Dodaj do ulubionych

Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu!

IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.10, 17:02
slaby poziom, 2 projekty godne jakiejs uwagi, reszta to kopie kopii
Obserwuj wątek
    • Gość: bing Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.dynamic.qsc.de 21.09.10, 17:02
      that´s all?
    • Gość: Gość Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.home.aster.pl 21.09.10, 17:15
      ciężko będzie zastąpić taką architekturą katalogi. Część albo nie jest do realizacji, albo po dodaniu okien, rynien i kominów niczym nie odróżni się od tego co w katalogach
    • Gość: pedro Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 17:27
      no tez mam takie odczucie, slaby poziom. Jesli to maja byc te najlepsze to nie chce myslec o tych 100, ktore zostaly zgloszone.

Wydaje mi sie, ze nalezalo zaprojektowac cos pomiedzy domem, ktory z jednej strony zrywalby z rynkowo-marketingowymi wymogami domow kiczowatych a domem, ktory zostalby zaakceptowany przez nieoswieconego masowego odbiorce.

Troche szkoda, bo akcja jak i sam temat, wyborna.
    • Gość: chris Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.230.4.142.gl.digi.pl 21.09.10, 17:33
      jak dla mnie to poziom nie za wysoki głównie dlatego , że brak jakiejkolwiek koncepcji , odpowiedzi na zadane pytanie , no może jeden projekt przedstawia klarowną zasadę.
    • Gość: re. Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 17:34
      czy mogę zagłosować, żeby żaden z tych projektów nie powstał?
    • Gość: handmade Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.chello.pl 21.09.10, 17:43
      przecież to właśnie są katalogowce. dom antykatalogowy to taki, który jest tworzony specjalnie dla klienta i w nietuzinkowy sposób realizuje jego oczekiwania.
    • Gość: rysmis Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.icpnet.pl 21.09.10, 17:45
      czyli robimy katalog domkow antykatalgowych?
    • Gość: mirek Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.gdynia.mm.pl 21.09.10, 17:52
      jeśli krytyka nie boli:
      projekt 1 - super ale w 1 egz.,
      projekt 2 - konstrukcja drewniana to ściema, sprawdziłbym wysokości na poddaszu,
      projekt 3 - może nie urzeka mnie urodą, ale ktoś pomyślał o aspektach technologicznych, co w dobie ładnych wizek imponuje,
      projekt 4 - niezły, pomysłowy,
      projekt 5 - rzut nie przekonuje, straty ciepła, trudna do wykonania więźba,
      projekt 6 - tylko rzucić zapałkę:D,
      projekt 7 - niezłe, ale nie zastąpi katalogowych domów,
      projekt 8 - z jajem, nie ma to nic wspólnego z arch.,
      projekt 9 - urzekający wszystkich widoczek, bałbym się o efekt realny,
      projekt 10 - fajny ale chyba nic nowego.
      podsumowując - fajnie że studenci pobawili się przygotowując prace. Konkurs na wizkę wygra pewnie 9.
    • Gość: gl! Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.230.4.142.gl.digi.pl 21.09.10, 17:55
      błąd ! dom anty-katalogowy to dom tak stworzony aby w sposób powtarzalny był indywidualny - niepowtarzalny , patrz projekt nr 6 czy nr 8
    • Gość: oi-oi Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.chello.pl 21.09.10, 17:56
      po co? i tak klienci beda chcieli tylko katalogowce, nie ma nic lepszego niz to co ma sąsiad, co wy nigdy dla polaczków nie projektowaliśćie? ot smutna prawda albo po prostu źle trafiłem
    • Gość: T.B. Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.chello.pl 21.09.10, 17:58
      Znowu wygrała architektura ładnych obrazków, szkoda...
    • Gość: urolius Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.230.4.142.gl.digi.pl 21.09.10, 18:03
      mam wrażenie , że osoby wypowiadające się nie mają pojęcia o czym mówią ,dla mnie poziom graficzny konkursu wysoki natomiast brakuje mi koncepcji w projektach taki porostu domek każdy może wymyślić - zaprojektować ale odnieść się do postawionej w konkursie tezy , zaproponować dom powtarzalny ale indywidualny dla mnie główny zarzut brak idei i odniesienia do kontekstu miejsca ! godny zauważenia DOM POLSKI i 3 X DOM TYPOWY
    • Gość: WW Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.chello.pl 21.09.10, 18:08
      Zaintrygowały mnie: "Dom 2+2" i "Do - Wolny Dom" oraz "Sub Atrial House". Z różnych powodów te trzy projekty się wyróżniają. Pomyślę jeszcze, na który zagłosować. W tej chwili nie przekonuje mnie żaden projekt. Może to kwestia ich nazbyt zwięzłej i dlatego mglistej prezentacji?
    • Gość: aaaaaaa Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.szczecin.mm.pl 21.09.10, 18:19
      Wieją od nas trendy które zachodnie, jak skośny dach to koniecznie w tej samej teksturze co ściany, mało twórcze:) Tylko 2. się oparła pokusie fajnej wizki.
      1. wygląda jak odpowiedź na dom okrąglak koniecznego, a 4. jak inspiracja projektem Nizia na Plac Solidarności w Szczecinie. Powodzenia;)
    • Gość: siasiasia Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.internetia.net.pl 21.09.10, 19:51
      Wybieram sub atrialny, jak dla mnie jako jedyny ma "to coś". a do tego Luke Skywalker w takim mieszkał;)
    • Gość: ja Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.welnowiec.net 21.09.10, 20:04
      pierwszy i (nie)typowy. tyle. reszta nie jest godna uwagi, to już było. Nie przekonują mnie projekty zawalone schematami ideowymi- skoro jest mocna idea to nie trzeba jej bronić, obroni się sama. Chyba, że wychodzi się z założenia o idiotyzmie odbiorców.
    • Gość: p Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.chello.pl 21.09.10, 20:05
      głosowałem na 3, jako nieliczny w gęstszej zabudowie, jak widać mimo nowoczesnej formy, dalej mit własnego domu w pustkowiu (pan na zagrodzie...) jest obecny, a gdzie myślenie o społeczności, miejscowości, bliskim otoczeniu, tego tu nie było zbyt dużo, ciągle dom to samodzielna bryła, dla zachwycającego się sobą i swoją wolnością ego, mimoz że każdy wie, że to nieprawdziwy mit! a jednak dalej się próbuje, tym razem w nowym ksztąłcie, ale wciąż w starej skórze, a t trójeczka to w efekcie całkiem sympatyczna uliczka wyszła, szkoda, że to tylko jedna propozycja
    • Gość: Gość Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 20:59
      Poziom średni.
    • Gość: lady gaga Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: 195.83.178.* 21.09.10, 21:34
      tematem byl dom antykatalogowy... one wszystkie dalej sa katalogowe... nie glosuje na zaden!! ...
    • Gość: Jola Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.230.4.142.gl.digi.pl 21.09.10, 21:51
      dom ze słomy - super pomysł!jak dla mnie schematy w prosty sposób pokazują zamysł projektanta. Myślę , że powinno być więcej w prezentowanych pracach koncepcji a nie pisania o energooszczędności lub projektowania obiektów tak porostu jako "widzi mi się" architekta.Uzasadnienie takiej a nie innej decyzji projektowej która wynika z kontekstu miejsca jest moim zdaniem bardzo słuszna.
    • Gość: ruben Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: 195.88.28.* 21.09.10, 22:32
      ta ankieta powinna mieć tytuł "najmniej odrzuca mnie", ale mnie odrzucają wszystkie
    • Gość: lsc Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 22:41
      albo kopie albo lipa
    • Gość: wojciech Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 22:54
      Dom antykatalogowy tzn jaki? Konkurs bez sensu tak samo jak artykuły i poziom merytoryczny serwisu bryla.pl, który z założenia ma być "pudelkiem architektonicznym".

Każdy dom powinien być antykatalogowy, a to że w Polsce jest inaczej to kwestia chorej rzeczywistosci w ktorej przyszło nam żyć. Prawie wszystkie domki z przedstawionych , są do siebie podobne, co tylko potwierdza że katalogowość przedostaje się do myślenia przyszłych twórców. Zainspirowani fotkami z kolorowych gazet tworzą kolejne kopie w różnych aranżacjach. Winny jest bezsensowny i nieokreślony temat "konkursu", oraz wspólczesne podejście do architektury, jak do dzieła sztuki, ktore ma wyglądać. Brak w nim głebszego myślenia na temat tego po co i dla kogo sie projektuje, oraz jak to będzie funkcjonowac w rzeczywistości. Czy da się to wybudować w cenie która bedzie atrakcyjna dla grupy docelowej, a tą ma być wedle tematu konkursu wiekszość Polaków, ktorzy obecnie łotają na lewo i prawo domki z katalogów, szpecąc na kilkadziesiąt najbliższych lat przestrzen naszego kraju. Wydaje mi sie że realizacja powyższych projektów była by zdecydowania wyższa niz katalogowców, tak wiec konkurs jak i piękne projekty szlag trafił. Gdyby ktoś zaproponował dom, który można by swobodnei modyfikować, zmieniać układ wnętrz, czy modelowac z prostych elementów, to byłby rewolucyjny pomysł. Jesli byłoby to możliwe do wykonania z jakis tanich elementów modułowych, mozan by uznać ze projekt staje się antykatalogowy, bo to własciciel na bieżąco jest w stanie dopasowac go do własnych potrzeb. To że ściane zew. pokryje sie blachą tytanowo cynkową czy innym conranem, a nie tynkiem akrylowym nie czyni rewolucji, ani nie nadaje cech wyjątkowości.

Modernizm był rewolucyjnym nurtem nie dlatego, że ściany wylewano z betonu, pod budynkiem hulał wiatr a dach i okna były płaskie, tylko dlatego że wprowadzono nowy sposób kształtowania wnętrz, układów funkcjonalnych, nowy schemat powiązań przestrzeni i ideologie, ktora w inny sposob definiowała przeznaczenie budynkow i ich współpracy z właścicielem.
    • Gość: kk Re: Antykatalogowiec - zagłosuj na projekt domu! IP: *.ghnet.pl 21.09.10, 22:54
      żenada :/ studenci 1 roku robią lepsze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka