hullla 07.10.06, 22:10 ktorego lepiej sie uczyc/jest ciekawszy/bardziej sie oplaca - mam te 2 jezyki do wyboru? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kingusia1974 Re: język niderlandzki czy szwedzki? 07.10.06, 22:55 Hulla na forum niderlandzkm wszyscy Ci odpowiedza, że niderlandzki. Sama sobie musisz odpowiedzieć na to pytanie, sama musisz przeanalizować cobardziej Ci się przyda. Tutaj wszystkim bardziej przydaje się niderlandzki. Ja będe miała męża Holendra więc uczyłam się i będe się uczyć holenderskiego ale gdybym miała narzeczonego Szweda uczyłabym się szwedzkiego. Odpowiedz Link
go.ga Re: język niderlandzki czy szwedzki? 08.10.06, 21:49 kingusia1974 napisała: > Hulla na forum niderlandzkm wszyscy Ci odpowiedza, że niderlandzki. A nieprawda, ja tak nie powiem ;-) Z dwoch powodow. Po pierwsze, nie znam szwedzkiego i nie mam porownania. Po drugie, zaczelam sie uczyc niderlandzkiego z koniecznosci zyciowej a nie z wyboru i nigdy, ale to nigdy nie wybralabym tego jezyka w wlasnej i nieprzymuszonej woli. Nie podoba mi sie on ;-) Odpowiedz Link
kingusia1974 Re: język niderlandzki czy szwedzki? 09.10.06, 13:55 dokłdnie o tym samym pisałam w odpowiedzi tzn. o konieczności życiowej Odpowiedz Link
xingxing Re: język niderlandzki czy szwedzki? 19.08.21, 14:13 Nigdy nie rozumiałem ludzi którzy uczą się języka którego nie lubią. Bez sensu tracą wtedy czas i energię. Odpowiedz Link
kingadpl Re: język niderlandzki czy szwedzki? 09.10.06, 10:53 oba jezyki sa podobne do siebie. Pomysl w jakim jezyku wiecej osob mowi i jaki jest praktyczniejszy w kontaktach zawodowych :)) Dlatego tak wiele osob wybiera hiszpanski zamiast wloskiego, chociaz osobiscie uwazam wloski za znacznie ladniejszy niz hiszpanski. Ale przeciez cala Ameryka Pd i Sr oprocz Brazylii mowi tym jezykiem :))) Pozdrawiam! :) Odpowiedz Link
napolnoc Re: język niderlandzki czy szwedzki? 09.10.06, 11:45 Nie potrafie spojzec na jezyk z punktu widzenia "oplacalnosci". Znajomosc obcego jezyka to zawsze plus, czesto, nim bardziej oryginalny jezyk, tym wiekszy plus. No a poza tym, fajnie by bylo miec jakies cieple uczucia co do jezyka. Ja np nie cierpie niemieckiego i mimo, ze pol mojej rodziny jest Niemcami (czyli t.zw. warunki mam do uczenia sie) to bardzo niechetnie mowie w tym jezyku. I chyba zadna sila mnie nie zmusi by wkuwac niemiecka gramatyke, nawet jesli "oplacalo" by mi sie to straszliwie. Za to przyszlo mi sie uczuc rumunskiego, na szczescie to ladny jezyk, no i nauczyciel tez ladny :P Odpowiedz Link
de_oakville Re: język niderlandzki czy szwedzki? 21.10.06, 03:19 Niderlandzki jest bardzo blisko spokrewniony z niemieckim. Jest to zarowno jego zaleta jak i "wada" (Holandia byla kiedys czescia Niemiec i niderlandzki moze byc niemal traktowany jak jeden z dialektow polnocnoniemieckich). Jezeli zna sie niemiecki to czy nie lepiej jest poswiecac czas na doskonalenie niemieckiego niz "trwonic go" na niderlandzki? No chyba, ze mieszka sie w Holandii lub ma sie jakies inne szczegolne bodzce do nauki tego jezyka. W przeciwnym razie moze sie on niejednej osobie "pomieszac" z niemieckim i "zepsuc" jej znajomosc jezyka Goethego poprzez wymowe "h" zamiast "g", nie wymawianie koncowego "n" w koncowkach wyrazow "-en" (Antwerpen, Leiden, przede wszystkim jednak bezokolicznikow czasownikow). Poza tym przecietny Holender mowi najczesciej swietnie kilkoma jezykami obcymi i najmniej chetnie rozmawia z cudzoziemcem po... niderlandzku. No ale oczywiscie serce to nie rozum. Szwedzki jest rowniez jezykiem germanskim, ale nalezacym do innej grupy (polnocnogermanskiej), a zatem bardziej sie rozni od niemieckiego niz holenderski. Jest za to bardzo blisko spokrewniony z dunskim, norweskim i islandzkim. Rozumiejac szwedzki mozna "rozszyfrowac" jezyk pisany w Norwegii i w Danii, a w Finlandii szwedzki jest jednym z dwoch jezykow urzedowych, obok finskiego. Znajac szwedzki mamy wiec "klucz" do rozumienia i poznawania calej Skandynawii. Holandia i Belgia to kraje male, jak wojewodzwo warszawskie. Skandynawia to stosunkowo duza czesc Europy i troche bardziej "egzotyczna". A wiec szwedzki! Odpowiedz Link