pic1 27.03.07, 08:29 Poszukuję książki od której nie mogłabym się oderwać a zarazem by mnie rozśmieszyła Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edycia_s Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 27.03.07, 10:29 Oczywiscie - seria "Mikolajek". Placze jak je czytam, nieodmiennie od lat. Pozdrawiam, E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.CNet.Gawex.PL 27.03.07, 13:17 "Zielone dziecko" Cami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.aster.net.pl 04.04.07, 15:58 Wynston Groom - Forrest Gump -łzy potokami lecą ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.aster.net.pl 04.04.07, 15:59 Winston oczywiście.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwaczek11 Re: Paragraf 22, Hellera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 23:10 przłączam się:) Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 23:00 "Klub Pickwicka" Karola Dickensa Odpowiedz Link Zgłoś
martin70 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 09:58 ,,Paragraf 22,, Odpowiedz Link Zgłoś
pinacolada77 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 16:29 Oczywiście Lesio Chmielewskiej i Boczne drogi Mikołajki wszystkie serie Adrian Mole;) Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 08.04.07, 15:20 Przy Lesiu piałam, kwiczałam, brzuch mnie rozbolał i omal się nie posikałam. A może ktoś kojarzy kryminał, którego głównym bohaterem był kościelny. Autor ksiązki był polecany przez panią Chmielewską. Szczegółow nie pamiętam. Alleluja Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza60 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 08.04.07, 19:36 Tak Adrian Mole jest fantastyczny. Kilka lat temu na wakacjach czytalismy to cala rodzina (kazdy inny tom)i wyrywalismy sobie doslownie ksiazki z rak! Bardzo polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
anialit Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 09.04.07, 18:31 Dodałabym jeszcze "Lądowanie w Garwolinie" i "(Nie)Boszczyk mąż" J. Ch., chociaż w wielu innych jej książkach też jest sporo humorystycznych elementów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutors Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.tvk.torun.pl 09.04.07, 19:18 Nareszcie ktos wspomniał o tej ksiazce, zdecydowanie popieram .Trudno ocenic czy jest to najsmieszniejsza ksiązka ale z cała pewnoscią jest to ksiazka wybitnie smieszna Odpowiedz Link Zgłoś
aissa1 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 07.04.07, 13:42 oj tak zgadzam się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAPi "Znaczy Kapitan" IP: *.onlink.net 04.04.07, 22:44 za kazdym razem gdy ja czytam, lzy kapia mi ciurkiem Odpowiedz Link Zgłoś
marylar Re: "Znaczy Kapitan" 05.04.07, 14:34 To ptawda, ja również polecam te książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: "Znaczy Kapitan" 06.04.07, 17:45 Poważnie? "Znaczy kapitan" rozśmiesza do łez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: "Znaczy Kapitan" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 18:05 Poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zona-mi Re: "Znaczy Kapitan" 06.04.07, 21:19 Ha, widać ma w sobie coś śmiesznego, na co moje oczy są zamknięte - bardzo ją lubię, ale nie powala mnie ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huzkaa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.stg.pl 05.04.07, 07:38 Zycie i niezwykle przygody zolnierza iwana czonkina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciri Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.chello.pl 05.04.07, 10:48 Jerome Klapka Jerome, "Trzech panów w łódce"! Ale do łez rozśmieszają mnie niezmiennie także: "Ferdydurke"(zwłaszcza lekcja języka polskiego) i "Zmory" Zegadłowicza. A the best of the best to "KONOPIELKA". Znam prawie na pamięć i nadal płaczę ze śmiechu, gdy czytam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksjp Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 12:13 wszystkie historie - Sharpe Toma - Wilt i pozostałe ..... Odpowiedz Link Zgłoś
t000mek Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 13:54 Krzyzacy i Chlopi, no i oczywiscie Wesele, boki zrywac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
n536168 "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrowskiego 05.04.07, 11:09 > Poszukuję książki od której nie mogłabym się oderwać a zarazem by mnie > rozśmieszyła No to ja Ci polecam ksiazke Wojtka Cejrowskiego "Gringo wśród dzikich plemion". To jest wlasnie ksiazka od ktorej cięzko się oderwać. Do tego rozsmiesza do łez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrows IP: *.galwanotechnika.com.pl 05.04.07, 12:09 Zgadzam się i również polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrows IP: *.aster.pl 05.04.07, 15:51 tez polecam. wlasnie ja czytam i od wczoraj juz ponad sto stron.bardzo bedzie mi ja szkoda skonczyc. czy jego inne ksiazki tez sa tak zabawne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xiexie Re: "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrows IP: 88.220.32.* 05.04.07, 17:57 Owszem. Jeżeli podoba Ci się poczucie humoru pana Wojtka to w ciemno można czytać inne jego pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
aissa1 Re: "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrows 07.04.07, 13:45 Książka jest fantastyczna! Polecam... czyta się jednym tchem, a szczególnie przypisy Heleny Trojańskiej n536168 napisał: > > Poszukuję książki od której nie mogłabym się oderwać a zarazem by mnie > > rozśmieszyła > > No to ja Ci polecam ksiazke Wojtka Cejrowskiego "Gringo wśród dzikich plemion". > To jest wlasnie ksiazka od ktorej cięzko się oderwać. Do tego rozsmiesza do łez > . Odpowiedz Link Zgłoś
little.miss.sunshine Re: "Gringo wśród dzikich plemion" Wojtka Cejrows 08.04.07, 09:38 zgadzam się!jest świetna, polecam też Rio Anaconda Wojciecha Cejrowskiego. Koniecznie czytaj przypisy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolf Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.axelspringer.pl 05.04.07, 13:08 Dla mnie Trzęsienie czasu Vonneguta, jest tam taki fragment który kończy się słowami ...bim bam bom ty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 21:33 "Szaleństwa Brooklynu" czy jakoś tak :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarmilka55 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.piotrkow.pilicka.pl 27.03.07, 13:42 " Mikołajek", oczywiście.Dodaję jeszcze parę tytułow " Trzech panów w łódce, nie licząc psa" Jerome Jerome, Moja rodzina i inne zwierzęta" i "Moje ptaki, zwierzaki i krewni" obie Geralda Durrela ( polecam też dla lubiących zwierzęta, wszystko Jamesa Herriota to tak na marginesie) Haska " Przygody dobrego wojaka Szwejka". Trochę ramotkowaty, ale śmieszny Wodehouse i wczesny Adrian Mole Sue Townsend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.CNet.Gawex.PL 27.03.07, 14:17 "W tył zwrot, pani Lot!" ephraim Kishon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rororo Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.zdv.Uni-Mainz.DE 04.04.07, 20:47 "Przygody dobrego wojaka Szwejka" i "Don Kichote". Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 22:52 Gość portalu: jarmilka55 napisał(a): > " Mikołajek", oczywiście.Dodaję jeszcze parę tytułow " Trzech panów w łódce, > nie licząc psa" Jerome Jerome, Moja rodzina i inne zwierzęta" i "Moje ptaki, > zwierzaki i krewni" obie Geralda Durrela ( polecam też dla lubiących zwierzęta, > > wszystko Jamesa Herriota to tak na marginesie) Haska " Przygody dobrego wojaka > Szwejka". Trochę ramotkowaty, ale śmieszny Wodehouse i wczesny Adrian Mole Sue > Townsend. Maslowska : "Wojna", ale tlko dla b. muzykalnych na ...slowo! Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 16:27 Tu mnie zaskoczylas bo nie mialam pojecia ze Wodehouse jest dostepny po polsku. Wlasnie zagoglowalam i okazuje sie ze tak. Ja go czytam w oryginale i uwielbiam - mam cala serie Jeeves&Wooster, serie Blandings tez lubie ale mniej ;-) Powstal tez znakomity serial telewizyjny ze Stephenem Fry i Hugh Laurie w rolach glownych - dla fanow J&W prawdziwa gratka bo swietnie wyprodukowany, zagrany i wierny ksiazkom ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ellutka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 20:30 "Trochę ramotkowaty, ale śmieszny Wodehouse" jes, jes, jes... Odpowiedz Link Zgłoś
pic1 dziękuję 27.03.07, 14:47 dziękuję bardzo za propozycje napewno poszukam tych tytułów i przeczytam Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: dziękuję 27.03.07, 18:41 Hmm ja tak miałam z "Dwanaście" Świetlickiego i z Muminkami tak miewam :) Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 27.03.07, 20:25 Chyba coś nie tak z moim poczuciem humoru. Żadna z tych pozycji do łez mnie nie doprowadziła (dwóch nie czytałam). Owszem, niektóre mi się podobały (Durell), ale żeby to takie strasznie śmieszne było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarmilka55 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.piotrkow.pilicka.pl 03.04.07, 13:45 oczywiście nie cały Durrel, ale jego autobiograficzne ksiązki o jego dzieciństwie , które spędził ( wraz z rodzieństwem i super wyrozumiałą matką ) na wyspie Korfu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepperann Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 12:13 Popieram w sprawie Durella. "Moje ptaki, zwierzaki i krewni" oraz "moja rodzina i inne zwierzęta". A myżlałam, że nikt tego poza mną nie czytał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.szczecin.mm.pl 04.04.07, 17:28 "Lesio" Chmielewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartoszek Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 21:39 "Lesio" Chmielewskiej czytam zawsze kiedy chce się pośmiać bo można płakać ze śmiechu, Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Re: Popieram "Lesio" jest przekomiczny :))) IP: *.chello.pl 05.04.07, 11:15 Lesio, Wszystko Czerwone, w ogole praktycznie cala Chmielewska... Wspaniale pisane, a i jeszcze z serii rodzinnej 'Boczne drogi' i 'Studnie przodkow'... Odpowiedz Link Zgłoś
ellutka Re: Popieram "Lesio" jest przekomiczny :))) 05.04.07, 20:42 > w ogole praktycznie cala Chmielewska... Niestety nie. Od kilkunastu lat już nawet nie próbuję tego czytać :( Kobieta ma poczucie humoru niewątpliwie, podejrzewam więc, że nawet jej toto nie śmieszy. Ale czego się nie robi dla pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owieczka30 Re: Popieram "Lesio" jest przekomiczny :))) IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.07, 15:28 Lesio no i część pierwsza tej jakby sagi o architektach czyli Dzikie białko, w życiu nie czytałam nic śmieszniejszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.iios.pwr.wroc.pl 05.04.07, 13:17 Chmielewska, każda książka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.marketing-house.pl 05.04.07, 12:45 Bo na tym forum wypada napisać, że śmieszy mnie "Trzech panów w łódce". Żenujące..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oko Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.chello.pl 05.04.07, 14:13 O to to!Zasugerowalam sie, kupilam, przeczytalam i..doopa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GJC Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.iihr.uiowa.edu 05.04.07, 18:52 Moze w polskiej wersji jest "doopa"? Ja doslownie "boki zrywalem" czytajac oryginal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oko Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.chello.pl 06.04.07, 09:51 Moze...Nie mam dostepu do oryginalu,ale wiele osob pisze, ze zasmiewalo sie z polskiego przekladu. Coz, poczucie humoru-rzecz wzgledna Odpowiedz Link Zgłoś
andziaos Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 10.04.07, 17:59 są dwa przekłady (niestety bnie pamiętam nazwisk tłumaczy). jeden wyśmienity, drugi wprost przeciwnie... i stąd rózne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.acn.waw.pl 06.04.07, 23:15 Żenujące? Mnie śmieszyła... Po prostu poczucie humoru i to, co Cię bawi jest rzeczywiście względne. Też się dziwię, że kogoś śmieszył 'Wojak Szwejk' (mnie nie rusza kompletnie prawie), ale żeby to była żenada (?!) Chyba nie :-) Dziwne są takie oceny. Poza tym typ numer jeden to dla mnie wspomniany Wodehouse. Mam po polsku z siedem jego książek i wszystkie cudowne :-) W oryginale już nie to jednak - brakuje znajomości i wyczucia języka jednak :-( Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 09.04.07, 09:16 Jakie siedem? Na moje oko wyszly trzy.A moze sie mylę? I mam pytanko - jak sie nazywal ten ang serial zrobiony wg ksiazek Woodehouse? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.acn.waw.pl 14.04.07, 16:04 Po wojnie wyszły co najmniej cztery książki: 'Pełnia księżyca', 'Dewiza Woosterów', 'Dziękuję Jeeves!' i 'Wielce zobowiązany, Jeeves'. Jest też trochę wydań przedwojennych. Serial - czy o ten chodzi? www.imdb.com/title/tt0098833/ Odpowiedz Link Zgłoś
czlonekukladu Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 13:22 Jak ktoś sam z siebie pisze o książce, pozycja - to nic go nie rozbawi, chyba że jednak sięgniesz po: 1) "Klub Pickwicka" - polskie tłumaczenie jest świetne, ale oryginał jeszcze lepszy. 2) "Mistrza i Małgorzatę" 3) "Paragraf 22", "Auto da fe", "Martwe dusze", "Moskwa Pietuszki", "Rękopis znaleziony w Saragossie"... jest tego całe mnóstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xiexie Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 88.220.32.* 05.04.07, 18:02 A mnie paragraf 22 nie rozśmieszył. "Nie mam pańskiego płaszcza. I co mi Pan zrobisz?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.07, 19:12 o rany! klubu pickwicka nie byłam w stanie przeczytać, a paragraf 22 zmeczyłam tylko daltego, zeby się dowiedzieć dlaczego ludzie się tym zachwycają (no i dalej nie wiem). czy z moim poczuciem humoru jest coś nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
annuszka85 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 08.04.07, 19:52 dołączam się do "Mistrza i Małgorzaty", po prostu zacne :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: dziękuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 20:28 Z Muminkami? A które fragmenty wywołują łzy ze śmiechu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szara_bajka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 195.117.157.* 28.03.07, 12:04 Odpowiedz Link Zgłoś
szara_bajka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 12:05 Przygody dobrego wojaka Szwejka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GJC Re:M.V.Llosa "Pantaleon i wizytantki" IP: *.iihr.uiowa.edu 05.04.07, 19:01 Wiele lat temu sluchalem "Pantaleona..." czytanego chyba przez Fronczewskiego, na Trojce (chyba). Przesmiesznie! "Ferdydurke" tez bylo czytane bosko (nie ujmujac ksiazce". Ciekawe czy mozna gdzies zdobyc takie nagrania. Moze ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re:M.V.Llosa "Pantaleon i wizytantki" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 09:52 czytalam "Pantaleona..." w autobusach i smialam sie w glos zwracajac uwage wszystkich :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 81.210.87.* 28.03.07, 12:38 "Lesio" Chmielewskiej. Za autorką nie przepadam jakoś specjalnie, przeczytałam jeszcze jedną jej książkę, ale "lesio" jest rewelacyjny. Czytałam w nocy i śmiechem budziłam rodzinę. No i oczywiście wielki Pan Sławomir Mrożek - opowiadania, sztuki i np. "Maleńkie lato" - cudowna powieść. Oj, i to chyba wszystko : ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.07, 08:30 Tak jak tu juz wspomniano: Lesio - Chmielewskiej. Czytałam bardzo dawno temu, ale do tej pory chyba żadna książka tak mnie nie rozbawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 80.51.153.* 13.08.07, 23:19 Tak!!!Opowiadania Mrożka - prześmieszne. I "Z głowy", Głowackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumire Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 213.17.128.* 28.03.07, 12:40 "15 opowiadań nowojorskich" Damona Runyona - choć może nie w całości zabawne, bo momentami troszkę ściska serce. tak czy inaczej, polecam gorąco :) poza tym "Stefcia Ćwiek w szponach życia" Dubravki Ugresić. bardzo mnie też bawią Pratchett i Douglas Adams. Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 22:56 Gość portalu: sumire napisał(a): > "15 opowiadań nowojorskich" Damona Runyona - choć może nie w całości zabawne, > bo momentami troszkę ściska serce. tak czy inaczej, polecam gorąco :) > poza tym "Stefcia Ćwiek w szponach życia" Dubravki Ugresić. > > bardzo mnie też bawią Pratchett i Douglas Adams. Szymborska " Lektuty nadobowiazkowe". ZAWSZE placze , bo tak smiesznie i tak GENIALNIE napisane. Noblistka. Dlatego naprawde umie sie bawic. Podobny byl /niestety/ Milosz. rechotal na targach ksiazki tak,ze bylo GO slychac pietro nizej. Kocham ...inteligencje. Prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
queen_elizabeth Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 13:52 cała seria o Wilcie Toma Sharpe'a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justysia_g Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.range86-145.btcentralplus.com 04.04.07, 21:23 popieram! podpisuje sie rekami i nogami pod Wiltem Tom'a Sharp'a. zalewalam sie lzami, brzuch bolal okropnie od smiechu,a moj krzys nie mogl zlowic zadnej rybki na kaszubach, bo wszystkie potencjalne zdobycze odstraszal moj ciagly smiech. :D:D:D pozdrawiam justyna Odpowiedz Link Zgłoś
noida Polecam zapoznanie się z tym wątkiem 28.03.07, 15:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=30804681 Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawa-siemiankowska Re: Polecam zapoznanie się z tym wątkiem 28.03.07, 16:23 Książka nietypowa, akcja toczy się w szpitalu psychiatrycznym " Kuracja" Jacka Głębskiego, śmiałam się niemal przy każdej stronie:) Swego czasu widziałam też sztukę w TV pod tym samym tytułem, ale zupełnie nie oddała charakteru książki. Odpowiedz Link Zgłoś
flora80 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 16:34 Ja kiedyś bardzo sie śmialam podczas czytania "Tato" williama Whartona. ze śmiechu a potem smutku. Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 16:58 "Wspomnienia chałturzystki" Grodzieńskiej - na pewno pierwsza dziesiątka najśmieszniejszych książek PJ Wooodhouse - całość, okropnie śmieszne :) "Przeznaczenie ma na imie Klotylda" Guareschiego "Pegaz zdębiał" Barańczaka "Książki najgorsze" Barańczaka "lesio" i inne wczesne (wczesne!) Chmielewskie jako młodsze dziecko dziecko rżałam nad Makuszyńskim jako trochę starsze - nad dziełami Magdaleny Samozwaniec, tużpowojennymi felietonami Grodzieńskiej i przedwojennymi recenzjami teatralnymi np. Słonimskiego, ale nie tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 18:16 Takie pytanie mam - niejednokrotnie czytałam zachwyty n/t Grodzieńskej - czy są jakieś nowsze wydania, czy już się raczej rozsypały, bo w bibliotekach nie uświadczysz, a w księgarniach też się w oczy nie rzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkokos Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.171.90.4.crowley.pl 05.04.07, 14:29 Z tego co wiem, felietony nie były wznawiane. "Chałturzystka" owszem, ze dwa czy trzy lata temu, rozeszła się natychmiast :) Odpowiedz Link Zgłoś
fathom Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 10:51 "Gwałt na Melpomenie" Słonimskiego, cudeńko, poezja recenzji, wzór niemal niedościgniony... Odpowiedz Link Zgłoś
wielka.litewska.bogini Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 18:40 mendoza, ale tylko pierwsza część trylogii - "przygoda fryzjera damskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddog Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.gov.pl 03.04.07, 09:53 Mendoza - zdecydowanie - cała trylogia - wszystkie celująco śmieszne! Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 03.04.07, 11:09 Gość portalu: maddog napisał(a): > Mendoza - zdecydowanie - cała trylogia - wszystkie celująco śmieszne! o Mendoza i mnie się spodobał. Też się przy jego książach pośmiałam;) Odpowiedz Link Zgłoś
sissia Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 09:17 Ja też polecam Mendozę, zwłaszcza "Przygodę fryzjera damskiego" - może nie do łez, ale świetny humor w oparach absurdu. Druga część, tzn. "Sekret hiszpańskiej pensjonarki" też całkiem, całkiem, natomiast "Oliwkowy Labirynt" zdecydowanie najsłabszy. Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 19:10 Generalnie bawi mnie Topor a i parodia władcy pierściewni pt. "Nuda Pierścieni dla mnie swego czasu była przezacna Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 28.03.07, 20:12 większość dzieł Pratchett'a :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.rzeczpospolita.pl 03.04.07, 10:19 tarzałem się i płakałem ze smiechu przy Transatlantyku Gombrowicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.acn.waw.pl 04.04.07, 15:52 od lat - Większy kawałek świata Chmielewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joa Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.chello.pl 05.04.07, 14:39 Tez uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 195.205.44.* 04.04.07, 15:57 "Paragraf 22" Morze absurdu. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sw.Patryk Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 194.168.231.* 04.04.07, 16:02 Opowiadania Zoszczenki , z niezapomnianym opowiadaniem o obywatelu , ktory z okazji darmowego dnia na m.in. karuzeli , tak dlugo z niej korzystal , az ... No wlasnie . Ale za darmo towarzysze, za darmo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina29 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.adslplus.ch 04.04.07, 22:59 > Opowiadania Zoszczenki , oj dokladnie zoszczenko!!! smialam sie przy tym do lez i skurczu brzucha! poza tym, zostajac przy literaturze rosyjskiej: Mistrz i Malgorzata. Zwlaszcza pewien fragment w epilogu wywolal u mnie podczas podrozy pociagiem ogromny smiech nie do powstrzmania... Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 23:01 Gość portalu: Sw.Patryk napisał(a): > Opowiadania Zoszczenki , z niezapomnianym opowiadaniem o obywatelu , ktory z > okazji darmowego dnia na m.in. karuzeli , tak dlugo z niej korzystal , az ... > No wlasnie . > > Ale za darmo towarzysze, za darmo ! No to konircznie "Oblomow" Zinowiew? Polska ma mnostwo Oblomowow nota bene! Odpowiedz Link Zgłoś
wolomin_w_nocy To trzeba czytać z założonym pampersem. 07.04.07, 21:34 Gość portalu: Sw.Patryk napisał(a): > Opowiadania Zoszczenki , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julek Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.244.135.172.mielec135.ptc.pl 04.04.07, 16:03 Gretkowska - z swiom Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 23:02 Gość portalu: julek napisał(a): > Gretkowska - z swiom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.dsl.bell.ca 04.04.07, 17:43 Zgadza sie - Aarfy, czys ty oszalal?- Yossarian prawie nie mogl wydobyc z siebie slowa - Zabiles dziewczyn; wsadza cie do wiezienia! - E, nie - odpowiedzial Aarfy z wymuszonym usmiechem - Nie wsadza starego poczciwego Aarfy'ego do wiezienia.Nie za zabicie tej dziewczyny. - Wyrzuciles ja przez okno.Lezy na ulicy. - Nie ma prawa tam lezec - odpowiedzial Aarfy - Jest juz po godzinie policyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
sugarbox Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 16:02 Henry Kuttner Stos kłopotów taka "trochę inna" fantastyka:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaneck Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 18:01 Mdame Libery i ksiązki Ch. Bukowskiego min. Listonosz..hehehhe ubaw po pachy..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 11:05 Taaaa... CH. Bukowski i wszystko jasne!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_yeti Fioletowa Krowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 16:03 Absolutnie wspaniała. Przekłady Barańczaka z angielskiej i amerykańskiej "poezji niepoważnej". Szerokie spektrum humoru, mój absolutnie ulubiony to "Fragment tragedii greckiej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sb Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.axelspringer.pl 04.04.07, 16:13 „Lesio” Chmielewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryna Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.agora.pl 04.04.07, 16:18 "Świat według Garpa" Irvinga, choć to w zasadzie tragikomedia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ile Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.chello.pl 04.04.07, 22:45 o tak cos przy czym zasmiewałam sie kilka lat temu (musze wrocic do tej ksiązki) Odpowiedz Link Zgłoś
lila214 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 08.04.07, 16:18 wszystkie książki Irvinga są zabawne, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.07, 16:23 POLECAM STARE POZYCJE AUTORSTWA JOANNA CHMIELEWSKIEJ.DO ŁEZ ROZBAWIŁ MNIE "KROKODYL Z KRAJU KAROLINY".WRACAM DO TEJ KSIĄŻKI ILEKROĆ MAM TZW.DOŁA.POMAGA ZA KAŻDYM RAZEM! Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 08.04.07, 15:47 Merde, Rok w Paryżu. Stephen Clarke Też dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homard Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 23:12 O tak gówienko jest przednie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepik Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 213.17.225.* 04.04.07, 16:23 "Zabić drozda" - nie jest to komedia ale świat widziany oczami Smyka i Dila a szczególnie ich wyobrażenia o rodzinie Radley'ów ... powala na podłogę i długo trzyma w tej pozycji. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maramelka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 13.08.07, 22:33 Tortilla flat J. Steinbeck Konopielka, Listy z Rabarbaru- Redlinski Bajki robotow - Lem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza wielkiej wody Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 199.133.152.* 04.04.07, 16:28 Wszystkie ksaizki Terry'ego Pratchetta o Swiecie Dysku Odpowiedz Link Zgłoś
fathom Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 05.04.07, 10:57 a mnie nie wszystkie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 20:24 Zwłaszcza "Pomniejsze bóstwa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domisia Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 195.117.255.* 04.04.07, 16:28 A ja serdecznie polecam książkę Marty Madery "Przyjaciele", i kontynuację ostatnio wydaną - "Ślimaki z ogródka"....przypuszczam, że te książki bardziej spodobają się kobietkom niż panom ale naprawdę są przezabawne i lekkie - a zaręczam że jest ze mnie hm.."łatwa" chichotka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olsacha Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 16:35 Książki Briana Haiga, których bohaterem jest Sean Drummond. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elajza Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 69.150.126.* 04.04.07, 16:50 Ostatnio przeczytana "Merde! Rok w Paryzu", przesmieszna i przy tym baaaardzo prawdziwa, a podwojnie smieszna jezeli ktos orientuje sie mniej wiecej w stereotypach francusko-brytyjskich. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś