Dodaj do ulubionych

Kości, układ krwionośny, wapń , choresterol

25.05.23, 10:30
kości, układ krwionośny , wapń, choresterol

Informacje, stwierdzenia, tezy jakie podaję w poniższym artykule oparte są o artykuły, publikacje, prace naukowe oraz ich omówienia jakie można znaleźć w internecie oraz na rynku sprzedaży książek o tematyce medycznej, tematyce dotyczącej zdrowia ludzi we współczesnych czasach. Szereg badań naukowych, prac naukowych przeprowadzanych i publikowanych w krajach zachodnich i w USA zasadniczo zmieniło dotychczasową wiedzę, poglądy, opinie na temat przyczyn zaburzeń, chorób , czy nieprawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, kostnego oraz immunologicznego. Nowa wiedza, sprzeczna ze starą wiedzą jednak bardzo trudno przebija się przez bariery oporu związane z konserwatyzmem, inercją, zachowawczością , wygodnictwem środowisk medycznych oraz ostrym przeciwdziałaniem firm farmaceutycznych i przemysłu spożywczego, którym nowe ustalenia oraz rzetelne publikacje podające prawdę psują interesy.

Wapń to jeden z podstawowych składników budujących organizm, wchodzi głównie w skład kości, zębów. Ale to nie jedyny najważniejszy składnik układu kostnego. Kości nie składają się tylko z samego wapnia. Suplementację wapniem zaleca się zwykle i to przez lekarzy w razie niedoborów wapnia czy osteoporozy bez innych dodatkowych a niezbędnych , koniecznych składników a to jest wielki błąd. Wapń dodaje się niepotrzebnie do wielu produktów żywnościowych . Suplementacja samym wapniem w postaci np. węglanu, cytrynianu, mleczanu, glukonianu wapnia jest szkodliwa, jest szkodliwa przede wszystkim dla układu krwionośnego, serca. Suplementacja samym wapniem wywołuje miażdzycę, zwapnienia tkanek, chorobę wieńcową ( niedokrwienną ) serca, zawał serca, zator, udar mózgowy, zator płucny. Organizm człowieka niestety tak działa, że przy dostarczaniu samego wapnia bez innych koniecznych składników o czym za chwilę nie potrafi skierować , umieścić dostarczanego suplementacją wapnia tam, gdzie trzeba to znaczy w kościach , zębach. Zamiast znaleźć się w kościach wapń osiąga duże stężenie we krwi i sprzyja powstawaniu blaszki miażdzycowej, zwapnień a może dojść do tego, że w tętnicach zacznie narastać tkanka kostna !
Tkanka kostna w kościach ulega ciągłej wymianie, to znaczy starsze komórki kostne są usuwane a w ich miejsce budowane są nowe. Za budowanie nowych komórek kości odpowiedzialne są specjalne komórki zwane osteoblastami , wydzielają one substancje zwaną osteokalcyną , która wbudowuje wapń do tkanki kostnej. Tyle , że przy braku pewnych składników, witamin osteokalcyna pozostaje nijako w uśpieniu, jest nieaktywna. W organiźmie człowieka występuje też białko określane skrótem MGP. To białko ma własność usuwania wapnia z tętnic i innych tkanek miękkich pod warunkiem, że zostanie zaktywowane . Aby wapń został skierowany do układu kostnego i usuwany z układu krwionośnego potrzebny jest aktywator, który zaktywuje osteokalcynę oraz MGP !
Tym aktywatorem jest witamina K2 ( menachinon ) . Witamina K2 a NIE K1 ( K ). Witamina K2 występuje w kilku odmianach np. K2MK4, K2MK7 .Szczególnie korzystna jest tutaj witamina K2Mk7 .
A więc biorąc suplementy wapnia musimy też brać witaminę K2 ( K2MK7). To także jedna z najważniejszych witamin dla organizmu .
Czy to wystarczy to znaczy suplementacja wapnia wraz z witaminą K2 ? No nie całkiem jeszcze.
Do budowy tkanki kostnej potrzebne są inne oprócz wapnia składniki takie jak:
potas, sód, magnez , siarka, krzem, żelazo, cynk, selen, mangan, fosfor, bor, chrom oraz jeszcze mikroelementy .
Toteż aby wzmocnić układ kostny należy oprócz wapnia i witaminy K2 suplementować czy dostarczać organizmowi w sposób naturalny wyżej wymienionych składników mineralnych. I teraz można by zapytać czy to już wszystko? Nie, to nie wszystko !
Co jeszcze jest potrzebne do budowy, wzmocnienia kości czy zapobieganiu ich degeneracji, osłabieniu? Mówi się o tym często mianowicie witamina D . Witamina D to też jedna z najważniejszych witamin dla organizmu. Niedobory witaminy D są powszechne u ludzi w dzisiejszych czasach i dzisiejszej pozbawionej cennych składników, minerałów , witamin wysoko przetworzonej żywności . Dodajmy jeszcze, że dzisiejsza przetworzona przemysłowo żywność pełna jest różnych szkodliwych albo wręcz trujących i chorobotwórczych dodatków. Powszechny jest też totalny wysoce szkodliwy nadmiar cukrów ( syrop fruktozowo-glukozowy, sacharoza czyli po prostu zwykły cukier ) będący przyczyną cukrzycy i to już u dzieci.
Jeszcze uwaga co do witaminy D, organizm sam ją potrafi wytworzyć w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego a konkretniej pod wpływem składowej części widma promieniowania UV jakim jest UVB. Toteż codzienne krótkie rzędu 15-20 minut i nie więcej wystawianie ciała czy jego sporej części na słońce bez użycia kremów czy balsamów blokujących UV dostarczy nam potrzebną ilość naturalnej witaminy D.
Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia a także stosujemy ją w związku z jej niedoborem i profilaktycznie. Ale aby ten wapń z krwi trafił do kości a nie niszczył układu krwionośnego koniecznie trzeba brać witaminę K2 ( K2MK7 ) . Czyli suplementując się samą tylko witaminą D też należy jednocześnie brać K2 albo stosować preparaty typu D3K2mk7.
Suplementację wapniem w celu wzmocnienia układu kostnego i zębów oraz zapobiegania chorobom trzeba uzupełnić jeszcze o ważny niezbędny składnik - KOLAGEN . Kolagen można suplementować w postaci tabletek lub proszku np. kolagen rybi, kolagen wołowy i inne jego formy .

PODSUMOWANIE:

Przyjmując suplementy wapnia należy koniecznie jednocześnie przyjmować witaminę K2 i też witaminę D. Wspomagająco można polecić też witaminę C .

Do budowy tkanki kostnej niezbędne są też sód, potas, magnez, krzem, siarka, fosfor, żelazo, cynk, selen i inne minerały , mikroelementy. Sodu mamy zwykle pod dostatkiem a nawet za dużo w postaci soli kuchennej czyli chlorku sodu.

Potas suplementuje się w postaci np. cytrynianu potasu , węglanu potasu.

Magnez, bardzo ważny składnik mineralny dla organizmu suplementuje się w postaci też cytrynianu magnezu , mleczanu, jabłczanu.

Siarkę można suplementować poprzez MSM ( dimethylosulfometan) zwany siarką organiczną. MSM wykazuje wiele korzystnych wpływów na organizm, działa między innymi podobnie jak kolagen. Inne minerały jak np. cynk czy selen są dostępne jako suplementy w tabletkach.

Kolagen jest dostępny obecnie bez problemów w postaci różnych produktów jako proszek albo tabletki.


Obserwuj wątek
    • leslawgzp Re: Kości, układ krwionośny, wapń , chorester 25.05.23, 10:30
      Kolagen jest białkiem pochodzenia czysto zwierzęcego, znajdziemy go w mięsie, podrobach , chrząstkach i kościach wieprzowych, wołowych, produktach rybich. Witamina K2 też występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego w mięsie, zółtkach jaj, w maśle tylko dotyczy to K2MK4 a nie K2MK7 , podobnie witamina D a też E i A. Wymienione witaminy to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i tak należy je suplementować - rozpuszczone w tłuszczach. Produkty pochodzenia zwierzęcego, mięso, podroby, jaja, nabiał mają więc podstawowe znaczenie. Witamina K2 a szczególnie jej forma K2MK7 i jej rola, znaczenie to stosunkowo niedawne odkrycie. W produktach spożywanych na co dzień czyli w produktach mącznych, pieczywie, makaronach, kaszach, w mięsie, nabiale, w jarzynach, owocach występuje witamina K2 w formie K2MK4 a czy jest witamina K2MK7 - nie ma ! Wynika z tego że K2MK7 trzeba suplementować. Obecnie K2MK7 jest dostępna w sprzedaży jako samodzielna witamina a też w połączeniu z witaminą D3.
      I tu taka uwaga, dygresja . Kiedyś dawno temu interesując się biologią czytałem książkę omawiającą pochodzenie i ewolucję człowieka. I bardzo ciekawe i istotne stwierdzenia znalazłem w tej publikacji, otóż w pewnym okresie ewolucji człowieka od form prymitywnych małpich do bardziej człekokształtnych nastąpiła zmiana jego diety polegająca na wprowadzeniu do pożywienia mięsa . Jeszce prymitywne formy człekokształtne nauczyły się polować więc w ich diecie pojawiło się białko, aminokwasy, tłuszcze zwierzęce , witaminy i inne składniki z ciał spożywanych zwierząt. I co stwierdza w związku z tym autor książki, specjalista, biolog, antropolog? Otóż pokarm odzwierzęcy miał zasadnicze znaczenie w rozwoju mózgu, przyczynił się do rozwoju mózgu i tym samym do wzrostu, rozwoju inteligencji form przedczłowieczych co w dalszej konsekwencji doprowadziło do ukształtowania się człowieka współczesnego.
      W diecie czysto wegetariańskiej zabraknie omawianych wymienionych wyżej substancji. Są ludzie, środowiska promujące wegetarianizm, sam osobiście nie chciałbym być wegetarianinem i nie życzę sobie by ktoś mnie do tego nakłaniał czy zmuszał. Próby narzucania społeczeństwom przez pojedynczych polityków czy organizacje skupiającego niewielu ludzi sposobu odżywiania się, rodzaju diety czy tego co mają kupować, jak się ubierać, jak żyć to próby ograniczania wolności, demokracji, praw człowieka. A nie tak dawno Pani Sylwia Spurek , polska europoseł z Parlamentu Unii Europejskiej rozgłosiła swój pomysł, ideologię wprowadzenia w Unii Europejskiej zakazu hodowli, produkcji mięsa, nabiału, produktów pochodzenia zwierzęcego. W sumie europejczycy mieliby żywić się trawą... „Specjalistka” od żywienia a tak naprawdę dyletantka wywodząca się ze środowiska LEWACKIEGO. W sumie została wyśmiana a ja mam dla Pani Spurek taką radę, proszę nie jeść żadnych produktów zwierzęcych, zażywać chlorofil ( chlorofil to substancja występująca w roślinach, nadaje roślinom ZIELONY kolor i bierze udział w fotosyntezie ) i wystawiać się codziennie na słońce aby fotosynteza zapewniła Pani niezbędne do życia składniki.
      Przepraszam za ta dygresję o charakterze nieco politycznym ale akurat pasuje tutaj, związana jest z poruszanymi zagadnieniami, tematami.
      W związku z poruszanymi sprawami dotyczącymi układu kostnego i krwionośnego trzeba zwrócić uwagę na zmiany jakie zaszły w ostatnich latach w poglądach, twierdzeniach , opiniach co do roli cholesterolu w chorobach układu krwionośnego. Dawniej powszechnie głoszono , że podwyższony czy wysoki i bardzo wysoki poziom choresterolu oraz trójglicerydów jest przyczyną miażdzycy a w konsekwencji zawałów serca, udarów. Dzisiaj w wyniku nowszych badań, prac naukowych wiadomo już , że tak nie jest. Choresterol, jego wysoki poziom NIE JEST PRZYCZYNĄ MIAŻDZYCY . Spożywanie mięsa, tłuszczów zwierzęcych, nabiału nie jest przyczyną miażdzycy.
      A sam osobiście miałem następujący przypadek. W okresie lat 2000-2010 przez kilka lat miałem podwyższone bardzo mocno poziomy choresterolu i trójglicerydów. Lekarz oczywiście zaczął mi przepisywać leki obniżającego poziom choresterolu oraz twierdził, że poziom choresterolu nie obniży się i że te leki będę musiał zażywać do końca życia. A ja miałem co do tego stwierdzenia lekarza wątpliwości, już wtedy słyszałem o tym, że to nie wysoki choresterol jest szkodliwy dla układu krwionośnego. Brałem te szkodliwe z poważnymi skutkami ubocznymi leki niedługo a potem odstawiłem je. Dwa, trzy lata później badania wykazały, ze poziom choresterolu i trójglicerydów u mnie wrócił do normy ( bez leków ) i do dzisiaj utrzymuje się w normie. Lekarz się mylił...

      Szereg czynników wpływa oczywiście na stan zdrowia, układu kostnego, krwionośnego. Podstawa to zdrowa żywność, unikanie wysoko przetworzonej żywności serwowanej w sklepach, supermarketach , całkowicie zakazać należy sobie kupowania i spożywania różnych napojów , nektarów, soków, soczków, lemoniad, napojów energetyzujących a w szczególności tzw. dopalaczy produkcji przemysłowej od których to wyrobów uginają się półki w sklepach, supermarketach. Zawarte w tych napojach wielkie ilości cukrów a też jeszcze na dodatek sztuczne szkodliwe słodziki to recepta na wywoływanie wielu chorób. Współczesna dieta większości ludzi to też dieta mocno sprzyjająca otyłości ( nadmiar weglowodanów, cukrów ) , o tym też się często mówi i pisze.
      Oczywiście jeszcze ruch, świeże powietrze, sport, zdrowy tryb życia , unikanie stressów, nerwów itp. To jest dość powszechnie wiadome ale w praktyce wielu ludzi nie może się do tego stosować ze względu na swą sytuację, pracę , zależności , brak czasu itp. Styl życia typu zachodniego i zachodni typ odżywiania się, dieta typu zachodniego ( np. w USA ) to choroby, degeneracja, postępujący i stale obniżający się poziom zdrowia społeczeństw.
      L.B.

      • leslawgzp Re: Kości, układ krwionośny, wapń , chorester 28.05.23, 13:28
        W uzupełnieniu do artykułu " kości, układ krwionośny, wapń, choresterol" mam jeszcze do dodania trochę informacji.
        Pisałem o stwierdzonym znaczeniu, roli jaką odgrywa witamina K2 a szczególnie jej odmiana K2MK7 w zapobieganiu i leczeniu miażdzycy. Suplementacja K2MK7 może usunąć przynajmniej częściowo blaszki miażdzycowe w tętnicach, usunąć zwapnienia.
        Istnieją inne jeszcze środki, substancje w tym naturalne ( medycyna naturalna ), które działają podobnie. Znanym obecnie i uznanym medycznie oraz stosowanym środkiem w leczeniu np. zatruć, w detoksykacji, odtruwaniu jest EDTA czyli EtylenoDiaminoTetraAcetic Acid, jest to aminokwas zwany kwasem wersenowym.
        W praktyce stosuje się też często sole tego kwasu np. wersenian disodowy a w tabletkach tylko drogo wprawdzie można kupić wersenian wapniowo - disodowy. EDTA usuwa metale ciężkie z organizmu ale też chelatuje wapń, usuwa wapń czyli jest też środkiem odwapniającym, który może usunąć wapń z układu krwionośnego czyli leczyć miażdzycę!
        Naturalne środki zapobiegające miażdzycy to niektóre inne poza EDTA aminokwasy, zioła , korzenie, owoce , soki z owoców.
        Czytając artykuły w internecie dotyczące miażdzycy, jej leczeniu, zapobieganiu czy wspomaganiu leczenia mogę wymienić następujące środki:

        1. Aminokwasy takie jak L-arginina, L-lizyna
        2. Korzeń Imbiru
        3. Zielona herbata
        4. Owoc granatu, sok z granatu
        5. Sok z cytryny
        6. Owoce kolorowe a szczególnie takie jak jagody, borówki i też np. sok z całych winogron a lepiej wyciąg ze skórek winogron
        Owoce kolorowe jak wyżej zawierają kwercetynę działającą przeciwmiażdzycowo.
        Kwercetynę można też kupić w tabletkach.

        Przykładowy przepis na miażdzycę z artykułów w internecie , skład:

        1. Imbir
        2. Czosnek
        3. Sok z cytryny
        4. Miód

        Szczegóły dotyczące ilości poszczególnych składników znależć można w szczegółowych przepisach w artykułach w internecie.

        Na rynku leków bez recepty, suplementów pojawiają się czasem nowe środki zwykle bardzo drogie o prostym składzie i oferowane w bardzo wysokich spekulacyjnych cenach a w sumie oparte na dawno już znanych składnikach. Znając te składniki można samemu zrobić sobie "tabletki" . Kupując składniki w sklepach sprzedających surowce farmaceutyczne oraz w sklepach sprzedających czyste odczynniki chemiczne a także różne naturalne soki owocowe, zioła, korzenie można przyrządzić sobie mieszanki bedące odpowiednikiem drogich środków w tabletkach ponosząc koszty wielokrotnie mniejsze niz kupując gotowe tabletki. Wielokrotnie mniejsze koszty, konkretnie jest to zwykle od kilku razy taniej do 50 a nawet 100 razy taniej!
        W sklepach internetowych, czy np. na Allegro zioła, korzenie, soki owocowe tłoczone na zimno, naturalne, bez dodatków (!) można kupić w cenach wielokrotnie niższych niż w sklepach stacjonarnych w aptekach stacjonarnych.
        Tu podam przykład, wymieniony wyżej kwas wersenowy EDTA lub jego sól disodową czyli wersenian disodowy można kupić jako odczynnik chemiczny czysty, czysty do analizy ( cz.d.a ). jest tego dużo choćby na Allegro. Są też na Allegro gotowe tabletki z wersenianem wapniowo-disodowym.
        Policzmy sobie koszty. Wersenian disodowy czysty można kupić już w cenie 10 zł za 100 gramów czy 18 zł za 250 gramów.
        Natomiast gotowe tabletki EDTA firm farmaceutycznych to cena 132,99 zł za opakowanie 100 kapsułek zawierających po 600 mg ( 0,6 grama ) EDTA .
        W prawdzie w tych tabletkach jest wersenian wapniowo-disodowy a nie wersenian disodowy to nie sądzę aby różnica w skuteczności tych obu wersenianów była duża.

        Opakowanie gotowych tabletek EDTA to 100x0,6 grama czyli 60 gramów za 132,99 zł.
        100 gramów EDTA jako odczynnik chemiczny, surowiec farmaceutyczny mamy za 10 zł .

        Proste obliczenia na poziomie szkoły podstawowej dają następujące wyniki:

        1 gram EDTA w tabletkach gotowych to koszt 132,99zł/60 = 2,22 zł
        1 gram EDTA jako odczynnik, surowiec to 10zł/100= 0,1 zł ( czyli 10 groszy)

        Dzieląc 2,22 zł przez 0,1 zł otrzymamy wynik 22,2 czyli EDTA w gotowych tabletkach jest 22,2 razy droższe niż kupione jako odczynnik, surowiec.

        Na zakończenie polecam jeszcze mój artykuł już dawno temu zamieszczony na forum Zdrowie , podaję link:

        forum.gazeta.pl/forum/w,22,169160758,169160758,Serce_Choresterol_Miazdzyca_uwaga_na_reklamy_.html#p169160763

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka