przes13 28.12.03, 13:53 To nie jest żaden żart! Każdy kto chce pisać na swoim komputerze chińskimi znakami może dostać za friko chińską klawiaturę. A przy okazji zagadka: ile klawiszy ma chińska klawiatura? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thegratecornholio Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 02.01.04, 20:43 Oki ja jestem chętny , chętnie sie poucze tego pięknego języka , ale ile tam jest klawiszy to niemam zielonego pojęcia. Odpowiedz Link
przes13 Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 02.01.04, 22:11 Ha, pierwszy chętny! Chińska klawiatura leży właśnie przed tobą, musisz tylko uaktywnić wprowadzanie chińskich znaków. Wprowadza się je za pomocą łacińskiej transkrypcji chińskiego czyli tzw. Pinyin’u. Np. jeżeli chcesz napisać chiński znak oznaczający „ja” czyli 我 wymawiany wo3, to po uruchomieniu chińskiej klawiatury (najlepiej jest przypisać chińską i polaksą klawiaturę pod jakiś skrót klawiszowy ja mam chiński pod ctr+shift+2 a polski pod ctr+shift+1) piszesz wo i pojawia ci się kilka (zazwyczaj 10) propozycji znaków chińskich, poszukiwany znak jest pod 1. Naciskasz „1” i na ekranie pojawia się właśnie 我. Jeżeli masz Windows 2000 lub XP to nie ma z tym żadnego problemu musisz tylko doinstalować język chiński i chińską klawiaturę. Jeżeli masz niższy Windows to sprawa jest nieco trudniejsza. Jeżeli masz Win98 lub jesteś niezbyt sprawny komputerowo i nie wiesz jak zainstalować nowy język pod Win2000 lub XP to daj znać. Pozdrawiam. 再见 Odpowiedz Link
dharmata a może być klawiatura wyświetlana na monitorze i t 20.01.04, 14:01 i tylko myszką wciskać wybrane znaki. Odpowiedz Link
przes13 Re: a może być klawiatura wyświetlana na monitorz 26.01.04, 09:21 Pomysł dobry ma tylko 2 wady: 8 tys. znaków (tyle mają zazwyczaj chińskie czcionki) mogłoby się nie zmieścić na ekranie, a jakby się już zmieściło to jak byś wyszukał wśród tylu znaków ten który potrzebyjesz ? :). Sposób o którym pisze wcześniej mniej więcej na tym polega, tylko wpisując wymowę znaku (pinyin) zawężasz swój wybór do kilunastu, kiludziesięciu znaków. Odpowiedz Link
gumisie3a Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 24.04.04, 14:55 Ma pan może jeszcze tą klawiaturę ?? Odpowiedz Link
chinachick Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 25.04.04, 02:01 Jesli chcesz to mozesz zainstalowac sobie program do pisania ,jest latwiejszy .ale ja mieszkam w Chinach od prawie 2 lat i nie widzialam nikog piszacego na chinskiej klawiaturze. Odpowiedz Link
przes13 Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 26.04.04, 16:13 Ha, widzę, że też nie czytałeś (-aś) poprzednich wiadomości :) Oczywiście, że nie ma chińskiej klawiatury, musiałaby być wielkości całego stołu :) Co ty właściwie robisz w tych Chinach? Odpowiedz Link
chinachick Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 27.04.04, 00:02 Zyje ,mieszkam pracuje ,kocham ,tancze i jem . Odpowiedz Link
przes13 Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 26.04.04, 16:11 Oczywiście, że mam! Czytaj poprzednie wiadomości :) 你好! Odpowiedz Link