Dodaj do ulubionych

halluksy-czy jest sposób?

25.03.06, 20:15
Niestety jestem nosicielką halluksów :) na szczęście nie są bardzo duże jak u
moich rodziców ale są.Czy medycyna naturalna ma sposób na pozbycie się tego
diabelstwa albo chociaż na zredukowanie do minimum? Będę wdzięczna za każdą
pomoc i porade
Obserwuj wątek
    • ewa12321 A jakie buty nosisz? 26.03.06, 11:43
      Moja mama ma bardzo duze haluksy. Deformacja zaczela sie juz wczesnie, bo
      przed czterdziestka. Ale ona zawsze nosila wysokie buty, niezbyt wygodne i
      deformujace nogi.
      Ja nosze buty bardzo wygodne, wewnatrz profilowane, na tylko lekkim
      podwyzszeniu, opieram ciezar ciala na podstawie stopy i tylko wyjatkowo
      zakladam buty na wysokim obcasie. Te tez sa bardzo dobrze profilowane,
      zwlaszcza podeszwa. Wiekszosc butow niestety nie nadaje sie dla zdrowych stop.
      Mam wiek, w ktorym nogi mojej mamy mialy potezne haluksy. Moje stopy sa
      absolutnie w porzadku. Bardzo tez o nie dbam.

Juz raz zdeformowane nogi raczej do pozycji wyjsciowej nie wroca. Dosc ciezko
      bedzie ustawic zdeformowane kosci do pozycji wyjsciowej, choc takie
      ortopedyczne buty widzialam. Ale ich wlascicielka dosyc cierpiala, bo ucisk byl
      meczacy.
    • lilith_6 Re: halluksy-czy jest sposób? 26.03.06, 14:34
      Tombak w swojej książce pisze o metodzie na halluksy: chodzi o wcieranie w nie
      mieszanki amoniaku z jodyną, chyba w proporcji 1:1.
      Ponoć niektórym osobom pomaga - zwłaszcza gdy narośle są świeże.
      Moja koleżanka stosowała tą metodę i, niestety, jej nie pomogło.
      • ewa12321 Ale halluksy to nie narosle! 31.03.06, 20:10
        Halluksy to zdeformowane kosci, spowodowane najczesciej zlym ustawieniem
        ciezaru ciala. Schematyczny rysunek jest pod:

www.dr-gumpert.de/html/hallux_valgus.html
        Wcieranie czegokolwiek nic nie pomoze. Moze jedynie zlagodzic bol.
        • lilith_6 Re: Ale halluksy to nie narosle! 31.03.06, 21:23
          Ale na zdeformowanych kościach najczęściej wyrastają narośla. Wtedy, i tylko na
          narośla, wcieranie może pomóc.
    • gosiana6 Re: halluksy-czy jest sposób? 26.03.06, 15:22
      Nie noszę butów na wysokoich obcasach ani z czubami bo raz że nie umiem w
      takich chodzić a dwa jestem swiadoma że halluksy będą rosły.Ale i tak mnie bolą
      i rwą.Myslałam ze może jest jakaś maść, jakieś zabiegi coś w rodzaju
      nagrzewania albo inne
      • martyna_23 Re: halluksy-czy jest sposób? 27.03.06, 19:02
        Może spróbuj moksy:
        kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,52520,2439340.html
        forum.ipon.pl/viewtopic.php?t=2757&sid=4347b18eb56070fe738d210cd21f21ee
        Pozdrawiam.
        • lilith_6 Re: halluksy-czy jest sposób? 27.03.06, 23:18
          Próbowałam moksy, nie robiłam jednak tego systemcztycznie, więc nie wiem czy
          jest skuteczna.
          Polecam zabiegi robione osobiście, w domu. Cygara można kupić za "psie
          pieniądze" (ok. 5 zł.), tylko, że cygaro dość mocno dymi.
          Myślę, żę warto spróbować moksy na halluksy, może pomoże :-)
          • martyna_23 Re: halluksy-czy jest sposób? 08.04.06, 22:35
            zobacz aparaty korekcyjne tutaj: republika.pl/zdrowe_stopy
    • mazumo Re: halluksy-czy jest sposób? 28.03.06, 09:35
      napiszę o sposobie który pomógł mojej mamie,w tej chwili nie mam pod ręką tego
      przepisu ale mniej więcej chodziło o to że całe jajka moczyło się w spirytusie-
      chyba,to stało jakiś czas i do tego dodawało się jakiś specyfik z apteki
      śmierdziało niemiłosiernie ale mama smarowała tym sobie halluksy i po jakimś
      czasie one jakby zmniejszyły się i co najważniejsze nie bolały,a wcześniej
      smarowała jodyną,wiem że ten przepis był na ostrogi ale mamie pomógł na halluksy
      • lilith_6 Re: halluksy-czy jest sposób? 28.03.06, 12:45
        Wiesz co, mazumo? Myślę, że to sposób podobny do tego z jodyną i amoniakiem.
        Nie znam się na reakcjach chemicznych, ale może jajko ze spirytusem i "czym
        tam" powodowało właśnie wytworzenie się amoniaku (albo substancji podobnej),
        piszesz przecież, że niemiłośiernie śmierdziało.
        Twojej mamie pomogło - myślę więc, że warto spróbować :-)
        • mazumo Re: halluksy-czy jest sposób? 28.03.06, 20:57
          jak tylko znajdę przepis jak to się robi,to od razu napiszę,wiem ile mama
          wycierpiała się z tego powodu więc jeśliby tobie też pomogło byłoby fajnie
          • lilith_6 Re: halluksy-czy jest sposób? 28.03.06, 22:03
            Dzięki :-)
            • gosiana6 Re: halluksy-czy jest sposób? 01.04.06, 21:16
              Widze że problem halluksów dotyczy nie tylko mnie.Myslałam że moksa to
              świecowanie.A świecuje się chyba uszy.Widze że musze doczytać ten temat,ale o
              takie jakieś zabiegi właśnie mi chodziło.Jeśli będziecie coś wiedziały
              piszcie.Dzieki za pomoc
              • lilith_6 Re: halluksy-czy jest sposób? 04.04.06, 13:45
                Gosiu, czytałam w pewnej ksiązce (chyba pana Bąka), że pomaga gimnastyka:
                trzeba codziennie "kręcić" kilkanaście razy paluchem najpierw w jedną, potem
                drugą stronę. Stosuję to i chyba jest pewna poprawa...przynajmniej nie boli.
                A stosujesz kliny między palce, a na noc aparat typu "Marcin"?
                • re-flex Re: halluksy-czy jest sposób? 04.04.06, 18:16
                  Lilith_6, pozwalam sobie przesłać na twój prv. zestaw ćwiczeń. Cudów po nich
                  nie ma, ale polecam je ogólnie swoim klientom dla poprawy sprężystosci stopy (
                  czym tacz często zapominamy....) i krążenia.

Magda
                  • lilith_6 Re: halluksy-czy jest sposób? 04.04.06, 18:47
                    Dziękuję, to bardzo miło z Twojej strony :-)
                    Pozdrawiam :-)
                    • re-flex Re: halluksy-czy jest sposób? 04.04.06, 20:36
                      nie ma sprawy. Odpisałam:)
                      Pozdrawiam,
                      M
                  • martyna_23 Re: halluksy-czy jest sposób? 08.04.06, 22:36
                    re-flex napisała:

> Lilith_6, pozwalam sobie przesłać na twój prv. zestaw ćwiczeń. Cudów po nich
                    > nie ma, ale polecam je ogólnie swoim klientom dla poprawy sprężystosci stopy (
                    >
                    > czym tacz często zapominamy....) i krążenia.
                    >
                    > Magda
                    >

Czy ja też mogę prosić o zestaw takich ćwiczeń :)
                    • re-flex Re: halluksy-czy jest sposób? 09.04.06, 11:30
                      wysłane:)
                      M
                      • martyna_23 Re: halluksy-czy jest sposób? 09.04.06, 15:15
                        dzięki wielkie :)
                        • re-flex Re: halluksy-czy jest sposób? 09.04.06, 16:49
                          nie ma za co, polecam sie na przyszlosc!
                          M
                          • gosiana6 Re: halluksy-czy jest sposób? 09.04.06, 17:44
                            Czy mogłabym prosić o taki zestaw na gosiana6@tlen.pl bardzo mi zależy z góry
                            dziękuje
                            • re-flex Re: halluksy-czy jest sposób? 09.04.06, 20:49
                              wysłane.
                              M
                              • re-flex woda z sodą oczyszczoną 11.04.06, 20:12
                                Znalazłam kolejny sposób - pół łyżeczki sody oczyszczonej (z apteki) rozpuścić
                                w pół szklanki wody. nasączać gazę, przykładać na noc (najlepiej bandażować na
                                całą noc).
                                Dzisiaj masowałam stopy klientce, którą zawsze skarży się na halluxy - miałyśmy
                                ok. miesiąca przerwy i dzisiaj zauważyłam zmianę. Podała mi właśnie ww. sposób.
                                Może pomoże.
                                Powodzenia, M
      • violetta999 Re: halluksy-czy jest sposób? 19.01.07, 16:50
        czy mogłabym poprosić o przepis na bolące haluksy poniewaz moja mama również na
        to cierpi a żadne wkładki korekcyjne nie pomagaja nieraz nie może nawet chodzić
        bardzo proszę i czekam na odpowiedz z gory dziekuję i pozdrawiam
        • mandarynka_53 Re: halluksy-czy jest sposób? 19.01.07, 21:36
          Witaj .Swego czasu zmagalam sie z bolacym haluxem /byl czerwony i obolaly/
          Zastosowalam klin miedzy duzy paluch a nastepny /Scholla/ i zlikwidowalam stan
          zapalny poprzez oklady z sera bialego z sola.Bierze sie lyzke sera
          bialego /twarogu/ i dodaje sol/2/3 lyzeczki/ i miesza ze soba i oklada bolace
          miejsce .Sol z twarogiem wyciaga stan zapalny .Jest to sprawdzony sposob na
          haluksy .Ja w ten sposob wyleczylam sobie bolacy halux .Klin nosze do dzis.
          Wazne sa buty ,aby mialy szeroki czubek .Powodzenia pozdrawiam .
          • mandarynka_53 Re: halluksy-czy jest sposób? 19.01.07, 21:39
            Przepraszam ,ale mialo byc 1x .
            • bystra2000 Re: halluksy-czy jest sposób? 21.01.07, 19:35
              A z czego zrobiłaś klin? moje palce odstają od pionu:)
              ja jeszcze noszę silikonową ortezkę
              pod palcami ,żeby się nie zawijały.Pomaga.
    • izab3 leczenie haluksów 03.08.15, 11:01
      Z dużą skutecznością można leczyć haluksy za pomocą moksy - zapraszamy do Centrum Medycznego VERDE
    • 88judyta88 Re: halluksy-czy jest sposób? 20.02.16, 19:17
      Ja osobiście polecam silikonowe separatory. Świetnie się sprawdzają. Można je kupić np. na sklep.centrumopiekiseniora.pl/pl/p/HalluCare-/617
    • mari45anna Re: halluksy-czy jest sposób? 25.02.16, 23:53
      Za pomocą domowych sposobów możemy wyleczyć halluksy w dwóch przypadkach. Pierwsza sytuacja dotyczy stanu, gdy zmiany w stopie nie są zaawansowane. Druga sytuacja dotyczy traktowania domowych sposobów, jako terapii dodatkowej podczas leczenia zaleconego przez lekarza. Halluksy to deformacje stawów stóp. Nie jest, więc możliwe całkowicie wyleczyć ich domowymi sposobami. Warto, więc zrobić wszystko, by nie dopuścić do sytuacji, kiedy jedynym ratunkiem jest interwencja lekarza. Dlatego ważna jest profilaktyka.
    • samuraj8 Re: halluksy-czy jest sposób? 12.01.17, 03:41
      Witam gosiana6 jest sposób na halluksy bardzo prosty i zarazem skuteczny. Oczywiście zależy w dużym stopniu kondycji organizmu i od halluksa. Więcej inf udzielę prywatnie.
      kursik5467@interia.pl
      Pozdrawiam
    • katarzyna_mg Re: halluksy-czy jest sposób? 30.07.17, 19:15
      Byłam kiedyś na operacji na haluksy i musiałam brać zwolnienie zdrowotne, żeby pojechać do szpitala. Trwało to 6 dni, na początku super, jednak po 2 latach halluksy wróciły. Kupiłam sobie korektor motoryczny Hallufree, który w 20 dni pozbył się drugiego halluksa, tylko że bezboleśnie, taniej i mogłam cały czas normalnie się poruszać ;)
    • delphinia01 Re: halluksy-czy jest sposób? 30.07.17, 19:16
      Dokładnie, ja też polecam Hallufree, jest bardzo dobry i skuteczny! ;)
    • alina2288 Re: halluksy-czy jest sposób? 27.10.17, 12:26
      Ja starałam się nie nosić butów na obcasię, jednak i tak dostałam haluksy :( Zaczęłam stosować aparat dwuosiowy za poleceniem siostry na noc i dam znać jak się sprawdza :)
      • karoluch88 Re: halluksy-czy jest sposób? 30.11.17, 14:32
        Też słyszałam o aparacie dwuosiowym, podobno jakiś przełom w leczeniu haluksów. Jestem ciekawa i chyba go zaczne szukać bo moje haluksy wyglądaja coraz gorzej :( a operacji sie boje
    • uzdrowicieljasnowidz Re: halluksy-czy jest sposób? 27.10.17, 17:57
      Witam
      Jeśli mogę doradzić to ważne jest rozpoznanie przyczyny owej dolegliwości.
      Kolejnym krokiem jest eliminacja przyczyny.
      Sami sobie ludzie krzywdę robią.
      Obserwując zwierzęta leśne to jestem bez widzenia takich deformacji.

• kadoro Re: halluksy-czy jest sposób? 28.09.18, 16:03
      Da się wyleczyć halluksy bez operacji? Czytałam na stronie haluksy-leczenie.pl/ak-sie-pozbyc-haluksow-lista-zabiegow/ że operacja jest zalecana w ostateczności, ale da się pozbyć problemu bez niej
    • wiadomoto Re: halluksy-czy jest sposób? 23.09.19, 12:27
      zapraszam na bloga w celu uzyskania pomocnych informacji na tema haluksów www.wiadomoto.pl/haluksy-przyczyny-objawy-domowe-sposoby-leczenia/
    • natix1992 Re: halluksy-czy jest sposób? 24.09.19, 09:54
      Na temat haluksów można godzianmi dyskutowac. A mało kto wie, jak naprawdę sie ich pozbyc. Z pomocą przychodzi więc ten portal [url]http://portal-zdrowia.pl[/url]
    • devxgo Re: halluksy-czy jest sposób? 17.03.20, 15:55
      Serdecznie polecam ten artykuł i produkt który jest tam podany na haluksy. Najlepsze Co kupiłam na haluksy.
      Zostawiam link:
      bit.ly/2TVuLcA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka