Dodaj do ulubionych

jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej?

25.01.07, 10:16
Poradźcie mi proszę co wpisać do wyszukiwarki, żeby pokazało mi zwykłe domowe
maszyny dziewiarskie, a nie jakieś przemysłowe potwory wink ?

Pozdrawiam,
Kasia
Obserwuj wątek
    • kasiaba1 Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 25.01.07, 10:30
      No właśnie....
      Też kiedyś szukalam i w końcu doszłam do wniosku że nikt nie sprzedaje nowych
      maszyn domowych. Jedyne wyjscie to Allegro i uzywana.
      • jokaer Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 25.01.07, 10:39
        nie wiem czy znajdziesz, ale : kiedyś o tym właśnie pisałam, to co mamy w domu
        to w 98 % są

APARATY DZIEWIARSKIE

i próbuj szukać pod tymi hasłami w necie obcojęzycznym również, czeska jest
        DOPLETA ( nazwa firmy)

----
        dagmargallery.republika.pl
    • jokaer Re: dopleta 25.01.07, 10:52
      właśnie taka dopletę mam, ale ostatnio ktoś pisał, że stał sie posiadaczem doplety

----
      • lady_huncwot Re: dopleta 25.01.07, 12:07
        A jaki masz model?
        Pytam, bo gdzieś wypatrzyłam używaną na sprzedaż, ale chciałabym żeby robiła
        ściągacze - czyli musi być dwupłytowa, tak? Jak to poznać po zdjęciach?

W życiu nie widziałam takiej maszyny na żywo, stąd pytania "od podstaw" wink
        • jokaer Re: dopleta 25.01.07, 12:37
          tak, żeby zrobić normalny ściagacz i wszystkie inne wzory gdzie potrzebne jest
          naprzemiennie oczko lewe oczko prawe, potrzebne są dwie płyty;
          czyli od razu widać , można robić na jednej płycie ( dżersej)
          i właśnie na dwóch ( śąciągacze, patentowe itp.)

ja mam Dopletę 380 , chyba właśnie taką jak na tym zdjęciu. Kupiłam ją prawie 20
          lat temu i sporo na niej robiłam jak byłam na urlopie wychowawczym;

niedawno ją wyciągnęłam i zrobiłam córce swetr ale umęczyłam się jak nie wiem co
          (ten problem przewija się przez wszystkie wątki o maszynie dziewiarskiej na tym
          forum)

ja to w ogóle często robiłam ściągacze na maszynie do dzianiny ręcznej;

co do samej maszyny;
          z maszynami to jest tak , albo są absolutnie dobre i nic im się nie dzieje albo
          czasami mają jakiś feler;
          właśnie tak jest z moją;

przynajmniej tak mi się wydaję , że coś żle przerabiają mi sie na niej niektóre
          wzory ( tzw.patentowe), no właśnie na dwóch płytach, ale różnie to bywało
          i w końcu czasem myślałam , że to jednak ja źle coś robiłam.

instrukcji nie ma do nie po polsku, przynajmniej nie było, ja sobie sama z
          czeskiej instrukcji sporo przetłumaczyłam i udało mi się ją samej ! (mąz był
          pełen podziwu , oj chwalę się smile) uruchomić;

ale w ostatecznym rozrachunku zapisałam się wtedy na kurs dziewiarski jeszcze
          prowadzony prze tzw. Zakład Doskonalenia Zawodowego i sporo sie nauczyłam przede
          wszystkim rzeczy dziewiarskich

acha na tej mojej nie mogę robić klasycznych wzorów żakardowych sad

----
          • bfo2000 Re: dopleta 13.05.15, 13:23
            Witam
            Kupiłem maszynę dopleta 191 dwupłytową. Proszę tylko o instrukcję jak robić zwykły wzór czyli jeden rząd oczka prawe, kolejny oczka lewe. Chodzi mi o ustawienia wszystkich przełączników na suwakach. Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź.
        • malgoha1 Re: dopleta 25.01.07, 13:02
          Kasiu tu masz dwupłytową
          www.allegro.pl/item159619723_maszyna_dziewiarska_dopleta_382_.html
          a tu masz jednopłytowa
          www.allegro.pl/item158395379_maszyna_dziewiarska_moda.html
          Na allegro często są w sprzedarzy
          Małgorzata
          • lady_huncwot Re: dopleta 25.01.07, 13:20
            A dzięki, już rozumiem różnicę - albo jedna "sztacheta" albo dwie wink
        • igawroc82 Re: dopleta 25.01.07, 13:47
          Kiedyś kupiłam Dopletę na allegro i była niedziałająca. Jeśli kupujesz po kimś,
          najlepiej odbierać osobiście i sprawdzić czy działa zanim zapłacisz. Ja już
          drugi raz nie popełniłam tego błędu tongue_out
          • lady_huncwot Re: dopleta 25.01.07, 13:52
            To może być trudne - w grę wchodziliby wtedy tylko sprzedający z mojego miasta
            no i nie wiem, czy potrafiłabym rozpoznać od razu czy wszystko działa dobrze...
            • jokaer Re: kupno 25.01.07, 15:30
              przyznam , że ja ta swoja kupiłam całkowicie w ciemno, nic nie wiedząc
              o aparatach ani maszynach i chyba miałam szczęscie;

ale igawroc dobrze pisze, że raczej trzeba obejrzeć;
              ale
              w myśl zasady szukajcie a znajdziecie, może kogoś znajdziesz majacego pojęcie
              i mógłby Ci osobiście pomóc;

----
    • lady_huncwot jeszcze jedno pytanie 26.01.07, 18:01
      Jak zrobić ściągacz jeśli ma się jednopłytową maszynę?
      Dorabia się ręcznie?
      Jak wygląda takie połączenie maszynowej i ręcznej robótki?
      • jokaer Re: jeszcze jedno pytanie 26.01.07, 20:39
        niestety nie da się normalnego ściagacza zrobic na jednej płycie, można zrobić
        oszukiwany ale to nie to samo- to nie bedzie normalny sciągacz-

ja robiąc ściagacze na dwóch płytach robiłam oddzielnie sciągacz a potem
        doszywałam go do dzianiny takim ściegiem specjalnym łapanie za oczka, nie bardzo
        umiem go wytłumaczyć, w zasadzie technika jest taka przy zakanczaniu sciagacza igłą;

----
        • qanna Re: jeszcze jedno pytanie 26.01.07, 23:29
          Jak się uprzeć, to można na jednopłytówce zrobić oczka prawe rozdzielone jakby
          mereżką (podobne to do clapotis) i po zrobieniu podnosić z tej mereżki oczka
          lewe jak przy repasacji pończoch. Jeżeli ta mereżka jest na szerokość jednego
          oczka i tak pozostawiona, to mamy tzw. oszukany ściągacz. Nie jest on ani
          ładny, ani praktyczny. Szybko odkształca się.
        • izabelski Re: jeszcze jedno pytanie 28.01.07, 00:47
          moja babcia raobila tak - , ze spusczala co 2 czy trzecie oczko i przerabiala
          go na szydelku - ale ona miala badzo wprawna reke do robotek recznych
          ja wolalam na jednoplytowej masynie robic sciagacz osobno na drutach
    • hanusia24 Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 27.01.07, 19:47
      Witam.
      Dobrze się składa, bo jeżeli szukasz bardzo dobrej maszyny, to ja właśnie taką mam na sprzedaż.
      Jest nowa z całym oryginalnym wyposażeniem w firmowym kartonie, nigdy nie używana z funkcją szycia ściegiem owerlock firmy TOYOTA.
      Model 3405 DES (jeden z najwyższych modeli SL ).
      Pozdrawiam
      • qanna Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 27.01.07, 20:47
        Czy to jest maszyna dziewiarska?
        • hanusia24 Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 27.01.07, 21:09
          Witam.
          Jest to maszyna do użytku domowego lub też jeżeli zajdzie taka potrzeba w firmie krawieckiej lub zakładzie.
          • lady_huncwot Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 28.01.07, 19:23
            Hanusia, dziękuję za odzew, muszę szukać czegoś zdecydowanie niżej budżetowego,
            no i chodzi mi tylko o maszynę dziewiarską.
    • hanusia24 Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 27.01.07, 21:43
      Jest to overlock 4-nitkowy,
      posiada regulację szerokości i długości ściegu,
      możliwość szycia ściegiem rolującym,
      wolne ramię,
      funkcja "mereszki",
      bardzo łatwa obsługa,
      gratis oryginalne nici do overlocka, metalowe stopki, pudełko do przyborów.
      • igawroc82 Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 28.01.07, 11:57
        Czyli to jest maszyna do szycia a nie dziewiarska
    • elzbieta.polesie Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 28.01.07, 14:54
      Miła Kasiu! Miałam taki sam problem jak Ty, ale w listopadzie na Allegro
      kupiłam używaną dwupłytową maszynę VERITAS 360, wg mnie jest doskonała dla
      osoby początkującej w tej dziedzinie. Instrukcję obsługi zdobyłam dzięki
      Forumowiczom i teraz szlifuję swoje umiejętności, a można na tej maszynie
      wydziergać prawdziwe cuda. Metodą prób i błędów - a jest to świetna zabawa ,
      udało mi się już "obdziergać" całą rodzinę. Mój "veritasik" robi ściągacze,
      ażury, warkocze itp. więc właściwie czego trzeba więcej na domowe potrzeby?
      Polecam ten typ dla początkujących.
      • lady_huncwot Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 28.01.07, 19:19
        Dzięki za info, dopisuję hasło "Veritas 360" do listy poszukiwań smile
    • ela3s znalazlam na allegro 30.01.07, 17:28
      aukcja.onet.pl/show_item.php?item=162210274
      • elzbieta.polesie Re: znalazlam na allegro 30.01.07, 19:09
        Nie jestem znawcą maszyn dziewiarskich, ale wydaje mi się, że ten typ, to
        maszyna jednopłytowa, więc nie robi ściągacza. Zdecydowanie polecam dwupłytową.
        • anin Re: znalazlam na allegro 31.01.07, 09:29
          Jest to prosta maszyna dziewiarska jednopłytowa "Moda". Niestety nie można na
          niej robić ściągacza.
          Ja osobiście na takiej maszynie robię wzory żakardowe oraz gładkie. Do ażurów i
          ściągaczy używam tak jak i inne osoby maszyny dwupłytowej (empisal 360 plus
          przystawka empisal 50). Tak jak pisały inne osoby można trafić na maszyny w
          różnym stanie. Jak kupiłam na allegro - w aukcji były licytowane dwie maszyny
          (dwupłytowe) po likwidowanym zakładzie dziewiarskim. Jedna z nich działa dość
          dobrze natomiast druga stoi sobie w pudłach i czeka. Inna sprawa której nikt
          jeszcze nie poruszył to sprawa serwisu i części - zwłaszcza igieł. O ile można
          bez problemu kupić igły do Mody to z innymi już jest problem. Podobnie sprawa
          instrukcji. W moim przypadku większość umiejętności to metoda prób i błędów
          oraz oglądanie rysunków w skróconej instrukcji obsługi (tylko taką posiadam).
          Ale jak to mówią dla chcącego nic trudnego.

Pozdrawiam Anin
          • bewab Re: znalazlam na allegro 31.01.07, 11:00
            anin napisała:

Inna sprawa której nikt
            > jeszcze nie poruszył to sprawa serwisu i części - zwłaszcza igieł. O ile
            można
            > bez problemu kupić igły do Mody to z innymi już jest problem. Podobnie sprawa
            > instrukcji. W moim przypadku większość umiejętności to metoda prób i błędów
            > oraz oglądanie rysunków w skróconej instrukcji obsługi (tylko taką posiadam).
            > Ale jak to mówią dla chcącego nic trudnego.

a gdzie można kupić igły i inne częśći do MOdy? jest gdzieś jakiś serwis?
            szukam licznika do oczek, bo w moim komplecie nie było, no i zamek się trochę
            zacina - tak to jest z odkupowanymi od kogoś
            >
            > Pozdrawiam Anin
            • anin Re: znalazlam na allegro 31.01.07, 18:47
              Witam
              Niewiem skąd jesteś ale ja igły do mody kupowałam w Warszawie na Targowej 47
              (maprzeciwko bazaru). Co do licznika i zamka to równiez jest tam serwis także
              możesz spróbować się dowiedzieć (w ksiązce telefoniczj=nej znajdziesz telefon).
              Ja ze swojej prkatyki wiem że jesli zamek sie zacina to nalezy delikatnie
              przeczyścić zaróno zapadki zamka jak i igły (ja odkurzam odkurzaczem)a potem
              delikatnie zwilżona w oleju do maszyn szmatką przetrzeć kolanka igieł.
              • bewab Re: znalazlam na allegro 02.02.07, 08:24
                dzięki za odzew, wprawdzie do warszawy mam kawałek -jestem z opolszczyzny- ale
                rzeczywiście spróbuję rozwiązać problem przez telefon
                i tu mam wielką prosbę jesli jesteś posiadaczką książki tele ze stolicy czy
                mogłabyś (może ktoś inny?) poszukać tego numeru i podać go na forum? może
                przyda się nie tylko mnie?
                pozdrawiam
                bewab
                • anin Re: znalazlam na allegro 05.02.07, 08:50
                  Madziar Wojciech Zakład Usługowy Sklep- Zaplanuj trasę
                  03-729 Warszawa, ul. Targowa 67 /10a - woj. mazowieckie
                  tel. 022 619 94 77, fax 022 619 39 83

a tak a propo topolecam (bez żadnej złośliwości) do wyszukiwania adresów i
                  telefonow w innych miastach www.pkt.pl i www.pf.pl
                  pozdrawiam anin
                  • bewab Re: znalazlam na allegro 05.02.07, 09:11
                    wielkie dzięki
                    pozdrawiam
                    bewab
    • bewab Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 31.01.07, 10:57
      ja również długo szukałam i znalazłam tylko na allegro, oczywiście uzywaną.
      jest to maszyna dziewiarska Moda typ ADA z przystawką - takie tez są.
      Jednopłytówka do której dołącza sie przystawkę i można robić ściągacze,
      co do kupna to rzeczywiście nie warto kupować w ciemno chyba że się ma duuuże
      szczęśćie, moja była bardzo przereklamowana w opisie aukcji i oczywiśćie
      niesprawna i co najważniejsze bez instrukcji obsługi!, dużo nerwów mnie
      kosztowało uruchomienie jej, jeśli masz okazję to najpierw obejrzyj w realu.
    • elzbieta.polesie Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 08.02.07, 01:05
      Witaj Kasiu! Na Allegro jest aktualnie dwupłytowa maszyna dziewiarska VERITAS
      360
      www.allegro.pl/item164850678_maszyna_dziewiarska_veritas_360_bcm_.html,
      w listopadzie kupiłam też na Allegro taka samą, mam do niej instrukcję obsługi,
      więc jeżeli będzie Ci potrzebna chętnie Ci ją wyślę. Ja ze swojego Veritaska
      jestem zadowolona, zrobiłam juz kilkanaście rzeczy.
      • lady_huncwot Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 08.02.07, 18:09
        dzięki za link smile

Dziewczyny, mam jeszcze jedno nieśmiałe pytanie - czy taka maszyna to jest
        urządzenie elektrycznie...?
        Jestem totalnym lamerem, nigdy nie widziałam maszyny dziewiarskiej na oczy.
        • elzbieta.polesie Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 08.02.07, 22:40
          Nie, ona nie jest elektryczna. Myślę, że skoro po raz pierwszy będziesz
          dziergała maszynowo, to chyba lepiej zacząć od takiej najprostszej, a potem
          przejść na wyższy etap wtajemniczenia, czyli działać na elektrycznej.
          Elektryczne są sporo droższe, a jeszcze nie wiadomo czy w ogóle spodoba Ci się
          to zajęcie.
    • ataner35 Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 12.02.07, 19:41
      Dziewczyny przeczytałam wszystkie wasze posty . Może któras z was mi podpowie
      co sie dzieje z moja maszyną do swetrów ,zacina sie przy robieniu w prawą
      strone igły nie chca sie chować cieżko jest przeciągnać do końca .Powiem że
      posiadaczką maszyny jestem od niedawna dostałam ją od osoby starszej , której
      nie znam i nie umie sie dopytac co i jak .Nawet nie miałam pojęcia jak się do
      niej zabrać i koleżanka mi pokazała .Zrobiłam dwa sweterki i na kamizelce już
      było cięzko . MOże to spowodowane jest tym ,że długo była nie używana . Prosze
      poradzcie
      • igawroc82 Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 12.02.07, 20:58
        Prawdopodobnie masz skrzywione blaszki od spodu suwaka ale pewności nie mam smile
        Obejrzyj dokładnie suwak bo jeśli to się dzieje tylko w jedną stronę to jest to
        jego wina.
      • qanna Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 12.02.07, 21:36
        Maszynę trzeba, na dzień dobry, odkurzyć, przemyć zamki naftą i posmarować
        oliwą do maszyn w miejscach, gdzie przechodzą główki igieł. I zamki zawsze
        powinny być wilgotne od tej oliwy. Zanieczyszczenia usuwaj pędzlową szczoteczką
        (najlepiej taką od farbowania włosów). Radzę Ci poszukać instrukci do twojego
        modelu. Tam znajdziesz podstawowe informacje. Napisz, jaka to maszyna.
        Powodzenia
        • ataner35 Re: jak szukać w necie maszyny dziewiarskiej? 12.02.07, 23:36
          na istrukcji przybita jest pieczątka o treści
          Instrukcja zastępcza do maszyny dziewiarskiej - MODA- a na instrukcji pisze
          Kaszubka -wyprodukowana Gdansk -Oliwa jest to jedno płytowa maszyna . Nawet nie
          miałam pojęcia ,że potrzebne są dwie ,aby robić ściągacz. Ja go robie na
          ręcznych drutach i przekładam na maszynę .A poprzednia właścicielka miała dwie
          płyty i wiem już po co .Zapytam gdzie jest druga , może ją dostanę? Koniecznie
          muszę posmarować i dobrze dbać o nią . Bardzo dziękuję dziewczyny .
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka