Dodaj do ulubionych

Rady dla początkujących

13.02.04, 09:44
Właśnie rozpoczynam naukę języka arabskiego (narzie jako samouk), na forum
kraje arabskie są przynajmniej dwie kolejne osoby, więc zwracamy się z
uprzejmą prośbą o dobre rady od starych (i młodych) ;) wyjadaczy języka
arabskiego

p.s.
Wiem,wiem że np. Beduinka proponuje lekcje (ale niesety tylko w Warszawie),
jednak gdybyście mogli przekazać trochę wiedzy nieodpłatnie, będziemy
wdzięczni :)
Obserwuj wątek
    • jolek Re: Rady dla początkujących 13.02.04, 13:45
      witam :O)

samouk? a jak sobie radzisz z wymowa? np. z trzema roznymi z?
      nie zebym sie czepiala, nie zamierzam.

po pierwsze zycze Ci wytrwalosci. codziennego zagladania do arabskiego :O) bo (jak przy
      kazdym jezyku) jak sie czlowiek zniecheci i zarzuci, to potem ciezko wrocic.
      no i dobrze miec kogos, kto w miare dobrze mowi po arabsku. to sa przynajmniej moje odczucia.
      bo pisownia i nauka slowek czy tzw. gramatyki, to jeszcze nie jest takie skomplikowane. ale
      wymowa.... nie powiem, ze strasznie trudna. chodzi mi tylko o to, ze dobrze jest sie osluchac
      :O)

zycze wytrwalosci :O) i pozdrawiam
      • saghir Re: Rady dla początkujących 13.02.04, 14:39
        tzn. jestem bardzo bardzo początkujący narazie uczę się alfabetu :) a chodzi mi
        o to że w maju wyjeżdżam z kumplem na miesiąc do Syrii, Libanu i jak straczy
        czasu i funduszy to do Jordani, więc chciałbym się nauczyć cokolwiek poza
        asalam alajkum :)
        • eilat Re: Rady dla początkujących 29.02.04, 17:21
          saghir, a z jakiego podręcznika się uczysz?
          • elapietrusiak Re: Rady dla początkujących 28.01.05, 18:31
            a macie jakieś ksiażki do nauki arabskiego?? co ja bym dałą, gdybym takową
            posiadała...ech.........
            • haffesh Re: Rady dla początkujących 31.01.05, 12:56
              Czesc!
              Sam jestem poczatkujacy. Ucze sie bez pospiechu od ponad roku. Wiele materialow
              udalo mi sie sciagnac z netu. Sa to jakies dialogi, proste zwroty, historyjki
              dla dzieci, odrobina gramatyki jako takiej, itp. - wszystko pisane, dzwiekowe
              lub wizualne. Jesli ktos jest zainteresowany, chetnie podam linki, podziele
              sie, powysylam przy okazji. Z przyjemnoscia tez nawiaze kontakt z osobami
              zainteresowanymi arabskim - bedzie mi razniej stawiac kroki :)
              Pozdrawiam
              حفاش
              • elapietrusiak Re: Rady dla początkujących 02.02.05, 12:19
                ja chce! ja!;)) z góry wielkie szukran!!;) i w ogóle- jak mozesz powiedz
                mi ,jak to zrobić, żębym mogla na moim kompie odczytywac arabskie litery, bo u
                mnie wychodza takie same błędy (w wordzie), a jak probuje w paincie, to tez sie
                nie da..;( i nie wiem , jak to zrobic ... bo nawet niczego sobie wydrukowac nie
                moge, tykko bezpośrednio z neta musze ( a stałego póki co nie mam) ;(

za pomoc wszelką wielkieeeeeeeeeeee szukrannnnnnnnnnnnn!;DD
            • octavio18 znam fajna POLSKĄ ksiązke do arabskiego 06.02.05, 21:47
              hej ja tez jestem samoukiem arabskiego, wogóle strasznie zajawiony. Znam bardzo
              fajna ksiazke do arabskiego "Język arabski dla Polaków" państwa Adnan Abbas i
              George'a Yacoub'a -podręcznik dla poczatkujacych z kasetą. takze mozna sie
              osłuchac. Ja ja w bibliotece miejskiej znalazłem(w Krakowie)
              • jolek Re: znam fajna POLSKĄ ksiązke do arabskiego 07.02.05, 10:38
                jest jeszcze:
                "czy mowisz po arabsku? zwiezly kurs jezyka arabskiego"
                autorzy: mohammed hussein hassan i ryszard kurowski.
                ksiazka wydana przez wiedze powszechna w 1973 roku (!)

jest niezle opracowana, bo autor zadal sobie niewatpliwie duzo trudu w
                opracowaniu wymowy.
                ale musze stwierdzic, ze poczatkowo trudno jest sie nauczyc tylko majac ktoras
                z tu wymienionych w tym watku ksiazek. choc nie twierdze, ze to nie mozliwe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka