Dodaj do ulubionych

OES Kraków - którego instruktora polecacie?

IP: *.salwator.net 04.11.08, 13:59
Przede mną praktyczna część kursu, a wybrałam szkołę jazdy OES w Krakowie
(Wrocławska 48). Czy ktoś z Was zna tamtejszych instruktorów i może mi
któregoś polecić? Może nawet istnieje taki, który oprócz kompetencji i dobrego
przygotowania dydaktycznego ma jeszcze poczucie humoru... ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: lalka Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.zax.pl 04.11.08, 18:52
      polecam Wojtka;D, jesli tam jeszcze pracuje, super gosciu, rewelacyjnie sie przy
      nim czułam, no i oczywiscie zdałam;D
      • Gość: qens Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 13:09
        Zajebisty jest Bajer polecam dzisiaj ma z nim jazdę ale będą jaja!!!
        • Gość: :] Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 22:02
          Zdecydowanie:D najlepszy na świecie:p cudne jazdy, dużo śmiechu i egz zdany
          oczywiście:p
          • wiolinka0 Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? 08.12.08, 20:13
            Również polecam Tomka Pawia.
            Jest na prawdę super instruktorem. Na luzie i spokojnie potrafi
            nauczyć jeździć. Jest suuuper. No i co najważniejsze jest skuteczny,
            bo ezgamin też zdałam :)
            Pozdrawiam i polecam,
            Wiola
      • Gość: A Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 23:28
        cześć !! Polecam gorąco TOMKA WOJTUSIAKA ! super instruktor z duuużą cierpliwością, dobrze tłumaczy i ma ogromne poczucie humoru, jestem bardzo zadowolana z jazd z nim, miałam jeszcze wczesniej dwóch instruktorów i mając porównanie Tomek jest najlepszy! Polecam tego instruktora tylko terminy do niego są dłuugie. Pozdrawiam... A
        • Gość: Kasia OES Kraków jak instruktor to Tomek :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.10, 23:34
          Wojtusiak to jest intruktor z którym warto jeździć, naprawde, prawko zdałam za pierwszym razem a przed jazdami o jeździe autem nie miałam zielonego pojęcia, wiec Tomek miał ze mną ciezką przeprawe, ale udało sie :) jestem bardzo zadowolona i batdzo polecam tego instruktora!
        • barabasz_1q Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? 01.02.12, 10:57
          Ja również mogę polecić tego Pana. Jeździłem z nim i naprawdę człowiek o wielkiej cierpliwości.
      • Gość: MISIA Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.11, 15:18
        NIE POLECAM NIKOMU TEGO OSRODKA, BEZNADZIEJNI INSTRUKTORZY, KTORZY NICZEGO NIE WYTLUMACZA DOBRZE, I SZANTAZUJA ZE JAK NIE WYKUPISZ DODATKOWO GODZIN NIE PUSZCZA CIE NA EGZAMIN PANSTWOWY. PORAZKA Z TYM OSRODKIEM!!!!!!!!!!
        • Gość: Wow:D Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 11:16
          co ty kobieto piszesz :D to jest nie prawda. nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Najwyraźniej tobie były takie dodatkowe godziny potrzebne. Pozdrawiam:D
      • Gość: gosc Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.11, 15:40
        tylko i wylacznie pan Wojtek! Przejezdzilem z nim wszystkie 30godzin, bylo super, nauczyl mnie super jezdzic a przeciez to jest najwazniejsze. Do tego wszystkiego mily, sympatyczny i wyluzowany facet!
    • Gość: peliroj Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.ds1.agh.edu.pl 04.12.08, 15:35
      polecam Tomeczka Pawia, najfajniejszy instruktor na świecie!!!!!
      cierpliwy i przewspaniały; medal dla niego, że nauczył takiego wariata jak ja
      :))))))))))))))))
      • Gość: Morelka Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.kolornet.pl 23.01.09, 19:48
        Ja również polecam Tomka Pawia. egzamin zdany bez problemu za 1.
        razem :) super atmosfera kursu, jest bardzo elastyczny, można się z
        nim umówić w kilku punktach w mieście a te dwie godziny mijaja jak z
        bicza trzasnął.
      • Gość: kat Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.ds10.agh.edu.pl 03.06.09, 09:32
        Polecam Andrzeja Bajera
    • Gość: agggga Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.ghnet.pl 03.03.09, 19:14
      cafe cortado co mozesz powiedziec o szkole jazdy która wybrałaś? szukam własnie czegos dla siebie i myslałam o tej szkole, którego instruktura wybrałas i jak Ci się z nim jeździło, pozdrawiam
      • Gość: cafe cortado Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.239.spine.pl 09.03.09, 14:45

Ha! Wróciłam na to forum jako żywa reklama :) Bo dziś zdałam egzamin i to
        wzorcowo! Za radą niektórych szkoliłam się u Tomka Pawia i potwierdzam: warto.
        Ma cierpliwość i dystans oraz poczucie humoru. A co najważniejsze, jest
        skuteczny. A wracając do tematu samego OES, to jestem zadowolona - udało się
        skumulować jazdy w krótkim czasie, tak, by postępy były widoczne niemal
        natychmiast, a cała teoria zajęła tylko 2 tygodnie. A mnie akurat zależało na
        czasie. Co się tyczy instruktorów, to z mojego wywiadu wynika (badania przed
        wyborem instruktora + obserwacje podczas 30 godzin jazdy), że w tej szkole
        raczej wszyscy są solidni - w tym sensie, że nie kończą wcześniej jazdy, albo
        nie uprawiają "prywaty" w godzinach pracy. A poza tym... wszystkim, którzy
        jeszcze mają przed sobą i naukę, i egzamin, życzę POWODZENIA!
        • Gość: mela Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.ghnet.pl 09.03.09, 22:28
          Tylko że Tomek Paw już tam nie pracuje..
          • Gość: PPP Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.10, 13:38
            trafiłem na to forum bo chciałem zasięgnąć informacji na temat instruktora który mi się trafił.
            w sumie umiem jezdzic wiec nie szukalem wczesniej,w kazdym razie jezeli to komus pomoze to TOMASZ PAW pracuje w osk ALBAR ul.Karmelicka 8 i wlasnie na niego trafilem napisze jak bylo naprawde...
            Pozdr.
            • Gość: PPP Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.10, 11:34
              wracam od tematu TOMKA PAWIA
              w przyszlym tygodniu kończę juz NIESTETY jazdy z tym pozytywnym czlowiekiem który wyjasnil mi dlaczego trzeba uwazac na znaki.(mozecie Go zapytac dlaczego)
              Z czystym sumieniem polecam TOMKA osobom które oczekują od instruktora:
              żetelnosci
              punktualnosci
              umiejetnosci przekazywania informacji
              ale tez
              poczucia humoru i luzu.

Jego numer:509-510-520

• Gość: PAW Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.chello.pl 31.08.10, 14:31
            Paw już popuścił i nie robi tam!
    • Gość: nnn Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: 77.236.0.* 03.04.09, 16:53
      orzeszka
      • Gość: A Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: 213.25.205.* 10.08.10, 11:03
        Ja polecam Tomasza Wojtusiaka, świetnie się jeździło, bardzo dobrze uczy i wie na jakie rzeczy zwrócić uwagę które mogą nas spotkać na egzaminie;p
    • Gość: Pola Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.ds10.agh.edu.pl 03.06.09, 09:29
      Jeździłam z wieloma instruktorami z OESu i polecam zdecydowanie Andrzeja Bajera,
      ewentualnie Tomasza Ciastonia
    • Gość: Zazie Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: 149.156.22.* 16.06.09, 11:55
      Polecam Jarosława Ziębę.
      Nauka jazdy z nim to czysta przyjemność i ... cała masa śmiechu :)
      Efekt: egzamin łączony zdany za pierwszym razem :)
    • Gość: renia Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.09, 21:41

szkoliłam się w OES na ulicy Czarnowiejskiej, egzamin zdałam za 2 razem (za 1 nie zdałam bo popełniłam błąd - nie jest to wina egzaminatora!:) i jestem bardzo zadowolona z instruktorów pracujących w tym Ośrodku. Nazwisk nie będę podawać, bo nie wypada, ale gdy zapytasz o Andrzeja, Jarka lub Wojtka - osoba ustalająca terminy spotkań na pewno będzie wiedziała o kogo chodzi:) pozdrawiam i życzę powodzenia!!
      • Gość: free choice Re: OES Kraków - Nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 12:56
        Ośrodek przy ulicy Czarnowiejskiej.
        Wojtek:
        kompetentny,sprawia wrażenie luzaka.
        Ale Wchodząc z nim do samochodu, traci cierpliwość a wraz z nim zdrowy rozsądek.
        Prymitywne odzywki, szarpie pedałami, wyskakuje z samochodu aby pożalić się przez telefon.O coś się pytasz-podważasz kompetencje itp.

Tomasz:
        Nie gorączkuje się,ale też nie szczególnie uważa co robisz.Dzwoni, załatwia interesy ogląda czasopisma i co jakiś czas coś tam burknie że źle to czy tamto.

Osobiście nie polecam tego ośrodka:
        jeśli chcesz się wypisać - robią problemy + 100 zł za wydanie dokumentów.
        • Gość: aldi Re: OES Kraków - Nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 22:44
          Nie polecam instruktora OESu z ul.Śląskiej,pana Ryszarda. Okazał się
          niemiły w stosunku do mnie,jak coś mi nie wyszło na łuku to nazywał
          mnie imbecylkiem. Za dużo się przechwala. Przekładał moje jazdy bo
          coś miał pilnego do załatwienia a tak na prawdę ma romans w pracy.
          Może w stosunku do innych jest miły?
          • Gość: krzysiuu Re: OES Kraków - Nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 13:04
            to jest nie prawda, ja jeździłem z p. Ryszardem i uważam jest świetnym
            instruktorem, dokładnie wszystko tłumaczy na spokojnie, wiem bo orłem nie byłem,
            naprawdę słabo mi to szło ale miałem dużo chęci a p. Ryszard naprawdę dużo dużo
            cierpliwości:)) także mogę go szczerze polecić bo wiem jak ważne jest trafić na
            dobrego instruktora, a swoją drogą prawko mam już w ręce:))
          • Gość: Asia Re: OES Kraków - Nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 14:15
            OES to najlepsza Szkoła jazdy do której mogłam trafić, a Pan Rysiek
            to najwspanialszy człowiek jakiego znam. Cierpliwy, spokojny,
            uczciwy, ma niesamowicie dobre serce ... i wogóle mogę o Nim
            wypowiadać się w samych superlatywach. Nie mogę znieść jak
            jakiś "Imbecylek" tak niesprawiedliwie o Nim pisze. Jak Ci się coś
            nie spodobało, to dlaczego nie powiesz Mu tego prosto w twarz tylko
            piszesz głupkowate donosy, niesprawiedliwie jeszcze oczerniając
            osoby trzecie. Nie pozwole na to żeby, ktoś wypisywał o Nim takie
            bzdury. Ja osobiście nigdy się na Panu Ryśku nie zawiodłam, a jak
            sobie nie radziłam na łuku to cierpliwie mi tłumaczył jak to zrobić,
            żeby było dobrze. Bez mrugnięcia okiem mogę stwierdzić, że gdybym
            miała polecić jakiegokolwiek instruktora to byłby właśnie Pan
            Rysiek. A na koniec jeszcze dodam, że ten niby romans w pracy to
            najśmieszniejsza rzecz, o której słyszałam ... i nawet nie będę tego
            komentować, bo ktoś kto to wymyślił, albo nie jest do końca
            normalny, albo ma bardzo wybujałą wyobraźnię. No ale cóż z ludzką
            głupota i zawiścią jeszcze nikt nie wygrał.
            SZCZERZE POLECAM PANA RYŚKA ZE ŚLĄSKIEJ BO JEST NAPRAWDĘ
            NAJLEPSZY!!!
            • Gość: Kasia Re: OES Kraków - Nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 15:47
              A ja polecam OES na ul.Czarnowiejskiej. Instruktorzy są mili dla
              swoich kursantów. Ja jeździłam z Jarkiem i mogę stwierdzić,że jest
              miły i spokojny. Wszystko tłumaczył po kilka razy jak nie
              zrozumiałam. Zdałam za drugim razem(za pierwszym razem wymusiłam
              pierwszeństwo). Tak czytałam wcześniejsze posty co do romansu i
              wiem,że nikt nie przyzna się do tego.
              Jeszcze raz polecam Ośrodek Szkolenia OES.
          • Gość: Marcin Re: OES Kraków - Nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 09:17
            Właśnie wczoraj zakończyłem część praktyczną z Panem Ryszardem Świstakiem i muszę powiedzieć, że lepiej trafić nie mogłem. Bardzo dobry nauczyciel, przykłada się do swojej pracy. A ty pisząć takie głupoty zastanów się trochę czy dojżałeś/aś żeby wogóle wsiadać za kółko."Powiem wprost" Polecam Ryszarda Świstaka !
          • Gość: Madzia Re: OES Kraków - Nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 16:14
            Mam inną opinię o panu Ryśku!!! Nie miałam wcześniej z samochodami nic wspólnego- wiedziałam tylko gdzie jest kierownica. Pan Rysiek uczył mnie od samiutkich podstaw i jestem z niego zadowolona. Był bardzo miły i życzliwy. Przez 2 godziny było mnóstwo śmiechu i żartów, a przy tym rewelacyjne przygotowanie do egzaminu. Zdałam za pierwszym razem i choć wszyscy znajomi docinali, że taka blondynka jak ja to pewnie będzie zdawać z 30 razy, to zrobiłam prawo jazdy najszybciej z nich wszystkich- wliczając kurs teoretyczny niecałe 2 miesiące i już byłam po egzaminie. Pan Rysiek bardzo dobrze tłumaczył wszystko podczas jazd z nim i zwracał mi uwagę na istotne szczegóły, które są brane pod uwagę na egzaminie. Gdy ktoś pyta kogo polecam, od razu mówię, że OES i pana Ryśka.
        • Gość: egon Re: OES Kraków - Nie polecam IP: *.chello.pl 13.09.09, 13:37
          Co, kiepsko szło i nie zdało się kilka razy pewnie??? :))
        • Gość: Sylwek Re: OES Kraków - Nie polecam IP: *.trzebinia.msk.pl 28.12.09, 20:48
          W 100% sie z Toba... nie zgadzam!! Obecnie jezdze z Wojtkiem i mam o Nim jak
          najlepsze zdanie. Potrafi tlumaczyc, jest cierpliwy, a w przypadkach gdy zrobie
          cos glupiego, czy czegos nie zrobie a powinienem, spokojnie mowi ze to i to bylo
          zle, a powinno byc tak itd.
          A OES to GENIALNA szkola! Swietna atmosfera, mili ludzie i przystepne ceny!
          Polecam:)
      • Gość: marzena Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.multimo.pl 17.09.09, 21:20
        zgadzam się chociaż tylko że ja zdałam za 1 razem;D
        uważam że jest to super szkoła, ja nie maiłam jednych nieprzyjemności,
        cały kurs udało mi się zrobić w 2 miesiące, ja jeździłam z Jarkiem i przyszłam
        na jazdy zielona ale już po 1 spotkaniu zrozumiałam że nie ma co się stresować -
        i tak właśnie było cały kurs
        to była świetna przygoda i zabawa :) nie wybrała bym innej szkoły:)
        • Gość: Zadowolona Asia Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 08:58
          Piszę, bo obiecałam sobie że to zrobię po egzaminie. ZDAŁAM ZA
          PIERWSZYM RAZEM!!! Moim instruktorem był Pan Rysiek i nie ja jedna
          spośród Jego kursantów i kursantek zdałam za pierwszym razem. Gorąco
          polecam Szkołę Jazdy OES i Pana Ryśka jako instruktora.
    • Gość: All polecam Ryszarda Świstaka z OES ul. Śląska 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.09, 08:19
      Polecam instruktora Ryśka Świstak z oes z ul. śląskiej. Jest to najlepszy
      instruktor, byłem jego kursantem i zdałem egzamin za pierwszym razem tak jak
      większość jego kursantów. Naprawdę polecam Ryśka Świstaka.
      • Gość: zadowolony Albert Re: Polecam instruktora Ryszarda Świstaka z OES. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.09, 08:26
        Polecam instruktora Ryśka Świstaka z OES na ul. Śląskiej, jest to najlepszy
        instruktor, wszystko bardzo dobrze tłumaczy, jak się coś zle zrobi to wyjaśnia
        dlaczego tak nie można itp. Byłem jego kursantem i zdałem egzamin za pierwszym
        razem tak jak większość jego kursantów. I jestem bardzo zadowolony że wybrałem
        tego instruktora.
        • Gość: Annucha Re: Polecam instruktora Ryszarda Świstaka z OES. IP: *.cnbop.pl 29.03.12, 10:21
          a ja polecam instruktora Radka Malinowskiego z Warszawy. super gosc nie krzyczy na kursantow jest bardzo cierpliwy i po prostu dobrze uczy jezdzic :)) az szkoda ze tak szybko zdalam ten egzamin i juz z nim nie pojezdze:(
      • Gość: A Re: polecam Ryszarda Świstaka z OES ul. Śląska 4 IP: 213.25.205.* 10.08.10, 11:06
        Ja polecam Tomasza Wojtusiaka, świetnie się jeździło, bardzo dobrze uczy i wie
        na jakie rzeczy zwrócić uwagę które mogą nas spotkać na egzaminie;p
    • Gość: vix Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.chello.pl 10.11.09, 16:54
      OES z ulicy Wrocławskiej?... polecam panią Ewe :)) o!
      • Gość: Ania Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.multimo.pl 14.11.09, 18:05
        Ja ze swojej strony polecam Pawła O. i Ewe ( Obydwoje z Wrocławskiej)
        Zdałam za pierwszym razem :) a jazdy bardzo miło wspominam :)
      • Gość: ewka Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.58.classcom.pl 29.11.09, 15:24
        uważam, że oprócz podejścia instruktora ważne jest podejście przyszłego kierowcy
        jeśli ktoś sam się zraża nie może mieć pretensji do kogoś.
        polecam OES przy ul. Wrocławskiej i instruktora Norbeta jest naprawdę ok :)))
        Udało mi się zdać za 2-gim razem (za 1-szym przez własna głupotę nie zdałam:()
        • Gość: Marek Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.09, 15:27
          Tylko Pan Rysiek Świstak! Polecam , polecam! Wogóle to super szkoła i bardzo
          dobre promocje oferuje - zachęcam do skorzystania wszystkich kandydatów na
          kierowców!
          • Gość: zaczynający Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 06:50
            Chciałbym zapisać się na kurs prawa jazdy do Ośrodka Szkolenia OES
            na ul.Śląską ale czytając te wypowiedzi muszę się zastanowić.
            Albercie polecasz instruktora Ryśka i piszesz, że jest to najlepszy
            instruktor. A jeździłeś z innymi instruktorami? Tak mi się wydaje,
            że Zadowolona Asia, All, Albert i Marek to jedna i ta sama osoba.
            Skąd możecie wiedzieć, że jego wszyscy kursanci zdają za pierwszym
            razem. Może pan Rysiek jest najlepszy ale w romansach tak jak
            napisał aldi. Robi sobie autoreklamę albo to pisze o nim ta jego
            kochanka?!
            • Gość: Midorihato Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.ists.pl 15.12.09, 17:09
              Ja jeżdże z Ewą Leśniak - jestem bardzo zadowolony. PO 16 godzinach jazdy już kumałem prawie wszystko choć do szczególnie rozgarniętych nie należę :-( niestety.
            • Gość: g. Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.09, 18:09
              o jaaaa, oczom nie wierzę....

robiłam kurs u wspomnianego tu Ryszarda Ś. - NIE POLECAM!!
              Nie nauczył mnie niczego. Po 30 godzinach nie miałam pojęcia o jeździe na
              mieście. Mniej więcej 20 godzin z kursu spędziłam na łuku, a i tak nauczyłam się
              na łuku jeździć tylko dlatego, że mój tata miał cierpliwość mnie tego uczyć.
              Wysłuchiwałam podczas kursu, że jestem głupia, że nie nadaję się do jazdy itp,
              itd. Zdarzały się też gorsze wyzwiska. Wystarczył jeden drobny błąd na początku,
              żeby przez całą jazdę się darł - co mnie oczywiście stresowało potwornie - i
              robiłam jeszcze głupsze błędy. Nie mówiąc już o paleniu papierosów w
              samochodzie, mimo moich wielokrotnych próśb, żeby nie palił przy mnie - jestem
              alergiczką, przy dymie nikotynowym czasem nawet zaczynam się dusić.

Tak skrótowo uważam go za niekompetentnego prostaka i chama, NIE POLECAM NIKOMU!!!

Ogólnie zraził mnie do jeżdżenia samochodem na dość długo... Dopiero później
              trafiłam do innej szkoły, innego instruktora i zaczęłam rozumieć, co się dzieje
              na drodze dookoła mnie. Jakby ktoś chciał, mogę podesłać namiary ;)
              • Gość: Gusia Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.09, 19:31
                ja polecam szkołę Twoja Elka , zdałam za drugim razem co uważam za
                duży sukces. instruktor Szymon jest rewelacyjny.
              • Gość: kirs77 Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.ghnet.pl 09.09.10, 18:59
                Hihihi obstawiam ze to nie wina instruktora ze dwadziescia godzin na luku sie spedzilo :), Ryszard napewno nie mowil ze jestes glupia gdyz w regulaminie oesu jest takie zachowanie zabronione - obstawiam ze jest to sciema z twojej strony - skoro mowisz ze tata cie nauczyl hmmm nie wieze :)
                • Gość: miki Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 23:14
                  Regulamin regulaminem a instruktor sobie. Ja miałem również przejścia z Panem Ryszardem i to przez jego naukę oblałem za pierwszym razem. Źle nauczył mnie zajmowania pasa ruchu i zjeżdzania z pasa włączającego się do ruchu, jak coś źle zrobiłem to podnosił głos i krzyczał. Wykłady prowadził jakby mu się nie chciało,jest monotonny i arogancki.
                • Gość: g. Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: 188.33.231.* 11.10.10, 15:51
                  zdziwiłbyś się :D
                  po mniej więcej 4 godzinach na łuku zaczęłam tacie marudzić, że mi nie idzie i żeby ze mną po łuku pojeździł i to wytłumaczył. A ponieważ wcześniej ćwiczył to już z moją mamą i rodzeństwem, mnie też na plac zabrał. Ze dwie takie wycieczki z tatą i na łuku radziłam sobie już całkiem nieźle. Po jakichś 10 h kursowych na łuku przejeżdżałam go bezbłędnie i niemal z zamkniętymi oczami. Mimo to, dalej jeździłam po łuku zamiast po mieście, bo rzekomo do niczego innego w samochodzie się nie nadawałam.
                  Na szczęście, czas i inny instruktor pokazali, że to nieprawda :) prawko mam już od prawie roku i jeżdżę, bynajmniej nie jak typowa baba ;)
            • Gość: Zadowolona Asia Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 09:12
              Oj nie spodobało mi się to co przeczytałam o Panu Ryśku. Nie wiem
              jaki jest dla innych, ale wobec mnie zachowywała się super. Nie
              podpisałam się ani jako Albert, ani All ani Norbert. Jak ktoś nie
              wierzy, że pisała to jedna z jego kursantek, która dzięki jego
              cennym radom zdała za pierwszym razem to już jego problem.
              W razie jakichś wątpliwości czy pytań proszę słać maile na adres
              guapajoa@gmail.com Chętnie szczerze odpowiem jakim instruktorem jest
              Pan Ryszard :-)
              • Gość: g. Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 09:26
                Cenne rady? Typu "daj sobie spokój z tym jeżdżeniem, bo się naprawdę do tego nie
                nadajesz", "ruszaj tą kierownicą, idiotko!" - ja tylko takie pamiętam. I nie
                wierzę w to, co o nim piszesz, nie ze względu na ilość osób, które go tu
                wychwalają, tylko na to, że miałam tę wątpliwą przyjemność jeździć z nim. Ciężko
                mi sobie wyobrazić go jako spokojnego, opanowanego, sympatycznego człowieka, bo
                nie widzę sensu ani logiki w tym, że tylko przy mnie jednej był niesympatyczny i
                agresywny. Prawko mam w kieszeni, zdałam niemal natychmiast po zmianie
                instruktora. Na drodze radzę sobie nieźle, więc moja opinia to nie żale
                sfrustrowanej "kobiety za kierownicą", która 15 raz nie może zdać egzaminu i nie
                odróżnia sprzęgła od hamulca, tylko to, co faktycznie pamiętam z kursu w OES-ie.
                • Gość: a.j Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.play-internet.pl 04.01.12, 10:46
                  Mam takie same wspomnienia ze szkoły OES;(
              • Gość: aldi Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.10, 21:48
                Wróciłem zobaczyć na to forum. Zdałem egzamin na prawo jazdy za
                drugim podejściem ale niestety nie dzięki panu Ryśkowi. Aniu ale to
                prawda co napisałem. Po co miałbym pisać nieprawdę. Mam parę zdjęć,
                które udało mi się zrobić jak romansował. Zastanawiam się czemu taki
                człowiek,zadufany w sobie,który nie pojmuje,że uczy innych robi to.
                Niech sobie znajdzie inne zajęcie a nie krzyczy na ludzi,którzy
                dopiero zaczynają jeździć.
            • Gość: Calineczka Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 16:28
              Nie ma możliwości, żeby wszyscy zdali za pierwszym razem. Egzamin to prócz dobrego przygotowania też trochę szczęścia. Egzaminatorzy są różni i jedni mają większą tolerancję na mniejsze błędy, inni żadnej tolerancji... Ale oczywiście dobre przygotowanie zwiększa nasze szanse- przy każdym egzaminatorze. Ja akurat miałam kurs u pana Ryśka i polecam w 100%. Wybrałyśmy się na kurs we dwie z koleżanką. Ja zdałam za pierwszym, ona za drugim razem. Wydaje mi się to dobra średnia jak na Kraków. Obydwie jeździłyśmy z panem Ryśkiem i polecamy go, bo jest na prawdę świetnym instruktorem. A ten post, że jest nieuprzejmy, że się przechwala... Nie wiem czym, bo nie przypominam sobie, żeby chociaż raz się czymś przechwalał przez te 30 godzin- chyba że takie rozmowy o wszystkim i niczym są dla kogoś przechwalaniem. I ani raz nie był w stosunku do mnie nieuprzejmy. Nie wiem skąd ten człowiek ma tyle cierpliwości. Nie było łatwo mnie nauczyć jeździć i gdyby pan Rysiek chciał coś nieuprzejmie skomentować, albo nawet podnieść głos, to byłoby to uzasadnione. Jednak mu się nie zdarzyło...
              • Gość: ogarnijsie Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.12, 21:00
                Rysiek, jak chcesz, żeby Twoja autoreklama wyglądała wiarygodnie to nie możesz wymyślać takich nicków- pisanych z dużej litery, albo co gorsza imion. Nikt sie tak nie podpisuje! nie możesz też pisać tak super poprawnie i bez emotek, bo ten tekst wygląda jak pismo z urzędu.
    • Gość: mala Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.237.spine.pl 08.01.10, 11:48
      Mariusz i tylko Mariusz :) Jedyny powód dla którego żałuję, że
      zdałam za pierwszym razem, to że nie będę już z Nim jeździć :)
    • Gość: bbbbbbbbbb Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.chello.pl 11.01.10, 23:58
      A.Bajer- "dobra bajera usypia frajera"
    • Gość: deja Re: IP: *.opera-mini.net 01.03.10, 08:32
      Siema. ja sie wybieram wlasnie na kurs i mam pytanie troche z innej beczki. powiedzcie mi ile godzin teorii robia w rzeczywistosci w oesie na wroclawskiej? z gory dzieki.
      • Gość: Speedy206 Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.10, 16:13
        Siema, ja jestem świeżo po zdanym prawku ... Chodziłem oczywiście do OESu na Wrocławską! Świetna szkoła!!! Co do teorii to miałem 2 tygodnie codziennie od pon-pt 2x45min dziennie. Na prawdę świetna szkoła, polecam Andrzeja Bajera - świetny koleś! Egzamin zdany oczywiście za pierwszym razem! Jeszcze raz wielkie dzięki OESiku za wszystko :D

P.S. Teraz tam zaczynam robić też kategorię A ;)
    • Gość: Aga Re: OES Kraków - nie polecam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 23:13
      Ja kurs robiłam w OES-ie na Ul.Śląskiej. Szkoła chyba jest dobra –
      wykłady i praktyka były beznadziejne... jeździłam z instruktorem
      Ryszardem Ś. i jestem bardzo zawiedziona - krzyczał, zdarzało się,
      że mi wymyślał, wysłuchiwałam jaką to idiotką nie jestem, ogólnie
      strasznie nieprzyjemna atmosfera. Nie nauczyłam się wiele, ogólnie
      gość zachowywał się jakby mi łaskę robił, że mogę z nim jeździć.
      Każdy mój błąd był odnotowany niemiłym komentarzem, a nie miałam
      możliwości poprawy - np jak nie wyszedł mi jakiś manewr, to zamiast
      zrobić go raz jeszcze poprawnie, to jechałam dalej i gość się
      dziwił, że dalej nie umiem. No ogólnie masakra. Dodatkowo przez cały
      czas wypisywał smsy do jakiejś laski. Według mnie on ma problemy ze
      sobą, jest zbyt nerwowy, wywyższa się i nie potrafi dobrze nauczyć
      jeździć.
      • Gość: nuśka Re: OES Kraków - nie polecam... IP: *.56.classcom.pl 12.04.12, 13:27
        Zgadzam się w 100%! Wziełam sobie 2 godziny jazdy przed egzaminem i to co mnie spotkało to po prostu paranoja. Jeździłam z bardzo wieloma instruktorami, poniewaz w mojej macierzystej szkole jazdy zmieniali się (jeździłam z 8 innymi).. ale czegos takiego to nie widziałam. Bardzo nerwowa atmosfera, zamiast skupiac sie na jezdzie otrzymywałam niemiłe komentarze i krzyki. Zastanawiałam się czy nie złożyć skargi na owego instruktora, ale na szczescie egzamin zdałam ;)
        • Gość: kjsdbjkfguib Re: OES Kraków - nie polecam... IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.14, 08:45
          Również mam pewne zastrzeżenia do OES'u. Organizacja jazd to jakaś klęska. Osobiście miałam wszystko rozpisane- nic sama nie ustalałam, musiałam się całkowicie dostosować. W innych szkołach często to wygląda tak, że proponuejsz godzinę i oni się zgadzają, albo nie. Ale nie w tym rzecz. Moj chłopak robi równocześnie ze mną i również miał rozpisane wszystkie jazdy z góry na dół. Po czym zaczęli mu przekładać. Zmieniali miejsca i godziny odjazdów, nieraz przez cały tydzień nei miał ani jednej jazdy, po czym w następnym tygodniu także mu odwoływali. Informowali go odnośnie godzin i miejsca czasem nawet nie 24 godziny przed. Przykładowo- dzwonili o 18, że dnia następnego ma się stawić o 9 w takim i takim ośrodku. A ośrodków mają bardzo dużo w Krakowie. Organizacja niby taka dobra, a jednak można trafić FATALNIE.
          • Gość: klient Re: OES Kraków - nie polecam... IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.14, 13:07
            czasem bywa tak, że złośliwością rzeczy martwych jest to, że lubią się zepsuć. Akurat padło na Ciebie, jednak czy nie bardziej się liczy jakość szkolenia niż to, gdzie i skąd możesz jeździć, poza tym zawsze można było powiedzieć "NIE".. Ja miałem instruktora, któremu zmieniali samochody praktycznie co tydzień, ale skończyłem kurs i jestem zadowolony bo instruktor bardzo fachowo podszedł do sprawy. Szkoda, że go nie będzie, bo mówił że w październiku odchodzi..
            • Gość: Kamil Re: OES Kraków - Polecam ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.10.14, 21:02
              POLECAM ! Pełen profesjonalizm : zarówno kobitek w biurach jak i kobitek instruktorek. Byłem ciekaw jak to będzie, nie znałem żadnych instruktorów ,po prostu losowo trafiłem na Eweline Gach. Szacunek i podziw. Obala wszelkie stereotypy ! Zdałem za 1 razem ! Takich kobiet za kierownicą potrzebujemy !
    • Gość: ajot Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.chello.pl 30.03.10, 10:42
      Z czystym sumieniem polecam Andrzeja Bajera z OESu na Wrocławskiej. Naprawdę świetnie uczy, potrafi rozładować nerwy początkującego kierowcy, jest sympatycznie i rzetelnie. Jestem po połowie kursu i najchętniej wcale bym go nie kończyła, tak miło mi się jeździ:)

Ogólnie jak na razie mam bardzo dobre zdanie o OESie, polecam.
    • Gość: ita Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.comarch.com 30.03.10, 17:12
      A z ośrodka na ul. Śląskiej kogo byście polecili (poza panem
      Ryśkiem, o którym już dość opinii jest powyżej) :)
      • Gość: oes Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: 81.219.151.* 31.03.10, 14:09
        Może ktoś miał do czynienia z Golańskim Jerzym ze Sląskiej???Jeśli tak to proszę
        o jakieś opinie spostrzeżenia lub zażalenia.
        • Gość: Gość Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.chello.pl 18.11.10, 20:20
          Ja mam do czynienia ;) Jest bardzo bardzo bardzo cierpliwy. I nie krzyczy, ale dokładnie tłumaczy. Polecam w 100%.
      • Gość: amator Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.10, 17:11
        Można sobie wybrać instruktora niekoniecznie odjeżdzającego z
        ul.Śląskiej. Z OESu odjeżdzają również z Kleparza i z
        ul.Wrocławskiej.
        • Gość: Norbert OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: 149.156.173.* 08.04.10, 10:32
          A co możecie powiedzieć o Norbercie Kowalczyku? Polecacie go? bardzo proszę o
          jakieś informacje
          • Gość: ż.. Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.05.10, 20:03
            jeździłam z nim i jak dla mnie super. Spokojny miły dobrze tłumaczy. Zdałam za pierwszym razem. Ja jak najbardziej polecam.
          • Gość: Kate Re: OES Kraków kat. A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 20:45
            Na jakim poziomie jest nauka jazdy na kategorię A? I jacy są instruktorzy? Nie chcę wydawać pieniędzy i być niezadowolona
    • Gość: ajot Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.chello.pl 27.04.10, 14:31
      Wracam po zdanym (za pierwszym razem!) egzaminie, by jeszcze raz polecić cały OES, a już najbardziej Andrzeja Bajera - naj, naj, naj instruktora. Sympatyczny, z poczuciem humoru, śpiewający w czasie jazd, pomocny, przemiły, a przede wszystkim naprawdę świetnie uczący. Same superlatywy, ale o nim nie da się inaczej...
      • Gość: nina Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 17:38
        a czy zna ktos tomasz wojtusiaka? :P
        • Gość: instruktor Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.warszawa.mm.pl 03.05.10, 00:19
          Instruktor nie jest żadnym magikiem czy cudotwórcą.Nic Wam nie pomoze w zdaniu
          egzaminu .Sami się musicie uczyć najpierw teorii .Potem po zaliczeniu egzaminu
          wewnętrznego musicie przełożyć te umiejętności w praktyce.Wiem co piszę.Miam
          często i gęsto kursantów ,którzy pytają się mnie jaki to znak drogowy - po
          zaliczonym egzaminie!!W odróżnieniu od szkół średnich lub wyższych ,które są
          wylęgarnią nieuków, nauka w szkole jazdy wymaga rzetelnego podejścia .Bo
          końcową weryfikacją umiejętności kierowcy będzie ruch drogowy .Kto tych
          umiejetności nie posiądzie to wyjedzie i rozp...li się na pierwszym możliwym
          skrzyżowaniu.I tego się wszyscy boją.:)
          • Gość: uczeń Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: 81.219.122.* 20.05.10, 09:32
            Andrzej Bajer i nikt inny.Naprawdę polecam!!!
            Ja tez na początku się bałem jakiego instruktora wybrać i padło na Andrzeja i
            nie żałuje ani troche
        • Gość: Guś :) Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 19:51
          jezdziłam z Tomkiem Wojtusiakiem;D polecam,super gościu! opanowany, z poczuciem
          humoru,wszystko dobrze pokazywal i tlumaczyl.;D
          oczywiscie exam zdalam za 1 razem!:D dzięki Tomi!;)
    • Gość: auryn Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 09:37
      tylko A.Bajer!!!
    • Gość: meehow Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.ip.netia.com.pl 14.07.10, 15:15
      No i masz, znowu to samo
      --
      szpiegomania
    • Gość: Ola Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: 85.128.7.* 25.07.10, 14:29
      Polecam GORĄCO Pana Tomka Wojtusiaka!!! Bardzo spokojny i opanowany, nigdy się
      nie denerwuje i podczas całego kursu ani razu nie krzyknął, a wręcz wprowadzał
      bardzo miłą atmosferę. Bardzo dobrze uczy. POLECAM TYLKO Pana Tomka! (odjeżdża z
      Kleparza, a biuro ma na ul. Śląskiej)
      • Gość: wicio Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: 77.252.242.* 26.07.10, 12:44
        A miał ktoś jazdy z Arturem Ślusarczykiem? Bo będę z nim miał jazdy i jestem
        ciekaw jaki jest
    • Gość: ona Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.07.10, 18:13
      Moze jest jakis inny sposob?
      --
      windykacja
      • Gość: iga Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.ch.uj.edu.pl 10.08.10, 11:18
        Bardzo polecam Tomka Wojtusiaka - rewelacyjny instruktor, sympatyczny, spokojny.
        Doskonale wie, gdzie jeździć, żeby zdać. Świetnie tłumaczy, elastyczny jeśli
        chodzi o terminy. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Pozdrowienia dla Tomka - Iga :D
    • Gość: Fidzi Tomek Wojtusiak ! IP: *.chello.pl 10.08.10, 14:04
      serdecznie polecam Tomka Wojtusiaka, spedzielm z nim naprawde
      zajebiste 32 godziny i az zal mi sie bylo z nim rozstawac. Bardzo
      sympatyczny facet, a przy okazji widac , ze zna sie na rzeczy :)
      • Gość: kolo Re: Tomek Wojtusiak ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 17:58
        A ja jezdzilem z orzechem:) ZAJEBISTY KOLES PELNA PROFESKA POLECAM 100 %%%%%
        • Gość: fff Re: Tomek Wojtusiak ! IP: 89.174.215.* 25.08.10, 11:34
          Polecam Andrzeja, rewelacyjny człowiek. Egzamin zdany za pierwszym
          razem:)
          • Gość: Ola Re: Tomek Wojtusiak ! IP: *.ghnet.pl 31.08.10, 13:41
            Bardzo polecam Tomka Wojtusiaka. Wprowadza przyjazną atmosferę sprzyjająca
            nauce. Jest rzetelnym instruktorem i naprawdę uczy jak jeździć. Po każdej
            jeździe widzę u siebie postęp - Tomek wie, co mam ćwiczyć, wszystko tłumaczy i
            jest cierpliwy. Elastyczny jeśli chodzi o terminy. Jazda z nim, to przyjemność!!
            (jest z biura OES na Śląskiej, odjeżdża z Kleparza.)
            • Gość: mrowka Re: Tomek Wojtusiak ! IP: *.ds2.agh.edu.pl 20.04.11, 15:51
              Potwierdzam:) Tomek - świetny!! Tyle, że już nie pracuje w OES-ie, a przynajmniej tam na śląskiej... Ale dodatkowo polecam Jurka Golańskiego! super!!
              • Gość: misia Re: Tomek Wojtusiak ! IP: *.radionet.info.pl 28.05.11, 18:58
                Tomek Wojtusiak pracuje teraz w innej firmie i polecam go w 100%. Jednym słowem tylko on potrafi naprawdę nauczyć jeździć. Z tego co wiem to prowadzi firmę gościowi, który wyjechał za granice. Nr do niego: 696-468-096. POLECAM
      • Gość: Szopi Re: Tomek Wojtusiak ! IP: 195.150.22.* 13.09.10, 13:20
        Witam, polecam Tomka Wojtusiaka. Gosc jest bardzo cierpliwy, nie krzyczy na kursantow nawet gdy popelniaja podstawowe bledy, potrafi bardzo dobrze wytlumaczyc kazda sytuacje na drodze, bardzo go polecam poniewaz tak jak przed i po zajeciach mialem dobry humor, zero stresu. Pozdrawiam
    • Gość: Krystian 0. :D Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.ists.pl 25.08.10, 15:46
      Ja polecam Pana Pawła Orzechowskiego który nauczył mnie nie tylko części
      praktycznej i obycia się z samochodem ale i części teoretycznej. uważam ze
      bardzo dobrze uczy ja np. nie potrafiłem nic a tu proszę wszystko za pierwszym
      razem zdałem i wg. mnie to jest zasługa Pawła !! Można sobie pogadać na temat i
      o innych różnych dziwnych rzeczach :) POLECAM I POZDRAWIAM !!
    • Gość: Anna Norbert Kowalczyk IP: *.chello.pl 02.09.10, 22:45
      Norbert Kowalczyk, 3 x TAK! ;] On i tylko On.
      Spokojny, przemiły facet z którym można porozmawiać na tematy poważne i te mniej
      poważne:):):)
      Bardzo dobrze przygotował mnie do egzaminu, który zdałam 3dni temu!:)
      Jego cierpliwość, solidność a przede wszystkim zaangażowanie w naukę kursantów
      jest na prawdę na baaaardzo wysokim poziomie.
      Mega pozytywny człowiek, szkoda że kurs już skończony:)
      Życzę każdemu takiego instruktora jak On.

P.s. Norbert, jeśli to czytasz, jeszcze raz Ci dziękuję za te 32h i zdany egzamin!
      • Gość: aga Re: Norbert Kowalczyk IP: *.chello.pl 03.09.10, 15:22
        z czystym sumieniem polecam P. Ewę z Wrocławskiej - egzamin zdany przy 1 podejściu:)
      • Gość: aga30 Re: Norbert Kowalczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 09:42
        ja polecam pana Ryśka Świstaka z śląskiej super tłumaczy naprawde polecam
    • Gość: Filip Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.ghnet.pl 05.09.10, 20:21
      Panią Ewe Leśniak
      • Gość: Patuś Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: 95.155.118.* 06.09.10, 15:29
        Ja polecam Szymon Figiel, świetny instruktor, zdałam za 1 razem! Nr tel. 508 256 435 (ośrodek Twoja elka)
        • Gość: Konstancja Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: 149.156.67.* 09.09.10, 21:32
          Z czystym sumieniem polecam Pawła Hołdę z OES-u przy Czarnowiejskiej.
          • Gość: A Re: OES Kraków - którego instruktora polecacie? IP: *.chello.pl 21.10.10, 20:21
            tylko OES na czarnowiejskiej! rewelacyjna atmosfera, swietni ludzie- zarowno instruktorzy, wszyscy, jak i sekretarka, bardzo fajnie prowadzone wyklady, dogodny dobor terminow jazd. generalnie frontem do kursanta.
            co do instruktora, zdecydowanie polecam Pawła Hołdę! profesjonalny, swietnie uczy, genialna atmosfera podczas jazd, praktycznie dwie godziny smiechu za kazdym razem :D szkoda tylko, ze egzamin zdany za pierwszym razem bo juz nie bedzie okazji pojezdzic z nim ;) naprawde polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka