laciatka89 02.04.09, 17:49 Jak myślicie z jakiej lektury w tym roku na maturze trzeba będzie napisać wypracowanie? Jak obstawiacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Justa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 20:30 Ja stawiam na Wesele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: holly Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 13:11 a JA mam nadzieje ze bedzie Granica:P Odpowiedz Link Zgłoś
liliana-0 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.04.09, 13:45 Zbrodnia i kara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olgus90 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 17:35 Myślę, że będzie coś z literatury współczesnej. Może Inny świat albo Borowski. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana do komisj Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 18:14 DROGA OKRĘGOWA KOMISJO EGZAMINACYJNA!!!!! Zwracam się z ogromną prośbą, jeśli oczywiście jakikolwiek członek to przeczyta, żeby nie wyrządzać nam krzywdy z wypracowaniem na maturze 2009 i czytaniem ze zrozumieniem.Z tego, co nasza Pani od Polskiego mówiła czytania ze zrozumieniem mają być o wiele trudniejsze więc APELUJĘ żeby to się zmieniło.RObiąc w domu czytania mam od 9 punktów na 20 choć głąbem nie jestem.I wiele maturzystów z innych szkół też tak tragicznie pisze te czytania!!!! to jest pokrzywdzenie nas na maturze bo za wypracowanie jest 50 punktów.Przyjąć że ktoś jest słaby w nauce i nie dostanie z wypracowania sporej liczby punktów i z czytania ze zrozumieniem to nie zaliczy tej matury!!!!w ogóle poziom matur się podniósł, ale niestety to naszym kosztem.każdy chciałby zdać tą maturę nawet na 30 % ale zdać.Nie krzywdźcie NAS!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana do komisj Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 18:17 DROGA OKRĘGOWA KOMISJO EGZAMINACYJNA!!!!! Zwracam się z ogromną prośbą, jeśli oczywiście jakikolwiek członek to przeczyta, żeby nie wyrządzać nam krzywdy z wypracowaniem na maturze 2009 i czytaniem ze zrozumieniem.Z tego, co nasza Pani od Polskiego mówiła czytania ze zrozumieniem mają być o wiele trudniejsze więc APELUJĘ żeby to się zmieniło.RObiąc w domu czytania mam od 9 punktów na 20 choć głąbem nie jestem.I wiele maturzystów z innych szkół też tak tragicznie pisze te czytania!!!! to jest pokrzywdzenie nas na maturze bo za wypracowanie jest 50 punktów.Przyjąć że ktoś jest słaby w nauce i nie dostanie z wypracowania sporej liczby punktów i z czytania ze zrozumieniem to nie zaliczy tej matury!!!!w ogóle poziom matur się podniósł, ale niestety to naszym kosztem.każdy chciałby zdać tą maturę nawet na 30 % ale zdać.Nie krzywdźcie NAS!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.04.09, 17:52 Zbrodnia i kara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 94.254.199.* 03.04.09, 19:10 Jądro ciemności Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.04.09, 19:41 matura zbliża się wielkimi krokami,a ja nie przeczytałam wszystkich streszczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.04.09, 23:23 Mam nadzieje że sobie pomożemy. Proszę was żebyście napisali jak coś będziecie mieli.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
estutweh Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.04.09, 22:19 Byle nie Wesele albo Chlopi! Zbrodnia i kara moze byc ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.04.09, 23:23 Mam pytanie.Zlikwidowali ten nędzny klucz maturalny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laciatka89 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 16:34 mi się wydaje, że nie, ale nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
kubicarzadzi Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 10.04.09, 18:27 Mi się niedawno śniło, że będą "Dziady" cz.3 i to było w tym samym momencie kiedy przyśnił mi się też wynik Roberta Kubicy i to, że zaliczył ścianę. Sama byłam w szoku jaka ja przewidywalna jestem. Pozdrawiam Maturzystów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 21:15 dziwny zbieg okoliczności, bo dzisiaj w nocy tez mi się śniły Dziady cz.III Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.isp.tvkg.net 10.04.09, 21:54 Mam 3 typy: Kordian Słowackiego, Wesele Wyspiańskiego i Chłopi Reymonta Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 10.04.09, 21:56 Chciałabym żeby dali dziady,ale nie zawsze sny się sprawdzają.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evka333 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.09, 23:23 ja czytałam wszystkie lektury. Ale jeśli dadzą Dzaiady albo Wesele to nie wiem co zrobie 4 maja:D pozdrawiam wszystkich:D będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja89 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 13:37 Nie łamcie sie:) moja polonistka odkąd weszła nowa matura obstawiała co roku Wesele albo Zbrodnię i karę...dzięki Bogu, gdy ja pisałam maturę była Lalka- jedyna lektura jaką przeczytałam do końca :) nie będzie źle, 3majcie się;* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOnia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.09, 16:37 Hej może mi powiedziec , kiedy ukazane są odpowiedzi z egzaminu maturalnego ? Żeby można było sprawdzic , kiedy juz są udostępnione ?Wiecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mila Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 188.33.64.* 14.04.09, 22:34 Najpierw poczekaj na pytania, a później pytaj o odpowiedzi:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeeeGeee Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 17:12 lalka bedzie... lalka jest wszedzie i zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.radom.vectranet.pl 01.05.09, 17:30 bedzie Wesele jestem prawie pewien tego Odpowiedz Link Zgłoś
lei.sure Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 15.04.09, 19:36 Ja coś czuję, że "Potop" będzie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOnia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 07:23 ale chodzi mi o to po jakim czasie odpowiedzi zostają już wyświetlone w internecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sinha Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 16.04.09, 15:20 a ja stawiam na coś z literatury współczesnej, jeszcze nic nie było, a literatura romantyzmu, pozytywizmu itd już się powoli wyczerpuje jeśli chodzi o maturę. Z drugiej strony w wielu szkołach nie realizuje się do końca programu, bo nie ma na to czasu i wiele dzieł współczesnych jest nieomówionych... No ale zawsze warto choć trochę oganąć takie utwory jak "Zdążyć przed Panem Bogiem", "Inny świat", "Dżumę" czy "Tango". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Other Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.tvk.torun.pl 18.04.09, 12:48 Wesele i Chłopi to bardzo prawdopodobne, ale nigdy nie było nic z literatury wojennej, więc możliwe że będą opowiadania Borowskiego albo Inny Świat G. Herlinga-Grudzińskiego. Ferdydurke też nigdy nie było, ale zdaje się że nie dadzą bo jest kontrowersyjne ;] Pożyjemy zobaczymy, a lektury warto sobie przypomnieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.icpnet.pl 18.04.09, 18:51 Zgadzam się, pewnie będzie albo "Wesele", albo coś z literatury wojennej. W końcu w tym roku jest okrągła, 7o rocznica wybuchu II wojny... Pozdrawiam wszystkich Maturzystów :). Będzie dobrze :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati;) Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.uznam.net.pl 19.04.09, 19:22 czuje ze moze byc Potop,ale przede wszystkim cos z wojny i okupacji, moze:Inny Świat,Dżuma,Tango... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.wroclaw.mm.pl 19.04.09, 19:51 Z dużych lektur nie było jeszcze Wesela i Pana Tadeusza, więc mogą się pojawić. W tym roku będzie też na pewno analiza wiersza. Być może będzie to Słowacki, bo jest 200-lecie jego urodzin. Typuję " Testament mój" Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 20.04.09, 16:22 Proszę,jeśli ktoś ma jakieś przecieki,to proszę powiedzcie o nich.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.chello.pl 30.04.09, 14:07 masz racje jestem przekonany ze bedzie romantyzm i oswiecenie wiem to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aluniet Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.xdsl.centertel.pl 22.04.09, 20:54 Moja nauczycielka obstawia lekture "Przedwiośnie". Odpowiedz Link Zgłoś
zdrapka20 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 20.04.09, 16:27 Mam nadzieję że Noce i dnie Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 20.04.09, 17:19 Zdrapka nie żartuj Odpowiedz Link Zgłoś
pjjskiptomylou Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 21.04.09, 12:03 Cześć wszystkim!!!;) Niech więcej osób włączy się w dyskusje!!! Im więcej tym lepiej. Jest nad czym dyskutować bo z wypracowania jest przecież 50 punktów!!! Ja typuję "Wesele"(nawet, nawet;)), ale "Potop" też może być;/. Mam nadzieję, że nie będzie niczego ze współczesności, bo im dalej w las tym coraz ciemniej;) POZDRAWIAM MATURZYSTÓW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truskawa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.09, 15:20 Ja też myslę że będzie coś zwiazanego z tematyka wojenna...literatura czasu wojny i okupacji...bo przejrzałam wszystkie arkusze maturalne od 2004 roku i nie było tam ani słowa o tym...a teraz jest rocznica 7 wybuchu II wojny sw.to napewno cos z tego będzie..a jak nie tro wesele albo potop bo tez nie było tego... Odpowiedz Link Zgłoś
estutweh Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 21.04.09, 16:05 Oj, chcialabym, bardzo. Jednak wydaje mi sie, ze literatura obozowa jest "latwa", wiec dlatego jej nie daja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tofik Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 11:43 ja stawiam na Pana Tadusza... epopeja narodowa jakze wazna dla polakow a na nowej maturze jej jeszcze nie bylo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 22.04.09, 17:50 Ludzie już za 11 dni matura! Piszcie jak macie jakieś przecieki. Mam nadzieję że w tym roku nie będzie lalki!Pozdrawiam wszystkich maturzystów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to na tyle Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 15:08 a ja mam 2 typy i raczej sie sprawdza LITERATURA OBOZOWA lub konflikt pokolen ukazany w Nad Niemnen ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki1281 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.gprs.plus.pl 27.04.09, 20:12 Witam wszystkich. Może być "Wesele" ale osobiście wolałbym żeby było coś z literatury wojennej, jakoś pasują mi te lektury. Może być też coś Herberta... a tego bym nie chciał ;) Pozdrawiam wszystkich maturzystów, NO STRESS ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regan&old Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 21:17 Sądze, ze w tym roku ludzie przygotowujacy zestawy pytan skupia sie na czyms wspolczesnym, moze cos Borowskiego lub Zaofii Nałkowskiej. Mam takze dziwne przeczucie, ze bedzie "Lalka" Prusa. Lektura ta byla juz dwa razy na maturze w poprzednich latach wiec komisja wychodzi z zalozenia, ze musimy ogarnac "Lalke". Czy w tym roku to sie powtorzy?, pewnie nie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 23.04.09, 15:20 Wiecie może kiedy podadzą 5 pewniaków na maturę przez czasopismo victor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc :) Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 82.160.57.* 03.05.09, 10:04 ja mam 4 typy i niestety moje różne przewidywania się sprawdzają: dżuma, wesele, lalka i coś wojennego nawet może połączone-inny świat i opowiadania borowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
adib1201 któraś z tych 5 23.04.09, 10:59 tiny.pl/zcdj sprawdzone info, ksero mówi wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
kubicarzadzi Re: któraś z tych 5 23.04.09, 13:00 A "Potop" nie miał być wycofany ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturas Re: któraś z tych 5 IP: *.cust.tele2.pl 01.05.09, 17:11 Hej gdzie macie ta 5??? Odpowiedz Link Zgłoś
matura-2009 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 23.04.09, 15:35 u mnie w szkole to sorka od polskiego powiedziala ze moze byc Inny świat lub dzuma Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 23.04.09, 17:40 W zeszłym roku było napisane na tym forum że będzie lalka no i była. Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 23.04.09, 17:50 Matura tuż tuż,a coś mało maturzystów jest.Dopiero pewnie w maju będzie zatrzęsienie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antekbez Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.chello.pl 23.04.09, 17:51 Stary, ale ile postów to tyle książek, zaraz będzie cały wymieniony zbiór. Ot czyste proroctwo. Od siebie dodam Wesele i Inny Świat połączony być może z Borowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 23.04.09, 18:22 O tej porze to maturzyści pisali bardzo dużo postów. Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 23.04.09, 18:25 Wiecie może czy zlikwidowali ten absurdalny klucz z polskiego?jak tak to proszę o linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 18:46 Nie Zlikwidowali tego klucza Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 23.04.09, 19:00 Powinni zlikwidować ten cholerny klucz Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 24.04.09, 13:49 Co z wami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.04.09, 20:35 Ludzie ja typuje coś nowego a czego nie było myślę ze będzie coś o dulszczyźnie i Dulskiej a mój drugi typ to przedwiośnie i mam nadzieje ze jedna z nich będzie bo z współczesnej to umie tylko dżumę i tango ;) Pozdro for all ;) Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 24.04.09, 21:11 Dobrze by było jak by był jakiś przeciek. Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 25.04.09, 12:40 Ludzie czemu nic nie piszecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 15:32 bo sie idiotko uczymy jak juz ;] siedzisz przed tym kompem i tylko czekasz na zbawienie przecieki jak juz sa to dzien przed matura a NIE TYDZIEN ! kazdy ci tu powypisuje porpozycje a ty co latasz i spisujesz? heh żenada Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 25.04.09, 15:44 Bezczelny jesteś i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.chello.pl 25.04.09, 16:15 Wybacz, ale chłop ma rację! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 21:03 No ja też się długo nad tą kwestią zastanawiałam z znajomymi i doszliśmy do wniosku ,że może być coś z współczesności, ale z drugiej strony to my ledwo się wyrobiliśmy z tymi lekturami Dżumy i Tanga juz nie zdąrzyłam przeczytać ,ale nie mam nic przeciwko ,żeby pojawił się Inny świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szyszka Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.09, 12:53 Jak dla mnie może być wszystko byle nie "Potop". xD Obiektywnie rzecz biorąc rzeczywiście może być coś ze współczesności, albo coś z dużych (ważnych) lektur, których jeszcze nie było. Pozdrawiam towarzyszów niedoli (maturzystów) ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do OLAP1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 16:23 do OLAP1989 >>>> www.joemonster.org/link/pokaz/6946/przecieki_maturalne_w_PDF_M atura_2009_PRAWDZIWE_ARKUSZE_(przeciek_z_CKE) Odpowiedz Link Zgłoś
olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 26.04.09, 20:13 Nie dam się na to nabrać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 17:03 a Czy Quo Vadis bedzie na maturze w 2009? Co do lektur to mysle, ze smialo mozna obstawiac Wesele i Zbrodnie i Kare. Czesto jest cos z literatury powszechnej, a Wesele to duza lektura, ktorej nigdy nie bylo, a na jej podstawie mozna pisac wypracowanie na szereg tematow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merenn Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 18:38 toc to jakis hardkor w ogole! czytam sobie te wasze posty i tu literatura wojenna, tu dzuma, Boze- nie zdam! chcialabym lalke, najlepiej temat z probnej z operonu :D Zbrodnia i kara tez fajnie.. moze cierpienia mlodego wertera? byly dwa lata temu to czemu ni emogly by byc i teraz? romeo i julia? ale tego chyba nie ma w kanonie. a moze kamizelka? latwe i przyjemne. ha , no i krotkie:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puszkin Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 89.174.249.* 27.04.09, 23:03 moja babka od polskiego dala nam do zrozumienia ze typuje na Inny Świat albo Borowskiego...ale tak naprawde chyba nie mamy co nikomu wierzyc...liczmy na farta...ja mam pecha w sumie ale jakos sie zda hehe ziomki trzymajcie sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oLa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.09, 20:56 ludzie, jakie WESELE, jaki POTOP, P. TADEUSZ;/;/;/ jak dla mnie moze byc lit wspolczesna, ten rok obfituje w rocznice hietoryczne, wiec jest bardzo mozliwe, przedwiosnie i granice chcialabym miec.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 217.149.253.* 28.04.09, 11:13 Moze Nad Niemnem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nooo Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 13:38 a ja mam 2 typy i to sa 100% albo literatura obozowa czyli wspołczesnosc Inny swiat i Borowski i Dzuma ALBO konflikt pokolen w Nad Niemnem noo :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o&a Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 80.54.88.* 28.04.09, 18:40 my typujemy Krola Edypa :P paranoja, każdy pisze co innego, lepiej nie marnwać czasu na domysły i powtarzać wszystko. rok 2008 był rokiem Wyspiańskiego i co Wesele na maturze? nie. więc nie ma sensu pokładac nadzieji w rocznicach to byłoby zbyt proste i przewidywalne, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vendetta Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 22:13 koleżanka mówila, ze ma pewna informacje- Dżuma. zreszta kogo nie zapytam, to mi tak samo mówi, nauczyciele nie tylko moi, ale znajomych też ;) także powołuje sie na to. może też być Kordian, bo rok Słowackiego, ale jak koleżanka wyzej pisała, nie ma co liczyc na rocznice:P pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martys Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 16:40 ludzie daja str. z przeciekami ale jakis baran je kasuje albo zastepuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 18:04 jak myślicie jaka będzie lektura na maturze pisemnej w tym roku??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzuma Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.unknown.vectranet.pl 22.04.11, 11:14 U mnie w szkole wszystkie nauczycielki obstawiaja na DZUME Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia835 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 22.04.11, 20:29 Witam maturzystów, nie wiem dlaczego ale stawiam na Wesele jakoś dawno go nie było :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś ;] Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 00:31 a mi się zdaje, ze może być: - współczesność: Tango i Nad Niemnem jako konflikt pokoleń albo coś takiego - literatura wojenna: Inny świat, Zdążyć przed Panem Bogiem i borkowski - zagraniczna: dżuma i jadro ciemności - rocznica polska: Pan Tadeusz, Potop, wesele mamy rocznice słowackiego, na próbnej już był wiec nie będzie w jednej z rozprawek zawsze jest coś co powtarza sie w nastepnym roku, wiec moze być coś o konflikcie pokoleń ta wojenna za bardzo jest obstawiana, choć coś mówił dyrektor CKE o błyskotliwej maturze ;D nie wiem czemu ale Tadek mi się coś zdaje że będzie, albo właśnie coś zagranicznego bo dawno nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no stres Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 217.149.253.* 29.04.09, 10:04 a jeśli zrobią znowu z ,,Ludzi bezdomnych'' tak jak na próbnej?...to by było zaskoczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
agatus90 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 29.04.09, 11:24 hej! ja miałam sen w którym pierwszym tematem było porównanie małżeństwa hrabiny z Lalki i Barbary z Nocy i dni a drugi to jakiś wiersz Herberta i nawiązanie do pokolenia Nowa Fala.mhmh z tym, że ten pierwszy uważam za nieprawdopodobny. A tak to wydaje mi się, ze będzie Wesele bo to ważna lektura a nigdy na maturze jej nie było lub coś z wojny i okupacji . pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMKa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.04.09, 13:59 hmmm... no więc ja uważam, że przesadzacie z tą lit.wojenną ...sorry. mi się wydaje, że może pojawić się coś z XIX lub XX wieku: Wesele, Chłopi, Tango ... możliwa jest też DżumA bądź Granica. Szczerze powiedziawszy, jestem pewna, że nie pojawi się Lalka :D hehe to by bylo bez sensu ... bylo to rok temu, no i na próbnych kiedyś tam też się przewinęło... no i liczę na to, że nie pojawi sie lit. wojenna ;/;/;/ ani Potop :D ;/;/;/ ... A, radzę wam zajrzeć na stronkę www.ostatnidzwonek.pl - tam są szczegółowe streszczenia lektur... mi bardzo pomagają w przygotowaniach. Pozdr! Monika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.xdsl.centertel.pl 29.04.09, 14:18 Nerwy nic tu nie zdziałają,typowanie na "chybił-trafił" również nie...jeżeli nawet któreś z Nas trafi na lekturę jakiej nie zna, to zawsze są fragmenty na których bazie można sklecić porządne wypracowanko na dobre 80%....grunt to spokój...pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś ;] Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 17:23 ależ zgadzam się. dużo da się logicznie podciągnąć :) tylko że mozna napisać wypracowanie na 50% i na 89% np. dlatego oprócz pobieżnego przeczytania lektur możesz się przynajmniej skupić na kilku. coraz bardziej stawiam na zagraniczne lektury, jak dżuma i jądro ciemności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana do komisj Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 18:08 DROGA OKRĘGOWA KOMISJO EGZAMINACYJNA!!!!! Zwracam się z ogromną prośbą, jeśli oczywiście jakikolwiek członek to przeczyta, żeby nie wyrządzać nam krzywdy z wypracowaniem na maturze 2009 i czytaniem ze zrozumieniem.Z tego, co nasza Pani od Polskiego mówiła czytania ze zrozumieniem mają być o wiele trudniejsze więc APELUJĘ żeby to się zmieniło.RObiąc w domu czytania mam od 9 punktów na 20 choć głąbem nie jestem.I wiele maturzystów z innych szkół też tak tragicznie pisze te czytania!!!! to jest pokrzywdzenie nas na maturze bo za wypracowanie jest 50 punktów.Przyjąć że ktoś jest słaby w nauce i nie dostanie z wypracowania sporej liczby punktów i z czytania ze zrozumieniem to nie zaliczy tej matury!!!!w ogóle poziom matur się podniósł, ale niestety to naszym kosztem.każdy chciałby zdać tą maturę nawet na 30 % ale zdać.Nie krzywdźcie NAS!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 18:49 ja pierdziele za duzo tych lektor ja tylko krola edypa przeczytalem, mysle ze moze byc kordian albo wesele. Ale zeby nie bylo chlopow :/ ani quo vadis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ushsccml;akj Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 18:56 zacznijmy od tego ze quo vadis nie obowiazuje na maturze !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciek!!!! Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 19:52 Maturzyści!!!! "Dziady III" będą:) Wmówmy sobie, to i niech się tak stanie;D to jedna z przyjemniejszych lektur do opisywania!! !! A, co do czytania ze zrozumieniem chyba aż tak źle nie będzie... :( nadzieja matką głupich.Pewnie jak dopierd****olą pytania, to mało kto zda ! zastanawiam się nad osobą, która układa ten porypany klucz do czytań!niektóre pytania są tak pogmatwane i skomplikowane, że masakra!.A co najlepsze na maturze z polskiego w czytaniach, z którymi miałam styczność są różne nawiązania do historii i wosu! przepraszam bardzo ale coś tu jest nie tak! jeśli zdaję polski to na jaką potrzebą dają pytania o tematyce wosu?? np. "kiełbasa wyborcza". TO ten kto nie zdaje historii i wosu ma problem i przez to leci mu punkt! czytania są zdecydowanie za trudne! niech sobie je studenci z wyższych uczelni robią. Nam powinni dawać coś przyjemnego nie aż tak trudnego byśmy mogli samym czytaniem sobie nadrobić punkty na maturze.I chciałam przy tym zauważyć, że jeśli jakichś maturzysta nie poradzi sobie z bardzo łatwym czytaniem to nie zda prawda????? i będzie wiadomo, że był nieukiem i nie dostanie się na studia, co najwyżej na studium za które zapłaci.Chyba to jest logiczne.Więc dziwię się dlaczego czytania ze zrozumieniem są takie trudne i mają "dziki" klucz. A o Wosie już nie wspomnę, trzeba być chyba zdolności telepatyczne, żeby wiedzieć co chciał przekazać ten co pisał klucz! masakra!!!! niech ta matura się skończy! Żyjemy w Polsce i zamiast umilać nam życie to nam uprzykrzają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziady 3 Dziady będą na maturze! IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.09, 19:58 mój wujek pracuje w CKE! ale odjazd :) uczcie się Kochani uczcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erotis18 Re: Dziady będą na maturze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 20:26 DZiadów nie będzie na pewno.. Obstawiam Inny Świat, Granica, Ferdydurke, Zbrodnia i Kara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka tyle typow co ksiazek. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.09, 20:50 Wydaje mi sie, ze Lalka ewidentnie odpada, byla rok temu i na probnej z Operonu , wiec bez przesady. Za to zaczynam martwic sie , ze moze byc Pan Tadeusz, epopeja narodowa, wazna ksiazka , na dodatek z epoki romantyzmu , ktory komisja umilowala sobie najbardziej... Watpie, zeby cos sie powtorzylo tj Kordian , Nie- boska komiedia czy Dziady cz III , co innego Granica i Przedwiosnie , gdzie tematy nie byly zbytnio "powazne", wiec bardziej to moze sie pojawic. Ale ja sklaniam sie do Wesela i Bezdomnych , a probna dala znac , ze cos z Mlodej Polski .Pozdrawiam i zycze powodzenia na maturce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobiasz Re: literatura zagraniczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.09, 02:02 z tego co się orientuje , może nie tyle co orientuje to ferdydurki raczej nie bedzie . Bo to ksiazka ktora nie ma zadnego sensu :) w sumie glownym jej sensem jest to ,że jest bez sensu . A nie na tym rzecz polega . Ja osobiscie stawiam na lektury zagraniczne . Dzuma albo Jądro ciemnosci :) chociaz literatura z wspolczesnosci tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annn Re: literatura zagraniczna IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.11, 23:37 a w tym roku? pewnie cos z dupyyy ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzystka Re: Dziady będą na maturze! IP: 89.234.192.* 30.04.09, 10:06 jak twój wujek pracuje w CKE to może masz inne wiadomosci odnosnie innych przedmiotów. Dziady hymm nie mam pojecia. A skąd mam Ci wierzyc ze piszesz prawde. Dużo osób obstawia literature wspołczesna i Słowackiego. Ja sama już nie wiem. Najlepiej by było gdyby była Zbrodnia i kara, bo lubie ksiazki kryminalne. Nie wiem jak wy ale ja strasznie sie boję:(:(:(:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki hejka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.09, 10:57 hejka waszystkim maturzysta...Ja sie strasznie boje ze zle Mni pojdzie i nie zdam:( ale zrobie wszystko co w Mojej mocy,,CZYTAM TE LEKTURY i za raz juz nie pamietam co tam bylo..:( hmm.... PS..A JAK Twoj Wujek pracuje w CKE to sie odezwij do Mnie na ten nr,15523510 strasznie sie boje ,,,,:( <placze> ide czytac dalej te lakturki boje sie ,ze sie nie wyrobie.... nom i jeszcze tego ze przeczytam wszystkie a tu bedzie taka lektura ze ani rusz :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: hejka IP: *.centertel.pl 30.04.09, 11:33 Mi się wydaje,że może być coś takiego; Inny świat” Gustawa Herlinga- Grudzińskiego i „Opowiadania” Tadeusza Borowskiego – dwa różne spojrzenia na świat obozów koncentracyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CO?? błąd IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 13:29 spojrzenia są podobne na temat obozów koncentracyjnych przecież! w obu panował głód, nieposzanowanie praw i godności człowieka! Odpowiedz Link Zgłoś
nataliakaja20 Re: Dziady będą na maturze! 30.04.09, 13:06 Słowacki -testament MOj borowski -Proszę Panstwa do gazu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta. Re: Dziady będą na maturze! IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 13:28 wow.. ja sie niesamowicie tego wszytskiego boje.. wogole pisze jeszcze swoja prace maturalna..:/ jest taki dołek ze szok.. a w poniedziałek juz polski.. mam nadzieje ze udało sie wam wytypowac lektore na mature i mam nadzieje ze bedzie to -> Zbrodnia i kara..opowiadania Borowskiego.. pozdrawiam.. wracam do pisania.:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merenn Re: Dziady będą na maturze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 13:34 ale jestescie panikarze wszyscy ! wyluzujcie, teraz to i tak juz nie ma sensu robic czegokolwiek. ja probowalam czytac te streszczenia, ale jzu nei wiem co gdzie bylo i tyle z tego wynioslam. trzeba podejsc ze spokojem, to wszyscy sobie jakos poradzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Bedzie kordian a dlaczego... IP: *.resetnet.pl 01.05.09, 00:46 bo rok 2009 jest rokiem Juliusza Słowackiego więc może...Kordian. Ja do matury dopiero zaczełem się uczyc więc h... co bedzie to będzie :Ijak coś to jest poprawka everybody noo stress pozdro. i powodzenia wszystkim zycze elooo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Bedzie kordian a dlaczego... IP: *.xdsl.centertel.pl 01.05.09, 10:29 ja 3 dni temu zaczelam czytac streszczenia ;P hehe myslalam ze nikt mnie nie,przebije a tu prosze:D ps. fajnie by bylo dostac w tym roku wizje szklanych domow z "przedwiosnia" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogii Re:.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.09, 18:59 no więc tak ....co do CKE to można sie wszystkiego spodziewać kilka lat wcześniej dali trzy razy pod rząd CHŁOPÓW :) . Więc jeżeli chodzi o "Lalkę" to nie można jej skreślac ale ja jej nie obstawiam. Wydaje mi się ze będzie coś z literatury obozowej no i to Wesele mnie męczy.Tylko zeby nie było "Potopu" i "Dziadów" nie zniosę tego. W ogóel łatwiej się pisze coś co jest w formie opowiadania niż pisane prozą. Dla mnie łatwiejsza interpretacja :) No damy rade... no co mamy innego zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jassta Ja mam nadzieje, że bedzie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 13:42 Ja mam nadzieje, że będzie coś z literatury współczesnej.... bo dopiero w trzeciej klasie zaczęłam czytać książki.... Pan Tadeusz ... porażka.... Słowacki ujdzie. Okaże się już jutro... Będzie dobrze. Pozdrawiam maturzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <> Re: Dziady będą na maturze! IP: *.chello.pl 03.05.09, 21:05 o której zaczyna się jutro matura z polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Dziady będą na maturze! IP: *.promax.media.pl 03.05.09, 21:05 GRANICA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Dziady będą na maturze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 21:07 coś sugerujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcino Re: Dziady będą na maturze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 12:01 hahahahhaha przecieki!!!!! i co??? Pan Tadeusz i Chłopi:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankieter Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.mas.airbites.pl 30.04.09, 14:01 www.ankietka.pl/ankieta/frame/id/24486/jaka-lektura-bedzie-na-maturze-2009.html zapraszam do wypelnienia ankiety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czemu ? Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 14:27 czemu w tej ankiecie jest QUO VADIS ? jezeli to nie obowiazuje ?? !! HALO ?? ! Odpowiedz Link Zgłoś
bigankieterka Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 30.04.09, 14:34 Gość portalu: czemu ? napisał(a): > czemu w tej ankiecie jest QUO VADIS ? jezeli to nie > obowiazuje ?? !! HALO ?? ! obowiazuje! od 2009 roku zrodlo strona cke.Nasz rocznik to matura 2009, wiec obowiazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 14:50 www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=660&Itemid=226 Tutaj macie link ze spisem lektur do matury 2009, rok szkolny 08/09 i ja tu nie widze zadnego Quo Vadis.... ;/ a moje Typy to literatura wojenna i jakis wiersz Słowackiego, np Testament mój. pozodzenia maturzysci...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaaaa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 14:55 Na maturze w roku szkolnym 09/10, tj. MATURA 2010 bedzie m.in Quo Vadis, Noce i Dnie, Sklepy Cynamonowe, Pamięć i tożsamość JPII, Konrad Wallenrod... Chyba mam racje,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankieterka Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.mas.airbites.pl 30.04.09, 16:45 nie bede sie klocic, moj polonista mowil ze quo vadis obowiazuje i tak uczyli u mnie w w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankieterka Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.mas.airbites.pl 30.04.09, 16:48 sprawdz informatur maturalny jęyk polski strona 30 i co tam widzimy? www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=54&Itemid=69 "Orzeszkowa Nad Niemnem – fragmenty z tomu III: rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem, rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem − Eliza Orzeszkowa Gloria victis − Maria Konopnicka Mendel Gdański − Bolesław Prus Kamizelka − Henryk Sienkiewicz Potop, Quo vadis (od 2009 r.)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.05.09, 13:40 ludzie.. skoro pisze ze Quo Vadis od 2009r tzn ze od roku szkolnego zaczynającego sie we wrzesniu 2009r ! czyli rok szkoly 2009/2010 ! jest prowadzona matematyka i zmodyfikowana lista lektur. A więc nie siejcie paniki bo na naszej maturze (za 2 dni :/ ) zadnego Quo Vadis nie bedzie ;] P.S. stawiam na literature wojenną, ewentualnie Wesele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: ściągi na maturze a lektura... IP: *.resetnet.pl 01.05.09, 00:57 Tyle mam ściąg , że niewiem czy mi się pomieszczą w gajerku :))hee a odnośnie lektury rok 2009 jest rokiem Juliusza Słowackiego więc moze Kordian pozdr dla wszystkich maturzystów and everybody noo stress!!! ps. ja najbardziej się będe stresował tym , że będe w gajerku jak ja tego nielubie FUCK eloooo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do BIGANKIETERKA Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 14:53 ta? to moze proponuje pocwiczyc czytanie ze zrozumieniem ? pobierz.cke.edu.pl/images/stories/Komunikaty_08_09/lektury_2009_matur a_a.pdf Jest gdzie tam napisane quo vadis ? chyba nie bardzo ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta. Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 15:28 z tego co mowiła moja polonistka to prawda ze Quo vadis jest w kanonie. wyczytała to gdzies w jakims informatorze..i powiedziała nam o tym tydz przed koncem roku:/ ale powiedziała tez ze nie dadza go na maturze.. bo nie wszyscy w liceum przerabiali ta ksiazke.. wiec chyba nie ma sie czego bac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 16:38 jest w kanonie ksiazek ale od roku szkolnego 2009 raczej a nie matury 2009 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pezet Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 16:49 witam! Według mnie wypisaliście tutaj wszystkie lektury od Makbeta do Dżumy.Bez sensu! Na maturze będzie coś z obozem i III Rzeszą. ema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajatuRe Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 16:52 No na pewno.. może od razu z IV RP.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pezet Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 16:58 Ty pewnie nie wiesz co to III Rzesza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 20:39 Moje typy to: Ludzie bezdomni, Wesele, Dziady 3cz, Makbet, albo Zbrodnia i kara. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boje sie Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.09, 20:58 Ludzie bezdomni moga byc np,,scharakteryzowac Judyma ,,,to cos napisze ..:D zbrodnia i kara to jest za cienka ks,,,wiec wydaje Mi sie ze nie bedzie ..pozdrawiam maturzystow....... Ja sie strasznie boje:( tego jak Mi pojdzie Boze a jak nie zdam to co Ja zrobie:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASDF Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.ib.tcz.pl 30.04.09, 22:16 Nie ma co się bać, matura to pikuś Panowie/Panie, a co ma być to będzie ;P! I mam do was pytania, bo doszły mnie dziś słuchy, że jak ktoś teraz np nie zda całej częsci polskiego, to za rok poprawia tylko to co nie zdał, czyz tak ;)? Dziekuje, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 89.174.249.* 30.04.09, 22:48 za chwile matura:(:( a tutaj im blizej tym bardzij mi sie wydaje ze nic nie wiem:( no ale co tam...jakos bedzie:D tylko ładna lipa z tymi lkturami bo ja juz nie wiem co powtarzac...czy wogole cos powtarzac <lol2>:P ale słowa mojej babki od polaka : dżuma albo opowiadania...ehhh...:( trzymajcie sie i piszcie jak cos:** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 23:01 nie bedzie dzumy tylko swinska grypa pozdro byle zdać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.09, 23:52 dajcie spokoj z ta Dzuma :P Bedzie Wesele i koniec:P hehe pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boje sie Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.09, 00:39 ,,bedzie hmm ,Lalka.... bo nikt o niek nie mowi....... matuta to pikus no nie wiem ,,hm pewno zalezy dla kogo....Jak ktos umie owijac i pisac z niczego cos to wtedy tak////nom a Ja tak nie umie..musze umiec cos zeby na ten temat powiedziec ,,,nie umiem z niczego zroic Cos....pozdro.... (powtarzam te lektury i juz wszystko Mi sie miesza i mysle ze nie wiem juz nic,,> papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merrick Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.09, 12:46 poziom podstawowy może liczyć na "Zbrodnię i karę", zaś rozszerzeni napewno coś w stylu: wieża, folwark zwierzęcy, giaur, dzika kaczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcos Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 14:15 jak bedzie tadek albo nad niemnem to sie powiesze ^^ a jak dadzą lale to chyba sie im w dupach poprzewracalo i nie chce im sie czytać lektur to dają co chwile z lalki pytania, lol Odpowiedz Link Zgłoś
agatus90 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 02.05.09, 09:22 pewnie dadzą znowu Lalkę, bo to jest 900 stron pieprzenia o niczym:-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4lbercik Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.radom.vectranet.pl 02.05.09, 11:50 Makbet Zbrodnia i Kara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziew Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.chello.pl 02.05.09, 18:27 Ze wszystkich lektur wybrałam 8, potem weszłam na forum, przejrzałam ankietę i obstawiam: Wesele, coś z literatury współczesnej (Borowski może Dżuma) i Granicę. Życzę powodzenia maturzystom. ZDAMY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re:2009 jest rokiem juliusza słowackiego może IP: *.resetnet.pl 01.05.09, 00:36 :2009 jest rokiem juliusza słowackiego może więc może będzie kordian ?? a mój nauczyciel stawia na pana tateusza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re:2009 jest rokiem juliusza słowackiego może IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.09, 00:42 hmm,,,Jak myslicie jest sens robienia sciag na mature z polaka ,,pisemna???? bo chyba sobie zrobie,,najwazniejsze watki z lektur i bohaterowie... ???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubiegłoroczna mat Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.chello.pl 01.05.09, 10:21 Hej ja obstawiam ze bedzie napewno cos z romantyzmu albo jakis wiersz albo lektura i może może coś Słowackiego bo teraz obchodzimy jego rocznice plus slyszlalam tez o jakis jubileuszu aporpo wojny swietowej to moze cos z zw z obozami albo jakas wspolczesnosc.. ale to tak podst obstawiam a roz nigdy nie wiadomo co dadza :}} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pezet Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 10:42 Opowiadania-Tadeusz Borowski Dżuma-Albert Camus Zbrodnia i kara-Fiodor Dostojewski Moje typy. co o tym myślicie? ema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.05.09, 11:59 Sądzę, że całkiem prawdopodobna jest Dżuma i Opowiadania Borowskiego. Nie było bardzo dawno (zaryzykowałbym stwierdzenie, że nawet wcale) czegoś z literatury XX wieku. Niestety to są tylko spekulacje. W tamtym roku autorzy obchodzący okrągłe rocznice nie pojawili się na maturze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś ;] Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.09, 12:34 dokładnie XD ludzie Słowacki juz był!! na próbnej!! i nie będzie. pewnie przygrzmocą Tadka bo nikt tej lektury nie bierze pod uwage... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abx Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.lomza.vectranet.pl 01.05.09, 13:40 wiec tak po pierwsze 1 link www.cke.edu.pl/images/stories/Komunikaty_08_09/lektury_2009_matura_a.pdf i przeczytajcie co pisze na samej gorze a dokladnie: KOMUNIKAT DYREKTORA CKE W SPRAWIE LISTY LEKTUR DLA SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NA EGZAMIN MATURALNY OD MAJA 2009 ROKU co podkreslam-> NA EGZAMIN MATURALNY OD MAJA 2009 ROKU wiec to chyba oznacza ze to jest lista lektur ktore nas(maturzystów 2009)obowiazuja czyż nie??? wiec raczej opierajac sie na tym dokumencie moge stwierdzic ze nie moze byc nic spoza tego spisu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abx Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.lomza.vectranet.pl 01.05.09, 13:47 po drugie zrobilam male zestawienie tego co juz bylo na maturach probnych(CKE)i wlasciwych od roku 2005 czyli od wprowadzenia nowej matury z czego wynika ze zadna lektura nie została powtorzona na maturze wlasciwej czyli np. jesli w 2005r w maju był potop to w latach pozniejszych ani razu sie ta ksiazka nie pojawila powtornie na maturze. Oto i one Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abx Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.lomza.vectranet.pl 01.05.09, 13:52 Tematy maturalne z polaka Próbna 2005 Temat 1: Społeczeństwo polskie w krzywym zwierciadle. Co i w jaki sposób krytykuje Ignacy Krasicki w Palinodii? Obraz Polaków wyłaniający się z podanych fragmentów utworu skonfrontuj z ich wizerunkiem zawartym w innych znanych Ci satyrach tego poety. Temat 2: Czym dla bohaterów Lalki Bolesława Prusa są miłość i małżeństwo? Zanalizuj podane fragmenty utworu, odwołując się do swojej wiedzy o wskazanych w nich postaciach. 2005 maj Temat 1. Jaki obraz Polaków XVII wieku wyłania się z Potopu Henryka Sienkiewicza? Punktem wyjścia swoich rozważań uczyń wnioski z analizy danych fragmentów powieści. Zwróć uwagę na ich znaczenie dla całości utworu. Temat 1. Analizując wypowiedzi bohaterów romantycznych, porównaj postawę Kordiana i Męża. W interpretacyjnych wnioskach wykorzystaj wiedzę o utworach, z których pochodzą fragmenty. Grudzień 2005 mat. diagnostyczny Temat 1. Carska Rosja i jej stolica. Na podstawie załączonych fragmentów Pana Tadeusza i Dziadów cz. III napisz, czym charakteryzowało się życie ludzi w Rosji początku XIX wieku. Temat 2. Koncepcja ludzkiego losu w Chłopach Władysława Stanisława Reymonta. Przedstaw temat, analizując wskazany fragment oraz wykorzystując znajomość I tomu powieści. Próbna 2006 (styczen2006) Temat 1. Analizując dany fragment powieści, zwróć uwagę na prezentowane przez bohaterów racje. Wnioski z analizy wykorzystaj w pracy: Przedwiośnie jako powieść – dyskusja nad kształtem odrodzonej Polski. Temat 2: Dwa modele rodziny. Porównaj rodzinę przedstawioną w podanym fragmencie Tanga Sławomira Mrożka z rodziną Borynów ukazaną w Chłopach Władysława Reymonta. Zwróć uwagę na relacje między różnymi pokoleniami i scenerię, w której bohaterowie zostali umieszczeni. 2006 maj Temat 1. Charakteryzując Makbeta na podstawie danych fragmentów dramatu Szekspira, określ, na czym polega tragizm postaci i porównaj go z tragizmem bohatera ze znanego Ci dramatu antycznego. Temat 2. Kłótnia u Borynów Zanalizuj podany fragment Chłopów Władysława Reymonta i scharakteryzuj występujące w nim postacie. Na podstawie fragmentu i I tomu powieści określ przyczyny kłótni i źródła dramatyczności sceny. Próbna 2007 Temat 1. Na podstawie analizy podanego fragmentu i znajomości całego utworu scharakteryzuj Wertera. Zwróć uwagę na rolę miłości i literatury w życiu bohatera oraz jego stosunek do natury. Temat 2. Romantyk i pozytywista (Juliusz Słowacki i Bolesław Prus) w kontekście ideałów swojej epoki oceniają cywilizację zachodnioeuropejską. Porównaj obraz Zachodu zawarty w poniższym fragmencie Lalki z tym, który znasz z Kordiana. Zwróć uwagę na znaczenie podróży po Europie w życiu bohaterów. 2007 maj Temat 1. Jak symbolika ziarna z bajki opowiedzianej przez Żegotę objaśnia sens męczeństwa młodzieży polskiej? Analizując przytoczony fragment Dziadów Adama Mickiewicza, zwróć uwagę na sytuację studentów i ich postawy. Temat 2. Analizując fragmenty Przedwiośnia i Granicy, porównaj kreacje matek. Określ wzajemne relacje między matką i dzieckiem, wykorzystując także znajomość utworów. Próbna 2008 Temat 1. Dwie postawy człowieka wobec Boga i Jego dzieła. Porównaj pieśń Jana Kochanowskiego Czego chcesz od nas, Panie... i Hymn Juliusza Słowackiego. Zwróć uwagę na nastrój obydwu utworów. Temat 2. Fabryki, huty, kopalnie w oczach Stefana Żeromskiego – nowoczesność i postęp czy piekło dla pracujących tam ludzi? Odpowiedz na pytanie, analizując załączone fragmenty Ludzi bezdomnych oraz wykorzystując znajomość całości powieści. Zwróć szczególną uwagę na opisy maszyn i pracujących robotników. 2008 maj Temat 1. Analizując fragment Ody do młodości Adama Mickiewicza i wiersz Któż nam powróci Kazimierza Przerwy–Tetmajera, porównaj przedstawione w nich obrazy młodego pokolenia oraz stosunek młodych do pokolenia ojców. Wykorzystaj konteksty historycznoliterackie. Temat 2. Sen jako sposób prezentowania postaci literackiej. Analizując i interpretując podany fragment Lalki Bolesława Prusa, wyjaśnij, co marzenie senne mówi o bohaterce powieści i jej stosunku do ważnych w jej życiu osób – ojca i Wokulskiego. maj 2009 ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abx Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.lomza.vectranet.pl 01.05.09, 14:09 napiszcie co myslice o tych maturach ja sadze ze skoro do tej pory nic sie nie powtorzylo to i sie nie powtorzy ??? a i jescze jedno zestawionko Lektury ktore były na maturze probnej z CKE a nie były na właściwej: Palinodia(ale to raczej ogolnie o satyry chodzi), Tango!!!, CM Wertera!!!, Hymny Kochanowski-Słowacki, Ludzie Bezdomni!!!!, Pan Tadeusz Oraz Lektury ktore były na właściwej a nie były na próbnej(CKE) Potop, Nie-boska komedia, Makbet, Granica, Wiersz Mickiewicz-Tetmajer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abx Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.lomza.vectranet.pl 01.05.09, 14:17 mysle tez ze beda wiersze bo w 2008 pierwsazy raz dano wiersze na wlasciwej wiec teraz tez moze byc tak ze jeden temat ksiazka a drugi wiersz(wiersze) ja osobiscie nie lubie za bardzo wierszy opisywac ale zobaczymy co bedzie latwiejsze z drugiej strony w ksiazce jeden blad rzeczowy i leżysz na calej lini wiec... rozterka mysle tez ze moga byc te z probnych ktore podkreslilam najbardziej stawiem na ludzi bezdomnych ktorzy byli na probnej ale tango czy werter tez moga byc piszcie co myslicie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 14:46 Takim czyms jeszcze bardziej sie tresujemy. Kurde do wczoraj byłam pogodna i nie balam sie. Po przeczytaniu tego coraz bardziej sie boje. Tymbardziej, ze przygotowywalam sie tylko na geografie. Nie wiem czy jest sens teraz czytac streszczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 95.160.249.* 01.05.09, 14:47 dokładnie ja też myśle ,że lektura ktora pojawiła się na głównych maturach raczej nie powinna sie pojawic.. ale czy tak bedzie to sie okaze stawiam na dzume ,ludzi bezdomnych ,nad niemnem lub wesele :) Odpowiedz Link Zgłoś