Dodaj do ulubionych

Optyczne powiększenie pokoju.

20.12.13, 15:24
Myślę nad pewnymi zmianami w pokoju dla kości. Kształtem nie jest on trudny do aranżacji, jest w kształcie kwadratu, ma jedno okno. Jest jednak mały, ma jakieś 8m2. Chciałabym go jakoś optycznie powiększyć żeby sprawiał wrażenie przestronniejszego...
Obserwuj wątek
    • artdeco.info.pl Re: Optyczne powiększenie pokoju. 20.12.13, 16:09
      Witam,
      Proponowałabym zastosować we wnętrzu jasne kolory oraz materiały odbijające światło ,jedną z metod fantastycznie powiększjącą wnętrze jest zastosowanie na ścianie lustra-np od podłogi do sufitu czy sufitu napinanego-lakier (jak wygląda taki sufit mozna zobaczyć na wizualizacji) www.pracowniaperspektywa.pl/index.php?action=portfolio&gal=2
      do małych wnętrz nie polecam dużych "ciężkich " mebli , "ciężkich " tapet oraz dużej ilości bibelotów.
      Pozdrawiam
      Projektowanie wnętrz-Częstochowa
      www.pracowniaperspektywa.pl
      • horpyna4 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 22.12.13, 10:54
        Duże lustro jak najbardziej. Co do kolorów, to jasne powierzchnie wydają się bliższe, niż tak samo oddalone ciemniejsze, więc różnie to bywa.

Ale nie w każdym pomieszczeniu można pozwolić na minimalizm, który pięknie wygląda na wizualizacjach. Czasem trzeba wstawić meble typu szafa, czy kredens. I tu właśnie tkwi sedno problemu.

To, że może nie być miejsca na wielkie lustro od samej podłogi, nie przeszkadza specjalnie. Wystarczy duże lustro, najlepiej poziome, powieszone na ścianie jak duży obraz. Też optycznie powiększa przestrzeń.

Co do mebli - najbardziej zmniejszają optycznie pomieszczenie te, które nie stoją na nogach i nie widać podłogi pod nimi. Jeżeli uda się zdobyć meble na dość wysokich nogach, to pokój będzie naprawdę wyglądał na dużo większy, bo nie zmniejszy się w nim optycznie podłoga. I nie jest to jakaś wydumana teoria, tylko osobiste doświadczenie; naprawdę wiem, co piszę.
        • lokalprojekt Re: Optyczne powiększenie pokoju. 22.08.14, 16:34
          Witam,
          Zrezygnowałabym z wieszania czegokolwiek na oknie (chyba że widok jest wyjątkowo nieatrakcyjny). Puste okno doskonale nadaje wnętrzu przestronności.
          www.lokalprojekt.pl/wordpress/
    • farbykabe Re: Optyczne powiększenie pokoju. 22.12.13, 13:19
      Efekt optyczne powiększenia pomieszczenia można uzyskać poprzez zastosowanie farby w jasnym kolorze - beż, ecru bądź błękit. Dodatkowo polecamy powieszenie dużego lustra na jednej ze ścian. Również odpowiednie wzory na ścianie pomagają pomieszczenie poszerzyć, np. poziome pasy.
      • stoos Re: Optyczne powiększenie pokoju. 22.12.13, 20:16
        To jest bardzo dobry pomysl tez tak mysle ze takie rzeczy sprawdzilyby sie. Jeszcze ja bym wyrzucil wszystkie niepotrzebne rzeczy zeby tylko nie zagracac. Nawet czesto dywan moze pomniejszyc.
    • prostewnetrza Re: Optyczne powiększenie pokoju. 22.12.13, 15:45
      Na pewno jasne kolory, dobrym sposobem jest też aranżacja wokół jednego mebla, centralnego, zamiast wielu niewielkich, ustawionych np. wzdłuż ścian.
      • horpyna4 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 22.12.13, 19:13
        Na ośmiu metrach kwadratowych raczej nie ma miejsca na centralne ustawienie mebla. Ustawienie pod ścianami sprawia, że przestrzeń do poruszania się jest pośrodku w jednym kawałku, a nie podzielona na połowy po bokach.

Urządzając tak mały pokój trzeba najpierw dobrze zastanowić się, co w nim koniecznie musi być, a to jest kwestia indywidualnych potrzeb użytkownika. Dopiero potem można główkować, w jakie meble to wszystko upchać, bo każde 10 cm może mieć znaczenie.

Dobrze, jeżeli w takim pomieszczeniu nie musi stać szafa ubraniowa. Jeżeli jednak musi być coś z możliwością powieszenia ubrań na wieszakach, tzw. "ramiączkach", to lepiej poszukać takiej płytkiej, w której drążek na wieszaki jest prostopadły do drzwi szafy, a ubrania wiszą jedno za drugim. Wtedy szafa może mieć głębokość nawet poniżej 40 cm (typowe szafy miewają głębokość 50 - 60 cm, ale przeważnie 60).
        • happyseal Re: Optyczne powiększenie pokoju. 22.12.13, 21:18
          Wiem, że to w pewnym sensie problematyczne rozwiązanie, ale można postawić sam drążek na ubrania. A resztę utrzymać w jasnych barwach, zastanowić się nad lustrami itd.
          • nuta15 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 22.12.13, 22:46
            Jasna podłoga, jasne ściany i meble. Lustro powieszone w pobliżu okna odbija naturalne światło przez co pokój wydaje się większy . Najlepiej zostawić okno odsłonięte, zrezygnować z ciężkich zasłon, żaluzji , optycznie pomniejszających wnętrze , na rzecz rolet w jasnych kolorach. Meble lekkie optycznie , bez zbędnych ozdób .
    • e-rzecznik_sniezka Re: Optyczne powiększenie pokoju. 03.01.14, 09:16
      Szanowna Pani,

w celu optycznego powiększenia pomieszczenia najlepiej zastosować w nim jasne barwy, które sprawią, że pokój wyda się większy. Żeby pokój sprawiał wrażenie wyższego, można również pomalować sufit na kolor o odcień jaśniejszy niż kolor ścian. Do pomalowania ścian proponuję więc wykorzystanie jasnych, łagodnych kolorów np. Lilia Wodna lub Posrebrzane Żyto z palety barw farby Śnieżka Barwy Natury www.sniezka.pl/pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/sniezka-barwy-natury.html Warto także wprowadzić do pokoju lustro i zrezygnować z masywnych mebli oraz elementów wyposażenia, które przesłaniałyby okno.
    • brzoza_aga Re: Optyczne powiększenie pokoju. 06.01.14, 17:41
      A może jakaś ciekawa grafika na szkle? Zastosowanie odpowiedniej grafiki pozwala fajnie optycznie powiększyć pomieszczenie :)
      glassdekor.pl/images/realizacje/aakule1.jpg
    • zaprojektujemy Re: Optyczne powiększenie pokoju. 12.01.14, 19:44
      Odpowiednie oświetlenie, magia kolorów na jakie pomalujemy pomieszczenie i sposób malowania, obecność luster, czy też właściwe ustawienie mebli, to tylko niektóre z pomysłów, jakie warto zastosować, żeby pomieszczenie wydawało się większe, mimo, że metraż pozostanie ten sam.
    • olgson Re: Optyczne powiększenie pokoju. 18.01.14, 13:57
      porady projektantki gratis w sklepie przy ul. Heroldów 6 Warszawa-Bielany
      zapraszam do sklepu z farbami online dlamalarzy.pl/ - farby CAPAROL w dobrej cenie
    • ania7601 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 17.07.14, 13:40
      Proszę zastosować decobel, czyli poddruk pod szkłem. Jest to nowoczesna metoda aranżacji wnętrz, mam ją zastosowaną w kuchni i planuję również ją wykorzystać w łazience. Świetnie się sprawdza, pięknie wygląda i jest przede wszystkim łatwa w utrzymaniu. Myślę, że do pokoju gościnnego można też zastosować, jako motyw można wykorzystać np. zdjęcie z wakacji lub wybrać jakiś inny motyw. Ja osobiście do pokoju gościnnego wybrałabym motyw kominka z płonącym ogniem, jednak do małego pokoju może to być nie najlepszy pomysł.
    • annab1107 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 21.07.14, 16:17
      Większość forumowiczów doradza, aby powiększyć optycznie pokój przy pomocy dużego lustra. Ja podpowiem coś jeszcze: w części lustra można umieścić telewizor, który kiedy jest wyłączony, nie będzie widoczny, a po włączeniu obraz pojawia się na części lustra. To kolejna oszczędność miejsca. Takie rozwiązania można zobaczyć na: mirrormultimedia.pl/ . Polecam!
    • maryima Re: Optyczne powiększenie pokoju. 21.07.14, 22:37
      warto dać jasne kolory ścian, szczególnie sufitu. i też dużo optycznie robią takie paski kolorystyczne zachodzące z sufitu na ściany
    • olgson Re: Optyczne powiększenie pokoju. 20.08.14, 16:37
      Proponuję jasną fototapetę na jedną ścianę, pozostałe ściany ciemniejsze aby fototapeta tworzyła wrażenie otworu w ścianie.

kom. 516 127 868
    • malinka323 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 21.08.14, 09:43
      Powiększenie optyczne, to na pewno dzięki jasnym kolorom, a co do dodatków, to mnie się podobają dla kontrastu o kilka tonów ciemniejsze obrazy na ścianę. Zobacz może te obrazy powiększające optycznie wnętrze obrazy.widi.pl/obrazy-abstrakcyjne/245-obraz-na-sciane-powiekszajacy-wnetrze.html
    • mariana08 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 23.08.14, 22:14
      A co powiesz na ułożenie takich paneli jak na tej aranżacji: i-budowlany.pl/paradyz-doblo-c-1_3_2306.html
      Powinny trochę powiększyć wnętrze...
    • decomania_pl Re: Optyczne (..) - fototapety przestrzenne 21.09.14, 13:52
      Może fototapeta ze wzorem, który optycznie powiększy pomieszczenie?

www.decomania.pl/pl/c/Przestrzenne/1911
      • malinka323 Re: Optyczne (..) - fototapety przestrzenne 13.10.14, 14:24
        Zgadzam się. Fototapeta powiększająca wnętrze będzie najlepsza. Monie się podobają tunele agatonstudio.pl/fototapety-z-miastem/876-fototapety-powiekszajace-wnetrza.html
    • dorapres Re: Optyczne powiększenie pokoju. 23.09.14, 18:50
      JAsne kolory oraz niedużo mebli, najlepiej większa rtv-ka oraz nieduży narożnik + pufy, spora funkcjonalność i ładny efekt ogólny.
      • nigolla Re: Optyczne powiększenie pokoju. 24.09.14, 21:09
        dorapres napisał(a):

> JAsne kolory oraz niedużo mebli, najlepiej większa rtv-ka oraz nieduży narożnik
        > + pufy, spora funkcjonalność i ładny efekt ogólny.

dokładnie, a najważniejsze z tego wszystko są jasne ściany
    • marekkowal781 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 14.10.14, 19:16
      jasne kolory i duzo swiatła ;)
    • agatamda Re: Optyczne powiększenie pokoju. 16.10.14, 10:18
      WITAM, ZAJMUJĘ SIĘ ARANŻACJĄ WNĘTRZ KAŻDEGO TYPU, ZGODNIE Z POTRZEBAMI KLIENTA. WYKSZTAŁCENIE ORAZ DOŚWIADCZENIE ZDOBYŁAM W LONDYNIE.

measuredesignagency@gmail.com
    • nadsanski14 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 16.10.14, 11:28
      Kilka prostych rad, jak powiększyć wnętrze optycznie, choć nie wiem, czy nie bardziej przydatne przy łazienkach.
      www.zycie.pl/poradnik/149,Powiekszamy-optycznie-wnetrze.html
    • kasia_l28 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 16.10.14, 14:22
      Proponuję zastosować jasne kolory na ścianach. One zawsze optycznie powiększają wnętrze. Do tego lustro na jednej ze ścian lub na szafie.
    • aski73 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 04.11.14, 21:30
      dużo uzyskasz dzięki odpowiednim kolorom,
      przydatne informacje:
      strefadom.blogspot.com/2014/10/o-kolorach-czyli-atmosfera-dzieki.html
    • baj.or1 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 06.11.14, 10:59
      może lustro spełni twoje wymagania. albo jasne kolory
    • manastazja Re: Optyczne powiększenie pokoju. 24.11.14, 10:46
      Żeby optycznie powiększyć pokój wybierz jasne barwy, pasy, może jakieś fototapety 3D dające wrażenie przestrzeni - sprawdź sobie stronę www.tapetos.com, znajdziesz tam duży wybór ciekawych wzorów.
      • k.lisowicz Re: Optyczne powiększenie pokoju. 28.11.14, 10:45
        Fototapeta to bardzo dobry pomysł, szczególnie z motywem bramy lub mostu. Pozwalają uzyskać efekt perspektywy, a co za tym idzie optycznie powiększają mieszkanie. decomania.pl/pl/c/Mosty/282
    • monika.k32 Re: Optyczne powiększenie pokoju. 28.11.14, 11:12
      Ja często kupuję w sieci, nie mam czasu biegać całymi dniami po sklepach. Ostatnio przy remoncie mieszkania korzystałam z usług decomania.pl z czystym sumieniem polecam. Miła i fachowa obsługa, szybki czas realizacji. Mają bardzo dużo pozytywnych opinii na ceneo i wcale się nie dziwię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka