markimark1002 16.02.09, 15:21 Nice. Sympatyczny projeky. Sprytnie rozwiązane wnętrze terminala. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: grufallonek Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.chello.pl 16.02.09, 15:29 byłoby niezłe, gdyby mistrzunio z sebie nie cytował.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zetor Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 15:33 Ale to już było- inspired by Pekin -Ptasie gniazdo-wstyd tej klasy aechitekt powinien tworzyć nadając rendy a nie je naśladując ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benio Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 15:43 na skróty przez ptasie gniazdo , skuteczna droga aby wygrać konkurs, ale nie jest to dzieło... popelina !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PyK. Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 15:45 @zetor: Czyli jeśli architekt nie stworzy czegoś całkowicie nowego (nawet za cenę dziwacznośći) to nie jest już architketem? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość: lekarz Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 15:56 @zetor: naoglądałeś się Discovery i stadion w Pekinie to jeden z trzech budynków, które znasz, więc żeby zebłysnąć "wiedzą" musisz porównać ten obiekt z jednym z trzech i za wszelką cenę skrytykować...pozatym podobieństwo jest znikome. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zetor Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 16:00 rozumię komentarze -ikona wymaga szacunu-ale ja oceniam dzieło a nie mistrza Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: franek Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.09, 16:08 zetor ma 100 % racji mistrzostwo zobowiązuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bubel Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.chello.pl 16.02.09, 16:17 niech mi ktos powie w ktorym miejscu jest to podobne do ptasiego gniazda? bo chyba nie tą olimpiade oglądałem co reszta. dwa- skad ten przydomek "mistrz" dla kuryłowicza? jeszcze nidawno wszyscy na tym forum pisali ze to łajza ktora nic nigdy fajnego nie zaprojektowala. mi sie projekt podoba, oby go wybudowali w takiej formie. a tym podzialom na elewacji juz blizej do jurgen meyera... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: joszko Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.cityedge.it 16.02.09, 16:40 zgadzam sie z bublem. jesli juz mamy szukac porownan, to widzial bym wplyw estetyki i logiki strukturalnej Foreign Office Architects. Chyba oni zapoczatkowali ten sposob projektowania cytujacy estetyke lat 60 i 70tych, ale ze wspolczesnym 'pazurem'. Od tamtej pory wielu architektow to robi, zaden powod by tytulowac ich mistrzami, ale 'lajzami' tez bym ich nie nazwal. Odpowiedz Link Zgłoś
gsb Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach 16.02.09, 16:58 Kto wymyślił renesans? Kto wymyślił Barok? Na pewno nie pojedyncze jednostki... Cała historia architektury jest historią nawiązań i naśladownictwa (uczenia się od pionierów) do tego dochodzą różne mody. Polska nie jest w żadnej awangardzie, więc najlepsi nasi architekci to ci, którzy najlepiej implementują światowe trendy. A terminal fajny. podoba mi się jak podziały fasady przechodzą w ażur na suficie. Odpowiedz Link Zgłoś
stanleykubrick Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach 16.02.09, 17:08 Nie czepiałbym się - również - naśladownictwa w tym koncepcie. Niekiedy projekty w znacznie większym stopniu są 'zainspirowane', a niekiedy formalnie sprowadzone są do podobnych i różnią się w szczegółowych rozwiązaniach. Choćby wspomniany to Jurgen Mayer stosuje wciąż podobną wizualnie zasadę kształtowania swoich budynków. Faktycznie wielu architektów lubi teraz takie wycinankowe formy oplatające bryłę. Inna sprawa, że to trochę już nudzi i brak często temu zasadności, świeżości, czegoś inspirującego. Projekt K. wygląda czysto i poprawnie. Jeśli uda się konstrukcyjnie opanować taką zasadę kształtowania hangaru to wyjdzie nieźle. Gorzej chyba będzie z utrzymaniem delikatności podziału w szkle. Światło eksplorujące wnętrze też na nasze warunki jest zjawiskowe, więc sam projekt wnętrza może zostać efektowny tylko w wizualizacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sa Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.t4.ds.pwr.wroc.pl 16.02.09, 17:12 nie podoba mi sie tylko ten uporzadkowany fragment swietlikow na dachu... po za tym co to wgoóle za argumentacja co do nie przyznania 3 nagrody? koperta sie zablokowala??? wali machloją na kilometry... Odpowiedz Link Zgłoś
markimark1002 Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach 16.02.09, 17:19 sa: Zespół odpowiedzialny za trzecie miejsce zapomniał... dostarczyć koperty z nazwiskami. Przykra sprawa. A swoją drogą "nastąpiły problemy z otwarciem koperty" brzmi jak z filmu Bareji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bubel Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.chello.pl 16.02.09, 18:01 z tą łazją chodziło tylko o dosadność, ja mam wielki szacunek dla architektury i do twórców starszych ode mnie bo widze w pracowni jak ogromną wiedzą dysponują popartą wieloletnią praktyką. to miala byc prowokacja bo jak wczensiej widzialem co nietorzy pisza o Panu Kuryłowiczu to mi sie włos na głowie jerzył. jeszcze tylko brakuje asa z komentarzem w stylu: "tyle lat w branży a takie słabe wizki". widze stanleyu, ze jak zwykle wprowadzasz troche rzeczowości do dyskusji, z tymi podziałami to racja- w realizaji beda zdecydowanie intensywniejsze. zobaczymy jak wybrną konstrukcyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kocur Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 18:07 INNE PYTANIE. po co budować lotnisko w kielcach? przecież tam będzie za mały ruch, żadna linia lotnicza nie będzie chciała tam latać. te pieniądze lepiej zainwestować w trasę s7 do krakowa oraz w szybkie połączenie kolejowe kielce-kraków. niestety (dla kielczan) prawda jest brutalna - kielce są zbyt małe i zbyt blisko krakowa. tak naprawdę to miasto nie powinno być stolicą województwa, a jeśli już - to wspólnie z radomiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pi Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 18:59 ..no faktycznie z tą kopertą to coś śmierdzi..a porównywanie do pekinu to jakieś nieporozumienie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ehhhhhhhhh Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 19:06 jak juz cos to chyba jurgen mayer a nie ptasie gniazdo .... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anonim Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: 94.254.253.* 16.02.09, 19:09 no jak zwykle autorami sa ci co najmniej zrobili Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: beka Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.user.wh-stuttgart.de 16.02.09, 19:27 Dla mnie to kiepska proba zabawy w digital design. Bez idei bez smaku. Mnie sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Promil Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.elpos.net 16.02.09, 19:50 Nie wiem dlaczego, ale przyszłe Kieleckie lotnisko bardzo przypomina przyszły białostocki stadion miejski. Nawet bez nazwiska architekta skojarzyłem te dwie budowle. Trochę już za Kuryłowicza jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: thousosmartlookatk Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.02.09, 21:52 a mi sie kojarzy z todsem toyo ito albo siedziskiem Osorom Konstantina Grcica! Wyglada fajnie, powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hm Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.aster.pl 16.02.09, 21:52 a czym się objawia "Uporządkowana kompozycja zagospodarowania przed terminalem" ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yap Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.chello.pl 16.02.09, 22:10 Nic specjalnego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ToTylkoJa Re: Kuryłowicz zaprojektuje lotnisko w Kielcach IP: *.p.lodz.pl 16.02.09, 22:17 a po kiego wielki napis WELKAM TO KIELCE?,rozumiem zeby przy przystankach takie cos robic, ale zeby pasazerowie lini lotniczych mieli problem z okresleniem miejsca pobytu? Odpowiedz Link Zgłoś