Dodaj do ulubionych

Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info

17.04.20, 15:41
Co to jest kwalifikacja wstępna przyspieszona dla kierowców?
Pojęcie kwalifikacji wstępnej funkcjonuje w polskim prawie o ruchu drogowym zaledwie od kilkunastu lat. Jest to następstwem zmian w przepisach i wprowadzenia ujednoliconej formy doskonalenia kierowców zawodowych. Ukończenie kursu jest niezbędne do wykonywania przewozów. Jedną z jego form jest kwalifikacja wstępna przyspieszona. Dowiedz się, czym jest i do kogo jest skierowana.

Kwalifikacja wstępna – podstawowe uprawnienie kierowcy
Wykonywanie dowolnego zawodu wymaga wcześniejszego uzyskania kwalifikacji. Dotyczy to zarówno księgowej, nauczyciela, hydraulika czy lekarza, jak i kierowcy, który zawodowo pracuje w transporcie drogowym. Zanim Polska weszła w skład państw członkowskich Unii Europejskiej do wykonywania takich przewozów wystarczyło uzyskanie prawa jazdy kat. C lub D i ukończenie kursu na przewóz rzeczy lub kursu na przewóz osób. Ujednolicenie przepisów unijnych spowodowało, że kursy te zostały zastąpione kwalifikacją wstępną.

Czym jest taki kurs i jakie są jego warianty?
Kwalifikacja wstępna jest podstawowym szkoleniem niezbędnym do zyskania uprawnień kierowcy zawodowego. Ukończenie takiego kursu nie jest jednak obowiązkiem każdego kierowcy. Obejmuje jedynie tych, którzy rozpoczęli swoją karierę po wejściu w życie dyrektywy unijnej oraz Rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 1 kwietnia 2010 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy.

Obowiązek ukończenia kursu kwalifikacji wstępnej spoczywa na wszystkich osobach, które uzyskały prawo jazdy kat. C lub D po wymienionym w przepisach terminie oraz są w konkretnym wieku. Te dwa czynniki decydują o tym, czy przyszły kierowca powinien ukończyć:
- kwalifikację wstępną,
- kwalifikację wstępną przyspieszoną
- kwalifikację wstępną uzupełniającą,
- kwalifikację wstępną uzupełniającą przyspieszoną.

Czym jest kwalifikacja wstępna przyspieszona?
Spośród czterech wymienionych wariantów kursów kwalifikacyjnych dla kierowców zawodowych kwalifikacja wstępna przyspieszona jest skierowana do najszerszej grupy młodych kierowców, którzy starają się o pracę w tym zawodzie. Podstawowym kryterium jest:
- uzyskanie prawa jazdy kat. C lub C1 po 10 września 2009 r. lub/i
- uzyskanie prawa jazdy kat. D lub D1 po 10 września 2008 r.
Powyższe kryterium obejmuje wszystkie osoby, które jeżdżą samochodem ciężarowym lub autobusem od nie więcej niż 10-11 lat, a chcą to zajęcie wykonywać zawodowo.

Drugim kryterium, którego spełnienie jest wymagane w przypadku kursu kwalifikacji wstępnej przyspieszonej jest uzyskanie minimalnego progu wiekowego. W przypadku kategorii C jest to 21 lat, natomiast w przypadku kategorii D – 23 lata. Z czego wynika taki warunek? Otóż osoby w wymienionym wieku zyskują pełne prawa do dysponowania prawem jazdy określonej kategorii i w przeciwieństwie do kat. D1 czy C1, w ich przypadku nie obowiązują żadne ograniczenia. Ponadto, osiągnięty wiek jest uznawany jako równoznaczny z uzyskaniem odpowiednich predyspozycji psychicznych i dojrzałości. Pozwalają one na ograniczenie szkolenia do minimum wymaganych godzin.

Zakres programowy kursu kwalifikacji wstępnej przyspieszonej
Liczbę godzin oraz zakres programowy i sposób prowadzenia kursu określa wymienione wcześniej rozporządzenie ministerialne. W przypadku kwalifikacji wstępnej przyspieszonej przewiduje się:
140 godzin zajęć teoretycznych, w tym:
- 97 godzin zajęć z wiedzy ogólnej,
- 33 godziny zajęć z wiedzy specjalistycznej,
10 godzin zajęć praktycznych, w tym:
- 8 godzin jazdy w ruchu ulicznym,
- 2 godziny jazdy w warunkach specjalnych (lub godzinę jazdy w symulatorze).
Zakres programowy jest podobny do tego, jaki obowiązuje na kursach kwalifikacji wstępnej z tym, że o połowę mniejsza liczba godzin zajęć wymusza ograniczenie treści do niezbędnych modułów. Standardowo w części ogólnej są poruszane następujące zagadnienia:
- racjonalne kierowanie pojazdem, przepisy o ruchu drogowym,
- znajomość elementów bezpieczeństwa pojazdu oraz zasad ich działania,
- zasady prawidłowego mocowania ładunków,
- zasady optymalnego zużycia paliwa,
- stosowanie aktualnych przepisów obowiązujących w transporcie drogowym.
- obsługa klienta i logistyka,
- zagrożenia związane z transportem drogowym.
Zajęcia na kursie kończą się egzaminem państwowym, który uprawnia do wydania odpowiedniego świadectwa oraz dokonania wpisu w prawie jazdy. Egzamin ma formę testu i składa się z 20 pytań dotyczących wiedzy ogólnej oraz 10 pytań w zakresie części specjalistycznej. Uprawnienia są ważne przez 5 lat.

Kto może uczestniczyć w kursie?
Kurs kwalifikacji wstępnej przyspieszonej jest przeznaczony dla wszystkich kierowców, którzy chcą pracować w zawodzie, uzyskali prawo jazdy po wyznaczonym terminie i osiągnęli wymagany wiek. To jednak nie wszystkie wymagania. Aby wziąć udział w zajęciach i podejść do egzaminu kandydat powinien też:
- być obywatelem RP lub
- przebywać na jej terenie co najmniej 185 dni w roku lub
- studiować w Polsce lub
- być obywatelem innego kraju, ale zamierzać wykonywać przewozy rzeczy na rzecz polskiego podmiotu gospodarczego.
Do uzyskania wpisu jest też konieczne pozytywne przejście badań lekarskich i testów psychologicznych.

Kwalifikacja wstępna przyspieszona dla prawa jazdy C i D
Blok zajęć teoretycznych na kursie kwalifikacji wstępnej przyspieszonej obejmuje w sumie 140 godzin. Zgodnie z zarządzeniem ministra jest on podzielony na dwie części. W ramach 97 godzin kursanci poznają wymienione wyżej zagadnienia z wiedzy ogólnej. Pozostałe 33 godziny teorii są przeznaczone na przekazywanie wiedzy specjalistycznej. To właśnie ten element, którym różnią się zajęcia dla przyszłych kierowców realizujących przewóz rzeczy oraz dla kierowców autobusów, którzy planują wykonywać przewóz osób.

W bloku specjalistycznym mogą się znaleźć między innymi zasady mocowania ładunków, przewozu drewna czy zwierząt, a dla kierowców autobusów – pierwsza pomoc przedmedyczna. Firmy szkoleniowe oferują też możliwość wyboru konkretnych modułów z listy, w celu wzbogacenia wiedzy kierowców o informacje przydatne w danej firmie. Są wśród nich zagadnienia dotyczące między innymi tworzenia wizerunku firmy czy zasad organizacji transportu krajowego lub międzynarodowego.

ABC Szkolenia
Obserwuj wątek
    • mirtommir Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 17.07.20, 15:38
      KW spokojnie można zrobić w Poznaniu w Autodrive. Korzystam z ich usług razem z kierowcami zatrudnionymi u mnie. Nie ma problemów z terminami, szkolenia prowadzone rzetelnie i sprawnie
    • olkomolko Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 03.10.20, 21:18
      KW dobrze można zrobić w Oesie. Ośrodek jak się patrzy. Kurs przeprowadzony sprawnie i bez problemów
    • tomeczekek Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 03.11.20, 11:36
      Jeżeli chodzi o KW to dobre kursy mają tutaj www.oskprogress.pl/. Robiłem u nich prawko kw i szkolenia okresowe. Pełen profesjonalizm
    • matimatimate Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 08.12.20, 09:53
      KW szybko i sprawnie oraz co najważniejsze skutecznie można zrobić w autodrive.com.pl/. Robiłem u nich kurs na prawko i kw, robię też szkolenia okresowe. Zawsze jest ok. Są dobrze zorganizowani i mają dobrych instruktorów
    • jackojaco Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 22.12.20, 12:06
      Kwalifikację wstępna robiłem w Częstochowie na alei NMP 29. Szybko i sprawnie przeprowadzony kurs. Przystępnie prowadzone zajęcia. Spokojnie mogę ich polecić
    • antekman Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 02.02.21, 09:36
      Jeżeli chodzi o KW i inne kursy dla kierowców to w Krakowie dobrym ośrodkiem w tej materii jest OES. Maja cały pakiet kursów dla kierowców. Dobrze szkolą i są elastyczni jeżeli chodzi o terminy.
    • macekmaco Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 03.02.21, 20:59
      Jeżeli chodzi o KW to polecam Autodrive w Poznaniu. Szkolenie łatwe i przyjemne. No i efekt ja należy. Polecam
    • filippp1 Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 03.04.21, 07:15
      Wszystkie kursy dla kierowców zawodowych można zrobić w tym ośrodku www.oes.com.pl. Ja robiłem u nich kat c i KW. Profesjonalnie i rzetelnie przeprowadzone zajęcia no i skutecznie.
    • tomtommy Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 13.05.21, 21:50
      KW można dobrze zrobić w tym ośrodku osk-master.pl/. Szybko sprawnie i rzeczowo. Robiłem u nich prawko o KW jestem mega zadowolony
    • jerzymierz Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 14.05.21, 09:42
      Dobrym ośrodkiem dla kierowców jest Motorex w Olsztynie. Robiłem u nich prawko jakiś czas temu i robię szkolenia okresowe. Mają świetna obsługę i dobrych instruktorów. Nie ma tez problemów z terminami szkoleń.
    • kierkierowca Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 04.08.21, 09:24
      Kursy dla kierowców mają dobrze przygotowane w tym ośrodku www.oes.com.pl/. Robię u nich psychotesty robiłem KW i oczywiście prawko na kat C. Są dobrze zorganizowani. Mają dobrych instruktorów i odpowiedni sprzęt.
    • robirbik Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 10.09.21, 11:58
      W Łomży można zrobić KW w OSK Kamiński. Ośrodek ma cały pakiet szkoleń dla kierowców w ofercie. Mają dobrych instruktorów. Z terminami kursów tez nie ma problemów i co najważniejsze skutecznie i solidnie szkolą. Polecam.
    • tommmmekkk Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 29.10.21, 10:22
      KW i szkolenia okresowe podobnie jak kurs na prawo jazdy robiłem w Oesie. Nigdy nie miałem problemów. Wszystko w jednym miejscu zorganizowane (nawet badania można u nich zrobić) Obsługa miłą i kompetentna, służy radą i są elastyczni jeżeli chodzi o terminy kursów. No i instruktorzy na wysokim poziomie.
    • zonekkkk Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 03.01.22, 12:38
      Wielkie dzięki za namiary na OES. Właśnie zrobiłem KW w tym ośrodku. Szybko sprawnie i bezproblemowo. Dobrze że się zmobilizowałem bo mają być zmiany co niezbyt dobre wróży.
    • tomitomtoo Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 11.03.22, 10:22
      W Gdańsku dobrze prowadzą kursy w Artom. Robiłem tam prawko i KW. Są elastyczni jeżeli chodzi o terminy kursów. Instruktorzy z doświadczeniem i odpowiednim podejściem do kursantów.
    • igorekigi Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 23.05.22, 11:35
      KW szybko i sprawnie można zrobić w OSK Master, Można się dogadać co do terminów, maja dobrych instruktorów. Znają się na swojej pracy
    • kamilkokami Re: Kwalifikacja wstępna przyspieszona. Info 10.06.23, 09:46
      Kwalifikacje czy szkolenia dla kierowców w Radomiu można zrobić w Delcie. Są dobrze zorganizowani. Dobrze szkolą .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka