Dodaj do ulubionych

błędy rzeczowe i błędy kardynalne

04.05.09, 15:16
Czy ktoś mógłby podać jakieś jasne i klarowne przykłady błędów rzeczowych i kardynalnych? tylko nie takie jak pisanie w wypracowaniu o "Lalce" że byłą żoną Harrego Pottera,ok?:)
Obserwuj wątek
    • on_ona_ono1308 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 05.05.09, 11:46
      moze tak jednak ktoś?:)
    • Gość: anna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.09, 12:40
      Błąd kardynalny to taki, który świadczy o zupełnej nieznajomości utworu.
      • on_ona_ono1308 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 05.05.09, 12:42
        chodzi mi o konkretny przykład a nie o definicję
        • Gość: anna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.09, 12:48
          Np. jak ktoś napisze, że Tomasz Judym był poetą i walczył w powstaniu
          styczniowym, a kochała się w nim Elżbieta Biecka.
          Może lepiej napisz jaki błąd konkretnie popełniłaś. Z tego co ludzie od wczoraj
          piszą na tym forum wynika,że popełnili błędy rzeczowe lub nieścisłości rzeczowe.
          One nie dyskwalifikują pracy, a jedynie zdanie/zdania.
          Nie przyznaje się punktów z klucza jeśli w danym zdaniu jest błąd rzeczowy.
          • on_ona_ono1308 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 05.05.09, 12:57
            u mnie to jest trochę nietypowe.
            Kontekst wypowiedzi był mniej więcej taki: Zosia pokazana została jako wzór cnót. Mickiewicz starał się jednocześni zaznaczyć,że to jak zachowywała się Telimena nigdy nie prowadzi do szczęsliwego zakończenia. (tu własnie mogliby uznbnać błąd,gdyż w końcu jednak zaręczyła się i trochę ogarnęła:P z tym że dalej napisałam) sama ona jednak na szczęscie zdała sobie sprawę ze swoich błedów ,zaprzestała walki i zezwoliłą na slub Zosi i Tadeusza.

wyrwane z kontekstu brzmi dziwnie,bo odwoływałam się do napisanej wcześniej charakterystyki Telimeny. ale może ktoś zrozumie co chciałąm przekazać i gdzie widze problem.
            • Gość: anna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.09, 13:08
              To "nigdy" może jest lekką przesadą, ale to, co napisałaś nawet ciężko uznać za
              błąd rzeczowy. To drobna nieścisłość.
              • Gość: aaa102 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 13:26
                Czy jeżeli w dosłownie ostatnim zdaniu napisałam coś takiego " Takie były realia
                pozytywistycznej Polski." - a pisałam temat o "chłopach" czyli młodej polsce,
                moja praca będzie unieważniona?
                • Gość: anna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.09, 13:37
                  Ludzie co Wy z tym "wyzerowaniem", unieważnieniem pracy? Jest to błąd rzeczowy i
                  nawet jeśli w tym zdaniu był jakiś punkt z klucza nie przyznaje się go. I tyle.
                  • Gość: nieogarniętaa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.xdsl.centertel.pl 05.05.12, 14:51
                    A jeśli ktoś napisał, że Izabeli podobał się, oprócz świata pełnego luksusu, świat zwykły - ludzi ubogich (bo np podobały jej się uśmiechnięte pracownice szwalni), nie pisząc o tym, że była pustą, mającą gdzieś uboższych ludzi kobiętą - robiąc z niej, chyba można powiedzieć, dobrą kobietę? hmm... chyba przesada nie?;D hah coś czuję, że w sierpniu chyba trzeba będzie coś poprawiać...;D

- Generalnie nie pisałam konkretów. O Joannie wspomniałam, że wychowywała ją ciotka, która zadbała o jej wykształcenie, co mogło sprawić wrażenie, że treść drugiej książki znam, ale to chyba nie ratuje sytuacji:))
            • ateh7 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.10, 14:52
              Błąd kardynalny to błąd, którego popełnienie świadczy o tym, ze nie
              masz podstawowoej wiedzy na dany temat. Np gdybyś napisała, że Prus
              był wybitnym pisarzem epoki renesansu.

Błąd rzeczowy to błąd, który popełniasz, gdy piszesz coś niezgodnego
              ze stanem faktycznym. Np. jeśli piszesz, że pies Ignacego Rzeckiego
              to był owczarek niemiecki, podczas, gdy był to pudel :)
              Moja koleżanka napisała na maturze, dość dawno temu, że bohater
              książki "Stary człowiek i morze", rybak Santiago, złowił morświna.
              Jest to nasz ulubiony błąd rzeczowy, śmiejemy się z niego do dziś,
              choć już niemal 10 lat minęło :)

Nie martw się, będzie dobrze. Nie rozpatruj za bardzo tych błędów i
              powodzenia jutro! ;)
              • Gość: |Gelo Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 14:04
                A czy napisanie, że "Ludzie bezdomnie" to powieść epoki pozytywizmu jest błędem kardynalnym?
                • Gość: nw Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 217.8.160.* 04.05.12, 15:14
                  dolaczam sie do pytania !!!!
                  • Gość: inka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 16:14
                    maturzysci.com.pl/matura2011/blad-kardynalny-a-blad-rzeczowy-na-maturze/
                    tu jest wyjaśnione czy ten błąd jest kardynalny czy nie?
                    ja popełniłam ten sam błąd dziś właśnie..
                    I mam dla was pocieszenie ;) taki błąd nie dyskfalifikuje pracy
                    • Gość: fruzienka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 79.162.208.* 04.05.12, 18:22
                      mam nadzieję że będzie dobrze, bo też tak napisałam, jestem załamana
                      mam nadzieję, że w sierpniu nie będę musiała lecieć do szkoły...
                      przecież Joanna idealnie mi pasowała wraz z Judymem do pracy u podstaw
                      • Gość: zzz Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.xdsl.centertel.pl 04.05.12, 18:38
                        zastanawia mnie ile punktów zostanie odjęte za taki błąd. czy mógłby ktoś odpowiedzieć?
          • Gość: Martyna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 13:43
            Ludzie pomóżcie , bo stres zje mnie od środka, pisałam dziś maturę z
            poslkiego ... wybrałam temat pierwszy czyli charkterystykę
            świętoszka i stosunek Orgona , kleanta i elmiry do niego ....i
            wszystko idealnie , były dwa fragmenty do analaizy pierwszy dość
            długi zanalizowałam bezbłędnie , napisałam że orgon jest żaślepiony
            osobą Tartuffe'a , kleant nie może go zrozumieći nie ma zamiaru
            zmienic swojego złego nastawienia co do świętoszką, natomiast ,
            drugi przedtsawiał rozmowę Tartufgfe'a i Elmiry ... chodziło tu o
            moment podstępu , nie wiem jak to się stało ale całkiem wyleciał mi
            z głowy podstęp przygotowany przez elmirę .... i ... napisałam że
            podobnie jak orgon uległa tartuffowi .... i za namową świętoszka
            zgodziła się na zdradę męza ?.... czy anulują mi całe
            wypracowanie ?... .Proszę o szybką odpowiedz
            • Gość: :( Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:45
              mam ten sam błąd! i tez nie wiem :(
              • Gość: Boryna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 178.56.62.* 04.05.10, 19:55
                Mam to samo Elmira ma pozytywny stosunek do Tartuffea o Matko co za wstyd...
            • Gość: wwwss Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.radom.vectranet.pl 04.05.10, 17:53
              To akurat dobrze mam, bo pamiętałem o podstępie. Jednak napisałem, że Kleant był to brat Orgona, a jest to brat Elmiry...
              • Gość: ecc Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 18:27
                Witam, ja tez napisalem ze Kleant to brat Orgona ;) Jednak nie pisalem nic ze to brat rodzony itp. A w tekscie wyraznie widac ze tak sie do siebie zwracali...
                • Gość: .... Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 178.56.62.* 04.05.10, 19:59
                  A ja napisałam że "Powiedział do brata" ale nic nie wspomniałem do czyjego czy
                  swojego czy też nie...:P
              • Gość: MAturzysta Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 83.2.207.* 04.05.10, 20:09
                zrobiałm to samo :( czym to grozi przy sprawdzaniu?
                • Gość: Marta Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.itcomp.pl 04.05.10, 21:06
                  mam tak samo z tym bratem :(
              • Gość: Gość Re: :( IP: *.blokowe.pl 04.11.12, 12:57
                Żle napisałam jedno słowo w wypracowaniu czy obniży mi nauczycielka ocene?
          • Gość: dawid Lalka - blad kardynalny czy nie? IP: 94.72.125.* 04.05.10, 18:43
            A jesli pomylilem sie i pisalem przez cala prace, ze to Wokulski a nie Rzecki
            byl narratorem to blad kardynalny? Blad nie ma zwiazku z tematem pracy.
          • Gość: asia Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.net.e-net24.pl 04.05.11, 21:50
            hej :) a jeśli ktoś napisał że Justyna Bogutówna popełniła samobójstwo a wcale tak nie było to może nieć oblaną prace?
          • Gość: xxx Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.ip.netia.com.pl 04.05.12, 17:59
            Witam. odnoscnie błedu kardynalnego i rzeczowego. Co jesli piszac wypracowanie na temat drugi napisalem ze Joanna pochodziła z rodziny szlacheckiej i napisalem ze stac ja bylo na niemal wszystko ( nie uwzgledniajac tego ze tak naprawde nie bylo ja na wszystko stac bo Wokulski pomagal Łęckiemu) czy to jest bład kardynalny?
            • Gość: ada Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 17:27
              kurcze a ja w wypracowaniu napisałam, (oprócz całej -prawidłowej- analizy jej pochodzenia itd) że łęcka była życzliwa dla biedniejszych i doceniała ich ciężką pracę i w podsumowaniu, coś w stylu, że 'pomimo różnego sposobu życia i pochodzenia, obie bohaterki na pewnym etapie życia pomagały biednym'

kurde wyzerują mi pracę? ;(
          • Gość: Patryś Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.orneta.arkusnet.pl 05.05.12, 20:48
            Ja też popełniłem błąd i nie daje mi to spokoju. Napisałem że Podborska należała do zdeklasowanej szlachty a tak naprawde pochodziła ze zubożałej. Nie wiem czy to jest to samo, a jeżeli nie - nie wiem czy ten błąd jest poważny... :( Czekam na odp
          • pata01 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 05.05.14, 18:20
            Inteligencja to inaczej mieszczanie? chodzi mi o Poete, że był mieszczanem tak?
      • malgosiajulkowska Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.12, 14:01
        Mam pytanie. Czy jak we wstepie napisalo sie ze i zeromski i prus tworzyli w epoce pozytywizmu to praca dostaje 0/50? Pozniej juz o tym nie wspomnialam.
        • Gość: nw Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 217.8.160.* 04.05.12, 15:16
          dolaczams ie do pytania
      • Gość: kurczi Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 212.244.70.* 07.05.13, 19:08
        bardzo prosze o odpowiedź czy błędem kardynalnym jest jeśli zamiast podmiot liryczny uzyłam wyrazu narrator ? całosc utworu jest zinterpretowana dobrze jedynie ten wyraz.
        • Gość: Pati Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.13, 21:36
          NIe no bez przesady. Odejmą może jeden punkt i po krzyku.Nie panikujcie!
          • Gość: mmmmmm Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.13, 22:03
            A jeśli ktoś pomylił date wydania książki to co wtedy?
            • qwee12 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 08.05.13, 06:35
              Ja mam pytanie, bo teraz bylo napisanie analizy , a ja troche jakby to opowiedzialem w sensie ujalem to od strony cezarego np 'cezary kiedy przyjechal do warszawy odrazu udal sie do gajowca, ktorego polecil mu jego ojciec. Bedac u niego pewnego dnia zapytal o figurki wieszace Gajowca, ten mu zaczal opowiadac o nich.... blablabla' czy za to moga mi wyzerowac ?
    • Gość: czscczsc Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 12:53
      Mój kumpel pisał z Chłopów i zamiast Lipce napisał Lipki czy jakoś tak?
      Są obcinane punkty czy jak ? Zdanie nie zaliczone tam gdzie to występuje?
      • Gość: brr Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.chello.pl 05.05.09, 13:22
        matura.gazeta.pl/matura/1,79495,5233663.html tu cos jest na temat błędów
        • Gość: anna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.09, 13:45
          Bardzo pożyteczny link, odpowiadający na wiele pytań. Może też w końcu
          uwierzycie,że ostateczna decyzja nie zależy od egzaminatora i jest sztab ludzi,
          którzy czytają "wątpliwe" prace.
          Każda praca czytana i oceniana jest przez minimum 2 osoby(egzaminator i
          weryfikator).
          W przypadku pracy "oblanej" czyta i ocenia ją minimum 3 osoby(egzaminator,
          weryfikator i przewodniczący). A potem kiedy trafia do OKE też eksperci sprawdzają.
          • Gość: Osa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.05.09, 18:34
            Na maturze wybrałem temat nr. 1 czyli "Chłopi".
            Niestety, popełniłem dwa błędy rzeczowe:
            1- pomyliłem epoki zamiast Młodej Polski napisałem
            Oświecenie (ehh).
            2- jak egzaminator oceni to, że w związku z
            relacją Ojciec-Córki przypisałem cechy Weronki
            Hance a Hanki Weronce. Krótko mówiąc pomyliłem
            imiona i ten fakt ciągnął się część wypracowania,
            która dotyczyła w/w relacji.

Czy mam się przygotowywać do poprawki czy jednak
            zostaną mi odebrane punkty za temat ?
            • doodka019 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 06.05.09, 17:20
              ciezko powiedziec... a reszte wypracowania masz napisane w taki sposob ze mozna
              pomyslec ze jednak czytales chlopow??
              • Gość: osaa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.05.09, 13:37
                Już piszę jak wygląda moje wypracowanie.

Na wstępie troszkę przedstawiłem lekturę "Chłopi" no i pod koniec wstępu BYK z oświeceniem. Następnie wymieniłem kilka postaci z którymi będę miał do czynienia w wypracowaniu i tutaj zaistniała pomyłka związana z zamienieniem imion Stacha napisałem do Hanki zamiast do weronki. Następnie zacząłem charakteryzować Bylicę.
                Scharakteryzowałem go elegancko na podstawie fragmentu potem zacząłem Pisać o Relacjach Ojciec-Córki i tutaj właśnie napisałem że to Hanka starsza i że to Hanka zabrała majątek i że to za Hanką staną Bylica w obronie. Potem coś jeszcze napisałem o Tych relacjach tak już neutralnie a w zakończeniu postanowiłem podjąć temat jak losy Bylicy wpłynęły na losy starszych ludzi społeczności Lipieckiej. No i Koniec. Głównym bykiem są te zamienione imiona bo jeśli by tak przestawić Imiona córek to wszystko by grało i buczało. No ale chyba coś przeczuwam, że mogę już do poprawki się szykować :(:(:( Co o tym sądzisz doodka019? Może masz jakąś wiarygodną osobę, która zna się na tym i mogła byś zapytać ?
                • Gość: Osaa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.05.09, 13:53
                  Znalazłem w informatorze maturalnym na 2008 rok coś takiego :

Decyzja Dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z dnia 10 maja 2006 roku
                  w sprawie postępowania w przypadku wypracowania maturalnego z języka
                  polskiego zawierającego kardynalne błędy rzeczowe
                  Na podstawie:
                  art. 9a Ustawy o systemie oświaty;
                  § 82. ust. 3 i 4 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7
                  września
                  2004 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów
                  i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych
                  (DzU z 2004 r. nr 199, poz. 2046 oraz z 2005 r. nr 74, poz. 649, nr 108, poz.
                  905 i nr
                  218, poz. 1840), podejmuję decyzję o sposobie postępowania w przypadku
                  wypracowania maturalnego z języka polskiego zawierającego kardynalne błędy
                  rzeczowe:
                  a. jeżeli egzaminator stwierdzi, że wypracowanie maturzysty zawiera błędy
                  rzeczowe, które ewidentnie dowodzą, że autor wypracowania nie zna tekstu
                  literackiego, o którym pisze, powinien pracę skierować do Przewodniczącego
                  Zespołu Egzaminatorów jako niezgodną z definicją przedstawioną
                  w rozporządzeniu ministra.
                  b. Przewodniczący Zespołu Egzaminatorów kieruje pracę do koordynatora OKE, który
                  – po konsultacji z ekspertem z CKE – podejmuje decyzję o ocenie wypracowania.

24
                  Wyjaśnienie
                  § 82. ust. 3 i 4 mówi, że egzamin pisemny z języka polskiego w części drugiej
                  poziomu
                  podstawowego i na poziomie rozszerzonym polega na „napisaniu tekstu własnego
                  związanego z tekstem literackim, zawartym w arkuszu egzaminacyjnym”. Jeżeli
                  maturzysta pisze o „tej Kordianie, która nie mogła się porozumieć z mężem”, to
                  zapewne
                  jest to inny, być może dopiero powstający utwór, ale na pewno nie ten, którego
                  fragmenty zamieszczono w arkuszu.
                  Na 0 punktów oceniane są także wypracowania na temat inny niż zamieszczony
                  w arkuszu.

Jak to odnosi się do moich błędów opisanych wcześniej ???????
                  • Gość: shu Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 15:07
                    jeśli napisałam że kleant był bratem orgona to bardzo zle??
                    • Gość: apprehensive Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.10, 18:02
                      Napisałam to samo, ale reszta jest dobrze, nawet odwolałam sie do
                      całości. Napisalam o tym, że Orgon chciał wydać córkę za Świętoszka
                      i zapisać mu swój majątek, Atego nie yło we fragmentach. Mimo to,
                      czy ten błąd. Kleant- brat jest karygodny. Niestety on ciągnął sie
                      przez cześć pracy.
                • Gość: Kay Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 12:03
                  W zeszłym roku sporo osób pomyliło Izabelę Łęcką z Elżbietą Biecką -
                  w związku z tym powstały prace o Izabeli Bieckiej. Autorzy takich
                  prac maturę otrzymali - pytanie tylko, czy słusznie.
                  Niemniej jednak, pomylenie Hanki z Weroniką może co najwyżej znacznie
                  obniżyć twój wynik.
                  • Gość: Osaa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.05.09, 13:02
                    No mam nadzieje wielką, że choć oceniona zostanie na niewielką ilość ptk. bo
                    tekst czytania ze zrozumieniem poszedł mi nie najgorzej. A zatem zostaje mi
                    tylko czekać hehe , no git git :) poczekam , a tak w ogóle to ostatnio na
                    Polsacie słyszałem jak mówili, iż maturalne wyniki dostaniemy za 4 tyg a wiec na
                    początku czerwca. To jak wreszcie jest 30 czerwiec czy początki czerwca ?
                    • Gość: Kay Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 17:13
                      30 czerwca.
                  • mf719 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 11.05.13, 14:46
                    To był banał. Zresztą i tak mam zamiar być muzykiem więc co mnie to? :) www.instytutmuzyki.apsl.edu.pl/index.php/rekrutacja_2013/kurs_przygotowawczy
    • kim1991 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.10, 13:16
      mam pyatnie czy pomylenie epoki jst błędem rzeczowym? czy jest taka mozliwosc
      zeby przez to praca nie byla sprawdzana?
      • Gość: Martyna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 13:45
        jest to błąd rzeczowy , nie anulują Ci pracy ja mam o wiele
        gorszy ... i booję się ...
    • Gość: gość Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.chello.pl 04.05.10, 14:17
      Jeżeli napisałam, że Elmira miała romans z Tartuffe i zdradzała mężą, czy jest to błąd kardynalny i egzaminatorzy mogą nie uznać mojej pracy?
      • Gość: ela Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 14:21
        ja to samo!! ze Elmira była niewierna i uległa bo zdradziła meza z Tartuffe;/;/
        powiedzcie co teraz?? unieważnią?
        • Gość: Sim Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.xdsl.centertel.pl 04.05.10, 14:25
          Mam podobne pytanie: co jeśli w ferworze napisałem że Kleant był bratem Orgona,
          a nie Elmiry? Czy to bardzo ważny błąd?
        • Gość: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:26
          Ja pisalam o obozach zaglady ale padlo tam tez zz moich ust slowo obozy
          koncentaracyjne .. a pislam na temat ksiazki" zdazyc przed panem
          bogiem" moga mnie za to obac ze uzylam "obozy koncentracyjne? Boje sie
          ze jest to powazny blad rzeczowy!!!
          • Gość: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 14:28
            Obozy zagłady to były obozy koncentracyjne.
            • Gość: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:31
              Wiem! Tylko zdazyc przez panem Bogiem to ksiażka o gettcie.. ale w
              temacie maturalnym bylo napisane przmyślenia na tamat godnego zycia w
              obozach Zagłady..
              • Gość: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 14:37
                Ale getta w Polsce to było takie skoncentrowanie na małym terenie dużej liczby
                ludzi.
                Obóz koncentracyjny w założeniu miał na celu skumulowanie w danym miejscu dużej
                grupy ludzi. Większość z tych obozów koncentracyjnych w czasie II wojny była
                obozami eksterminacji czyli zagłady. Zatem w odniesieniu do II wojny obóz
                zagłady czy koncentracyjny to synonim.
              • Gość: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:40
                Czyli myślisz ze to nie jest bląd rzeczowy i wszytsko jest ok??
            • Gość: wiolencja Droga Pani Nauczycielko bardzo proszę o pomoc:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 22:42
              Domyślam się,że jest już Pani zmęczona odpowiadaniem na ciągłe komentarze z
              naszej strony i wcale mnie to nie dziwi:) jednak mam jeszcze jedno pytanie,które
              nie daje mi spokoju: pisałam pracę na temat 'Świętoszka" i jestem świadoma,iż
              popełniłam dwa straszne błędy,mianowicie napisałam,iż Tartuffe i Elmira mieli
              romans,a następnie że była ona osobą neutralną w stosunkach między domownikami a
              Tartuffem...tak,wiem,błąd straszny...ale wykazałam się również znajomością
              lektury i boję się o to,jak komisja może ocenić moją pracę:( sama nie wiem co
              ten stres maturalny ze mną zrobił,po prostu byłam w tym momencie przekonana,że
              piszę dobrze. a po wszystkim dotarło do mnie jakie głupoty popisałam. bardzo
              proszę o odpowiedź. p.s.: na forach powinno być więcej osób takich,jak
              Pani,mogących wyjaśnić nam wszystko związane z maturą:) serdecznie pozdrawiam i
              z góry dziękuję:)
              • Gość: nauczycielka1 Re: Droga Pani Nauczycielko bardzo proszę o pomoc IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.10, 12:37
                Romans Tartuffe'a i Elmiry to błąd rzeczowy, ale nie taki dyskwalifikujący
                pracę. Najprawdopodobniej w tym fragmencie, w którym popełniłaś błąd nie będą
                przyznawane punkty z klucza.
                • Gość: wiolencja Re: Droga Pani Nauczycielko bardzo proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 18:58
                  dziękuję za informację:) bardzo podniosła mnie Pani na duchu:)) pozdrawiam.
                • Gość: ndjshvs Re: Droga Pani Nauczycielko bardzo proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 14:09
                  Witam, czytałam wcześniejsze komentarze i uznałam, że zna się pani na rzeczy, więc z wielką nadzieją zapytam czy pisząc wypracowanie o orzeszkowej i baczyńskim (2013) stwierdziłam, że gloria victis pisana była pod cenzurą, kiedy to pierwsze dzieło nie pisane właśnie pod tą cenzurą, to można to uznać za błąd kardynalny. Na wnioski to w ogóle nie wpłynęło, ale moje wypracowanie bogatsze jest o zdanie typu "tym bardziej zadziwiająca jest jasność przekazu". Uprzejmie proszę o pomoc.
          • Gość: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 15:14
            Pani Nauczycielko za co najczęsciej są skreslane akapity badź anluowane
            prace??;>
          • Gość: oski Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.md4.pl 04.05.10, 18:28
            to znaczy że nie masz w ogóle pojęcia o czym pisałaś
        • Gość: Martyna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:35
          kurcze , widze że nie jedna osoba tak pisała ... jak będziecie coś
          wiedzieli to piszcie , proszę , bo to nerwówka nie do opisania
          • Gość: M Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:36

Ludzie pomóżcie , bo stres zje mnie od środka, pisałam dziś maturę z
            poslkiego ... wybrałam temat pierwszy czyli charkterystykę
            świętoszka i stosunek Orgona , kleanta i elmiry do niego ....i
            wszystko idealnie , były dwa fragmenty do analaizy pierwszy dość
            długi zanalizowałam bezbłędnie , napisałam że orgon jest żaślepiony
            osobą Tartuffe'a , kleant nie może go zrozumieći nie ma zamiaru
            zmienic swojego złego nastawienia co do świętoszką, natomiast ,
            drugi przedtsawiał rozmowę Tartufgfe'a i Elmiry ... chodziło tu o
            moment podstępu , nie wiem jak to się stało ale całkiem wyleciał mi
            z głowy podstęp przygotowany przez elmirę .... i ... napisałam że
            podobnie jak orgon uległa tartuffowi .... i za namową świętoszka
            zgodziła się na zdradę męza ?.... czy anulują mi całe
            wypracowanie ?... .Proszę o szybką odpowiedz
            • Gość: ana Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 77.236.0.* 04.05.10, 14:39
              z jakiej epoki jest śietoszek? bo na necie są rozne wersje a ja napisalam
              oświecenie, a to chyba ma byc barok prawda? co teraz?
              • Gość: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:41
                Czyli to nie jest bląd rzeczowy? Bo boje sie ze mi nie sprawdza bo beda
                myśleli ze nie wiedzialam ze akcja jest w gettcie
              • Gość: marti Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.10, 15:06
                Ja tez napisalam oswiecenie:( boje sie ze mi wszystko wyzeruja:(
                i rzeczywiscie na kilku stronach znalazlam ze jest z oswiecenia ale
                na wiekszosci jest ze z baroku;(
            • Gość: poepsi Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 14:42
              ja popełniłam dwa straszliwe błędy... napisałam ze Kleant był bratem Orgona i ze
              Elmira była niewierna uległa i naiwna... ;/;/ mogą unieważnić moją prace?
              odpiszcie proszeeeeee
              • Gość: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 14:52
                Stopień pokrewieństwa Kleanta i Orgona nie jest tak istotny, ale już pisanie o
                Elmirze ulegającej Świętoszkowi owszem, bo jest to kluczowa scena będąca
                wynikiem podstępu, który uknuli domownicy( w tym Elmira).
                • Gość: asd Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.chello.pl 04.05.10, 14:53
                  no, ale mogą za to unieważnić prace ?
                • Gość: poepsi Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 14:53
                  okej, czyli co? unieważnią? jak myslisz?
                  • Gość: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 15:06
                    Jestem egzaminatorem. Prace co, do których mamy wątpliwości konsultujemy z
                    weryfikatorem i przewodniczącym. Niektóre odsyła się do OKE i decydują eksperci.
                    Unieważnienie nie jest takie proste. Decyduje o tym sztab ludzi.
                    • Gość: poepsi Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 15:12
                      a mysli Pani ze taki błąd klasyfikuje sie do unieważnienia? Prosze o odpowiedz,
                      strasznie sie martwie...
                    • iwonka3330 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.10, 15:23
                      Błagam pomóżcie mi bo mam teraz strasznego stresa.
                      Pisałam prace na temat Świetoszka. i napisałam ze Elmirze na poczatku podobały
                      sie komplementy Tartuffe'a... czy to jest błąd??? który zdyskwalifikuje moja
                      prace?? aaa i jeszcze napisałam ze świetoszek byl dojrzałym mężczyzną o
                      przeciętnej urodzie... Błagam pomozcie!! Czy może mi pani pomóc???? PROSZE:(
                • Gość: Gość Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.chello.pl 04.05.10, 15:15
                  Więc z powodu takiego błędu, praca może zostać unieważniona?
                • Gość: Mar Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 20:01

czyli wyzerują mi pracę ? ? czy może wezmą pod uwagę całą resztę ,
                  ten błąd " elmira-ulega tartuffowi" napisałam dopiero pod koniec
                  pracy ... resztę mam naprawdę dobrze ...przykro byłoby gdyby całą
                  pracę przekreślili .. chociaż niestety mają do tego prawo ..:((
                  Proszę o szybką odpowiedz Pani nauczycielko :((
              • Gość: gość Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:56
                MAM TO SAMO!!
              • Gość: on Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 212.160.213.* 04.05.10, 14:59
                co grozi za pomylenie epoki? boje sie ze moga anulowac mi cala prace :(
                • Gość: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 15:10
                  "Złe" umieszczenie Moliera w epoce nie jest błędem, bo reprezentuje on klasycyzm
                  francuski(oświecenie), ale żył w baroku. Podobnie jest z Szekspirem. Trudno go
                  zakwalifikować do odrodzenia czy baroku. Jak ktoś się uprze to każdy wybór jest
                  w porządku.
                  • iwonka3330 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.10, 15:18
                    Błagam pomóżcie mi bo mam teraz strasznego stresa.
                    Pisałam prace na temat Świetoszka. i napisałam ze Elmirze na poczatku podobały
                    sie komplementy Tartuffe'a... czy to jest błąd??? który zdyskwalifikuje moja
                    prace?? aaa i jeszcze napisałam ze świetoszek byl dojrzałym mężczyzną o
                    przeciętnej urodzie... Błagam pomozcie!!
                  • Gość: michal Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.zetosa.krakow.pl 04.05.10, 15:25
                    To pocieszyła mnie Pani bo napisałem, że Świętoszek to utwór oświeceniowy
                  • iwonka3330 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.10, 15:45
                    Czy moje błędy są blędami karygodnymi??? Takimi, które mogą zdyskwalifikowac
                    prace...??? Prosze mi pomoc
              • Gość: all Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.efekt.net.pl 04.05.10, 15:14
                ja mam te same błędy ;(
                nie wiem co mam ze sobą zrobić, strasznie się denerwuję ;(
                • Gość: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 15:15
                  Pani nauczycielko za co najczęsciej w pracy sa skreślnane akapity badz
                  anulowane prace? Chyba kazdy moze sie pomylic..
                  • Gość: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 15:39
                    Za takie błędy rzeczowe, które świadczą o zupełnej nieznajomości lektury.
                    Decyduje o tym sztab ludzi. Minimum 3 osoby: egzaminator, weryfikator,
                    przewodniczący. Jeśli i oni mają wątpliwości praca jest odsyłana do OKE. Dlatego
                    tak długo czekacie na wyniki. To nie jest zwykły sprawdzian jak w szkole, na
                    którym wszystko zależało od jednego nauczyciela.
                    • Gość: justa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 94.254.191.* 04.05.10, 16:09
                      za to ja napisałam, że Zdążdyc przed P. Bogiem to dzieło XX lecia
                      międzywojennego, wiem że to błąd, nawet na logike rzecz biorąc, ale
                      mniejsza z tym, coś mi strzeliło i opisałam też o człowieku
                      zlagrowanym, że jest pozbawiony człowieczeństwa, a Edelman był
                      człowiekiem, który zaakceptował panującą sytuację, nie wychylał się
                      ani w jedną ani w drugą stronę, zachował swoje wartości, ale wyzbył
                      się wrażliwości na krzywdę ludzką. Czy to są poważe błędy? ogólnie
                      znam lekturę, ale mi się pokićkało, ze tak to nazwe :(
                • Gość: Patryk wypracowanie blad w analizie IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 15:26
                  Mam pytanie, jezeli w wypracowaniu 2 pisalem o godnej smierci jako o smierci z
                  bronia w reku porownujac nawet do smierci w gazie (uznalem ze tylko ta z bronia
                  w reku jest godna) to praca bedzie oceniana ?
                  • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 15:40
                    Tak. Oceniana jest każda praca.
                    • Gość: Patryk Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 15:48
                      W szkole mowiono nam ze za blad rzeczowy praca odrazu otrzymuje 0 punktow. A moj
                      blad chyba mozna podpiac pod rzeczowy.
                      • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 15:54
                        Nie każdy błąd rzeczowy jest kardynalnym. Tak czy owak nawet praca z błędem
                        kardynalnym czytana jest kilka razy.
                        • Gość: 695666 Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.10, 15:58
                          Ludzie, niech ktoś powie co w końcu z tą Elmirą co uległa
                          Świętoszkowi.. nie zdana matura?
                          • Gość: aaa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 16:08
                            Witam.Mam bardzo ważne pytanie co do 2 tekstu.Napisałam w wypracowaniu że
                            Edelman próbował wytłumaczyć profesorowi że śmierć w komorze gazowej nie jest
                            gorsza od smierci w walce itd a jest na odwrót.oraz biorąc pod uwagę ten akapit
                            źle przeze mnie zrozumiany napisałam podobnie w podsumowaniu.Czy za taki błąd
                            praca może być skreślona?Bardzo proszę o odpowiedź
                            • Gość: aaa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 16:18
                              Mogłaby mi Pani odpowiedzieć na to pytanie?
                              Witam.Mam bardzo ważne pytanie co do 2 tekstu.Napisałam w wypracowaniu że
                              Edelman próbował wytłumaczyć profesorowi że śmierć w komorze gazowej nie jest
                              gorsza od smierci w walce itd a jest na odwrót bo to profesor tłumaczył
                              Edelmanowi.oraz biorąc pod uwagę ten akapit źle przeze mnie zrozumiany napisałam
                              podobnie w podsumowaniu,że Edelman sie chciał srzałów.Czy za taki błąd praca
                              może być skreślona?Bardzo proszę o odpowiedź
                              • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:41
                                To nie jest błąd kardynalny. Będzie dobrze.
                        • Gość: Patryk Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 16:06
                          A moj blad jest kardynalnym ? pomylilem sie w analizie tekstu, przeoczylem
                          fragment mowiacy o tym ze smierc w komorze jest rownie godna jak z bronia a
                          tekstu calego utworu nie pamietam.

• Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:08
                            Gość portalu: Patryk napisał(a):

> A moj blad jest kardynalnym ?

Nie.
                            • Gość: poepsi Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 16:12
                              Pani nauczycielko a mój? gdzie zle scharakteryzowałam Elmire i jej stosunek do
                              Tartuffa i że Był on bratem Orgona? Czy to błędy kardynalne?
                            • Gość: Anka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 16:12
                              Proszę Pani, a czy błąd dotyczący romansu Elmiry i Tartuffa jest błędem kardynalnym?
                              • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:19
                                To dylemat dla sztabu ludzi: egzaminatora, weryfikatora, przewodniczącego. Ten
                                błąd świadczy o nieznajomości lektury.
                                • Gość: aaa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 16:25
                                  O tym błędzie miała Pani mnie na myśli czyli aaa czy kogoś innego bo za bardzo
                                  nie wiem.
                                  • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:36
                                    Odpisałam Ance jak widać "na drzewku".
                                    • Gość: aaa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 16:38
                                      A mogłaby mi Pani napisać co w mojej sytuacji? czy to jest poważny błąd czy mogę
                                      spać spokojnie.Bardzo byłabym wdzięczna.
                                      • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:59
                                      • Gość: aaa aaa IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 17:04
                                        Pani nauczycielko bardzo proszę napisać co w mojej sytuacji bo nie wiem czy
                                        została napisana odpowiedź na moje pytanie.
                                        • Gość: nauczycielka Re: aaa IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 17:09

Piszę to już trzeci raz. Drzewko jest naprawdę czytelne...
                                          • Gość: Damiannnn Re: aaa IP: *.msi.pl 04.05.10, 17:43
                                            PYTANIE DO PANI NAUCZYCIELKI

czy błędem kardynalnym jest to, że napisałem, iż Elmira była wewnętrznie
                                            rozdarta, ponieważ miała zasady i była głęboko wierzącą osobą, ale jednak
                                            argumenty Tartuffe'a o wzięciu tego rgzechu na niego czyniły ją niepewną? Proszę
                                            o odpowiedź. Nie napisałem, że miała z nim romans ani tego, że mu uległa.
                                            • Gość: nauczycielka Re: aaa IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 17:46
                                              Nieścisłość rzeczowa.
                                              • Gość: xx Re: aaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 17:50
                                                a jak napisałam że Kleant był synem Orgna, to jest błąd rzeczowy, prawda pani nauczycuelko??
                                                • Gość: nauczycielka Re: aaa IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 17:56
                                                  Tak, ale można podciągnąć pod stres egzaminacyjny, bo w tekście pada zdanie, że
                                                  to szwagier;) Ludzie dlaczego Wy nie czytacie dołączonych tekstów?? Umieszczacie
                                                  utwór w epoce choć nikt Was za do nie doceni i się "wkopujecie" często.
                                                  Najwięcej punktów z klucza jest za pracę z załączonym tekstem.
                                          • Gość: marti Re: aaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 15:00
                                            Ja tez mam pytanie co do błędu. Napisałam, że Joanna pracowała by zarobić na kursa dla tego swojego brata Henryka, że był on dla niej ważny, że nie miała ona rodziców i, że jej drugi brat Wacław zmarł na zesłaniu. No i czy to, że napisałam o tym Wacławie to błąd? Wiem, że on tam zmarł ale nie pamiętałam kiedy.;/
                                    • Gość: xoxo Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 19:21
                                      czy pomylenie epiki z liryką na rozszerzeniu to bład kardynalny?
                                • Gość: Anka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 17:29
                                  Dziękuję i chciałabym się podzielić z Panią wątpliwościami. Jeżeli cała praca jest na temat, poprawnie został schrakteryzowany Tartuffe i postawy Ordona i Kleanta wobec niego, a tylko w akapicie dotyczącym Elmiry występują poważne błędy rzeczowe, dotyczące utworu, jej charakteru i stosunków z Tartuffe, to czy egzaminatorzy nie spojrzą na pracę łagodniejszym okiem i wykreślą po prostu fragment dotyczący Elmiry? Jak Pani uważa?
                                  • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 17:38
                                    Tak jak pisałam egzaminator nie jest panem i władcą i to nie od niego zależy
                                    ostateczna ocena pracy. Nad wypracowaniami budzącymi wątpliwość pracuje sztab ludzi.
                                    • Gość: Anka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 18:18
                                      W takim razie wynika, że praca z tym błędem na pewno zostanie poddana wątpliwości i odesłana do weryfikatora, a może nawet do OKE? I to oni podejmą ostatecznę decyzję?
                                      • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 18:31
                                        Egzaminator, weryfikator i przewodniczący to ludzie pracujący razem w jednym
                                        miejscu i konsultujący się ze sobą. Jeśli te 3 osoby mają nadal wątpliwości
                                        praca odsyłana jest do OKE i tam sprawdza ją kolejny sztab ekspertów.
                                        PS. Nawet zwykła praca, nie budząca wątpliwości jest sprawdzana przez
                                        weryfikatora czyli minimum 2 osoby sprawdzają każdą maturalną pracę.
                                        Maksimum ciężko ustalić, bo prace budzące wątpliwości czyta kilka, kilkanaście osób.
                                        • Gość: Anka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 18:44
                                          Dziękuję Pani za wszystkie odpowiedzi. Pozostaje mi czekać jaki wydzadzą na mnie wyrok...
                                        • Gość: eda Re: wypracowanie blad w analizie IP: 91.188.124.* 17.06.10, 00:22
                                          pani profesor, ja z innej beczki, mianowicie rozsz. polski temat2, pomimo tego ze wykazalam sie znajomoscia lalki, popelnilam straszny blad, nad ktory mysle od maja, nawet lekarz zapisal mi tabletki uspokajajace:), mianowicie zamiast rzecki napisalam wokulski, ale pomimo tego zaznaczam wykazalam sie znajomoscia tekstu, a spr. klucz na oke. zauwazylam ze wieksza czesc rzeczy mialam zapisana poprawnie poza tym bledem... blaga o odpowiedz!!!
                                    • Gość: Muturzysta Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.10, 18:19
                                      Czyli bardzo możliwe, że potraktowanie Elmiry jako uległej
                                      Świętoszkowi spowoduje, że za pracę otrzymamy 0 pkt?
                                      • malinowemusli Re: wypracowanie blad w analizie 08.05.10, 18:53
                                        mam identyczny problem.dziś zorientowałam się,że źle oceniłam stosunek Elmiry do
                                        Ordona...napisałam,że ona też mu uwierzyła...boję się co teraz.wychodzi na to,że
                                        źle przedstawiłam stosunki Elmiry z Świętoszkiem :( . W sumie resztę pracy mam
                                        dobrze.nawiązałam do fanatyzmu religijnego,któremu sprzeciwiał się Molier,dobrze
                                        scharakteryzowałam Tartuffe'a,trafnie określiłam stosunek Orgona i Kleanta do
                                        jego osoby,uwzględniłam różnice pomiędzy ich poglądami.nawet nawiązałam do
                                        tego,iż matka Orgona też krytykowała rodzinę i poniekąd mu wierzyła.Dodatkowo
                                        zestawiłam utwór z dziełem Sławomira Mrożka "Tango" ( przyrównanie obecności
                                        Tartuffe'a manipulującego Orgonem z Edkiem ,który manipulował
                                        domownikami,uwzględniłam podobieństwo Kleanta i Artura(negatywne postrzeganie
                                        Edka wpływającego destrukcyjnie na członków rodziny np.
                                        Eugenia,Eugeniusz,Eleonora). Pani profesor mam pytanie tak od siebie...jak Pani
                                        uważa czy unieważnią mi maturę czy tylko nie przyznają punktów za stosunek
                                        Elmiry do Świętoszka? jeżeli tak,to ile mogą mi za to odjąć punktów? Bardzo
                                        proszę o odpowiedź,bo ta sytuacja jest dla mnie ogromnie stresująca...pozdrawiam :)
                                        • malinowemusli Re: wypracowanie blad w analizie 08.05.10, 18:55
                                          uuu przepraszam ...stosunek Eleonory do Tartuffe'a.sprostowanie.
                            • Gość: Patryk Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 16:14
                              Dziekuje.
                            • Gość: Magic Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 16:26
                              Pozwolę się Pani spytać. Pisałem na temat lektury "Zdążyć przed Panem Bogiem",
                              błędnie zinterpretowałem, że Edelman negatywnie odnosi się do śmierci biernej.
                              Stwierdza również, że lepszym rozwiązaniem jest śmierć "aktywna", co w takiej
                              sytuacji? Jest to znaczący błąd?
                              • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:35
                                To nie jest żaden błąd.
                                • Gość: justa Re: wypracowanie blad w analizie IP: 94.254.191.* 04.05.10, 16:41
                                  za to ja napisałam, że Zdążdyc przed P. Bogiem to dzieło XX lecia

Proszę o odpowiedź, Panią Nauczycielkę.. z góry dziękuję
                                  • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:48
                                    Jak dla mnie to dość poważne błędy świadczące o nieznajomości utworu(Edelman nie
                                    wychylał się???) i kontekstu historycznego plus parę "górnolotnych" sformułowań.
                                    Takie prace są czytane przez sztab ludzi.
                                  • Gość: raksa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 20:11
                                    Czy jeśli napisałam,że Edelman uważał ,że zachowanie człowieczeństwa nie jest możliwe,ale godna śmierc owszem, czy jest to błąd kardynalny, czy rzeczowy...? Jak moja praca zostanie oceniona... Czy jeśli w tym jednym mam błąd, moja praca może zostac unieważnniona...?
                                    • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 20:19
                                      To nie jest żaden błąd.
                                      • Gość: przerażona Re: wypracowanie blad w analizie IP: 81.219.87.* 04.05.10, 20:33
                                        przepraszam ale mam pyatanie czy dużym błędem jest napisanie że
                                        Świętoszka aresztował Walery?
                                        Z góry bardzo Pani dziękuję:)
                                • Gość: Magic Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 16:42
                                  Dziękuję za odpowiedź. Wprowadzenie zdania - "bierna śmierć jest najgorszą z
                                  możliwych" również nie jest błędem rzeczowym? Pozwolę się jeszcze zapytać,
                                  wprowadzenie informacji spoza fragmentu, np. Edelman ratował ludzi po II wś jako
                                  kardiochirurg jest w jakiś sposób punktowane?
                                  • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:53
                                    Gość portalu: Magic napisał(a):

> Dziękuję za odpowiedź. Wprowadzenie zdania - "bierna śmierć jest najgorszą z
                                    > możliwych" również nie jest błędem rzeczowym?

Nie. Tak uzasadnia Edelman Hannie Krall przyczyny wybuchu powstania w getcie. To
                                    nie tylko nie jest błąd, ale i dowód znajomości całej lektury.

> wprowadzenie informacji spoza fragmentu, np. Edelman ratował ludzi po II wś jak
                                    > o
                                    > kardiochirurg jest w jakiś sposób punktowane?

Tak, można przyznać punkty za walor.
                                    • Gość: mims Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.ztpnet.pl 04.05.10, 19:42
                                      Pani nauczycielko zastanawiam sie czy tyc kilka bledow moze moja
                                      prace zdyskwalifikowac:

-"swietoszek" to komedia wysmiewajaca naiwnosc arystokracji
                                      -kleant poklocil sie z orgonem o Tartuffa i zyli w niezgodzie
                                      -molier piszac "swietoszka" wzorowal sie na realnej rodzinie (znanej
                                      mu)

wydaje mi sie, ze zaden z tych bledow nie jest kardynalnym jednak
                                      jest ich az 3! i tu moj problem....

Prosze o odpowiedz!
                                      pozdrawiam :)
                                      • Gość: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 19:48
                                        Gość portalu: mims napisał(a):

.
                                        > -"swietoszek" to komedia wysmiewajaca naiwnosc arystokracji

Trochę przesada, bo Orgon był mieszczaninem, a nie arystokratą. Ale to nie jest
                                        poważny błąd.

> -kleant poklocil sie z orgonem o Tartuffa i zyli w niezgodzie

To nie jest żaden błąd.

> -molier piszac "swietoszka" wzorowal sie na realnej rodzinie (znanej
                                        > mu)

Nic mi nie wiadomo:)Poważny błąd to nie jest na pewno.

• Gość: aaa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 16:45
                                  Ja za bardzo nie widzę drzewek moze dlatego,że nie jestem zalogowana.Bardzo
                                  proszę jeszcze raz o odpowiedzenie na moje pytanie pisząc mój nick.Przepraszam
                                  za kłopot i z góry dziękuję jeszcze raz.
                                • Gość: xxx Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 18:51
                                  Czy pomyleni narrratoora na poziomie rozszerzonym, zamiast Rzecki,
                                  napisałam ze narratorem jest wokulski wspominający prace u Mincla z
                                  dzieciństwa. czy to błąd kardynalny?
                                  • Gość: maturzysta Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.10, 19:19
                                    Czyli bardzo możliwe, że potraktowanie Elmiry jako uległej
                                    Świętoszkowi spowoduje, że za pracę otrzymamy 0 pkt?
                                  • Gość: ddd Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.leon.com.pl 04.05.10, 19:21
                                    witam.
                                    Pomylilem sie podczas pisania wypracowania na
                                    temat 1.
                                    Poczatkowo pisalem w wypracowaniu "Elmira" lecz
                                    pozneij chyab ze stresu zaczal pisac Elzbieta ...

Jest to powazny blad czy raczej niebedzie z niego
                                    zadnych konsekwencji ?
                            • Gość: Klaudia Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.play-internet.pl 28.06.15, 12:51
                              Witam czy jesli na tegorocznej maturze 2015, pisałam o lalce, odwołanie sie do całości mam dobre, jednak odwołałam sie do Króla Edypa i pomieszały mi sie niektóre wiadomości z Makbeta to praca jest na 0pktow ?nnapisalam np ze edypa zabił Makduf
                    • Gość: Emila Re: wypracowanie blad w analizie IP: 217.97.219.* 06.05.10, 21:07
                      Pisząc tegoroczna mature wybrałam temat nr 2 i we wstepie napisłam ze Hanna Krall Była uczesctnicznka opisywanych wydarzen co oczywiscie jest nie prawdą to znaczy ze za podanie błędnej informacji mam za wyporacowanie 0 Punktów bradzo proszę o Odpwiedz. Bardzo prosze o odpowiedz bo chyba dzis nie zasne.. Z gory serdecznie dziękuje
                  • Gość: elin straszny błąd IP: *.syrion.pl 04.05.10, 16:12
                    uwierzcie mi, że mozna napisać coś gorszego... ;( nie wiem jakim cudem tego dokonałam mimo że w temacie wszystko było napisane. pomyliłam autora utworu... jestem załamana, bo nie wiem jak mogłam co.ś takiego napisac... poz tym wszystko ok i na temat. Co teraz ?
                    • Gość: justi Re: straszny błąd IP: 94.254.191.* 04.05.10, 16:15
                      blad rzeczowy pewnie. nic takiego. zdarza sie.

a ja za to napisałam, że Zdążdyc przed P. Bogiem to dzieło XX lecia
                      • Gość: k< Re: straszny błąd IP: *.centertel.pl 04.05.10, 16:37
                        Ja takze pomyliłem epoki w temacie i chciałbym otrzymac konkretnie odpowiedz czy ten błąd jest konkretny... i sprawdzajacy jak to interpretują jeżeli reszta tekstu jest spoko .

Prosze o odpowiedz :nauczycielke
                        • Gość: nauczycielka Re: straszny błąd IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 17:06
                          Ale o jaką pomyłkę epok chodzi i w którym temacie?
                          • Gość: justyna Re: straszny błąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 17:58