Dodaj do ulubionych

czy opóźniać pierwsze szczepienie?

19.02.16, 21:34
jak w temacie - synek urodzony w 34tc, ma zaplanowane pierwsze szczepienie na dzień, w którym powinien był się urodzić. Mam obawy, że to za wcześnie jak dla takiego malucha, chciałabym najpierw skonsultować się z neurologiem, boję się NOPów. Czy jest sensownym odłożyć to w czasie o kilka tygodni?
Obserwuj wątek
    • maja_wro Re: czy opóźniać pierwsze szczepienie? 21.02.16, 12:00
      Jestem mamą już dosyć dużego (6 lat) wcześniaka z 35 tc, ale hipotrofika. Mój synek był szczepiony praktycznie zgodnie z kalendarzem (trochę odroczyliśmy sami, choć pediatra naciskała, żeby od razu szczepić), po zezwoleniu od neurologia - z zastrzeżeniem krztusiec bezkomórkowy. Gdybym teraz miała decydować na pewno bym poczekała dłużej. Nie chcę wdawać się w dyskusję na temat szczepień - bo to temat drażliwy, nie będę też wyciągać daleko idących wniosków, ale jestem przekonana, że w naszym przypadku lepiej byłoby poczekać. Z tym, że dziecko w dniu szczepienia 6w1 miało wagę zaledwie drobniejszego noworodka.
    • sanrio Re: czy opóźniać pierwsze szczepienie? 21.02.16, 12:56
      a czy mogłabyś choć ogólnie napisać czy / jakie niepożądane reakcje się wydarzyły? Ja ogólnie jestem przeciwna szczepionkom skojarzonym, nie wiem czy jest opcja 5 zastrzyków osobno? Jak pozyskać szczepionkę na krztusiec bezkomórkowy?
      • maja_wro Re: czy opóźniać pierwsze szczepienie? 21.02.16, 15:28
        Szczepienia skojarzone to 5w1 lub 6w1 (my akurat szczepiliśmy Infanrix Hexa) nie są obowiązkowe. Obowiązkowe jest szczepienie DTP (błonica-tężec-krztusiec) lub DTPa (zawiera krztusiec bezkomórkowy). Obecnie nie jestem w temacie, bo trochę się już pozmieniało przez ostatnich 6 lat, ale wydaje mi się, że przy zaleceniu od neurologa szczepionkę DTPa dostaniecie za darmo w przychodni.
        Co do NOPów to u nas akurat najsilniejszy NOP był po 4 dawce w 18 miesiącu życia. Po pierwszej dawce dziecko spało przez dobę i nie dało się go wybudzać nawet na karmienie. Po kolejnych dwóch tygodniach dostał Prevenar (pneumokoki) i niewiele później trafił do szpitala z zapaleniem płuc - mógł to być zbieg okoliczności, nie będę się upierać. Jedyne, czego jestem pewna, to po prostu fakt, że akurat moje dziecko w tamtym czasie było zbyt małe i zbyt słabe na szczepienia.
        • sanrio Re: czy opóźniać pierwsze szczepienie? 22.02.16, 14:40
          >Po pierwszej dawce dziecko spało przez dobę i nie dało się go wybudzać nawet na karmienie

umarłabym ze strachu...
      • foxy90 Re: czy opóźniać pierwsze szczepienie? 21.02.16, 18:12
        Teraz jedyną możliwością szczepienia krztuścem acelularnym, jest zaszczepienie przy użyciu szczepionki 5w1.
        Nadmienię tutaj, że szczepionki 5w1 jako wcześniaki, mamy za darmo - proszę zapytać w swojej przychodni lub zadzwonić do miejscowego sanepidu.

Co do odraczania, to u nas pediatra chciała poczekać do 12 tygodnia życia (korygowany 6 tydzień), więc szczepimy za tydzień.
        • sanrio Re: czy opóźniać pierwsze szczepienie? 22.02.16, 14:39
          no ja właśnie boję się szczepionek skojarzonych, chciałam unikać. Nie będę się wdawała w szczegóły, ale mam informacje na temat szkodliwego oddziaływania takiej bomby na niektóre dzieci, no a mój wiadomo - wcześniak, w grupie ryzyka. Myślę, że przesunę również do korygowanego 6-go tygodnia, jutro skonsultuję z pediatrą.
          • foxy90 Re: czy opóźniać pierwsze szczepienie? 23.02.16, 15:31
            NOP może się zdarzyć przy szczepionkach 5w1, 6w1 i zwykłych, naprawdę nie ma reguły.
            • rosa_83 Re: czy opóźniać pierwsze szczepienie? 24.02.16, 11:57
              Witaj.
              Moja córka ur 36 tc, ciężka zamartwica, 5/4/3/3 apgar. Cool cap, respirator itp. Wylewow nie miała. Usg głowy ok. Mamy szczepić w poradni ds szczepień wg indywidualnego kalendarza. W tej chwili ma 10.5 mies i jeszcze nie była szczepiona bo albo katar albo wysypka . Wstrzymujemy się ze szczepieniami
            • sanrio Re: czy opóźniać pierwsze szczepienie? 26.02.16, 15:21
              a to wiem, natomiast miałam na myśli dużo cięższe powikłania niż standardowe NOPy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka