Dodaj do ulubionych

Co teraz czytasz?

16.09.03, 13:47
Ja kończę "Annę Kareninę" - bardzo dobra książka i zmusza do myslenia. Bardzo
łatwo w nią wsiąknąłem, choć nieco za bardzo rozbudowane są watki poboczne.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: pessa Re: Co teraz czytasz? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.09.03, 14:30
      Magda Szabo "Piłat" proza psychologiczna, o trudności porozumienia
      mieszkających wspólnie, staruszką-matką i dorosłą córką,zajętą karierą. Jestem
      w połowie...
      • Gość: Kasienia Re: Co teraz czytasz? IP: *.stnet.pl / *.stnet.pl 20.07.04, 15:08
        Wczoraj skończyłam "Uśpionych" Carcaterry, i po raz drugi sięgam po "Strach
        przed Lataniem" Jong.
        • Gość: yo_anna Anna Karenina ...króluje jak na razie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 09:10
          Czy ktoś czytał "Mistrza i Małgorzate" Bułhakowa????
          • Gość: joko Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 14:26
            Do lez rozbawilo mnie to pytanie. Nalezaloby raczej zapytac, czy jest ktos kto
            nie czytal.
            • joannaz37 Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie 21.07.04, 22:16
              czesc!
              Ja nie czytalam jeszcze Mistrza i Malgorzaty, i na razie nie mam zamiaru siegac
              po te ksiazek. Ja tam nie wiem, czym sie tak ludzie ekscytuja? Na czym polega
              fenomen tej ksiazki??
              swoja droga, jesli chodzi o ksiazki, ktore czytam, to teraz jestem zanurzona w
              literature austriacka: Marlen Haushofer, Ingeborg Bachmann...ciekawa jestem czy
              takie ksiazki ktos w ogole czyta??
              • mijaczek Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie 31.07.04, 17:55
                joannaz37 napisała:

> czesc!
                > Ja nie czytalam jeszcze Mistrza i Malgorzaty, i na razie nie mam zamiaru
                siegac
                >
                > po te ksiazek. Ja tam nie wiem, czym sie tak ludzie ekscytuja?

No a niby skad mialabys wiedziec nie czytajac ksiazki!? Czy tylko mnie sie
                wydaje, ze twoja wypowiedz jest bezgraniczna glupia?

Na czym polega
                > fenomen tej ksiazki??

Na jej geniuszu? Przeczytaj to bedziesz wiedziec.

> swoja droga, jesli chodzi o ksiazki, ktore czytam, to teraz jestem zanurzona
                w
                > literature austriacka: Marlen Haushofer, Ingeborg Bachmann...ciekawa jestem
                czy
                >
                > takie ksiazki ktos w ogole czyta??

Aaa... wiec tobie chodzi o to, zeby byc oryginalna? Bulhakowa to kazdy glupi,
                tyko ty ambitna... aha...

Mia
              • skakanka-1980 Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie 04.12.05, 14:28
                ja do M&M robiłam podejście kilka razy...najdalej do 10-tej strony
                dotarlam...wiec moze i nalezę do grupy tych co czytali ale .... niedoczytali;-)
              • ejola Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie 10.05.06, 17:31
                Czym się ludzie ekscytują bez czytania się nie dowiesz, a skoro nie masz zamiaru
                czytać to chyba nie ma z czym dyskutować. Zapewne znajdą się i tacy, którym się
                nie podobało, co szanuję. Osobiście uważam, że to wyjątkowa książka. Cóż nie
                chcesz- nie czytaj, ale po co robić z tego jakiś manifest odrębności
                intelektualnej?
                Ja 3 ostatnie: Undset- Krystyna córka Lavransa, Gaarder- Vita brevis, Szestow-
                Dostojewski i Nietsche, filozofia tragedii. Wszystkie polecam, chociaż każda z
                innej półki.
                Pozdrowienia dla wszystkich ekscytujących się.
            • wedrowniczka3 Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie 20.08.05, 13:25
              każdy powinien tę książkę przeczytać!!!Warto
          • Gość: kasik Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie IP: *.toya.net.pl 11.09.04, 23:30
            ja z pięć razy a ostatnio moja mlodsz siostra i jej chlopak nawet
          • bonasera Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie 15.03.05, 18:00
            świetna książka!! mistrzostwo, wciąga, wydaje sie nieprawdopodobna ale jest
            przerażająco prawdziwa. polecam!
          • filipooo Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie 24.03.05, 13:38
            ja 3 razy i pewnie jeszcze duzo razy przeczytam,elegancka ksiazka
          • Gość: munchen Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.07.05, 22:05
            A Ty nie czytałaś????
          • Gość: Xtrania Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie IP: *.chello.pl 30.09.05, 09:57
            Gość portalu: yo_anna napisał(a):

> Czy ktoś czytał "Mistrza i Małgorzate" Bułhakowa????
            Jakie pytanie!!! HAHAHA
          • Gość: Ewa Re: Anna Karenina ...króluje jak na razie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:32
            Jasne, jakieś 12 lat temu - przed maturą.
        • pomme Re: Co teraz czytasz? 20.01.05, 15:21
          No własnie, słyszałam o Jong b różne opinie, jestem ciekawa Twojej
        • denwoon Re: Co teraz czytasz? 31.01.14, 15:57
          W końcu zabrałęm się za Sage Milenium. Jestem dopiero po 1 części, ale bardzo mi się podoba i zaraz kupie sobie następne
      • Gość: katie Re: Co teraz czytasz? IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 21.07.04, 11:47
        a ja cofam się do dzieciństwa (po tygodniach spędzonych nad joycem, folknerem i
        fowlesem)i czytam sobie mikołajka sempe - gościnnego. aaaaaaaaale się
        odprężaaaaaaaaaaam ... Polecam wszystkim filologom, którzy są po egzaminach z
        historii literatury i dobre poważne książki dla dorosłych (czytane caly rok bez
        przerwy) trochę już zmęczyły
        • Gość: tituniu Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 17:56
          Mikołajek jest debeściak
          • Gość: kleofas Re: Co teraz czytasz? IP: *.hbz.pl 18.10.04, 00:29
            Mikołajka wszystkie części mam i co jakiś czas czytam jeszcze raz ( chociaż
            znam na pamięć prawie ) całość i wszystko mija i przechodzi... i te rysunki...
            • bastard_bloodwritten Tomasz Piątek - Bagno - superrrr 19.10.04, 00:09
      • korulka86 Re: Co teraz czytasz? 22.07.04, 09:14
        Agatha Christie "Pora przypływów".....mój pierwszy w życiu przeczytany
        kryminał...jestem w połowie;)
      • Gość: Claudine Re: Co teraz czytasz? IP: *.crowley.pl 14.09.04, 20:23
        Czytam "Bambini di Praga Hrabala". Niesamowicie pomysłowa i zabawna. Kiedyś
        czytałam "Obsługiwałem angielskiego króla", też była z humorem, ale nie tak jak
        ta.
        • Gość: dorota20w Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 20:01
          Hm... to może ja nie ma szczęścia do Hrabala, bo czytałam "Auteczko" i "Taka
          piękna żałoba" i wogóle mi się nie podobało
          • Gość: olo Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 06:24
            hrabal staje się powoli interesujący tak samo jak słowacki
      • Gość: morderca Re: Co teraz czytasz? IP: 213.241.73.* 15.03.05, 15:06
        Pessa , czy mogłabyś mi powiedzieć coś więcej o tej książce?
      • gika01 Re: Co teraz czytasz? 11.10.05, 17:40
        wczoraj skończylam czytać wspomnienia o Dorocie Terakowskiej, napisane przez
        jej córkę.To co przeczytałam o Niej pozwoliło mi lepiej zrozumieć jej książki.
        Jestem zafascynowana jej życiem.
    • magda_s4 Re: Co teraz czytasz? 16.09.03, 15:43
      Jestem w połowie "Trąbki do słuchania" Leonory Carrington. 92-latka dostaje od
      swojej przyjaciółki ową trąbkę, dzięki czemu nareszcie może usłyszeć to, o czym
      do tej pory nie miała najmniejszego pojęcia. Abstrakcyjny humor. Polecam.
      • Gość: nigdy Re: Co teraz czytasz? IP: *.toya.net.pl 25.11.03, 18:17
        "Nikt nie wyjdzie stad zywy"-historia jima morrisona naprawde dobra
        ksiazka,zmienia patrzenie na muzyke doorsów i na inne rzeczy :)
        • Gość: ewa Re: Co teraz czytasz? IP: 62.148.85.* 23.02.05, 19:46
          Czytalam Morrisona.Swietny.Teraz czytam Ryska Jana Skaradzinskiego.Polecam.
      • szczekuszka Re: Co teraz czytasz? 13.07.04, 15:48
        magda_s4 napisała:

> Jestem w połowie "Trąbki do słuchania" Leonory Carrington. 92-latka dostaje
        od
        > swojej przyjaciółki ową trąbkę, dzięki czemu nareszcie może usłyszeć to, o
        czym
        >
        > do tej pory nie miała najmniejszego pojęcia. Abstrakcyjny humor. Polecam.

Kupilam te ksiazke na koszykowej i nigdy sie nie moglam do nie przekonac. A
        komus sie moze podobac:).

Aktualnie czytam Joyce Carol Oates "Czarna Topiel".
        • pomme Re: Co teraz czytasz? 20.01.05, 15:27
          ja czytałam Joyce Carol Oates "Zabiorę Cię tam" nie była zła ale mnie nie
          zachwyciła, chętnie jednak zerknę do "Czarnej Topieli" dla porównania
      • Gość: Anacir Nelt Re: Co teraz czytasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.04, 18:17
        "PRZEZNACZENIE DUSZ - Michael Newton - 3 to my. Czytelników zainteresowanych
        uzyskaniem dalszych informacji o autorze i jego poprzedniej książce "Wędrówka
        dusz zapraszamy do korespondencji lub na stronę
        www.tuiteraz.com To poza nami;jest lustrem naszych myśli
      • Gość: olo brzmi zachęcaąco, naprawdę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 06:22
        :-)
    • Gość: Kasia Re: Co teraz czytasz? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.09.03, 16:24
      Ja nieczytam teraz żadnej książki ale może wy macie jakąś ciewkawą? Polecili
      byście mi coś?
      • Gość: ania Re: Co teraz czytasz? IP: *.dip.t-dialin.net 16.09.03, 17:11
        czytam zawsze pare ksiazek naraz ..a dokladniej(tylko nie wiem czy taki tytul
        tez jest w polsce bo czytam w jezyku niemieckim..i podaje tytuly
        przetlumaczone)
        alex shearer- kiedy mezszczyzni za czesto klamia.
        Kathy Lette- trzech jest wspaniala para
        Amy Sohn- Biegac, lapac, calowac.
        • Gość: fara Re: Co teraz czytasz? IP: *.milc.com.pl / *.milc.com.pl 16.09.03, 17:22
          a ja zaczęłam "Malowanego ptaka" ale nie barzdo coś ta książka do mnie
          przemawia (trochę brutalne opisy) więc chyba ją porzucę..no chyba że ktoś mnie
          oświeci co do jej przesłania,może lepiej ją zrozumiem..
          • Gość: Venus Re: Co teraz czytasz? IP: *.vs.shawcable.net 16.09.03, 17:37
            Ja czytam Malachy McCourt The swimming monk (Plywajacy mnich) ale nie jestem
            tak zachwycona jak Popiolami Angeli..
            Venus
            • kalamburka_89 Re: Co teraz czytasz? 17.09.03, 22:32
              Ciągle się męczę nad "Podróżą Teo", bo tematyka interesująca, ale fabuła
              nudnawa. I zaraz zacznę czytać "Białe jabłka" J. Carrolla, bo "Kraina Chichów"
              bardzo mi się spodobała i postanowiłam się zabrać za inne książki tego autora.
              Zobaczymy.
              • mamalgosia Re: Co teraz czytasz? 18.11.03, 14:07
                mnie "Podróż Teo" usypiała i o wiele ciekawszy jest pierwszy lepszy podręcznik
                do religioznawstwa
              • karodzaj Re: Co teraz czytasz? 19.11.03, 10:04
                "POdróż TEo" to jedna z lepszych książek jakie czytałam. fabuła też
                interesująca.

Carolla nie polecam. szczególnie "BIałe jabłka" są nieciekawe. wcześniej
                pożerałam jego powieści,ale już mi przeszła ta namietnośc.
              • lusi_fair carrol 14.09.04, 11:28
                a dla mnie carrol jest raczej męczący
                dużo treści bez przekazu
                takie to...
                amerykańskie do bólu:-/
              • Gość: dorota20w Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 20:03
                Przeczytaj koniecznie "Całują ul" J Carrolla
                Naprawdę dobra
                • Gość: hariet Re: Co teraz czytasz? IP: *.id.pl 05.10.04, 09:31
                  ja polecam kości księżyca i dziecko na niebie - wg mnie najlepsze książki
                  Carrolla
              • ariadna-enta Re: Co teraz czytasz? 28.10.05, 23:01
                kalamburka_89 napisała:

> Ciągle się męczę nad "Podróżą Teo", bo tematyka interesująca, ale fabuła
                > nudnawa. I zaraz zacznę czytać "Białe jabłka" J. Carrolla, bo "Kraina
                Chichów"
                > bardzo mi się spodobała i postanowiłam się zabrać za inne książki tego
                autora.
                > Zobaczymy.

przeczytaj Carrolla "Szklana Zupa"
                • skakanka-1980 Re: Co teraz czytasz? 30.10.05, 22:37
                  bardzo jestem ciekawa Twojej opinii o "biłych jablakch" czytałam to juz dawno
                  ale chetnie poznam zdnie;-) pzdrawiam
            • Gość: Jo Re: Co teraz czytasz? IP: *.carolina.rr.com 20.07.04, 20:22
              To pewnie dlatego, ze bracia maja inny styl. Autorem Popiolow Angeli jest Frank
              McCourt
            • Gość: kla Re: Co teraz czytasz? IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 25.11.04, 16:13
              Pewnie dlatego, że to napisał brat Franka McCourta:))
          • Gość: Martyna Re: Co teraz czytasz? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 15:38
            "Malowany ptak" jest chyba o tym, że to nie zło tkwi w nas, ale my w nim. I że
            cierpienie nie potrzebuje uzasadnienia - bierze się samo z siebie. Pamiętam,
            jak ogromne wrażenie zrobiła na mnie ta książka przy pierwszym czytaniu.
            Miałam wtedy chyba 14 lat...
            • Gość: kkk kto napisał "malowanego ptaka"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 23:52
              jw.
              • Gość: AgaL. Re: kto napisał "malowanego ptaka"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 14:39
                Jerzy Kosiński
          • karodzaj Re: Co teraz czytasz? 12.11.03, 09:58
            Malowany ptak jest genialny. czytałamgo co prawda tydzień i miałam mdłości
            (normalnie przerczytałabym na raz), ale myślę, że to jedna z takich
            ksiązek,krtóre się pamięta,podobnie jak na przykład "Pachnidło". ochydne do
            przeasdy, ale wbija się w mózg
            • Gość: pl_cebo "Pachnidło" IP: 193.201.167.* 26.11.03, 08:32
              "Pachnidło"
              wyborne
              polecam
              • Gość: arturpe Re: "Pachnidło" IP: *.um.wroc.pl 26.11.03, 10:14
                Bombowa książka - jedna z najlepszych, jakie znam.
                • smutnybelg Re: "Pachnidło" 22.07.04, 11:01
                  Masz racje. naprawde dobra ksiazka. Czytalem ja w styczniu i pozniej jeszcze w
                  oryginale i zdumiewajace to bogactwo slownictwa, te opisy, i ....zapachy!!!
                  Dobrze,ze sa jeszcze takie ksiazki!
            • justka7 "Pachnidło". 26.11.03, 08:34
              "Pachnidło"

polecam!

wyborne
              • Gość: magmag Re: "Pachnidło". IP: *.ssnet.pl / *.ssnet.pl 25.04.04, 19:39
                Pachnidło- długo było moją najlepszą książką.
                • Gość: lulla Re: "Pachnidło". IP: *.Proxy.PointOfView / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 13:05
                  Ja też podpisuję się pod Pachnidłem rękami i nogami. Takie perły niestety
                  zdarzają się rzadko. Tzn na 10 przeczytanych książek może 1 jest w stanie mnie
                  zachwycić i naprawdę poruszyć. Pachnidło jest bez wątpienia takim gatunkiem.

Pozdrawiam.
                  • Gość: amadeusz Re: "Pachnidło". IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 18:28
                    podam taka ciekawostke : "Pachnidlo" bedzie zekranizowane...
          • Gość: cirrii Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 22:39
            od "Malowanego ptaka" zaczęł sie moja podróż z Kośinskim. Malowany ptak, jest
            najbardziej kontrowersyjna ksiżka ale jest bardzo prawdziwa, nie wiem czy
            doszłas juz do wyjasnienia tytułu? Nie zrazaj sie, najwyżej po skonczeniu
            powiesz, ze nienawidzisz takiego pisarstwa!
          • Gość: Nefi smutna ksiazka IP: 80.51.242.* 30.03.04, 01:13
            Ksiazka dla lubiacych tematyke II wojny od strony "cywilnej". Mozesz z niej
            wyniesc obraz dziecka z tamtych czasow.
          • Gość: ANKA Re: Co teraz czytasz? IP: *.dabrowy-opolskie.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 08:58
            TEŻ TO CZYTAŁAM I RZUCIŁAM W POŁOWIE, JEST OBRZYDLIWA I ODPYCHAJĄCA(JAK DLA
            MNIE)
          • Gość: Kasia Re: Co teraz czytasz? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.07.04, 19:33
            heh tez nie skonczylam Malowanego ptaka...jak doszlam do opisow z wpycaniem butelki to zamarlam i przerwalam :)
          • Gość: Zoca Re: Co teraz czytasz? IP: *.univ.szczecin.pl 21.07.04, 10:32
            "Malowany ptak" - rewelacja. Nie potrafię powiedzieć Ci, co ma ta książka na
            celu. Zastanawiałaś się nad brutalnością ludzi? Zwykłych ludzi. Są okrutni i
            bezlitośni. A myślisz, że życie wygląda uinaczej?........
            • Gość: Nowodworczyk Umberto Eco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 21:24
              Kończę Kierkegaarda "wprawki..."alkle wg mnie jest to książka dla mosochistów-
              może dlatego ,że nie jestem studentem filozofii:)polecam ksiązki Umberto Eco-
              maja może cvzasem nudne przejśca ale ten gość to prwdziwy erudyta
            • Gość: syla Re: Co teraz czytasz? IP: 217.153.68.* 02.03.05, 11:20
              Polecam "czarny ptasior" nie pamiętam autora weryfikuje fabułę "malowanego
              ptaka".
          • Gość: kk Re: Co teraz czytasz? IP: *.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 11:40
            "Malowany ptak" to książka o ciemnej, demonicznej stronie natury człowieka.
            Wydaje mi się, że dociera ona przynajmniej do części przyczyn, które stoją za
            tymi wszystkimi wybuchami szaleństwa, które znamy z XX-wiecznej i nie tylko
            historii. Dla mnie osobiście przeczytanie jej było pewnego rodzaju
            oczyszczeniem, nazwaniem tego co przeczuwałem, ale bałem się jasno określić.
            Ale chyba najgorszą rzeczą jest spychać zło do nieświadomości i udawać, że go
            nie ma.
          • Gość: kocia_kolyska Re: Co teraz czytasz? IP: 213.17.239.* 06.12.04, 12:45
            czytaj, czytaj. są książki trudniejsze i cięższe, a ta przedstawia
            rzeczywistość. tylko z innej perspektywy.
          • Gość: irq Re: Co teraz czytasz? IP: *.c149.petrotel.pl 19.03.05, 15:23
            Przeczytaj do końca tę książkę. Przesłanie jest dosyć jasne i , moim zdaniem,
            niezwykle istotne.
          • Gość: Ymlr Re: Co teraz czytasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 12:17
            owszem jest troche brutalna i czasami samo postać tego chlpoca jest bardoz
            denerwująca jego biernością,ale myślę że warto przeczytac nieczesto spotyka sie
            takie książki cocpit tez polecam
      • magda_s4 kONIECZNIE! 18.09.03, 09:05
        I bez żadnego zastanowienia przeczytaj "Moje drzewko pomarańczowe" Jose M. de
        Vasconcelosa". Książka jest tak piękna jak żadna inna!
        • luciamdb zgadzam się cudna, niestety czytalam ja juz dawno 14.01.05, 15:26
          ale nigdy nie zapomne wrazen
      • Gość: kasik Re: Co teraz czytasz? IP: *.toya.net.pl 11.09.04, 23:37
        przeczytaj R.M. Wilsona " Ulica marzycieli" , mnie sie bardzo podobała:)
        • Gość: tuya " Ulica marzycieli" IP: *.pinnex.com.pl 18.11.04, 14:52
          Jest jeszcze druga czesc, tez fajna!
      • Gość: Nastolata Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 19:28
        Niedawno skończyłam "Kroniki marsjańskie" Bradburry'ego (polecam), a teraz
        Krzyżaków, których i tak wszyscy czytali.
      • woocash7 Re: Co teraz czytasz? 13.04.05, 21:47
        wahadlo foucaulta umberto eco - niesamowita, bardzo doooobra ksiazka, zreszta
        imie rozy i zapiski na pudelku od zapalek tez rewelacyjne - eco to erudyta,
        swietnie sie to czyta. ostatnio czytalem tez rzeznia nr 5 vonneguta - polecam
        goraco
    • kasia.wit Re: Co teraz czytasz? 17.09.03, 22:43
      Zaczęłam ogladać w telewizji "Do przerwy 1:0", ale rodzice namówili mnie na
      przeczytanie książki pod takim samym tytułem. I chyba mieli rację, książka jest
      super!!! Dużo, dużo lepsza niz film!
      • Gość: aaa Re: Co teraz czytasz? IP: 217.153.29.* 21.07.04, 13:43
        Do przerwy 0:1 chyba? Adama Bahdaja?
    • Gość: raf Re: Co teraz czytasz? IP: 195.117.40.* 17.09.03, 22:57
      czytam cos o dziejach żeglarstwa sprzed II wojny swiatowej - pyszne!
    • Gość: mo Re: Co teraz czytasz? IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.09.03, 23:13
      "Obrona poczty sarajewskiej" Dawida Warszawskiego.
    • Gość: Jan Don DeLillo IP: *.hispeed.ch 18.09.03, 01:26
      Don DeLillo "Cosmopolis" - dziś skończyłem
      w kolejce - Jeffrey Eugenides "Middlesex"
      a taraz nie padnijcie - przerzucam sobie "Dziennik boliwijski" Che Guevary,
      daje rzadki dostęp do umysłu fanatycznego palanta.
      • Gość: etbl Re: Don DeLillo IP: *.240.81.adsl.skynet.be 09.11.03, 20:42
        Janie, ciekaw jestem czy przeczytales juz Eugenidesa?
    • Gość: jimka Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 07:43
      "Szachownice flamandzka" Arturo Perez-Reverte- wciaga!!!!!!!!
      • karodzaj Re: Co teraz czytasz? 19.11.03, 10:05
        genialna opowieść. polecam "Klub Dumas" i "Terytorium Komanczów" tegóż autora.
        • Gość: anka Re: Co teraz czytasz? IP: *.icpnet.pl 27.12.03, 21:14
          i do tego "Królowa południa" - koniecznie
          • Gość: kasia Re: Co teraz czytasz? IP: *.mpm.net.pl / 81.219.192.* 11.06.05, 14:33
            wczoraj dostalam "intymna teorie wzglednosci" J. L. Wisniewskiego...i juz nie mam co czytac.. poniewaz ksiazke pozarlam jednym tchem...
          • Gość: Ania Re: Co teraz czytasz? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.09.05, 19:28
            KROLOWA POŁUDNIA - KONIEcZNIE!!!!!!! swietna ksiazka..
        • Gość: Bruseczek Re: Co teraz czytasz? IP: 193.109.212.* 01.03.05, 15:47
          O tak, o tak. Terytorium Komanczów jest świetne! Mamy w domu taką teorię, że
          pierwsza przecytana ksiązka Reverte wydaje się najlepsza. Ja zaczełam od
          Fechtmistrza i rzeczywiście, długo myślałam że jest najlepszy, ale
          Terytorium ... pogrzebało tę teorię. Może dlatego że jest inne, nierevertowskie
          bez tej lekko afektowanej i nieco przytłaczajacej manifestacji erudycji autora.
          Terytorium jest prawdziwe i chyba w tym tkwi jego siła ")
      • dezra Re: Co teraz czytasz? 16.04.04, 23:22
        zgadzam się, ale jeszcze lepsza jest "Ostatnia bitwa templariusza"
      • Gość: titoo Re: Co teraz czytasz? IP: *.piwet.pulawy.pl 21.07.04, 07:31
        I koniecznie "Ostatnia bitwa templariuszy"
    • magda_s4 Dorzuciłam do tego... 18.09.03, 09:09
      Człowiek, który napisał książkę - Erika Tarloffa (ciężko mi idzie, napisana
      jakimś topornym językiem. Czytam tylko dlatego, żeby poznać zakończenie);
      Słońca jakby mniej - Mariola Pryzwan (biografia Anny Jantar. Nie najlżejsze
      pióro, ale da się czytać);
      Protest-song w RFN - Maria Wagińska-Marzec (dość ciekawe i dużo fotografii ;> ).
    • bastard_bloodwritten Re: Co teraz czytasz? 18.09.03, 09:31
      kończę Tańczącego Trumniarza - Jeffrey Deaver, a w kolejce czeka Tartak Daniela
      Odija
    • gargi31 Re: Co teraz czytasz? 18.09.03, 09:38
      Polecam dwie książki Elliota Pattisona - Mantra czaszki i Woda obmywa kamień
      nie mogłem się oderwać.
      • Gość: myszney Re: Co teraz czytasz? IP: *.crowley.pl 18.09.03, 10:03
        Kończę "Wisznu umiera" Manil Suri, polecam!! Następna w kolejce "Focza Dama"
        Kathrine Harrison. "Tysiąc drzewek pomarańczowych" tej autorki niesamowite!
      • Gość: olo tytuły są zachęcające IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 06:26
        :-)
    • Gość: Martyna Re: Co teraz czytasz? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 15:33
      Czytam w tej chwili "Schodów się nie pali" Tochmana. Niesamowite, jak
      pokręcone może stać się czasem życie.
      • Gość: Stauffenberg Re: Co teraz czytasz? IP: *.hastrabau.pl 18.09.03, 16:26
        "Słownik Chazarski. Egzemplarz źeński" - Milorada Pavicia. Kto lubi Eco -
        paluszki do góry!
        Widzę las rąk...Tak, tak, ta ksiażka jest specjalnie dla Was!!!!

(nb.coś niesamowitego...)
        Pozdrowienia
        Stauff.
        • staua Re: Co teraz czytasz? 18.09.03, 17:17
          Rzeczywiscie, "Slownik chazarski" jak zreszta inne ksiazki Pavicia, jest
          swietny.
          A ja czytam "For love alone" Christiny Stead (manifest feminizmu, Australia,
          poczatek XX wieku) i "The heartbreaking work of staggering genius" Dave
          Eggersa (buntownicza, nowoczesna, snutna i zabawna zarazem).
          Polecam obie ksiazki.
          • Gość: mary Re: Co teraz czytasz? IP: *.ceti.pl 18.09.03, 17:26
            A ja znowu czytam Kapuścińskiego- właśnie skończyłam CESaRZA i zabieram się za
            SZACHINSZACHA. zaczęłam też czytać KRÓLOWĄ POŁUDNIA Reverte, ale coś mi nie
            idzie i jeszcze regularnie od lat wracam do STU LAT SAMOTNOŚCI I MISTRZA I
            MAŁGORZATY- chyba znowu sobie poczytam...
        • jejowannabe Słownik: Pavic (AT/OT) 12.11.03, 07:26
          Gość portalu: Stauffenberg napisał(a):
          > "Słownik Chazarski. Egzemplarz źeński"

