rafill
25.08.13, 22:36
Rozpocząłem dyskusję o ilości partnerów seksualnych w polskich realiach i usłyszałem:
"glamourous napisała:
> Az sie za glowe zlapalam. Coz, chyba zyjemy w dwoch skrajnie roznych rzeczywist
> osciach. Ty w dodatku opisujesz to wszystko jak jakas uniwersalna ponadczasowa
> prawde, te procenty i to przeswiadczenie, ze tak jest bylo i bedzie zawsze i ws
> zedzie. Wlos sie jezy.
> Przyznaj, nie mieszkasz w duzym miescie, ani nawet w srednim. To jakis opis bar
> dzo polskiej i bardzo malomiasteczkowej spolecznosci, gdzie standardy zycia (ro
> wniez seksualnego) wyznacza tradycja, ksiadz na ambonie oraz odwieczne "co ludz
> ie powiedza".
> Zgroza, zgroza."
Gwoli ścisłości, mieszkam w jednej z największych betonowych dżungli w Polsce, czyli w konurbacji górnośląskiej :P
Ale wróćmy do tematu.
Pozwoliłem sobie zasięgnąć informacji ze źródeł statystycznych, ponieważ jeśli nie możemy czegoś policzyć, nic o tym nie możemy powiedzieć. Zapomnijmy o gdybaniu i skupmy się na liczbach. Podaję informacje z raportu Izdebskiego (konkretniej: „Raport Polpharmy Zbigniewa Izdebskiego nt. seksualności Polaków w Internecie, 2010r.”)
Otóż, w badanej grupie pojawiają się następujące deklaracje liczby partnerów seksualnych w czasie życia:
1 partner - Kobiety: 24,9; Mężczyźni: 23,4; Ogółem: 24,2;
2-3 partnerów - Kobiety: 27,2; Mężczyźni: 20,6; Ogółem: 24,1;
4-6 partnerów - Kobiety: 21,5; Mężczyźni: 20,0; Ogółem: 20,8;
7-10 partnerów - Kobiety: 13,8; Mężczyźni: 12,3; Ogółem: 13,1;
11-20 partnerów - Kobiety: 11,8; Mężczyźni: 8,1; Ogółem: 9,8;
21-40 partnerów - Kobiety: 6; Mężczyźni: 2,9; Ogółem: 4,3;
41 i więcej partnerów - Kobiety: 5,9; Mężczyźni: 1,7; Ogółem: 3,7;
To suche dane.
Chciałbym przedstawić na ich podstawie prostą analizę. Otóż - jak łatwo policzyć, 48,3% czyli blisko połowa badanych miało maksymalnie 3 partnerów seksualnych w życiu.
Prawie jedna czwarta - zaledwie jednego partnera seksualnego.
Prawie trzy czwarte (69,1%) badanej grupy osób nie miało więcej jak 6 partnerów seksualnych w życiu.
I teraz porozmawialiśmy o realiach. Dziękuję.