Dodaj do ulubionych

Zasłony, firany- co na okna?

16.09.14, 11:38
Zaczęłam się zastanawiać nad zmianą zasłon i firan.I tak sobie pooglądałam w internecie, że całkiem dobrze prezentują się same firanki, tylko ozdobne. Zawsze to byłaby jakaś odmiana, tylko nie wiem czy to nie będzie wyglądało jakbym zapomniała o zasłonach?
Jakbym zrobiła coś takiego np. img.shmbk.pl/rimgspr/12742265_pad_253_200_dla-domu-dekoracje-wystroj-okien-firany-i-zaslony-firany-dekoria-firana-shirley-w-kolekcji-woale-bezowy-bialy-elegancki-gladkie-klasyczny-bez-wzorow-nadrukow.jpg?scale=canvas
img.shmbk.pl/rimgspr/9378104_pad_253_200_dla-domu-dekoracje-wystroj-okien-komplety-firan-i-zaslon-vella-pearl-komplet-z-woalu-i-organzy.jpg?scale=canvas
oknoserwis.pl/img/publikacje/2014-04-03_14:53:25_HAFT_SA_firana_20248_aranzacja.jpg
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: Zasłony, firany- co na okna? 17.09.14, 15:04
      Przy zakupie firanek trzeba bardzo uważać żeby się nie wrąbać w takie, które trzeba prasować. O ile pamiętam z innych forów woal do takich należy.
      • gucek_lbn Re: Zasłony, firany- co na okna? 18.09.14, 16:07
        A to są takie których prasowac nie trzeba? Sorry za może głupie pytanie, ale chętnie bym takowe zakupił, bo stanie z żelazkiem nie należy do moich ulubionych czynności, a już prasowanie firan to w ogóle katorga...
        • kol.3 Re: Zasłony, firany- co na okna? 18.09.14, 19:39
          Żakardowe. Trzeba się upewnić w sklepie, które to są żakardowe. Najlepiej zakupić firanki w punkcie usługowym, w którym od razu je uszyją tzn. wszyją taśmę, po której ściągnięciu będą się tworzyć kontrafałdki. Parę groszy więcej kosztuje. Przed udaniem się do punktu należy wymierzyć okno lub całą ścianę na której będzie wisiała firanka (czyli faktycznie długość karnisza) oraz wysokość firanki od żabek prawie do samej podłogi.
          Wieszając zaczepiasz firankę tylko o żabki i nie masz żadnej roboty z układaniem kontrafałdek.
          W przypadku prania pierzesz firankę w pralce (najlepiej w proszkach niemieckich specjalnie do firanek) , odwirowujesz (ja wiruję na 1000 obr.) wyjmujesz firankę i od razu wieszasz.
          Nie kupuj firanek grubych, mięsistych z grubymi wzorami, bo się ciężko piorą.
          • gucek_lbn Re: Zasłony, firany- co na okna? 20.09.14, 16:26
            dzięki wielkie za podpowiedź, poszukam takich na pewno, chociaz patrząc po zdjęciach u wujka googla to nie wiem czym rózni się to od zwykłej firanki ;) a raczej jak to rozpoznać ;) ale mam nadzieję, że w sklepie będą wiedziec ;)
        • shantih Re: Zasłony, firany- co na okna? 24.10.14, 08:15
          Może ktoś poleci, takie bez prasowania? proszę, proszę!

---
          piękny biust w seksownym biustonoszu to jest to..
          www.gorseciarnia.com.pl
        • a.lato Re: Zasłony, firany- co na okna? 24.10.14, 10:15
          Nigdy nie prasuję firan! jeszcze nie ocipi**am! podczas prania ustawiam na delikatne wirowanie aby aż tak bardzo ich nie wymiętoliło i zawieszam na okna takie lekko wilgotne, pod swoim ciężarem same się rozprostują! ot taki trik mojej mamy :-)
    • kol.3 Re: Zasłony, firany- co na okna? 18.09.14, 19:45
      Tej pierwszej firanki absolutnie nie polecam. Kurz cudownie osiada w tych fałdach i bardzo go widać. Jak toto potem uprasować? Chyba się nie da. Coś podobnego, tylko bardziej pofłdowane było u mojego brata (dom zaprojektowany przez plastyczkę) i po pierwszym praniu okazało się że firanka jest nie do użytku (nie było sposobu żeby ją uprasować).
      • totorotot Re: Zasłony, firany- co na okna? 02.10.14, 12:59
        > Tej pierwszej firanki absolutnie nie polecam. Kurz cudownie osiada w tych fałda
        > ch i bardzo go widać. Jak toto potem uprasować? Chyba się nie da. Coś podobnego
        > , tylko bardziej pofłdowane było u mojego brata (dom zaprojektowany przez plast
        > yczkę) i po pierwszym praniu okazało się że firanka jest nie do użytku (nie by
        > ło sposobu żeby ją uprasować)

Tę firankę akurat łatwo sie zdejmuje, pierze, zakłada na rzep, absolutnie nie prasuje!
        No,fajna jest.
    • nigolla Re: Zasłony, firany- co na okna? 18.09.14, 20:52
      A muszą być firany, zasłony? Nie może być bez niczego, lekko? Roletka jasna to największa ozdoba okna każdego.
      • rosemary84 Re: Zasłony, firany- co na okna? 23.09.14, 11:44
        Sama roleta może i jest dobra do kuchni czy gabinetu. Nie wyobrażam sobie salonu bez firan, one nadają wnętrzu przytulności. Zasłony nie muszą być, ewentualnie jakieś lekkie, delikatne :)
    • buddynka Re: Zasłony, firany- co na okna? 22.09.14, 13:31
      Fajnie wyglądają te kombinacje ze zdjęć i wcale nei sądzę, że brakuje tam zasłon (skąd ten pomysł?). Przecież dni coraz krótsze, jesień coraz dosłowniejsza - nie ma co jeszcze kraść promienie. Ja ostatnio mam lekkiego fioła kolorystycznego i rozważam czy nie zaszaleć i nie stworzyć takiego koktajlu: www.eagov.com/modern-curtains-design-for-home-interior/colorful-modern-curtains-design/ - myslicie, że oszalałam. Już sprawdzałam, dużo kolorów i tanio znajdę tutaj: www.castorama.pl/katalog-produktow/design-i-meble/dekoracje-wnetrz. No a jak tylko ja podzielam kolorowe wybuchy, to polecam też rolety rzymskie - jak dla mnie stonowane, ale super wyglądają (np, tu www.swiatfiran.com.pl/rolety_rzymskie.html)
      • nigolla Re: Zasłony, firany- co na okna? 22.09.14, 13:54
        No zwariowałaś, okropny ten "koktajl". Kolorem da się fajnie zagrać, ale trzeba umiejętnie.
    • hbinko Re: Zasłony, firany- co na okna? 24.09.14, 11:39
      Mieszkamy już szósty rok bez firan/zasłon i wcale mi ich nie brakuje: co prawda nie mamy wokół sąsiadów, rolety zewnętrzne zasuwamy jak mocno wieje/pada.
      Pozdrawiam
      rubinowa
    • jacenty00 Re: Zasłony, firany- co na okna? 26.09.14, 14:51
      Ja nie lubię firanek i zasłon. Mamy je tylko dlatego, że żona się uparła. Lubię mieć ciemno i i tak mamy w oknach rolety, więc nie wiem po co nam jeszcze te wszystkie firanki... ;) No ale z kobietą nie ma dyskusji.
    • beakarp Re: Zasłony, firany- co na okna? 29.09.14, 15:56
      coś na oknie musi być jeśli mieszkasz w bloku, na parterze :/
      Mam firanki haftowane z kreszowanej organzy, takie lekkie i przejrzyste, nie wymagaja prasowania:) Szyłam na wymiar w Liroy M.
    • milecka21 Re: Zasłony, firany- co na okna? 29.09.14, 19:16
      Według mnie takie rozwiązanie jak przedstawiłaś to świetna sprawa. Nie dość, że pełni swoją funkcję, to jeszcze doskonale wygląda. Według mnie warto!
    • niuspejper Re: Zasłony, firany- co na okna? 01.10.14, 09:03
      niestety żadna aranżacja mi się nie podoba takie to babcinne strasznie
      • nioma Re: Zasłony, firany- co na okna? 01.10.14, 11:08
        ja sobie nie wyobrażam salonu z firankami. dla mnie są brzydkie, niepotrzebne i zupełnie niepasujące.
        a już takie pofalowane, wymyślne cudeńka.... brrrr
        ale to tylko moja subiektywna opinia.
        zaprezentowane aranżacje zupełnie nietrafione.
      • leda16 Re: Zasłony, firany- co na okna? 02.10.14, 20:24
        niuspejper napisał(a):

> niestety żadna aranżacja mi się nie podoba takie to babcinne strasznie

Jaka babcia, takie babcine. Jedne "babcine" gniją na śmietniku, a drugie idą w desie za kilka tysięcy od sztuki.
      • aszuelka Re: Zasłony, firany- co na okna? 04.10.14, 12:00
        No mam cichą nadzieję, że za jakiś czas niedługi w końcu zostanę babcią, więc tematycznie by pasowało ;)

A tak na poważnie, to już sama nie wiem co dać na te okna... teraz myślę czy nie może gładką krótką firanę i jednak skromne zasłonki jakieś?
        np. kasandra.com.pl/images/1377782825_firanka%20woalowa%20z%20gipiura.jpg plus img.shmbk.pl/rimgspr/9197066_max_300_400_dla-domu-dekoracje-wystroj-okien-firany-i-zaslony-zaslony-gotowa-gladka-zaslona-black-out-na-kolkach-na-przelotkach-135-245-kolor-zielony.jpg
        • polnaro Re: Zasłony, firany- co na okna? 05.10.14, 16:37
          Ta zasłona bardzo ładna, do niej już żadnej firany.
          Ja polubiłam delikatnie kolorowe i lekko przejrzyste zasłonki, firan pozbywam się powoli całkiem.
    • maciejsurowy Re: Zasłony, firany- co na okna? 06.10.14, 08:41
      Tylko rolety i jakieś delikatne zasłony.
      • sandriks Re: Zasłony, firany- co na okna? 07.10.14, 13:51
        a ja wlasnie postawiłam na rolety i firanki bez zasłon :) i jest fajnie, tak lekko :)))
    • bei Re: Zasłony, firany- co na okna? 08.10.14, 19:29
      Dałabym same zaslony, tkaniny naturalne, lub imitujące naturalne ( tylko nie błyszczące)
      Solidne, na podszewkach.....
    • kol.3 Re: Zasłony, firany- co na okna? 08.10.14, 20:57
      Zadałam w sąsiednim wątku pytanie na temat rolet dzień-noc, ale w międzyczasie przeczytalam negatywne opinie z innych forów i chyba już jestem wyleczona.
      W sklepie zapropnowano mi także zwykle rolety z pięknej tkaniny w kolorze ecru-wanilia.
      Mam tylko dylemat jak taką jasną roletkę umyć od strony okna? Czy to jest w ogóle możliwe. Bardzo się u mnie kurzy.
    • andrassipio Re: Zasłony, firany- co na okna? 09.10.14, 09:46
      rolety najlepsze:) nie przepuszczaja slonca no i fajnie wygladają....okna bez firan z samymi zasłonami i roletami to jest to...
      • donek112 Re: Zasłony, firany- co na okna? 10.10.14, 16:02
        Też jestem za roletami, a jeśli firanki to tylko długie, jasne i do ziemi. W takim surowym wnętrzu jak to na 2 zdjęciu lepiej rolety, albo w ogóle nic. Zasłony wymagają odrębnego, cieplutkiego wnętrza, a nie takich surowych, równo okrojonych mebli ;-)
    • zlosliwapannamigotka Re: Zasłony, firany- co na okna? 15.10.14, 12:23
      Kazdy niech ma na oknach co mu sie podoba chcesz same firanki to czemu nie ? Twoj dom.wystarczy ze Tobie sie podoba.
    • kasia_l28 Re: Zasłony, firany- co na okna? 24.10.14, 11:41
      Ja uważam że zasłony są troszeczkę staromodne. Same firanki prezentują się bardzo ładnie, tym bardziej jeżeli wybierzesz jakieś ozdobne. Takie jak podałaś w przykładzie.
    • gucek_lbn Re: Zasłony, firany- co na okna? 28.10.14, 18:19
      fajnie to wygląda, pokazałabyś zdjęcie jak to wygląda na żywo?
    • grzesiek.kost Re: Zasłony, firany- co na okna? 01.06.15, 14:36
      Najlepsze na okna są rolety. Ciekawym rozwiązaniem są rolety rzymskie.
      • Gość: milanno Re: Zasłony, firany- co na okna? IP: *.play-internet.pl 26.07.15, 12:21
        Rolety rzymskie są fajne, ja postawiłem natomiast na rolety dzień/noc zonda z asmaru. Moim zdaniem jest duża przewaga takich rolet nad rzymskimi. Po pierwsze są w kasecie, po drugie – można swobodnie regulować stopień nasłonecznia pomieszczenia. To praktyczniejsze rozwiązanie jest.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka