czy są jakieś nowsze wydania, czy już się raczej rozsypały, bo w bibliotekach nie uświadczysz, a w księgarniach też się w oczy nie rzuca.
          • Gość: kkokos Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.171.90.4.crowley.pl 05.04.07, 14:29
            Z tego co wiem, felietony nie były wznawiane. "Chałturzystka" owszem, ze dwa
            czy trzy lata temu, rozeszła się natychmiast :)
        • fathom Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 10:51
          "Gwałt na Melpomenie" Słonimskiego, cudeńko, poezja recenzji, wzór niemal
          niedościgniony...
    • wielka.litewska.bogini Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 18:40
      mendoza, ale tylko pierwsza część trylogii - "przygoda fryzjera damskiego".
      • Gość: maddog Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.gov.pl 03.04.07, 09:53
        Mendoza - zdecydowanie - cała trylogia - wszystkie celująco śmieszne!
        • chiara76 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 03.04.07, 11:09
          Gość portalu: maddog napisał(a):

> Mendoza - zdecydowanie - cała trylogia - wszystkie celująco śmieszne!
          o Mendoza i mnie się spodobał. Też się przy jego książach pośmiałam;)
        • sissia Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 09:17
          Ja też polecam Mendozę, zwłaszcza "Przygodę fryzjera damskiego" - może nie do
          łez, ale świetny humor w oparach absurdu. Druga część, tzn. "Sekret
          hiszpańskiej pensjonarki" też całkiem, całkiem, natomiast "Oliwkowy Labirynt"
          zdecydowanie najsłabszy.
    • 999s Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 19:10
      Generalnie bawi mnie Topor a i parodia władcy pierściewni pt. "Nuda Pierścieni
      dla mnie swego czasu była przezacna
      • yavanna86 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 20:12
        większość dzieł Pratchett'a :)
    • Gość: Robert Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.rzeczpospolita.pl 03.04.07, 10:19
      tarzałem się i płakałem ze smiechu przy Transatlantyku Gombrowicza
    • Gość: monika Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.acn.waw.pl 04.04.07, 15:52
      od lat - Większy kawałek świata Chmielewskiej
      • Gość: Joa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.chello.pl 05.04.07, 14:39
        Tez uwielbiam!
    • Gość: Ja Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 195.205.44.* 04.04.07, 15:57
      "Paragraf 22" Morze absurdu. Polecam
      • Gość: Sw.Patryk Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 194.168.231.* 04.04.07, 16:02
        Opowiadania Zoszczenki , z niezapomnianym opowiadaniem o obywatelu , ktory z
        okazji darmowego dnia na m.in. karuzeli , tak dlugo z niej korzystal , az ...
        No wlasnie .

Ale za darmo towarzysze, za darmo !
        • Gość: kalina29 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.adslplus.ch 04.04.07, 22:59
          > Opowiadania Zoszczenki ,

oj dokladnie zoszczenko!!! smialam sie przy tym do lez i skurczu brzucha!

poza tym, zostajac przy literaturze rosyjskiej: Mistrz i Malgorzata. Zwlaszcza
          pewien fragment w epilogu wywolal u mnie podczas podrozy pociagiem ogromny
          smiech nie do powstrzmania...
        • xanaxy Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 23:01
          Gość portalu: Sw.Patryk napisał(a):

> Opowiadania Zoszczenki , z niezapomnianym opowiadaniem o obywatelu , ktory z
          > okazji darmowego dnia na m.in. karuzeli , tak dlugo z niej korzystal , az ...
          > No wlasnie .
          >
          > Ale za darmo towarzysze, za darmo !
          No to konircznie "Oblomow" Zinowiew? Polska ma mnostwo Oblomowow nota bene!
        • wolomin_w_nocy To trzeba czytać z założonym pampersem. 07.04.07, 21:34
          Gość portalu: Sw.Patryk napisał(a):

> Opowiadania Zoszczenki ,
      • Gość: julek Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.244.135.172.mielec135.ptc.pl 04.04.07, 16:03
        Gretkowska - z swiom
        • xanaxy Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 23:02
          Gość portalu: julek napisał(a):

> Gretkowska - z swiom
      • Gość: kate Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.dsl.bell.ca 04.04.07, 17:43
        Zgadza sie
        - Aarfy, czys ty oszalal?- Yossarian prawie nie mogl wydobyc z siebie slowa -
        Zabiles dziewczyn; wsadza cie do wiezienia!
        - E, nie - odpowiedzial Aarfy z wymuszonym usmiechem - Nie wsadza starego
        poczciwego Aarfy'ego do wiezienia.Nie za zabicie tej dziewczyny.
        - Wyrzuciles ja przez okno.Lezy na ulicy.
        - Nie ma prawa tam lezec - odpowiedzial Aarfy - Jest juz po godzinie policyjnej.
    • sugarbox Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 16:02
      Henry Kuttner Stos kłopotów
      taka "trochę inna" fantastyka:))
      • Gość: yaneck Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 18:01
        Mdame Libery i ksiązki Ch. Bukowskiego min. Listonosz..hehehhe ubaw po
        pachy..pozdrawiam
        • Gość: mat Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 11:05
          Taaaa... CH. Bukowski i wszystko jasne!!!!!!!!
    • Gość: ania_yeti Fioletowa Krowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 16:03
      Absolutnie wspaniała. Przekłady Barańczaka z angielskiej i
      amerykańskiej "poezji niepoważnej". Szerokie spektrum humoru, mój absolutnie
      ulubiony to "Fragment tragedii greckiej"
    • Gość: sb Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.axelspringer.pl 04.04.07, 16:13
      „Lesio” Chmielewskiej
    • Gość: maryna Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.agora.pl 04.04.07, 16:18
      "Świat według Garpa" Irvinga, choć to w zasadzie tragikomedia
      • Gość: ile Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.chello.pl 04.04.07, 22:45
        o tak cos przy czym zasmiewałam sie kilka lat temu (musze wrocic do tej ksiązki)
      • lila214 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 08.04.07, 16:18
        wszystkie książki Irvinga są zabawne, polecam
    • Gość: gość portalu Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.07, 16:23
      POLECAM STARE POZYCJE AUTORSTWA JOANNA CHMIELEWSKIEJ.DO ŁEZ ROZBAWIŁ
      MNIE "KROKODYL Z KRAJU KAROLINY".WRACAM DO TEJ KSIĄŻKI ILEKROĆ MAM
      TZW.DOŁA.POMAGA ZA KAŻDYM RAZEM!
      • pompompom Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 08.04.07, 15:47
        Merde, Rok w Paryżu. Stephen Clarke
        Też dobre
        • Gość: homard Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 23:12
          O tak gówienko jest przednie:-)
    • Gość: pepik Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 213.17.225.* 04.04.07, 16:23
      "Zabić drozda" - nie jest to komedia ale świat widziany oczami Smyka i Dila a
      szczególnie ich wyobrażenia o rodzinie Radley'ów ... powala na podłogę i długo
      trzyma w tej pozycji. ;-)
      • algreg Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 07.04.07, 22:02
        tortilla flat
        • maramelka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 13.08.07, 22:33
          Tortilla flat J. Steinbeck
          Konopielka, Listy z Rabarbaru- Redlinski
          Bajki robotow - Lem
    • Gość: zza wielkiej wody Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 199.133.152.* 04.04.07, 16:28
      Wszystkie ksaizki Terry'ego Pratchetta o Swiecie Dysku
      • fathom Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 10:57
        a mnie nie wszystkie:)
      • Gość: kolo Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 20:24
        Zwłaszcza "Pomniejsze bóstwa"
    • Gość: domisia Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 195.117.255.* 04.04.07, 16:28
      A ja serdecznie polecam książkę Marty Madery "Przyjaciele", i kontynuację
      ostatnio wydaną - "Ślimaki z ogródka"....przypuszczam, że te książki bardziej
      spodobają się kobietkom niż panom ale naprawdę są przezabawne i lekkie - a
      zaręczam że jest ze mnie hm.."łatwa" chichotka :)
      • Gość: Olsacha Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 16:35
        Książki Briana Haiga, których bohaterem jest Sean Drummond. :)
    • Gość: elajza Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 69.150.126.* 04.04.07, 16:50
      Ostatnio przeczytana "Merde! Rok w Paryzu", przesmieszna i przy tym baaaardzo
      prawdziwa, a podwojnie smieszna jezeli ktos orientuje sie mniej wiecej w
      stereotypach francusko-brytyjskich. Polecam!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka