lisssssa 03.03.04, 11:35 hej jakie szwedzkie gazety dostępne online możecie polecić? zwłaszcza coś w typie przekroju oraz o kinie i podróżach? jakie szwedzkie książki warto znać? z góry dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: prasa online i literatura 06.03.04, 00:15 Lisssssa ja podczytuje z prasy toto czasami; http:/www.dn.se aftonbladet.se www.relacjeonline.com a z literatury to chyba dobrze znac klasykow np: Jan Fridegård,Strinberg, a atorzy piszacy kryminaly to,: Jan Guillou,Jan Mårtensson z dziecinnej literatury to chyba znasz: Astrid Lindgren, Odpowiedz Link
kendo Re: prasa online i literatura 06.03.04, 10:54 o jeszcze ta strone uzywam.... www-lexikon,nada.kth.se/sve-eng.shtml powodzenia.... i pozdrawiam Wszystkich przy weekendzie cieplutko Odpowiedz Link
saana nauka szwedzkiego i turystyka-moje strony 08.03.04, 19:04 oprocz wymienionych wczesniej osob dorzuce Evart Taube podroznik marynarz piesniarz i trubadur . www.svd.se/-moim zadniem jedna z najlepszych gazet codziennych -dobry dzial kultura. dmoz.org/Arts/Literature/World_Literature/Swedish/ -niektore linki po szwedzku. na marginesie strony do nauki i turystyczne -sama korzystam czasem z nich www.francisstrand.blogspot.com/ -jezyk i nie tylko www.skrudda.org/learnswedish/maj/stuganmaj2003.html www.si.se/E_svenskundervi/1012.cs?dirid=1186 -szwedzki instytut www.svenskaturistforeningen.se/ poza kutura jeszcze strony turystyczne w koncu Szwecja to przyroda www.hejoly.demon.nl/countries/sweden.html www.naturvardsverket.se/index.php3?main=/dokument/natur/natpark/parkbesk/tyrest.htm www.sormland.se/ www.upplandsstiftelsen.c.se/uppled01.html www.skaneleden.org/Templates/sleden_tmpl_01.aspx?PageId=147 www.szwecja.pl/page.pl?p=37 www.soka.nu/resor/resbyra.shtml - zestaw szwedzkich biur podrozy www.gulasidorna.se/?lang=se -najwazniejsza strona, ostatnio szukalam na niej swojego telefonu do domu -nieczesto sie do siebie dzwoni i telefon potrafi wyparowac. ;-) Odpowiedz Link
kendo Re: dziennikarka/spikerka 11.03.04, 11:34 Pia ogladalas wczoraj na TV 1,program o Ulla-Carin Lundqust. Umarla wczoraj . Miala ALS = amytrofisk lateral skleros choroba succesiv atakujaca motoriska nerw celer w muzgu i rdzeniu kregowym, zanik ruchow ciala i mowy. bardzo ja lubialam,jak prowadzila dziennik i jej programy publicystyczne. Odpowiedz Link
pia.ed Re: dziennikarka/spikerka 11.03.04, 12:10 Tak, ogladalam i bylam wstrzasnieta! Tego typu programy biore bardzo do siebie i mysle jak ja reagowalabym w takiej sytuacji. Z pewnoscia duzo gorzej niz Ulla-Carin. Ona pozwolila nakrecic o sobie film. Dzieki temu widzowie beda mieli prawdziwy obraz tej choroby. Tantiemy z filmu przydadza sie tez czworce jej osieroconych dzieci, ktore na pewno zle nie maja, ale ulatwia im wejscie w dorosle zycie w sytuacji kiedy nie maja matki... Odpowiedz Link
pia.ed Re: telewizor 11.03.04, 12:25 A tak przy okazji. Moj telewizor wysiadl z dnia na dzien, wiec pojechalam i kupilam telewizor LTD czyli plaski , nie "plasma", bo to inna technika. Kupilam Philips 23 tum za 18 500 kr i ku mojej rozpaczy stwierdzilam, ze jest stanowczo za maly! Patrzec na obraz moge, ale czytac tekstow nie, juz nie mowiac o text tv. Poza tym jak sie siedzi troche z boku, to obraz staje sie mleczny. Dzisiaj go oddam i pozycze malutki zwykly telewizor od kolezanki. Problem jednak dalej pozostaje. Postanowilam nie kupowac juz zwyklego pudla telewizora, bo zajmuje niesamowicie duzo miejsca w pokoju. Nastepny to zmiar LTD jest 30 cali i kosztuje 30 000 kr. Tyle nie zamierzam wydawac z mysla o tym , ze na telewizje czesto nie patrze. Chyba kupie jakies dobre uzywane pudlo i bede czekac az te LTD stanieja! Odpowiedz Link
kendo Re: wszystkie slowniki.... 20.05.04, 10:12 tu mozna znalesc wszystkie "slowka" swiata.... www.slowniki.onet.pl Odpowiedz Link
wladek47 Re: wszystkie slowniki.... 19.09.04, 12:26 Gorąco polecam duży portal www.kreativpedagogik.se jest tam do wyboru. Dla nieco lepszych komputerów są nawet czytane wiadomości w tzw lätt svenska. Są również próbne testy SFI. Z literatury polecam Henninga Mankela (ostatnio nawet przetłumaczyli na polski parę jego książek). Osobiście najbardziej cenię P.C. Jersilda (może dlatego, że lekarz i poznałem go osobiście) znanego w Polsce z Domu Babel i Wyspy dzieci. Na świecie zrobiła karierę jego książka Efter Flöden (Po Potopie). Mnie najbardziej poruszyły Femtionde Frälsaren (Pięćdziesiąty Zbawiciel) i Geniernas Aterkomst (Powrót Geniuszy). Ostatnio oczywiście Jan Guillou ale nie jego "forsytowskie" hamiltony ani sagi o krzyżowcach tylko jego Ondskan. Żałuję, że nie widziałem filmu może ktoś z was widział chętnie wysłucham opinii. Już za tydzień znowu jadę do Gävle, które z roku na rok coraz ładniejsze. MVH Władek. Odpowiedz Link
kendo Re: wszystkie slowniki.... 29.09.04, 22:20 wladek47 napisał: > Gorąco polecam duży portal www.kreativpedagogik.se jest tam do wyboru. Dla > nieco lepszych komputerów są nawet czytane wiadomości w tzw lätt svenska. Są > również próbne testy SFI. Z literatury polecam Henninga Mankela (ostatnio nawet > > przetłumaczyli na polski parę jego książek). Osobiście najbardziej cenię P.C. > Jersilda (może dlatego, że lekarz i poznałem go osobiście) znanego w Polsce z > Domu Babel i Wyspy dzieci. Na świecie zrobiła karierę jego książka Efter Flöden > > (Po Potopie). Mnie najbardziej poruszyły Femtionde Frälsaren (Pięćdziesiąty > Zbawiciel) i Geniernas Aterkomst (Powrót Geniuszy). Ostatnio oczywiście Jan > Guillou ale nie jego "forsytowskie" hamiltony ani sagi o krzyżowcach tylko jego > > Ondskan. Żałuję, że nie widziałem filmu może ktoś z was widział chętnie > wysłucham opinii. Już za tydzień znowu jadę do Gävle, które z roku na rok coraz > > ładniejsze. MVH Władek. ale duzo naczytales Wladku,dzielny jestes.... filmu niestety nie widzialam..-(( pewnie jestes juz w Gävle.... zycze milego pobytu. Odpowiedz Link