niewaznekto88 11.04.07, 19:07 Żeby dali Wertera :D a nie dali "lalki", "wesela" i "ludzi bezdomnych":P:D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paulinka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.04.07, 20:44 coś czuję, że na podstawie może być Młoda Polska-i Ludzie bezdomni;P albo związki z wojną-Opowiadania Borowskiego, Zdążyć przed Panem Bogiem, Medaliony raczej są za straszne, Inny świat itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re_margot Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: 80.50.235.* 02.05.07, 13:28 uwaga! myślę że będzie Konrad z Kordianem. a dziś śniło mi się że był Potop, coś o Kmicicu i obronie Jasnej Góry Odpowiedz Link Zgłoś
garcia16 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 11.04.07, 20:47 Czy wiesz jaka lektura bedzie na maturze z polskiego ? Pisz na lucas52@wp.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.kolornet.pl 11.04.07, 21:42 znow wojna? Byla na probnej. Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 12.04.07, 11:30 ...żeby z poezji nie było Miłosza. ...żeby był Barańczak lub Różewicz lub Poświatowska lub Herbert... W tym roku to pewnie Herbert wypadnie ;>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 12:19 chanson_de_geste a ty zdajesz podstawową?? mnie się wydaje, że niestety będzie na rozszerzonej dramat, jakiś witkacy lub inny mrożek :// obym się myliła, dodatkowo jest rok conrada, więc może i na niego trafić. liczę jednak na jakąś przystępną poezję. Odpowiedz Link Zgłoś
chanson_de_geste Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 12.04.07, 12:41 Nie, nie - ja rozszerzoną zdaję :)) I jakkolwiek by nie było - ja wybiorę wiersze do analizy i interpretacji! ;>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 13:52 bedzie "wesele" bo rok Wyspianskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nodi Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 16:34 a dlaczego tylko wiersz wchodzi w grę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubiegłoroczny :D Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 08:32 na pewno będą "Chłopi" hehehe;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z 2006 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 12:43 ja bym cie wcale nie zdziwiła z tymi chłopami... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jutro_pr Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 22:45 Na 100 % będzie Stanisław Wyspiański - "Wesele" Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 13.04.07, 14:01 Będzie Potop albo Inny świat Grudzińskiego albo Dżuma Odpowiedz Link Zgłoś
hazarr Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 13.04.07, 14:07 wg mnie będzie jedno z tych: - wesele - przedwiośnie - ludzie bezdomni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesssica Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: 85.198.214.* 13.04.07, 14:20 A MOZE ZROBImy dwa watki dla tych ktorzy zdaja rozszerzona i dla tych ktorzy zdaja postawe bo wsyztsko sie miesza..... piszcie co zdajecie i swoje przypuszczenia co do temtu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooooo Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.marton.net.pl 13.04.07, 15:16 ja juz maturke mam za soba (2002r.)nie liczcie raczej na tematy, ze jest rok jakiegos poety i cos z nim bedzie...Jak ja zdawałam maturkę było to po zamachu 11 IX, pogarszająca się sytuacja na bliskim wschodzi, kazdy stawial ze będzie o cierpieniu, było o szczęsciu, tym bardziej , ze temat szczęscie był na maturze 2001r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 19:48 Czy ktos spodziewa sie dziadów??? Tego sie boje najbardzije..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojcieslawa Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.05.07, 21:06 ja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.tvk.torun.pl 04.05.07, 18:52 CZy to ty Olu Stefańska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilu Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: 217.96.105.* 03.05.07, 15:03 wg mnie będzie jedno z tych: - wesele - przedwiośnie - ludzie bezdomni Zgadzam sie z tym, ja z kolei slyszlem o roku Żeromskiego Odpowiedz Link Zgłoś
dziakensis Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 13.04.07, 15:36 na podstawach będzie Makbet albo Dżuma, taki jest moj typ. poza tym moglabym pisac z Szymborskiej. i mam nadzieję, ze nie bedzie Przedwiosnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
cienmotyla Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 13.04.07, 21:51 o tak Szymborska mogłaby być na podstawie- kocham jej wiersze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuupodobamisietu Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.chello.pl 16.04.07, 21:25 no wiec skarby kochane...nie liczcie na rozszerzonej na przedwiosnie. dzumy tez nie bedzie. powtarzajcie rozewicza, milosza i herberta - szymborska sie nie pojawi. a co z prozy napisze dzien przed matura z wiadomych powodow. aha. czytajcie polityke, sluchajcie radiatokfm. ogarniajcie to co sie dzieje na biezaco, to przestanie byc problemem wydedukowanie takich rzeczy;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuziaso Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 17.04.07, 17:38 A koleżanka skąd bedzie wiedziała:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eew Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.eranet.pl 17.04.07, 20:42 Jeśli nie robisz nas w "wałka" to trzymamy za słowo za ujawnienie tematu :) na dzień przed. Ale przecież na trzy dni to już by pasowało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greypc Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.n.INTELINK.pl 17.04.07, 21:54 niestety robi nas w "walka" ;] w zeszłym roku też były takie osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuupodobamiseitu Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.chello.pl 18.04.07, 13:40 nie mowie o temacie, bo tego nie znam:) ale o lekturze. nie robie nikogo w walka, przekonacie sie, napisze 3maja:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niewaznekto88 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 20.04.07, 12:30 Czyli jaka lektora?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lullaby Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 16:00 w makbecie jest tylko jeden wątek ktory już byl... ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 21:50 Nie zapomnij jeszcze tylko wpsomniec o lekturach na podstawie:)będziemy wdzięczni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo:) Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 21:53 Aleście naiwni... Zaraz Wam napisze, że za 50zł dostaniecie arkusze z kluczami ;p Ludzie, czytajcie sobie opracowania i będzie dobrze;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa a co to będzie 17,05?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 11:57 niby z historii testy robie super......ale abrdzo boje sie tego wypracowania na roz.;( bo mimo ze wiedze mam to czasem tam wymagaja chyba o wiele wiecej??co wy o tym myslicie??na probnej o lamaniu demokracji np bylo nawet nawet.....ale juz t drugie ...nieciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
butch.bmf Re: a co to będzie 17,05?? 19.04.07, 09:38 teraz podobno jest rok wyspiańskiego, więc wielce prawdopodobne, że coś jego dadzą na wypracowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 20.04.07, 12:37 Mnie się wydaje że Albo Potop ale to może być na Rozszerzeniu a na Podstawie Inny świat albo Dżuma no może pojawić się LALKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.dolsat.pl 22.04.07, 22:35 mam nadzieje ze nad niemnem bo mam to na prezentacji :D ew moze byc cos z romantyzmu makbet albo inny swiat ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 16:33 Czytajcie streszczenia i trochę o programach danych epok, bo każdy z Was pisze teraz co chciałby mieć na maturze, a nie to co będzie. Równie dobrze można byłoby powiedzieć, że możemy się spodziewać albo tych najlżejszych lektur albo kończąc na najcięższych typu "Potop"...Maturka za dwa tygodnie...Życzę Wszystkim złamania piór!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martynka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 15:35 Wiesz co będzie na pisemnej z polskieg na podstawowej.Bardzo prosze o odpowiedz!!!Bede Wdzięczna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopak666 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 18:20 Nam sorka mówiła, że mogą być wiersze w tym roku... ( analiza i interpretacja na przykładzie jednego i odniesienie do innych znanych). A jako temat drugi spodziewane jest "Wesele"... Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 26.04.07, 13:00 Wesele może się pojawić bo to rok Wyspiańskiego a na Prozie Joseph Condrad ''Jądro ciemności '' Bo w tym roku też wypada rok Condradowsski . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuupodobamisietu Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.chello.pl 26.04.07, 23:48 dobra skarby, powtarzajcie granice:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 02:02 tak, pierwszy temat z tego co sie orientuje "granica", drugi "jadro ciemnosci". coś o wiewiórkach miało być, jak jużtoś gdzies zauważył. a tak na powaznie. czy wy nie zdajecie sobie sprawy z tego, ze tematy maturalne sa losowane....? oczywiscie, mozemy przypuszczac z czego, tzn jakie tematy ulozyli kochani belfrowie, ale wielkie joł dla kogoś kto niczym nostardamus poda wam teraz temat maturalny. ja pi......ole. ogarnijcie się, ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
flash6 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 29.04.07, 14:08 No nieee. Nawet jak już tka mówisz to mnie denerwuje, bo nie cierpie tej książki, ale dzięki temu ją lepiej przestudiuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 17:36 "Granica" na podstawie czy rozszerzeniu???:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.chello.pl 30.04.07, 21:18 Na moje może być: -Dżuma -Przdwiośnie -Zbrodnia i Kara -Opowiadania Borowskiego -Nad Niemnem -Medaliony -Kamizelka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greypc Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.n.INTELINK.pl 30.04.07, 23:21 "Medalionów" nie ma na liscie lektur, o ile wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamillo Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 10:13 Ja sadze ze Lalki nie bedzie bo juz dwa lata z rzedu byla, ale raczej powinno byc Wesele poniewaz jest rok Wyspianskiego:)Jak by ktos mial jakies ciekawostki na temat matury to napiszcie kamil11987@o2.pl Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greypc Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.g.intelink.pl 01.05.07, 11:49 oni raczej nie dają utwrów pisarza, ktorego jest rok Odpowiedz Link Zgłoś
michaalkaaa Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 01.05.07, 12:18 ja obstawiam "wesele'-dawno nie bylo :) "chlopi'odpadaja na bank bo w zeszlym roku pojawila sie ta powiesc na probnej i tej 'normalnej'maturze:) 'potop 'tez odpada bo pojawil sie 2 lata temu (na probnej i oficjalnej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.toya.net.pl 01.05.07, 12:21 ja myśle że bedzie zbigniew herbert Odpowiedz Link Zgłoś
aniulek87 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 01.05.07, 13:35 to moze w tym roku tez bedzie to co bylo na probnej skoro bylo tak juz dwa lata z rzedu. a co bylo lalka i kordian?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.swarzedz.inotel.pl 01.05.07, 14:29 Mnie takze po glowie chodzi mysl ze moga powtorzyc cos z matury probnej werter byl i chyba go powtorze tak na wszelki wypadek:)byle nie dali Nad Niemnem i Wesela:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caps Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.rybnet.pl 01.05.07, 14:41 ja sądzę, że będzie Jądro Ciemności... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.chello.pl 01.05.07, 14:43 Wesele może być, przyjmę z usmiechem na twarzy hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.loonar.pl 01.05.07, 16:39 ja tez;) będę zadowolona z Lalki, Zbrodni i kary, Przedwiośnia, wertera(w ogole calego romantyzmu), no i Ferdydurke też ok. Ale boje sie o Chłopów, Potop ehh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał-ek ;) Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 18:50 Ja obstawiam Dzume i ludzi bezdomych - do opisania 2 lekarzy :) pozdro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvc Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.static.xcore.pl 03.05.07, 19:42 porównanie 2 lekarzy z dżumy i ludzi bezdomnych to ja miałam na wypracowaniu klasowym Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 01.05.07, 20:22 LUDZIE POCO SIę PRZEJMUJECIE pan minister przecie da wam świadectwo nawet jak nie zdacie jednego przedmiotu pójdzieta sobie na Prywatne Uczelnie płatne głowa do GóRY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak sie czujesz? Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.kolornet.pl 01.05.07, 16:52 wiecie co, zaczynam sie coraz bardziej obawiac :P jak walna jakims tematem i mnie zatka to nie wiem co bedzie:D Sluchajcie na rozszerzonej moga dac jedna lektura i do niej temat-czy zawsze zdarza sie ze jest jakies porownanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawello Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 18:04 ja obstawiam na podstawowej przedwiosnie albo granice, tak mi cos podpowiada;d oby tak było bo z tego powinienem dac rade;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaudia23 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 18:28 witam wszystkich mam kontakt z nauczycielka polskiego i ona mówi ze na podstawach moze byc wesele dokładniej II akt i zeby nie liczyc na borowskiego,inny swiat itp i mówiła ze nalezy sie spodziewać motywu domu ojj nie bedzie łatwo hehe zycze powodzenia wszystkim a osobiscie czuje zbrodnie i karę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.swarzedz.inotel.pl 01.05.07, 18:33 u mnie w szkole stawiaja na Dzume lub Zbrodnie i kare oby to drugie!!!!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;p Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.loonar.pl 01.05.07, 18:38 zbrodnia jest super.. dzuma tez fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: btw Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 19:42 a mi święty Mikołaj mówił że będzie motyw zbrodni i kary w "Kwiatkach św. Franciszka" - skończcie z tym: "ktoś mówił", "nauczycielka mi mówiła"... bo to jest żenujące Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 01.05.07, 19:52 Ja pier pier ,, Wesele może być bo to rok WYSPIAńSKIEGO i co z tego że komuś ktoś coś mówił może być Jądro Ciemnośći jako proza też bo to rok CONDRADOWSKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.swarzedz.inotel.pl 01.05.07, 19:57 Coz w tym zlego zeby sobie troche pozgadywac i na duchu podtrzymac:) a poza tym jesli mowi to nauczyciel od polskiego ktory jest egzaminatorem i mega sie udziela w tych sprawach to jest cien szansy na to ze sie moze pojawic to o czym on mowi (zaznaczam cien nie wyolbrzymiac mi tutaj moich slow i zle nie interpretowac) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 22:07 takie były tematy dotychczas: Arkusze diagnostyczne do egzaminu maturalnego - grudzień 2005 r. Temat 1. Carska Rosja i jej stolica. Na podstawie załączonych fragmentów Pana Tadeusza i Dziadów cz. III napisz, czym charakteryzowało się życie ludzi w Rosji początku XIX wieku. Temat 2. Koncepcja ludzkiego losu w Chłopach Władysława Stanisława Reymonta. Przedstaw temat, analizując wskazany fragment oraz wykorzystując znajomość I tomu powieści. Egzamin maturalny - maj 2005 rok Temat 1. Jaki obraz Polaków XVII wieku wyłania się z Potopu Henryka Sienkiewicza? Punktem wyjścia swoich rozważań uczyń wnioski z analizy danych fragmentów powieści. Zwróć uwagę na ich znaczenie dla całości utworu. Temat 2: Analizując wypowiedzi bohaterów romantycznych, porównaj postawę Kordiana i Męża. W interpretacyjnych wnioskach wykorzystaj wiedzę o utworach, z których pochodzą fragmenty. Arkusze maturalne sesja zimowa 2006 rok Temat 1. Analizując dany fragment powieści, zwróć uwagę na prezentowane przez bohaterów racje. Wnioski z analizy wykorzystaj w pracy: Przedwiośnie jako powieść – dyskusja nad kształtem odrodzonej Polski. Temat 2. Dwa modele rodziny. Porównaj rodzinę przedstawioną w podanym fragmencie Tanga Sławomira Mrożka z rodziną Borynów ukazaną w Chłopach Władysława Reymonta. Zwróć uwagę na relacje między różnymi pokoleniami i scenerię, w której bohaterowie zostali umieszczeni. Arkusze maturalne maj 2006 rok Temat 1. Charakteryzując Makbeta na podstawie danych fragmentów dramatu Szekspira, określ, na czym polega tragizm postaci i porównaj go z tragizmem bohatera ze znanego Ci dramatu antycznego. Temat 2. Kłótnia u Borynów. Zanalizuj podany fragment Chłopów Władysława Reymonta i scharakteryzuj występujące w nim postacie. Na podstawie fragmentu i I tomu powieści określ przyczyny kłótni i źródła dramatyczności sceny. Arkusze matura próbna 15-17 listopada 2006 r. Temat 1. Na podstawie analizy podanego fragmentu i znajomości całego utworu scharakteryzuj Wertera. Zwróć uwagę na rolę miłości i literatury w życiu bohatera oraz jego stosunek do natury. Temat 2. Romantyk i pozytywista (Juliusz Słowacki i Bolesław Prus) w kontekście ideałów swojej epoki oceniają cywilizację zachodnioeuropejską. Porównaj obraz Zachodu zawarty w poniższym fragmencie Lalki z tym, który znasz z Kordiana. Zwróć uwagę na znaczenie podróży po Europie w życiu bohaterów. Myślę, ze moze w piątek bedzie jakaś lektura, która dotychczas sie nie pojawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.dolsat.pl 01.05.07, 22:16 nigdy nie bylo wiersza mam nadzieje ze teraz tez nie bedzie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 02.05.07, 12:00 Moja Bratowa jest nauczycielką i pracuje w Bardzo dobrym Lo w moim województwie powiedziała że może być coś z Pozytywizmu awięc ALBO dadzą nad niemnem jakiś fragemt powstrańczy + dotego Gloria Victis bo tam też było o powstanćach z 1863 r albo mogą dać LALKE scharakteryzować różne postacie we fragmencie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.broker.com.pl 01.05.07, 22:17 Dwa pierwsze tematy chyba najtrudniejsze - przynajmniej dla mnie :o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fal_len Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 08:11 zdawałam maturę 2 lata temu - wtedy nikt nie stawiał na Potop i proszę :P. Teraz poprawiam maturę. Zdaję rozszerzoną i nawet mi głupio obstawiać :P. na pewno literatura XX wieku, zaangażowana w sprawę narodową lub ludzki konflikt wewnętrzny. -> takie podsumowanie z tego co było :P. Ja liczę na Herberta, ale nie mam złudzeń :P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frame. Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 10:17 A my w szkole nie przerabialiśmy ani Zbrodni i kary, ani Jadra ciemnosci .. Potop tez po łebkach ... Miałam to przerobić sama, ale jestem chora /trzeba miec moje szczescie, zeby nie chorowac 3lata i zachorowac wlasnie teraz/ tak czy inaczej, powodzenia zycze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 10:39 naprawde nie mialas Zbrodni i kary ani Jadra ciemnosci? te lektury sa w podstawie programowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frame. Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 10:48 Nie, nie miałam. Wiem, że są w podstawie, Zbrodnie i karę mieliśmy przerabiać pod koniec 2 klasy - nie zdazylismy, a Jadro ciemnosci pod koniec 3 klasy - tez nie zdazylismy. [ jestem na rozszerzeniu humanistycznym - robilismy Cudzoziemkę, Szewców, Konrada Wallenroda itp. a tych lektur z podstawy programowej nie ... ] Żyć nie umierać, właśnie staram się z tym zapoznać na jakiejś stronce w necie .. :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 11:02 www.klp.pl to fajna stronka, powtarzam z nia do matury ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) mi :) la Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 11:31 heh boje sie tak samo jak Wy tej maturki... u mnie w szkole i ogolnie po szkolach mowi se,ze moze byc zdazyc przed panem Bogiem i podobne, bo ostatnio jest glosno o antysemityzmie , byl nawet wywiad z Edelmanem... Jesli chodzi o rok wyspianskiego to faktyczniemoze byc Wesele, w zeszlym roku ponoc byl rok Szekspira i byl Makbet :-)... Ja osobiscie mam nadzieje,ze bedzie ponownie Makbet Werter Zbrodnia i kara, oby ie dali POTOPU Chlopow Ferdydurke ... Mam nadzieje,ze nie bedzie zadnej analizy i interpretacji, bo przez ostatnie lata nie bylo :(:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
olenka071 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 02.05.07, 12:34 u mnie w szkole stawia sie raczej na świetoszka na podstawie ;) bardzo realne patrzac na pozycje w informatorze, gdyz te dopisane juz byly, np makbet, ja pisze roz wiec sie nie boje , chociaz mysle ze bedzie tak samo jak na probnej i temat to lektura podst + lektrua roz ( lub jakas "nieznana" ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiera Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: 213.199.205.* 02.05.07, 12:42 Ja jestem zdania,ze bedzie lektura ktorej jeszcze nie blyo na maturze;) os czuje,ze beda Dziady albo Zbrodnia i Kara.. aaaa denerwuje sie xd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.dolsat.pl 02.05.07, 20:28 w tym roku nas zaskocza nad niemnem prawie nikt sie tego nie spodziewa :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 12:43 Z tego co widze to najwięcej głosów pada na:ludzi bezdomnych,granice,dzume, przedwiosnie i granice:)ciekawa jestem czy cos z tego bedzie...szczerze mówiąc to licze tylko na te lektury! Odpowiedz Link Zgłoś
kaskakaska88 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 02.05.07, 16:03 a jesli bedzie Iliada albo Odyseja??;( tego nikt się nie spodziewa??!!mi śniło się ze bedzie dzuma a pani od pol tez sugerowała nam wspolczesnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ami Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.07, 16:06 przeciez iliady i odysei nie ma w wykazie na mature:) spoko moko tego na pewno nie będzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 16:11 Ja się boję, że dowalą jakies wiersze:/ grrr mam takie durne przeczucie i o ile jako tako te lektury przerobiłam to na wierszach się pewnie przejadę... Granica by mi pasowała, bo przeczytałam ją całą (w moim przypadku to sukces:P) i nawet mi sie podobała;) Niech moc będzie z nami.. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 02.05.07, 16:20 zeszyty same mi sie otwieraja na Herbercie i Szymborskiej, to znak... O.o Odpowiedz Link Zgłoś
lady_camelie Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 02.05.07, 16:32 borowski i grudzinski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yokolicious Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 18:56 napewno cos z dwudziestolecia i romantyzmu... wysoce prawdpodobni sa ludzie bezdomni :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 19:00 temat nie ma sensu juz kazdy wymienil co chcial by miec;P grudzinski i ludzie bezdomni:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ILONA20 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 19:50 kurcze a ja mam jakies dziwne wrażenie ze będzie albo wesele albo granica bo z tego jestem noga ale mam jeszcze jutrzejszy calutki dzien wiec moze sie poducze. W szkole u mnie mówoiono ciagle o lalce ale to mało prawdopodobne!!! NIO JA ZYCZE WSZYSTKIM POLAMANIA DLUGOPISOW. POWODZENIA NAPEWNO SIE KAZDEMU PRZYDA :):):) TRZYMAM ZA WSZYSTKICH KCIUKI NAPEWNO BEDZIE DOBRZE TRZEBA PO PROSTU WIERZYC W SIEBIE :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 20:11 ja czytam streszczenia wszystkich lektur z każdej epoki z podstawy programowej, ale do wierszy chyba juz nie bede w stanie zajrzec:/ przygotowujecie sie także z wierszy? jak myślicie mogą pojawić sie po raz pierwszy na podstawowej maturze? Ferdydurke została skreślona z listy lektur dla mlodszych roczników, moze to ta pozycja sie pojawi? Bo jak nie teraz to już nie będzie miała okazji;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: 83.238.151.* 02.05.07, 20:23 W naszej szkole na spotkaniu z egzaminatorami z OKE babka powiedziała, że oni uciekają od wszelkich rocznic itd., bo chcą być nieprzewidywalni. Dlatego też radzę powtórzyć wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasasa Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 20:37 tak wam tlyko powiedziala przeceiz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iktor Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: 217.153.82.* 03.05.07, 22:26 a moim zdaniem będą dzieje: gumisiów i smurfów Odpowiedz Link Zgłoś
lady_camelie Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 02.05.07, 20:24 > Ferdydurke została skreślona z listy lektur dla mlodszych roczników, moze to ta > pozycja sie pojawi? Bo jak nie teraz to już nie będzie miała okazji;p ooooooooo jezu nie kracz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 20:39 Jeśli została skreślona dla innych to pewnie i nam jej nie dadzą...chociaż ja osobiscie bym sobie ją życzyła...jest niesamowita - "pupa" "geba"...mozna o tym pisac i pisac. Jestem tylko ciekawa czy na rozsz. dadza takie pozycje jak "Sklepy cynamonowe" czy "Trans-Atlantyk" to sa dopiero lektury ktorych mozna sie bac;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emila Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 21:22 Sklepy Cynamonowe nie są w podstawie programowej :) Trans-Atlantyk tez :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 22:01 Ale są na rozszerzeniu...a mnie to bardziej obowiazuje bo taki pisze poziom. Na podstawe obstawiam "Wesele" lub "Granice" na rozszerzenie pewnie cos "ku pokrzepieniu serc" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greypc Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.g.intelink.pl 02.05.07, 22:58 Sklepy Cynamonowe nie obowiązują na rozszerzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.akron.net.pl 03.05.07, 10:11 ja uwazam ze moze btc kordian bo nigdy wczesniej go nie bylo ale w 85% bedzie wesele ale to tez nigdy nic nie wiadamo poprostu trzeba wiedziec duzo z kazdej epoki i kazdej lektury to juz polowa sukcesu trzymajmy sie jakos to bedzie pozdrawiam:):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 10:52 Kordian byl teraz na próbnej i na maturze 2005... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 20:36 ja to uważam ze w tym roku bedzie cos z tego dzuma, granica, przedwiosnie wesele inny swiat lub seitoszek mam nadzieje ze nie dadza zadnego wiersza:) ale najlepiej to nalezy przeczytac jakies sciagi aby sobie przypomniec Odpowiedz Link Zgłoś
pizmaczeq Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 02.05.07, 20:51 proponuje telepatyczna współprace w piatek , co wy na to ?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaciaaa ;] Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 21:04 hehe ale faza :D juz w piatek matura :D hie hie no ciekawe co to bedzie ;] ja pamietam przed probna matura wieczorem polozylam sie i wzielam zeszyt stary kumpeli z powtorka do matury i jakos zaczelam czytac Kordiana :D a pozniej na probnej patrze Kordian hehe :D fazka co :P ciekawe czy teraz tez tak mi sie uda :D a tam ludziska :D damy rade :D bo kto da jak nie MY :D aj luzik :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s3 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 22:34 oke chyba ubostwia chłopów wiec po raz 4 dadzą ich na maturze;) i stawiam na lektury ktorych nie przerobilismy tango, zbrodnia i kara, potop a walną jakiś tematem z kosmosu pewnie co ludzie posrani jak zobaczą hehe i po co ta matura z polskiego do szczęścia potrzebna :) na pewno w życiu nam sie przyda rozkminka na temat symboli w weselu hehe ja pierdziu mogliby wychowywac a nie truć dupska głupimi lekturami;) i pewnie tutaj humaniści odpalają bazuke w moja strone hehe Odpowiedz Link Zgłoś
lady_camelie Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 03.05.07, 13:17 na pewno w życiu nam sie przyda rozkminka na temat symboli w weselu no bo sie nie przyda :/ chryste zeby nie dali jakiegos symbolizmu posranego :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sucha Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.static.xcore.pl 02.05.07, 22:43 A ja myślę że będzie Dżuma albo Wesele. Ewentualnie Potop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sucha Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.static.xcore.pl 02.05.07, 22:50 Większość moich znajomych obstawia Dziady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esben Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 22:56 jaki by nie był ten temat napewno będzie głupi hehe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 13:42 Jakie zestawy:)?nic nie wiem:( Odpowiedz Link Zgłoś
pizmaczeq Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 03.05.07, 14:24 na rozsz. czestym watkiem jest groza II wojny swiatowej ... wiec moga o to zachaczyc ... nie zdziwiłabym sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fallen Angel Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:03 Na onecie ktos napisal, ze bedzie do porownania taniec z Tanga i z Wesela. Gdyby bylo cos takiego to bym sie zalamala ;) Nie wykrzesalabym z tego nic, poza 2-3 argumentami.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:11 a gdzie znalazles to info dokladnie:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fallen Angel Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:13 Znalazłam w komentarzach od forumowiczów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:20 Wszyscy pisza to co im sie nasuwa na myśl, albo to co chcieli by miec...trzeba to potraktowac z przymrozeniem oka bo ja juz słyszałam tyle tematów ze wystarczyło by na kilka nastepnych lat:P Nikt nie wie na pewno bo by tego nie ogłosił...chyba ze jest takim altriusta :D P.S Co myslicie o "cudzoziemce" nikt tego nie obstawia, mam nadzieje ze sie nie pojawi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s3 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:21 cudzoziemki nie ma na podstawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:36 A ja mam inne pytanie...Ile czasu przeznaczyliscie na powtarzanie tych wszytskich lektur? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YSM Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:39 2 dni po około 3-4 godziny dziennie. Bedzie git! Damy radę. TYLKO NIE POTOP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cinek Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:40 Od wczoraj do tej minuty zaczalem i skonczylem czytac wszystkie opracowania. Ide spać, nie otwieram jutro zadnej ksiazki :D Odpowiedz Link Zgłoś
nata2003 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 02.05.07, 23:46 tak siedzę i się zastanawiam... czemu nikt nie wziął pod uwagę Pana Tadzia? jeszcze go nie było :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limonka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.3s.pl 02.05.07, 23:49 też możliwe, że trafi na Tadzia... tak naprawdę może być wszystko...albo dadzą coś względnie łatwego...albo polegniemy :P ale miejmy nadzieje, ze będzie dobrze:))) Pozdro, połamania piór:0] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanzler Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:54 Ja sie obawiam jednego: moze byc wszystko, wiec nawet nie glowkuje co, ale jak temat mi nie siądzie? Lekture znam, opracowana w miare, ale moge nawet tematu NIE ZROZUMIEC ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buu Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:54 ja od poniedzialku czytam streszczenia i opracowania lektur i jeszcze nie konczylam:/ jestem na literaturze po 1939 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limonka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.3s.pl 02.05.07, 23:56 ja czytałam z przerwami opracowania epok...za lektury sie nie brałam.... jestem teraz na Młodej Polsce... a zdaje rozszerzony... ciekawe jak mi to pójdzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:55 Tutaj juz zostały wymienione wszytskie lektury...wiec obawiajmy sie wszystkiego :P Tylko bedzie cikawie jak zaskoczą nas jakimis wierszami...pogrom! Ale życze wszytskim połamania piór...powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.isp.tvkg.net 03.05.07, 12:03 Ja bym chciala Cudzoziemke - ogladalam film i pamietam wszysciusko !! hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.isp.tvkg.net 03.05.07, 12:11 Wiecie co... Byłam całkiem spokojna do czasu, kiedy zaczęłam czytać wasze propozycje tematów. Dobra wyłączam kompa i ide czytać streszczenia! 3majcie się, życze wszystkim Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo:) Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 00:17 Heh, Mieliśmy taki temat na pracy klasowej na polskim;) W gruncie rzeczy łatwy temat (symbolika tańca - w weselu taniec chochoła to symbol zniewolenia, bierności, bezsilności, a jeśli chodzi o tango, to nasza polonistka mówiła nam, że w tańcu tym jedna osoba kieruje (tu: Edek), a druga jest poddana (tu: Eugeniusz), więc też w pewnym sensie jest to oznaka zniewolenia i zarazem władzy jednostki) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 00:52 www.operon.pl/www/matura2007/dla_nauczyciela.php?c=probna_matura ostatnie ćwiczeniowe testy przed matura ;) na podstawie porownania Potopu i Pana Tadeusza :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 00:53 * na podstawie z jezyka poslkiego porownanie;) <nie ta pora juz;p> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaa;p Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: 80.51.74.* 03.05.07, 08:39 heheh nie ma się czego bac to tylko matura:) ja licze na szczęscie:) heh o ile się nie skozyło to bedzie dobrze...przed próbna przysniła mi sie woda i był Potop...dzisiaj wesele...wiec podejrzewam,ze Bedzie Wesele w porównaniu z Chłopami lub Tangiem...no ale nigdy nic nie wiadomo co bedzie;p pozd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.zdnet.com.pl 03.05.07, 10:04 WESELE i GRANICA beda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaa;p Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: 80.51.74.* 03.05.07, 10:08 skąd ta pewnosc?? ze Granica i Wesele???;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.zdnet.com.pl 03.05.07, 10:14 taka ma wizje :P hehe ostatnio tego nie bylo to teraz bedzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.akron.net.pl 03.05.07, 10:24 co bedzie to bedzie juz nie dlugo zobaczycie o 9 rano :):):) to juz jutro cala polska sie dowie co pisza :):) nie pankujcie bedzie oki Odpowiedz Link Zgłoś
kermciak Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 03.05.07, 10:15 hehe dobre mi też się śniło Wesele ;) i Lalka ;) ciekawa sprawa... hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaa;p Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: 80.51.74.* 03.05.07, 10:47 hehe widzisz;p cos musi być z tym Weselem;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.chello.pl 03.05.07, 11:29 a mi sie snilo ze trzeba było napisac zaproszenie <hahaha> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehehehehe Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 16:31 hehehehehehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie wiem Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 16:44 na matyze bedzie to co w naszych opiniach powtarz sie najmniej na pewno na 99% nie bedzie wesela!!!! bo to za oczywiste skłaniam sie do obozowego zycia lub lalki i nad niemnem\ Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! 03.05.07, 12:41 NA PODSTAWIE BęDZIE DżUMA JAKO PROZA MOżE EWENTUALNIE WESELE JAKO DRAMAT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika1 Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: 212.160.86.* 03.05.07, 14:52 A mi sie sniła wczoraj jaks zbrodnia,cierpienie wiec moze byc Zbrodnia i kara chociaz podobno sny sa na odwrót wiec moze byc cos przeciwnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 11:28 Tez mam przeczucie że cos o Weselu bedzie...tylko boje sie nastawiac na cokolwiek bo moga nas niezle zaskoczyc a wtedy wpadniemy w panike i....ech. To co dzis...ostatnie powtorki czy spacer i odpoczynek :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.zdnet.com.pl 03.05.07, 11:27 Wesele i Granica to akurat sa 2 lektury ktorych nie zdarzylem jeszcze sie nauczyc :) wiec cos w tym musi byc prawda?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.07, 11:31 a ja obstawiam Janka Muzykanta i O psie ktory jezdzil koleja...motyw cierpienia;d. co bedzie to bedzie....kwestia analizy fragmentu (jesli chodzi o podstawe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redr Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 11:38 a mnie coś Przedwiośnie prześladuje. . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaaa;p Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: 80.51.74.* 03.05.07, 11:51 tak naprawdę to może być wszystko;p heh ale najbardziej nie chce Dżumy;/ bleee pisać o szczurach w stresie:/ nie no na pewno bym sie dobrze czuła;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Co to będzie...04.05... temat...?! IP: *.chello.pl 03.05.07, 11:59 Szczury to akurat nie miały dużego znaczenia w Dżumie. Mam nadzieje że jednak będzie Dżuma ;p