Dodaj do ulubionych

Czy most jest supermarketem ?

IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.09, 14:33
Uważam, że "gębę" temu projektowi dorobił jakiś agencyjny fotograf, fotografując model MHP od góry. Uwypuklił on w ten sposób dachowe świetliki, przypominające jak słusznie zauważają niektórzy - świetliki hali fabrycznej/supermarketu. Proszę jednak pamiętać:

WIDZ NIE BĘDZIE OGLĄDAŁ BUDYNKU Z GÓRY!!! tylko z poziomu gruntu. Jego oczom będzie się ukazywać fasada boczna, a nie dach! Od tej strony projekt Paczkowskiego prezentuje się nieźle.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.adsl2.static.versatel.nl 11.12.09, 14:42
      Jeżeli założeniem bylo ukazanie historii naszego kraju - smutnej i trudnej, to im sie udało.
    • Gość: grr. Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.09, 14:52
      Naprawdę widz nie będzie oglądał tego budynku z góry???????????????????????????????????????
      Niesamowite!!!
    • Gość: grr. Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.09, 14:53
      A tak serio to co z tego? Dla mnie on i tak wygląda jak supermarket. A historia naszego kraju stanie się produktem, który chcą nam wcisnąć spece od marketingu;p Albo będzie produktem chowanym za ladą;p
    • Gość: x Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.09, 15:24
      wpisze sie w blokowiskowy charakter Warszawy
    • Gość: qq Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 17:36
      Myślę że ładniejsze niż Czerska ale ten sam kiepski, barbarzyński, modernistyczny (bez)gust.
    • Gość: gosc Re: Czy most jest supermarketem ? IP: 195.116.98.* 11.12.09, 18:06
      Dzisiaj wszystko może byc supermarketem.W Katowicach za rok rozpocznie sie inwestycja zwana "przebudową dworca" a tak naprawde będzie to doklejenie do odmalowanego dworca galerii handlowej i biurowca
      ...
      www.tnij.org/homar2010
    • Gość: qwerty Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.09, 19:27
      Gość:grr.
      A w jaki sposób chcesz w dzisiejszych czasach zachęcić ludzi do odwiedzenia jakiegokolwiek muzeum? Nie ważne ile w tym marketingu i tak będzie to ciekawsze niż "podziwianie" zakurzonych witryn nawet w najbardziej monumentalnym gmachu, nie ważne czy barokowym, klasycystycznym czy jakimkolwiek innym. W tego typu budynku najważnijesza jest funkcja a nie wodotryski. Czy dobrze czy nie to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć.
    • Gość: elson romanov Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.btsnet.pl 11.12.09, 20:27
      w polsce widzę ,ze sami znawcy architektury

jakieś 2 lata temu z muzeum Kereza bylo to samo - chołota krzyczała "supermarket ! magazyn ! "

to ze nie ma swiecacych i gwiżdzących wizek z odpicowanymi renderami , czy koslawców typu hadid , libeskind ,ghery ... to znaczy ,że coś jest złe ?

tak naprawdę te budynki przetrwają próbę czasu ,a za jakieś 50 lat władze miast będą myślały jak się pozbyć gniotów projektowanych obecnie przez gwiazdy architektury.
    • Gość: wódka Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 11.12.09, 23:53
      elson romanov - Właśnie to też głupie, że alternatywą tego obiektu ma być już z góry świecąca i gwiżdżąca architektura. Jak gdzie pisałem lubię minimalizm, nawet Kereza uważam za znakomitego architekta. Tutaj jednak jest po prostu przeciętnie. Może nie źle, bo tak naprawdę nie ma przeładowania gadgetami, co uważam, za o wiele drastyczniejsze działanie, którego nie lubię. Stąd rozczarowanie. Z prac wyróżnionych jednak nie wpadła mi w oko żadna. Liczę, że tak jak przy MSN gdzieś będzie można podglądnąć te odrzucone i tam wyłowić inne ewentualności. Może się okazać, że w ogóle kiepsko wypadło z pomysłami na ten konkurs.
    • Gość: 50cent Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.kalisz.mm.pl 12.12.09, 00:18
      elson romanov, czy władze NYC myślą o pozbyciu się terminalu TWA? albo muzeum Guggenheima? A może już niedługo władze Sydney będą burzyć Opere? Wszędzie jest mnóstwo "takich samych" wieżowców i hal z lat 60 i 70 o których nikt nie słyszał a "przetrwały próbe czasu". Twoją retorykę da się łatwo obalić.
    • Gość: gość Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.ludowa.netcominternet.pl 12.12.09, 14:58
      ciekawe ilu tu jest CZYNNYCH architektów, którzy w dodatku moga się bez problemowo pochwalić SWOIMI osiągnięciami i ilu jest nie tyle laureatów co uczestników jakiegokolwiek konkursu.... a przy okazji hadid, gehry, piano, libeskind super... Pokaż jeden z drugim że jesteś lepszy a nie wypisuj anonimów i kompleksów bo to po prostu śmiech na sali...a przecież to portal branzowy a na flustracje i pierdoły przewidziano inne fora... wielcy k.... znawcy się znaleźli. A co do samego projektu to oprócz formy ważna jest funkcja i rozwiązania techniczne...
    • stayrudee Re: Czy most jest supermarketem ? 12.12.09, 22:52
      funkcja jest ważna tylko nigdzie tej funkcji nie pokazują, a jedynie bardzo takie chude wizualizacje... ten budynek jest po prostu bez emocji a to jak dla mnie go skreśla, ot jest tak porywający jak nowe muzyczne wcielenie Chylińskiej. Może to taka nowa moda na przeciętność.
    • Gość: wódka Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 13.12.09, 00:32
      gośc - No tak. Jak i Ty jestem anonimowy. Podpisałbym się, ale jestem pracownikiem biura i nie zależy mi na tym, aby moje zdanie było rozumiane przez pryzmat nazwiska szefa. Lubię z reguły to co robię u szefa i zgadzam się z jego estetyką. Mimo tego, jak będę robił projekty pod swoim chętnie je podam. Oczywiście, że funkcja jest ważna, ale w końcu ważna jest też poniekąd np cena, jakość użytych materiałów, wykonawstwo itd.
    • gsb Re: Czy most jest supermarketem ? 13.12.09, 18:02
      Ale Piano buduje właśnie takie muzea (tylko, że mają lepsze proporcje). Zobaczcie chociażby rozbudowę Art Institute w Chicago !
    • fatherted Re: Czy most jest supermarketem ? 13.12.09, 21:14
      cytat :Od tej strony (z poziomu gruntu)projekt Paczkowskiego prezentuje się nieźle. - "NIEŹLE" - czy to wystarczy żeby wygrać konkurs na prestiżowy budynek??? .....nieźle....
    • Gość: emigrant Re: Czy most jest supermarketem ? IP: 62.112.90.* 14.12.09, 00:59
      ...MHP...kolejna wielka kompromitacja "polskiej" architektury i "polskich" konkursow!!! ...na swiecie buduje sie Muzea, a w Polsce magazyny na eksponaty i nazywa sie "architektura minimalistyczna" !!!! skandal !!!! dla kogo byly zalozenia konkursowe ???? gdzie jest respekt i szacunek do takiego wielkiego zabytku architektury i urbanistyki jakim sa "Warszawskie Lazienki" ..."zwycieski" projekt jest przykladem totalnej arogancji i ignorancji nie tylko Historii Polski ! jestem pewny, ze w/w projekt zostal pierwotnie wykonany dla zupelnie innej funkcji i miejsca, i minimalna iloscia srodkow ZAADOPTOWANY(!!!) do konkursu !!!
      ...ktos pytal czemu w konkursie nie braly udzialu gwiazdy architektury swiatowej ? ...bo za polskimi konkursami ciagnie sie smrod prowincjonalnych machlojek i urzedniczych zagrywek...np. tzw "polskich" czlonkow komisji konkursowej...pierwsza nagrode przyznano tzw. "polskiemu" architektowi z zagranicy... za "Zaslugi" albo tzw. "Caloksztalt"...od wielu lat zyje na Emigracjii i takie "wydarzenia" powinny byc mi w zasadzie obojetne ale nie sa !!!jest mi zal Polski - jej Historia zasluzyla sobie na godniejsza oprawe, a nie na magazyn na eksponaty...Ludzie nie pozwolcie zbeszczescic Lazienek i Historii Polski !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Wkur Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.piotrkow.pilicka.pl 14.12.09, 04:01
      Serio ta buda bedzie stala tak blisko Zamku Ujazdowskiego???

Jesli tak to koszmar!

Sposob w jaki ten budynek wjezdza w Zamek Ujazdowki swoja Makabryla przy?pomina mi najlepsze swietlne lata PRL-u kiedy takie kloce pchali bez jakiegokolwiek wkomponowania. To ma sie uzupelniac jak H...j z Pi...da!!
    • Gość: wkur Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.piotrkow.pilicka.pl 14.12.09, 04:03
      Czy oni (ci "architekci") nie ciupciaja do jasnej cholery!!!

To jest sekator w ci...pe
    • Gość: gość Re: Czy most jest supermarketem ? IP: 145.253.75.* 14.12.09, 09:41
      POKAZCIE CO ON JUZ ZAPROJEKTOWAL!!! BO CHYBA SAME BUBLE...
    • Gość: emigrant 2 Re: Czy most jest supermarketem ? IP: 77.69.195.* 14.12.09, 14:09
      Czym wam Lazienki i park Ujazdowski zawinily ze chcecie je w tak makabryczny sposob zbeszczescic? To jest jedyne piekne miejsce w Warszawie i tykac sie go nie wazcie!!!

A panu Architektowi podziekujmy, zacny ma dorobek, postawimy mu pomnik, maly taki w 2:1 skali...byle nie ten moloch!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

CO NA TO HISTORYCY I NASI SZACOWNI URBANISCI???????????
      SKAD POMYSL NA TO MIEJSCE????
    • Gość: ma Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.09, 00:09
      ludzie, skąd w Was tyle malkontenctwa?
    • Gość: Warszawiak Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 14:47
      Napiszmy petycję, w sprawie projektu JEMSa!
    • Gość: cubikon Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.12.09, 20:26
      to na pewno nie jest ZŁY projekt .. on jest po prostu NIJAKI, ot opakowanie dla treści muzealnych ... już gdzieś to pisałem, przenieśmy tu halę KDT, będzie o niebo taniej ... a jak w końcu polska architektura dorośnie do światowego poziomu to barak łatwiej będzie rozebrać niż budynek Pa(rta)czkowskiego
    • Gość: gość Re: Czy most jest supermarketem ? IP: *.centertel.pl 15.12.09, 20:48
      Widziałem projekt Zahy Hadid na wystawie wszystkich prac w Złotych Tarasach, bardzo spokojny i oryginalny jak na nią. Nie lubię co prawda tej chłopo-baby, nie tyle za twórczość, ale za jej grubiański charakter. Jednak muszę przyznać, że wolę jej spłaszczony i obły styl od tego bezpłciowego stylu który wygrał dla obiektów tej rangi co muzeum historii całego narodu.
      Polecam wystawę wszystkich projektów, jest według mnie super! Kopalnia pomysłów od zupełnie zwariowanych po bardzo spokojne i grzeczne. Szkoda, że jury było zupełnie bez polotu i wyobrażni. Zmarnowana szansa i pieniądze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka