Dodaj do ulubionych

Policealne Studium Medyczne, co sądzicie?

25.07.07, 19:38
Niestety, postawiłam na zbyt ambitne jak się okazało kierunki, tzn. analityka
medyczna w Poznaniu i Bydgoszczy, nie dostałam się , a wydawało mi się że
całkiem nie źle poszła mi matura, niemiecki 86%, biologia rozsz.65%, chemia
rozszerz 53%, polski 63%, pozostało mi studium medyczne w Poznaniu na
Szamarzewskiego, kierunek technik farmaceutyczny,( zawsze marzyłam o
kontynuowaniu nauki pod kątem medycznym :-) )chciałabym zapytać jakie są
perspektywy znalezienia pracy w zawodzie farmaceuty po tym studium? trudno się
tam dostać, biorąc pod uwagę moje wyniki maturalne? Proszę o rzetelne opinie,
to dla mnie ważne
Będę wdzięczna
Obserwuj wątek
    • lilith18 Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? 25.07.07, 19:46
      Nie rozważałaś poprawy matury za rok i ponownej próby dostania się na analitykę?
      • sajmonowic Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? 25.07.07, 20:00
        Dokładnie przeanalizowałam całą sytuację, i doszłam do wniosku,że nie będę
        składać papierów na pierwszy lepszy kierunek, tylko dla tego żeby studiować i
        móc pochlebiać sobie przy 'biesiadnym stole' że studiuję na renomowanej
        uczelni...Wiem że było by mi trudno zmobilizować się do nauki w domu, zeby
        poprawiać maturę, a po za tym nie chcę narażać rodziców na dodatkowe koszty, W
        gruncie rzeczy zawsze marzyłam o studiach medycznych, nie dostałam, świat się
        nie zawalił, bo mam trochę inne cele w życiu, więc pomyślałam o 2-letnim studium
        medycznym , na kierunku technika farmacji, myślę ze to dobry wybór, zastanawiam
        się tylko czy moje 65% z biologii rozszerzonej wystarczy żeby sie tam dostać???
        Jeśli wiadomo wam coś na powyższy temat, to piszcie, chciałabym się dowiedzieć
        czy są mozliwości podjęcia dalszego kształcenia po tym studium, i czy mając
        tytuł technika farmacji mam szanse znalezienia pracy w zawodzie???
        Będę wdzięczna za wszelkie konstruktywne sugestie :-)
        • Gość: marcin Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.dolsat.pl 25.07.07, 20:10
          wg mnie powinno starczyc bo osoby z troche wyzszymi wynikami pewnie dostaly sie na akademie medyczne na takie kierunki jak kosmetologia czy cos takiego ;] a po takim studium to bedziesz mogla pracowac w aptece tyle ze chyba nie bedziesz mogla robic jakis lekow czy cos takiego no i swojej tez chyba nie otworzysz
          • sajmonowic Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? 25.07.07, 20:32
            kompetencje miałabym ograniczone i to prawda że technik farmaceucie nie równy,
            ale to nie znaczy że technik farmacji jest gorszy...
            • Gość: ROKTY Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: 217.98.102.* 25.07.07, 20:37
              Nie znaczy, że technik farmacji jest gorszy, możesz wiecej wiedzieć od nie
              jednego magistra. Tylko jest jeden problem po tym nie masz wykształcenia
              wyższego, bez którego w dzisiejszych czasach ani rusz.
            • Gość: Tośka Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 20:39
              Ja na Twoim miejscu poszlabym na to 2letnie studium farmaceutyczne, a po
              dwoch ;atach jak bedziesz chciala to mozesz startowac na farmacje. Juz podstawe
              bedziesz miala:).
              Zycze powodzonka i nie przejmuj sie niczym. Wazne jest to, ze bedziesz robic to
              co lubisz najbardziej:)))
    • Gość: Tośka Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 20:41
      Bez przesady. Wyksztalcenie?Hmm, zadziwiajace...obecnie nasze dyplomki nic nie
      znacza i tyle.

Idz na to studium, a pozniej proboj na AM:)
      • Gość: Dorocia Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 20:50
        Ja w zeszłym roku nie dostałam się nigdzie.Złożyłam włsnie do tego studium na
        Szamarzewskiego na technika farmacji.Przy I rekrutacji zabrakło mi punktów,ale
        po tygodniu oddzwonili do mnie,ze lista się przesunęła i jestem przyjęta.Ja
        jednak postanowiłam poprawić mature i ostatecznie nie podjęłam tam nauki.Aha w
        zeszłym roku miałam 44% z rozszerzonej chemii i 50%z rozszerzonej
        biologii.Takze myślę,ze bez kłopotów powinnaś się dostać:)
        • sajmonowic Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? 25.07.07, 21:02
          Dziękuję za wasze opinie, myślę że to będzie dobra decyzja. Studium medyczne na
          pewno odbiega prestiżem od UAM, albo Akademii Medycznej, ale lepiej iść na jakiś
          kierunek z przekonaniem, niż studiować pierwszy lepszy kierunek, tylko dla
          zaspokojenia ambicji rodziny...(tak łatwo nie złożę broni, będę walczyć:-) )
          Dziękuje za wszystkie rzeczowe argumenty :-)
    • Gość: mika Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 21:01
      Z tego co slyszalam technicy farmacji nie maja wiekszych problemów ze
      znlezieniem pracy. Aptek jest przeciez mnostwo, a dobrych fachowców
      niewielu.Czesto w aptece jest tylko jeden farmaceuta (wlasciciel lub kierownik)
      a jego podwladni to technicy. W przyszlosci natomiast bedziesz mogla skonczyc
      farmacje na studiach niestacjonarnych jednoczesnie pracujac.Powodzenia!
      • ewuniaaaa Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? 25.07.07, 23:18
        jasne, ale studia niestacjonarne to nie studia zaoczne, roznia sie od dziennych
        tylko tym, ze trzeba za nie placic, ale zajecia sa jak na dziennych, awiec
        praca raczej odpada
    • Gość: duska882 Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 23:19
      wiam
      ja rowniez nie dostalam sie na moje wymarzone studia tj. farmacje. zastanawiam sie wiec nad studium farmaceutycznym, ale z tego co przegladalam to wszystkie sa prywatne;/ a nie chce znowu naciagac rodzicow, nie orientujecie sie czasem czy istnieja jakies panstwowe studia?
      • Gość: mikro Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 00:48
        Na pewno jest w Krakowie, a konkretnie w Nowej Hucie na os. Teatralnym, Szkola
        policealna pracowników slozb medycznych i spolecznych, ponoc dobra i ma nawet
        wlasny internat. Na pewno sa tez inne.
    • Gość: tina Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 00:21
      Też własnie w tym roku miałam iść do studium medycznego na technika farmacji bo
      nie dostalam sie na farmacje AM Wawa lecz jednak zdecydowalam sie isc na
      pielęgniarstwo :)nie wiem czy dobrze zrobilam ,czas pokaze! A co do studium to
      nie wiecie moze ile zarabnia technik farmacji??
      • Gość: mikro Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 00:43
        Niestety wiecej niz pielegniarka...
        • Gość: coo Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 10:59
          Jak to więcej??Nie powiesz mi chyba ze osoba która skonczy 2 letnie studium
          medyczne zarabia wiecej niz pielegniarka z magistrem???
          • Gość: lalka Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 11:07
            Oczywiscie ze wiecej! Apteki sa zazwycza prywatne i pensje sa tam wyzsze niz w
            szpitalach. Mój znajomy jest technikiem farmacji i zarabia ok. 2000 zl (fakt ze
            w duzej aptece nalezacej do sieci). Poczatkujacapielegniarka raczej tyle nie
            zarabia.
            • Gość: coo Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 11:12
              To sugerujuesz ze lepiej nie mieć magistra a isc na technika???
    • Gość: medykalna Re: Policealne Studium Medyczne, co sądzicie? IP: *.centertel.pl 31.07.13, 13:53
      szkoła policealna to wcale nie jest złe rozwiązanie – po roku albo dwóch latach masz w ręku papier, a nic nie stoi na przeszkodzie, żeby potem jeszcze próbować :) Jak Bydgoszcz masz blisko, to są sopockie szkoły medyczne na Staszica i masz kilka wariantów – asystenka i higienistka stomatologii, technik sterylizacji albo opiekun medyczny – zawsze coś blisko Twoich zainteresowań :) Ja złożyłam papierki na higienistkę na przyszły rok, widziałam gabinet i powiem że wygląda super, jestem ciekawa jacy ludzie będą w mojej grupie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka