on_ona_ono1308 04.05.09, 15:16 Czy ktoś mógłby podać jakieś jasne i klarowne przykłady błędów rzeczowych i kardynalnych? tylko nie takie jak pisanie w wypracowaniu o "Lalce" że byłą żoną Harrego Pottera,ok?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
on_ona_ono1308 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 05.05.09, 11:46 moze tak jednak ktoś?:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.09, 12:40 Błąd kardynalny to taki, który świadczy o zupełnej nieznajomości utworu. Odpowiedz Link Zgłoś
on_ona_ono1308 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 05.05.09, 12:42 chodzi mi o konkretny przykład a nie o definicję Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.09, 12:48 Np. jak ktoś napisze, że Tomasz Judym był poetą i walczył w powstaniu styczniowym, a kochała się w nim Elżbieta Biecka. Może lepiej napisz jaki błąd konkretnie popełniłaś. Z tego co ludzie od wczoraj piszą na tym forum wynika,że popełnili błędy rzeczowe lub nieścisłości rzeczowe. One nie dyskwalifikują pracy, a jedynie zdanie/zdania. Nie przyznaje się punktów z klucza jeśli w danym zdaniu jest błąd rzeczowy. Odpowiedz Link Zgłoś
on_ona_ono1308 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 05.05.09, 12:57 u mnie to jest trochę nietypowe. Kontekst wypowiedzi był mniej więcej taki: Zosia pokazana została jako wzór cnót. Mickiewicz starał się jednocześni zaznaczyć,że to jak zachowywała się Telimena nigdy nie prowadzi do szczęsliwego zakończenia. (tu własnie mogliby uznbnać błąd,gdyż w końcu jednak zaręczyła się i trochę ogarnęła:P z tym że dalej napisałam) sama ona jednak na szczęscie zdała sobie sprawę ze swoich błedów ,zaprzestała walki i zezwoliłą na slub Zosi i Tadeusza. wyrwane z kontekstu brzmi dziwnie,bo odwoływałam się do napisanej wcześniej charakterystyki Telimeny. ale może ktoś zrozumie co chciałąm przekazać i gdzie widze problem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.09, 13:08 To "nigdy" może jest lekką przesadą, ale to, co napisałaś nawet ciężko uznać za błąd rzeczowy. To drobna nieścisłość. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa102 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 13:26 Czy jeżeli w dosłownie ostatnim zdaniu napisałam coś takiego " Takie były realia pozytywistycznej Polski." - a pisałam temat o "chłopach" czyli młodej polsce, moja praca będzie unieważniona? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.09, 13:37 Ludzie co Wy z tym "wyzerowaniem", unieważnieniem pracy? Jest to błąd rzeczowy i nawet jeśli w tym zdaniu był jakiś punkt z klucza nie przyznaje się go. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nieogarniętaa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.xdsl.centertel.pl 05.05.12, 14:51 A jeśli ktoś napisał, że Izabeli podobał się, oprócz świata pełnego luksusu, świat zwykły - ludzi ubogich (bo np podobały jej się uśmiechnięte pracownice szwalni), nie pisząc o tym, że była pustą, mającą gdzieś uboższych ludzi kobiętą - robiąc z niej, chyba można powiedzieć, dobrą kobietę? hmm... chyba przesada nie?;D hah coś czuję, że w sierpniu chyba trzeba będzie coś poprawiać...;D - Generalnie nie pisałam konkretów. O Joannie wspomniałam, że wychowywała ją ciotka, która zadbała o jej wykształcenie, co mogło sprawić wrażenie, że treść drugiej książki znam, ale to chyba nie ratuje sytuacji:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ateh7 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.10, 14:52 Błąd kardynalny to błąd, którego popełnienie świadczy o tym, ze nie masz podstawowoej wiedzy na dany temat. Np gdybyś napisała, że Prus był wybitnym pisarzem epoki renesansu. Błąd rzeczowy to błąd, który popełniasz, gdy piszesz coś niezgodnego ze stanem faktycznym. Np. jeśli piszesz, że pies Ignacego Rzeckiego to był owczarek niemiecki, podczas, gdy był to pudel :) Moja koleżanka napisała na maturze, dość dawno temu, że bohater książki "Stary człowiek i morze", rybak Santiago, złowił morświna. Jest to nasz ulubiony błąd rzeczowy, śmiejemy się z niego do dziś, choć już niemal 10 lat minęło :) Nie martw się, będzie dobrze. Nie rozpatruj za bardzo tych błędów i powodzenia jutro! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: |Gelo Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 14:04 A czy napisanie, że "Ludzie bezdomnie" to powieść epoki pozytywizmu jest błędem kardynalnym? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nw Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 217.8.160.* 04.05.12, 15:14 dolaczam sie do pytania !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 16:14 maturzysci.com.pl/matura2011/blad-kardynalny-a-blad-rzeczowy-na-maturze/ tu jest wyjaśnione czy ten błąd jest kardynalny czy nie? ja popełniłam ten sam błąd dziś właśnie.. I mam dla was pocieszenie ;) taki błąd nie dyskfalifikuje pracy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fruzienka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 79.162.208.* 04.05.12, 18:22 mam nadzieję że będzie dobrze, bo też tak napisałam, jestem załamana mam nadzieję, że w sierpniu nie będę musiała lecieć do szkoły... przecież Joanna idealnie mi pasowała wraz z Judymem do pracy u podstaw Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zzz Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.xdsl.centertel.pl 04.05.12, 18:38 zastanawia mnie ile punktów zostanie odjęte za taki błąd. czy mógłby ktoś odpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Martyna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 13:43 Ludzie pomóżcie , bo stres zje mnie od środka, pisałam dziś maturę z poslkiego ... wybrałam temat pierwszy czyli charkterystykę świętoszka i stosunek Orgona , kleanta i elmiry do niego ....i wszystko idealnie , były dwa fragmenty do analaizy pierwszy dość długi zanalizowałam bezbłędnie , napisałam że orgon jest żaślepiony osobą Tartuffe'a , kleant nie może go zrozumieći nie ma zamiaru zmienic swojego złego nastawienia co do świętoszką, natomiast , drugi przedtsawiał rozmowę Tartufgfe'a i Elmiry ... chodziło tu o moment podstępu , nie wiem jak to się stało ale całkiem wyleciał mi z głowy podstęp przygotowany przez elmirę .... i ... napisałam że podobnie jak orgon uległa tartuffowi .... i za namową świętoszka zgodziła się na zdradę męza ?.... czy anulują mi całe wypracowanie ?... .Proszę o szybką odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :( Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:45 mam ten sam błąd! i tez nie wiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Boryna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 178.56.62.* 04.05.10, 19:55 Mam to samo Elmira ma pozytywny stosunek do Tartuffea o Matko co za wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wwwss Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.radom.vectranet.pl 04.05.10, 17:53 To akurat dobrze mam, bo pamiętałem o podstępie. Jednak napisałem, że Kleant był to brat Orgona, a jest to brat Elmiry... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ecc Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 18:27 Witam, ja tez napisalem ze Kleant to brat Orgona ;) Jednak nie pisalem nic ze to brat rodzony itp. A w tekscie wyraznie widac ze tak sie do siebie zwracali... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: .... Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 178.56.62.* 04.05.10, 19:59 A ja napisałam że "Powiedział do brata" ale nic nie wspomniałem do czyjego czy swojego czy też nie...:P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MAturzysta Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 83.2.207.* 04.05.10, 20:09 zrobiałm to samo :( czym to grozi przy sprawdzaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marta Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.itcomp.pl 04.05.10, 21:06 mam tak samo z tym bratem :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: :( IP: *.blokowe.pl 04.11.12, 12:57 Żle napisałam jedno słowo w wypracowaniu czy obniży mi nauczycielka ocene? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dawid Lalka - blad kardynalny czy nie? IP: 94.72.125.* 04.05.10, 18:43 A jesli pomylilem sie i pisalem przez cala prace, ze to Wokulski a nie Rzecki byl narratorem to blad kardynalny? Blad nie ma zwiazku z tematem pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asia Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.net.e-net24.pl 04.05.11, 21:50 hej :) a jeśli ktoś napisał że Justyna Bogutówna popełniła samobójstwo a wcale tak nie było to może nieć oblaną prace? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxx Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.ip.netia.com.pl 04.05.12, 17:59 Witam. odnoscnie błedu kardynalnego i rzeczowego. Co jesli piszac wypracowanie na temat drugi napisalem ze Joanna pochodziła z rodziny szlacheckiej i napisalem ze stac ja bylo na niemal wszystko ( nie uwzgledniajac tego ze tak naprawde nie bylo ja na wszystko stac bo Wokulski pomagal Łęckiemu) czy to jest bład kardynalny? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ada Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 17:27 kurcze a ja w wypracowaniu napisałam, (oprócz całej -prawidłowej- analizy jej pochodzenia itd) że łęcka była życzliwa dla biedniejszych i doceniała ich ciężką pracę i w podsumowaniu, coś w stylu, że 'pomimo różnego sposobu życia i pochodzenia, obie bohaterki na pewnym etapie życia pomagały biednym' kurde wyzerują mi pracę? ;( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Patryś Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.orneta.arkusnet.pl 05.05.12, 20:48 Ja też popełniłem błąd i nie daje mi to spokoju. Napisałem że Podborska należała do zdeklasowanej szlachty a tak naprawde pochodziła ze zubożałej. Nie wiem czy to jest to samo, a jeżeli nie - nie wiem czy ten błąd jest poważny... :( Czekam na odp Odpowiedz Link Zgłoś
pata01 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 05.05.14, 18:20 Inteligencja to inaczej mieszczanie? chodzi mi o Poete, że był mieszczanem tak? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiajulkowska Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.12, 14:01 Mam pytanie. Czy jak we wstepie napisalo sie ze i zeromski i prus tworzyli w epoce pozytywizmu to praca dostaje 0/50? Pozniej juz o tym nie wspomnialam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nw Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 217.8.160.* 04.05.12, 15:16 dolaczams ie do pytania Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kurczi Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 212.244.70.* 07.05.13, 19:08 bardzo prosze o odpowiedź czy błędem kardynalnym jest jeśli zamiast podmiot liryczny uzyłam wyrazu narrator ? całosc utworu jest zinterpretowana dobrze jedynie ten wyraz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pati Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.13, 21:36 NIe no bez przesady. Odejmą może jeden punkt i po krzyku.Nie panikujcie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mmmmmm Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.13, 22:03 A jeśli ktoś pomylił date wydania książki to co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
qwee12 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 08.05.13, 06:35 Ja mam pytanie, bo teraz bylo napisanie analizy , a ja troche jakby to opowiedzialem w sensie ujalem to od strony cezarego np 'cezary kiedy przyjechal do warszawy odrazu udal sie do gajowca, ktorego polecil mu jego ojciec. Bedac u niego pewnego dnia zapytal o figurki wieszace Gajowca, ten mu zaczal opowiadac o nich.... blablabla' czy za to moga mi wyzerowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czscczsc Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 12:53 Mój kumpel pisał z Chłopów i zamiast Lipce napisał Lipki czy jakoś tak? Są obcinane punkty czy jak ? Zdanie nie zaliczone tam gdzie to występuje? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: brr Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.chello.pl 05.05.09, 13:22 matura.gazeta.pl/matura/1,79495,5233663.html tu cos jest na temat błędów Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.09, 13:45 Bardzo pożyteczny link, odpowiadający na wiele pytań. Może też w końcu uwierzycie,że ostateczna decyzja nie zależy od egzaminatora i jest sztab ludzi, którzy czytają "wątpliwe" prace. Każda praca czytana i oceniana jest przez minimum 2 osoby(egzaminator i weryfikator). W przypadku pracy "oblanej" czyta i ocenia ją minimum 3 osoby(egzaminator, weryfikator i przewodniczący). A potem kiedy trafia do OKE też eksperci sprawdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Osa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.05.09, 18:34 Na maturze wybrałem temat nr. 1 czyli "Chłopi". Niestety, popełniłem dwa błędy rzeczowe: 1- pomyliłem epoki zamiast Młodej Polski napisałem Oświecenie (ehh). 2- jak egzaminator oceni to, że w związku z relacją Ojciec-Córki przypisałem cechy Weronki Hance a Hanki Weronce. Krótko mówiąc pomyliłem imiona i ten fakt ciągnął się część wypracowania, która dotyczyła w/w relacji. Czy mam się przygotowywać do poprawki czy jednak zostaną mi odebrane punkty za temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
doodka019 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 06.05.09, 17:20 ciezko powiedziec... a reszte wypracowania masz napisane w taki sposob ze mozna pomyslec ze jednak czytales chlopow?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: osaa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.05.09, 13:37 Już piszę jak wygląda moje wypracowanie. Na wstępie troszkę przedstawiłem lekturę "Chłopi" no i pod koniec wstępu BYK z oświeceniem. Następnie wymieniłem kilka postaci z którymi będę miał do czynienia w wypracowaniu i tutaj zaistniała pomyłka związana z zamienieniem imion Stacha napisałem do Hanki zamiast do weronki. Następnie zacząłem charakteryzować Bylicę. Scharakteryzowałem go elegancko na podstawie fragmentu potem zacząłem Pisać o Relacjach Ojciec-Córki i tutaj właśnie napisałem że to Hanka starsza i że to Hanka zabrała majątek i że to za Hanką staną Bylica w obronie. Potem coś jeszcze napisałem o Tych relacjach tak już neutralnie a w zakończeniu postanowiłem podjąć temat jak losy Bylicy wpłynęły na losy starszych ludzi społeczności Lipieckiej. No i Koniec. Głównym bykiem są te zamienione imiona bo jeśli by tak przestawić Imiona córek to wszystko by grało i buczało. No ale chyba coś przeczuwam, że mogę już do poprawki się szykować :(:(:( Co o tym sądzisz doodka019? Może masz jakąś wiarygodną osobę, która zna się na tym i mogła byś zapytać ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Osaa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.05.09, 13:53 Znalazłem w informatorze maturalnym na 2008 rok coś takiego : Decyzja Dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z dnia 10 maja 2006 roku w sprawie postępowania w przypadku wypracowania maturalnego z języka polskiego zawierającego kardynalne błędy rzeczowe Na podstawie: art. 9a Ustawy o systemie oświaty; § 82. ust. 3 i 4 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (DzU z 2004 r. nr 199, poz. 2046 oraz z 2005 r. nr 74, poz. 649, nr 108, poz. 905 i nr 218, poz. 1840), podejmuję decyzję o sposobie postępowania w przypadku wypracowania maturalnego z języka polskiego zawierającego kardynalne błędy rzeczowe: a. jeżeli egzaminator stwierdzi, że wypracowanie maturzysty zawiera błędy rzeczowe, które ewidentnie dowodzą, że autor wypracowania nie zna tekstu literackiego, o którym pisze, powinien pracę skierować do Przewodniczącego Zespołu Egzaminatorów jako niezgodną z definicją przedstawioną w rozporządzeniu ministra. b. Przewodniczący Zespołu Egzaminatorów kieruje pracę do koordynatora OKE, który – po konsultacji z ekspertem z CKE – podejmuje decyzję o ocenie wypracowania. 24 Wyjaśnienie § 82. ust. 3 i 4 mówi, że egzamin pisemny z języka polskiego w części drugiej poziomu podstawowego i na poziomie rozszerzonym polega na „napisaniu tekstu własnego związanego z tekstem literackim, zawartym w arkuszu egzaminacyjnym”. Jeżeli maturzysta pisze o „tej Kordianie, która nie mogła się porozumieć z mężem”, to zapewne jest to inny, być może dopiero powstający utwór, ale na pewno nie ten, którego fragmenty zamieszczono w arkuszu. Na 0 punktów oceniane są także wypracowania na temat inny niż zamieszczony w arkuszu. Jak to odnosi się do moich błędów opisanych wcześniej ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: shu Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 15:07 jeśli napisałam że kleant był bratem orgona to bardzo zle?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: apprehensive Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.10, 18:02 Napisałam to samo, ale reszta jest dobrze, nawet odwolałam sie do całości. Napisalam o tym, że Orgon chciał wydać córkę za Świętoszka i zapisać mu swój majątek, Atego nie yło we fragmentach. Mimo to, czy ten błąd. Kleant- brat jest karygodny. Niestety on ciągnął sie przez cześć pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kay Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 12:03 W zeszłym roku sporo osób pomyliło Izabelę Łęcką z Elżbietą Biecką - w związku z tym powstały prace o Izabeli Bieckiej. Autorzy takich prac maturę otrzymali - pytanie tylko, czy słusznie. Niemniej jednak, pomylenie Hanki z Weroniką może co najwyżej znacznie obniżyć twój wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Osaa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.05.09, 13:02 No mam nadzieje wielką, że choć oceniona zostanie na niewielką ilość ptk. bo tekst czytania ze zrozumieniem poszedł mi nie najgorzej. A zatem zostaje mi tylko czekać hehe , no git git :) poczekam , a tak w ogóle to ostatnio na Polsacie słyszałem jak mówili, iż maturalne wyniki dostaniemy za 4 tyg a wiec na początku czerwca. To jak wreszcie jest 30 czerwiec czy początki czerwca ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kay Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 17:13 30 czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
mf719 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 11.05.13, 14:46 To był banał. Zresztą i tak mam zamiar być muzykiem więc co mnie to? :) www.instytutmuzyki.apsl.edu.pl/index.php/rekrutacja_2013/kurs_przygotowawczy Odpowiedz Link Zgłoś
kim1991 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.10, 13:16 mam pyatnie czy pomylenie epoki jst błędem rzeczowym? czy jest taka mozliwosc zeby przez to praca nie byla sprawdzana? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Martyna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 13:45 jest to błąd rzeczowy , nie anulują Ci pracy ja mam o wiele gorszy ... i booję się ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.chello.pl 04.05.10, 14:17 Jeżeli napisałam, że Elmira miała romans z Tartuffe i zdradzała mężą, czy jest to błąd kardynalny i egzaminatorzy mogą nie uznać mojej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 14:21 ja to samo!! ze Elmira była niewierna i uległa bo zdradziła meza z Tartuffe;/;/ powiedzcie co teraz?? unieważnią? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sim Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.xdsl.centertel.pl 04.05.10, 14:25 Mam podobne pytanie: co jeśli w ferworze napisałem że Kleant był bratem Orgona, a nie Elmiry? Czy to bardzo ważny błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:26 Ja pisalam o obozach zaglady ale padlo tam tez zz moich ust slowo obozy koncentaracyjne .. a pislam na temat ksiazki" zdazyc przed panem bogiem" moga mnie za to obac ze uzylam "obozy koncentracyjne? Boje sie ze jest to powazny blad rzeczowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 14:28 Obozy zagłady to były obozy koncentracyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:31 Wiem! Tylko zdazyc przez panem Bogiem to ksiażka o gettcie.. ale w temacie maturalnym bylo napisane przmyślenia na tamat godnego zycia w obozach Zagłady.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 14:37 Ale getta w Polsce to było takie skoncentrowanie na małym terenie dużej liczby ludzi. Obóz koncentracyjny w założeniu miał na celu skumulowanie w danym miejscu dużej grupy ludzi. Większość z tych obozów koncentracyjnych w czasie II wojny była obozami eksterminacji czyli zagłady. Zatem w odniesieniu do II wojny obóz zagłady czy koncentracyjny to synonim. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:40 Czyli myślisz ze to nie jest bląd rzeczowy i wszytsko jest ok?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wiolencja Droga Pani Nauczycielko bardzo proszę o pomoc:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 22:42 Domyślam się,że jest już Pani zmęczona odpowiadaniem na ciągłe komentarze z naszej strony i wcale mnie to nie dziwi:) jednak mam jeszcze jedno pytanie,które nie daje mi spokoju: pisałam pracę na temat 'Świętoszka" i jestem świadoma,iż popełniłam dwa straszne błędy,mianowicie napisałam,iż Tartuffe i Elmira mieli romans,a następnie że była ona osobą neutralną w stosunkach między domownikami a Tartuffem...tak,wiem,błąd straszny...ale wykazałam się również znajomością lektury i boję się o to,jak komisja może ocenić moją pracę:( sama nie wiem co ten stres maturalny ze mną zrobił,po prostu byłam w tym momencie przekonana,że piszę dobrze. a po wszystkim dotarło do mnie jakie głupoty popisałam. bardzo proszę o odpowiedź. p.s.: na forach powinno być więcej osób takich,jak Pani,mogących wyjaśnić nam wszystko związane z maturą:) serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka1 Re: Droga Pani Nauczycielko bardzo proszę o pomoc IP: *.rzeszow.mm.pl 05.05.10, 12:37 Romans Tartuffe'a i Elmiry to błąd rzeczowy, ale nie taki dyskwalifikujący pracę. Najprawdopodobniej w tym fragmencie, w którym popełniłaś błąd nie będą przyznawane punkty z klucza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wiolencja Re: Droga Pani Nauczycielko bardzo proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.10, 18:58 dziękuję za informację:) bardzo podniosła mnie Pani na duchu:)) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ndjshvs Re: Droga Pani Nauczycielko bardzo proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.13, 14:09 Witam, czytałam wcześniejsze komentarze i uznałam, że zna się pani na rzeczy, więc z wielką nadzieją zapytam czy pisząc wypracowanie o orzeszkowej i baczyńskim (2013) stwierdziłam, że gloria victis pisana była pod cenzurą, kiedy to pierwsze dzieło nie pisane właśnie pod tą cenzurą, to można to uznać za błąd kardynalny. Na wnioski to w ogóle nie wpłynęło, ale moje wypracowanie bogatsze jest o zdanie typu "tym bardziej zadziwiająca jest jasność przekazu". Uprzejmie proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 15:14 Pani Nauczycielko za co najczęsciej są skreslane akapity badź anluowane prace??;> Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: oski Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.md4.pl 04.05.10, 18:28 to znaczy że nie masz w ogóle pojęcia o czym pisałaś Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Martyna Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:35 kurcze , widze że nie jedna osoba tak pisała ... jak będziecie coś wiedzieli to piszcie , proszę , bo to nerwówka nie do opisania Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: M Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:36 Ludzie pomóżcie , bo stres zje mnie od środka, pisałam dziś maturę z poslkiego ... wybrałam temat pierwszy czyli charkterystykę świętoszka i stosunek Orgona , kleanta i elmiry do niego ....i wszystko idealnie , były dwa fragmenty do analaizy pierwszy dość długi zanalizowałam bezbłędnie , napisałam że orgon jest żaślepiony osobą Tartuffe'a , kleant nie może go zrozumieći nie ma zamiaru zmienic swojego złego nastawienia co do świętoszką, natomiast , drugi przedtsawiał rozmowę Tartufgfe'a i Elmiry ... chodziło tu o moment podstępu , nie wiem jak to się stało ale całkiem wyleciał mi z głowy podstęp przygotowany przez elmirę .... i ... napisałam że podobnie jak orgon uległa tartuffowi .... i za namową świętoszka zgodziła się na zdradę męza ?.... czy anulują mi całe wypracowanie ?... .Proszę o szybką odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ana Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 77.236.0.* 04.05.10, 14:39 z jakiej epoki jest śietoszek? bo na necie są rozne wersje a ja napisalam oświecenie, a to chyba ma byc barok prawda? co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:41 Czyli to nie jest bląd rzeczowy? Bo boje sie ze mi nie sprawdza bo beda myśleli ze nie wiedzialam ze akcja jest w gettcie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marti Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.10, 15:06 Ja tez napisalam oswiecenie:( boje sie ze mi wszystko wyzeruja:( i rzeczywiscie na kilku stronach znalazlam ze jest z oswiecenia ale na wiekszosci jest ze z baroku;( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: poepsi Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 14:42 ja popełniłam dwa straszliwe błędy... napisałam ze Kleant był bratem Orgona i ze Elmira była niewierna uległa i naiwna... ;/;/ mogą unieważnić moją prace? odpiszcie proszeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 14:52 Stopień pokrewieństwa Kleanta i Orgona nie jest tak istotny, ale już pisanie o Elmirze ulegającej Świętoszkowi owszem, bo jest to kluczowa scena będąca wynikiem podstępu, który uknuli domownicy( w tym Elmira). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asd Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.chello.pl 04.05.10, 14:53 no, ale mogą za to unieważnić prace ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: poepsi Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 14:53 okej, czyli co? unieważnią? jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 15:06 Jestem egzaminatorem. Prace co, do których mamy wątpliwości konsultujemy z weryfikatorem i przewodniczącym. Niektóre odsyła się do OKE i decydują eksperci. Unieważnienie nie jest takie proste. Decyduje o tym sztab ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: poepsi Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 15:12 a mysli Pani ze taki błąd klasyfikuje sie do unieważnienia? Prosze o odpowiedz, strasznie sie martwie... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka3330 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.10, 15:23 Błagam pomóżcie mi bo mam teraz strasznego stresa. Pisałam prace na temat Świetoszka. i napisałam ze Elmirze na poczatku podobały sie komplementy Tartuffe'a... czy to jest błąd??? który zdyskwalifikuje moja prace?? aaa i jeszcze napisałam ze świetoszek byl dojrzałym mężczyzną o przeciętnej urodzie... Błagam pomozcie!! Czy może mi pani pomóc???? PROSZE:( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.chello.pl 04.05.10, 15:15 Więc z powodu takiego błędu, praca może zostać unieważniona? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mar Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 20:01 czyli wyzerują mi pracę ? ? czy może wezmą pod uwagę całą resztę , ten błąd " elmira-ulega tartuffowi" napisałam dopiero pod koniec pracy ... resztę mam naprawdę dobrze ...przykro byłoby gdyby całą pracę przekreślili .. chociaż niestety mają do tego prawo ..:(( Proszę o szybką odpowiedz Pani nauczycielko :(( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 14:56 MAM TO SAMO!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: on Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 212.160.213.* 04.05.10, 14:59 co grozi za pomylenie epoki? boje sie ze moga anulowac mi cala prace :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 15:10 "Złe" umieszczenie Moliera w epoce nie jest błędem, bo reprezentuje on klasycyzm francuski(oświecenie), ale żył w baroku. Podobnie jest z Szekspirem. Trudno go zakwalifikować do odrodzenia czy baroku. Jak ktoś się uprze to każdy wybór jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka3330 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.10, 15:18 Błagam pomóżcie mi bo mam teraz strasznego stresa. Pisałam prace na temat Świetoszka. i napisałam ze Elmirze na poczatku podobały sie komplementy Tartuffe'a... czy to jest błąd??? który zdyskwalifikuje moja prace?? aaa i jeszcze napisałam ze świetoszek byl dojrzałym mężczyzną o przeciętnej urodzie... Błagam pomozcie!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michal Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.zetosa.krakow.pl 04.05.10, 15:25 To pocieszyła mnie Pani bo napisałem, że Świętoszek to utwór oświeceniowy Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka3330 Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne 04.05.10, 15:45 Czy moje błędy są blędami karygodnymi??? Takimi, które mogą zdyskwalifikowac prace...??? Prosze mi pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: all Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.efekt.net.pl 04.05.10, 15:14 ja mam te same błędy ;( nie wiem co mam ze sobą zrobić, strasznie się denerwuję ;( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agucha Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 15:15 Pani nauczycielko za co najczęsciej w pracy sa skreślnane akapity badz anulowane prace? Chyba kazdy moze sie pomylic.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 15:39 Za takie błędy rzeczowe, które świadczą o zupełnej nieznajomości lektury. Decyduje o tym sztab ludzi. Minimum 3 osoby: egzaminator, weryfikator, przewodniczący. Jeśli i oni mają wątpliwości praca jest odsyłana do OKE. Dlatego tak długo czekacie na wyniki. To nie jest zwykły sprawdzian jak w szkole, na którym wszystko zależało od jednego nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: justa Re: błędy rzeczowe i błędy kardynalne IP: 94.254.191.* 04.05.10, 16:09 za to ja napisałam, że Zdążdyc przed P. Bogiem to dzieło XX lecia międzywojennego, wiem że to błąd, nawet na logike rzecz biorąc, ale mniejsza z tym, coś mi strzeliło i opisałam też o człowieku zlagrowanym, że jest pozbawiony człowieczeństwa, a Edelman był człowiekiem, który zaakceptował panującą sytuację, nie wychylał się ani w jedną ani w drugą stronę, zachował swoje wartości, ale wyzbył się wrażliwości na krzywdę ludzką. Czy to są poważe błędy? ogólnie znam lekturę, ale mi się pokićkało, ze tak to nazwe :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Patryk wypracowanie blad w analizie IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 15:26 Mam pytanie, jezeli w wypracowaniu 2 pisalem o godnej smierci jako o smierci z bronia w reku porownujac nawet do smierci w gazie (uznalem ze tylko ta z bronia w reku jest godna) to praca bedzie oceniana ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 15:40 Tak. Oceniana jest każda praca. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Patryk Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 15:48 W szkole mowiono nam ze za blad rzeczowy praca odrazu otrzymuje 0 punktow. A moj blad chyba mozna podpiac pod rzeczowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 15:54 Nie każdy błąd rzeczowy jest kardynalnym. Tak czy owak nawet praca z błędem kardynalnym czytana jest kilka razy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 695666 Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.10, 15:58 Ludzie, niech ktoś powie co w końcu z tą Elmirą co uległa Świętoszkowi.. nie zdana matura? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 16:08 Witam.Mam bardzo ważne pytanie co do 2 tekstu.Napisałam w wypracowaniu że Edelman próbował wytłumaczyć profesorowi że śmierć w komorze gazowej nie jest gorsza od smierci w walce itd a jest na odwrót.oraz biorąc pod uwagę ten akapit źle przeze mnie zrozumiany napisałam podobnie w podsumowaniu.Czy za taki błąd praca może być skreślona?Bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 16:18 Mogłaby mi Pani odpowiedzieć na to pytanie? Witam.Mam bardzo ważne pytanie co do 2 tekstu.Napisałam w wypracowaniu że Edelman próbował wytłumaczyć profesorowi że śmierć w komorze gazowej nie jest gorsza od smierci w walce itd a jest na odwrót bo to profesor tłumaczył Edelmanowi.oraz biorąc pod uwagę ten akapit źle przeze mnie zrozumiany napisałam podobnie w podsumowaniu,że Edelman sie chciał srzałów.Czy za taki błąd praca może być skreślona?Bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:41 To nie jest błąd kardynalny. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Patryk Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 16:06 A moj blad jest kardynalnym ? pomylilem sie w analizie tekstu, przeoczylem fragment mowiacy o tym ze smierc w komorze jest rownie godna jak z bronia a tekstu calego utworu nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:08 Gość portalu: Patryk napisał(a): > A moj blad jest kardynalnym ? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: poepsi Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 16:12 Pani nauczycielko a mój? gdzie zle scharakteryzowałam Elmire i jej stosunek do Tartuffa i że Był on bratem Orgona? Czy to błędy kardynalne? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 16:12 Proszę Pani, a czy błąd dotyczący romansu Elmiry i Tartuffa jest błędem kardynalnym? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:19 To dylemat dla sztabu ludzi: egzaminatora, weryfikatora, przewodniczącego. Ten błąd świadczy o nieznajomości lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 16:25 O tym błędzie miała Pani mnie na myśli czyli aaa czy kogoś innego bo za bardzo nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:36 Odpisałam Ance jak widać "na drzewku". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 16:38 A mogłaby mi Pani napisać co w mojej sytuacji? czy to jest poważny błąd czy mogę spać spokojnie.Bardzo byłabym wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:59 To nie jest błąd kardynalny. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa aaa IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 17:04 Pani nauczycielko bardzo proszę napisać co w mojej sytuacji bo nie wiem czy została napisana odpowiedź na moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: aaa IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 17:09 To nie jest błąd kardynalny. Będzie dobrze. Piszę to już trzeci raz. Drzewko jest naprawdę czytelne... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Damiannnn Re: aaa IP: *.msi.pl 04.05.10, 17:43 PYTANIE DO PANI NAUCZYCIELKI czy błędem kardynalnym jest to, że napisałem, iż Elmira była wewnętrznie rozdarta, ponieważ miała zasady i była głęboko wierzącą osobą, ale jednak argumenty Tartuffe'a o wzięciu tego rgzechu na niego czyniły ją niepewną? Proszę o odpowiedź. Nie napisałem, że miała z nim romans ani tego, że mu uległa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: aaa IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 17:46 Nieścisłość rzeczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xx Re: aaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 17:50 a jak napisałam że Kleant był synem Orgna, to jest błąd rzeczowy, prawda pani nauczycuelko?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: aaa IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 17:56 Tak, ale można podciągnąć pod stres egzaminacyjny, bo w tekście pada zdanie, że to szwagier;) Ludzie dlaczego Wy nie czytacie dołączonych tekstów?? Umieszczacie utwór w epoce choć nikt Was za do nie doceni i się "wkopujecie" często. Najwięcej punktów z klucza jest za pracę z załączonym tekstem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marti Re: aaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 15:00 Ja tez mam pytanie co do błędu. Napisałam, że Joanna pracowała by zarobić na kursa dla tego swojego brata Henryka, że był on dla niej ważny, że nie miała ona rodziców i, że jej drugi brat Wacław zmarł na zesłaniu. No i czy to, że napisałam o tym Wacławie to błąd? Wiem, że on tam zmarł ale nie pamiętałam kiedy.;/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xoxo Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 19:21 czy pomylenie epiki z liryką na rozszerzeniu to bład kardynalny? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 17:29 Dziękuję i chciałabym się podzielić z Panią wątpliwościami. Jeżeli cała praca jest na temat, poprawnie został schrakteryzowany Tartuffe i postawy Ordona i Kleanta wobec niego, a tylko w akapicie dotyczącym Elmiry występują poważne błędy rzeczowe, dotyczące utworu, jej charakteru i stosunków z Tartuffe, to czy egzaminatorzy nie spojrzą na pracę łagodniejszym okiem i wykreślą po prostu fragment dotyczący Elmiry? Jak Pani uważa? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 17:38 Tak jak pisałam egzaminator nie jest panem i władcą i to nie od niego zależy ostateczna ocena pracy. Nad wypracowaniami budzącymi wątpliwość pracuje sztab ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 18:18 W takim razie wynika, że praca z tym błędem na pewno zostanie poddana wątpliwości i odesłana do weryfikatora, a może nawet do OKE? I to oni podejmą ostatecznę decyzję? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 18:31 Egzaminator, weryfikator i przewodniczący to ludzie pracujący razem w jednym miejscu i konsultujący się ze sobą. Jeśli te 3 osoby mają nadal wątpliwości praca odsyłana jest do OKE i tam sprawdza ją kolejny sztab ekspertów. PS. Nawet zwykła praca, nie budząca wątpliwości jest sprawdzana przez weryfikatora czyli minimum 2 osoby sprawdzają każdą maturalną pracę. Maksimum ciężko ustalić, bo prace budzące wątpliwości czyta kilka, kilkanaście osób. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 18:44 Dziękuję Pani za wszystkie odpowiedzi. Pozostaje mi czekać jaki wydzadzą na mnie wyrok... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eda Re: wypracowanie blad w analizie IP: 91.188.124.* 17.06.10, 00:22 pani profesor, ja z innej beczki, mianowicie rozsz. polski temat2, pomimo tego ze wykazalam sie znajomoscia lalki, popelnilam straszny blad, nad ktory mysle od maja, nawet lekarz zapisal mi tabletki uspokajajace:), mianowicie zamiast rzecki napisalam wokulski, ale pomimo tego zaznaczam wykazalam sie znajomoscia tekstu, a spr. klucz na oke. zauwazylam ze wieksza czesc rzeczy mialam zapisana poprawnie poza tym bledem... blaga o odpowiedz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Muturzysta Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.10, 18:19 Czyli bardzo możliwe, że potraktowanie Elmiry jako uległej Świętoszkowi spowoduje, że za pracę otrzymamy 0 pkt? Odpowiedz Link Zgłoś
malinowemusli Re: wypracowanie blad w analizie 08.05.10, 18:53 mam identyczny problem.dziś zorientowałam się,że źle oceniłam stosunek Elmiry do Ordona...napisałam,że ona też mu uwierzyła...boję się co teraz.wychodzi na to,że źle przedstawiłam stosunki Elmiry z Świętoszkiem :( . W sumie resztę pracy mam dobrze.nawiązałam do fanatyzmu religijnego,któremu sprzeciwiał się Molier,dobrze scharakteryzowałam Tartuffe'a,trafnie określiłam stosunek Orgona i Kleanta do jego osoby,uwzględniłam różnice pomiędzy ich poglądami.nawet nawiązałam do tego,iż matka Orgona też krytykowała rodzinę i poniekąd mu wierzyła.Dodatkowo zestawiłam utwór z dziełem Sławomira Mrożka "Tango" ( przyrównanie obecności Tartuffe'a manipulującego Orgonem z Edkiem ,który manipulował domownikami,uwzględniłam podobieństwo Kleanta i Artura(negatywne postrzeganie Edka wpływającego destrukcyjnie na członków rodziny np. Eugenia,Eugeniusz,Eleonora). Pani profesor mam pytanie tak od siebie...jak Pani uważa czy unieważnią mi maturę czy tylko nie przyznają punktów za stosunek Elmiry do Świętoszka? jeżeli tak,to ile mogą mi za to odjąć punktów? Bardzo proszę o odpowiedź,bo ta sytuacja jest dla mnie ogromnie stresująca...pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
malinowemusli Re: wypracowanie blad w analizie 08.05.10, 18:55 uuu przepraszam ...stosunek Eleonory do Tartuffe'a.sprostowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Patryk Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 16:14 Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Magic Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 16:26 Pozwolę się Pani spytać. Pisałem na temat lektury "Zdążyć przed Panem Bogiem", błędnie zinterpretowałem, że Edelman negatywnie odnosi się do śmierci biernej. Stwierdza również, że lepszym rozwiązaniem jest śmierć "aktywna", co w takiej sytuacji? Jest to znaczący błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:35 To nie jest żaden błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: justa Re: wypracowanie blad w analizie IP: 94.254.191.* 04.05.10, 16:41 za to ja napisałam, że Zdążdyc przed P. Bogiem to dzieło XX lecia międzywojennego, wiem że to błąd, nawet na logike rzecz biorąc, ale mniejsza z tym, coś mi strzeliło i opisałam też o człowieku zlagrowanym, że jest pozbawiony człowieczeństwa, a Edelman był człowiekiem, który zaakceptował panującą sytuację, nie wychylał się ani w jedną ani w drugą stronę, zachował swoje wartości, ale wyzbył się wrażliwości na krzywdę ludzką. Czy to są poważe błędy? ogólnie znam lekturę, ale mi się pokićkało, ze tak to nazwe :( Proszę o odpowiedź, Panią Nauczycielkę.. z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:48 Jak dla mnie to dość poważne błędy świadczące o nieznajomości utworu(Edelman nie wychylał się???) i kontekstu historycznego plus parę "górnolotnych" sformułowań. Takie prace są czytane przez sztab ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: raksa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 20:11 Czy jeśli napisałam,że Edelman uważał ,że zachowanie człowieczeństwa nie jest możliwe,ale godna śmierc owszem, czy jest to błąd kardynalny, czy rzeczowy...? Jak moja praca zostanie oceniona... Czy jeśli w tym jednym mam błąd, moja praca może zostac unieważnniona...? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 20:19 To nie jest żaden błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: przerażona Re: wypracowanie blad w analizie IP: 81.219.87.* 04.05.10, 20:33 przepraszam ale mam pyatanie czy dużym błędem jest napisanie że Świętoszka aresztował Walery? Z góry bardzo Pani dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Magic Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 16:42 Dziękuję za odpowiedź. Wprowadzenie zdania - "bierna śmierć jest najgorszą z możliwych" również nie jest błędem rzeczowym? Pozwolę się jeszcze zapytać, wprowadzenie informacji spoza fragmentu, np. Edelman ratował ludzi po II wś jako kardiochirurg jest w jakiś sposób punktowane? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 16:53 Gość portalu: Magic napisał(a): > Dziękuję za odpowiedź. Wprowadzenie zdania - "bierna śmierć jest najgorszą z > możliwych" również nie jest błędem rzeczowym? Nie. Tak uzasadnia Edelman Hannie Krall przyczyny wybuchu powstania w getcie. To nie tylko nie jest błąd, ale i dowód znajomości całej lektury. > wprowadzenie informacji spoza fragmentu, np. Edelman ratował ludzi po II wś jak > o > kardiochirurg jest w jakiś sposób punktowane? Tak, można przyznać punkty za walor. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mims Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.ztpnet.pl 04.05.10, 19:42 Pani nauczycielko zastanawiam sie czy tyc kilka bledow moze moja prace zdyskwalifikowac: -"swietoszek" to komedia wysmiewajaca naiwnosc arystokracji -kleant poklocil sie z orgonem o Tartuffa i zyli w niezgodzie -molier piszac "swietoszka" wzorowal sie na realnej rodzinie (znanej mu) wydaje mi sie, ze zaden z tych bledow nie jest kardynalnym jednak jest ich az 3! i tu moj problem.... Prosze o odpowiedz! pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 19:48 Gość portalu: mims napisał(a): . > -"swietoszek" to komedia wysmiewajaca naiwnosc arystokracji Trochę przesada, bo Orgon był mieszczaninem, a nie arystokratą. Ale to nie jest poważny błąd. > -kleant poklocil sie z orgonem o Tartuffa i zyli w niezgodzie To nie jest żaden błąd. > -molier piszac "swietoszka" wzorowal sie na realnej rodzinie (znanej > mu) Nic mi nie wiadomo:)Poważny błąd to nie jest na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 16:45 Ja za bardzo nie widzę drzewek moze dlatego,że nie jestem zalogowana.Bardzo proszę jeszcze raz o odpowiedzenie na moje pytanie pisząc mój nick.Przepraszam za kłopot i z góry dziękuję jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxx Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.chello.pl 04.05.10, 18:51 Czy pomyleni narrratoora na poziomie rozszerzonym, zamiast Rzecki, napisałam ze narratorem jest wokulski wspominający prace u Mincla z dzieciństwa. czy to błąd kardynalny? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maturzysta Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.10, 19:19 Czyli bardzo możliwe, że potraktowanie Elmiry jako uległej Świętoszkowi spowoduje, że za pracę otrzymamy 0 pkt? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ddd Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.leon.com.pl 04.05.10, 19:21 witam. Pomylilem sie podczas pisania wypracowania na temat 1. Poczatkowo pisalem w wypracowaniu "Elmira" lecz pozneij chyab ze stresu zaczal pisac Elzbieta ... Jest to powazny blad czy raczej niebedzie z niego zadnych konsekwencji ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Klaudia Re: wypracowanie blad w analizie IP: *.play-internet.pl 28.06.15, 12:51 Witam czy jesli na tegorocznej maturze 2015, pisałam o lalce, odwołanie sie do całości mam dobre, jednak odwołałam sie do Króla Edypa i pomieszały mi sie niektóre wiadomości z Makbeta to praca jest na 0pktow ?nnapisalam np ze edypa zabił Makduf Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emila Re: wypracowanie blad w analizie IP: 217.97.219.* 06.05.10, 21:07 Pisząc tegoroczna mature wybrałam temat nr 2 i we wstepie napisłam ze Hanna Krall Była uczesctnicznka opisywanych wydarzen co oczywiscie jest nie prawdą to znaczy ze za podanie błędnej informacji mam za wyporacowanie 0 Punktów bradzo proszę o Odpwiedz. Bardzo prosze o odpowiedz bo chyba dzis nie zasne.. Z gory serdecznie dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elin straszny błąd IP: *.syrion.pl 04.05.10, 16:12 uwierzcie mi, że mozna napisać coś gorszego... ;( nie wiem jakim cudem tego dokonałam mimo że w temacie wszystko było napisane. pomyliłam autora utworu... jestem załamana, bo nie wiem jak mogłam co.ś takiego napisac... poz tym wszystko ok i na temat. Co teraz ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: justi Re: straszny błąd IP: 94.254.191.* 04.05.10, 16:15 blad rzeczowy pewnie. nic takiego. zdarza sie. a ja za to napisałam, że Zdążdyc przed P. Bogiem to dzieło XX lecia międzywojennego, wiem że to błąd, nawet na logike rzecz biorąc, ale mniejsza z tym, coś mi strzeliło i opisałam też o człowieku zlagrowanym, że jest pozbawiony człowieczeństwa, a Edelman był człowiekiem, który zaakceptował panującą sytuację, nie wychylał się ani w jedną ani w drugą stronę, zachował swoje wartości, ale wyzbył się wrażliwości na krzywdę ludzką. Czy to są poważe błędy? ogólnie znam lekturę, ale mi się pokićkało, ze tak to nazwe :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: k< Re: straszny błąd IP: *.centertel.pl 04.05.10, 16:37 Ja takze pomyliłem epoki w temacie i chciałbym otrzymac konkretnie odpowiedz czy ten błąd jest konkretny... i sprawdzajacy jak to interpretują jeżeli reszta tekstu jest spoko . Prosze o odpowiedz :nauczycielke Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nauczycielka Re: straszny błąd IP: *.rzeszow.mm.pl 04.05.10, 17:06 Ale o jaką pomyłkę epok chodzi i w którym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś