Dodaj do ulubionych

"Oprzyrządowanie"

16.04.04, 15:53
Pytanie do bywalczyń dużych miastsmile Czy któraś spotkała w dobrze zaopatrzonej
pasmanterii : pudełka, pojamniki na druty, miarkę z ruchomą ramką pozwalajacą
przeliczyć próbkę obliczeniową na inna grubość wełny ,szablony ułatwiające
przerabianie wzorów wrabianych, podłoże do napinania serwet.Przedmioty te są
opisane i namalowane w wydaniu specjalnym burdy "druty i oczka".Wiem że są do
dostania w niemczech ale tam nie bywam. W bielsku pozostałe rzeczy udało mi
się kupić.Szukam też nawijarki wełny.Wygląda to lak wieszak do suszenia
pieluch i zastepuje oparcie krzesła przy pruciu ni nawijaniu wełny.To znów
widziałam we francuskim internetowym sklepie wysyłkowym sad
Obserwuj wątek
    • jolate Re: "Oprzyrządowanie" 16.04.04, 16:39
      Czekam również z niecierpliwością na adres sklepu ( może być również
      internetowy niekoniecznie polski ) w którym można takie rzeczy dostać.Nigdy w
      żadnym naszym sklepie w Warszawie nie spotkałam miarki do wyliczania ilości
      oczek i rzędów, na moje pytania o takie "oprzyrządowanie" panie w sklepach
      robią okrągłe oczy jakby się bały że krzywdę zrobię tym pytaniem - po prostu
      nie wiedzą o czym mówię. Widziałam takie rzeczy w Niemczech ale bardzo dawno
      temu jeszcze "przed murem" teraz powiem szczerze jak byłam nie zwróciłam na to
      uwagi.Często zaglądam na różne strony internetowe ( nie pracuję mam więc trochę
      czasu - obiad się sam przecież gotuje ) będę miała to na uwadze i natychmiast
      podam adres gdzie i ewentualnie za ile bo myślę że to też istotne,czekam na
      wszelkie informacje na temat " poszukiwanych elementów wyposażenia każdej
      drutowiczki "...

Jolate
    • kajmy Re: "Oprzyrządowanie" 16.04.04, 16:50
      Ja również widziałam takie rzeczy w niemieckich gazetach do robótek ręcznych i
      bardzo mnie zainteresowały. Niestety podobnie jak Wy nie widziałam niczego
      takiego w naszych pasmanteriach. Na zachód nie jeżdżę, wiec nie mam dostęu do
      takich ciekawostek, a szkoda. Może wreszcie i nasze pasmanterie pomyślą o
      zaopatrzeniu w taki asortyment.
      Pozdrawiam
      Krystyna z Rybnika
    • malgoha1 Re: "Oprzyrządowanie" 16.04.04, 19:38
      Hurra kupiłam właśnie pudałko na druty w sklepie intrnetowym.Jedno
      załatwione.Kupiłam tu:www.mulinka.pl/sklep/product_info.php?
      cPath=20&products_id=137
    • lady_huncwot Re: "Oprzyrządowanie" 16.04.04, 22:19
      Niestety, w warszawskich sklepach też jest z tym baaardzo słabo...
      Mi z kolei marzy się taka miarka do sprawdzana rozmiaru drutów (tabliczka z
      dziurkami, do których przymierza się średnicę drutów), bo mam sporo
      nieopisanych i boję się, że zapomnę jaki mają numer. Nie widziałam tego w
      żadnym sklepie, tylko w gazecie.
      (na razie wymyśliłam, że jakby co to pożyczę od mojego taty suwmiarkę, na
      szczęście nasze numery drutów są po prostu w mm).
      Pozdrawiam,
      Lady Huncwot
    • bomasta Re: "Oprzyrządowanie" 16.04.04, 22:51
      Czytam to co napisałyście i czuje sie jak baba z ciemnogrodu . O większości
      tego nie słyszałam ze istnieją. Druty na oko wiem jakie są i dobieram do
      wełny ,trzymam w pufie mam tam centymetr krawiecki ,wełnę zwijam na oparciu
      krzesla i to wszystko. Otworzyłyście mi oczy na takie cuda ,jutro dzwonię do
      koleżanki z Niemiec niech ona polata po sklepach
      • malgoha1 Re: "Oprzyrządowanie" 16.04.04, 23:41
        Jakby co wylatała to daj znać.W hurcie taniej.
      • jolate Re: "Oprzyrządowanie" 17.04.04, 07:39
        bomasta napisała:

>jutro dzwonię do koleżanki z Niemiec niech ona polata po sklepach <

Ja również zapisuję się w kolejce na ten hurt !!! A swoją drogą może uda się
        cos u nas ,napisałam do jednego ( narazie jednego ) sklepu internetowego z
        zapytaniem czy nie można byłoby tych rzeczy sprowadzić,narazie mi nie
        odpowiedzieli - zobaczymy. W Warszawie niedawno otworzyli pasmanterię nazywa
        się "Pasja" byłam tam ,pytałam miła ekspedientka ( rzadko się to zdarza aby
        panie co sprzedają były obeznane w temacie i do tego jeszcze miłe ! nie czułam
        się w sklepie jak intruz )powiedziała mi że być może sprowadzą wszystkie te
        rzeczy ,narazie mają świetne zaopatrzenie we włóczki i akcesoria ,ale ceny
        przyprawjają o zawrót głowy. Widziałm druty do robienia gobelinów , wyglądają
        tak jak na żyłce z tym że nie są połączone ze sobą , są puste w środku ( po to
        by przeprowadzić w środku dodatkową nitkę ) wyglądają tak jak igła do szycia
        gobelinów.Robi się na nich normalnie jak na drutach tylko z trzech lub czterech
        kłębków , druty te kosztują ( tu głęboki oddech !! ) prawie .... 90 pln. Jest
        to nowość nie tylko podobno u nas , ale i w Niemczech ,choć powiem szczerze że
        nie bardzo wierzę w to, bo z tego co wiem niemki od lat zajmują się
        rękodziełem ,mają specjalne sklepy w których każdą najdrobniejszą nawet rzecz
        można kupić - więc nowośc to tylko chyba u nas bo my przecież za murzynami...
        Jak widać ceny w tym sklepie dosyć wysokie ale polecam pójście choćby po to by
        zobaczyć co mają.

< czuje sie jak baba z ciemnogrodu . >

Kobieto!Co Ty mówisz ? Jako baba ,jaki ciemnogród ? Po prostu do tej pory nic
        takiego u nas nie było ..... tak sobie tłumacz !!!

Pozdrawiam z samego rana ( a może o świcie? )

Jolate
      • lady_huncwot Re: "Oprzyrządowanie" 17.04.04, 09:18
        Część tych akcesoriów to gadżety, wymyślone przez specy od marketingu...
        Chociaż jak widać - mnie akurat kusi ta miarka do drutów.
        (czy zdarzają się druty na żyłce z opisanym rozmiarem? chyba nie, bo nie ma
        gdzie dać cyferek...)
        Ja wszystkie moje druciano-włóczkowe skarby trzymam w tekturowym pudle z
        pokrywą z Ikei.
        Miłego weekendu,
        LH
        • kajmy Re: "Oprzyrządowanie" 17.04.04, 10:24
          lady_huncwot napisał:

> Część tych akcesoriów to gadżety, wymyślone przez specy od marketingu...
          > Chociaż jak widać - mnie akurat kusi ta miarka do drutów.
          > (czy zdarzają się druty na żyłce z opisanym rozmiarem? chyba nie, bo nie ma
          > gdzie dać cyferek...)
          > Ja wszystkie moje druciano-włóczkowe skarby trzymam w tekturowym pudle z
          > pokrywą z Ikei.
          > Miłego weekendu,
          > LH

Może masz rację. Dla osób, które już długo robią i mają wprawę oraz
          doświadczenie, takie nowości nie są tak potrzebne. Ale nowicjuszkom mogą się
          przydać. Zwłaszcza przyrząd do przeliczania oczek i rzędów.
          Co do numeracji na drutch z żyłką to ja akurat takie mam. Numer jest wybity
          przy końcówce druta. Może tego nie zauważyłaś ? Ja też dopiero niedawno
          dostrzegłam, że jest numer. A może nie każdy producent o tym pomyślał.
          Natomiast na drutach do skarpetek niestety nie mam. Ale może dlatego, że bardzo
          stareńkie.

Pozdrawiam
          Krystyna z Rybnika

• lady_huncwot Re: "Oprzyrządowanie" 18.04.04, 13:05
            Ja też zaliczam się do minimalnie zaawansowanych nowicjuszek smile))
            Chyba po prostu mam takie podejście - jak najmniej gadżetów (w robótkach, w
            kuchni, we wszystkich innych dziedzinach).
            Ale, jak już pisałam, ta miarka do drutów to mi bardzo chodzi po głowie smile)
            Pozdrawiam,
            LH
    • malgoha1 Re: "Oprzyrządowanie" 17.04.04, 13:41
      Bożenko nie załamuj się te wszystkie rzeczy widziałam na obrazku.W dość dobrej
      pasmanterii w bielsku kupiłam te ogromne agrafki, igły do wełny i druty wygięte
      do warkoczy.Druty tak jak większość trzymam w szufladzie ale mam ich ok 30-40
      kompletów! jak próbuje znależć parę to zawsze się wkurzam.Druty z żyłką
      niektóre tylko mają numer a do większości używam suwmiarki męża ( ale trzeba
      lecieć po nią do piwnicy)i też przydałaby mi się taka miarka .Spróbuję popisać
      do sklepów internetowych może coś sprowadzą.
      • bomasta Re: "Oprzyrządowanie" 17.04.04, 21:59
        Te akcesoria są ciekawe ale tak naprawdę chciałabym mieć tę miarkę i lupę z
        oświetleniem . Jak będę miała wieści z Niemiec to dam znać ,przede wszystkim
        ile to kosztuje . W tymi internetowym sklepie jest sporo fajnych rzeczy ,ale
        interesują mnie druty do warkoczy ,jak to konkretnie działa . Mogłybyście mi to
        opisac ?
        Pozdrawiam Bożena z Mławy
        • malgoha1 Re: "Oprzyrządowanie" 17.04.04, 22:10
          Gdy robisz wzór warkoczowy szczególnie z dużej ilości oczek ,lub grubej wełny
          musisz połowe oczek przełożyć na drut pomocniczy z przodu lub tyłu robótki i
          wtedy nakładasz te oczka na taki krótki, wygięty drut( ok. 10 cm.)Nigdy nie
          wysunie się i jest poręczny bo krótki.W komplecie sprzedają dwie grubości i nie
          jest to droga impreza a b. przydatna.
          • axsa Re: "Oprzyrządowanie" 18.04.04, 19:27
            Wygięte druty do warkoczy zrobil mój mąz ze starych aluniniowych, a miarkę do
            drutów podpatrzyłam u pani z Austrii. Miala 3 wałki z dziurami. Każda dziura
            oznaczona wybitym jakby nr, a wszystko z modeliny. Dziury zrobione drutami
            posmarowanymi olejem i do gorącej wody, albo piekarnika.
            • kajmy Re: "Oprzyrządowanie" 18.04.04, 21:38
              No proszę, potrzeba jest matką wynalazku. To rozumiem.
              Ja też mam takie małe oprzyrządowanie zrobione przez małżonka.
              Jest to igła do zszywania dzianiny.
              Podczas zszywania tradycyjną igłą, bardzo często przebijamy nitkę.
              Jest to bardzo uciążliwe, zwłaszcza kiedy trzeba taką robótkę jednak spruć, a
              każdej z nas to się zdarza. Owa pomocna igła (dosyć gruba wiadomo) na czubku
              została zaokrąglona za pomocą lutownicy i malutkiej kropelki cyny. Następnie
              łanie oszlifowana. Taka igła już nigdy nie utknie w nitce, ale precyzyjnie
              zostanie umiejscowiona pomiędzy oczkami robótki. Zszywanie jest teraz dużo
              przyjemniejsze i łatwiejsze. Polecam.

Jeszcze jedna podpowiedź na miarkę do drutów.
              Do tego też przyda się mąż lub inny mężczyzna posiadający wiertarkę.
              Wystarczy jakiś kawałek drewna,(który można ciekawe obrobić lub nie)i za pomocą
              wiertarki i wiertełek różnej grubości odpowiadającej naszym drucikom wywiercić
              otworki, które potem również można sobie opisać.

Zapraszam do dalszego dzielenia się własnymi pomysłami, które ułatwiają Wam
              ręczne robótki.

Pozdrawiam
              Krystyna z Rybnika
              • malgoha1 Re: "Oprzyrządowanie" 18.04.04, 21:59
                Ja z igłą postąpiłam podobnie, oszlifowałam gruba igłę na szlifierce.Ale te
                igły oryginalne mają uszko z żyłki i wchodzi nawet najgrubsza wełna, a druty do
                warkoczy kosztowały 4.60 komplet , są to chyba 4 i 6 (nie mam miarki) i nie
                warto zawracać sobie głowy wynalazkami.
        • grrrrw Re: "Oprzyrządowanie" 24.01.05, 21:05
          www.coudre-broder-tricoter.com/loupe/loupedemetier.asp
    • agator13 Re: "Oprzyrządowanie" 19.04.04, 12:06
      W Warszawie jak na razie (i według mnie) najlepiej zaopatrzona jest pasmanteria
      w Galerii Mokotów. Są tam prezróżne cuda ale nie jestem pewna, czy to czego
      szukacie akurat tam jest. Widziałam swego czasu przelicznik oczek a i cudeńko do
      mierzenia drutów chyba też. Ceny włóczek niestey nie są niskiie (ale wybór
      niesamowity-czasem problem jest tylko z ilością) wiec takie gadżety też mogą być
      drogie.
      • lady_huncwot Re: "Oprzyrządowanie" 19.04.04, 12:37
        Tam też pytałam o miarkę do drutów (jakieś pół roku temu) i niestety nie mieli.
        Ale przy okazji zajrzę tam ponownie i jak coś znajdę, to dam znać smile
        Pzdr,
        LH
        • mewus Re: "Oprzyrządowanie" 10.05.04, 16:39
          Znam tę pasmanterię bardzo dobrze i jakiś czas temu na 100% widziałam tam
          miarki do drutów. Nie zdecydowałam się, bo wydała mi się bardzo droga, a tylko
          niektóre z moich drutów nie są oznaczone. Może skuszę się innym razem.

Pozdrawiam, Ewa
    • lady_huncwot Do obejrzenia - miarka do drutów 21.04.04, 11:44
      Jak w temacie, jeśli ktoś chce rzucić okiem o co chodzi:
      www.patternworks.com/PWShopping/partsview.asp?action=lookup&partno=300031&subject=U35&catpos=7
      (bywają też w trochę innej formie, do obejrzenia np. w burdowych "Drutach i
      Oczkach" cz. I.
      Pzdr,
      LH
      • jolate Re: Do obejrzenia - miarka do drutów 23.04.04, 07:49
        Znalazłam stronę poprzez którą można zamówić z Niemiec akcesoria ,włóczki
        itp.Jest to sklep internetowy -polski -ma swoją siedzibę w Częstochowie nazywa
        się "Świat Babci Ewy "
        adres - www.swiatbabciewy.pl/main/link.html
        a pod adresem poniżej pokazana jest miarka do drutów trochę inna niż w "Drutach
        i oczkach" ale chyba również sensowna.
        www.coatsgmbh.de/de/1/prokniregabs.html
        Pozdrowienia Jolate

• ka_thy Re: "Oprzyrządowanie" 23.04.04, 10:33
      Witam, jesli chodzi o miarki do drutów to ja niejednokrotnie widywałam takowe u
      siebie w osiedlowym sklepie. Nie myślałam nigdy o zakupie, bo ja uzywam zwykle
      do tego celu suwmiarki (jeśli w ogóle używam, przeważnie już na oko widzę jaki
      to rozmiar druta).

Co do innych akcesoriów to posiadam w domu igłę do zszywania dzianin, długą,
      grubą, z tępym czubkiem. Ale używam jej jedynie do przyszywania ściagacza przy
      szyi bo pozostałe szwy to zszywam szydełkiem. Z rzeczy które sobie bardzo
      chwalę to mam świetne agrafki, długie plastikowe, tak mniej więcej 10 cm
      długie, dobre jeśli trzeba zostawić oczka w zapasie. Posiadam tez zwijarkę do
      włóczki, używam jej baaardzo rzadko, bo już chyba się nie spotyka włóczki
      sprzedawanej w pasmach.

Co do zaopatrzenia, to w Krakowie znam dwie pasmanterie wyposażone w przeróżne
      zagraniczne gadżety - na Szewskiej i w M1. Ale co w nich jest konkretnie to nie
      wiem, ale moge popatrzyć przy najbliższej okazji. Tak jak popatrzę czy są te
      miarki u mnie na osiedlu.
    • jolate Re: "Oprzyrządowanie" 10.05.04, 06:53
      Wracam do "starego" tematu - oprzyrządowanie - na stronie którą podałam kilka
      dni temu lunga.da.ru/ jest podtytuł - akcesoria - w tym miejscu jest
      miarka do liczenia rzędów i oczek jakby ktoś gdzieś w jakimś sklepie zauważył
      proszę o wiadomość.

Pozdrowienia z bardzo porannej i zachmurzonej jeszcze bardziej Warszawy

Jolate
    • jolate Re: "Oprzyrządowanie" 10.05.04, 06:56
      Oczywiście dział nazywa się ..."uroki wiazania"... dopiero tam są akcesoria..
      • malgoha1 Re: "Oprzyrządowanie" 10.05.04, 12:37
        O to właśnie chodzi .Buuu oni mają a ja nie.Może trzeba szukać na wschodzie a
        nie na zachodzie.Wsklepie internetowym Mulinka odpisali mi że moze będą. Jakby
        więcej osób się pytało to może by mieli większą motywację.Napiszcie do nich.
    • aniabla7 Re: "Oprzyrządowanie" 25.01.05, 09:49
      A ja mam pytanie odnosnie oprzyrządowania: czy spotkałyście się z czyms takim
      jak końcówki do drutów. Robiąć serwetki na 3 czy 4 drutach muszę zabezpieczyć
      drut żeby mi oczka nie spadły z drugiej strony, Koncówki muszą byc ruchome
      abym, je mogła zdjąć. Do tego czasu używałam koreczków od zastrzyków, ale mój
      zapas powoli sie wyczerpuje i byłabym chętna na coś nowego.
      • maksi Re: "Oprzyrządowanie" 25.01.05, 11:37
        Witam,

ja w tym celu używałam gumki takiej do ołówków pociętej na kostki lub też gumki
        recepturki zawiniętej na końcu.

Pozdrawiam
        Agnieszka
        • s1korupka Re: "Oprzyrządowanie" 25.01.05, 14:22
          KOńcówki do drutów, druty do warkoczy, liczniki oczek i rzędów, naparstek do
          wzorów norweskich, szpulki i in. są w pasmanterii w Chorzowie-"Bajkowe
          włóczki", czy jakoś tak. Byłam, widziałam i kupiłam.Mieli też sprowadzić miarkę
          do próbki obliczeniowej. Dokładne namiary mogę podać wieczorem(nie znam
          Chorzowa, więc nie pamiętam nazwy ulicy, ale się dowiem). Pisałąm o tym sklepie
          w wątku o akcesoriach, specjalizują się we włóczce Schanchemair, mają katalogi
          do zamówienia tego czego nie ma na stanie, duży profesjonalizm.
          Kasia.
        • s1korupka Re: "Oprzyrządowanie" 25.01.05, 14:24
          KOńcówki do drutów, druty do warkoczy, liczniki oczek i rzędów, naparstek do
          wzorów norweskich, szpulki i in. są w pasmanterii w Chorzowie-"Bajkowe
          włóczki", czy jakoś tak. Byłam, widziałam i kupiłam.Mieli też sprowadzić miarkę
          do próbki obliczeniowej. Dokładne namiary mogę podać wieczorem(nie znam
          Chorzowa, więc nie pamiętam nazwy ulicy, ale się dowiem). Pisałąm o tym sklepie
          w wątku o akcesoriach, specjalizują się we włóczce Schanchemair, mają katalogi
          do zamówienia tego czego nie ma na stanie, duży profesjonalizm.
          Kasia.
          • belara Re: "Oprzyrządowanie" 25.01.05, 14:44
            We Wroclawiu prawie wszystkie "urzadzenia" do robotek mozna kupic na Kolejowej
            (kolo Zielinskiego)
            Pozdrawiam
            Beata
            • ksantypa30 Re: "Oprzyrządowanie" 25.01.05, 15:02
              a gdzie takie oprzyrządowanie mozna kupić w necie??
              W moim mieście pasmanterie raczej nie są w to zaopatrzone zresztą ja nie mam na
              tyle czasu by biegać po wszystkich. łatwiej mi kupić przez net
    • grrrrw Re: "Oprzyrządowanie" 25.01.05, 21:22
      www.coudre-broder-tricoter.com/accessoirtricot/protegepointe.asp
    • malgorzata117 Re: "Oprzyrządowanie" 30.01.05, 22:56
      Małgosiu, czy masz już nawijarkę do wełny?
      Bo jeśli nadal jej poszukujesz, to popatrz na to:

www.allegro.pl/show_item.php?item=40969205
      Sprytne urządzenie, nie?

Pozdrawiam
      Małgorzata (117)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka