Dodaj do ulubionych

Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie kon...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.10, 14:21
Wygrala najlepsza praca, bez watpliwosci.
warto tez zauwazyc ze zwycieski projekt jest autorstwa dwoch pracowni - kwadrat i a-plan.
Obserwuj wątek
    • Gość: hijack Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.10, 14:36
      eee ... slabo to wyglada :P ... no ale moze w srodku bedzie sie cos dzialo :D ...

pracowania kwadrat zaprojektowała trójkąt :D
    • Gość: gość Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: 195.116.98.* 01.09.10, 14:48
      Trudno powiedzieć coś konkretnego na podstawie tej jednej wizualizacji.Ale skoro projekt wygrał musi być dobry,czekamy na kolejne wizki(www.skocz.pl/ciuchy2010 )
    • Gość: ŁW Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 14:54
      jeżeli reszta to były czołgi etc to aż śmiesznie ;)
      a projekt udany czekam na realizacje
    • Gość: młody arch Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 15:00
      oszustwo i skandal - mało kto wie ale autorzy wygranego projektu pracują razem z jednej katedrze, biurko w biuro z sędzią konkursowym, niejakim czabańskim. o nim to juz legendy chodzą i jego sędziowaniu w konkursach, swoją drogą ciekawe czy potrafił powiedziec coś poza "hello" do daniela libeskinda. kolejna sprawa - pewnie wszyscy slyszeli ze na 2 dni przed rozstrzygnięciem otwarły sie same i potem zginęły 4 koperty konkursowe - zgadnijcie czyja zaginęła - ups, tak to prawda, studia kwadrat. czyli jak mam to rozumiec - pan czabański zabrał te 4, spytał swoich kolesiów co jest ich, no i kolejny miedzy narodowy konkurs wygrany przez tutejszą firmę, tak samo było z Europejskim Centrum Solidarności. Dlatego z całego serca dziekujemy panu czabańskiemu - to ze pan niedługo umrze to pańska sprawai problem, natomiast naszym problem bedzie spuścizna pańskiej pracy (konkursowej, bo o dydaktycznej nawet nie wspomnę, każdy kto chco raz byl na jego zajęciach z instalacji wie jakim poziom wiedzy prezentuje). Wiele osób chcialo zeby wygral niezalezny projekt z poza gdańska, zbey wreszcie wszystko bylo jak na dloni a tak jest jak zawsze - nie na dloni ale pod stołem załatwiane. powtarzam jeszcze raz skandal, kto zna chco trochę realia trójmiasta, wie o czym mówię
      z całego tego towarzycha należy się szacunek panu Bazylemu Domście bo to czlowiek o wielkiej kulturze i niesamowitych zdolnościach rysunkowych, jeden z ostatnich architektów w gdańsku z prawdziwego zdarzenia...
    • Gość: ss Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.10, 15:24
      młody arch : lepiej nie trac tutaj czasu tylko leć to krakowa krzyża bronić bo ci go zabiorą!
    • Gość: M.M. Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 15:39
      >>młody arch. Coś w tym co piszesz jest i niestety smród po tym konkursie zostani ena długo. Sam projekt wygląda na taki, który odpowiada wielu stronom zaangazowanym wokół terenu muzeum. Motława Apartments będa miały widok na "Starówkę". Konserwator sie nie będzie burzył, bo cały budynek jest pod ziemią... Idea też oczywista i zgodna z założeniami konkursowymi.
      Ja myślę, że zgubienie kopert mogło byc zwyczajnym sabotażem kogoś z komisji, lub z instytucji Muzeum. Powinien byc protest. A konkurs powinien byc rozpisany jeszcze raz jako otwarty!!!
    • Gość: Polak Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.10, 15:50
      Masz racje MM. to sabotaz zydo-komunistow z PO, az dziw mnie bierze ze nie wygral pewien piekny projekt uwzgledniajacy ogromna ilosc krzyży.
    • Gość: Kazik Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.limes.com.pl 01.09.10, 16:14
      te, młody arch, to co napisałeś o Czabańskim to śmierdzące prostactwo. Schowaj się, bo rzygać sie chce, czytajac takie anonimowe teksty skaczącego kogucika. Student PG
    • Gość: michał Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.10, 16:20
      projekt nawet nawet.
      porażające są za to okoliczności wyboru pierwszej nagrody.
      (pozastałych takze)
      mam wielką nadzieję, że ten konkurs zostanie uniewazniony iponownie przeprowadzony w sposób przejrzysty, a pracę oceniać będzie niezależne jury.
      czy jest to jednak w mieście takim jak Gdańsk w ogóle możliwe?
    • Gość: eses Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 16:26
      rzeczywiście, jak za pierwszym razem zobaczyłem tą osobę w składzie konkursowym to coś mi w tym nie pasowało, zastanawiam się skąd P.Czabański się tam wziął, faktycznie nie reprezentuje dobrego poziomu. Niemniej jednak uważam że nagrodzone projekty zasługują na nagrodę, jednak wypatrzyłem jeszcze kilka które zasługiwały na wyróżnienie (zamiast pozostałych wyróżnionych). Co mnie jeszcze gryzie to że wszystkie większe inwestycje w Gdańsku zawsze muszą być w kolorystyce odcieni czerwieni... poza tym większość nagrodzonych/wyróżnionych projektów jest zakopane w ziemi
    • Gość: Superktoś Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 16:31
      Wygrana 100%. Projekt Pierwsza klasa, Zapraszam do zapoznania sie z projektem na PG bo na fotkach malo widac. Bylem obejrzalem i jestem pod wrazeniem. Myślę że projekt bedzie swietnie wpisywal sie w historie miejsca. Zauważcie ze KWADRAT projektuje równiez Motława Apartments ktora graniczy z terenem muzeum, to moze byc bardzo ciekawe polaczenie architektury. A co do ciebie MŁODY ARCH to jeszcze chyba rzeczywiscie jestes za molody do dojrzalych komentarzy. Gratuluje wygranym z KWADRATU !!! Oby tak dalej !
    • Gość: oil Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 16:35
      a mi sie wydaje,ze wszyscy ktorzy komentuja powinni pojsc na wystawe prac i sami zobaczyc.najpierw trzeba zobaczyc projekt,albo chociaz sie w niego wczytac,zeby oceniac.prosze pamietac,ze w jury bylo duzo innych osob i wspolnie napisali opinie dotyczaca projektu ktory zwyciezyl.ja sie ciesze tym projektem!!!
    • Gość: Kuba B Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 16:59
      Bylem na wystawie po pracy, trzeba przyznac projekt z czołowki napewno. Gratulacje
      Nie bardzo tylko wiem co to za materiał na exteriorach, beton barwiony w masie? bo chyba nie corten...
    • Gość: M.M. Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 17:00
      Ja projektu nie oceniam pod kątem merytorycznym tylko pod kątem okoliczności organizacji konkursu...
      Nie umiem inaczej. Mam prawo do takiej oceny, bo jakby nie patrzeć konkurs został przeprowadzony z naruszeniem zasad anonimowości. Zwyczajnie, zgubienie kopert wystarczy. Bez domysłów... Ale jak jeszcze giną koperty jak sie póżniej okazuje między innymi pracowni FORT i Studia Kwadrat+A-Plan Bis to coś jest nie tak. To nawet nie chodzi o to czy ktoś chciał aby te pracownie wygrały. Tu chodzi o to, że ktoś mógł chcieć aby niewygrały... Generalnie jeśli nie ma kopert, pracy nie można ocenić. Kto wie czy te koperty w ogóle zostały dostarczone. Nie ma kopert nie ma oceny. Jesli teraz nagle organizator pisze, żeby wszyscy wymienieni przesłali koperty to moż eto rodzić podejrzenia...
    • Gość: system Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.adartis.pl 01.09.10, 17:05
      A ja byłem na wystawie i mnie najbardziej podoba się projekt, który zdobył I-sze wyróżnienie, bardzo fajny pomysł, byłem pewien ze zajdzie wysoko. Niestety nie dał rady silniejszym, szkoda.
    • plitx Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k 01.09.10, 17:09
      Mi się nie podoba, słabeeee!!
    • Gość: mlody arch Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 17:14
      tak, zogda M.M, a wszystkie te niewyjaśnione okoliczności łączy ze sobą osoba inżyniera czabańskiego - zreszta na ponad 200 kopert giną wlansie dwie duze trojmiajskie pracownie, to dziwny zbieg okolicznosci. drugim jest to ze od jakiegos czasu sie mwoila ze wygra jedna z nich, a 3 jest takie ze czabański znał i tych i tych prywatnie. nie ma sie co dziwić że są podejrzenia, a komentarze o prostactwie to zostaw dla siebie studenciku pg, bo konczylem tą uczelnie przed tobą, zresztą sam zobaczysz jak to wygląda po studiach a jest duza szansa ze trsafisz do ktoregos z tych biur po szkole bo zwyczajnie zatrudnia najwiecej architektow...ten biznes w trojmiescie to kilku cwaniakow co zalozyli pracownie po 89-tym i w pewnym sensie mają monopol w miescie - czemu? bo sa tu od zawsze, bo wszyscy wyzej wymienieni pracują na politechnice i jest jeszcze kilka "bo", ale byś ich nie zrozumiał z perspektywy studenta wiec lepiej odpal autocada i szykuj sie do sesji
    • Gość: eses Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 17:32
      big up^^ mi też to śmierdzi że po raz wtóry konkurs wygrywa jedna z tych dwóch elit
    • Gość: J.K. Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 18:06
      prymitywny wałek z kopertami...i jest zwycięzca! cale szczescie ze koperta "kwadratu" sie znalazla. wstyd mi ze jestem z gdanska
      nawet libeskinda omamili, fajno
    • Gość: Damian Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 18:12
      czy naprawdę nie było innego sposobu by zlecić trojmiejskiej pracowni projekt tego muzeum? Po co to zamieszanie z międzynarodowym konkursem? Można chyba zadzwonić do Kwadratu, Fortu i gdzie tam jeszcze i zapytać:
      - Zrobicie chłopaki projekt Muzeum?
      - Jakiego Muzeum?
      - II wojny Światowej na przykład.
      - zrobimy.
      - Za ile?
      i- za 80 000 euro bo więcej nie mamy.
      - hmmm...

Dogadaliby sie telefonicznie albo i przy piwku i po sprawie a tak zamieszanie, premier musiał przyjechać, Angela Merkel, Obama...
      Jakieś to po...lone wszystko
    • Gość: była.pl Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 18:22
      panie libeskind pan sie nie martwi ale jak wyjdzie wreszcie przekręt "gdańskich architektów" to pan za to beknie, nie mam nic do pana, ale tak bedzie...zapewniam. u nas juz tak jest
    • Gość: polo Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: 78.8.78.* 01.09.10, 18:29
      do młody arch.. - Libeskind mówi po polsku bo jest Polakiem..
    • Gość: marex Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.10, 18:36
      Bazyli, gratulacje, zawsze uwazalem Cie za prawdziwego architekta !
    • Gość: mlody-arch Re: Muzeum II Wojny Światowej - rozstrzygnięcie k IP: *.chello.pl 01.09.10, 18:37
      acha no tak, nie no to gafe dałem. wybacz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka