Dodaj do ulubionych

Moja Mala Calineczka nie rosnie

12.02.16, 12:17
Witam wszystkie mamy, moja coreczka nie przybiera na wadze a duzo je nie wiem co sie dzieje moze ktos mial podobna sytuacje. Urodzila sie w 35 tygodniu (: hipotrofia plodu, cukrzyca ciazowa, nadcisnienie.) z waga 1950 g 46 cm. Obecnie ma 7 miesiecy i waga 5600g 68 cm. Do 5 miesiaca ladnie jadla piers potem nie chciala mleka prawie wogole tylko na spiocha w nocy i czasami w dzien ze dwa razy wiec rozszerzylam jej diete a dodam ze butelki ani smoczka za nic w swiecie traktuje jako gryzak. Podam przykladowe menu moze cos zle robie to moje pierwsze dziecko
Rano 7- 8 kaszka mleczno ryzowa smakowa tak ok 150 ml wody czasem zje wiecej czasem mniej
10-11 zazwyczaj jablko z marchewka lub banan zageszcz. kleikiem
13-14 zupka gotuje z krolikiem warzywka ziemniaczek kleik ryzowy troche mojego mleka oliwka lub maselko
15-16 deserek zazwyczaj owoc czasami z kaszka manna ze sloiczka
18 kaszka na 150 ml wody tak jak rano
W nocy ssie mleko tak ok polnocy potem gdzies ok 4 lub 5 bo czasami tak wstaje
Dodam ze robi tak 3 razy w ciagu dnia kupke i srasznie sie meczy przy tym. Tescie twierdza ze za to ze za duzo jej daje jesc wiec sama nie wiem. Pediatra NFZ stwierdzila ze taka juz jest prawidlowo sie rozwija mam jechac prywatnie tylko czekam na meza az wezmie wolne a o to ciezko... Czy hipotrofiki tak maja??? Prosze pomozcie nie moge spac po nocach .
Obserwuj wątek
    • moniczka_700 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 12.02.16, 12:19
      Je tylko lyzeczka inaczej nie da rady...wink
    • majarzeszow Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 12.02.16, 20:03
      Ja bym sie nie przejmowala smile malutka ma dopiero 5 miesięcy.
      • moniczka_700 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 12.02.16, 20:53
        Ma 7 miesiecy ..
    • karat32 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 12.02.16, 20:31
      Hej, u nas na poczatku było bardzo podobnie - 35 tc, 1970kg i 47 cm. W 7 mcu mój maluch ważył około 7500kg, ale nasza dieta w 7 mcu opierała się głównie na mleku, jadał wtedy między 700 a 800 ml na dobę i tylko raz dziennie mały słoiczek obiadowy, czasem tylko kilka łyżeczek, czasem trochę deserku. Kupy robił 2-3. Ja nie dawałam kaszek i kleików, nie mają wielkiej wartości odżywczej i mogą zatwardzać. A te smakowe są bardzo słodkie. Dajesz coś do picia w dzień?
      • moniczka_700 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 12.02.16, 20:52
        Daje jej lyzeczka wode przegotowana a kaszki daje dlatego ze nie chce pic butelka a piers tylko na spiocha sad jakby miala chociaz 7 kg to bym sie nie przejmowala a ma 7 miesiecy i 5600 g sad
    • eowen Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 12.02.16, 23:32
      Urodziłam córkę w tym samym tygodniu i miała prawie (bo jednak niższą) wagę i identyczny wzrost.
      Teraz ma 13 miesiecy.

Po pierwsze - bardzo mało mleka.
      Przynajmniej tyle dobrze, że w nocy je, bo te mleko jest najbardziej kaloryczne.
      Po drugie - bardzo dużo jedzenia i w dodatku niezdrowego. Te wszystkie kaszki dziecięce to sam syf jest, co w kleiku jest odżywczego? Poczytaj sobie skład i zastanów się, co proponujesz do jedzenia i to od razu w takiej ilości tak małemu człowiekowi.
      Po trzecie - z uwagi na punkt 2 zapychasz dziecku niepotrzebnie żołądek, nic więc dziwnego, że nie jest głodna i nie chce piersi.

Moja rada? Proponuj częściej pierś, kompletnie zmień dietę - jeśli kasza, to normalna, zdrowa, jaglana jest super. Do tego owoce i dużo warzyw, plus mięso i ryby.

Z wagą nie jest źle, ale już nawet nie chodzi o wagę, ale o zdrowe, pożywne jedzenie.
      • moniczka_700 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 13.02.16, 08:34
        No tak ale jak jej nie dam kaszki czy owoca w ciagu dnia to potrafi strajkowac nawet 9 godzin nie je za nic nie chce mleka w dzien tak bylo jeszcze za nim jej wprowadzilam kaszki tak mi lekarz doradzil bo tam jest mleko nie wiem moze jogurty.. mleka ani mojego ani modyfikowanego lyzeczka w ciagu dnia nie chce pluje na kilometr jedynie woda a GDZIE MAM WAPNIA SZUKAC? Dlatego daje kaszki na mleku bo to jedynie chetnie zje.
      • moniczka_700 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 13.02.16, 08:35
        Jak zobaczy piers to jest wrzask, placz i pisk...
        • moniczka_700 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 13.02.16, 12:35
          Ten placz i histeria przy piersi zostalo jej po kloce ktora miala do 4 miesiaca i tak mi sie wydaje ze kojarzy jej sie teraz z bolem brzuszka dlatego nie chce. Moze rano jogurt na sniadanie, owoc, zupka, deserek a na kolacje raz kaszka mleczna najbardziej tez chodzi mi o wapn dodaje tez do zupek zoltko jaj co drugi dzien. A teraz jeszcze spadla z wagi przez dwa dni wazyla 5600 a teraz 5450g... Dziekuje za rady ale na pierwszym miejscu zrobie jej badania krwi, moczu i tarczycy ( bo ja mam).
          • polaa27 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 13.02.16, 14:30
            Znajdź dobrego lekarza pediatrę lub gastrologa. Jak sama robisz badania to zmierzchem żelazo. Z waga jest ledwo na 3 centylu, a wzrost w okolicach 75. To duża rozbiezność i na pewno powinien poprowadzić Was lekarz mający się na wcześniakach, hipotrofikach. Jeśli jesteś z żwawy mogę polecić dobrego gastrologa i endokrynologa.

Ci do diety to widzę ze stosujesz już dodatki w postaci masełka, oliwy, żółtka do zupek. Zastanowiłabym się nad mlekiem wysokokalorycznym (możesz na nim robić tez kaszki). Do kaszek dorzucaj masełko (może być klarowane skoro kaszki są mleczne). Owoce są zdrowe, ale w przypadku diety wysokokalorycznej niech one bedą tylko małym dodatkiem, nigdy całym posiłkiem. Musicie raczej skupić się na posiłkach mleczno-zbożowych i obiadach zupkach tez z duża ilością mięsa, kasz, tłuszczy, warzywa jako dodatek.
            • polaa27 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 13.02.16, 14:32
              Telefon trochę namieszał mi w pisownismile Jeśli jesteś z Warszawy to mogę polecić lekarzy.
              • moniczka_700 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 14.02.16, 01:55
                Dziekuje jestesmy akurat z Kielc. Zrobimy badania zobaczymy co wyjdzie. Ale uslyszalam dzis ze znajomy ma roczna coreczke urodzila sie 3100g o czasie a terz wazy 7 kg i ponoc badania w normie
          • eowen Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 13.02.16, 16:34
            Morfologia obowiązkowo
            Dziecko nie powinno spadać z wagi.

Co do mleka, jak nie chce łyżeczką, to spróbuj strzykawką, piętą, może nauczy się pić z kubka czy bidonu. Butelki bym nie dawała, za duże dziecko i jeszcze może pogorszyć kp.

Ale powtórzę się - jeśli rozszerzasz dietę, to rób to zdrowo. Te wszystkie kaszki dziecięce czy deserów są dosładzane, zapychają tylko dziecko żołądek. Podobnie kleik.
            Dawaj kaszę jaglaną z dobrym jogurtem naturalnym, który w składzie ma tylko mleko i kultury bakterii. Dobre żółte sery, jak wyżej - patrz na skład. Więcej warzyw, mięso, ryby, wszystko bez soli, najlepiej z wody czy z piekarnika.

Tą różnicą w centylach tak bym się nie przyjmowała, miałam podobnie. Ciężko jest dobrze zmierzyć niestojące dziecko, często wychodzą błędy w pomiarze o kilka cm, co daje duży skok w centylach. Z wagą przynajmniej już jest na siatce, bo po urodzeniu była poza.
            • eowen Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 13.02.16, 16:40
              Jeszcze jedno - weź pod uwagę, że twoje mleko jest lepsze i tłuszcze niż jakiekolwiek inne jedzenie. Najlepiej przyswajalne, bogate w składniki odżywcze, na czele z probiotykami. Pięciomiesięczne dziecko nie odstawia się samo, coś się musiało zadziałać i jeśli chcesz dalej karmić piersią, to bym próbowała do tego wrócić.
            • moniczka_700 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 14.02.16, 01:56
              Dziekuje bardzo za pmoc wink
              • moniczka_700 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 14.02.16, 01:59
                Tylko mam pytanie. Zolte sery 7 miesiecznemu dziecku napewno mozna? Bo nie slyszalam szczeze mowiac... A kaszke jaglana rozgotowywac bardzo?
    • tojagazetowa Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 16.02.16, 22:32
      Zrób dziecku badanie tsh, dzieci przy problemach z tarczycą wolniej rosną i mają zaparcia
    • tully.makker Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 19.02.16, 23:34
      Jeslimoge cos doradzic, to sprobuj karmic piersia na spiocha - np kiedy zasypia na dzienne drzemke - jak juz prawie spi. Albo jak widzisz, ze zaczyna sie krecic, ale jeszcze sie nie do konca obudzila... W tm wieku mleko matki jest wciaz bardzo potrzebne, nie mozecie z niego rezygnowac. W nocy tez mozesz sprobowac ja wybudzic lekko tuz przed swoim pojsciem spac, tak okolo 22, 23 , w zaleznosci od tego kiedy ostatnio jadla, i sprobowac nakarmic w polsnie. Sprawdzalo sie na moich niejadkach...
    • maja_wro Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 21.02.16, 15:46
      Moje dziecko również urodziło się w 35 tygodniu ciąży z hipotrofią (1650g, 46 cm). Na 7 miesięcy ważyło dokładnie tyle samo, co Twoje, na roczek 7 kg.
      Nie podpowiem nic w kwestii karmienia niemowląt, bo zwyczajnie zapomniałam już, jak to było wink Moje dziecko ma obecnie prawie 6 lat. Mogę natomiast napisać, jak było u nas - oczywiście każdy przypadek jest inny. Początkowo również byłam uspokajana, że dziecko "nadrobi" wagę. Kiedy miał roczek pediatra w przychodni nadal nie widziała problemu, za to lekarze w szpitalu, gdzie trafił z infekcją, byli już stanowczo bardziej podejrzliwi. W tamtym czasie dostaliśmy skierowanie do poradni gastroenterologicznej i endokrynologicznej. W poradni gastroenterologicznej najpierw przyglądano się jadłospisowi, potem byliśmy na oddziale na badaniach (wykluczenie celiakii, ukrytych alergii pokarmowych), w końcu nam powiedziano, że choćbyśmy nie wiadomo jakie błędy żywieniowe popełniali, to nie spowodują one aż takiego odstępstwa od normy wagowej.
      Obecnie synek waży około 12 kg, mierzy 99 cm - więc nadal poniżej siatek. Jest leczony hormonem wzrostu.
      Nie znaczy to wcale, że w każdym przypadku dziecko urodzone z hipotrofią nie dogoni rówieśników - wręcz przeciwnie, większość do 3-4 roku życia dogania rówieśników. Z mojego doświadczenia natomiast wynika, że nie ma co się "fiksować" na jedzeniu - liczyć kalorie, denerwować się, wciskać na siłę. Można najwyżej skonsultować jadłospis z rozsądnym dietetykiem i/lub lekarzem i tyle smile
      • moniczka_700 Re: Moja Mala Calineczka nie rosnie 21.02.16, 20:36
        Dziekuje za odpowiedz uspokojilam sie troche smile za tydzien robie badania taka rola rodzica smile zobaczymy co bedzie . A czy Twoj synek nie byl troszke opozniony pod wzgledem np siadania czy chodzenia?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka