Dodaj do ulubionych

Fenomen dzikiej róży nie tylko na odporność

07.04.20, 12:26
Proszek z dzikiej róży
Owoce dzikiej róży to zbierane z krzaków owoce psiej róży (Rosa canina). Są jednymi z najbardziej bogatych w witaminy. Owoce i zawierają m.in. Witamina C, polifenole, karotenoidy i garbniki i mają właściwości przeciwutleniające i prozdrowotne. Z tego powodu znajduje ona odtąd od stuleci zastosowanie w medycynie tradycyjnej. Dzika róża to również herbata znajdująca się w wielu owocowych i zimnych herbatach. Jest również popularna w dżemach i innych produktach spożywczych.
Dzika róża jest również stosowana jako „swędzący proszek” w zabawach nastolatków. Swędzenie wywoływane jest przez znajdujące się na pestkach włoski z ich małymi kolcami.
Proszek z dzikiej róży okazał się najbardziej skuteczny w użyciu i skuteczności.
Jest wytwarzany z suszonych, przy użyciu zarówno skórki, jak i pestek Temperatura w całym procesie produkcyjnym nie może przekraczać 40 ° C. W przeciwnym razie wszystkie cenne składniki są tracone. *1
Dzika róża wspiera i wzmacnia układ odpornościowy. Potwierdzają to różne badania specjalnie przygotowanego proszku z owoców róży, pozytywnie wpływa na stawy.

Jaki jest efekt działania proszku z dzikiej róży?
Jako lekarstwo owoce dzikiej róży i jej różne składniki mają długą tradycję. Grecki lekarz Pedanios Dioskurides (I wiek) zalecił suszone owoce na wypadek nieżytu jelitowego. Niemiecki botanik i doktor Hieronimus Bock (1498–1554) opisał efekt antybiegunkowy, a włoski lekarz Pietro Andrea Mattioli (od 1501 do 1577) zastosował owoce przeciwko czerwonce a pestki przeciwko kamieniom. *2
Dzika róża wspominana jest w tradycyjnej medycynie Hildegardy. Hildegarda zaleca je przy problemach z płucami, głową i żołądkiem. *3
Medycyna ludowa stosuje owoce dzikiej róży, skórki z dzikiej róży i pestki na nerki i choroby pęcherza, również z zaburzeniami kamiennymi, a także z dną moczanową, reumatyzmem i rwą kulszową. To użycie otrzymało jednak negatywną rekomendację niemiecki od Komisji E (Komisja Ekspertów ds. Leków Ziołowych) w 1990r., ponieważ w tym czasie materiał naukowy nie mógł udowodnić efektów. 4*, 5*
Natomiast ESCOP (Europejskie Stowarzyszenie Naukowe ds. Fitoterapii) ustandaryzowało produkty z dzikiej róży i skórki dzikiej róży jako pomagające w przeziębieniu i grypie oraz jako dodatkowe wsparcie w łagodzeniu bólu związanego z artrozą i sztywnością stawów. 6*
EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) zwraca uwagę na wysoką zawartość witaminy C, działanie immunostymulujące, które wspiera i wzmacnia układ odpornościowy. 7*

LitoFlex® – oryginalny duński proszek z owoców dzikiej róży w 100% naturalny

Jakie składniki ma proszek z dzikiej róży?
Głównymi składnikami skórki dzikiej róży są witamina C (kwas askorbinowy), pektyny, cukier, kwasy owocowe i garbniki, a także różne karotenoidy jako barwniki. W pestkach róży jest także tłusty olej (głównie kwas linolowy i γ-linolenowy). Zawiera płatki róż różne zapachy, garbniki, flawonoidy, kwas askorbinowy i karotenoidy.
Owoc w całości służy do wytwarzania proszku z owoców dzikiej róży (skóry i pestki). Jednak w przypadku wielu proszków pestki są również usuwane przed dalszym przetwarzaniem. W trakcie odpowiedniego procesu produkcyjnego (łagodny, <40 ° C) wszystkie składniki znajdują się bez strat znów w proszku. Pozytywne efekty można uzyskać z poszczególnych składników z dzikiej róży.
Proszek z dzikiej róży zawiera wiele witamin. Powszechnie wiadomo, że dzika róża to prawdziwa bomba z witaminą C. Ale możesz znaleźć więcej także wiele innych witamin, takich jak A, B1, B2, B3 (niacyna), B6, B9 (folacyna), E lub witamina K.
Proszek z dzikiej róży jest bogaty w minerały. Szczególnie godne uwagi są minerały dzikiej róży: wapń, można znaleźć też magnez i potas, ale także pierwiastki śladowe, takie jak bor lub cynk.

Galaktolipid: aktywny składnik proszku z owoców dzikiej róży

Grupom badawczym z Danii w latach 90 udało się wyizolować aktywny składnik z dzikiej róży, który hamuje reakcje zapalne. Ten tak zwany galaktolipid jest związkiem cukru i kwasów tłuszczowych. W szczególności reprezentatywny galaktolipid „GOPO” można znaleźć w wyższych stężeniach w proszku z dzikiej róży, któremu przypisuje się liczne pozytywne efekty. W temperaturach powyżej 40° C galaktolipidy nieodwracalnie rozpadają się. To z kolei pokazuje, jak niezwykle ważny jest delikatny proces wytwarzania proszku. 8*

Inne składniki proszku z owoców róży

Inne składniki to pektyny, cukier, kwasy owocowe, garbniki i różne karotenoidy. Owoce róży zawierają również tłusty olej w pestkach (głównie kwas linolowy i γ-linolenowy).
Nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą odgrywać rolę w mechanizmie zapalnym, również wydają się być ważne dla pozytywnych efektów dzikiej róży. Karotenoidy, podobnie jak likopen, mają działanie przeciwutleniające i są powszechnie znane jako zmiatacze wolnych rodników.

Skąd pochodzi dzika róża?

„Owoc” psiej róży nazywa się dziką różą (Cynosbati fructus). Botanicznie nie jest to jednak owoc, ale zbiorowy owoc orzechowy. Rdzeń stanowią pestki w środku są otoczone mięsistą podstawą kwiatu i tworzą się na niej mądry pseudo-owoc.

Psia róża jest krzakiem róży o nazwie „Rosa canina”. Canina-, „pies-” ma na celu wyjaśnienie, że roślinę „pies pospolity” można znaleźć praktycznie wszędzie. W dużych częściach Europy, Azji Zachodniej i Północnej można go znaleźć w Ameryce Północnej. Zwłaszcza na krawędziach ścieżek, pól i lasów, ale także na łąkach i jasnych lasach krzewiastych. Powyżej 1300 mn.p.m. jest jednak rzadkością.
Same krzewy (dzikie róże, róże dla psów) są również powszechnie nazywane różami. Inne gatunki róż oprócz „Rosa canina” również tworzą owoce dzikiej róży.

Działanie galaktolipidu zawartego w proszku z owoców róży

Dzięki odkryciu galaktolipidów w proszku z dzikiej róży w latach 90. ubiegłego wieku możliwe było odtąd zbadanie tej substancji w bardzo ukierunkowany sposób pod kątem jej działania. Różne grupy badawcze podjęły ten temat i zdobyły liczne informacje na temat działania galaktolipidu zawartego w proszku z owoców róży. Hamowanie reakcji zapalnych in vitro najlepiej badać w różnych testach 9*
Galaktolipid ma pozytywny wpływ na wartość CRP: działanie przeciwzapalne. CRP (białko C-reaktywne) to białko wskazujące na stan zapalny w organizmie. Wraz z infekcją / stanem zapalnym w organizmie wzrasta CRP. Wartość można zmierzyć we krwi, co pozwala na wyciągnięcie wniosków na temat istniejącego stanu zapalnego. 10*
Badania pokazują, że proszek dzikiej róży po spożyciu obniża CRP w organizmie, co można zinterpretować jako zmniejszenie się stanu zapalnego w organizmie.
Jednak inne badanie pokazuje, że wartość ta nie zmniejsza się w ciągu 28 dni. Sugeruje to, że pierwsze efekty proszku z dzikiej róży pojawiają się dopiero co najmniej przez miesiąc regularnego stosowania. 11*, 12*

Galaktolipid hamuje chemotaksję leukocytów

Białe krwinki (leukocyty) biorą udział w reakcjach zapalnych w stawach, powodując uszkodzenie tkanek, a w rezultacie ból. Uwalniają degradujące enzymy i toksyczne rodniki, a tym samym uszkadzają staw. Przyciąganie komórek, takich jak np. Leukocyty oznaczone jest przez niektóre substancje przekaźnikowe. W ten sposób białe krwinki docierają do miejsca zapalenia, np. w stawach. Galaktolipid zawarty w proszku z dzikiej róży może spowolnić przyciąganie leukocytów. Mniej leukocytów migruje do dotkniętej tkanki, a proces zapalny można w ten sposób zwolnić, a nawet przerwać. 13*

Galaktolipid obniża poziom cholesterolu LDL

Badanie na myszach wykazało pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Wartość LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) i wartość cholesterolu można zmniejszyć. Widoczne było również zmniejszenie stosunku LDL / HDL. Zbyt wysokie wartości (LDL, cholesterol, stosunek LDL / HDL) dają wskazanie na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca, udar mózgu lub miażdżyca tętnic. 14*
W jakim stopniu galaktolipid zawarty w owocach dzikiej róży wpływa na poziom cholesterolu i choroby
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka