Dodaj do ulubionych

Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan?

12.05.09, 10:56
Ta szklana góra mi się podoba, jest niepokojąca krwawo nowoczesna, wygląda jak ołtarz Majów. Świetna wizja godna Blade Runnera:) A czy chciałbym tam pracować mieszkać: nie wiem ale nie wiwm czy chciałbym mieszkać w większości prezentowanych tutaj budynków. jedno wiem na pewno wielu chciało by nagrać na tle czegoś takiego film:)
Obserwuj wątek
    • Gość: andy Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 11:27
      "stawiał przed architektami niełatwe zadanie - musieli pogodzić historyczne Stare Miasto z Kazimierzem, które są wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, z nową, wysokościową zabudową" Jak widać autorzy wyśmiali ten punkt;) Jeszcze najgorzej na tym tle wypadła trzecia grupa, która robiła swój projekt 'na serio', a wypadła jak karykatura. ;)
    • Gość: jozue Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.chello.pl 12.05.09, 12:10
      najsmaczniejsza pierwsza nagroda, konserwatywny kraków zdumiewa odwagą,brawo!
    • Gość: M Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.nat0.sta.nsm.pl 12.05.09, 12:14
      Ta pierwsza praca wygląda jak Kowloon City.
    • Gość: ds Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.atm2-0-74451.bynxx17.customer.tele.dk 12.05.09, 12:27
      kompleksy lecza
    • Gość: piotr mat Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.streamcn.pl 12.05.09, 12:39
      Wyspa wieżowców rewelacyjna - szkoda, że nigdy nie powstanie :( jako Krakus jestem za :)
    • Gość: Navras Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 13:35
      Jako Krakus też mi się podobają te projekty. Ale z nich najciekawszy i najbardziej realny wydaje mi się III projekt.
    • Gość: artyu Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 13:57
      Za mało zdjęć, ale na szczęście są inne serwisy. Trzeci pozornie wydaje się realny, ale 'oferuje' wrzucone na mapkę w dużej skali wieżowce, które nijak się mają, do kontekstu. Jedynie, niczym w Dubaju byśmy mogli z lotu ptaka, ew. kosmosu podziwiać idee. Pierwsza nagroda jest zabawane, ale prosta, zarazem silna.
    • Gość: nikita Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.tktelekom.pl 12.05.09, 15:12
      no tak, kiedy ostatnio zaprojektowałam coś w rodzaju ostatniego zdjęcia zostałam wyśmiana brakiem konceptu. a tu proszę, jak idea 3 miejsce zajęła (swoją droga gratulacje, ja się dopiero uczę)
    • aapa Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? 12.05.09, 15:13
      A ja krótko: W Krakowie Manhattan nie wyrośnie.
    • Gość: tere tere Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: 83.230.5.* 12.05.09, 15:32
      lokalizacja na manhattan krakowski idealna,sam zawsze jak przejeżdżam ul. Nowohucką to wyobrażam sobie na tej działce taki skyline drapaczy,ta działka na taką zabudowe jest idealna, wspaniała i chyba nawet jedyna dla Krakowa... Tylko na wizualizacjach widać, że architekci proponują chyba najwyższe budynki na świecie:] troche przesada z wysokością:]oby tak lub podobnie wyglądał kiedyś Kraków.
    • Gość: asiaa Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 15:53
      www.w-a.pl/aktualnosci.php?artykul=850
    • Gość: Kozdrowicki (PyK.) Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.09, 16:07
      Swoją drogą, chciałbym, aby Kraków w przyszłości pozostał chyba jedynym wielkim polskim miastem wolnym od wieżowców.
      Na Świecie i w Europie są dziesiątki metropolii bez większych budynków, pozostających naprawdę pięknymi miastami (np. Rzym - jeżeli się dobrze orientuję, jego najwyższym punktem jest szczyt kopuły Bazyliki Świętego Piotra).
      Generalnie chodzi o to, aby nie stłamsić historycznej zabudowy i panoramy miasta, stawiając wielkie szklane klocki. W przypadku Krakowa to może być bardzo trudne.
    • Gość: Gogg Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.echostar.pl 12.05.09, 16:41
      Coś powątpiewam...
      --
      ogrodypamieci.pl/profil/salvador-dali
    • Gość: jhhhhh Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.icpnet.pl 12.05.09, 18:02
      Dziś mamy pierwszy kwietnia ???
    • Gość: człek Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.197.88.58.edial.pl 12.05.09, 20:27
      moim zdaniem najlepsza 3 propozycja z kilku powodów:
      -rozwija kraków kulturalnie nie tylko gospodarczo (te szklane wieże)
      -nie wygląda jak brama piekieł (pierwsza właśnie tak wygląda będzie tam ciemno, a między budynkami zimno brudno i nieprzyjemnie)
      -jest realne (coś typu 2 propozycji było proponowane w dubaju - nie przeszło, a tak w ogóle te słupy musiały by mieć wytrzymałość kilkuset-kilkutysięcy ton)
      - nie dominuje krajobrazu
      - NASA będzie miała co fotografować ;-P
    • Gość: asfasf Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: 213.134.186.* 12.05.09, 22:00
      ostro ale fajnie.
    • Gość: sprawdz Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.toya.net.pl 12.05.09, 23:18
      super gra przez neta,walcz z przeciwnikami z calego swiata rts-jp.mybrute.com/cellule
    • Gość: Andru Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: 80.54.46.* 13.05.09, 00:53
      Pierwsza nagroda słusznie została przyznana. III miejsce może wydawać się ciekawe, ale proponowane wieżowce są naprawdę niskie, będą znikać wśród innej zabudowy, z daleka będą pojedynczymi kikutami i nijak nie będą tworzyć unikatowego charakteru przyciągającego uwagę. Natomiast ta wyspa wieżowców pomiędzy Nową Hutą, a Starym Miastem ma w sobie ogromny potencjał. Zintegrowałaby rozrzucone, dwubiegunowe miasto ustanawiając nowe centrum. Stare Miasto zostało by odciążone od biznesu, bardziej otwarte dla turystów. Nowa Huta ożyłaby jako bliska sypialnia dla nowego city. A samo city byłoby iście imponujące na skalę światową: jak nigdzie na świecie z supernowoczesnych wieżowców można by podziwiać z jednej strony prawdziwą socrealistyczną i bardzo wysokiej jakości architekturę, z drugiej unikatowy na skalę światową średniowieczny rynek i jego otoczenie, a także XIX-wieczne dalsze otoczenie. Cztery style architektoniczne i urbanistyczne tuż obok siebie, nie zakłócające się nijak, każdy autonomiczny, a wszystkie obok siebie. To naprawdę byłoby super.
    • Gość: silek Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 06:40
      Zapraszamy do Katowic. Podziwiajcie nowoczesne miasto.
    • Gość: czy ja wiem Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.acn.waw.pl 13.05.09, 09:17
      Ludzie, pierwsza nagroda przedstawia to czego NIE powinno się tam zrobić i autorzy byli tego świadomi. Tą pracą ostrzegają przed wstawianiem na siłę tych wieżowców.
    • Gość: andy Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 09:33
      "czy ja wiem" ma rację. 3 jest na serio i jest przez to śmieszna. Ponadto czy chcielibyśmy jeszcze wieżowców, jak z katalogów?
    • jeannouvel Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? 13.05.09, 10:16
      czyjawiem i andy: ufff ;)
    • Gość: gość Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: 87.204.85.* 13.05.09, 11:48
      góra z I nagrodą estetycznie i emocjonalnie najbardziej porusza. ale to coś w rodzaju Nowej Huty II
    • Gość: jennifer lopez Re: Czy w Krakowie wyrośnie Manhattan? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 11:52
      To taki manifest na tendencję budowania, jak najwięcej i jak najwyżej. Trudno oceniać to efekt wizualny, ale całość została fajnie 'sprzedana' i zgadzam się z werdyktem.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka