Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 21:27 www.archeton.pl/index.aspx Chodzi mi o projekt o nawie "nina" z tego biura. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiciaruchawka Re: Co myślicie o projekcie??? 10.03.06, 22:15 Ładne kwiatki. Nie wpadłabym na to, żeby miejsce pod schodami nazwać "schowek", jakie to kreatywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Co myślicie o projekcie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 22:24 Poprawnie oprócz szafy w hallu. Ubierać gości w wiatrołapie, nieładnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Co myślicie o projekcie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 15:46 Może jeszcze jakieś opinie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo Re: Co myślicie o projekcie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:59 cześć Zastanawiam się za każdym razem, gdy czytam tego rodzaju post, o co właściwie pytający pyta, czego chce wiedzieć, jakie ma oczekiwania?? Cóż można napisać o projekcie, gdy nie wiadomo, ile osób będzie w domu mieszkać, jakie pytający/pytająca ma preferencje, tryb bycia i życia, ile zwierząt, jak wygląda działka i jej otoczenie, co ze stronami świata na działce, co z dostępnością materiałów, z których dom ma być wykonany?? Co da odpowiedź samotnika, który potrzebuje 40 metrów i stwierdzi, że dom jest za duży, do tego nieznośnie rustykalny, poszatkowany ścianami bez sensu, za ciężki, nieprzemyślany pod względem izolacyjności (gigantyczny mostek cieplny w stropie żelbetowym/balkonie) osobie, która ma męża/żonę i trójkę dzieci ?? Ile osób, tyle poglądów na życie, architekturę, politykę, na całokształt. A może zamiast podawać link i rzucać pytanie, najpierw zapisać swoje własne przemyślenia, rozmowy z partnerem/partnerką i dziećmi, stworzyć syntezę i dopiero wtedy pytać, czy rzuty i widoki konweniują z tym, co się pisze ?? Bo inaczej ciągle mam wrażenie, że to lenistwo umysłowe każe iść po linii najmniejszego oporu ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: Co myślicie o projekcie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 19:13 Gość portalu: chwilowo napisał(a): ( ... ) Słusznie ! Całkowicie się zgadzam . Dodałbym jeszcze kilka dodatkowych uwag na temat gotowca , ale szkoda czasu na tego rodzaju ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga do chwilowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 12:31 Napisałam ten post w nadziei, że odpowie na niego ktoś, kto zna się na architekturze lepiej niz ja i wychwyci ewentualne błędy w projekcie (jak wiadomo w gotowcach się zdarzają), na które ja, jako laik w tej dziedzinie, mogłabym nie zwrócić uwagi. Zanim poprosiłam innych o zdanie na ten temat, przemyślałam sobie sama czy ten projekt nadaje sie na moja działkę, czy jest dobrze usytuowany względem stron świata itd. Wybrałam go starannie spośród wielu projektów, tak żeby spełniał oczekiwania moje i mojej rodziny. Poszukuję porady dotyczącej tego konkretnie projektu, na indywidualny mnie nie stać. Ktoś, kto zajmusie sie tym na co dzień bez problemu wyłapie błędy w projekcie, typu kuchnia jest za mała, a sień za duża. Ja proszę o poradę, bo buduję się pierwszy raz i nie chciałabym popełnić błędu już przy wyborze projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowo Re: do chwilowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 13:28 cześć Nie chodzi o znajomość architektury, tylko o znajomość Ciebie samej. Kto lepiej od Ciebie będzie wiedział, czy kuchnia, w której będziesz spędzać kilka godzin dziennie, jest dla Ciebie za mała, czy za duża? Kto lepiej od Ciebie będzie wiedział, czy chcesz mieć w łazience wannę, czy natrysk? Kto lepiej od Ciebie będzie wiedział, czy potrzebujesz w szafie 2 metry drążka na ciuchy, czy może 10? Albo czy wnosisz na butach tyle błota i tak długo marudzisz w drzwiach, że tzw wiatrołap jest niezbędny? Nikt na te pytania nie odpowie lepiej od Ciebie. Nie będę wypowiadał się o poziomie projektów dostępnych w katalogach. I jeszcze jedno: nie jestem architektem. Nie mam zamiaru szukać na forum klientów. Ale jak widzę, jakie projekty publikują w katalogach, scyzoryk mi się w kieszeni otwiera. I coraz bardziej mi się zdaje, że zachowują się jak Kurski, kiedy do Lisa gaworzył o "ciemnym ludzie". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: do chwilowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 16:19 Tak, ja to wszystko wiem i juz wczesniej to sobie wszystko przeanalizowałam, moim zdaniem jest w porządku pod każdym względem, ale ja nie wiem czy nie zawiera on ukrytych błędów, wad konstrukcyjnych o których ja nie mam pojęcia albo je przeoczyłam bo się na tym nie znam i nie wiem gdzie ich szukać, o to właśnie pytam. Poza tym wyjaśnijcie w czym projekt gotowy jest gorszy od indywidualnieg, jak miałabym projekować dom od podstaw, to projekt wyglądałby mniej więcej tak samo jak gotowy który zamierzam właśnie kupić i nie widzę w tym nic złego, w końcu on też został zaprojektowany przez architekta, prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: do chwilowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 09:19 Gość portalu: aga m.in. napisał(a): ... buduję się pierwszy raz i nie chciałabym popełnić błędu już przy wyborze projektu. Decydując się na gotowca popełnia Pani zasadniczy błąd ! (...) Dlaczego ? To dużo pisania,... ale trochę można przeczytać np. tu : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=36420420&a=36604594 + w innych wątkach na temat gotowców . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loan Re: Co myślicie o projekcie??? IP: *.chello.pl 18.03.06, 13:47 Co prawda mam wyrobione zdanie na temat projektów typowych, ale cóż były one i będą. Co do "Niny" - błędów konstrukcyjnych nie widać, układ czysty. Najmniej udane wejście - takie niewidoczne ze żle zaprojektowanym przedsionkiem. Może lepiej zmienić kierunek otwierania drzwi - na zewnątrz, będzie wtedy więcej miejsca. Hall też taki sobie - ale w sumie - widziałam projekty dużo gorsze. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Co myślicie o projekcie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 14:11 Dziękuję bardzo za komentarz, właśnie o tego typu opinie mi chodziło. Pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś