Dodaj do ulubionych

baby szczurek

09.10.10, 13:32
Proszę Was o wasze doświadczenia jeśli takie macie i radę w temacie następującym:
Mam szczurkę która ma kilka miesięcy, miała trudne dieciństwo przez co jest płochliwa i delikatnie ją oswajam, jest super, choć delikatnie w swoim tępie robi postępy np sama wychodzi z klatki, nie boi się,zaprzyjażnia itp
Wczoraj otrzymałam małe szczurzątko chłopca, który jest malusi taki że nie w głowie mi wsadzać go do klatki albo łączyć narazie z Carmen. I wogóle boję się to zrobić.
Malec jest diabełkiem coś czuję bo jak podkładam mu rękę do obwąchania to mnie gryzie...
Wiem że trzeba na neutralnym miejscu razem szczurki obserwować itd, czytałam fora ale się boję i nie wiemkiedy to zrobić i wogóle.... podpowiedzcie coś ....
Obserwuj wątek
    • marina_nie_vlady1 Re: baby szczurek 09.10.10, 14:23
      Ale chcesz samca i samicę razem chować? powodzenia:-) wkrótce będziesz miała co najmniej 5 dodatkowych szczurków:)
      • butterflymk Re: baby szczurek 09.10.10, 14:27
        nie absolutnie nie chcę, za miesiąc wterynarz go wysterelizuje.
        podobno szczurki samice lepiej przyjmują samców do towarzystwa jeśli nie są chowane razem od małego....
        a mam namiar do doskonałego weta i podobno takie zabiegi są spoko.....
    • izawawa Re: baby szczurek 09.10.10, 15:38
      W naturze nie występuje coś takiego jak "samiec do towarzystwa" ;)
      Możesz je włożyć razem do klatki, nic się nie małemu nie stanie, szczurzyce (jak każda baba) mają mocno rozwinięty instynkt opiekuńczy. Na wszelki wypadek zmień szczurzycy na kilka godzin lokum i przez ten czas porządnie wyszoruj klatkę, umyj ją w detergentach, wystaw na balkon do wywietrzenia, chodzi o to, żeby było ZERO zapachu poprzedniego lokatora. Szczury wkładasz do klatki JEDNOCZEŚNIE, lub malca kwadrans wcześniej. Chodzi o to żeby szczurzyca nie czuła, że jest na swoim gruncie i nie próbowała pokazać "kto tu rządzi :) Oczywiście karmnik i poidło pucujesz równie dokładnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka