Dodaj do ulubionych

Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 18:37
Jak mi się nasunęło po obejrzeniu 1 zdjęcia.

PERCY BYSSHE SHELLEY - OZYMANDIAS (tłumaczenie - Adam Asnyk)

"Podróżnik, wracający z starożytnej ziemi,
Rzekł do mnie: "Nóg olbrzymich z głazu dwoje sterczy
Wśród puszczy bez tułowia. W pobliżu za niemi
Tonie w piasku strzaskana twarz. Jej wzrok szyderczy,
Zacięte usta, wyraz zimnego rozkazu
Świadczą, iż rzeźbiarz dobrze na tej bryle głazu
Odtworzył skryte żądze, co, choć w poniewierce
Przetrwały rękę mistrza i mocarza serce.
A na podstawie napis dochował się cało:
"Ja jestem Ozymandias, król królów. Mocarze!
Patrzcie na moje dzieła i przed moją chwałą
Gińcie z rozpaczy!" Więcej nic już nie zostało
Gdzie stąpić, gruz bezkształtny oczom się ukaże
I piaski bielejące w pustyni obszarze."
Obserwuj wątek
    • Gość: Konstr Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: 217.153.201.* 08.11.10, 18:48
      Tę koronę to by mogli sobie już podarować.
      Zmarnowali cały zamysł za przeproszeniem ...artystyczny.
    • Gość: racja Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.nowiny.net 08.11.10, 19:01
      ta korona jest do kitu, dzizys jest fajny chłop i by korony nie chciał
    • Gość: so Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.nowiny.net 08.11.10, 19:03
      n
    • Gość: WW Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.chello.pl 08.11.10, 19:16
      Bomba!
    • Gość: A mi sie podoba Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.icpnet.pl 08.11.10, 19:23
      Naprawde piękny ten pomnik dlatego brawo dla miasta za świetny pomysł
    • Gość: Gość Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 19:31
      to jest prosto z Transformers...
    • Gość: gosciu Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: 193.82.117.* 08.11.10, 19:35
      pycha
    • Gość: gosciu Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: 193.82.117.* 08.11.10, 19:35
      pycha - grzech glowny
    • Gość: BLUBLAS Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.aster.pl 08.11.10, 19:37
      ---> racja Dzizys jest fajny chłop i nie chciałby nie tylko korony, co całego tego pomnika. Ludzie, zrozumcie to wreszcie! I pozwólcie budowniczym w naszym kraju budować autostrady!
    • Gość: 58-500 Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.11.10, 20:09
      ...jeszcze jakaś matkabozzzka +/- 30 m. ... i ze dwóch apostołów po 32 m każdy.... no i koniecznie osiołek 15 m. + baranek 14 m. + gołębica 7 m.
      I będzie gites Kato-Dino-Park!!!!!!!! Tylko wprowadzić bilety po 10 ?. W cenie kato-burger, kato-bungee-jumping z korony Dżizusa i odpuszczenie grzechów.
    • Gość: g Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.zone13.bethere.co.uk 08.11.10, 20:09
      Każdy kto zobaczy ten pomnik Jezusa ,niech zrobi krzyzyk na swoim czole i zastanowi sie w skupieniu - kim był do tego dnia i co uczynił dobrego dla bliźnich. Pozdrawiam
    • Gość: q Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.chello.pl 08.11.10, 20:52
      widocznie strasznie się boją konkurencji innych bogów, skoro tak bardzo podkreślają wielkość swojego
    • Gość: handmade Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.chello.pl 08.11.10, 21:30
      króluj nam Chryste!
    • Gość: ritt Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: 195.116.98.* 08.11.10, 21:31
      Według mnie ten pomnik utrwali na świecie stereotyp Polski jako konserwatywnego kraju katolickiego(skocz.pl/look2010 )
    • Gość: eye Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 21:41
      Świebodziński Bałwanie: nadaję Ci imię L. Kaczyńskiego.
    • Gość: gość Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.home.aster.pl 08.11.10, 22:01
      Ha! A kojarzycie "Land of Giants"? Konkurs na słupy wysokiego napięcia? Autorstwa Jin Choi & Thomas Shine, Choi+Shine Architects. tnij.org/ix9k
      Ja widzę już oczyma wyobraźni Naszą Polską Wersję początek linii przesyłowej Świebodzin...
    • Gość: jcdenton Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.11.10, 22:12
      Jeszcze tylko "t" w tytule artykułu zabrakło :P Amen :)
    • Gość: M.M. Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.chello.pl 08.11.10, 23:11
      Co się z tą religią dzieje... Pieniądze z tego pomnika mozna było lepiej zagospodarować. Żeby to jeszcze ładne było, a to ośmiesza Kościół swoją brzydotą i kiczowatością...
    • Gość: Alf Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 23:15
      Brakuje pieniędzy dla biednych dzieci, natomiast kościół buduje "największe na świecie" pomniki. Czy o to chodzi w tej religii? Na takie rzeczy mogą sobie pozwolić kraje bardzo rozwinięte, do których myślę PL cały czas się nie zalicza. Temat na długą debatę. Obraz ten zmusza mnie jedynie do jednej refleksji - zbędna inwestycja prezentująca ogrom wpływu kościoła na nasz kraj. Pozdrawiam.
    • Gość: skandal89 Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 23:38
      Ciekawe czy przetrwa tyle co sfinks :P A tak serio to wszystko na pokaz i ta korona...
    • Gość: neogen79 Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.217.146.194.generacja.pl 09.11.10, 00:54
      maluczcy już wniebowzięci
    • Gość: hubert.. Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.10, 01:12
      Przynajmniej zaistnieli i maja jakas atrakcje w miejscowości.

• burek_polny Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! 09.11.10, 01:44
      Rozumiem, ze wielu moglo wpasc na tak surrealistyczny pomysl, ale KTO to sfinansowal... ????
    • Gość: autor Re: Pomnik Jezusa w Świebodzinie ukończony! IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.10, 02:43
      bis - za chwilę powstaną fawele, a później już tylko Miasto Boga...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka