Dodaj do ulubionych

sweter z włóczki "Kotek"

16.02.11, 14:58
O ile znam tą włóczkę, uwielbiam i dziergam z niej od wielu lat... to nigdy nie zrobiłam z niej swetra. Zabawki, drobiazgi, ubranka dziecięce owszem - na to nadaje się świetnie. Ale w dużym formacie... nie jestem pewna. Czy ktoś może poratować mnie doświadczeniem w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • fiubzdziuu_1 Re: sweter z włóczki "Kotek" 16.02.11, 15:42
      Ja mam fatalne wspomnienia związane z Kotkiem. Zmechacił się już podczas dziergania. Dzianina nie przepuszcza powietrza, więc człowiek poci się jak szalony. Szkoda czasu i roboty.
    • nisiaczek28 Re: sweter z włóczki "Kotek" 16.02.11, 17:13
      Moja mama zrobiła dla mnie sweter z tej włóczki:
      welnianeeldorado.blox.pl/2010/11/Turkusowy-motyl.html
      Nosi się świetnie, nie zmechacił się, jest ciepły, ale podobno wszystko zależy od koloru tej włoczki. Jedne sie mechacą, inne nie...
    • mim_maior Re: sweter z włóczki "Kotek" 16.02.11, 17:19
      Ja robiłam z tej włóczki dużo różnych rzeczy - niektóre szybko się mechaciły, inne do dziś trwają w niezmienionej niemal formie! Może to zależy od partii, ale nigdy nie wiesz, na jaką trafisz. Cieszę się jednak, że mogę teraz robić z lepszych gatunkowo włóczek, bo nawet w robocie są przyjemniejsze. Choć "Kotka" wspominam z sentymentem, zwłaszcza za wybór kolorów, cenę i dostępność.
    • mimix Re: sweter z włóczki "Kotek" 17.02.11, 13:36
      Ja zrobiłam z niej sweterek na drutach dla syna. Niestety, choć robiło się z niej przyjemnie, to mechaciła się juz podczas roboty. Sweterek szybko stracił formę, powyciągał się, zmechacił i wyglądał brzydko. Szkoda czasu i roboty. Kolor swetra był zielony ciemny.
      Jeżeli chcesz zrobić duży swetr, to odradzam, warto trochę dołożyć i kupić włóczkę, która nie jest tak nietrwała
      • ajlii Re: sweter z włóczki "Kotek" 19.02.11, 12:12
        To nie jest kwestia ceny, tylko kilku kg włóczki Kotek która leży mi w pudłach i kusi ilością kolorów idealnych do projektu wink
        Ale chyba zrezygnuję z tego pomysłu sad

Nota bene - zabawki szydełkowe z włóczki kotek sprawują się świetnie!
        • fiubzdziuu_1 Re: sweter z włóczki "Kotek" 19.02.11, 13:59
          A myślałaś o szydełkowych koszyczkach? Takich jak robiła Kath:
          www.ravelry.com/projects/kyrelee/crochet-baskets Do łazienki, komody, są idealnym dodatkiem.
        • anty-malgo Re: sweter z włóczki "Kotek" 19.02.11, 16:08
          nie rezygnuj smile Z tym Kotkiem to rzeczywiście zalezy od partii, w zamierzchłych czasach sporo z niej robiłam. Nie nadaje się wg mnie na swetry typu pullover, lub ażurowe, ale na żakiet lub cardigan jersejem lub w sploty może być. Kotek ma ten plus ze wszystko wychodzi równo jak w materiale. Można wykorzystać go jako tester technik i krojów. Gdybys chciała Kotka kupić to bym odradzała, ale skoro juz go masz, to próbuj, próbuj smile
    • nessie-jp Re: sweter z włóczki "Kotek" 28.02.11, 21:41
      Przymierzam się do kupienia dużych ilości Kotka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka