Dodaj do ulubionych

Zakochałam się w...

08.02.11, 12:21
w znienawidzonej owsiance big_grin big_grin big_grin
Dodaję do owsianki banana i rodzynki. Pyyycha. Moje jelita są zachwycone, szczególnie, że kwetiapiny nie lubią tongue_out
Pozbyłam się słodkich płatków dla młodej i nastała era owsianki. Chłop podchodził sceptycznie, ale jest leniem jeżeli chodzi o robienie sobie śniadania do pracy, więc wsuwa mega porcję owsianki w domu i do popołudnia nie czuje głodu. Młoda tak średnio podeszła do tematu. Je banana w owsiance niż owsiankę w bananem. Zawsze to bardziej zdrowe niż słodkie, czekoladowe kuleczki.
Obserwuj wątek
      • kamyczek_0 Re: Zakochałam się w... 08.02.11, 13:04
        Kupuję płatki owsiane, błyskawiczne już gotowe do zalania ciepłym mlekiem (Kupiec najlepiej nam smakują). Ewentualnie górskie gotuję chwilę w gorącym mleku, odstawiam na godzinę i jem po podgrzaniu w mikrofalówce. Z górskich robię chleb, ale wcześniej rozdrabniam blenderem.
          • kamyczek_0 Re: Zakochałam się w... 08.02.11, 13:34
            Porcje na oko. Na początku można było nożem kroić, zbyt dużo płatków. Pęcznieją tak jak makaron w zupie. Na oko sypię, mieszam, dosypuję. Ja lubię gęstą, bo zjadam wtedy więcej płatków, zawsze dodaję jeszcze otręby pszenne lub jęczmienne - są ciemniejsze od owsianych. Wkrajam połowę banana i jem. Chłop lubi mniejszą ilość płatków o konsystencji przypominającej zupę mleczną. Małej robię gęstą, bo zjada w sumie tylko banany. Wykorzystuję to, im gęstsza tym plasterki są bardziej oblepione płatkami. Z tym, że jej dosypuję troszkę cukru, na miseczkę 1/2 łyżeczki od herbaty.
            Co do nazwy to na niektórych opakowaniach pisze "płatki owsiane", a na innych "otręby owsiane". Kupuję oba. Nic ich nie różni, ani kolor, ani smak więc śmiem twierdzić, że to jest to samo. Otręby/płatki pszenne, jęczmienne są ciemniejsze, bardziej karmelowe. W smaku bardziej razowe. Różnica w smaku jest jak między makaronem zwykłym, a razowym (zwykły używam do zup, deserów - makaron z truskawkami i twarogiem, razowy - zapiekanki, spagetti).
            • kamyczek_0 Re: Zakochałam się w... 08.02.11, 13:39
              Małą przekonałam tym cukrem i bananami, bardziej zjadliwe to to jest wtedy. I tak dobrze, że chce jeść owsiankę, bo zwykłej kaszy manny z jagodami na przykład, czy innymi owocami nie lubi. Ryżu też nie je. Za to makarony, pierogi, kopytka, kluski wszelakie uwielbia. Nie przepada za owocami i warzywami więc kombinuję. Zaraziłam ją smakiem do ananasa, ale nie z puszki. Lepsze to niż cukierki. Z warzyw na surowo je tylko ogórka lub fasolkę szparagową. Wcześniej buraczki tarte z kwaskiem cytrynowym, bo octu nie tolerujemy. Potrafiła zjeść cały słoik.
      • 36.a Re: Zakochałam się w... 08.02.11, 14:11
        mój sposób: zalać sporą ilość płatków w miseczce wrzątkiem, odczekać aż napęcznieją, wrzucić na wrzące mleko. gotuję aż płatki będą rozklejone. i zawsze ronię łzy, że nie rozkleją się tak ładnie jak angielskie płatki. trochę posłodzić, ciut posolić, aby miała zrównoważony smak. owsianka bez dodatków.
    • kamyczek_0 Re: Zakochałam się w... 08.02.11, 13:44
      I brokuły uwielbia. Gotuję wtedy makaron razowy (oczywiście długi, bo wtedy jest zabawa), wrzucam na patelnię czosnek, dodaję ten makaron, ugotowane brokuły, trochę serka topionego z ziołami i gotowe. Pomidorów nie cierpi w wersji surowej, ale w zupie pomidorowej (zawsze daję pomidory w puszce zmiksowane), czy w spagetti bardzo.
      A wiesz czym zagęszczać np. gulasz, albo fasolkę po brytońsku lub inne potrawy do których dodajesz koncentrat? Keczupem smile Wtedy nie musisz zagęszczać gulaszu mąką. Dodajesz trochę keczupu i z głowy.
    • 36.a Re: Zakochałam się w... 08.02.11, 14:08
      i ja, chociaż teraz raczej era kaszy manny, gęstej, mniam.
      ale zdecydowanie wybieram angielską owsiankę, w Polsce można kupić (11 zł 2 lata temu) w Marks&Spencer, ale juz nie taką, w jakiej się zakochałam w UK
      fakt, jest zdrowa i pyszna, wystarczy za solidny posiłek, pożywna.
      i głowa po niej spokojna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka