sibeliuss 31.10.08, 18:59 Poprawność poglądów, a może to też za mało? Może nawet nie powinni mieć swobody myśli? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matrymonialnie Re: Dlaczego BZW mieliby milczeć? 31.10.08, 19:55 Mniej zajmować się dziećmi i sprawami dzietnych to na pewno. Odpowiedz Link
matrymonialnie Re: Dlaczego BZW mieliby milczeć? 31.10.08, 20:16 A lubisz jak ktoś Twoją bezdzietność i każdy jej aspekt komentuje? Ja nie. Odpowiedz Link
keltoi Podłączę się ;) 01.11.08, 01:20 matrymonialnie napisała: > A lubisz jak ktoś Twoją bezdzietność i każdy jej aspekt komentuje? Ja nie. Nie lubię. Strasznie nie lubię. Szczególnie, kiedy dzwoni jakaś dalsza znajoma i przechodzi płynnie od pytania o remont do tłumaczenia mi, że poród sn jest w gruncie rzeczy miłym doświadczeniem, a ja powinnam być (cytat) z takimi genami obowiązkową reproduktorką. Podejrzewam, że tak samo czuje się mama kilkulatka w drugiej, zaplanowanej i wyczekanej ciąży, słysząca od "koleżanki", że ona już nie może patrzeć na tą degrengoladę i strasznie jej żal, że się musi za dzieciakami uganiać i nie ma życia. Wiem. No i BzW różnego kalibru zrobili sobie forum, żeby się wyjojczyć. Mają, jojczą, marudzą, wyładowują fustracje. Pewnie jest gdzieś forum mam, któe mają dosyć zawracania im gitary przez takie, wyżej nadmienione "koleżanki". I dobrze. Ja tylko nie rozumiem, dlaczego są z obu stron przypadki, wizyt, kopiowania i odnoszenia się. Sensu w tym za dużo nie ma (po co mam regularnie włazić na eMamę??? Co tam dla mnie jest???), a powoduje mnóstwo stresów. Bez sensu. Można za to dyskutować. O różniach w postrzeganiu zachowań i sytuacji. O tym co się da zrobić, a czego nie (niemowlaka nie nauczysz chodzić do toalety, BzW nie namówisz na całotygodniową nad nim opiekę ). A tak w ogóle, to w czym my wszyscy jesteśmy podobni? Dlaczego tak się strasznie momentami radykalizujemy? I co jednostka keltoi ma na myśli, mówiąc, że nie lubi dzieci? (Bo na pewno nie to, że ma zamiar i plan zagryźć dzieci dowolnego czytającego rodzica...) Wniosek: dyskutować, nie zaczepiać, nie obrażać, będzie zdrowiej i milej. I ciekawiej. QED ;D Odpowiedz Link
ciemna_anielka Re: Podłączę się ;) 01.11.08, 09:09 Podpisuję się rękami i nogami pod wypowiedzią keltoi! Szkoda, że nie wszyscy na tym i na innych forach są tego samego zdania... Odnoszę wrażenie, że niektórzy wchodzą tu i tam i rozpisują się po to, żeby wyładować frustracje albo otwarcie poobrażać kogo się da lub udowodnić sobie i interlokutorom, że jest lepszy, bo: a) kocha i ma bejbiki; b) nie ma i nie znosi bachorów. Odpowiedz Link
skiela1 Dlaczego....dzietni mieliby milczeć? 01.11.08, 16:57 To znaczy jak? dzietnym nie wolno komentowac,ale bezdzietnym jak najbardziej no bo to im przeciez krzywda sie dzieje? Proponuje lustro duzo luster i poczytac to i tamto drugie forum. Jezeli nie lubicie byc oceniane za to,ze nie macie dzieci to nie oceniajcie dzietnych za to,ze je maja. Proste. Odpowiedz Link
ciemna_anielka Re: Dlaczego....dzietni mieliby milczeć? 01.11.08, 21:44 Nie uważam, że ktoś, kto jest BzW jest lepszy. Ani też ktoś, kto posiada gromadę dzieci. Mnie nie kręci oskarżanie, pouczanie i wywyższanie się nad dzietnymi, więc to pytanie nie do mnie. Logiczne wydaje mi się, że nie pytam się nikogo: dlaczego masz dzieci? Za to wszyscy chętnie pytają mnie dlaczego ich jeszcze nie mam. To chyba niezbyt fair? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
skiela1 Re: Dlaczego....dzietni mieliby milczeć? 01.11.08, 22:44 Powiedzialabym nawet,ze bezdzietni niczym nie roznia sie od wielodzietnch.Jednym sie dostaje za to,ze maja za duzo dzieci a drugim za to,ze ich nie maja. Nie kazdy bezdzietny zionie jadem i nie kazdy wielodzietny jest pasozytem. Akurat tym jadowitym stworzono miejsce jakim jest forum.I bardzo dobrze. Odpowiedz Link
ciemna_anielka Re: Dlaczego....dzietni mieliby milczeć? 02.11.08, 09:24 Ja jeszcze nie doszłam do tego, żeby forum służyło mi do wylewania jadu. Złości mnie to czy tamto, jak każdego, ale bardziej zależy mi na tym, żeby może spróbować zrozumieć drugą stronę. O ile się da. I mam nadzieję, że tak mi zostanie Odpowiedz Link
skiela1 Re: Dlaczego....dzietni mieliby milczeć? 02.11.08, 18:40 Chcesz zrozumiec? nie da sie.To znaczy na forum sie nie da.Real to inna bajka. Realne frustracje znajduja ujscie w wirtualu. Na forum mozna jedynie spotkac sie 'w pol drogi'.A do tego potrzebna jest klultura,dystans i humor. Niestety takiego forum z takimi uczestnikami brak. Odpowiedz Link
bubster nie tylko dla jadowitych 03.11.08, 15:42 ale niestety ci jadowici są najbardziej widoczni Odpowiedz Link
martyna.28 Re: Podłączę się ;) 01.11.08, 21:05 A moze Tobie brak dystansu do dzietnych i ich komentarzy. (real mam na mysli) Pewnie jest gdzieś forum mam, któe mają d > osyć zawracania im gitary przez takie, wyżej nadmienione "koleżanki". I dobrze. > Ja tylko nie rozumiem, dlaczego są z obu stron przypadki, wizyt, kopiowania i > odnoszenia się. Sensu w tym za dużo nie ma " No wlasnie sensu nie ma. Nie zauwazylam ,zeby na emamie czy innych tego typu forach ktos regularnie kopiowal BzW. Czego nie mozna powiedziec o Was. Wy sie tymi sensacjami zachlystujecie.Wiec nie dziwcie sie ,ze taka jest pozniej reakcja. Zajrzyj na BzW i co tam widzisz? zianie jadem,juz nawet teksty z Naszej Klasy kopiujecie/. Odpowiedz Link
keltoi Re: Podłączę się ;) 02.11.08, 02:32 Martyno, tu na forum jest taki jeden wątek - to raz. O kwestii kopiowania wypowiedzi, cóż - gdzieś już pisałam. Ja tam nie kopiuję. Ani mnie to bawi, ani interesuje... Chociaż przyznam się, że kiedy któraś z dziewczyn przyniosła cytaty o paprykarzu (tylko nie jestem pewna skąd dokładnie), to też mnie śmiech wziął. Bo to było obietywnie śmieszne, ot co. Chwilowo wysyp kopiowania BzW przez dzietnych występuje tutaj. No i cieszmy się długo dobrym zdrowiem, cobyśmy mogli sobie dłużej podyskutować. Czekam na moment, kiedy BzW będą komentować wypowiedzi radykalnych dzietnych, a dzietni radykalnych BzW w stylu "Oj, to nie było miłe/ładne/estetyczne/kulturalne (co tam jeszcze), ale o co dokładnie chodziło? Bo ja bym tak nie zrobił/a.. Tzn można, ale inaczej, a też zadziała" Czy inaczej w tym stylu. Co do dystansu. Jak niby zdystansować się do kobity, która mówi "nie mów, nie mów - za kilka lat będziesz już na porodówce, dziewczyny w Twoim wieku to takie głupoty ciągle opowiadają"? Jak mam się zdystansować do faceta, który patrząc mi w oczy mówi "każda małpa się prędzej czy później puści"? Jak? Staram się, nie odpowiadam na tym samym poziomie :], ale nazywam to po imieniu - chamstwo. A co do NK - jeśli ja (we własnej osobie, na własne oczy) widzę coś, co mi się nie podoba, mówię - to mi się nie podoba. Nie podobają mi się zdjęcia kup dzieci, dzieci ubrudzonych jedzeniem, zdjęcia z porodów na publicznych portalach. No nie i już. Nie zachłystuję się tym (bo nie ma czym), stwierdzam fakt. Jeśli ktoś chce się takim obrzydzeniem podzielić i zapytać 'czy też tak macie, ludzie?", to niech pyta. Co do reakcji w realnym życiu - czasem zwracam uwagę, bo inaczej się nie da. Z założenia nie pakuję się w pyskówki, bo to poniżej poziomu mułu. To, że ktoś się pakuje? No trudno. Mnie takie naprawdę nerwowe sytuacje zdarzyły się kilka razy, kiedy dzień był marny, a ja w nieszczególnym nastroju. Ale wtedy to jednako reaguję na byczka zionącego wódą i komentującego gdzie co mam, jak i na "Królową Chodnika i Autobusu" przejeżdżającą mi po stopach, ładującą wózek w brzuch i wyskakującą z pretensjami, że jej niszczę "pojazd". W obu przypadkach chamstwo, niezależnie od statusu i liczby posiadanych dzieci. Generalnie - nie generalizujmy Odpowiedz Link
matrymonialnie Re: Podłączę się ;) 02.11.08, 08:03 keltoi, z całym szacunkiem przeczytaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49416&w=86701790 Weszła przypadkiem? I co ją denerwuje? Że jakieś obce kobiety w ciąży zamieściły swoje fotki brzuchów ciążowych? A teraz powiedz mi, po co wchodziła i je oglądała? Odpowiedz Link
kra-ka Re: Podłączę się ;) 02.11.08, 17:33 Po co? bo ma fobie tak jak Alinka i inne,ktorym przeszkadzaja ciezarne prezenterki. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49416&w=86703816 Wybacz,ja wiem,ze to nie wszystkie BzW tak maja ,ale wiekszosci piszacych na BzW przydalby sie psycholog. Tak jak potrafie zrozumiec Sibeliusa,kiedy mu jakis wiercacy sie dzieciar skacze po spodniach (sama bym warknela na mamunie)tak w wiekszosci pewnych zachowan BzW nie toleruje i nie bede milczala. Powyzszy link do alinki jest najlepszym przykladem,ze tu wcale nie chodzi o nielubienie dzieci o bezdzietnosc z wyboru - a o ogolna antypatie do ludzi.Ktos kto nie akceptuje siebie nie akceptuje innych. Ps.sory za "lad i sklad",ale sie spiesze. Odpowiedz Link
zmamma :-)) Alinka znowu palnela 02.11.08, 18:48 jak z ta zabawa do godzin rannych,na ktora to dzietni nie moga sobie pozwolic) Alince trzeba przyznac talent wychodzenia rakiem z glupawych komentarzy. Odpowiedz Link
kra-ka Re: :-)) Alinka znowu palnela 02.11.08, 20:07 Juz lubi!: teraz nie lubi tylko w programach rozrywkowych tu dobry lekarz na glowe potrzebny. I niech mi ktos powie,ze to nie jest problem psychiczny bezcietnych. Fobie sie leczy, powaznie! Odpowiedz Link
bubster Re: :-)) Alinka znowu palnela 03.11.08, 15:43 problem psychiczny bezdzietnych? i to pewnie pisze osoba, która chciałaby żeby dzietnych do jednego worka nie wrzucać? widzisz drzazgę w oku bliźniego... Odpowiedz Link
zmamma Re: :-)) Alinka znowu palnela 03.11.08, 20:45 kra-ka napisała: > Fobie sie leczy, powaznie! No przeciez lecza,to widac Odpowiedz Link
skiela1 Re: Podłączę się ;) 02.11.08, 19:58 kra-ka napisała: > Po co? > bo ma fobie tak jak Alinka i inne,ktorym przeszkadzaja ciezarne prezenterki. > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49416&w=86703816 > Wybacz,ja wiem,ze to nie wszystkie BzW tak maja ,ale wiekszosci piszacych na Bz > W > przydalby sie psycholog. no tak...) nie pracuja-zle bo wtedy na nierobow inni musza pracowac. pracuja-jeszcze gorzej bo draznia swoim widokiem. hmmmm ciekawe)) Odpowiedz Link
zmamma Re: Podłączę się ;) 03.11.08, 20:46 skiela1 napisała: > nie pracuja-zle bo wtedy na nierobow inni musza pracowac. > pracuja-jeszcze gorzej bo draznia swoim widokiem. > > > hmmmm > ciekawe)) bo problem jest w nich a nie w dzieciatych. Odpowiedz Link
bubster Re: Podłączę się ;) 03.11.08, 20:52 dlaczego tak nienawidzisz bezdzietnych WSZYSTKICH bezdzietnych? dlaczego widzisz w nas problem? Odpowiedz Link
skiela1 Re: Podłączę się ;) 03.11.08, 21:14 Problem jest z wszystkimi i z brakiem zrozumienia obu stron. Odpowiedz Link
keltoi A bo ja wiem...? 03.11.08, 22:54 Może faktycznie wpadła w czyjąś sygnaturkę, czy co? Albo wyskoczyło na pierwszej... nie wiem. Może ją to akurat bardzo niesmaczy. Może każda golizna ją niesmaczy? Gdybym wpadła na takie zdjęcia przypadkiem (czyt. ktoś umieszcza jako sygnaturkę miniaturę, czy cuś takiego) byłoby strasznie - bo to jakieś takie za intymne jak dla mnie. No ale ok. Robimy sobie w zaciszu przd monitorem minę i idziemy dalej ;P A że np na CiP są zdjęcia brzuchów, usg, suwaczki, fotoforum ciążówek (jest? domyślam się ;D).. no niech będzie. Ja, JA prywatnie uważam, że to nie jest temat do przerzucania się publicznie zdjęciami, ale jak ktoś lubi, niech wchodzi, udziela się. Mogę to jakoś tak jak powyżej określić... za siebie. Za BzW gremialnie to ja mogę tylko mówić np: o, jakie fajne byłyby kurorty tylko dla dorosłych. Chociaż też nie jestem do końca przekonana, czy mówię do końca słusznie. A nuż są jacyś, co uwielbiają towarzystwo dzieci na wakacjach? O, wiem - my, BzW, nie chcemy mieć dzieci i nie lubimy, jak się o to nachalnie wypytuje. Mam szansę, że powiem za wszystkich A co do reszty... no sama rozumiesz Odpowiedz Link
martyna.28 Re: Podłączę się ;) 03.11.08, 13:29 > Generalnie - nie generalizujmy Wlasnie. To powinno dzialac z dwoch stron. Odpowiedz Link
martyna.28 Re: Dlaczego BZW mieliby milczeć? 01.11.08, 20:58 Prawde mowiac to bezdzietni milcza w wiekszosci sytuacji. Pyskuja na forum bo tu sa anonimowi.Nigdy nie spotkalam sie z taka agresja bezdzietnych, jaka to prezentuja na forum. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Dlaczego BZW mieliby milczeć? 02.11.08, 20:20 sibeliuss napisał: > Poprawność poglądów, a może to też za mało? Może nawet nie powinni mieć > swobody myśli? wiesz BzW tak powinni milczec jak i dzietni ommijac bezdzietnych. Ludzie krytykuja to czego nie rozumieja i juz tak to zostanie. Odpowiedz Link
bren-da1 Re: Dlaczego BZW mieliby milczeć? 03.11.08, 15:24 Czemu mieliby milczec? ale jak chca to moga,czasami jak palna to trzeba sie za nich wstydzic. Odpowiedz Link