Przepraszam, a co traci kto nie ma Egzamplarza żeńskiego, lecz Egzemplarz męski ma? Z ciekawością, Jejo
          • staua Re: Słownik: Pavic (AT/OT) 12.11.03, 15:42
            Nic, prawde mowiac. Ja mam dwa i myslalam, ze to bedzie ciekawsze, ale roznia
            sie bardzo nieznacznie, jednym zdaniem, wiec jesli tylko masz jeden, a z
            drugiego przeczytasz to zdanie w ksiegarni, to nic nie stracisz.
            • jejowannabe Re: Słownik: Pavic (AT/OT) 13.11.03, 09:05
              staua napisała:
              > roznia sie bardzo nieznacznie, jednym zdaniem

no i napisem na okładce ;) a możesz wpisac to zdanie? albo podać numer strony jakiś choć?
              z niesłabnącą ciekawością, jejo
              • staua Re: Słownik: Pavic (AT/OT) 17.11.03, 22:20
                OK, przepisze i Ci podam wkrotce.
                • jejowannabe Re: Słownik: Pavic (AT/OT) 18.11.03, 13:09
                  TIA, AWYR, pzdr
                  • staua Re: Słownik: Pavic (AT/OT) 19.11.03, 15:56
                    Witam,
                    pomylilam sie i nie jest to jedno zdanie, ale jeden paragraf. Jest on w
                    ostatnim liscie Dorothei Schulz (u mnie - pierwsze wyd. Vintage International)
                    jest to str. 293. W meskim egzemplarzu zaczyna sie: "I could have pulled the
                    trigger then and there" a w zenskim: "As he passed them to me". Jest to
                    wydrukowane kursywa, wiec latwo zauwazyc.
                    Pozdrawiam
                    • jejowannabe Re: Słownik: Pavic (AT/OT) 20.11.03, 07:31
                      Cha, ale mój słownik po polsku. Nic nie szkodzi, po Twoich wskazówkach dotrę. Dzięki! :)
                      • Gość: PiecykGazowy czytasz lub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 19:31
                        "Kroniki wina" - Marek Bieńczyk, polecam wszyskim! G.

"Już w kołysce to świetne wino zdusiło łeb hydrze cierpkości i jałowości.
                        Muskularne od chwili narodzin jak każdy bohater i co drugi złoczyńca, wciąż
                        nabiera ciała i krągłości gestów. Do wina tego przyszłość uśmiecha się niczym
                        matka do śpiącego dziecka. Lulajże lulaj dziecino, spotkamy się z tobą za dwa
                        lata, kiedy już dorośniesz"
    • oratio Co teraz czytasz?i co polecasz? 18.09.03, 18:07
      JUŻ SKOŃCZYŁEM "ANNĘ KARENINĘ" - ROBI WRAŻENIE. PEWNIE JAK KAŻDA MIŁOSNA
      TRAGEDIA...
      A teraz zastaniwam się, co zacząć: "Panią Bovary", a może wysupłać trzy szyski
      na "Modlitwę o deszcz" Jagielskiego?
      Pytanie zatem pozostaje: co czytasz i co polecasz?
      pozdrawiam

oratio napisała:

> Ja kończę "Annę Kareninę" - bardzo dobra książka i zmusza do myslenia. Bardzo
      > łatwo w nią wsiąknąłem, choć nieco za bardzo rozbudowane są watki poboczne.
      > Pozdrawiam

• Gość: avalon Re: Co teraz czytasz?i co polecasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 19:37
        ...w takim razie polecam "Życie Pi"-Yanna Martela, to będzie odmiana po
        miłosnych rozterkach. "Powieść, która uniesie Cię wysoko ponad rzeczywistość-
        USA Today".
    • mbmm Re: Co teraz czytasz? 19.09.03, 22:36
      "Ojca Chrzestnego" Mario Puzo
      • Gość: bronia Re: Co teraz czytasz? IP: *.szeptel.net.pl 21.09.03, 00:41
        Grek Zorba N.Kazantzakisa-chyba najpiękniejsza książka,jaką do tej pory
        przeczytałam.Niesamowite wrażenie robi także Gdybyś kamien jadła W. Tochmana-
        polecam gorąco!!
    • aria Re: Co teraz czytasz? 21.09.03, 00:52
      "Kolekcję piękności" Whitney Otto;
      Jesli ktoś lubi lekkie muśnięcia pędzelkiem, bez ostrych konturów akcji, czy
      przygód
      • kwiat_paproci Re: Co teraz czytasz? 21.09.03, 08:00
        "Moc światła,czyli 8 opowieści chanukowych" Singera.Nie polecam antysemitom ;-)
        • jagodka_b Re: Co teraz czytasz? 15.09.05, 10:13
          "Silmarillion " Tolkiena :)
    • magda_s4 Re: Co teraz czytasz? 21.09.03, 09:53
      Javier Marias - Jutro, w czasie bitwy, o mnie myśl.
      Zaczyna się tak:
      "Nikomu nigdy przez myśl nawet nie przejdzie, że będzie trzymać w objęciach
      ciało dopiero co zmarłej i że już nigdy nie ujrzy jej twarzy, choć jej imię
      pamięta. Nikomu nigdy przez myśl nawet nie przejdzie, że można umrzeć w najmniej
      stosownym momencie, mimo iż zdarza się to co chwila, i przekonani jesteśmy, że
      nikomu, przynajmniej nikomu przygodnemu, nie zdarzy się umrzeć przy nas."

Mniam, mniam - palce lizać!
    • oratio Co teraz czytasz? 09.11.03, 14:06
      Po "Kareninie" przyszła kolej na wybor felietonow "Mistrzowie feleitonow", a
      teraz zastraniawiam sie, co czytac. Nie bardzo mam ostatnio czas, a nie
      chcialbym czegos zaczac i przerwac. Ostatnio dostalem "Modlitwe o dzeszcz"
      Wojciecha JAgielskiehgo o wojnie w Afganiztanie, ale to chyba zbyt
      interesujace i wciagajace na autobusowe podroze do pracy. Zaproiponujcie cos...

z gopry dziekuje i pozdrawiam
      oratio
      • Gość: mika_69 Re: Co teraz czytasz? IP: *.chello.pl 09.11.03, 14:33
        Zabieram się własnie do przeczytania "Miłość w czasach zarazy" Marqueza,a
        wkolejce "Nad Afganistanem Bóg już tylko płacze" I S.Shiba i Nabokov.
        Czytałam "Modlitwę o deszcz" i mammieszane uczucia.Owszem ksiazka warta
        przeczytania, bardzo ważna.Ładnie przedstawiona sytuacja polityczna w
        kraju,losy mężczyzn,wojowników.Próba charakteryzacji tego narodu,który wiecznie
        walczy.Ale jednoczesnie stronnicza- Jagielski kompletnie nie porusza w niej
        problematyki kobiet,prawie wogóle o nich nie wpsominajac,a przeciez odgrywają
        dośc istotną rolę w całejkulturze i w ogóle życiu.
      • awenidapauliszta Re: Co teraz czytasz? 19.11.04, 23:59
        To zależy na ile przystanków :) Do autobusu proponuję Zapiski na pudełku od
        zapałek Umberto Eco
        • hetka Re: Co teraz czytasz? 29.03.05, 20:11
          "Wichrowe Wzgórza" - jedna z tych książek, które zna się tak dobrze, że ciężko
          się zabrać za ich czytanie. Mnie to robi doskonale na duszy i całkiem nieźle
          napisane...
        • kriss21 Re: Co teraz czytasz? 08.04.05, 01:30
          Proponuję serie książek T. Pratchetta
    • Gość: MałGoś Re: Co teraz czytasz? IP: *.kv.net.pl 09.11.03, 20:01
      Właśnie skończyłam "Dziwne losy Jane Eyre" a zaczynam "Ostatniego Dona"
      • Gość: etbl Re: Co teraz czytasz? IP: *.240.81.adsl.skynet.be 09.11.03, 20:40
        Jestem w trakcie nowej ksiazki Jeffrey'a Eugenidesa "Middlesex".

Za te powiesc Eugenides otrzymal nagrode Pulitzera za rok 2003.
        Jest to saga trzech pokolen greckiej rodziny Stephanides, ktora zaczyna sie w
        okolicach greckiego miasta Smyrna, dzisiaj na terytorium Turcji, przenosi sie
        do Detroit, a konczy (chyba) w Berlinie - jeszcze nie doczytalem.
        Pasjonujaca lektura, chwilami bardzo zabawne repliki, smieje sie czlowiek w
        glos, pare watkow-tabu (nawet odbiera sie je tak w roku 2003), ktore dodaja
        powiesci pikantnosci, ale rowniez smutku i glebi.
        "Middlesex" przypomina mi chwilami ksiazki Isabelli Alliende, a takze Marqueza.

Czy zna ktos pisarstwo Eugenidesa? To znaczy "Virgin Suicides", bo napisal
        dotad tylko jedna ksiazke?
        • staua Re: Co teraz czytasz? 10.11.03, 17:06
          Widzialam tylko film "Virgin Suicides", byl dosc dobry. Ciekawe, jak sie ma do
          ksiazki.
          • noida Re: Co teraz czytasz? 10.11.03, 18:50
            Książka tez jest dobra, ma bardzo specyficzny klimat. Powiedziałabym, że to
            jedna z bardziej udanych ekranizacji powieści, jakie widziałam, oddaje właśnie
            klimat książki.
    • intisar Re: Co teraz czytasz? 09.11.03, 21:01
      "Autoportret z blizną" Fristera i polecam
    • Gość: ryża małpa Re: Co teraz czytasz? IP: *.lublin.mm.pl 09.11.03, 23:49
      No więc tak:
      przed chwilą skończyłam " Pana Samochodzika i Niewidzialnych" w ramach relaksu
      na długi łikend

jestem w trakcie II tomu " Nocy i dni" , w kiblu czytam " Drugą strone medalu" -
      różne takie drobiazgi, felietonki Antonia Słonimskiego :))) , przy kompie
      Bibilę Photoshopa , i cos mi jeszcze w kolejce zostało.....no , nic
      specjalnego...
    • luiza-w-ogrodzie "Pielgrzymka" Coelho 10.11.03, 02:34
      Tyle sie w polskich gazetach i na tym forum gadalo o Coelho, ze postanowilam
      mu sie przyjrzec.

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸.
      .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º>
    • mowawe Re: Co teraz czytasz? 10.11.03, 08:56
      Kofta - Lewa, wspomnienie prawej,
      oraz Atwood Kobieta do zjedzenia.
      • edeka5 Re: Co teraz czytasz? 10.11.03, 09:31
        "Bracia Aszkenazy" I.J.Singera i przeglądam całą Chmielewską w związku z forum
        jej fanów.
        • awenidapauliszta Re: Co teraz czytasz? 20.11.04, 00:04
          Moim zdaniem Chmielewska odwala teraz same chałtury. Od dawna nie czytałam
          książki dorównującej tym sprzed lat - Wszystko czerwone, Całe zdanie
          nieboszczyka czy ksiązki o Teresce i Okrętce. Z jakości przeszła niestety w
          ilość.
      • majkau2 Re: Co teraz czytasz? 14.02.05, 11:38
        juz trzecia czesc o Wilt'cie- "odjazd według Wilta" Toma Sharpa. zabawne
    • kasietta Re: Co teraz czytasz? 10.11.03, 12:58
      Ja utknęłam w połowie "Klubu Pickwicka" Dickensa i jakoś dalej nie mogę. każda
      kolejna jego książka mniej mi się podoba. Najlepszy był "David Copperfield"
      • Gość: d0minika Re: Co teraz czytasz? IP: 212.160.201.* 10.11.03, 14:02
        "Opowieść o Chopinie" Broszkiewicza.
        • Gość: martonesterhazy Re: Co teraz czytasz? IP: 193.28.230.* 26.11.04, 10:14
          Dla wielbicieli "Malowanego ptka" polecam "Czarny ptasior" autorki niestety nie
          pamiętam, na pewno Polka.
          A ja czytam "Statek" W.Łysiaka (po raz trzeci)
          • Gość: mysz Re: Co teraz czytasz? IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 26.11.04, 12:30
            "czarny ptasior" napisała Joanna Siedlecka
            umiejętne tworzenie mitu i zrobienie na tym kariery to też jest jakaś
            zdolność ;-)
            • Gość: martonesterhazy Re: Co teraz czytasz? IP: 193.28.230.* 26.11.04, 13:31
              "Malowany ptak" też mi się w pewnym sensie podobał, ale te "wątki
              autobiograficzne" Kosińskiego zawarte w książce są jak widać nadużywane w tym
              przypadku, co demaskuje J.Siedlecka (dziękuję "myszy" za podpowiedź)
              Ale znam lepsze książki od "Malowanego..." oczywiście,

np: "PIERŚCIONEK Z KOŃSKIEGO WŁOSIA" A.ŚCIBOR-RYLSKI

Ostatnio tęsknię do kolejnego przeczytania M.Twaina "Przygody Hucka", a co nie
              wolno? Pozdrawiam
    • Gość: truskawa Re: Co teraz czytasz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.03, 15:23
      ,,Kontury śmierci'' Pat Blue,a w kolejce czeka jeszcze mnóstwooooooo
      książek:))))
      pozdrówka
      • noida Re: Co teraz czytasz? 10.11.03, 18:55
        "Eksplozja w katedrze" A. Carpentier, ale średnio mi się podoba, a od kiedy
        dojechałam do zwolenników rewolucji komunistycznej to jeszcze mniej.
        Ponadto "Anie z zielonego wzgorza" w wolnych chwilach w oryginale,
        oraz "Wszyscy jesteśmy podejrzani" bo się naczytałam o najśmieszniejszych i mi
        się zachciało przypomnieć sobie Chmielewską.
        Czytałabym coś bardziej interesującego, ale nie mam podstemplowanej
        legitymacji i nie chcą mi w Buwie pożyczać :-(
        • megi102 o getcie 10.11.03, 21:46
          "miłość w czasach zagłady" - wspomnenia z getta warszawskiego, niezłe, choć
          mało odniesień do miejsc, na czym głównie mi zleżało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka