Dodaj do ulubionych

Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana...

25.06.08, 22:55
Pisałam kilka dni temu o dziwnych skurczach Leny.Ja powiązałam te
objawy z nowym ćwiczeniem Vojty,niestety nietrafnie.Poszperałam w
necie i znalazłam ten nieszczęsny zespół Westa....dzisiaj neurolog
potwierdziła moje obawysad((jutro jedziemy do Korczaka na konkretne
badania.Pocieszcie mnie,proszę,że to nie jest tak grozne jak piszą
i że jest wyleczalne.Trzymajcie kciuki za moje maleństwo...
Obserwuj wątek
    • mariagajor Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 25.06.08, 23:21
      Kochana podejrzenie to nie diagnoza ani wyrok,u mojego synka podejrzewali
      ślepotę,a okazało się(po milionach badań),że widzi.Nie załamuj się tylko myśl
      pozytywnie,odganiaj złe myśli,musisz sobie wmówic,że bedzie dobrze,trzymam
      kciuki za Twoje malenstwo i za Ciebie jeszcze mocniej.
      • tolka11 Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 26.06.08, 09:12
        Napisałś PODEJRZENIE. I pamiętaj, że to tylko podejrzenie. U mojego
        Miłosza po serii badań ZDIAGNOZOWANO zaspół Dandy-Walkera. I co?
        Okazało się, że diagnoza była błędna. Powodzenia.
        • zuziakasi Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 26.06.08, 09:34
          moja córcia ma zespól Westa, ale porozmawiam z Tobą jak będziesz miała już 100 % diagnozę, nie możesz się denerwować na zapas..(nie mozesz...jak to łatwo napisać, chociaz wiem, że to się nie da nie móc) powodzenia, będę trzymała kciuki, żeby to nie było to..naprawdę mocno będę trzymała
          • lennor Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 26.06.08, 09:44
            Święta racja,nie da się nie denerwować...i jeszcze ten stres
            związany z czekaniem...nie wiadomo czy nas dzisiaj przyjmą, a
            jechać w ciemno nie mogę,bo mam trochę dalekosad(Mam nadzieję,że
            podejrzenie okaże się mylne i nadejdzie wielka ulga...Dzięki za
            słowa otuchy.
          • lennor zuziakasi 26.06.08, 10:34
            napisz jeżeli możesz jakie badania miała wykonywane Twoja
            córeczka,na co powinnam zwrócić uwagę i czego oczekiwać od lekarzy??
            Jakie badania są w stanie potwierdzić bądż wykluczyć podejrzenie??
            • flowercia Re: zuziakasi 26.06.08, 11:26
              ja tez trzymam kciuki za córunie! Nasze dzieci wbrew wszystkiemu pokonuja wiele
              trudnosci! nie martwcie sie na zapas, ja ostatnio dostalam ze szpitala
              ostateczny wypis jak przeczytalam to prawie sie zalamalam ile mala przeszla
              (polowy rzeczy lekarze w ogoole nie powiedzieli) a wszystko idzie ku dobremu! Na
              pewno wszystko bedzie w porządku! Sciskam Was obie!
              • zuziakasi Re: zuziakasi 26.06.08, 14:47
                ja nagrałam atak czyli to coś co mnie niepokoiło na telefonie bo nie mamy kamery, to pozwoliło zdiagnozowac lekarzowi padaczkę Zuzi, jednym z podstawowych badań i chyba najważniejszym jest EEG czyli badanie czynności fal mózgowych. Ja zapisywałam kazdy napad ile trwał jak wyglądał co sie wtedy działo i w jakiej sytuacji on wystąpił czyli np. czy przy wybudzeniu cy przy jedzeniu..to takie podstawy diagnostyki
                • lennor Re: zuziakasi 26.06.08, 18:37
                  Witaj.Ja zrobiłam tak samo,nagrałam 2 filmy aparatem fot.ale nasza
                  neurolog widziała atak Leny na żywo,bo dostała właśnie w poczekalni:
                  ( niestety dzisiaj nie dostałyśmy sie na oddział-brak miejsc.Nie
                  mam pojęcia ile trzeba będzie czekać zwłaszcza,że nie jesteśmy z
                  Wrocławia i nie mam możliwości siedzieć na izbie i czekać aż się
                  coś zwolni.Kazali dzwonićsad(
                  • zuziakasi Re: zuziakasi 26.06.08, 19:39
                    do wrocławia..my też tam jeździmy na trauguta..leczy nas dr.czapska super lekarz..nasi poznańscy lekarze nigdy jej nie dorównają..a póki co zanim dostaniecie się na oddział a sa podejrzenia zaspolu postraj się u ikać migających świateł, telewizora i kontrastów świetlnych bo to prowokuje napady a jeżeli będziesz widziała, że zaczyna się napad to mocno ściśnij 2 duże paluchy od stóp, z całej siły az do płaczu..(to przerywa napad) a duze palce odpowiadają za mózg a srodek dużych palców za przysadkę mózgową
                    • lennor Re: zuziakasi 26.06.08, 19:52
                      Dr.Czapską też polecała mi nasza rehabilitantka.Zobaczymy co się
                      okaże w szpitalu,a w lipcu mamy spotkanie z dr.Dołyk-także znaną we
                      Wrocławiu.Dzięki za podpowiedzi czego mam unikać i wypróbuję te
                      paluchy.Dzisiaj na szczęście był tylko jeden atak.
                      • zuziakasi Re: zuziakasi 26.06.08, 20:00
                        a powied mi jak u Twojego dziecka objawia sie napad? bo nasza zuzi wyrzuca raczki na boki i głowę skręca w prawą stronę..na początku miała seriami po 60 wyrzutów za 1 razem srednio co 6 sekund sad i tak kilka razy dziennie..teraz jest dziebko lepiej bo ma 20-30 dziennie (niestety taki ten West okropny) albo oczy spadają na dół i drgaja na boki ale to już sa dłuższe napady niekoniecznie westowskie
                        • lennor Re: zuziakasi 26.06.08, 20:42
                          Także wyrzuca rączki na boki,ramiona idą w góre jakby w geście
                          zdziwienia,głową kręci na boki jakby szukała pomocy,próbuje wsadzić
                          palca do buzki,ale skurcz jej go wyszarpuje,łzawią jej oczy.Od
                          początku widać było w jej oczach strach,teraz zaczyna kwilic w
                          czasie ataku jakby ją coś bolało.Po ataku jest bardzo zmęczona i
                          zazwyczaj zasypia niestety coraz częściej się zdarza napad
                          histerycznego płaczu.Napadów ma do 3 dziennie.Szczerze
                          powiedziawszy nigdy nie liczyłam(ale zacznę)ilości skurczów,ale
                          częstotliwość by się zgadzała z tym co piszesz.A jak jest w nocy??
                          Też są napady,bo Lena miała wczoraj jak się przebudziła póznym
                          wieczorem.
                          • zuziakasi Re: zuziakasi 26.06.08, 21:31
                            Zuzia ma wyładowania nawet jak śpi, jej zapis EEG jest orzeczony jako patologiczny. ciągłe wyładowania wieloogniskowe
                            wiec u zuzi czasami nie widac a napady sa, ale to jest wynik bardzo dużego uszkodzenia mózgu
                            www.zuzannaszkudlarek.jms.pl
                            • lennor Re: zuziakasi 27.06.08, 11:56
                              Jedziemy dzisiaj do szpitala,znalazło się miejscesmileCzeka nas nudny
                              weekend w szpitalu i czekanie na badania....no ale najważniejsze,że
                              nas przyjmą.Napiszę po powrocie.Pozdrawiamy Anna&Lena.
                              • flowercia Re: zuziakasi 08.07.08, 16:27
                                Czy wróciłyście juz dziewczyny? Napiszcie koniecznie co i jak?
                                pozdrawiam Bogusia
    • lennor Jesteśmy,..wróciłyśmy:) 16.07.08, 19:49
      Diagnoza-zespół westa.Leczymy się sterydami(encorton).Napady
      wycofały się od razu.Lena jesy w świetnej formie,jest silniejsza i
      bardzo wzrósł jej apetyt.Za tydzień do kontroli,a wypisano nas z
      powodu remontu oddziału... a na innym już nie było dla nas miejsca:
      ((
      • zuziakasi Re: Jesteśmy,..wróciłyśmy:) 16.07.08, 22:34
        super , że napady się wycofały..naporawdę brawo dla lekarza prowadzącegosmile my walczymy z napadami już 1,5 roku i nadal są..nie zapowaiada się żeby było lepiej..sad niestety
      • flowercia Re: Jesteśmy,..wróciłyśmy:) 17.07.08, 13:08
        Kochana szkoda ze taka diagnoza ale jaka super wiadomosc ze napady sie
        wycofaly!!! Bedzie na pewno dobrze pozdrowienia serdeczne!!
      • paulinadominik30 Re: Jesteśmy,..wróciłyśmy:) 01.12.21, 16:48
        Jak dzisiaj córeczka jestem załamana bo u synka też takie podejrzenia ma 3.5 miesiaca
    • aneciamamawiki Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 17.07.08, 09:26
      Lenno strasznie mi przykro ze jednak malutka jest chora:9 mialam
      nadzieje ze jest zdrowasad echsaddobrze ze napady sie cofnely...
      prosze dziewczyny pokazcie filmik jak dziecko wyglada podczas
      takiego napadusadwole wiedziecsad pozdrawiam
      • kasia284 Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 17.07.08, 09:35
        No chyba troszkę przegiełaś! Ja nie chciałabym filmować dziecka
        podczas napadu i pokazywać innym. Nie bój się Anecio, jak Twoje
        dziecko będzie miało napad będziesz wiedziała ,że coś jest nie tak !
        Tak jak podejrzewała Lennor i tyle. Lennor dla Ciebie i Mamusi Zuzi
        ogromne gratulacje, jesteście wspaniałymi Mamusiami jak wszystkie tu
        mamy ( niektóre muszą więcej znosić) no a Wasze pociechy są
        oczywiście dzielnymi Wojowniczkami))) Buziaki dla nich od mojego
        Kubunia i ode mnie.
        • lennor Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 17.07.08, 13:28
          W tej chwili nagrywanie napadów to podstawa.Nasza pani
          dr.prowadząca widziała napad tylko na filmie,Lena miała napady
          najczęściej popołudniami,a wtedy lekarza prowadzącego nie ma na
          oddziale.Sami lekarze każą nagrywać to co się dzieje z maluszkiem.A
          rodzajów napadów jest mnóstwo.Lena miała też kilka rodzajów,jak się
          pózniej okazało,a ja się nawet nie domyślałamsad(np kierowanie galek
          ocznych ku górze i zawieszanie wzroku na kilka sekund,albo
          szarpnięcia rączek w czasie snu.Pozdrawiamy wszystkie mamusie i
          dzidziusiesmile)
          • kasia284 Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 17.07.08, 14:04
            Chodzi mi o zupełnie inną kwestię, nagrywanie i pokazywanie komuś,
            ale właściwie po to to forum jest, jesli Lennor to nie dotknęło to
            sorki, pozdrawiam serdecznie wszystki Mamcie!
          • ciociakubusia Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 17.07.08, 20:01
            Proszę napisz jak wygladały te wczesniejsze symptomy choroby- chodzi
            mi o wygląd oczu. Mój siostrzeniec przy zasypianiu kieruje oczy do
            góry - widoczne sa wtedy bialka. Wkłada sobie też piąstki do buzi,
            tak jakby bolały go dziąsla i wtedy też kieruje oczka ku górze. czy
            może być to coś niepokojącego bo bardzo się martwię. Pozdrawiam
          • flowercia Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 18.07.08, 16:57
            Czy mozna wiedziec na czym polegaja te szarpniecia rączkami w czasie snu, czy np
            jesli dziecko się dotknie czy tak samo z siebie szarpie rączkami?
            • flowercia Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 18.07.08, 17:00
              Czy to jest tak jakby dzieciątko się wystraszylo? Czy Wasza malutka miala wylewy ?
              Moja tez w sumie czasem zawiesza wzrok no ale my jeszcze mali jestesmy
              no i np jak jej sie dotknie w czasie snu to jakby sie przestrasza i szaripe
              raczkami do gory...
              pozdrawiamy!
              • lennor Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 18.07.08, 21:58
                ...to było tak:lekarka obserwowała Lenę w czasie snu,w ciągu dnia
                napadów już nie było,a ona mi mówi,że właśnie był napad.Ja wielkie
                oczy na nią,jak to przecież śpi??Chodzi o szarpnięcia podczas
                głębokiego snu,a nie podczas zasypiania.Wtedy też dowiedziałam się
                o tym zawieszaniu wzroku i skojarzyłam fakty.Lena miała wylew,ale
                wchłonął się bardzo szybko.Miała robiony rezonans i wszystko wyszło
                ok.
                • ciociakubusia Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 19.07.08, 10:12
                  Proszę napisz jak wygląda to zawieszanie wzroku i kiedy ma miejsce.
                  Pozdrawiam was serdecznie i życzę zdrowia dla maleńkiej
                  • lennor Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 19.07.08, 16:11
                    Przy napadach padaczkowych gałki oczne idą do góry,często w seriach
                    co kilka sekund,a Lena wbijała po prostu wzrok gdzieś w górę.Ja nie
                    zwróciłam na to uwagi myśląc,że po prostu się czemuś przygląda ale
                    okazało się,że nie powinna tak robić.No i zazwyczaj bardzo łzawiły
                    jej oczka.Pozdrawiamy.
                • flowercia Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 20.07.08, 10:24
                  u nas tez byl wylew i tez sie szybko wchlonął (po tygodniu) tez w
                  sumie obserwuje malutką bo czasem moim zdaniem nie zachowuje sie
                  dobrze ... bede tez jeszcze rozmawiac z neurologiem.
        • aneciamamawiki Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 17.07.08, 14:32
          bardzo przepraszam jesli lennor urazilam cie naprawde nie chcialam:
          (wyczytalam jak pisalas ze to nagrywasz i dlatego chcialam zobaczyc
          bo mojej kolezanki dziecko tez ma podobne objawy a neurlog w naszym
          miescie mowi ze to normalnesadzreszta ten sam neurolog nie zauwazył
          porazenia mozgowego u mojej kuzynki.Wycofuje moja prosbe i jeszcze
          raz przepraszam pozdrawiam
          • kasia284 Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 17.07.08, 15:55
            Lennor to chyba nie uraziło, bardziej ja sie obruszyłam))), trzymam
            kciuki za Lenusie, mam nadzieję,że po lekach sie uspokoi)))
          • kasia284 Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 17.07.08, 15:55
            Uspokoi, oczywiście choroba, bo nie sprecyzowałam))))))
            • lennor Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 17.07.08, 22:19
              Dziewczyny,w żaden sposób nikt mnie nie uraził.Wiadomo,że wszystkie
              martwimy się o nasze okruszki i czasami trzeba wiedzieć wcześniej
              czego się bać i na co uważać....ale jak ja mam Wam ten film
              pokazać??..bo ja się nie znamsmile)
    • tekla33 Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 17.07.08, 22:44
      ale ta twoja córeczka jest śliczna
      i przepiękne imięsmile

bardzo mi przykro, że jest chora
      trzymam za was kciuki
      • lennor Dziękuję:) 17.07.08, 23:00

• agusia79-dwa Re: Dziękuję:) 17.07.08, 23:20
          Mnie najbardziej spodobało się zdjęcie ze wstążeczkamismile
    • aisha.666 Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 18.07.08, 19:05
      Spokojnie może sie pomylili jak zazwyczaj to robią.... Neurologia
      jest mało ścisłą dyscyplina wiedzy, a we wrocku większoś lekarzy do
      niczego idź w Korczaku do Jedrzejczyk- Góral ona jest dobra i
      pożądnie bada dzieciaki
      • lennor Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 18.07.08, 22:04
        Kojarzę osobę,ale nas prowadziła inna lekarka(zastępca ordynatorki)
        z wieloletnim doświadczeniem.Mam nadzieję,że wie co robi,bo nie mam
        zamiaru napychać niepotrzebnie dzidzię sterydami i patrzeć jak
        rośnie w oczachsmileTeraz mamy ciągły głód i na dodatek zęby idąsmile)
        całe osiedle nas słyszy!!
    • arlenka2 Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 17.06.13, 16:55
      Witam
      Jestem mama 16 miesiecznego Olusia zdiagnozowanego z zespołem Westa Pisze do Pani z zapytaniem jak rozwija sie córeczka i czy ataki sie nie powtórzyly ( mam głęboka nadzieje, ze wszystko jest w porządku ) Pozwolilam sobie napisać, gdyż moj syn był leczony rownież sterydem w listopadzie i od tego czau nie mamy ataków. Mam nadzieje, ze z Lenka wszystko dobrze co daje mi nadzieje na przyszłość mojego syna.
      Z góry dziękuje Ania
      • paulinadominik30 Re: Podejrzenie-zespół Westa:((( jestem załamana. 01.12.21, 16:48
        Jak pani synek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka