Dodaj do ulubionych

suche oko, pomóżcie, proszę

21.10.08, 22:19
bardzo cierpię z powodu suchego oka, nic nie pomaga - żadne sztuczne łzy, ani
krople, ani zatyczki, czy komuś udało się znaleźć coś alternatywnego, co
przynajmniej łagodzi objawy ??? Lekarze rozkładają ręce, nie są w stanie nic
poradzić. Podzielcie się swoimi doświadczeniami, bardzo proszę
Obserwuj wątek
    • 184l Re: suche oko, pomóżcie, proszę 21.10.08, 23:27
      Jedyne skuteczne leczenie to sztuczne lzy na bazie kwasu hyaluronowego.
      Zakraplac trzeba co 2 godz. Mi bardzo pomoglo, a mialam podraznienie rogowki z
      powodu suchosci oka.
      • pipistrello111 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 22.10.08, 09:49
        a jak się nazywają te kropelki? Próbowałam już wielu sztucznych łez, ale
        bezskutecznie całkowicie....
        • 184l Re: suche oko, pomóżcie, proszę 22.10.08, 15:48
          Hyabak 0,15%
          • pipistrello111 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 23.10.08, 01:16
            dzięki, ale te też stosowałam, niestety bez skutku :(
    • jeff01 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 23.10.08, 18:13
      Zależy, czy to suche oko jest wrodzone czy nabyte. Niemożliwe, żeby nie pomagały
      sztuczne łzy - może to po prostu nie jest suche oko, tylko np napęcznienie
      naczyń włosowatych - en.wikipedia.org/wiki/Telangiectasia Inna możliwość,
      źle dobrane okulary albo ich brak gdy są potrzebne - to wywoła ciągłe stany
      zapalne brzegów powiek i spojówki.

Przy kompie to trzeba nawet co godzinę zakraplać, no i koniecznie przed snem -
      zakładając, że to naprawdę suche oko a nie coś podobnego.

Co do samego suchego oka nabytego (jeśli nie masz od dzieciństwa), rewelacyjnie
      działają po prostu te rzeczy, których niedobór wywołuje objawy. Przede wszystkim
      omega 3 oraz GLA (kwas gamma linoleowy, obecny m.in. w oleju z wiesiołka bądź
      ogórecznika), cynk, witamina D, żelazo, właściwa równowaga elektrolitów w
      organizmie. Warto też sprawdzić tarczycę - nadczynność wywołuje podobne objawy.
      • pipistrello111 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 23.10.08, 21:50
        Lekarze twierdzą uparcie,że to suche oko. To jest nabyte, cierpię od dwóch lat.
        Bardzo dziękuję za rady, spróbuję i tego.
        • jeff01 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 23.10.08, 22:30
          Polscy lekarze bardzo często się mylą - było nie było, nie zdarza się, żeby
          którykolwiek z nich poniósł za swoje błędy odpowiedzialność.

Suche oko ZAWSZE reaguje na sztuczne łzy, nie ma zmiłuj się. Jeśli nie ma
          reakcji, diagnoza była błędna - no, chyba że ktoś ma np alergię na ten akurat
          rodzaj sztucznych łez albo stosuje je nieprawidłowo.
          • 184l Re: suche oko, pomóżcie, proszę 23.10.08, 23:26
            Ja bym sugerowala zbadanie hormonow tarczycy. Nadczynnosc poczatkowo moze dawac
            wylacznie takie wlasnie "objawy oczne".
            • pipistrello111 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 23.10.08, 23:37
              bardzo Wam dziękuję za rady. Lekarze przebadali mnie we wszystkich możliwych
              kierunkach,wykluczono zespół Sjogrena, ładuje sztuczne łzy (fakt, niektóre
              uczulają, ale przerobiłam już wszystkie dostępne), poprawy nie ma, albo bywa na
              krótko, ból, nie do wytrzymania, dyskomfort maksymalny, pracować nie mogę,
              ciężko w ogóle żyć, szukam ostatniej deski ratunku, bo już nie daję rady. Bardzo
              Wam raz jeszcze dziękuję, a jakby ktoś miał jeszcze jakąś podpowiedź, to wielkie
              dzięki
              • no1teresa Re: suche oko, pomóżcie, proszę 24.10.08, 01:13
                proponuje kuracje ostropestem plamistym - wysuszone spojowki maja duzo wspolnego
                z praca watroby
                • pipistrello111 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 24.10.08, 11:48
                  a na czym polega taka kuracja?
                  • jeff01 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 24.10.08, 13:40
                    A ja bym proponował najpierw sprawdzić wątrobę, potem sprawdzić czy na MedLine
                    jest opisana kuracja tu reklamowana (i jak oceniono jej skuteczność), a potem
                    dopiero stosować.
                    • pipistrello111 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 24.10.08, 22:16
                      a czy są jakieś badania na sprawdzenie omega 3? czy można zacząć taką kurację bez konsultacji z doktorkami, tzn. czy jest bezpieczna?
                      • jeff01 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 25.10.08, 10:41
                        Badań nie ma, a raczej nie są dostępne w Polsce - zapewne da się sprawdzić
                        nasycenie błon komórkowych odpowiednimi kwasami tłuszczowymi, ale gdzie i za ile
                        - nie wiem.

Kuracja jest całkowicie bezpieczna, żeby były skutki uboczne trzeba by niemal
                        całkowicie odciąć omega 6 na kilka miesięcy. Zresztą pogooglaj za "dry eye omega
                        3". Aha, w czasie kuracji odstaw największe źródła omega 6 - mięso, masło,
                        margarynę, oleje, zaś samej omega 3 bierz więcej niż jest napisane na opakowaniu
                        - w przypadku oleju rybnego co najmniej 4 ml dziennie, w przypadku terapii wg dr
                        Budwig olejem lnianym - tak jak dr Budwig zaleca.
                        • aga-kosa Re: suche oko, pomóżcie, proszę 25.10.08, 18:17
                          Mam kopę lat za sobą . Jak siedzę długo przy kompie i mam zmęczone suche oczy
                          zrywam "liść " aloesu i zakraplam oko wyciśniętym płynem.
                          Zaczynałam od położenia rozdwojonego liścia na powiekach / bałam sie reakcji/
                          teraz bezpośrednio.
                        • 184l Re: suche oko, pomóżcie, proszę 25.10.08, 18:45
                          Ja mam taz suchosc oka i do tego stan zapalny brzegow powiek jednego oka. Uzywam
                          sztucznych lez, ale bez skutku jak chodzi o oko ze stanem zapalnym brzegow
                          powiek.Zainteresowal mnie temat omega 3, pooglogalam, przeczytalam obszerny
                          artykul... i kupilam przez internet Theratears Nutrition z omega 3 i vir E. W
                          artykule jest wzmianka o zastosowaniu antybiotyku / Doxacilina 50 mg/ doustnie.
                          Co o tym sadzisz?
                          • jeff01 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 25.10.08, 19:54
                            Zdanie na temat antybiotyków mam hmm... no, powiedzmy że prędzej bym pacjentowi
                            polecił lekkie narkotyki niż antybiotyk, chyba że naprawdę nie byłoby już innego
                            wyjścia. Natomiast co do omegi, jak pisałem - bardzo ważne jest, aby nie
                            spożywać w czasie terapii produktów, które mają dużą zawartość omega 6, bo po
                            prostu zablokują szlaki metaboliczne (oba kwasy korzystają z tego samego). I
                            brać tej omegi DUŻO, tego naprawdę nie da się przedawkować, a cofnięcie zmian
                            zwyrodnieniowych spowodowanych niedoborami wymaga silnych dawek. Można
                            ewentualnie dodać omega 6 w postaci takiej, jaką organizm bezpośrednio
                            wykorzystuje, czyli kwasu gamma - linolegowego (GLA), obecny m.in. w oleju z
                            nasion wiesiołka lub ogórecznika.

Natomiast jeśli chodzi o stany zapalne brzegów powiek, to 2 najważniejsze rzeczy
                            (o czym zdaje się pisałem już w tym wątku)

Pierwsza, to czy są dobrane właściwe okulary i czy są cały czas noszone?

Druga - czy masz monitor w odległości wyciągniętej ręki? Wyciągając przed siebie
                            obie ręce powinnaś dotknąć monitora.
                            • pipistrello111 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 25.10.08, 23:57
                              Bardzo serdecznie dziękuję za porady, zabieram się za kurację olejem lnianym,
                              stosując się do wszystkich wskazówek, mam nadzieję, że pomoże.
                              • jeff01 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 26.10.08, 10:55
                                Mała podpowiedź - pewien nieliczny procent populacji nie potrafi przetwarzać ALA
                                w ETA (kwasu obecnego w oleju lnianym w ten, który jest potrzebny organizmowi).
                                Jest to co prawda spowodowane czynnikami zewnętrznymi, m.in. obecnością tłuszczy
                                zwierzęcych w diecie, niedoborami magnezu, cynku - ale faktem jest, że u takich
                                osób olej rybi podziała lepiej.
                                • siem-ata Re: suche oko, pomóżcie, proszę 26.10.08, 19:44
                                  A ja stosowałam krople homeopatyczne i pomogło.
                                  • pipistrello111 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 26.10.08, 22:13
                                    a możesz napisać jakie?
                                  • jeff01 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 27.10.08, 09:36
                                    To dziwne, przeprowadzono setki eksperymentów z lekami homeopatycznymi,
                                    eksperymenty przeprowadzano na zasadzie - 500 pacjentów otrzymuje taki lek, 500
                                    otrzymuje zwykłą wodę z kranu. W każdym z nich wyszło, że woda z kranu ma
                                    dokładnie takie samo działanie jak homeopatia.

Doprawdy fascynujące - ilu jeszcze osobom te krople pomogły? Bo jedna osoba to
                                    może być zupełny przypadek
                                    • wcyrku1 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 28.10.08, 13:59
                                      Naucz się masować gruczoły łzowe /bez dotykania rękoma/
                                      Napinanie mięśni w przynosowej części powiek i oka.

Właśnie czytanie upośledza te mięśnie.
                                      "Epidemia" krótkowzroczności i ZSO to choroba cywilizacyjna
                                      • pipistrello111 a propos kuracji olejem lnianym 28.10.08, 16:54
                                        zaczęłam stosować pastę na bazie oleju lnianego i twarożku, odstawiłam cukry,
                                        margaryny i inne łuszcze i mam pewien problem - nastąpiło błyskawiczne
                                        wysuszenie całego organizmu oraz grzybica pochwy. Co teraz? Odstawić olej czy
                                        przetrwać i kontynuować? Ma ktoś podobne doświadczenia? Proszę o rady, nie mam
                                        pojęcia jak postępować dalej
                                        • siem-ata Re:Krople homeopatyczne 28.10.08, 19:14
                                          Lek nazywa się EUPHRASIA COMPLEX LEHNING NR115.Natomiast bezpośrednio do oczu
                                          wkrapla się krople o nazwie KROPLE HOMEOPATYCZNE DO OCZU.
                                          Dobrymi uczynkami piekiełko wybrukowano....
                                        • jeff01 Re: a propos kuracji olejem lnianym 28.10.08, 22:32
                                          Pytanie - czy nastąpiły jednocześnie bardzo silne biegunki? Jeśli tak, to albo
                                          niedokładnie wymieszałaś twaróg z olejem (w efekcie organizm zareagował, jakbyś
                                          wypiła pół szklanki oleju, czyli po prostu się przeczyściłaś), albo nie wiem...
                                          alergia na któryś składnik?

Bo z samego tylko oleju oraz z samego odstawienia innych tłuszczy nie ma prawa
                                          nastąpić wysuszenie, to jest fizycznie niemożliwe. Wysuszenie bierze się z
                                          nagłej utraty wody.

Jeśli chcesz uniknąć biegunek, to pamiętaj, że ten twaróg trzeba naprawdę BARDZO
                                          mocno wymieszać z olejem. Albo po prostu przerzuć się na kapsułki omega 3 z
                                          apteki, ale jak pisałem w dużych dawkach - co najmniej 5 ml dziennie, a 15 ml to
                                          wcale nie jest przesada (chociaż też może wywołać biegunkę).
                                          • pipistrello111 Re: a propos kuracji olejem lnianym 29.10.08, 13:08
                                            żadnych biegunek, bardzo dobrze wymieszany olej z twarogiem (miksowany ponad 5
                                            minut), dużo piję..... ups... a jednak coś nie tak....
                                            • sieniaski Re: a propos kuracji olejem lnianym 29.10.08, 14:42
                                              Na wszelkie problemy z oczami - sprobujcie oklady z rumianku, nie
                                              gwarantuje ze pomoga ale napewno nie zaszkodza. Ja mialem przewlekle
                                              zapalenie brzegow powiek, w zasadzie nie moglem otworzyc oczu tak
                                              mnie piekly, zadne krople nawilzajace, sztuczne lzy nie pomagaly.
                                              Kupilem zwykla herbate rumiankowa i po zaparzeniu nasaczalem w niej
                                              waciki ktore nastepnie kladlem na oczach jak oklad na jakies 20-30
                                              min dziennie (trzeba sie do tego polozyc). Waciki czesto nasaczac
                                              zeby pozostawaly cieple, wtedy osiagnie sie lepsze efekty.
                                              Zycze powodzenia!
                                            • jeff01 Re: a propos kuracji olejem lnianym 29.10.08, 18:13
                                              He, pierwszy raz słyszę, żeby komuś się bez biegunek "wysuszył" organizm, no ale
                                              zawsze o czymś słyszy się pierwszy raz w życiu.

Zamień ten olej lniany na omega 3 z apteki. Widocznie wyszła jakaś reakcja
                                              alergiczna (ale też dziwne, że nie wywołała biegunki).

No i tez możliwe, że to jakiś efekt odstawienia cukru, coś jak reakcja gdy np
                                              alkoholik odstawi alkohol - też go trzęsie. Nie wiem, może kawę odstawiłaś
                                              jednocześnie? Albo zrobiłaś jakąś inną "rewolucję" w diecie? Bo nie uwierzę, że
                                              komuś nagle organizm się wysuszył bo przestał cukru albo margaryny używać.
    • kosit123 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 22.05.22, 00:08
      Witam
      Dobra jako dobry Aniołek każdy kto ma mocny zespół suchego oka i chce rozwiązać swój problem.Mam rozwiązanie. Przeszyłem Dysfunkcję gruczołów Melbrona wraz z ich śmiercią. Ciężkie suche oko do takiego stopnia ,że myśli tylko sznur. Test Schirmera wyniki 5 i 6 mm. Teraz 15 mm i 13mm drugie oko.
      Kto chce dowiedzieć się pogadać itp pisać...

kositxd@gmail.com
    • wozny1234 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 06.06.22, 10:52
      Możesz też zrobić diagnostykę w gabinecie Herbasol w Wrocławiu. Oni sprawdzają patogeny. Może masz jakiś co powoduje taki problem.
    • p.graczyk Re: suche oko, pomóżcie, proszę 20.06.22, 08:00
      Przyczyn może być bardzo wiele, polecem artyukuł na temat zespołu oka suchego: zielonkaoptyk.pl/aktualnosci/zespol-oka-suchego-zapytaj-okuliste-24
    • kositbiker123 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 28.07.22, 23:54
      Witam

Mam rozwiązanie MGD oraz Zapalenia powiek suche oczy. Choruję na tą chorobę 2 lata nie dało się żyć teraz rozwiązałem chorobę bez lekarzy z 5.6 mm test schimera mam teraz 12/15mm.

Zapraszam do kontaktu nie tutaj tylko mail. Podam rozwiązanie nie za darmo. Życie to nie kółko różańcowe nie ma nic za darmo warto wyleczę cię z tego horroru za 800 zł. Dużo?? To cierp do końca życia. A jak git to zapraszam do kontaktu.

kositxd@gmail.com
    • annabruzda Re: suche oko, pomóżcie, proszę 31.07.22, 14:20
      Są hinduskie ayurwedyjskie krople do oczu w cenie do 20 PLN, które bardzo pomagają na problem suchego oka, skutecznie i szybko. Udzielę informacji bezpłatnie, nie trzeba mi płacić ogromnych pieniędzy zrobię to z odruchu serca. Wiem po sobie, że to działa.

Dowiedziałam się o tym od mojego bioenergoterapeuty, jego pomoc energetyczna i porada użycia tych właśnie kropel do oczu dała wyśmienity rezultat.

annabruzda@gazeta.pl
    • gromixus05 Re: suche oko, pomóżcie, proszę 14.03.23, 12:28
      Opowiem moją historię i jak sobie radzę.
      Od lat walczę z suchą skórą i ostatnio również z zespołem suchego oka. Okulista przepisał steryd i sztuczne łzy. Po miesiącu brania nie pomogło. Suchość i światłowstręt było tak uciążliwe, że praktycznie wyeliminowało mnie to z życia zawodowego, a pracuję przy komputerze.

Całkiem przypadkowo wpadła mi w ręce książeczka, która opisywała wodę jonizowaną i kwasową.
      Od dawna miałem w domu jonizator, ale używałem go tylko do wody jonizowanej (zasadowej).
      W książce jednak wyczytałem, że warto robić okłady z wody kwaśnej i ją również pić.
      Ku mojemu zdziwieniu już po dwóch dniach dolegliwości zmalały o ok. 80%
      Co robiłem?
      Ciepłe okłady na oczy z wody kwaśnej (najlepiej ciepłej) i piłem 150 ml kwaśnej wody 3 razy dziennie na pusty żołądek.
      Nie jestem sprzedawcą jonizatorów - dzielę się tylko moimi doświadczeniami w nadziei, że może komuś pomogę bo wiem jak ta dolegliwość potrafi być dokuczliwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka