GoĹÄ: polsl IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.10, 17:02 slaby poziom, 2 projekty godne jakiejs uwagi, reszta to kopie kopii Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: bing Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.dynamic.qsc.de 21.09.10, 17:02 that´s all? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.home.aster.pl 21.09.10, 17:15 ciężko będzie zastąpić taką architekturą katalogi. Część albo nie jest do realizacji, albo po dodaniu okien, rynien i kominów niczym nie odróżni się od tego co w katalogach Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pedro Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 17:27 no tez mam takie odczucie, slaby poziom. Jesli to maja byc te najlepsze to nie chce myslec o tych 100, ktore zostaly zgloszone. Wydaje mi sie, ze nalezalo zaprojektowac cos pomiedzy domem, ktory z jednej strony zrywalby z rynkowo-marketingowymi wymogami domow kiczowatych a domem, ktory zostalby zaakceptowany przez nieoswieconego masowego odbiorce. Troche szkoda, bo akcja jak i sam temat, wyborna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chris Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.230.4.142.gl.digi.pl 21.09.10, 17:33 jak dla mnie to poziom nie za wysoki głównie dlatego , że brak jakiejkolwiek koncepcji , odpowiedzi na zadane pytanie , no może jeden projekt przedstawia klarowną zasadę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: re. Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 17:34 czy mogę zagłosować, żeby żaden z tych projektów nie powstał? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: handmade Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.chello.pl 21.09.10, 17:43 przecież to właśnie są katalogowce. dom antykatalogowy to taki, który jest tworzony specjalnie dla klienta i w nietuzinkowy sposób realizuje jego oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rysmis Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.icpnet.pl 21.09.10, 17:45 czyli robimy katalog domkow antykatalgowych? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mirek Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.gdynia.mm.pl 21.09.10, 17:52 jeśli krytyka nie boli: projekt 1 - super ale w 1 egz., projekt 2 - konstrukcja drewniana to ściema, sprawdziłbym wysokości na poddaszu, projekt 3 - może nie urzeka mnie urodą, ale ktoś pomyślał o aspektach technologicznych, co w dobie ładnych wizek imponuje, projekt 4 - niezły, pomysłowy, projekt 5 - rzut nie przekonuje, straty ciepła, trudna do wykonania więźba, projekt 6 - tylko rzucić zapałkę:D, projekt 7 - niezłe, ale nie zastąpi katalogowych domów, projekt 8 - z jajem, nie ma to nic wspólnego z arch., projekt 9 - urzekający wszystkich widoczek, bałbym się o efekt realny, projekt 10 - fajny ale chyba nic nowego. podsumowując - fajnie że studenci pobawili się przygotowując prace. Konkurs na wizkę wygra pewnie 9. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gl! Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.230.4.142.gl.digi.pl 21.09.10, 17:55 błąd ! dom anty-katalogowy to dom tak stworzony aby w sposób powtarzalny był indywidualny - niepowtarzalny , patrz projekt nr 6 czy nr 8 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: oi-oi Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.chello.pl 21.09.10, 17:56 po co? i tak klienci beda chcieli tylko katalogowce, nie ma nic lepszego niz to co ma sąsiad, co wy nigdy dla polaczków nie projektowaliśćie? ot smutna prawda albo po prostu źle trafiłem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: T.B. Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.chello.pl 21.09.10, 17:58 Znowu wygrała architektura ładnych obrazków, szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: urolius Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.230.4.142.gl.digi.pl 21.09.10, 18:03 mam wrażenie , że osoby wypowiadające się nie mają pojęcia o czym mówią ,dla mnie poziom graficzny konkursu wysoki natomiast brakuje mi koncepcji w projektach taki porostu domek każdy może wymyślić - zaprojektować ale odnieść się do postawionej w konkursie tezy , zaproponować dom powtarzalny ale indywidualny dla mnie główny zarzut brak idei i odniesienia do kontekstu miejsca ! godny zauważenia DOM POLSKI i 3 X DOM TYPOWY Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: WW Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.chello.pl 21.09.10, 18:08 Zaintrygowały mnie: "Dom 2+2" i "Do - Wolny Dom" oraz "Sub Atrial House". Z różnych powodów te trzy projekty się wyróżniają. Pomyślę jeszcze, na który zagłosować. W tej chwili nie przekonuje mnie żaden projekt. Może to kwestia ich nazbyt zwięzłej i dlatego mglistej prezentacji? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaaaaaa Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.szczecin.mm.pl 21.09.10, 18:19 Wieją od nas trendy które zachodnie, jak skośny dach to koniecznie w tej samej teksturze co ściany, mało twórcze:) Tylko 2. się oparła pokusie fajnej wizki. 1. wygląda jak odpowiedź na dom okrąglak koniecznego, a 4. jak inspiracja projektem Nizia na Plac Solidarności w Szczecinie. Powodzenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: siasiasia Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.internetia.net.pl 21.09.10, 19:51 Wybieram sub atrialny, jak dla mnie jako jedyny ma "to coś". a do tego Luke Skywalker w takim mieszkał;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.welnowiec.net 21.09.10, 20:04 pierwszy i (nie)typowy. tyle. reszta nie jest godna uwagi, to już było. Nie przekonują mnie projekty zawalone schematami ideowymi- skoro jest mocna idea to nie trzeba jej bronić, obroni się sama. Chyba, że wychodzi się z założenia o idiotyzmie odbiorców. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.chello.pl 21.09.10, 20:05 głosowałem na 3, jako nieliczny w gęstszej zabudowie, jak widać mimo nowoczesnej formy, dalej mit własnego domu w pustkowiu (pan na zagrodzie...) jest obecny, a gdzie myślenie o społeczności, miejscowości, bliskim otoczeniu, tego tu nie było zbyt dużo, ciągle dom to samodzielna bryła, dla zachwycającego się sobą i swoją wolnością ego, mimoz że każdy wie, że to nieprawdziwy mit! a jednak dalej się próbuje, tym razem w nowym ksztąłcie, ale wciąż w starej skórze, a t trójeczka to w efekcie całkiem sympatyczna uliczka wyszła, szkoda, że to tylko jedna propozycja Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 20:59 Poziom średni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lady gaga Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: 195.83.178.* 21.09.10, 21:34 tematem byl dom antykatalogowy... one wszystkie dalej sa katalogowe... nie glosuje na zaden!! ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jola Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.230.4.142.gl.digi.pl 21.09.10, 21:51 dom ze słomy - super pomysł!jak dla mnie schematy w prosty sposób pokazują zamysł projektanta. Myślę , że powinno być więcej w prezentowanych pracach koncepcji a nie pisania o energooszczędności lub projektowania obiektów tak porostu jako "widzi mi się" architekta.Uzasadnienie takiej a nie innej decyzji projektowej która wynika z kontekstu miejsca jest moim zdaniem bardzo słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ruben Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: 195.88.28.* 21.09.10, 22:32 ta ankieta powinna mieć tytuł "najmniej odrzuca mnie", ale mnie odrzucają wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lsc Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 22:41 albo kopie albo lipa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wojciech Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 22:54 Dom antykatalogowy tzn jaki? Konkurs bez sensu tak samo jak artykuły i poziom merytoryczny serwisu bryla.pl, który z założenia ma być "pudelkiem architektonicznym". Każdy dom powinien być antykatalogowy, a to że w Polsce jest inaczej to kwestia chorej rzeczywistosci w ktorej przyszło nam żyć. Prawie wszystkie domki z przedstawionych , są do siebie podobne, co tylko potwierdza że katalogowość przedostaje się do myślenia przyszłych twórców. Zainspirowani fotkami z kolorowych gazet tworzą kolejne kopie w różnych aranżacjach. Winny jest bezsensowny i nieokreślony temat "konkursu", oraz wspólczesne podejście do architektury, jak do dzieła sztuki, ktore ma wyglądać. Brak w nim głebszego myślenia na temat tego po co i dla kogo sie projektuje, oraz jak to będzie funkcjonowac w rzeczywistości. Czy da się to wybudować w cenie która bedzie atrakcyjna dla grupy docelowej, a tą ma być wedle tematu konkursu wiekszość Polaków, ktorzy obecnie łotają na lewo i prawo domki z katalogów, szpecąc na kilkadziesiąt najbliższych lat przestrzen naszego kraju. Wydaje mi sie że realizacja powyższych projektów była by zdecydowania wyższa niz katalogowców, tak wiec konkurs jak i piękne projekty szlag trafił. Gdyby ktoś zaproponował dom, który można by swobodnei modyfikować, zmieniać układ wnętrz, czy modelowac z prostych elementów, to byłby rewolucyjny pomysł. Jesli byłoby to możliwe do wykonania z jakis tanich elementów modułowych, mozan by uznać ze projekt staje się antykatalogowy, bo to własciciel na bieżąco jest w stanie dopasowac go do własnych potrzeb. To że ściane zew. pokryje sie blachą tytanowo cynkową czy innym conranem, a nie tynkiem akrylowym nie czyni rewolucji, ani nie nadaje cech wyjątkowości. Modernizm był rewolucyjnym nurtem nie dlatego, że ściany wylewano z betonu, pod budynkiem hulał wiatr a dach i okna były płaskie, tylko dlatego że wprowadzono nowy sposób kształtowania wnętrz, układów funkcjonalnych, nowy schemat powiązań przestrzeni i ideologie, ktora w inny sposob definiowała przeznaczenie budynkow i ich współpracy z właścicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kk Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.ghnet.pl 21.09.10, 22:54 żenada :/ studenci 1 roku robią lepsze Odpowiedz Link Zgłoś