Dodaj do ulubionych

Zmywarka Bosch czy Electrolux??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 20:23
Czy są między tymi firmami duże różnice jakościowe? Biorąc pod uwage
zmywarki w podobnych cenach?

pozdrawiam ania
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Powinnam napisać: zmywarka Bosch a Electrolux?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 12:01
      No właśnie źle zadałam pytanie :)

pozdrawiam i prosze o odpowiedzi

ania
    • Gość: danka Re: Powinnam napisać: zmywarka Bosch a Electrol IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.08, 15:55
      Czy dno tej zmywarki jest metalowe czy plastik?
    • Gość: Ania Re: Powinnam napisać: zmywarka Bosch a Electrol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 18:35
      Chodzi o np takie modele:

www.kupujemy.pl/sgs56m18eu.html

www.kupujemy.pl/esf63020x.html
      Szukam zmywarki wolnostojacej, chodzi mi o przede wszystkim
      awaryjność, szybkość i ceny ew serwisu...

pozdrawiam A
    • Gość: kazia Re: Powinnam napisać: zmywarka Bosch a Electrol IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 05.03.08, 19:25
      W cenie niezłego Boscha masz dobrego Electroluxa. Mamy e. od kilku miesięcy i
      nie narzekamy, jest super. Za 1300 moglibyśmy kupić najtańszą, głośną i
      nieekonomiczną wersję boscha.
      • Gość: vvv kaziu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.08, 19:00
        żeby stwierdzić która jest głośniejsza musiałbyś posłuchać obydwu,
        najlepiej w identycznych warunkach, nieprawdaż?
        • Gość: joan1 Re: kaziu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 21:45
          nie do końca bo w parametrach technicznych masz podane jaka jest glosnosc danej
          pralki, chociaz sama mam dylemat jaka pralkę wybrać i gdzie kupić. jedni znajomi
          polecaja mi bosha inni siemensa, jedni sklep internetowy a inni zwykły, i bąź tu
          człowieku mądry.
          • Gość: vvv Re: kaziu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 16:04
            Decybele podawane przez boscha i siemensa można porównywać bo to w
            końcu dwie marki handlowej jednej firmy. Natomiast porównywanie
            głośności sprętów z dwóch różnych firm, np. B i E już nie do końca
            jest jednoznaczne.
            Jeżeli chodzi o B i S to sprzęt mają porównywalny jeśli chodzi o
            funkcjonalność bo poszczególne modele mają swoje odpowiedniki u
            drugiej marki.
            Ja używam już B od z górą dwóch lat, bezproblemowo.
      • Gość: sl0ma Re: Powinnam napisać: zmywarka Bosch a Electrol IP: *.play-internet.pl 26.04.11, 20:43
        święta prawda, od 7 miesięcy jestem posiadaczem elektrolux'a i w tej cenie nie kupił bym porównywalnego sprzętu firmy bosch czy siemens, a dwa to nikt z tym sprzętem się nie żeni po 5-7 latach powinno się wymienić na nowy i wtedy wytwórca ma co robić sprzedawca też ma pracę, dostawca ma zajęcie i wszyscy są zadowoleni :)
    • Gość: bosch Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? IP: 80.54.118.* 07.03.08, 22:59
      • Gość: gola Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 15:52
        Więc co znaczy , ze electrolux kiepski jest?
    • loola_kr Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 25.03.08, 16:16
      Ja po lekurze na Forum i zadawaniu wielu pytań zdecydowałm się na
      Bosha. Jestem bardzo zadowolona. jest cichutki i myje cudnie. Moja
      mama ma Siemensa i tez zachwycona. Ale w sumie to ta sama firma...
      Na tema Elektroluxa nic nie wiem niestety.
      Mój Bosh jest "made in Germany" więc się ucieszyłam (chociaż nie
      weim gdzie sa produkowane inne zmywarki, może to normalne :))
      • Gość: Hilma Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.09, 13:27
        made in germany czyli skrecony w germany czesci skladane zapewne w
        korei
      • chris1970 Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 17.02.14, 09:12
        Oj nie sądzę. Ten Twój Bosh to jest na pewno chinska podróba oryginalnego Boscha.
    • piotrzz Re: Powinnam napisać: zmywarka Bosch a Electrol 27.03.08, 13:01
      Myślę że warto się zastanowić nad zmywarką działającą ciszej od tej której
      szczęśliwym posiadaczem jest mój przedmówca :)
    • Gość: deelfin Re: Powinnam napisać: zmywarka Bosch a Electrol IP: 80.51.181.* 03.02.09, 17:26
      powinno sie zabronic wklejania linków na tym i podobnych forach,to robota
      sprzedawców z tego sklepu,zwykłe oszustwo!
    • Gość: female Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 24.04.09, 11:03
      Mam zmywarkę AEG Elektolux model Favorit 65011 VI., Zmywa świetnie - w tym garnki i patelnie. Jest cicha i ekonomicza. Najczęściej używam programu 36 minutowego i jestem super zadowolona :)Polecam Elektoluxa!
    • Gość: kasia Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 08:27
      absolutnie BOSCH! JA chciałam BOSCHa, a mąż ELEKTOLUXa i uległam, teraz żałuję,
      bo w rodzinie wszyscy mają BOSCH i są zadowoleni, a moja zmywa najlepiej tylko
      na najwyższym programie, wtedy wszystko błyszczy i est cacy, na pozostałych
      matowe. Za zmywarkę zapłaciliśmy rok temu 1900 zł.
      • Gość: krzys Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 17:06
        Jak masz matowe to zwieksz dozowanie nablyszczacza, albo zmien tabletki.
        ja mam b i jak wloze slabe tabletki to jest matowe, a wtedy podkrecam
        nablyszczacz i cacy
    • Gość: krzysztoff Re: Zmywarka Bosch czy prądożerny Electrolux?? IP: *.171.118.13.static.crowley.pl 12.02.10, 15:53
      testy konsumenckie (Niemieckie) wskazują na Bosha
      • mysz1978 Re: Zmywarka Bosch czy prądożerny Electrolux?? 12.02.10, 21:44
        wiele opinii przeczytalam swojego czasu i wybralam Elektroluxa do nowego
        meiszkania, choc w obecnym mam Boscha. Ponoc Bosch ma drozsze czescie i naprawy
        pogwarancyjne (choc niekoniecznie musi sie przeciez psuc...), ale generalnie
        obydwie firmy sa raczej porownywalne jesli chdozi o jakosc, wiec dlatego
        zdecydowalam sie na wersje tansza czyli Elektrolux - zmywarka, pralka, suszarka,
        a nieco zaszalalam z plyta indukcyjna i piekarnikiem (Teka) a takze lodowka
        (Liebeherr)
    • Gość: sq Re: Zmywarka Bosch czy prądożerny Electrolux?? IP: 46.112.36.* 12.01.11, 17:08
      Zmywarka o jakiej tam mowa to baaaaaaaaaaaaaaaaardzo stary model!
    • Gość: kol1 Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? IP: *.comarch.com 27.04.11, 13:53
      Z moich doświadczeń: Electrolux na pewno jest bezawaryjny.
      Mam wąską zmywarkę od 10 lat, używana przynajmniej raz dziennie i nawet grzałki w niej nie zmieniałam. Wtedy (wąska, pod zabudowę) kosztowała ok. 2000pln, teraz są tańsze.
      Co do użyteczności : głooośna (porównywałam ze zmywarkami u znajomych, więc może być inne ułożenie w meblach) i nie całkiem dobrze myje:( Często tabletki spadają, tak, że się nie rozpuszczają (dozownik jeszcze nie był produkowany pod tabletki, ale znajomych BOshe nie mają tego problemu). Sitka i filtry szybko i łatwo się zapychają, przez co często całe mycie jest zaciapane:( A ja muszę wyciągnąć , przeczyścić filtry i drugi raz myć:(
      Garnki , talerze, szklanki, są generalnie niedomyte- dotyczy to głownie górnego kosza:(
      Do tego kawałek prowadnicy do górnego wiatrka się odłamał szybko, przez co musze przed myciem sprawdzać, czy rurka wiatraka na pewno weszła do doprowadzenia wody.

Rok temu dałam się skusić na pralkę Electroluxa i też jest strasznie głosna (w porównaniu z moja starą CAndy) I to nie wirowanie, tylko silnik słychać i pompy wody, szum wody jak wpuszcza i wypuszcza wodę. Też z jakości prania nie jestem zadowolona zbytnio:(
    • fraszka_igraszka Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 08.08.11, 16:47
      polecam Boscha
    • chris1970 Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 17.02.14, 09:11
      Tak, za tę samą cenę dostaniesz znacznie gorszego Boscha i o niebo lepszego Elektroluxa.
      Bierze się to stąd, że Bosch ze względu na skuteczną kampanię wizerunkową ceni się o wiele bardziej niż inni producenci podobnego sprzętu.
      Za równoważny Elektroluxowi model Boscha musisz zapłacić kilkaset złotych więcej.
    • gochalodz Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 26.05.14, 13:54
      Wątek stary,ale może komuś się przyda.

Nie wiem skąd się wzięło przekonanie,że Bosch taki super.
      Mam od ponad 2 lat AEG,mój brat z żoną Electrolux i jesteśmy bardzo zadowoleni. To bardzo dobry sprzęt, dobrze przemyślane wnętrze,duża pojemność.
      • enoive Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 01.06.14, 09:45
        Ja mam AEG , to samo co Electrolux i od poczatku mi nie domywa, po prostu tragiczna ! Mialam Boscha najprostrzy model i bardzo dokladnie zmywala. Jak dla mnie tylko Bosch.
        • Gość: MARIOLA Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.15, 14:35
          ZGADZAM SIĘ ŻE ELECTROLUX NIE DOMYWA MAM JEDEN Z NAJNOWSZYCH MODELI I JESTEM BARDZO ZAWIEDZIONA STARY SIEMENS MYŁ DUŻO LEPIEJ NIŻ NOWOCZESNY ELECTROLUX.
    • aleks3232 Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 29.05.14, 18:13
      ja obstawiam od zawsze boscha, to dobra firma i wygodnie mi się z ich sprzętu korzysta
    • Gość: mariusz Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? IP: *.centertel.pl 09.06.15, 09:58
      Przestrzegam przed firma Bosch (zmywarki )posiadam wysoki model tej zmywarki wlasnie się zepsuł koszt naprawy 700zl z robocizna padla grzaleczka ktora jest zintegrowana z pompa i trzeba kupic całość zmywarka ma3,5r masakra serwisanci (a bylo ich dwóch )szczeze odrarzaja zakup zmywarek boscha na korzyść polskich firm Np elektrolux amica tez nie polecaja
      • Gość: pstryk Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.16, 21:22
        Podbijam. Miałam Siemensa po 4,5 padł ten sam element... Zmywarka kosztowała 2110 ;(
        • patent.x Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 26.10.16, 20:03
          Miałem Whirpool za 1300 i zardzewiał od środka przed upływem 2 lat. Wymieniłem na reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową (zakup przed grudniem '14). Na wymianę zgodziłem się na Amica o 200 pesos droższa. Ocena po ponad tygodniu:
          - na pierwszy rzut oka takie same zmywarki
          - jakość elementów w Amica znacznie gorsza. Wydaje się bardzo delikatna.
          - Amica nowy model, a panel sterowania jakby sprzed dekady. Kolejny plus dla Whirpool.
          - Amica dziwne dźwięki w trakcie zmywania, Whirpool było ciszej. To ostatni plus dla Whirpool.
          - Amica mimo praktycznie takich samych szuflad, ma regulacje poziomu środkowej. Niby mało, dwa poziomy. Za to na dolną wchodzi znaczenie więcej naczyń i wyższych. Duży plus. Dla samej tej opcji Amica wydaje się lepsza, ale nie za dopłatą 200 żetonów.
          - Amica środkowa szuflada jakby dłuższa, wchodzi więcej szklanek - o jedną, dwie.
          - szuflada na sztućce trochę nie dopracowana.

Gdybym miał dziś wybierać, co bym wybrał? Raczej jakąś inną...
      • Gość: PawelC Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? IP: *.artnet.gda.pl 31.10.16, 20:06
        Potwierdzam - Bosch - wyzsza polka - 3 lata, intensywnie użytkowana, padla grzalka - koszt naprawy to ponad połowa nowej (zintegrowana z pompą)...
        • patent.x Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 28.11.16, 12:54
          Te sprzęty agd są tak beznadziejnie robione. Gwarancja mija i nie ma przebacz, popsuje się coś, co nie będzie opłacalne w naprawie. Cenę zmywarki można podzielić na 3, może 4 lata i wliczyć ją w koszt eksploatacji.
    • rzeszow3210 Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 18.09.17, 11:52
      Nie kupować Bosch-Siemens !!! W dnie jest wadliwa uszczelka , która po ok 2 latach przepuszcza wodę do pomp. Na początku mogą występować błędy o przecieku. Model "oszczędny" za ok 2000zł z 2012 roku nie domywał naczyń, często zapychał się wąż, po upływie gwarancji ciągłe błędy, zmywarka stawała w czasie mycia . Serwisant potwierdził że po ok. 3-4 latach pada grzałka zintegrowana z pompą - jej koszt to średnio 600 zł + zestaw naprawczy uszczelki + robocizna, razem ok 800 zł. Grzałkę da się wyjąć ale Bosch-Siemens jej nie sprzedaje osobno! Amica jest chińska,jakość wykonania Whirpoola, Indesit i Ariston wykupiony przez Whirpool, Electrolux szwedzki ale serwisant mówił że mają słabe pompy. Z tanich polecił Indesit + obowiązkowo 5 lat gwarancji ( +250 zł)
    • kociaczek456 Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 18.09.17, 13:58
      Postawiłabym na Bosch, jedna i druga firma robi praktycznie wiele sprzętów, ale Bosch ma większe tradycje.
    • mariola8r Re: Zmywarka Bosch czy Electrolux?? 11.01.18, 10:52
      Moim zdaniem lepiej Bosch

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka