zabayone 07.05.07, 12:20 Czy jest trudno utrzymać się na rynku? I czy jest to opłacalne zajęcie? Jak ktoś się orientuje, to z góry dzięki za wszelkie informacje...;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: czarny_kot Re: Zawód: architekt wnętrz... IP: *.irishbroadband.ie 09.05.07, 12:34 Na pewno mozesz liczyc na zlecenia i szybki start, zwlaszcza teraz. Nie potrzebujesz uprawnien zeby wystartowac z praca. Efekty swojej pracy mozesz zobaczyc zdecydowanie najszybciej ze wszystkich branz budowlanych ;))) Minus - duza konkurencja na rynku, dosc wyspecjalizowana dziedzina - wnetrzarz nigdy (mowimy o formalnosciach, uprawnieniach, wiedzy budowlanej) nie zaprojektuje budynku, architekt moze zawsze zaprojektowac wnetrze (dzielnice, miasto.... ;)))) ) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: autor Re: Zawód: architekt wnętrz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:35 dobre porównianie to tak jakby powiedzieć ze internista nie zrobi operacji za kardiochirurga ale kardoichirurg moze zapisac tabletki od bólu głowy na co dzień mam do czynienia z projektami ,,wnencz" robionymi przez ,,architektów" jeli spojzeć na wnetrze tylko jako dobór kwiatków czy firanek ,to i ciocia józia z plebani moze to zrobić ale wnętrze to nie scianka z karton gipsu ,która mozna przestawic w ciagu jednej szychty ,jak się nie spodoba spróbuj zrobic szafe z forniru egzotycznego za 50 000zł i spróbuj ją przerobić jak się nie zmiesci do wneki pomijam podstawowe błędy polegające na zabudowie róznych sprzetów agd gdzie linia wychodzi na recznym rysunku równo ,a sprzety maja w naturze inne wysokosci ale co to dla architekta ,,sie przerobi" spróbuj to wytłumaczyć na stolarni ,ze trzeba robic dwa razy to samo a kto za to zapłaci? wnętrza to nie meble brw jak nie będą stały tu ,to sie je przesunie wnętrza to mebel za cięzka kase i klient chce mieć wysoka półke jak płaci tyle kasy tego nie mozna sie nauczyć w czasie studiów trzeba znać technologie wytwarzania ,proces produkcyjny który kazda firma ma lub moze miec inny no chyba ze mówimy o doborze firanek i kolorów scian a to fajnie to moze ciocia józia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czarny_kot Re: Zawód: architekt wnętrz... IP: *.irishbroadband.ie 10.05.07, 12:32 Autor, tym niemniej zdarze sie ze dobre wnetrza sa projektowane przez architektow, no i jakby na to nie patrzec projekt wnetrza bez budynku raczej nie zaistnieje :))))) Nie przesadzal bym tak z tym sztywnym podzialem wnetrzarz - architekt. Znam znajomych ktorzy na 4 - 5 roku rozpoczynali studia na ASP zeby zdobyc drugi fakultet z architektury wnetrz badz wzornictwa. Najwazniejsze - nie zakladac klapek na oczy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: autor Re: Zawód: architekt wnętrz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 21:45 ja sie zgadzam ze projekt wnetrza bez budynku raczej > nie zaistnieje podobnie jak nawet nalepszy budynek ,bez wnętrza nie ma sensu ja naprawdę nie mam na tym punkcie kompleksów sens ma jesli współgra całość : budynek i wnetrze dlatego śmieszą mnie ( nie wk. ale własnie smieszą ) wypowiedzi o wyzszości świat bozego narodzenia nad świetami wielkiej nocy procentowo jest pwenie ,jak w kazdym zawodzie tyle samo dobrych i złych architektów i wnetrzarzy wazne zeby być dobrym w tym co sie robi Odpowiedz Link Zgłoś