Dodaj do ulubionych

Nowoczesne czy stylowe?

15.02.04, 18:35
Hej :) Ogladalam zdjecia waszych mieszkan. Z prawdziwa przyjemnoscia.
Przy okazji nasunela mi sie refleksja: mieszkania z dusza, to mieszkania ze
starymi meblami (stylowymi lub po prostu spatynowanymi reka wlascicieli).
Bardzo trudno osiagnac to cieplo - "dusze" - w mieszkanu z nowoczesnymi
meblami, halogenami, itp. Czy takie jednorodne nowoczesne wnetrze moze miec
dusze? Czy raczej bedzie przypominalo sklepowa ekspozycje z modnym designem?
Obserwuj wątek
    • wind-eye Re: Nowoczesne czy stylowe? 15.02.04, 18:51
      mysle ze nowoczesne mieszkanie też bedzie miec dusze, jesli bedzie przytulne -
      nie za kanciaste, sciany w miłych dla oka kolorach, ciepłe
      panele/dywan/wykładziny zamiast wypolerowanych na błysk parkietów z
      serii "tylko-nie-w-butach-proszę", dopasowane kolorystycznie dodatki, jakieś
      zdjecia, obrazki na ścianach, a w kuchni nie bedzie mialo zbyt duzo stali

no i jesli bedzie w nim widac slady bytnosci ludzkiej :))))
      a z kuchni bedzie czuć jakieś miłe brzuchowi zapachy

[takie moje osobiste zdanie]
      • wind-eye Re: Nowoczesne czy stylowe? 15.02.04, 18:52
        i jakaś wygodna sofa na którą można wskoczyć w skarpetach i czytać :)
        • izalil Re: Nowoczesne czy stylowe? 15.02.04, 19:56
          A dlaczego Waszym zdaniem mieszkanie nowoczesne nie ma duszy?
          Bo nie ma firanek w oknach? Małych dzieci i zabawek? Bo jest posprzątane i
          wszystko na miejscu? Bo jest za dużo stali w kuchni?
          I skąd pomysł że w takim mieszkaniu nie można chodzic w butach po mieszkaniu i
          czytać na sofie w samych skarpetkach?
          Przeciez to jakis absurd!
          • wind-eye Re: Nowoczesne czy stylowe? 15.02.04, 22:56
            izalil napisała:

> A dlaczego Waszym zdaniem mieszkanie nowoczesne nie ma duszy?
            > Bo nie ma firanek w oknach? Małych dzieci i zabawek? Bo jest posprzątane i
            > wszystko na miejscu? Bo jest za dużo stali w kuchni?
            > I skąd pomysł że w takim mieszkaniu nie można chodzic w butach po mieszkaniu
            i
            > czytać na sofie w samych skarpetkach?
            > Przeciez to jakis absurd!

ale to mój absurd i moja opinia
            czy naprawde nie wystarczy że napiszę [to moje osobiste zdanie]?
      • kosda Re: Nowoczesne czy stylowe? 16.02.04, 01:37
        Wind-eye , ładnie to opisałaś. Oczywiście nie wszyscy muszą akurat tak to
        widzieć ale ja widzę podobnie.Wiadomo jednak, ze dusze mieszknia tworzą ludzie,
        ktorzy w nim mieszkają- swoimi zainteresowanimi, upodobaniami, stylem zycia i
        stosunkiem do innych ludzi.Nie jest wazne czy stylowe czy nowoczesne - wazne
        zeby chciało sie w nim mieszkać.
        • izalil Re: Nowoczesne czy stylowe? 16.02.04, 08:47
          Wind-eye, pewnie że masz prawo mieć własne zdanie i je wyrazić publicznie!
          Szanuję to całkowicie.
          Ale mówienie że tylko stylowe wnętrza mają klimat i duszę jest krzywdzące. Bo
          ten klimat nie zależy od mebli i kolorów tylko od ludzi i więzi między nimi.
          Czy jak w "starym" mieszkaniu mąż bije żonę i jej nie sznuje to mimo wszystko
          jest tam dobry klimat? A jak w nowoczesnym mieszkaniu urodzi się dziecko i
          wszyscy są szczęśliwi to takie mieszkanie nie ma duszy? Jeśli ludzie są
          szczęśliwi i jest im dobrze to to wynika moim zdaniem głównie z ich
          samopoczucia a nie z otoczenia. Oczywiście są teorie że jak jest czysto to jest
          przyjemniej i nic nie zakłóca pozytywnej energii, albo że jakiś kolor wpływa
          pozytywnie lub negatywnie - patrz feng shui. Ale jak ktoś jest wkurzony to mu
          nawet kolory nie pomogą.
          Poza tym pojęcie stylowości i nowoczesności jest wględne. Bo to co dla jednych
          jest antykiem z koła - dla innych jest śmieciem, a to co jedni uważają za
          nowoczesne - drudzy mogą nazwać bublem lub kiczem. Osobiście wydaje mi się że
          niektóre osoby mogą postrzegac moje mieszkanie za "nowoczesne" a dla mnie jest
          to zupełnie normalne tradycyjne wnętrze.
          • bartunio_o Re: Nowoczesne czy stylowe? 16.02.04, 11:12
            izalil napisała:

> Wind-eye, pewnie że masz prawo mieć własne zdanie i je wyrazić publicznie!
            > Szanuję to całkowicie.
            > Ale mówienie /.../.

Izalil, już daj spokój, bo znowu ktoś się dopnie do Ciebie i będzie
            niesympatycznie.
            Jak szanujesz to OK i zakończ sprawę, daj ludziom mieć swoje zdanie.
            Po co ich atakować?

Bartłomiej
            • izalil Re: Nowoczesne czy stylowe? 16.02.04, 12:23
              bartunio_o napisał:

> Izalil, już daj spokój, bo znowu ktoś się dopnie do Ciebie i będzie
              > niesympatycznie.
              > Jak szanujesz to OK i zakończ sprawę, daj ludziom mieć swoje zdanie.
              > Po co ich atakować?
              >
              > Bartłomiej

Bartunio,
              cała Twoja wypowiedź to dopinanie sie do mnie. I nie wmawiaj mi ani innym
              osobom, że nie szanuje czyjegoś zdania (Twojego również). I prosze Cię - skończ
              już z tym moim atakowaniem innych osób, bo tego nie robię - masz na tym punkcie
              jakiś kompleks? Wind-eye juz podsumowała cały wątek i w zupełności sie z nią
              zgadzam. Natomiast to TY drążysz sprawę, bo dopisałeś sie jako ostatni. I jak
              zwykle przemycasz między wierszami jakieś inwektywy pod moim adresem.
              Próbowałam być MIŁA na tym forum, przeprosiłam za swoje chamskie zachowanie,
              ale Ty cały czas nie możesz mi odpuścić. Naprawdę nie wiem co Ciebie tak
              denerwuje w mojej osobie. Wiem że nie podoba Ci się moje mieszkanie, czemu z
              wielką ironią już kiedyś próbowałeś zaprzeczyć, ale czemu ten atak personalny
              na mnie? Nie znamy sie w ogóle, na podstawie kilku wypowiedzi w necie trudno
              powiedzieć coś konkretnego o drugiej osobie. Ja Ciebie nie oceniam. Więc
              dlaczego robisz sobie ze mnie "chłopca do bicia"? Jeśli ktoś robi
              niesympatyczną atmosferę to tą osoba jesteś TY!
              • bartunio_o Re: Nowoczesne czy stylowe? 17.02.04, 23:18
                Rzecz w tym, że ja Ciebie autentycznie polubiłem :) I szkoda mi, jak widzę że
                cierpisz.

Bartłomiej
                • izalil Re: Nowoczesne czy stylowe? 18.02.04, 10:13
                  Nie pochlebiaj sobie, nie cierpię tym bardziej z Twojego powodu ;-)

wyrazy sympatii :-)))
        • wind-eye Re: Nowoczesne czy stylowe? 16.02.04, 10:16
          > Nie jest wazne czy stylowe czy nowoczesne - wazne
          > zeby chciało sie w nim mieszkać

to chyba dobre podsumowanie na zakończenie wątku....
          wróćmy do porad
    • marghe_72 Re: Nowoczesne czy stylowe? 15.02.04, 22:24
      A ja z powodzeniem łącze oba style :))
      M.
      • zarzycka_aga Re: Nowoczesne czy stylowe? 20.02.04, 17:07
        Podziel sie jak to robisz.
        Ja jestem wielbicielką starych mebli o miekkich kształtach ale nie chcę się
        skazywać tylko na nie. Dlatego tez szukam czegos co pomoże mi zlamac styl
        babciny jak mawia moj maz. Poszukuję odpowiedniego bufetu i witrynki, która
        korespondowałaby ze stołem, krzesłami, kanapą i fotelami z lekko giętymi
        nogami, no takimi klasycznymi starociami ale nie byłaby kolejnym elementem tej
        serii. DO tego mysle nad oswietleniem. przy czym mam jeszcze na suficie plafon
        i żyrandol równiez "stylowy" otrzymany w spadku.
        Chciałabym zlamać stylowosc pomieszczenia bardziej prostą formą bufetu,
        witrynki, oswietlenia i dekoracji okien.

• ochra Re: Nowoczesne czy stylowe? 15.02.04, 23:36
      To ja dziękuję za taką duszę. Kocham chłodne wnętrza: szkło, kamień,
      metal,przestrzeń, czystość i prostotę formy. Tylko w takim otoczeniu dobrze się
      czuję. Męczą mnie ciepłe kolory, a antyków wprost nie zniosłabym u siebie.
      • bartunio_o Re: Nowoczesne czy stylowe? 16.02.04, 11:08
        ochra napisała:

> To ja dziękuję za taką duszę. Kocham chłodne wnętrza: szkło, kamień,
        > metal,przestrzeń, czystość i prostotę formy. Tylko w takim otoczeniu dobrze
        się
        >
        > czuję. Męczą mnie ciepłe kolory, a antyków wprost nie zniosłabym u siebie.

Popieram!!!
        I powiem więcej! Ja bez biczyka i pejczyka nie daję rady a śpię w lodówce
        (zawsze stalowej z zewnątrz, bo ta kolorowa to nie chłodzi jak powinna).
        Lodowaci łączmy się!

Bartłomiej
    • melaska Re: Nowoczesne czy stylowe? 16.02.04, 13:23
      To prawda, we wnętrzu minimalistycznym, nowoczesnym i kanciastym trudniej
      stworzyć wrażenie przytulności. Powiem nawet, że jest to prawdziwa sztuka:-)
      Myślę, że o przytulności decydują odpowiednie dodatki, tkaniny, lampy (oprócz
      wspomnianych zapachów z kuchni, świadectwach bytności etc.). Dużą rolę odegrają
      zatem puszyste dywany, kwiaty, mięsiste narzuty, serwety, obrusy, obrazy,
      wazony, zdjęcia i małe obrazki w ramkach na meblach, a przede wszystkim lampy i
      rzucane przez nie światło.
      Pamiętajmy, że parkiet, kolor i faktura ścian, meble to tylko baza dla
      tworzonego wnętrza.

Pozdrawiam
      • gaggi Re: Nowoczesne czy stylowe? 16.02.04, 15:25
        A dla mnie przytulność nie jest ważna. Ważniejsza jest kompozycja wnętrza i
        jego uroda, to jak gra z moimi preferencjami "stylowymi". Natomiast dużą rolę w
        stwarzaniu miłego, fajnego nastroju widzę w doborze oświetlenia. Lubię
        nowoczesne, minimalistyczne wnętrza i właśnie mam ochotę zdjąć woalowe firanki
        w dużym pokoju:)) nie o taki efekt mi chodziło...
        • ochra Re: Nowoczesne czy stylowe? 16.02.04, 16:15
          Otóz to, ja też wcale nie chcę wnętrza przytulnego, chcę wnętrza z oddechem i
          z charakterem.
      • pianissima Re: Nowoczesne czy stylowe? 16.02.04, 15:42
        Hej, rozpoczynajac ten watek, chcialam dowiedziec sie czy moje odczucia sa
        odosobnione czy tez wiecej osob tak czuje. Szkoda, ze pojawily sie sprzeczki.
        Przeciez nie chodzi o ocene co jest lepsze, ani o dyskusje o gustach.
        To jasne, ze obecnosc ludzi, smakowitego zapachu z kuchni "ociepla" wnetrze, a
        jednak... Jesli ma byc to czyste wspolczesne wnetrze, to jednak bedzie tam
        pieknie i... zimno.
        Sa takie wysmakowane meble od Klera: I02, piekna niebanalna forma, wygodne...
        Zastanawialam sie czy ich nie kupic (wlasnie: zimne). Pokazalam je komus z
        moich przyjaciol i co padlo? "Sluchaj,to moze wygaldac jak w poczekalni u
        dentysty". Cos w tym jest, choc nadal uwazam, ze to piekne meble.
        • marghe_72 Re: Nowoczesne czy stylowe? 17.02.04, 10:44
          Wszystko sprowadza sie do jednego wniosku : o gustach sie nie dyskutuje. Gust
          to indywidualna sprawa. Skoro Tobie te meble sie podobają, oczami wyobraźni:)
          widzisz je u siebie w domu, potrafisz je wkomponować w swoje wnętrze to je kup.
          Ty na nich będziesz przesiadywać ..nie Twoi znajomi (ok, wpadą z wizytą i
          posiedzą:) ..).. Banalne, nie? :)
          M.
          • pianissima Re: Nowoczesne czy stylowe? 18.02.04, 22:07
            Ale ja sie zgadzam z ta opinia, ze sa zimne :)) (docieplamy usmiechami)
            ciekawa bylam czy wiecej osob podziela to zdanie. Ci, co sie nie awanturuja,
            tylko rzeczowo wypowiadaja, raczej podzielaja moje odczucia. Pozdrowienia.
            Takze dla awanturujacych sie ;o)
    • femalespirit Re: Nowoczesne czy stylowe? 19.02.04, 12:39
      Wszystko jest kwestia gustu i osobistych upodoban... moze takze... wieku?
      Dziesiec lat temu lubilam wnetrza dosc surowe i proste, teraz mi sie takie
      wydaja zimne. A juz bardzo nowoczesne, tzw. "dyzajn" ;-) jak mowimy z mezem sa
      takie same u kazdego z sasiadow, bez sladow indywidualnosci, biuro w domu. Nie
      wyobrazam sobie u siebie licznych halogenow, stali, luksferow itd. Mysle, ze
      kazdy powinien sluchac glosu wewnetrznego, niestety jednak - jak ja to widze
      mieszkajac w nowym domu - wielu ludzi slepo podaza za moda i maja wnetrza, w
      ktorych zle sie czuja, designerskie sofy, na ktorych boli kregoslup, szklane
      umywalki, ktore boja sie porysowac, stalowe blaty, ktore trzeba wycierac, bo
      widac na nich kazda krople wody, barki, przy ktorych nikt nie siada, bo choc
      modne, to kompletnie niewygodne. Warto sie kierowac swoim gustem, a nie moda. A
      jak ktos lubi nowoczesne wnetrza, niech ma takie, ale nie zapomina, ze meble
      nie tylko ladnie maja wygladac, ale i nadawac sie do uzytku. Niewolnicy mody
      tez sa w nie lada problemie, bo za pare lat te tendencje przemina i co wtedy?
      Skuwac lazienke co trzy lata? Tak wiec umiar i zgoda z samym soba sa
      najwazniejsze.
      • bartunio_o Refleksja Bartłomieja 20.02.04, 16:24
        femalespirit napisała:

> Wszystko jest kwestia gustu i osobistych upodoban... moze takze... wieku?
        > Dziesiec lat temu lubilam wnetrza dosc surowe i proste, teraz mi sie takie
        > wydaja zimne. A juz bardzo nowoczesne, tzw. "dyzajn" ;-) jak mowimy z mezem
        sa
        > takie same u kazdego z sasiadow, bez sladow indywidualnosci, biuro w domu.

No, już czekam z niecierpliwością jak uderzą na ciebie forumowe antagonistki
        ciepła i zwolennicy stalowej miednicy :).

A na poważnie, zauważam, że kilka osób się wyciszyło po krytycznych uwagach dla
        wnętrz modernistycznych. Obrazili się czy co? Była też taka, co obraziła się na
        śmierć (chyba na mnie) za nie wiadomo co i niewiadomo kiedy. Rzuciła się pod
        poiąg z krzykiem - to forum zginie zaraz za mną!!!! Jeszcze inna doszukuje się
        w moich postach ciągłych aluzji osobistych do niej - a ja ją autentuycznie
        lubię (za kanapkę).

Z ciepluchami i romatykami jest inaczej - nie boją się krytyki, działa na nich
        stymulująco, jakoś tak pozytywnie. Lubią pośmiać się i pożartować, często
        samych z siebie.

Taka mała refleksja po lekturze postów na tym forum.

Pozdrawiam ciepluchów

Bartłomiej

• izalil Re: Refleksja Bartłomieja 22.02.04, 13:18
          Trzeba oddać sprawiedliwość wnętrzom stylowym, a to z tego względu że wnętrza
          nowoczesne naładowane nowoczesnością a szczególnie najnowszą techniką mają to
          do siebie że ta technika lubi płatać figle, co skutkuje czasami kilkudniową
          awarią komputera.

To tak na marginesie dyskusji o wyższości jednych gustów nad innymi.

Nie obrażona i zawsze pamiętająca
      • ochra Re: Nowoczesne czy stylowe? 20.02.04, 16:40
        Zapomniałaś tylko że modernizm to nie moda ostatnich sezonów tylko nurt
        istniejący w acrhitekturze od dziesięcioleci
    • bartunio_o Up dla Szczekuszki, też ciekawe :) 04.05.04, 14:13
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka