Dodaj do ulubionych

idą zmiany

06.12.08, 12:58
bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/projekty_rozporzadzen/rozp_transport_drogowy/szkolenie_i_egzaminowanie
Obserwuj wątek
    • permanentne_7_niebo Przyszaleli n/t 06.12.08, 13:20

• Gość: jola Re: Przyszaleli n/t IP: *.chello.pl 06.12.08, 14:08
        Gdyby te zmiany byly wczesniej zdalabym swoje wszystkie egzaminy. O czasie i z mozliwoscia poprawienia parkowania. Tak mi siezdaje teraz. To jest ulatwienie, zwlaszcza ten czas, to ma sznase zmienjszyc kolejki.

CZAS
        „4) W przypadku egzaminu prowadzanego w zakresie prawa jazdy kategorii B1 lub B, egzaminator moze zakonczyc egzamin po upływie 25 minut jezeli został wykonany program egzaminacyjny i wynik egzaminu jest pozytywny.”

Z UZASADNIENIA:
        "zmiana podyktowana jest wzgledami praktycznymi, poniewaz wiele osób dobrze przygotowanych do egzaminu wykonuje poprawnie cały program egzaminacyjny pomiedzy 25 a 35 minuta jazdy. W przypadku takich osób egzaminatorzy sa zmuszeni do dalszego prowadzenia egzaminu tak aby czas egzaminu wynosił co najmniej 40 minut. Powoduje to, ze osoby egzaminowane uwazaja, ze egzaminatorzy celowo jezdza długo
        aby „złapac” je na jakims błedzie. Problemem sa takze sytuacje, kiedy egzamin zakonczy sie np. po upływie 38 minut. Z punktu widzenia taki egzamin kwalifikuje sie jako przeprowadzony niezgodnie z przepisami, a wiec moze podlegac uniewaznieniu. Wprowadzenie przepisu w proponowanym brzmieniu spowoduje, ze czas przeprowadzania egzaminu bedzie bardziej elastyczny, a samo jego
        przeprowadzenie nie bedzie wymagało sztucznego przedłuzania czasu jego trwania, a wiec bedzie bardziej przyjazne dla osób egzaminowanych. Przepis ten jest zgodny z przepisami dyrektywy w sprawie praw jazdy."

PARKOWANIE:
        "W przypadku błednego wykonania manewru parkowania mozliwe jest wykonanie manewru w innym miejscu wskazanym przez egzaminatora, a w razie braku mozliwosci znalezienia miejsca do wykonania manewru
        dopuszcza sie zamiennie wykonanie innego manewru parkowania."

(mozliwosc korekty zostaje - przyp. moj - j.)

I JESZCZE COS Z UZASADNIENIA:
        "W przypadku osób które nie zdały egzaminu sprawa ma sie troche inaczej. Z praktyki wynika, ze osoby takie przed kolejnym egzaminem zawsze pobieraja dodatkowe lekcje teoretyczne lub praktyczne, co powoduje, ze moga dostosowac sie do wyznaczonego terminu egzaminu. Proponowane rozwiazanie prawne było stosowane w poprzednich przepisach i nie powodowało zastrzezen."

Hmmm, doprawdy malo smieszne. Okazuje sie, ze ustawodawca zamierza usankcjonowac doszkalanie. Potraktowano doszkalanie jakos cos normalnego i oczywistego:) Ale zaraz, skoro tak, to niezdanie po 3 razie nie powinno wymuszac okazania dowodu doszkalania, czyz nie?

No ale nic to, po tym czasie to juz - mam wielka nadzieje - rzecz nie bedzie mnie dotyczyla, i pewnie wiekszosci tu piszacych dzis tez nie. Ciekawe, czy przed lutym zminiejsza sie Wordach kolejki;)
        • toyota08 Re: Przyszaleli n/t 06.12.08, 15:59
          Ja też mam nadzieję, że te zmiany nie będą mnie już dotyczyły bo
          egzamin mam w styczniu,ale jeśli dobrze zrozumiałam nie będzie już
          zarządzenia, że termin egzaminu nie może być dłuższy niż 30 dni.
          Jedynie dla osób które zdają po raz pierwszy termin ma być jak
          najkrótszy a reszta będzie sobie teraz czekać i nawet pół roku na
          kolejny egzamin i nie będzie można sobie nawet ponarzekać, że
          prawnie to powinno być 30 dni.
          Nie wiem czy to są korzystne zmiany.
          • Gość: jola Re: Przyszaleli n/t IP: *.chello.pl 06.12.08, 18:47
            Mnie sie zdaje, ze w uzasadnieniu wychodza z zalozenia ze LUDZIE SIE NIE SKARZA
            na dlugie terminy, tyko potulnie sie doszkalaja. Wiec nie maja podstaw, zeby
            sadzic ze trzeba cos zmieniac.

To jest to samo , co z egzaminatorami, dyrektorzy WOrdow (pracodawcy) nie maja
            podstaw, zeby zwrocic uwage egzaminatorowi ktory np. wprowadza nerwowa
            atmosfere, bo nie ma na niego skarg na pismie. Dla jasnosci: to nie to samo, co
            odwolanie od wyniku egzaminu.
            • Gość: jola Re: Przyszaleli n/t IP: *.chello.pl 06.12.08, 18:53
              ps. Powyzsze o WORDach jako pracodawcach wiem z pewnego zrodla. Podobno, gdyby na jakiegos egzaminatora bylo duzo skarg moznaby go nawet zwolnic. Ale nie ma. Wczesniej mi sie wydawalo, ze po to sa ludziom nazwiska egzaminatorow? ale nie, jak sie oazuje, nie po to, tylko po to chyba zeby sobie ponarzekac bez podawania swojego nazwiska.

Przyszlo mi do glowy, ze chyba nie rozumiemy co to jest tzw spoleczenstwo obywatelskie. co i raz ktos podnosi na forum jakas akcje pt. dlaczego musimy tak dlugo czekac, a oprocz bicia piany nie ma zadnych efektow. A sa sciezki prawne przeciez, chocby wystosowanie OFICJALNEGO PISMA. zorganizowanie petycji. itd.
            • Gość: jola Re: Przyszaleli n/t IP: *.chello.pl 06.12.08, 18:54
              > Mnie sie zdaje, ze w uzasadnieniu wychodza z zalozenia ze LUDZIE SIE NIE SKARZA

Cyt.: " (....) Proponowane rozwiazanie prawne było stosowane w poprzednich
              przepisach i nie powodowało zastrzezen."

Wlasnie tu o tym mowa.
    • Gość: . oficjalny projekt..... IP: 80.48.90.* 06.12.08, 19:29
      .....z BŁĘDAMI ORTOGRAFICZNYMI.

Tj. --> Jaki projekt, taka ustawa :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka