p.piasecki 24.05.07, 20:05 Witam! Jak ktoś ma jakieś info to piszcie piszcie. Osobiście to słyszałem że jest troche ostry:) Ale z drugiej strony, każda prawidłowa odpowiedź powinna być uznana. Wiem co pisałem i jak coś to się odwołam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m. Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 20:28 nawet jak sie odwolasz to juz bedzie po rekrutacji na studia. Poza tym jakie odwolujesz to oni tylko sparwdzaja czy sa dobrze punkty policzone na pracy. Nie sparwdzaja pracy od nowa ;] takze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vice city Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 11:46 mam nadzieje ze be bedzie lagodny jak ktos ma w rodzinie egzaminatora niech napisze jaki jest ten klucz niektorzy pisza ze jest lagodny inni ze ostry sam juz nie wiem ludziska piszcie jesli cos wiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gor Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.foxnet.com.pl 25.05.07, 14:20 łagodny albo ostry :/ to moze byc ketchup. klucz jest kluczem, najlepiej jak beda uznawac kazda odp., bo potrafisz pisac i to juz cos! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 17:03 moja biologica mowila mi ze jest taki klucz ze jak np.bylo zadanie gdzie trzba bylo skonstruowac tabele i ktos nie uzyl dokladnie slowa SYGNAŁ NERWOWY to ma zle cala tabele. Dla mnie to jest jakies chore Albo jak np. przy wykresie słupkowym ktos napisl na osi zawartosc procentowa a nie zawartosc procentowa w oragnizmie to tez ma zle caly wykres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.piasecki Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 18:54 No to może być nie za ciekawie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 25.05.07, 21:59 no mam nadzieje ze nie bedzie tak zle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 00:46 po pierwsze nie moglo byc sygnal nerwowy bo w tym arkuszu jest w odpowiedziach sygnal elektryczny albo sygnal chemiczny, a po drugie na wykresie, ktory trzeba bylo skonstruowac w odpowiedzi tez pisze % zawartosc zwiazkow organicznych, a nie zw. organicznych w organizmach, tzn co? z tego co mowisz to znaczy, ze wszystkie odpowiedzi na arkuszu przykladowym z cke sa zle?to po co go w takim razie dawali, jak wszystko tam jest zle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloody_sabbath Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 13:36 nauczyciele nie dostali jeszcze klucza z biologii. dziewczyna fanaberie opowiada, a wy jej werzycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeeeeee Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 26.05.07, 14:08 moja nauczycielka od biologii mowila ze juz jeste klucz i sprawdza matury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 14:37 Jak nie wiesz to nie pisz! Jest już klucz z biologii i są sprawdzane prace maturalne! Odpowiedz Link Zgłoś
benia00 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 28.05.07, 00:19 jak sama nazwa wskazuje - przykładowe rozwiązanie ;] i naprawde nie nalezy sie przejmowac, dopiero potem zostaje ulozony ostateczny model odpowiedzi, w ktorym uwzglednione sa wszystie prawidlowe odpowiedzi (oczywiscie oprocz polecen problemowych, sformuluj wniosek, podaj argument ;D - swoja droga - moje ulubione ;D) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatto Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 08:29 Niestety Aga ma racje z ta zawartoscia procentowa - musi byc dodane "w organizmach" :(( To jest debilizm. A w zadaniu z aparatami szparkowymi jak ktos wpisal ze beda otwarte to tez nie uznaja - musi byc ze "sie otworza", bo w pytaniu doslownie chodzi o ruch. I to ma byc sprawdzanie wiedzy? PS. Torebke Bowmana uznają. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.100.* 27.05.07, 11:33 jaja sobie robicie?:P to nie jezyk obcy, zeby czepiac sie czasu, w jakim zostal uzyty dany czasownik:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 16:26 jesli rzeczywiscie tak jest, to polska edukacja schodzi na psy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labka Matura z biologii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 09:55 To jest nauka strzelania. Umiejętność telepatii. Jeżeli chodzi o wiedzę - ostatnie miejsce:D:D Dwa lata temu tak nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.07, 17:32 no nie mowcie ,ze te klucze takie beznadziejne beda :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 17:47 co ich powalilo za przeproszeniem o takie bzdury sie czepiac az wydaje sie to nieprawdopodobne dla mnie cala ta nasza edukacja jest chora i wymaga NATYCHMIASTOWEJ poprawy Acha i po jaka cholere dawali odp na cke jak klucz ma byc taki rygorystyczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tilapka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.07, 17:49 matura z biologii to jest chyba jedna z najmniej przemyslanych matur... biolodzy bardzo by chcieli aby biologie traktowac jako nauke scisla i stad takie rygorystyczne klucze itp ale tak sie nie da! na dane zagadnienie mozna patrzec pod wieloma kątami, zwlaszcza jesli mamy doczynienia nie z wiedza tylko z GDYBANIEM co mialo miejsce na tegorocznej maturze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.07, 17:59 a wiecie cos o innych przedmiotach??tez takie rygorystyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 18:17 jak ktos ma klucze niech napisze bede miec pytania do 5-6 pytan moge wyslac kod doladowujacy komorke (20) moj e mail krzysiu9@gazeta.pl PROSZE POMOZCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.05.07, 18:58 I żeby nie było pretensji do egzaminatorów. Klucz układa Warszawa i mozna sie z nim nie zgadzać, ale nalezy wg niego oceniać, żeby nie było różnic w całym kraju. Ale naprawdę serce boli , jak trzeba zabierać punkty za takie bzdety.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Go$ia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 10:50 Podobno jak ktos napisal funkcje wody- tylko termoregulacja albo transportująca, ma zero punktow. Podobno trzeba bylo napisac np. transport substancji odzywczych po organizmie czy bierze udzial w regulacji temperatury ciala organizmow:/ tak slyszalam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 10:56 termoregulacja u roslin? :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 28.05.07, 11:12 a czy w zeszlym roku tez byl taki chory klucz??jezeli tak to ja sie dziwie ze byly osoby ktore miały po 80% Liczyłam sobie okolo 75 % ale teraz to chyba bede miec z 50% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 11:16 poprostu rewelacja i niech mi teraz ktos powie ze ta matura to nie loteria polegajaca na wstrzeleniu sie w jakis bezsensowny klucz.ja teraz to nie mam pojecia jaki bede mial wynik bo juz nwet dobrze nie pamietam jak napislaem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 11:49 pewnie ze moze byc termoregulacja u roslin poprzez transpiracje;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buziaczek000 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 213.199.235.* 28.05.07, 14:21 W przykładowym modelu odp. jest zawartość %zw.organicznych na wykresie i to ma być źle?A jeśli mam napisane w zad.2, że erytrocyty i białka są zbyt duże i nie przenikną do płynu dializacyjnego,a nie mapisałam ,że przez błonę półprzepuszczalną,to zabiorą mi punkt?Albo w zad.11-odp. C zakreśliłam,a uzasadniłam,że jest w komórce roślinnej jest skrobia asymilacyjna,to uważacie ,że też jest źle?Napiszcie proszę co myślicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.05.07, 15:36 no wlasnie, skoro potem wszyscy mamy takie watpliwosci, to po pierwsze: cke nie powinna podawac przykladowych odpowiedzi, a po drugie: matura powinna byc bardziej konkretna. np. cos dopasowac, wybrac dana odpowiedz, napisac jedno slowo. tak, zeby nikt nie mial zadnych watpliwosci - zalicza, nie zalicza. w zad. 2 napisalam, ze erytrocyty i bialka nie przenikna przez blone bo sa potrzebne organizmowi;p mysle, ze mi nie zalicza, ale Tobie, Buziaczku000, raczej tak. dalej w 11 tez napisalam ze chodzi o skrobie i mam nadzieje, ze to dobrze, bo przykladowa odpowiedz wydaje mi sie bez sensu. no ale nie wiem. tez sobie wyliczylam 75-80% i mysle ze zjade z tym na zbity pysk ale na szczescie z geografia lepiej mi poszlo no i geografia chyba nie jest az taka wypaczona:P (tzn klucz do niej:P) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 28.05.07, 15:52 LUDZIE NIE PANIKUJCIE DZWONILEM DO CKE DO WYDZIALU MATUR Z BIOLOGII POWIEDZIANO MI ZE KLUCZ UWZGLEDNIA NAPRAWDE WIELE ODPOWIEDZI DOWIEDZIALEM SIE TEZ ZE ODPOWIEDZI O PRZYCZYNY ROZNIC GRUBOSCI SCIOLKI KTORE PODALEM A MIANOWICIE ROZNORODNA MATERIA ORGANICZNA I ROZNICE KLIMATYCZNE SA W KLUCZU A POZA TYM POWIEDZXIANO MI ZE NAWET ODPOWIEDZI KTORYCH NIE UWZGLEDNIONO W KLUCZU A SA POPRAWNE BEDA ZALICZONE WIECEJ OPTYMIZMU PS JAK KTOS CHCE TO MOGE PODAC NUMER TELEFONU DO TEGO WYDZIALU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buziaczek000 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 213.199.235.* 28.05.07, 15:58 To podaj mi ten numer telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 28.05.07, 16:24 022 656 37 18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buziaczek000 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 213.199.235.* 28.05.07, 19:05 Dzięki Krzysiu9 za nr tel. Co do tej matury z bioli,to uważam że zadania testowe były konkretniejsze i nikt nie miał wątpliwości,bo były dwie możliwości.A dziś nigdy nie wiadomo czy nawet jeśli połowa zad. jest prawidłowa napisana,to może być źłe uzasadnienie.Jeden wielki absurd.!!!To jest sprawdzanie naszej wiedzy.Jakby brakowało konkretnej wiedzy biologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 28.05.07, 16:57 i odpowiedzi z ta scilka sa poprawne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tilapka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 18:06 oby egzaminator w Pcimiu czy innej metropolii tez mial takie zdanie na ten temat... ja juz z kolezanka ustalilysmy ze matura byla tak napisana ze wynik w duzej mierze zalezy od tego czy egzaminator mial w nocy dobry seks ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gprspla.plusgsm.pl 28.05.07, 19:14 haha:D dobre:P no tak, wiadomo przeciez, ze najpierw trzeba zaspokoic najbardziej podstawowe potrzeby zeby moc przejsc do poprawnego i tworczego myslenia:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grześ Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 12:43 eh, a kobiety tylko o jednym ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo0307 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 15:53 jak ktos tam dzwonl z jakims pytaniem niech podzieli sie odpowiedzia dzieki temu mozemy sie dowiedziec jak najwiecej o tym kluczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.99.* 31.05.07, 19:09 no taak i zaraz sie okaze ze klucz jest coraz bardziej wypaczony, np. ze nie zaliczaja jak ktos pochylal pismo w lewa strone a nie w prawa:p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belzebub Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.244.90.* 31.05.07, 19:19 rrrany!!!!! a ja pisałam prosto !! cholera...ile mi mogą odjąć?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grześ Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 13:34 1500 100 900? ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.100.* 01.06.07, 14:40 heheee a wg przelicznika Giertycha to ile to bedzie?;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 21:18 ten klucz jest ponoć beznadziejny! np z tym zadaniem gdzie trzeba było napisać oddychanie wewnątrzkomórkowe to jak ktoś nie napisał tlenowe to ma zero punktow:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.chello.pl 01.06.07, 21:26 myślę, że to nie znajdzie potwierdzenia w rzeczywistości bo np. w operonie jak wół jest napisane "oddychanie wewnątrzkomórkowe" bez słowa tlenowe. NIe nakręcajcie się tak... szkoda nerwów...wiem co mówię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.99.* 01.06.07, 21:35 ee no wlasnie. juz nic nie zmienimy a jak ktos ciagle bedzie pisal ze "jak tu napisaliscie tak a nie siak" to strace wszystkie paznokcie:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magir Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.160.69.* 08.06.07, 21:03 nieuznadzą wewnątrz komurkowe, bez tlenowego!! Bo morze byc wewnątrz komurkowe beztlenowe!!! A tam był tlen:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100mil Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.olsztyn.mm.pl 08.06.07, 22:40 Może moje słowa rozwieją wam wszelkie wątpliwości co do tego zadania: Proces oddychania tlenowego przebiega w 3 etapach: 1) glikoliza 2) cykl Krebsa 3) łańcuch oddechowy. To tak jakby wyjaśnia dlaczego taka powinna byc odpowiedz. Zawsze jednak pojawia sie jakieś >>>ALE<<<<!!! !!!!!!!!!Substratem oddychania beztl. Jest najczęściej glukoza!!!!!!!! Jednak myślę że egzaminatorom chodziło jednak o pierwszy przykład. A my siedząc na tej maturze z rozsz. bioli główkujemy tylko żeby jak najdokladniej odpowiedzieć na pytanie i dokonujemy nadinterpretacji. Niestety taka jest prawda że za bardzo wnikliwie szukaliśmy(w tym ja)jak najbardziej trafnej odpowiedzi na nasza niekorzyść. Oto są właśnie skutki ograniczającego klucza<<<<< Jeszcze raz powtarzam najwyrazniej egzaminatorzy odwojują sie do tego podstawowego zapisu:Proces oddychania tlenowego przebiega w 3 etapach: 1) glikoliza 2) cykl Krebsa 3) łańcuch oddechowy. POZDRAWIAM i 3majcie sie. Myśle że można zacząć dyskutować teraz o pozostałych zadaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.06.07, 22:05 Zaliczane jest: oddychanie tlenowe, utlenianie biologiczne lub utlenianie glukozy. NIE zaliczano: oddychania komórkowego, spalania glukozy i rozkładu glukozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 01.06.07, 22:07 i tego własnie nie rozumiem przeciez w operonie jest napisade wyraznie ODDYCHANIE WEWNĄTRZKOMÓRKOWE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.99.* 01.06.07, 22:16 a dlaczego tak? i skad wiesz?;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.chello.pl 01.06.07, 22:20 jeżeli tak by było to po raz kolejny okazało by się że ta matura jest tylko dla tych co umieją się wstrzelić w klucz i sprawdza tylko taka wiedzę. Co z tego, że ma się napisane w inny sposób jak wartość merytoryczna jest taka sama. Najwiekszą głupote czytałam, że w zadaniu z eletrownią czy czymś powinno się napisać że gazy są emitowane do atmosfery, a nie wydzielane, bo wtedy nie zaliczają... Głupota totalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.99.* 01.06.07, 22:24 no cos ty... wyczuwam tu lekki sarkazm;p naprawde to wszystko robi sie kosmiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.chello.pl 01.06.07, 22:28 tak gdzieś ktoś "mondry" pisał... w sumie najlepiej nie przejmować się takimi głupotami, chociaż wiem, że łatwo tak mówić. Za pierwszym razem (2005) tez się bardzo przejmowałam i czytałam każdy post... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 01.06.07, 22:31 a na ile zdalas maturke z biologi wtedy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.99.* 01.06.07, 22:32 a to ktory to juz raz?:) ja tam sie nie przejmuje;p przeciez i tak nie bede wiedziec co mi zaliczyli a co nie;p no aale... jak sie tak czyta... to szczeka opada do samej sciolki i wita sie z gleba;p mam nadzieje ze trafie na wyrozumialego egzaminatora, ktory dostrzeze to, co ja chcialam napisac, ale zapomnialam:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.chello.pl 01.06.07, 22:50 ja jestem na wszystkich sesjach :D bo nie mam umiejętności wstrzelenia sie w klucz. Dodam tylko, że mam ukończony jeden rok biotechnologii i jestem teraz praktycznie po 1 roku farmacji (wieczorowe) ... a za 1 razem olałam sobie maturę totalnie i miałam tylko 60 % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 02.06.07, 10:17 ja sobie matury z biologi nie olałam a mimo to boje ze moge nie mieć nawet tych 60% ze wzgledu na ten klucz. A gdzie studiujesz biotechnologie??To 60% starczylo ci na biotechnologie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.chello.pl 02.06.07, 11:38 studiowałam na UWM (teraz farmację studiuję) bo tam brali podst z ang i podstawe z przedmiotu obowiązkowego i rozszerzenie z dodatkowego, a że miałam z podstaw ok.100% więc starczyło... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 02.06.07, 01:27 jutro zadzwonie znowu do cke jezeli jutro bedzie nieczynne to zadzwonie w poniedzialek spytam sie o to oddychanie i zadanie z kominem kiedy cos bede wiedziec to napisze Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 02.06.07, 01:28 jakby byly jakies watpliwosci to za kilka dni zadzwonie jeszcze raz nie trzeba sie przedstawiac wiec dzwonic mozna do woli ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 02.06.07, 01:30 jak macie jakies pytania piszcie postaram sie o wszystko spytac miejcie tylko troche cierpliwosci;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.100.* 02.06.07, 08:30 wow, nareszcie znalazl sie ktos zdeterminowany i odwazny:) no to moje watpliwosci sa takie: napisalam samo slowo "oddychanie". to wystarczy? w zad. z blona polprzepuszczalna napisalam ze erytrocyty nie przejda bo sa niezbedne organizmowi;p poza tym zastanawiam sie czy mi uznaja zad. z chromosomami, kiedy jedna pare zaznaczylam na tych najmniejszych chromosomach a nie tak jak w przykladowych odpowiedziach;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek018 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 10:45 ja napisalem oddychanie na poziomie komórki i mają niby mi tego nie zaliczyć !!!????? Tak jest przeciez napisane w książce i repetytorium WSIP chyba ktos tu powariowal z tym kluczem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.99.* 02.06.07, 11:17 kurde tam. to forum jakies lewe jest;p jak sie gada z pierwszorocznymi to wszyscy twierdza ze to naprawde roznie bywa z tym ocenianiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika-m Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 11:41 wynik w duzej mierze zalezy od tego czy egzaminator mial w nocy dobry seks :D Mam pytanie do kachy!!! Jaki był limit na studia wieczorowe z farmacji?? Wiem, że są drogie bardzo, ale i tak spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.chello.pl 02.06.07, 11:43 to zależy od uczelni www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_1_10_limity_studia_22062006. pdf w tym linku jest wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.chello.pl 02.06.07, 11:46 chociaż w sumie to są na zeszły rok, ale myśle że aż tak mocno to się w tym roku nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.99.* 02.06.07, 11:50 nie wchodzi mi ten link:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.chello.pl 02.06.07, 11:56 server.activeweb.pl/wwwpulsmedycyny/files/file/21-24pm0807.pdf jeszcze jeden link ale ten już z aktulanymi danymi :) i z informacjami z zeszłego roku :) takie małe zestawienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 02.06.07, 12:56 za pol godziny zadzwonie OKOLO 13 30 TERAZ MAM OBIAD :-P a wiec niedlugo dowiemy sie co z tym oddychaniem i tymi chromosony badzcie cierpliwi POZDRAWIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.06.07, 13:04 oo, juz Cie lubie:) smacznego:D niedlugo to ja przestane oddychac przez to forum i nawet nie bede wiedziala, czy dobrze mowie ze tlenowo czy wewnatrzkomorkowo czy kij wie jak;p Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 02.06.07, 13:34 niestety nie ma dzisiaj biologa jest tylko jakis pan co ma dyzur a on za duzo nie moze pomoc a wiec zadzwonie dopiero w poniedzialek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 02.06.07, 13:37 no nic trudno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yzm Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.06.07, 19:22 ale oddychanie komórkowe i utlenianie biologiczne to przeciez to samo,te pojęcia to synonimy.Wydaje mi sie ze az tak ostro nie beda oceniac,ze tylko to co w kluczu i koniec,jak tak by było to mature ledwo kto by zdal.Głowa do góry,bedzie dobrze;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.06.07, 19:38 mhm, zgadzam się:) w obliczu takiej sytuacji trudno sie nie zgodzic:P gdybym np. ja byla egzaminatorem fizyki to zaliczalabym tylko to co w kluczu, poniewaz nie umiem zbytnio fizyki:P no ale egzaminatorzy to wykwalifikowane w swojej dziedzinie osoby, wiec znaja sie na rzeczy i nie moga byc takie ograniczone;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 87.105.22.* 02.06.07, 19:49 I po co chcecie dzwonić? Pzrecież podaję Wam tak , jak jest w kluczu . Egzaminator ( nawet najbardziej miłosierny ) NIE może zaliczyć odpowiedzi, jeżeli klucz wyrażnie mówi, aby tego nie zaliczać. I udany , albo nieudany seks w nocy nie ma tu nić do rzeczy:):). W zadaniu z przepuszczalnością przez błonę należało napisać o wielkości cząteczek ( cząsteczki zbyt duże nie są w stanie przeniknąć przez kanały w błonie elementarnej).Ich szkodliwość lub nieprzydatność dla organizmu nie ma nic do rzeczy. Zresztą to zadanie nie podlega dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.06.07, 20:22 przepraszam, czy pani jest egzaminatorem?;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 02.06.07, 20:29 o co im chodzi w tym TLENOWYM ? I etap UTLENIANIA BIOLOGICZNEGO czytaj wewnatrzkomorkowego jest przeciez beztlenowy (glikoliza) ? jezli tak stasznie sie czepaiaj ze ma byc Tlenowe to mogli zaczac rekakcje od pirogronianu bo on wchodzi w cykle tlenowe. jezeli to nie bedzie rozpatrywane pod takim warunkiem ? to pod jakim ? i jak wytlumacza ze oddychanie wewnatzkomorkowe nie jest rownoznaczne z utlenianiem biologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 87.105.22.* 02.06.07, 20:36 Nie wiem. Sama napisałabym wewnatrzkomórkowe, w przekonaniu, że udzielam wyczerpującej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 21:06 czyli poprawna odp ma brzmiec: oddychanie wewnatrzkomorkowe (tlenowe) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 02.06.07, 21:23 ma byc utlenianie biologiczne natomiast oddychanie wenatrzkomorkowe jest to odpowiedz niepoprawna.... mysle ze (moim zdaniem) napisanie oddychanie wewnatrzkomorkowe(tlenowe) tez bedzie zle bo nie ma to sensu merytorycznego moze jakby tlenowe bylo na pierwszym miejscu to... moze by uznali ? w takim razie polecam spalic Operon i pewnie jeszcze wiele ksiazek bo sa ZLEEEE ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 21:26 a co na to klucz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 02.06.07, 21:35 no klucz wlasnie nas pograza!! moja nauczycielka powiedziiala ze egzaminator bedzie uznawal tylko pierwsza badz pierwsze iles tam w kolejnosci stwierdzen (jesli zadanie tego wymagało) no i odpowiedzi maja byc "merytorycznie poprawne"... czyli jesli w kluczu utlenianie tlenowe jest poprawne a oddychanie wewnatrzkomorkowe juz nie (dlaczego?) to nie wiem jak Cie ocenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 21:36 do dupy ten klucz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 02.06.07, 21:41 poczekajcie do poniedzialku wtedy dowiemy sie co z tym oddychaniem na 100 procent ja osobiscie wolalbym zeby tego nie zaliczyli (przeoczylem ten podpunkt) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 02.06.07, 21:44 no to dobry jestes xD a gdzie sie wybierasz po maturze ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 02.06.07, 21:45 na inzynierie srodowiska lub ochrone srodowiska na polibudzie slaskiej nie wie ktos jakie sa tam progi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 02.06.07, 21:47 w szczecinie bardzo łatwo sie na to dostac Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 02.06.07, 21:49 mam nadzieje ze w gliwicach ewentualnie w rybniku tez latwo sie dostac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 02.06.07, 21:51 a zdawaleś matme na maturze?? bo ja nie a chce na politechnike Łódzką Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 02.06.07, 21:54 na slaskiej jest do wyboru biola chemia fiza mata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 02.06.07, 22:00 aha to spoko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.06.07, 23:04 ten caly klucz jest bardzo niescisly..tak analizuje i jest; glikogen-funkcja zapasowa u zwierząt..a co grzyby to glikogenu moze nie gromadza w scianie kom. pytam sie???aj to jest wszystko smieszne..oddychanie komórkowe powinno byc zalicozne przeciez to to samo co utlenianie biologiczne nawet w biologii Villego jest to napisane;)Przyszli przyrodnicy wszystko bedzie dobrze;)nie amrtwmy sie :)teraz najdluzsze wakacje zycia;d pozdrawiam;P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 02.06.07, 23:07 popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.06.07, 23:08 ups w pytaniu bylo ze u czlowieka;)sorki..pojechalam po bandzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 02.06.07, 23:14 e tam co sie przejmujesz niech to bedzie taka ekstra dodatkowa informacja poza program XD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.06.07, 23:19 ba;d szalenstwo;)moze pytania nie dotyczylo ale jest prawdziwe;)tak czy siak;)pozdrawiam z Zachodniej Polski;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 02.06.07, 23:30 ja rowniez pozdrawiam z zachodniej polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asieńka:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 00:16 Fajnie tak czytac jak sie nawzajem pocieszacie :D Ja tam jestem przekonana, ze klucz nie może być bardziej ostry od samych przykladowych opdowiedzi, co najwyżej może być bardziej na naszą korzyść :D A chciałam sie zapytac czy ktoś wybiera się moze na fizjoterapię (do lublina albo gdziekolwiek:D:D) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 03.06.07, 00:37 to moze ty znasz odpowiedz czym sie rozni oddychanie wewnatrzkomorkowe od "przykladowej" odpowiedzi CKE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asieńka:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 08:58 Nie, ale nie martw się, na pewno uznają Ci tą odp.A w pytaniu z półprzepuszczalną błoną ja zamiast odpowiedzi o dużych krwinkach i białkach, napisałam, ze mogą przenikać jedynie drobnocząsteczkowe substancje takie jak mocznik itp UZNAJĄ MI?:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka567 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 10:16 Po diabła bzdury wypisujesz? Nie masz co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asieńka:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 10:22 to było do mnie?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 03.06.07, 12:34 no ja dalej widze problem bo oddychanie wenatrzkomórkowe to to samo co oddychanie komorkowe... nie wiem o co wam chodzi z tym rozumem ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 04.06.07, 15:40 gdyby ktos mi nie wierzyl niech sam spawdzi :-p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 04.06.07, 19:27 glukoza wchodzi w tlenowe ? glikoliza jest beztlenowym etapem "utleniania biologicznego".. jesli tak bardzo im chodzilo o to "tlenowe" czemu substratem nie był pirogronian ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szarak23 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 10:13 A masz Ty rozum swój? encyklopedia.pwn.pl/lista.php?o=1&co=ODDYCHANIE+KOM%D3RKOWE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.06.07, 11:24 te odpowiedzi"niby takie jak w kluczu" typu oddychanie komórkowe nie a utlenianie biologiczne tak to jakaś paranoja...wydaje mi się,że Ci co to spawdzaj maja swiadomość tego ze to przecież to samo!!!!Poczekajmy do 29.06 :0a teraz cieszmy się wakacjami;)pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia886 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 03.06.07, 13:30 a ja madra napisalam najpierw oddychanie wewnatrzkom. ale mysle mysle i mowie ze to za prosto pewnie i zmienilam na fosforylacje oksydacyjna napewno mi nie uznaja:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewrony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 03.06.07, 13:56 wewnatrzkomorkowe tez jest zle xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 03.06.07, 14:01 ale dalej nie wiem dlaczego to jest zle. przeciez to to samo co utlenianie biologiczne.Jezeli tak nie jest to w takim razie powinni wycofac ksiazki operonu bo sa zle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.101.* 03.06.07, 14:05 wrr. a skad wiecie, ze to akurat bedzie uznawane, a tamto nie? bo ktos tak napisal? no super, ja tez moge sobie napisac, ze np. uznaja tylko i wylacznie klebuszek nefronu a klebuszka nerkowego na pewno nie;p i co, sieje postrach??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama;) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.06.07, 14:16 dokładnie...egzaminatorzy to ludzie wykształceni,madrzy;)będa uznawać na naszą korzysć:)(mam andzieje;d;d;)wydaje mi sie ze nie am co sie martwic tak jak przedmowca mam kłebuszek nefronu;)ale nie rozpaczam,mam andzieje ze wszystko bedize dobzre;)te cale matury pokazuja tylko ze sa bardzo niesprecyzowane pytania...a potem my przez miesiac sie straesujemy;)pozdrowionka z Zielonej Góry;)3majcie sie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 03.06.07, 15:12 ty jakis taboret jestes i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.06.07, 11:46 ty sam jestes taboret. a nawet krzeslo;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.icpnet.pl 03.06.07, 19:08 Ludzie! Jak wy czytacie te zadania. Przeciez tam wyraznie było glukoza + tlen, a w produktach dwutlenek węgla, woda i ATP, to chyba musi być tlenowe, bo oddychanie (utlenianie) wewnatrzkomórkowe moze byc też beztlenowe - tak jak w mięśniach., Ja tak to rozumiem. Szjkoda dyskusji i nerwow - lepiej poczekac na wyniki......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 87.105.22.* 03.06.07, 16:58 Zaliczone: kłebuszek nefronu, naczyniowy, nerkowy, ciałko nerkowe i nawet torebka Bowmana ( choć moim zdaniem niesłusznie, bo tam przecież nie zachodzi filtracja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 03.06.07, 17:03 Można uznać torebkę bowmanna za prawidłową odpowiedź, gdyż składa się ona z listka ściennego i trzewnego torebki. Listek ścienny wyścieła torebkę a listek trzewny pokrywa kłębuszek nerkowy, czyli naczynia włosowate. Dlatego też torebka Bowmanna jest również dobrą odpowiedzią, ale najwłaściwszą jest kłębuszek nerkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bienio Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 17:07 a wie ktos co sie stanie jak sie popelnilo blad ortograficzny np torebka bowHmana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 87.105.22.* 03.06.07, 17:10 A czy Mickiewicz to Mackiewicz? Nazwisko to nazwisko, nie wolno sobie dowolnie przekręcać. Tu niestety nie mam litości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 87.105.22.* 03.06.07, 17:09 Dzięki za wyjaśnienie. Nie znałam tak dokładnej budowy torebki Bowmana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwony Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 03.06.07, 17:12 Ewo jestes egzaminatorem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 03.06.07, 18:39 Prosze bardzo:) Jak idziesz na lekarski to na histologii o tym poczytasz:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asieńka:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.07, 10:32 Filtracja zachodzi na zasadzie roznicy cisnien w kłębuszq naczyniowym i w torebce Bowmana więc skoro uznali kłębuszek to nie widze powodu, dla ktorego nie mieliby uznac torebki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bienio Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 17:39 czyli nie mam zadnych szans zeby zaliczyli mi to zadanie nawet gdyby trafilem na lagodnego egzaminatora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 87.105.22.* 03.06.07, 20:11 Hmmm, pisownia nazwisk powinna być poprawna, ale może trafisz na kogoś bardziej wyrozumiałego..... doprawdy nie wiem. Życzę szczęścia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bienio do Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 18:13 ps czy jestes egzaminatorem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.media4.pl 03.06.07, 21:15 A nie wiecie moze jak jest z zadaniem 6, tj. podwyszonym cisnieniem krwi - koniecznie musi byc napisane, ze ma STALE podwyzszone cisnienie?pewnie tak, zle sie ludze:p No i co z tym wykresem - musi byc % zaw. zw. organicznych w organizmach, czy wystarczy tylko % zaw. zw. organicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.media4.pl 03.06.07, 21:26 i wystarczy funkcja transportowa, przy funkcjach wody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 03.06.07, 21:51 ma byc w organizmie z ta zawartoscia procentowa przez dluzszy czas sie utrzymuje te podwyzszone cisnienie tam trzeba bylo dwie funkcje ja dalem ze stanowi srodowisko rekacji chemicznych w komorce i dalem jeszcze ze stanowi faze rozproszajaca w cytoplazmie (inaczej rozpuszczalnik) ? wystarczy taka odpowiedz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.06.07, 22:44 Wystarczy : zawartość składników organicznych ( nie musi być w organizmie). Potrzebna jest także legenda, i żeby ktoś przez pomyłkę nie narysował wszystkich związków, tylko te wymienione w poleceniu( czyli węglowodany, lipidy i białka). Rzecz jasna nie można rysować 2 wykresów lub pogrupowanych słupków ( grupka dla roślin i grupka dla zwierząt)-bo wtedy 0 pkt. Funkcja wody : rozpusczalnik i transportowa -dobrze. Ale nie budulcowa i zapewniająca homeostazę - za ogólnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.06.07, 22:48 aha, środowisko reakcji chem.-pewnie, że dobrze. Uff-idę spać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 03.06.07, 22:52 a myślisz ze jak ktos narysował wykres dla wszystkich to mu wstawia 0 ? jesli dobrze wyskaluje, podpisze osie , to z 1 moze dostac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.06.07, 22:55 jeżeli ma dobrze osie ( skala i oznaczenie) to dostanie 1 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 03.06.07, 23:00 a jak ocniacie te wykresy tak zeby sie zgadzalo na oko czy pilujecie ostro z linijka co do milimetra ? xD Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 03.06.07, 23:36 Ewa chyba jestes egzaminatorem wiec mam do ciebie pare pytan w zadaniu gdzie nalezalo podac ktora komorka jest komorka roslinna napisalem ze A poniewaz zawiera mniej bialka (zadzwonilem do cke : wydzialu matur z biologii powiedzieli mi tam ze ta odpowiedz jest poprawna chodzilo o wskazanie jakielkolwiek roznicy np bialka weglowodany ale wole sie upewnic a w zadaniu gdzie nalezalo podac 2 przyczyny roznic w grubosci sciolki napisalem roznorodna materia organiczna i roznice klimatyczne rowniez dzwonilem do cke i uzyskalem ta sama odpowiedz wole jednak byc pewny na 100 procent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.umed.lodz.pl 03.06.07, 23:45 a ja chcialaem sie zapytac o pyt z kremamai z filtrami.. w przykladowym arkuszu bylo napsane ze kremy z filtrem odbijaja wiecej promieni słonecznych ja napisalem ze kremy z filtrem nie dopuszczaja do wnikniecia promieni uv w warstwe rozrodcza komorki i nie dochodzi do mutacji czego konsekwencja moglby byc nowotwor.. myslicie ze uznaja..??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 04.06.07, 00:02 myśle że może im sie nie spodobać ta mutacja... jezeli juz mutacja to czego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100mil Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.olsztyn.mm.pl 04.06.07, 00:06 Hmmm...Ja mam problem z tym zadaniem gdzie odpowiedz była oddychanie tlenowe. Ja zamiast tego(chciałem chyba zabłysnąć, ale nie wiem czy dobrze i czy zabłysne) wpisałem GLIKOLIZA i tylko to. Jak myślicie zaliczą czy raczej nie? Dzieki za odpowiedzi jesli będą POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 04.06.07, 00:08 ale ja tam tylko laikiem jestem wiec nie bierz tego na serio xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 04.06.07, 00:15 glikoliza zaczyna sie od glukozy i konczy na pirogrnianie(to jest jeden z etapow tego smiesznego "utleniania biologicznego") no i zachodzi w warunkach beztlenowych... a tam dali ze glukoza rozpada sie do co2 wiec wzieli wszystkie etapy pod uwage no i dostep tlenu) mysle ze podobnie jak mi Tobie tez tego nie zalicza ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100mil Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.olsztyn.mm.pl 04.06.07, 00:54 Lipa kurde bo wiedzialem ze to utlenianie ale myslalem ze to jest zbyt banalna odpowiedz na poziomie rozszerzonym:/ A co sie okazuje to wystarczylo napisać utlenianie komórkowe:/ Ehhh lipa. ---------------------------------- "Matura to bzdura" "Na maturze swiat sie nie konczy, ale sie zaczyna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 04.06.07, 01:01 no ale np oddychanie wewnatrzkomorkowe juz jest niepoprawnie dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100mil Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.olsztyn.mm.pl 04.06.07, 01:18 Ja tam nie wiem dlaczego:( Sprawdzałem w encyklopedii biologicznej i w wikipedii w internecie i moim zdaniem powinno sie to zgadzac, ale najwidoczniej cos przeoczylem. Najlepiej trzeba bylo napisać jak w gimnazjum: oddychanie komórki i masz punkt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 04.06.07, 01:35 ja nie szukalem po encyklopediach ja otworzylem operon i utlenianie biologiczne, oddychanie komorkowe, oddychanie wewnatrzkomorkowe, utlenianie glukozy, oddychanie tlenowe - one wszystkie określaja jedno... Odpowiedz Link Zgłoś