Dodaj do ulubionych

Oddam za darmo chińską klawiaturę!!!

28.12.03, 13:53
To nie jest żaden żart! Każdy kto chce pisać na swoim komputerze chińskimi
znakami może dostać za friko chińską klawiaturę. A przy okazji zagadka: ile
klawiszy ma chińska klawiatura?
Obserwuj wątek
    • thegratecornholio Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 02.01.04, 20:43
      Oki ja jestem chętny , chętnie sie poucze tego pięknego języka , ale ile tam
      jest klawiszy to niemam zielonego pojęcia.
      • przes13 Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 02.01.04, 22:11
        Ha, pierwszy chętny! Chińska klawiatura leży właśnie przed tobą, musisz tylko
        uaktywnić wprowadzanie chińskich znaków. Wprowadza się je za pomocą łacińskiej
        transkrypcji chińskiego czyli tzw. Pinyin’u. Np. jeżeli chcesz napisać chiński
        znak oznaczający „ja” czyli 我 wymawiany wo3, to po uruchomieniu chińskiej
        klawiatury (najlepiej jest przypisać chińską i polaksą klawiaturę pod jakiś
        skrót klawiszowy ja mam chiński pod ctr+shift+2 a polski pod ctr+shift+1)
        piszesz wo i pojawia ci się kilka (zazwyczaj 10) propozycji znaków chińskich,
        poszukiwany znak jest pod 1. Naciskasz „1” i na ekranie pojawia się właśnie 我.
        Jeżeli masz Windows 2000 lub XP to nie ma z tym żadnego problemu musisz tylko
        doinstalować język chiński i chińską klawiaturę. Jeżeli masz niższy Windows to
        sprawa jest nieco trudniejsza. Jeżeli masz Win98 lub jesteś niezbyt sprawny
        komputerowo i nie wiesz jak zainstalować nowy język pod Win2000 lub XP to daj
        znać. Pozdrawiam. 再见
        • dharmata a może być klawiatura wyświetlana na monitorze i t 20.01.04, 14:01
          i tylko myszką wciskać wybrane znaki.
          • przes13 Re: a może być klawiatura wyświetlana na monitorz 26.01.04, 09:21
            Pomysł dobry ma tylko 2 wady: 8 tys. znaków (tyle mają zazwyczaj chińskie
            czcionki) mogłoby się nie zmieścić na ekranie, a jakby się już zmieściło to jak
            byś wyszukał wśród tylu znaków ten który potrzebyjesz ? :).
            Sposób o którym pisze wcześniej mniej więcej na tym polega, tylko wpisując
            wymowę znaku (pinyin) zawężasz swój wybór do kilunastu, kiludziesięciu znaków.
    • gumisie3a Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 24.04.04, 14:55
      Ma pan może jeszcze tą klawiaturę ??
      • chinachick Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 25.04.04, 02:01
        Jesli chcesz to mozesz zainstalowac sobie program do pisania ,jest
        latwiejszy .ale ja mieszkam w Chinach od prawie 2 lat i nie widzialam nikog
        piszacego na chinskiej klawiaturze.
        • przes13 Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 26.04.04, 16:13
          Ha, widzę, że też nie czytałeś (-aś) poprzednich wiadomości :) Oczywiście, że
          nie ma chińskiej klawiatury, musiałaby być wielkości całego stołu :) Co ty
          właściwie robisz w tych Chinach?
          • chinachick Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 27.04.04, 00:02
            Zyje ,mieszkam pracuje ,kocham ,tancze i jem .
      • przes13 Re: Oddam za darmo chińską klawiaturę!!! 26.04.04, 16:11
        Oczywiście, że mam! Czytaj poprzednie wiadomości :) 你好!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka